Jump to content

VN SAD 2021, Ostin


Radoye

Recommended Posts

Spanska serija o (uglavnom neuzvracennoj) ljubavi izmedju Amerike i F1 nastavlja se narednog vikenda, deveti put na COTA kraj Ostina u Teksasu. No iako smo prosle godine preskocili posetu severnoamerickom kontinentu, vrlo je moguce da ce ljubav konacno da procveta - naime, u vreme pandemicnih zatvaranja ljudi su prinudjeni da zabavu traze pred malim ekranima svojih TV prijemnika (sto bi rekli ex-YU sportski komentatori), a ispostavilo se da je jedan od najpopularnijih sadrzaja u ponudi Netflixa u SAD dokumentarna serija Drive to Survive o F1 "iza scene", iz perspektive clanova timova. Ovaj fenomen je doveo do toga da je u SAD znacajno porasla gledanost F1 trka ali jos vise "zapracivanje" vozaca i timova po drustvenim mrezama - deluje da su danasnje generacije vise zainteresovane za instant sadrzaj kratkih formi i traceve nego za kompletan granpri od svoja dva sata, sto verovatno objasnjava odredjene promene i novotarije koje bivaju uvodjene uprkos izrazito negativnim reakcijama tradicionalne publike u Evropi i drugde. Racunica je valjda da smo mi matori a da je instagram generacija mlada, da cemo mi umreti pre njih pa su dugorocno oni vazniji i vredniji. Sa bioloskim cinjenicama se ne moze sporiti, no ostaje da vidimo da li je ova trenutna zainteresovanost omladine dugorocnija ili ce vec koliko sutra paznja da im odluta na neku desetu stranu a onda je F1 ostala i bez njih a i bez nas koje ce rasterati dodvoravajuci se klincima sa rasponom paznje poput zlatne ribice. Uglavnom, dogodine ce se pored Ostina ici i u Majami a uveliko je u planu i Las Vegas dok se kao moguce trke pominju i Njujork i Indijanapolis.

 

No, to je duga prica pa da ne smaram, idemo na konkretno. COTA je otvorena 2012, specijalno sa namerom da bude dom VN SAD, i kao i vecina modernih staza delo je Hermana Tilkea no u ovom slucaju herr Tilke je bio inspirisaniji nego obicno pa smo dobili jednu (za njegove standarde) solidnu stazu koja pokazuje naznake karaktera. Narocito se to vidi u prilicno jedinstvenoj prvoj krivini koja sledi nakon strmog uspona i predstavlja najvisu tacku na stazi. U nekih 5,5 km nagurano je cak 20 krivina a rekord kruga drzi Sarl Lekler u Ferariju postavljen tokom GP vikenda 2019. Inace ovde je neprikosnoven Hamilton sa 5 pobeda u dosadasnjih 8 trka mada u poslednja dva navrata nije pobedjivao.

 

1000px-Austin_circuit.svg.png
Sama staza je imala dosta problema tokom ovog pandemicnog perioda, jedno vreme je bila potpuno napustena, nije se znalo da li ce o(p)stati jer su lokalne vlasti ukinule dotacije, no situaciju je spasao NASCAR koji je uleteo s novcem i jos vaznije organizovao trku ovde i tako spasao stazu od bankrota. Podloga staze je vec 2019. prilikom zadnje posete F1 pokazivala odredjene znake problema (pojava dzombi na odredjenim mestima) sto se u medjuvremenu pogorsalo pa je urgirano da se to popravi - navodno cemo sledeceg vikenda videti ganc novu podlogu. Ostaje da se nadamo da ce Ameri bolje odraditi posao nego Turci prosle godine pa da necemo gledati umetnicko klizanje na 4 tocka. Pireli je spremio srednji opseg guma - C2/C3/C4.
 

r652973_1296x729_16-9.jpg

 

Sto se tice stanja na tabeli klackalica se nastavlja, nakon sto je Hamilton u Sociju preuzeo vodjstvo Ferstapen ga je vratio u Istanbulu. Razlika trenutno predstavlja 6 bodova - jedno sedmo mesto, prakticno nista. U konstruktorskom sampionatu Mercedes se pomalo odlepljuje i ima prednost od 36 bodova no ni to nije nedostizno, dovoljno je jedna losa trka u kojoj bi oba Mercedesa ispala pa da se stanje okrene, uostalom tako je Mercedes i stekao najveci deo ove svoje prednosti (Madjarska).

 

Satnica vikenda:

 

Petak, 22. oktobar:

FP1 18:30, FP2 22:00

 

Subota, 23. oktobar:

FP3 20:00, kvalifikacije 23:00

 

Nedelja, 24. oktobar:

trka 21:00

 

(valjda sam dobro preracunao za srednjeevropsko)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

- Navodno Majkl Andreti lobira timove u pokusaju da ugura Koltona Hertu u FP1 za Ostin. Ako Herta odradi odredjen broj FP1 treninga ove sezone imace dovoljno bodova za superlicencu za sledecu godinu (jerbo Indikar ne donosi dovoljno jer nije pod FIA kapom).

Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, shonke said:

Ova dva debila se neće smiriti dok neko ne pogine...

 

Mene samo zanima, zašto je Max pomahnitao kad ga je ovaj prešao. Ovo mi liči na scenu sa BG ulica.

 

Maks se spremao za brzi krug i ostavljao sebi slobodan prostor - vec mu je propao krug na crvenima zbog guzve na stazi ranije, Hamilton je video sta ovaj radi i namerno ga pretekao samo da bi ga zajebavao. Ono, nije kontra pravila ali je kontra vozackog bontona, narocito na ovaj nacin izguravajuci ga sa staze. Na kraju je Maks morao da odustane od pokusaja da trenira kvalifikacije i vozio je simulaciju trke do kraja FP, zato je bio osmi. A pomahnitao je zato sto je po sopstvenoj prici skroz kul i ne oseca pritisak borbe za titulu, jel'da.

 

Namestaju se opet za neko medjusobno cukanje u trci. Magarci i jedan i drugi.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pa prvo mu je max uleteo niotkuda pa je ovaj mr. Sujeta morao da mu vrati na šta je max krenuo BG STREET style da mu ne da poziciju.
Dve trke hlađenja za obojicu bi bilo idealno, kad bi bilo nekog trećeg koji ima šansu da osvoji titulu pa da se urazume. Ovako, možda da izbace Hornera i Wolfa, dva najtoksičnija lika (i Helmuta da ne zaboravim) u F1.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...