Jump to content

DUNE - Dina


Drug Crni

Recommended Posts

Verovatno najiscekivaniji film godine zasluzuje poseban topik na KUL PDF.
 


Adaptacija naučno-fantastičnog klasika Franka Herberta.

Priča prati Pola Atreidesa iz kuće Atreides, sjajnog i nadarenog mladića rođenog za velike stvari, koji mora da otputuje na najopasniju planetu u svemiru kako bi osigurao budućnost svoje porodice i svog naroda. Kada se nađe usred sukoba oko ekskluzivne distribucije najcenjenijim resursom koji postoji, najvrednijem elementu galaksije koji se nalazi samo na Arakisu i koji može otključati najveći potencijal čovečanstva, u kom će preživeti samo oni koji mogu da pobede svoj strah.
 


Ispred kamere jaka glumacka postava: Timothee Chalamet, Oscar Isaac, Javier Bardem, Jason Momoa, Rebecca Ferguson, Charlotte Rampling, Josh Brolin, Dave Bautista i Stellan Skarsgard su samo neka od imena.. Iza kamere talentovani,ali i dokazani i nagradjivani kanadski autor Denis Villeneuve. 

Ostaje da vidimo hoce li "Dina" zaista postati sledeci Star Wars i Lord of The Rings. Ja cu da proverim u subotu pa svakako apelujem na masovnu upotrebu opcije 'spoiler'.
Zahvaljujem :thumbsup:

  • Like 4
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Ni Nepobedivom ništa ne fali, mene podsećaju na Matriks neke scene :classic_cool:

15 minutes ago, SamoFlacko said:

Mislim da ce se radnja mnogo lakse pratiti uz predzanje iz knjige, jer je prica prilicno kompleksna.
Ali opet, knjiga ima 700 strana, a i film je samo prvi dio. Treba vremenai za citanje.

Pa ne mogu da prave film samo za publiku koja je čitala knjigu, morali su valjda da ga prilagode tako da svi mogu da gledaju. Pa onda neće valjati ovima što su čitali :classic_biggrin:

Link to comment
Share on other sites

Nije sporno da su ga napravili za sve, ali ja koji sam citao cu mnogo bolje da se koncentrisem na vizuelno i na sve ono sto cini ovaj film spektaklom, a neko ko nije ce morati da se shvata sa radnjom, tj. malo teze ce da razumije likove, samo to.
Naravno, odgledas film par puta i sve ok :)

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, alcesta said:

Nadam se da će vizuelno da bude kako treba, najveća zamerka Vilnevovim filmovima mi je što su nekako sivkasti (mislim bukvalno na boju tj. nedostatak iste, ne figurativno).

Dobar Dune (bar za mene koji je citao knjigu ne znam hoce li se bas snaci ovi kojima je prvi dodir sa tematikom) ja sam ga pogledao a ovo si bas u pravu nekako sunce pustinja mu sve sivo nemam nikako utisak da su na Arakisisu i da su paklene vrucine.. osim tih sivkastih boja vizualno je super... Neki likovi su mi bolji u Lynchovoj verziji (Gurney, dr.Kynes, barono mentat) a vamo Duncan Paul i Baron koji bas ostavlja utisak... Fremeni nisu vele fokusirani u ovom prvom djelu... Pogledat cu ga i u kinu ovih dana al nisam izdrzo da ne skinem i pogledam kad sam vidio da ima za download ovakva vrhunska verzija...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Znate kako fanovi odredjenih knjiga umeju da budu sitnicavi kad izadje ekranizacija, pa nalaze mane filmu/seriji samo da bi na neki pasivno-agresivni nacin prosipali svoje znanje i sebe dokazivali kao vrhunski autoritet u poznavanju cinjenica iz odredjenog lore-a?

 

Pa, mislim da to necemo mnogo vidjati na ovom podforumu.

 

Naime, koliko god Dina bila veliki zalogaj, mislim da je Vilnev jos jednom pokazao da je veliki majstor.

 

Pogledali smo film u kucnoj varijanti, i cim prodje izolacija eto nas u bioskopu.

 

Edit: ne bih mnogo da duzim za prvi post posle gledanja, ali po dinamici film dosta podseca na Sicario.

Edited by Prijatelj Mitar
  • Like 3
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, alcesta said:

Ja ti savetujem da gledaš prvo film kad je već blizu, po mom iskustvu nikako ne valja gledati ekranizaciju na freško posle pročitane knjige. Ovako, pročitala je pre sto godina i zaboravila sve detalje pa ću sigurno manje da se nerviram :classic_biggrin:

 

Zajebao sam se, ostalo mi je jos 100 strana knjige, vec sam skinuo Lincovu Dinu i u subotu idem na IMAX.

Link to comment
Share on other sites

Ja sam gledao još pre 10ak dana 😎

 

Bez sprdnje je vrhunski film. Moj najveći minus je što sve deluje prazno. Ne mislim da pustinje, mislim na sve ostale stvari 😄 

 

Osim toga nemam nekih većih zamerki. Par likova je drugačije nego u knjizi tako da je atmosfera blago opuštenija nego u knjizi, to kontam da može da smeta ljudima koji su veliki fanovi ali to je to. Neću dalje pisati dok ne pogledaju ljudi 

Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, sasha arsenal said:

I šta sad ja da radim,da čitam knjigu pa da gledam film ili...?

Nisam pročitao nešto duuugo vremena.Baš mi je teško da pronađem vreme.Uskoro bi to moglo da se promeni,pa bih uzeo da čitam neki dobar SF.Klasici neka čekaju na polici 🙂 .

 

Ako si odlučio da bude SF ima i mnogo boljih knjiga od Dine....mojih pet centi. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Kronostime said:

Citao knjige davno, gledao Lincovu i mini-seriju dosta kasnije..... svako je na svoj nacin pogodio nesto iz Herbertove mitologije - i svako je necime promasio ocekivanja od ekranizacije iste.:default_coffee:

 

Mnogo je teska "Dina" za ekranizaciju, ali Vilnev jeste uradio do sada najbolji posao. Nije mnogo eksperimentisao, isao je na sigurno i na to da film uradi "zanatski". Okupio je dobre majstore u svojim oblastima (od zvuka preko vfx do kostima) i odradio pristojan kasting (sem mozda Momoe kao Ajdaha, meni je Dzejson mnogo sirov). Drzao se knjige (barem 95 posto) i film se zavrsava bas tamo gde je i logicno. Ne bih da mnogo spojlujem zbog kolega koji jos nisu odgledali, ali nekoliko scena me je bas oduvalo. A gledao u kucnim uslovima uz dts zvuk. Iduce nedelje cu u bioskop, verujem da je gledanje tamo jos intenzivnije iskustvo.

 

@de Havilland Mosquito Ima boljih sf knjiga. Sada svakako. Ali treba imati na umu da, kad je ova knjiga izasla pre 60 i kusur godina, da je ona tada predstavljala svojevrsnu revoluciju u zanru koji je uglavnom bitisao u petparackim okvirima. Ipak, Herbert ima svojih mana - niti je najbolji pripovedac, niti je majstor karakterizacije. Ali Dina je knjiga velikih ideja i u tome je njen znacaj.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, Gaga said:

malo da je brza radnja u nekim momentima,i da smo bar na par sekundi upoznali cara

 

Padisaha, cini mi se, do ovog trenutka ne upoznajemo u knjigama? Meni je vise smetalo sto npr. nije objasnjen Batlerijanski Dzihad, to bi bila vazna informacija za one koji nisu citali knjige, pa bi onda bio jos jasniji znacaj npr. mentata i navigatora. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...