Jump to content


gggggggg

Recommended Posts

Pred nama je jubilarna 75. sezona NBA lige. Sampioni su Milwaukee Bucksi prvi put posle 50 godina i ukupno drugi put. Giannis Antetokounmpo Finals MVP i na njima je da to odbrane. 

 

19. Oktobar - Start sezone

18-20. Februar - All-Star pauza

Trade Deadline - TBD

10. April - kraj regularnog dela sezone

12.-15. April - Play-in turnir

16. April - Pocetak playoffa

2. Jun - Prva utakmica finala NBA lige

23. Jun - NBA Draft

 

Malo da se precesljaju ekipe pre pocetka, da se podsetimo sta se desavalo u prethodnih nekoliko meseci:

 

Spoiler

Atlanta Hawks

 

yYmArg7.png

 

Roster:

Trae Young | Delon Wright | Sharife Cooper

Bogdan Bogdanovic | Kevin Huerter | Louis Williams | Timothe Luwawu-Cabarrot | Skylar Mays

De’Andre Hunter | Cam Reddish | Solomon Hill | Jalen Johnson

John Collins | Danilo Gallinari

Clint Capela | Onyeka Okongwu | Gorgui Dieng

 

Draftovani: Jalen Johnson (20.) i Sharife Cooper (48.)

In: Wright (trede), Dieng (FA), Luwawu-Cabarrot (FA)

Out: Dunn (trede), Fernando (trede), Tony Snell (FA), Brandon Goodwin (FA)

 

Nakon neocekivano sjajnog rezultata u playoffu, Hawksi nisu imali previse posla tokom leta. Ekipa je manje-vise ista iz prosle sezone. Nije bilo ni potrebe mnogo da se menja a nije ni bilo realno za ocekviati da ce nesto menjati.

 Najvaznije vesti su produzenje ugovora Collinsu (125/5) i novi ugovor Capeli (46/2) koji stupa na snagu od sezone 2023/24. Hawksi na ovaj nacin osigurali buducnost ekipe gde tri najvaznija igraca imaju ugovore na bar jos cetiri sezone.

Stigao je Delon Wright u trejdu a otisli su Dunn i Fernando, igraci koji nisu previse igrali prosle sezone. Ovo bi trebalo da bude dobar posao Hawksa. Pouzdan plejmejker Wright umesto Dunna koji je 98% prosle sezone propustio zbog povrede. Na pleju su ostali i bez Goodwina koji je dobijao minute Dunna.

 

Snell je otisao, igrao je manje u playoffu nego sto sam licno ocekivao. A dosli su Dieng i Luwawu koji bi trebali da prosire rotaciju ekipe i da udju u igru kada se neko od glavnih igraca povredi, a po nesrecu za Hawkse, toga je bilo dosta u prethodne dve sezone.

Young je dokazao da je igrac za velika delu u proslom playoffu i sa njegovim vodjstvom ova ekipa svakako ima mesta u playoffu za sledecu sezonu, pitanje je samo sa koje pozicije. Iznenadili su prosle sezone sa odlicnim petim mestom i jednakim skorom sa Knicksima koji su bili cetvrti. Po nekim realnim ocekivanjima bi trebalo opet da budu oko cetvrtog-petog-sestog mesta.

Isto tako je realno ocekivati da ce ova ekipa biti bolja od skora (41-31, sto je preneseno na 82 utakmice 46-47 pobeda) jer bi sada celu sezonu bili pod vodjstvom McMillana. Od prvog marta kada je McMillan preuzeo mesto glavnog trenera Atlante pa do kraja regularnog dela sezone imali su skor 27-11.

 

41-31 skor uz los prvi deo sezone sa Piercom i vecito povredjenim Reddishom (26 odigranih utakmica od 71) i Hunterom (24). Bogdanovic (44) je imao problema sa povredama, Gallinari (51) isto…Ostali su odigrali veliku vecinu utakmica.

Uprkos velikom uspehu, nije ni playoff prosao bez povreda. Young se povredio tokom serije sa Bucksima, Bogdanovic vukao povredu od serije sa Sixersima, Reddish se iz povrede vratio tek u drugoj utakmici finala konferencije, Hunter igrao samo seriju sa Knicksima.

Ovo samo znaci da ako budu zdraviji nego ranijih sezona, da ih ceka vrlo uspesan period.

Ipak, izgleda da ce opet na pocetku sezone biti bez jednog od startera – DeAndre Hunter se izgleda jos uvek nije oporavio od povrede meniskusa desnog kolena zbog cega je i bio na operaciji u junu. Bilo je najava da ce biti spreman za trening kamp ali izgleda da ce se malo oduziti njegov izostanak.

 

Osim njega ni rezervni centar Okongwu nece igrati prvih nekoliko meseci nove sezone nakon operacije desnog ramena u julu. Prva prognoza je bila da ce se vratiti nakon sest meseci.

Ocekivana petorka za narednu sezonu bi trebalo da bude Young-Bogdanovic-Hunter-Collins-Capela. Oni su prosle sezone zajedno na parketu proveli samo 16 minuta u regularnoj sezoni i 98 minuta u playoffu. Mali uzorci ali ova petorka je bila ubitacna sa +31 nrtg i +16 nrtgom. Cak i petorke bez Huntera su bile dobre, skoro +15 nrtg na 266 odigranih minuta u reg sezoni ali svega +2,2 u 316 minuta u playoffu.

 

Capela je tu uz Younga najvazniji igrac. Veliki period prosle sezone je gotovo sam drzao odbranu bez Huntera i Reddisha. Hawksi sa njim na parketu su bili medju najboljim odbranama u ligi, bez njega medju najgorima, ukupno malo ispod proseka. Sto znaci da i tu ima mesta za napredak ako dva mlada igraca budu igrali vise.

Napad bi u najmanju ruku trebao da bude ono sto je bio i prosle sezone – medju deset najboljih u ligi. Jedan od nacina da se to cak i poboljsa je i bolji sut za tri, pogotovo u slucaju Younga (34% prosle sezone) a i Huertera (36%) koji imaju reputaciju izvrsnih sutera ali su im procenti nizi nego sto se to mozda ocekuje.

 

Jedna od najjacih aduta ove ekipe je pun roster kvalitetnih igraca. U svakom trenutku na utakmici bi trebalo da budu igraci koji su opasni u napadu a ujedno da bude igraca koji su vrlo dobri u odbrani. McMillan ce imati slatke muke da sastavlja razne petorke u zavisnosti od rezultata i stanja na terenu.

 

Na pleju ima iza Younga, Wrighta i Williamsa, a moze uskociti i Bogdanovic ako treba rukovati sa loptom i organizovati napad, na centarskim pozicijama iza Capele mogu igrati i Collins i Dieng dok se ne vrati Okongwu, a tek na krilnim pozicijama ima igraca koji mogu pokrivati vise mesta odjednom. Tu bi morali biti u prednosti u odnosu na neke rivale za sto bolju playoff poziciju.

Po vegasu cetiri ekipe su iznad njih po prognozi na istoku, granica 46.5. Dakle, za ocekivati je da ce se boriti za HCA, top 6 ne bi trebalo da se dovodi u pitanje.

 

 

Spoiler

Boston Celtics

 

RwYjCdJ.png

 

Roster:

Marcus Smart | Dennis Schroeder | Payton Pritchard

Jaylen Brown | Josh Richardson | Romeo Langford

Jayson Tatum | Aaron Nesmith | Sam Hauser

Al Horford | Grant Williams | Jabari Parker

Robert Williams | Enes Kanter | Juan Hernangomez |Bruno Fernando

 

Draftovani: Juhann Begarin (45.)

In: Al Horford (trade), Josh Richardson (trade), Bruno Fernando (trade), Dennis Schroeder (FA), Enes Kanter (FA), Sam Hauser (FA)

Out: Kemba Walker (trade), Tristan Thompson (trade), Evan Fournier (trade), Carsen Edwards (trade), Fall (FA)

 

Nije bilo dosadno u Bostonu nakon ispadanja u prvoj rundi playoffa. Posle osamnaest godina kao clana u upravi fransize, Danny Ainge je odlucio da se povuce sa svoje pozicije koju je ustupio dotadasnjem treneru ekipe Bradu Stevensu i otisao je u penziju. Neocekivan potez iako se tokom prosle sezone sve vise pricalo da ce Ainge napustiti Celticse na kraju sezone.

Stevens koji je po mnogima bio jedan od najboljih trenera lige je odlucio da se za trenutak penzionise kao trener i da uzme posao generalnog menadzera slavne fransize.

 

Prvi njegov potez je bilo da se odrekne bivseg All-stara Kembe Walkera i da vrati bivseg seltika Ala Horfoda. U istom trejdu sa Oklahomom, Boston je dobio i Mosesa Browna koji je nedugo kasnije bio trejdovan u Dallas za Josha Richardsona.

Odradjeni su jos neki trejdovi gde su se Celticsi odlucili da se oslobode Thompsona, Fourniera, Edwardsa i Dunna. Trejdovanjem Thompsona, Walkera i Fournera imaju trade player exception, sto moze doci korisno ukoliko zele dovesti neke igrace tokom sezone.

Vratio se i Enes Kanter nakon sto je proveo sezonu u Blazersima a potpisali su i Dennisa Schroedera nakon sto je on napustio Lakerse. Dobri potezi za prosirenje klupe koja je bila jedna od slabijih tacaka proslogodisnje ekipe. Tu je i Gordon Hayward sa Aliexpresa – Sam Hauser

t8dqt03io9q71.jpg?width=320&crop=smart&a

 

 

Marcus Smart je potpisao novi ugovor (76/4), a isto je uradio i Robert TimeLord Williams (48/4).

Najvaznija vest je ipak imenovanje novog trenera Ime Udoke, kojem ce ovo biti prvi glavnotrenerski posao u karijeri nakon nekoliko godina kao asistent, prvo u Spursima  Sixersima a onda i prosle godine u Netsima.

Bice puno posla za njega da vrati ovu ekipu tamo gde joj mnogi vide mesto a to je finale konferencije. Ima naravno dva All-Stara ali sada pored njih ima i nekoliko upotrebljivijih igraca nego prosle sezone.

Osim sto su imali mnogo izostanaka u ekipi prosle sezone, imali su problema i na parketu. Nista preterano nije funkcionisalo onako kako su zamislili pre pocetka sezone. Od top 4 napada i odbrane sezonu ranije, pali su na 10. i 14. mesto. Naravno, ostali su bez Haywarda i Walker je bio ranjen tokom vecine prosle sezone, Smart je imao losu sutersku sezonu uz standardnu povredu po sezoni, ali i dalje Celticsi nisu bili ono sto se ocekivalo od njih.
Tatum je ocekivano imao malo bolje brojeve iako se od trenutka kada je zakacio virus imao problema sa disanjem i kondicijom, Brown odigrao sjajnu sezonu koju je zavrsio sa operacijom i propustenim playoffom. Trebalo bi da bude spreman za novu sezonu. TimeLord je imao svoje momente i otprilike se tu zavrsilo sa pozitivnim utiscima iz prosle sezone.

Thompson je bio promasaj, Theis je bio trejdovan u Chicago tokom sezone, rukiji Pritchard i Nesmith tu i tamo imali svoje momente ali nista specijalno.

 

Na kraju se sve zavrsilo u pet utakmica u prvoj rundi playoffa i vec navedenih promena u upravi fransize.

Kada se pogleda prosla sezona, navijaci Celticsa imaju prostora za optimizam kada se gleda na novu sezonu. Osim nepoznanice u vidu novog trenera, novi-stari igraci koji su dovedeni su provereni i zna se sta se od njih moze ocekivati. Iskustvo u vidu Horforda i poboljsana odbrana sa njegovim prisustvom na terenu, poeni sa klupe od strane Kantera i Schroedera ako Nemac bude pocinjao sa klupe kao sto ja pretpostavljam da ce biti slucaj i generalno kvalitet bi trebao da bude veci. Cak i ovi igraci koji su prosle sezone dobijali minute bi trebali biti bolji.

 

Tu je jos i Richardson koji nikako da opravda svoj potencijal jos iz Miamija ali svakako nije minus igrac, pogotovo u odbrani.

Petorka Smart-Richardson-Brown-Tatum-Horford moze biti jedna od boljih odbrana u ligi, a ne bi trpela ni ofanziva. To bi po mom misljenju trebao biti prvi korak za poboljsanje igre ekipe.

 

Celticsi se nadaju da ce ovo konacno biti breakout sezona za R Williamsa. Da ce konacno nauciti da se kontrolise kada su faulovi u pitanju i da ce uspeti da ostane na terenu vise od 20 minuta. Ofanzivni deo osim suta se ne dovodi u pitanje, medju boljima je kada je u pitanju ofanzivni skok i stavljanje lopte u obruc kucanjem. U odbrani kao sto rekoh mora da radi na citanju igre i da se ne cima i prima na svaku fintu protivnika. Zastita obruca bi isto tako trebala da se poboljsa. Srecom za njega tu ce biti Horford opet da ga nauci nekim stvarima.

 

Prognoza je ista kao i za Hawkse. Top 6 bi trebalo da bude sigurno ali napada se HCA. Odbrana i napad tesko da moze biti losiji nego prosle sezone, i na kraju puno ce zavisiti kako ce se Udoka snaci. Da li ce biti neki novi Budenholzer, Nurse ili ce biti novi Walton, Fizdale…

 

 

Spoiler

Brooklyn Nets

gqLkvcp.png

 

Roster:

James Harden | Patty Mills | Jevon Carter

Kyrie Irving | Bruce Brown | Cameron Thomas

Kevin Durant | Joe Harris | DeAndre Bembry

Blake Griffin | Paul Millsap | James Johnson

Nicolas Claxton | LaMarcus Aldridge | Day’Ron Sharpe

 

Draftovani: Cameron Thomas (27), Kessler Edwards (44), Marcus Zegarowski (49), RaiQuan Gray (59)

In: James Johnson (FA), Jevon Carter (trade), DeAndre Bembry (FA), Patty Mills (FA), LaMarcus Aldridge (FA), Sekou Doumbouya (trade), Paul Millsap (FA)

Out: Landry Shamet (trade), Spencer Dinwiddie (trade), DeAndre Jordan (trade), Jeff Green (FA)

 

Razocaravajuci kraj prosle sezone kada se sve uzme u obzir. Povrede dva od tri najbolja igraca su sprecila favorita iz New Yorka da dodje do ocekivane titule.  Pored toga i Aldridge se morao na kratko penzionisati zbog problema sa aritmijom.

U novu sezonu ulaze opet kao glavni favoriti i opet najveci pritisak ce biti na njima.

 

Harden je celog leta oporavljao prepone i kako sam kaze trebao bi da bude spreman za novu sezonu. Irving svakih par meseci izmisli neki novi razloga da ne odigra ocekivani broj utakmica, ako nije to onda se nesretno povredi. Durant koji se vratio iz teske povrede je izgledao kao da nije propustio utakmicu u osamnaest meseci. Ipak, povredio se tokom sezone i opet podsetio sve u Netsima da je najvaznije da sva trojica budu zdravi kada dodje playoff. Iz tog ugla regularna sezona nije previse bitna ali imaju toliko dobar tim da i sa jednim izostankom oni bi trebali biti u prva dva tima na istoku.

 

Velika trojka je tokom sezone odigrala svega 202 minuta zajedno a u playoffu 130. Naravno imali su sumanute brojke kada su zajedno bili na terenu sto samo znaci da ce najverovatnije odlucujuci faktor za novog sampiona biti zdravlje ove trojke u playoffu.

Steve Nash je ostao bez dva vazna asistenta – Ime Udoka i Mike D’Antoni su napustili stab i otisli u Boston i New Orleans.

Patty Mills, Paul Millsap i povratak Lamarcusa Aldridgea su najpoznatija imena koja su pojacala sastav. Pored njih dosli su i James Johnson, Jevon Carter i Sekou Doumbouya.

 

Mills bi trebao da ima najvecu minutazu i najvecu ulogu od novih pridoslica. Svaki put kada Irving ili Harden budu na klupi on ce predvoditi napad kao plej. Millsap i Aldridge ce uz Griffina i Claxtona ciniti centarsku liniju ekipe. Johnson, Carter i Doumbouya bi trebali da popune roster i pozicije i svojim kvalitetom da pruze neku sigurnost u slucaju povreda.

Griffin je odigrao fantasticnu sezonu kada se uzme u obzir koliko se ocekivalo od njega, ili koliko sam ja ocekivao od njega, a to nije bilo puno s obzirom na to kako je izgledao pri kraju svoje epizode u Detroitu.

 

Playoff je isto odigrao odlicno, pogotovo na pocetku serije sa Milwaukeejem kada Antetokounmpo nije imao odgovora na njegovu odbranu. Pre playoffa ce napuniti 33. godine, sto u ovo doba sporta nije puno ali za igraca kao sto je on koji se stalno borio sa povredama moze biti problem. S obzirom da Millsap i Aldridge imaju bar 2 godine vise od njega i da se ne ocekuje previse od njih, bice Griffin i u novoj sezoni vrlo vazan deo rotacije kada bude playoff. Pitanje je da li ce biti starter kao centar i Durantom na cetvorci ili ce biti starter kao cetvorka i sa jos jednim centrom, u svakom slucaju ocekuje se da bude starter.

Joe Harris je bio jedan od tragicnijih likova proslog playoffa kada je sutirao 24% za tri od trenutka kada su Netsi poveli 2-0 protiv Bucksa. Za nekoga ko je sutirao 47,5% za tri tokom sezone to je fascinantan raspad. I on ce imati zadatak da bude mnogo bolji u novoj sezoni da popravi utisak kod navijaca.

 

Dolazak Millsa ce mu jos vise olaksati posao. Jos jedan izvrtan suter za tri poena koji ce jos vise rasiriti napad ako je to moguce. On je tu da zameni Shameta kojeg su Netsi trejdovali da izbegnu njegov novi ugovor koji bi stetio njihovim finansijama.

Jeff Green je jedan od igraca koji nikada nece dobijati zasluzene pohvale. Videcemo koliko ce se njegov odlazak osetiti u rotaciji. Pola sezone je proveo na petici a u playoffu je gotovo samo to igrao. Ko ce tu ulogu uzeti u novoj ekipi? Millsap, Griffin ili cak Durant gde je vecinu minuta i proveo u playoffu.

 

Nakon sto su trejdovali za Hardena, mnogi su se pitali ko ce u ovoj ekipi igrati odbranu i kako ce zaustaviti najbolje ekipe. Odgovor na to su dali u playoffu kada su bili jedna od najboljih odbrambenih ekipa u tih desetak utakmica. Moze se ocekivati od ovih veterana da kada bude najvaznije da ce se posebno potruditi i u odbrani. Do tada ce fokus biti na napadu gde su prosle godine bili prvi u ligi i samim tim i najbolji u istoriji lige.

 

Durant je tokom leta potpisao novi ugovor, koji istice u sezoni 25-26, Harden i Irving su vec bili u prici za produzenje ali izgleda da ce se sa Irvingom sacekati jer ova situacija sa vakcinacijom nije nezanemarljiva za upravu Brooklyna.

Regularna sezona ce se koristiti za uigravanje ekipe i pripremu za ono sto je jedino bitno ovoj ekipi a to je playoff i titula. Ako trojka bude zdrava, finale ne sme da izostane i ako ne dodje do toga bice to veliki debakl.

 

 

Spoiler

Charlotte Hornets

EvyTX7A.png

 

Roster:

LaMelo Ball | Ish Smith

Terry Rozier | James Bouknight | Scottie Lewis

Gordon Hayward | Kelly Oubre | Wesley Iwundu | Cody Martin

PJ Washington | Miles Bridges | Jalen McDaniels | JT Thor | Kai Jones    

Mason Plumlee | Vernon Carey | Nick Richards

 

Draftovani: James Bouknight (11), Scottie Lewis (56)

In: Mason Plumlee (trade), Kelly Oubre (FA), Ish Smith (FA), Wes Iwundu (trade)

Out: Devonte Graham (trade), Malik Monk (FA), Cody Zeller (FA), Caleb Martin (FA)

 

Hornetsi ulaze u novu sezonu sa ciljem da ce obezbediti play-in. Sve preko toga bi bilo izenandjenje i veliki uspeh Jamesa Borega. Na papiru nemaju neki prejak tim ali to se mislilo i prosle sezone gde su sve iznenadili sa solidnim igrama i rezultatima. Bili su prognozirani da budu na dnu istoka sa ostalim najlosjim ekipama ali to nije bio slucaj, pre svega zbog LaMelo Balla koji je odigrao mnogo bolje nego sto se ocekivalo. Sezonu je poceo na klupi ali kako je polako sticao iskustvo i igrao bolje tako je konacno i dobio mesto startera.

Njegovi statsi kao starter do povrede su: 19.5/5.8/6.2 sa 46% fg i 42,6 3pfg%. Sjajna suterska serija u ovih dvadeset i jednoj utakmici. Nakon toga se povredio i vratio se tek pred kraj sezone da pojure play-in i odigrao desetak utakmice gde je lose igrao kao i cela ekipa.

 

Hayward i Rozier stari saigraci iz Bostona su igrali odlicno cele sezone. Hayward se naravno povredio i propustio kraj sezone. Do tada je igrao onako kako se i ocekivalo od njega, dobar sut i razigravanje saigraca. Rozier je bio prvi strelac ekipe i jedno vreme sutirao fantasticno za tri poena. Kada su se povredili Hayward i Ball, lopta je najvise bila u njegovim rukama i ocekivano su opali procenti.

Graham je trejdovan u Pelicanse, pa bi uloge ballhandlera sa klupe delili Smith, ruki Bouknight i Oubre. Ne previse obecavajuce. Verovatno ce Borego rotaciju napraviti tako da jedna od najbolje trojke u svakom trenutku bude na terenu.

Bouknight nije preterano dobar suter niti razigravac ako gledamo njegove statse sa koledza a to je jedino sto sam ja gledao. Oubre je imao razocaravajucu sezonu u Warriorsima gde je sutirao oko 32% za tri.

 

Bridges je lepo napredovao prosle sezone. Nije puno falilo da udje u klub 50/40/90. Trebalo bi ubrzo da dobije produzenje ugovora. On i Washington bi trebali da drze tu poziciju krilnog centra, a moguce je da ce i zajedno igrati na terenu ako Washington bude gurnut na centra. Nema vise Biyomba i Zellera pa je to relna mogucnost. Jedina konkurencija bi trebao da bude Plumlee.

Prva petorka bi mogla biti Ball-Rozier-Hayward-Washington-Plumlee. Sa sansom da Oubre pocne kao bek-suter i da Rozier predvodi klupu, kao i da Bridges igra umesto Washingtona.

 

Tu ce jedna povreda vodecih igraca biti bas veliki hendikep, kada ostatak klupe nema prevelikog kvaliteta, uprkos tome trebali bi da budu u prici za play-in. Jednostavno ima losijih ekipa na istoku od njih.

 

 

Spoiler

Chicago Bulls

 

yWb29Hh.png


Roster:

Lonzo Ball | Coby White | Devon Dotson

Zach LaVine | Alex Caruso | Jevonte Green | Ayo Dosunmu

Patrick Williams | Troy Brown

DeMar DeRozan | Derrick Jones | Alize Johnson

Nikola Vucevic | Tony Bradley | Marko Simonovic

 

Draftovani: Ayo Dosunmu (38)

In: Lonzo Ball (trade), Alex Caruso (FA), Tony Bradley (FA), DeMar DeRozan (trade), Derrick Jones (trade), Alize Johnson (FA)

Out: Tomas Satoransky (trade), Garrett Temple (trade), Thaddeus Young (trade), Al-Farouq Aminu (trade), Lauri Markkanen (trade), Denzel Valentine (FA)

 

Sto rece Zach LaVine ovo ce biti vrlo vazna sezona za njega i za Bullse. Radili su puno tokom leta da sastave respektabilnu ekipu oko LaVinea kome ugovor istice na leto i da ga time ‘nagovore’ da potpise novi. Mali problem je sto ugovor koji bi on zeleo da potpise nije ugovor koji mu Bullsi mogu ponuditi (zbog nesto manjeg prethodnog ugovora), i tu ce Bullsi morati napraviti mesta za njegov ugovor uprkos bird-rightsu.

 

Odigrao je fanasticnu proslu sezonu. Uvek sam ga smatrao za indijanca™ koji na oko igra atraktivno ali bez neke koristi za ekipu. To jos uvek moze biti tacno, ali se mora priznati da njegove igre iz prosle sezone zasluzuju respekt. 27.5/5/5 uz 50/42/85 i 63% ts. To su fantasticne brojke i jedino sto bi morao popraviti su izgubljene lopte, kojih i dalje ima previse. Kada bi mogao te igre preneti i u narednu sezonu sa boljim saigracima, mnogo bi pomoglo u ispunjavanju njihovih ciljeva.

Jos u martu je poceo proces obnove ekipe kada su trejdovali za Vucevica. Nakon toga u avgustu su stigli i DeRozan, Caruso i Ball. Na papiru to ne izgleda lose ali pitanje je kako ce se svi oni uklopiti. Tu pre svega mislim na DeRozana koji je poznat po tome sto je prosla sezona bila deveta u redu u kojoj ima negativan nrtg. Bullsi su bili poslednji u ligi po izvedenim slobodnim bacanjima i tu ce on dosta pomoci kao i u playmakingu zajedno sa Ballom. Gde nece pomoci je sut i naravno timska odbrana, koja nije bila toliko losa kao sto se mozda mislilo prosle sezone, ali su ostali bez Thaddeusa Younga koji je bio njihov najbolji defanzivac. Kada se na to dodaju Vucevic i LaVine igraci koji ce igrati puno i koji nisu poznati kao dobri defanzivci najblaze receno, vrlo je moguce da ce tu biti velikih problema, cak i ako su doveli Carusa i Derricka Jonesa koji su plus defanzivci.

 

Da se Williams nije povredio pred sezonu, bilo bi zanimljivo videti sta bi Donovan uradio sa DeRozanom i gde bi ga smestio kao startera. Od mehura igrao je pre svega cetvorku za Spurse. Spacing ce svakako biti problem sa DeRozanom i Williamsom zajedno.

Vuceviceva statistika se nije previse promenila u odnosu na sezone iz Orlanda, zna se sta se od njega moze ocekivati.

Ball je vec duga prica, plej koji zna kreirati u tranzicji, u pozicionom napadu to ide malo losije, popravio je sut za tri, ali izbegava ulaze zbog uzasnog slobodnog bacanja koje gotovo ni ne izvodi. Dobro je saradjivao sa Williamsonom u New Orleansu i to je bio razlog zasto ga je Zion zeleo nazad u Pelicanse. Bice zanimljivo videti kako ce se raspodeiliti lopta u napadu Bullsa. Ko ce imati najvise ‘toucha’ od ova tri velika potrosaca + Lonzo. LaVine kao najbolji igrac bi svakako trebao da bude glavni igrac.

Tu je i pomalo zaboravljeni Coby White koji je imao svoje momente u prethodnim sezonama ali je ipak dominirala njegova neefikasna igra, klimav sut i nekvalitetna odbrana.

 

Patrick Williams ce propustiti prvih mesec dana sigurno sto ce biti hendikep za obecavajuceg mladog igraca.

Alex Caruso i Tony Bradley su dve vrlo solidne akvizicije za klupu Bullsa. Prvi ce biti automatski mozda i najbolji defanzivac u ekipi a Bradley staromodni centar bez suta za tri ali sa dobrim skokom i pokojom blokadom.

 

Krajem avgusta konacno su trejdovali i Markkanena koji je po svaku cenu zeleo otici iz Bullsa. Iz tog trejda su doveli Derricka Jonesa Jr. koji je kraj prosle sezone presedeo na klupi Blazersa. Cudan posao kada se zna da su umesto njega mogli imati Nance Jr-a koji je mnogo korisniji igrac ali uprava Bullsa najverovatnije planira za sledece leto i zele sto manje garantovanog novca na racunu ako treba praviti mesta za LaVinea.

 

Vegas je dao granicu od 41.5 za broj njihovih pobeda u sledecoj sezoni, sto bi znacilo da bi trebali biti oko 50% i oko sedmog-osmog-devetog mesta. Iskreno nisam toliko visoko™ po pitanju njihove sezone, mislim da fit nije previse dobar i trebali su pametnije sastaviti ekipu, umesto DeRozana dovesti nekoga drugoga ako je to bilo realno.

 

 

Spoiler

Cleveland Cavaliers

pGHXSAy.png

 

 

Roster:

Darius Garland | Ricky Rubio | Kevin Pangos | RJ Nembhard

Collin Sexton | Dylan Windler

Isaac Okoro | Cedi Osman | Denzel Valentine

Lauri Markkanen | Kevin Love | Dean Wade

Jarrett Allen | Evan Mobley | Mfiondu Kabangele

 

Draftovani: Evan Mobley (3)

In: Ricky Rubio (trade), Lauri Markkanen (trade), Kevin Pangos (FA), Denzel Valentine (FA)

Out: Larry Nance (trade), Matthew Dellavedova (FA), Isaiah Hartenstein (FA), Taurean Prince (trade)

 

 

Cavaliersi su opet jedan od favorita za najgoru ekipu u ligi. Rezultat toga prosle sezone je bio treci pik na draftu gde su izabrali Evana Mobleya, centra sa Univerziteta Juzne Kalifornije.

 

Ako neko misli da je glupo izabrati centra tako visoko kada su ekipi vec nalazi Jarrett Allen i kada se nakon toga jos i da novi visegodisnji ugovor Lauri Markkanenu – verovatno nije pogresio, pogotovo sto se pre trejda Markkanena moglo cuti i da ce Mobley zbog svoje gradje i kao nekog suta za tri moci igrati cetvorku…

 

Uprava Cavsa sigurno ima neki plan™ sa ovom trojicom. Verovatno ce rasporediti minute tako da svi zaigraju solidne minute, samo je problem sto su Markkanen i Allen upotrebljivi samo na jednoj pozicji. Tu je jos i Kevin Love koji ima svega dve godine jos na ugovoru pa se vec pricalo o tome da ce mozda doci do nekog buy-outa, cisto da rastereti finansije i da vise ne smeta u svlacionici.

Osim Lovea u pricama oko odlaska bio je i Collin Sexton. Razlog je sto ga ne cene onoliko koliko on sebe ceni i radije bi ga trejdovali nego da mu plate maksimalan ugovor.

 

Ubacio je Sexton 25 poena po utakmici prosle sezone, poceo je i da dodaje ali izgleda ni to nije dovoljno, Cavsi planiraju da grade oko Garlanda. I on je fino napredovao nakon ruki sezone i imao skoro 40% za tri iz solidnih 5 pokusaja po utakmici. Imace pored sebe sjajnog momka i mentora Ricky Rubia da mu pripomogne u razvoju.

 

Defanziva je naravno jedan od glavnih problema obojici bekova, kao i uostalom celoj ekipi. Pogotovo sto im je najbolji defanzivac, Nance Jr., bio van ekipe dobar deo sezone. Ne vidim da ce se to promeniti ni u novoj sezoni, cak sta vise, verovatno ce biti jos i gora sezona.

 

Okoro ce biti neko ko ce morati dobiti vise prostora u sledecoj sezoni. Peti pik sa proslogodisnjeg drafta je u ponekim trentucima pokazao neke znake zivota ali to nije trajalo dugo. Ima srece sto mu je konkurencija na krilu Cedi Osman odigrao jednu od najgorih sezona u istoriji univerzuma.

 

Sveukupno Cavsi su bili medju najgorim ekipama u ligi u vise statistickih kategorija, ne ocekujem da se to promeni ni u sledecoj sezoni, tako da sve osim jedna od poslednja tri mesta na istoku bi bilo veliko iznenadjenje. Jedino ce biti zanimljivo pratiti razvoj Garlanda i kao centarsku situaciju™.

 

 

Spoiler

Detroit Pistons

OKH4lkL.png

 

 

Roster:

Killian Hayes | Cory Joseph | Saban Lee

Cade Cunningham | Frank Jackson | Rodney McGruder

Saddiq Bey | Hamidou Diallo | Josh Jackson

Jerami Grant | Trey Lyles | Isaiah Livers

Isaiah Stewart | Kelly Olynyk | Luka Garza

 

Draftovani: Cade Cunningham (1), Isaiah Livers (42), Luka Garza (52)

In: Kelly Olynyk (FA), Trey Lyles (FA)

Out: Mason Plumlee (trade), Wayne Ellington (FA), Sekou Doumboya (trade), Jahlil Okafor (trade)

 

Pistonsi kao i Cavsi se prognoziraju na zacelje istocne konferencije. Svetla tacka je ipak Cade Cunningham, prvi pik na draftu, za kojeg se predvidja minimum All-Star karijera. Visoki plejmejker je vec sada najveca zvezda fransize. Praticemo njegov razvoj da vidimo da li zasluzuje sav taj hajp oko njega koji vec traje jedno vreme. Predvidja se da ce utakmice poceti kao startni bek-suter a da ce Killian Hayes biti plejmejker na startu sezone. Uprkos tome lopta ce najverovatnije najvise biti u rukama rukija i Jeramija Granta, najboljeg igraca Pistonsa prosle sezone. On je imao fantastican prvi deo sezone, cak je u prvih mesec dana sezone izgledao kao i All-Star kandidat. Nakon toga se primirio malo, da bi na kraju sezone zbog tanka za Cadea, vise odmarao nego sto je igrao. Plan je uspeo i imali su drugi najgori skor u ligi i bili su nagradjeni prvim pikom.

 

Sada pocinje nova era u klubu i apetiti ce polako rasti. Weaver ce imati pune ruke posla da od ovih i buducih igraca napravi respektabilnu ekipu. Po mnogima Cunningham je dobar pocetak za tako nesto.

 

Weaver je nakon interesantnog proslogodisnjeg prelaznog roka gde je napunio roster centrima koje je kasnije trejdovao sada potpisao samo dva veca imena – Olynyk i Lyles. Dva igraca koji su tu da pojacaju rotaciju pod kosem.

 

Iako su imali pretposlednji ucinak na tabeli na kraju prosle sezone, iznenadjujuce da odbrana nije bila toliko losa. Zavrsili su kao 19. u ligi a veci problem je bio napad koji je bio u poslednjih pet, sto i nije toliko iznenadjenje kada se zna da su pola rostera cinili centri. Cunningham ce tu svakako poboljsati situaciju.

 

Killian Hayes je imao tragicnu prvu sezonu. Prvo je poceo ocajno suterski gde nista nije mogao da pogodi, nakon toga je posle sedam utakmica doziveo tesku povredu kuka i propusti 41 utakmicu. Vratio se u aprilu gde je odigrao malo bolje nego na startu ali sveukupno brojke su bile razocaravajuce. 35% iz igre i 28% za tri tesko da se moze ponoviti.

 

Isaiah Stewart je na trenutke imao blistave minijature gde je pokazao da ce se moci na njega racunati i u ovoj sledecoj sezoni Pistonsa. Bio je najbolji defanzivac u ekipi a i u napadu je pokazao da ima sjajan osecaj za ofanzivne skokove. Videcemo da li ce mu Casey dati mesto startera od pocetka ili ce to prepustiti iskusnijem Olynyku koji je totalno suprotan tip igraca.

 

Jos jedan igrac na kojeg bi trebalo obratiti paznju je Saddiq Bey. Iskoristio je svoju sansu u ovoj limitiranoj ekipi i pokazao da je mozda i najbolji suter. Nekoliko utakmica sa 6 trojki i jedna gde je sutirao 7 od 7. On bi po mojoj prognozi trebao biti starter na krilu.

 

Glavni cilj u novoj sezoni Pistonsa bice razigravanje Cunninghama i ostalih mladih igraca da se vidi sta se od njih moze ocekivati u buducnosti. Zacelje istoka je realnost koja ce se najverovatnije i ostvariti.

 

 

Spoiler

Indiana Pacers

1RfMbx0.png

 

 

Roster:

Malcolm Brogdon | TJ McConnell

Caris LeVert | Jeremy Lamb | Chris Duarte

TJ Warren | Justin Holiday | Torrey Craig

Domantas Sabonis | Isaiah Jackson

Myles Turner | Goga Bitadze      

 

Draftovani: Chris Duarte (13)

In: Isaiah Jackson (trade), Torrey Craig (FA)

Out: Aaron Holiday (trade), Doug McDermott (trade)

 

Nakon pet sezona gde su imali pozitivan skor, konacno su Pacersi imali jednu slabiju sezonu. Glavni razlozi za to su bile povrede nekih od najboljih igraca u ekipi. Sabonis je propustio 10, Brogdon 16, Turner 25, Lamb 36, LeVert 23 i Warren 68 utakmica. Na sve to bilo je vidnih nesuglasica sa sad avec bivsim trenerom Nateom Bjorkgrenom i njegovim stabom, koje su kulminirale i tokom nekih utakmica.

Rezultat svega toga je na kraju deveto mesto i poraz u utakmici za razigravanje u play-inu od Washingtona sa 27 poena razlike. Dvadesetak dana nakon toga Bjorkgren je dobio otkaz i umesto njega dosao tj. vratio se Rick Carlisle, koji je potpisao cetvorogodisnji ugovor.

 

To je bila i najzvucnija promena u fransizi za vreme pauze. Sjajan trener (koji nije osvojio playoff seriju od svoje sampionske sezone) koji ce sigurno biti upgrade u odnosu na ruki trenera Bjorkgrena i koji ce probati da vrati ovaj tim tamo gde mu je na papiru mesto a to je playoff. Nece imati lak posao posto se vec sada zna da ce se oporavak Warrena od povrede stopala oduziti i verovatno ce propustiti pocetak sezone, kao i da je povratak LeVerta za pocetak sezone od povrede ledja pod znakom pitanja.

Osim toga bice interesantno videti kako ce resiti ‘problem’ pod kosem sa Sabonisom i Turnerom. Prosla sezona je bila najbolja u karijeri Turnera gde je imao rekordnde 3,4 blokade po utakmici, po cemu je bio vodeci u ligi. Napredna statistika je takodje pokazala da se Turner mnogo bolje snalazio kada nije delio parket sa Sabonisom.

 

4Kwfj3l.png

 

Kao sto ova slika pokazuje, napad i odbrana su najbolje funkcionisali kada je Sabonis sedeo na klupi a Turner bio jedini ‘visoki’ u ekipi.

 

NNrWYRQ.png

 

Ovo takodje pokazuje da Sabonisa napredna statistika nije previse volela u prosloj sezoni. Mozda je to bilo samo do trenera i njegove taktikce zamisli™, videcemo sada sa Carlisleom kako ce on koristiti centre.

 

Kada su zdravi, ova ekipa na papiru ima sve sto bi u teoriji jedna uspesna ekipa trebala imati. Sut, odbrana, kreacija, izolacija, sto bi pod iskusnim i dobrim trenerom trebalo dati rezultata.

 

Prosle godine su igrali ekstremno brzo, bili su u top 5 u ligi u paceu, sto nije bila odlika ranijih sezona sa McMillanom a svakako nije bila odlika ni novog trenera prethodnih sezona u Dallasu. Cak sta vise Carlisle je poznat po tome sto ne voli brzu, run&gun kosarku nego vise pozicioniji napad. Brogdon je vrlo inteligentan igrac i ako klikne™ sa novim trenerom mogu se nadati dobrim rezultatima.

Lamb je tu da uzme minute kao mozda prvi igrac sa klupe, a verovatno i kao starter dok se ne kompletiraju, kao i najveca smetnja protivnickim plejmejkerima TJ McConnell koji je bio drugi najbolji kradlivac loptu u ligi sa skoro dve po utakmici.

Moglo bi se reci da tu ima prostora za jos jednog igraca na F/C poziciji pored Bitadzea, jedino ako Torrey Craig bude preuzeo tu ulogu, ali bi opet bili kratki sa sutem, pogotovo sto je Sabonis ispodprosecan u toj kategoriji.

 

Nakon neliko sezona imali su i lutrijskog pika (13), koji su iskoristili na Chrisa Duartea, 24 godisnjeg igraca sa Oregona. Statistika iz njegove poslednje sezone kaze da je odlican napadacki igrac i da je sjajan suter za tri poena (42% na oko 5,5 suta po utakmici). Trebalo bi da dobije neke minute posto im ekipa nije previse siroka, pogotovo sto je odlican suter a to nikada nije lose za imati.

Bice interesantno videti sta ce Kevin Pritchard i uprava uraditi sa Warrenom i Lambom koji ce biti UFA sledeceg leta ako do tada ne produze ugovore. Da li ce biti trejdova ili ce ih produziti, da li je ova povreda Warrena mozda jedan od razloga zbog cega jos nije doslo do dogovora…Pitanje je i kakva mu je trade vrednost, sigurno su i ostale ekipe zabrinute zbog stanja njegovog stopala. Lamb je isto dovoljno dobar igrac da bi bio interesantan ostalim ekipama, ali nista od trejd roumora za sada, mozda se iza kulisa zna da igraci ne zele napustiti Indianu…

 

Samo za kraj da se napomene da su i McMillan i Bjorkgren imali problema sa ovom skupinom igraca u svlacionici i da je poznato da ni Carlisle nije najprijatniji za saradnju, pa nije iskljuceno da tu opet bude problema…

 

Ako poredimo ovu Indianu sa ostalim ekipama na istoku, moze se reci da im je realnost negde izmedju trece i osme pozicije na istoku. Iz ove perspektive ima dosta izjednacenih ekipa iza Brooklyna i Milwaukeeja, tako da je sve moguce izmedju trece i pozicije u play-inu.
 

 

Spoiler

Miami Heat

sIOvmFg.png

 

 

Roster:

Kyle Lowry | Gabe Vincent

Duncan Robinson | Tyler Herro | Max Strus | Victor Oladipo

Jimmy Butler | KZ Okpala | Caleb Martin

PJ Tucker | Markieff Morris | Udonis Haslem

Bam Adebayo | Dewayne Dedmon | Omer Yurtseven

 

Draftovani:

In: Markieff Morris (FA), Kyle Lowry (trade), PJ Tucker (FA), Caleb Martin (FA)

Out: Andre Iguodala (FA), Precious Achiuwa (trade), Goran Dragic (trade), Nemanja Bjelica (FA), Trevor Ariza (FA), Myers Leonard (FA), Kendrick Nunn (FA)

 

Posle neuspesne prosle sezone, Heat je odlucio da trejduje svog dugogodisnjeg plejmejkera Gorana Dragica i da umesto njega dovede veterana Lowryja. On je potpisao ugovor na 3 godine vredan 85 miliona, sto znaci da ce velika trojka biti u Miamiju jos nekoliko sezona gde ce biti jedni od favorita za finale istoka. U istom tom trejdu osim Dragica, Miami je napustio i Achiuwa.
Osim njih Heat su napustili Bjelica i Iguodala, koji su zavrsili u Warriorsima, Ariza i Nunn su otisli juriti prstenje a Myers Leonard je cancelovan.

 

Jos dva veterana osim Lowryja su pojacali ekipu – PJ Tucker i Markieff Morris. Prvi nakon sampionske sezone uzeo verovatno poslednji veci ugovor u karijeri a drugi se nada nakon sporedne epizode u Lakersima, da ce imati malo vecu minutazu u Miamiju.

Ostatak rostera je vecinom ista. Robinson koji je potpisao novi ugovor (90/5) ce verovatno imati prednost startera u odnosu na Herroa, Dedmon bi trebao da bude back-up centar, bar u regularnoj sezoni a Vincent i Strus bi trebali da dobiju neke minute u rotaciji na bekovskim pozicijama.

 

Roster je top heavy sto bi rekli Ameri. Par elitnih igraca ali drugi deo ekipe je prilicno slabasan. Sto je idealno za playoff, ali treba i obezbediti prvo playoff ili dobru poziciju za uspesan playoff. Ima prostora naravno za veterane na minimalcu kao sto je slucaj svake sezone sa Miamijem i verujem da ce biti nekih potpisa do aprila.

 

Tesko je reci gde je tacno otislo sve naopako za Heat u prosloj sezoni. Rekao bih da je broj jedna razlog isprcpljenost i kratka medjusezona gde su imali nesto vise od dva meseca za odmor. Uprkos tome najbolji igraci nisu propustali puno utakmca. Jedino su Dragic i Butler koji je zbog virusa propustio dve nedelje na pocetku sezone i sveukupno dvadesetak za celu godinu, propustili malo vise vremena.


Butler je nakon tog propustenog vremena igrao fantasticno i bio jedan od najboljih igraca lige. Radio je na terenu sve sto treba osim suta za tri poena, koji je opet bio mizeran za standarde jednog takvog igraca. Istina, nije ni forsirao previse, na sezonu je imao svega dva suta za tri po utakmici sa procentom od 24,5%.

 

Njegov All-Star pajtas Edrice Adebayo je imao solidnu sezonu, nista specijalno kada se mozda ocekivalo nesto vise nakon finala, ali i dalje solidne brojke sa 19/9/5 zaokruzeno. I on je kao i Butler imao nepostojeci sut za tri poena, sto je mozda i jedan od razloga neuspeha.

Tu bi prisustvo novog igraca Lowryja trebalo da bude od velikog znacaja. Bolji suter od dosadasnjeg pleja i igrac koji moze potegnuti i sa vece udaljenosti. Osim toga Lowry je i mnogo bolji defanzivac od Slovenca.

 

Herro i Robinson, kao Adebayo nisu imali sezone koje su svi ocekivali. Herro je na njegovu nesrecu podigao lestvicu malo previse sa njegovim odlicnim partijama u playoffu, sto nije mogao da isprati u regularnoj sezoni u kojoj je i dalje imao vrlo dobre brojke. Poslednji playoff je ipak odigrao jako lose i ako to opet bude neka referenca za narednu sezonu, onda sam siguran da ce ‘razbiti’.

 

Robinson je ipak podbacio i u odnosu na proslogodisnju regularnu sezonu. Sutirao je ‘samo’ 40% za tri umesto skoro 45% sto je imao sezonu ranije. Skoro za deset posto procenta je opao i sut za slobodna bacanja, sto je malo veci problem ako se nastavi taj trend. Opet je kao i sezonu pre skoro 90% ukupnog suta uzeo za tri. U novoj sezoni bi trebalo da bude laksi posao sa Lowryjem kao plejmejkerom. Em ce guzati odvuci defanzivce, em je bolji dodavac i od Dragica i od Nunna. Tako da ocekujem jos jednu dobru sezonu Robinsona.

 

Petorka u novoj sezoni bi trebala da bude Lowry – Robinson – Butler – Tucker – Adebayo ako ne bude nekih, bar meni, iznenadjenja. Vrlo vrlo dobra petorka za playoff koji bi se mogla nositi i sa najboljima ako se sve poklopi kao sto su Riley i Spoeltra planirali. Ko zna, mozda do tada Riley reinkarnise Oladipa pa ce imati jos jednog (valjda) korisnog igraca za playoff.

 

Playoff ne bi trebao da bude pod znakom pitanja. Kao i u slucaju Pacersa, mogu zavrsiti i kao treci ali i kao osmi, previse je tu izjednacenih ekipa. Po mom misljenju treba im jos jedan igrac za rotaciju jer ako se skrsi jedan od boljih igraca, moze biti problema u regularnoj sezoni i moze se desiti jos jedan Milwaukee u prvoj rundi, sto bi svakako bio debakl, jer nosioci ce samo biti stariji.

 

 

Spoiler

Milwaukee Bucks

HIAzhB4.png

 

Roster:

Jrue Holiday | George Hill

Donte DiVincenzo | Pat Connaughton | Grayson Allen

Khris Middleton | Rodney Hood | Thanasis Antetokounmpo

Giannis Antetokounmpo | Semi Ojeleye | Jordan Nwora

Brook Lopez | Bobby Portis | Johnny O’Bryant

 

Draftovani:

In: Rodney Hood (FA), Semi Ojeleye (FA), George Hill (FA), Grayson Allen (trade)

Out: Bryn Forbes (FA), Sam Merrill (trade), PJ Tucker (FA), Torrey Craig (FA), Jeff Teague (FA)

 

Na prvi pogled bi se reklo da su slabiji nego prosle sezone, nije da su imali previse prostora za dovodjenje igraca, ali ipak kada je Grayson Allen najvuzcnije novo ime u ekipi, mozda ce biti problema. PJ Tucker je otisao a kao njegova zamena bi trebao biti Ojeleye, sto opet ne uliva previse optimizma za playoff. Bucksi kao i Miami imaju nekoliko nezamenjivih igraca dok je drugi deo rostera prilicno limitiran. Bilo je price da ce DiVincenzo biti spreman za pocetak sezone, ali prema poslednjim vestima ipak ce njegov povratak najverovatnije biti nekoliko nedelja kasnije.

 

Uprkos tituli u prosloj sezoni, igra je i dalje licila na one iz predjasnjih sezona kada su bili zaustavljeni od Toronta i Miamija. Pozicioni napad je opet bio najveci problem, tesko su resavali postavljene odbrane, i kao i ranije najvise su dominirali tranzicijom sto su i koristili vise nego bilo koja ekipa u playoffu. Pored toga najjace oruzje im je bila i odbrana. Nema razloga da se ista menja i u buduce.

Odbrana ce izgleda uvek biti zastitni znak ove ekipe a u napadu ako Antetokounmpo poboljsa slobodna bacanja bice jos bolji, da li je to dovoljno protiv zdravog Brooklyna videcemo nadam se.

 

Budenholzer je ekpserimentisao tokom regularne sezone i mislilo se da ce se to preneti i u playoff, sto nije bas bio slucaj. Vratili su se na onaj stari recept ali uz Holidaya i boljeg Antetokounmpa. Zbog tog eksperimentisanja Bucksi nisu bili toliko dominantni kao ranijih sezona u regularnom delu.

Nesto slicno ocekujem i u novoj sezoni. Nema mnogo toga sto ova ekipa ima da dokazuje do playoffa. I uz takav pristup ocekujem da budu u dve najbolje ekipe na istoku.

Verovatno ce biti novih igraca kasnije u sezoni, rekao bih da bi jos jedan visoki igrac bio najpotrebniji, ali videcemo kako ce se sezona odvijati.

 

Ulaze u novu sezonu rasterecenom posle titule, ocekuje se da budu u prva dva mesta u konferenciji i onda da udju u finale konferencije. Sve ispod toga ce biti debakl.

 

 

Spoiler

New York Knicks

kx05x70.png

 

 

Roster:

Kemba Walker | Derrick Rose

RJ Barrett | Immanuel Quickley | Quentin Grimes

Evan Fournier | Alec Burks | Kevin Knox

Julius Randle | Obi Toppin

Nerlens Noel | Mitchell Robinson | Taj Gibson

 

Draftovani: Jericho Sims (58)

In: Quentin Grimes (trade), Kemba Walker (FA), Evan Fournier (trade)

Out: Frank Ntilikina (FA), Elfrid Payton (FA), Reggie Bullock (FA), Norvel Pelle (FA)

 

Knicksi su na neslavan nacin zavrsili proslu sezonu. Gotovo da ni u jednom trenutku u seriji protiv Atlante se nije cinilo da mogu proci dalje. All-NBA i Most Improved Julius Randle se propisno obrukao i pokazao da treba jos da radi na sebi kako bi bio opasniji i ozbiljnije shvacen u playoffu. Neprijatelj broj 1 u drzavi New York u poslednjih 25 godina, Elfrid Payton je otisao i umesto njega Knicksi su potpisali Kembu Walkera, sto je naravno masivan upgrade, samo da ovaj ostane zdrav. Ugovor je svega oko osam miliona godisnje sto je odlican posao FO Knicksa za igraca kvaliteta Walkera.

 

Fournier je dosao u S&T iz Bostona da bude startni bek. Taj posao mi se licno nije previse svideo ali nije da su imali drugih opcija.

Noel je dobio produzenje ugovora na jos tri sezone, nagradili su njegove dobre partije. Situacija sa Mitchellom Robinsonom ce mozda biti glavna tema jednog dela sezone. Istice mu ugovor i veliko je pitanje sta ce uraditi sa njim. Da li uopste zele da mu plate onoliko koliko zeli posto se cini da se uvek povredjuje i da mu disciplina nije jaca strana. Nije se oproavio ni od ove poslednje povrede pa ce izgleda biti out za prvih nekoliko nedelja do dva meseca. Bice interesantno za videti kome ce na centru Thibodeau dati prednost kada bude zdrav.

Nazaolst Nazr Muhammeda iz pojasa Gaze nisu nasli.

 

Bili su verovatno i najvece iznenadjenje prosle sezone, malo njih je ocekivalo da ce biti toliko dobri tako brzo. Najbolja su ekipa bili u sprecavanju suta protivnika, kako procentualno tako i u broj pokusaja. Najbolje su branili trojke iako su dopustali dosta suta, pametno su faulirali i generalno primali su najmanji broj poena po utakmici u ligi.

Na drugom delu parketa u bili medju boljima u procentu za tri peona, iako su bili medju poslednjima u broju pokusaja, kao i u broju izgubljenih lopti.

 

Ukupno cetvrti u odbrani, 22. u napadu. U odbrani ce se osetiti izostanak Bullocka i Paytona, umesto kojih ce tu biti Walker i Fournier, ali ce napad svakako biti bolji, tako da ce ipak biti nekog balansa. Pored odlicne odbrane i drugi trademark Thibsa je spor pace. Tu su Knicksi bili poslednji u ligi.

 

RJ Barrett je lepo napredovao posle ruki sezone, znacajno je popravio sut i stabilizovao igru. Quickley je brzo pokazao da se moze na njega racunati, sjajan sut za tri (39%) koji je tek nesto losiji bio od ukupnog suta iz igre. To je nesto na cemu bi morao da proradi za narednu sezonu.

 

Burks je pokazao u prvoj utakmici protiv Atlante da moze biti dobro oruzje spolja kada je to najpotrebnije. Ukupno je bio jedan od boljih igraca u toj seriji, sto mozda nije najbolje za Knickse ali za njega je to bilo dobro jer je obezbedio sebi novi ugovor za naredne tri sezone.

 

Kevin Knox izgleda da je izgubljen slucaj, nisu ga mogli ni trejdovati i ako se ne desi neko cudo bice mu ovo poslednja sezona u Knicksima. Obi Toppin ima nesrecu da su ga draftovali iza Randlea i za Thibodeaua. Nije puno pokazao niti je puno igrao.

Jedno od glavnih pitanja za novu sezonu je kako ce preziveti odlazak Franka Ntilikine. Francuski kőműves je imao svoje momente, pre svega van terena gde je pokazao da ima sjajan ukus za odevanje, osim toga je po mnogima i vrlo zgodan tip (ja licno ne vidim nista specijalno), a mora se priznati da je imao i sjajne momente na parketu…pre tri sezone, kada je umalo vezao dve uzastopne trojke protiv Warriorsa.

 

Videcemo kako i dokle ce izdrzati napore Thibsa, Kemba Walker. Ako bude zdrav tokom veceg dela sezone, Knicksi mogu ponoviti uspesnu sezonu. Cetvrto mesto ce mozda biti nedostizno, ali bi morali biti u prici za poslednja mesta u playoffu. Randle ima kvalitet da opet odigra dobru sezonu, ovi mladji igraci ce napredovati a ovi stariji su i dalje u najboljim godinama i sto je najvaznije, Thibs ce i dalje biti Thibs tj. trener godine.

 

 

Spoiler

 

Orlando Magic

M95SMfg.png

 

Roster:

Markelle Fultz | Cole Anthony | Michael Carter-Williams

Jalen Suggs | Terrence Ross | RJ Hampton

Gary Harris | Franz Wagner | E’Twaun Moore

Jonathan Isaac | Moritz Wagner | Chuma Okeke

Wander Carter Jr. | Mo Bamba | Robin Lopez

 

Draftovani: Jalen Suggs (5), Franz Wagner (8)

In: Robin Lopez (FA), E’Twaun Moore (FA)

Out: Dwayne Bacon (FA), James Ennis (FA), Otto Porter (FA)

 

Orlando ulazi u novu sezonu kao jedan od glavnih kandidata za ispadanje™. Sezona ce se vrteti oko dva lutrijska rukija Suggs i Franz Wagner kao i o tome kako ce Fultz izgledati nakon kidanja ligamenata kolena u januaru. Pored toga ce biti interesantno videti koga ce trejdovati nekim kontenderima u zamenu za neke pickove. Harris, Ross, Lopez, pa cak i Carter-Williams mogu biti interesantni za playoff ekipe.

 

Bamba i Carter Jr. ce izmedju sebe odluciti ko zasluzuje mesto startong centra Magica u narednim sezonama, posto su u identicnoj situaciji sa ugovorima.

 

Najbolji igrac ekipe i najveci potencijal Isaac se isto vraca posle 22 meseci i teske povrede, i spreman je da napadne dpoy titulu. Bice tesko ubediti glasace kao clan verovatno tri-cetiri najgore ekipe u ligi. Mora se priznati da ako nesto treba da bude svetla tacka ovog tima to je onda odbrana.

 

Suggs bi trebao da bude Orlandov Fultz sa dobrim ulazom i dodavanjem a i upitnim sutem. Zbog atleticizma bi trebao biti solidan defanzivac ali pitanje kako to izgleda protiv NBA bekova.

Za razliku od brata Franz Wagner je mnogo bolji defanzivac i losiji suter. Skauti kazu da ima visok iq za defanzivne zadatke i da se snalazi protiv vise pozicija, kao i kod timkse odbrane.

Tu su jos i Gary ‘Gary Harris’ Harris kao dobar defanzivac a i centri su vrlo solidni na toj strani terena. Dakle ima potencijala za cvrstu odbranu.

 

Kada je ofanzivni deo u pitanju, prosle godine su bili 29. u ligi. Samo je OKC bio gori. Tu ce vec biti problema kako poentirati. Ross i Mo Wagner su jedini izraziti dobri suteri za tri u ekipi, dok ima nekoliko solidnih ima mnogo vise katastrofalnih. Prosle sezone su bili poslednji po procentu sutu iz igre…


RJ Hampton je bio ruki meseca na istoku u maju i on je jos jedan igrac koji bi trebao da dobije vise prostora, pogotovo ako bude nekih trejdova saigraca.

 

Mozda je trebalo ranije da se napomene, novi trener je Jamahl Mosley, dugogodisnji pomocni trener Ricku Carlisleu. Videcemo kako ce on postaviti igru i na sta ce se fokusirati tokom sezone.

 

Zacelje istoka i lige je neminovan, novi visoki pick je prekopotreban za buducnost ove fransize. Fultz je najavio da ce biti zanimljivi za gledanje, da vidimo i to.

 

 

Spoiler

Philadelphia 76ers

20l10kt.png

 

 

Roster:

Tyrese Maxey | Jaden Springer | Ben Simmons

Seth Curry | Matisse Thybulle | Isaiah Joe

Danny Green | Shake Milton | Furkan Korkmaz

Tobias Harris | Georges Niang | Paul Reed

Joel Embiid | Andre Drummond

 

Draftovani: Jaden Springer (28), Charles Bassey (53)

In: Georges Niang (FA), Andre Drummond (FA)

Out: George Hill (FA), Dwight Howard (FA), Mike Scott (FA), Anthony Tolliver (FA)

 

Kada se diskutuje o Sixersima svaka prica pocinje i zavrsava sa Benom Simmonsom. Deluje odlucno da vise ne zaigra ni minut u dresu Philadelphie.

Situacija je daleko od idealne za Sixerse. Jos od proslog novembra kada je Morey stigao u Sixerse pocele su spekulacije oko Simmonsovog trejda, tacnije sigurno je bila ideja da se on trejduje i ranije ali kada je stigao Morey to je skoro pa postala neminovnost. Hardenov bunt u Houstonu je samo jos vise potpalilo tu pricu. Na Moreyevu zalost on je bio poslednji sa kime je Fertitta zeleo da posluje. Onog dana kada je Harden bio trejdovan u Netse, nekoliko vesti je izaslo da su se Sixersi vec gotovo dogovorili sa Rocketsima o trejdu Simmonsa za Hardena, ipak nekoliko sati kasnije je bilo jasno da su Netsi dobili bitku za All-Stara. Fertita je izigrao Moreya i zavukao mu je poslednji put.

 

Nije bila tajna da je Simmons bio glavni Moreyev adut u trejdu za Hardena. Kada se cela ta prica raspala i pocela je sezona, Rivers, Morey i Sixersi su se ponasali kao da se nista nije desilo i poceli su sa hvalospevima kako je Simmons bas ono sto je potrebno ovoj ekipi i da je on buducnost fransize u Embiida.

To naravno nije proslo kod Australca. On je nastavio sa svojim igrama, ali je znao da ce ga pre ili kasnije Morey trejdovati cim se za to ukaze idealna prilika. Sledeca idealna prilika je bila nakon one sada vec legendarne utakmice broj 7 protiv Atlante. Ono dodavanje ispod kosa Thybulleu umesto da polozi loptu u kos je verovatno njegov poslednji potez u dresu Sixersa vredan highlighta. I do tada je bio glavna meta za zvizduke kod navijaca, ali taj potez je vec stvarno bilo previse. Ubrzo nakon toga je usledila svima poznata konferencija za stampu sa izjavama Embiida i Riversa. Simmons je vrlo verovatno i pre toga odlucio da zatrazi trejd i te izjave iz njegove ekipe su samo pojacale tu zelju.

Poslednjih nekoliko nedelja svi iz staba Sixersa navode kako zele da se Simmons vrati i da sve poceti ispocetka i da su tako najjaci itd. Svima je jasno da je to zbog toga sto Sixersi nisu u stanju da trejduju Simmonsa. Tacnije, Morey nije zadovoljan sa ponudama koje je dobio. Zna se da Morey uvek zeli da ‘dobije’ trejd, da ne ispadne da prvi utisci nakon trejda je da su ga preveslali. Njegova primarna zelja je Damian Lillard, koji je pre nekoliko meseci bio vrlo blizu da i sam zatrazi trejd iz Blazersa. Posle nekih konsultacija je odlucio da i sledecu sezonu pocne ‘kod kuce’. Za sada izgleda da je prosao voz za Lillarda, McCollum je i dalje ‘na stolu’ ali on nije ono sto Morey zeli.


Minnesota je bila u prici za Simmonsa, paket nepoznat ali nesto oko Beasleya i/ili Russella. Ni od toga za sada nema nista i sve vise se cini da ce Simmons pocetak sezone poceti na svojoj ugaonoj garnituri u dnevnoj sobi.

Ostatak ekipe je manje-vise nepromenjen. Howarda su zamenili Drummondom a doveli su i Nianga. Hill je otpusten a Scott i Tolliver su nepotrebni.

Prosle sezone su samo Lakersi imali bolju odbranu od Sixersa. Sve je funkcionisalo onako kako su zeleli. Embiid je do povrede igrao kao legitiman mvp kandidat a i ostatak ekipe je pruzao ono sto je Rivers zeleo.

 

Osim malo slabijeg napada sve sto napredna statistika najvise vrednuje Sixersi su bili medju najboljima u tim kategorijama. Odbrana vrhunska, sut i vise nego dobar i veliki broj izvedenih slobodnih bacanja. Sve to vodi do lakih pobeda u regularnoj sezoni. Tako je i bilo, bili su prvi na istoku i bili spremni da se u finalu konferencije suoce sa pobednikom serije Brooklyn – Milwaukee…

 

Izgleda da ce Maxey dobiti posao prvog plejmejkera u odsustvu Simmonsa. On je na trenutke pokazao da vremenom moze izrasti u vrlo dobrog igraca. Sut mu je jos klimav, ali realno je za ocekivati da ce biti tu napretka.

 

Plejmejking ce biti osetno slabije bez Simmonsa jer nema tu nekog ‘cistog’ pleja u ekipi, neko ko ce i one najjednostavnije lopte davati Embiidu na post npr. Toga smo se nalgedali i u seriji protiv Atlante. Takodje ce i odbrana patiti. Simmons je bio drugi u glasanju za defanzivca sezone a osim njega medju bekovima ostaje Thybulle kao elitni defanzivac.

 

Embiid je odigrao sezonu karijere u prosloj sezoni. Bio je gotovo nezaustavljiv. Ako tako nastavi, Philadelphia bi trebala da bude u najuzoj konkurenciji za HC. Jos ako uspeju da trejduju Simmonsa, sanse im samo rastu. Ako ga ne trejduju cele godine i on propusti celu sezonu, to ce biti jos jedna propustena prilika za Embiida i Sixerse a Rivers ce opet imati alibi za neuspeh.

 

 

Spoiler

Toronto Raptors

E9vTeIX.png

 

 

Roster:

Goran Dragic | Malachi Flynn

Fred VanVleet | Gary Trent Jr. | Sviatoslav Mykhailuk

OG Anunoby | Scottie Barnes | Yuta Watanabe | Isaac Bonga | Sam Dekker

Pascal Siakam | Precious Achiuwa

Chris Boucher | Khem Birch | Freddie Gillespie

 

Draftovani: Scottie Barnes (4), Dalano Banton (46), David Johnson (47)

In: Goran Dragic (trade), Precious Achiuwa (trade), Sam Dekker (FA), Isaac Bonga (FA), Sviatoslav Mykhailiuk (FA)

Out: Rodney Hood (FA), DeAndre Bambry (FA), Aron Baynes (FA), Kyle Lowry (trade), Stanley Johnson (FA)

 

Jedva su cekali da se zavrsi pakao od prosle sezone. Igranje cele sezone u gostima sigurno nije bilo prijatno za igrace i stab Raptorsa. Moglo se pretpostaviti da sezona nece ici onako kako bi ovaj roster realno mogao da pruzi na parketu. Kao da se cela ekipa predala vec u decembru. Pored toga cele sezone ih je pratila prica oko odlaska najvece legende fransize u martu, sto se za malo i realizovalo.

Nije bilo vodeceg igraca koji nije propustio bar petnaestak utakmica u sezoni, naravno na kraju sezone kada je bilo jasno da nema smisla igrati za pobede su poceli i da ekspreimentisu i tankuju za sto bolji pick. Imali su sedmi najgori skor u ligi i u lutriji su izvukli cetvrti pick i uzeli Scottiea Barnesa.

 

Kyle Lowry je posle devet sezona napustio Kanadu i uz pomoc Rileya i Ujirija otisao tamo gde je zeleo. U zamenu za njega tu su sada Dragic i Achiuwa, iako za Dragica kruze price od prvog dana trejda da ce traziti buy-out i da se pridruzi Doncicu u Dallasu.

Do dolaska Kawhi Leonarda vecito tretiran kao gubitnik zajedno sa svojim drugarom DeRozanom, ali posle titule mu se reputacija promenila za 180 stepeni i odjednom je postao jedan od najboljih plejmejkera i lidera u nba a ujedno i jedan od najpotcenjenijih. Jedan od igraca koji radi one prljave stvari na terenu i koji je mnogo bolji nego sto statistika pokazuje. Njegovo liderstvo i sama pojava ce rekao bih vise nedostajati nego ucinak na terenu.

 

Siakam, Anunoby i VanVleet su sada nosioci i uz Bouchera jedini preostali igraci iz sampionske sezone. Siakam ce propustiti pocetak sezone zbog operacije ramena u junu. Anunoby je vec prosle sezone pokazao neke znake ozbiljnijeg napretka u ofanzivnom delu. U defanzivi je vec jedan od najboljih u ligi. A VanVleet bi trebao da bude pravi naslednik Lowryja i na terenu a i van njega.

Ulazu velike nade u novog ljubimca Scottie Barnesa sa Florida Statea. Ima malu nesrecu da 2 od 3 najbolja igraca u ekipi igra na njegovoj poziciji, ali trebalo bi da dobije sasvim dovoljno minuta da pokaze sta zna. Po igri je kao neki pointfowrard sa dobrom odbranom, vrlo dobrim plejmejkingom i losim skoringom. Novi Draymond Green...

 

Prosle sezone su bili ekipa koja je dopustala najvise suteva ka svom kosu u celoj ligi, ali po procentima blizi su sredini lige. Nisu dopustali suteve za tri i tu su bili jedni od boljih u ligi, nesto po cemu je Nurse poznat.

 

Bice interesantno videti da li ce odbrana i dalje biti vrhunska kao i ranije ili ce tu biti vecih problema bez Lowryja i Siakama na pocetku sezone. VanVleet, Anunoby, Barnes, Boucher su i dalje bolji od proseka odbrani.

Napad bi trebao da bude u redu sa Dragicem i Trentom kao ozbiljnim adutima na toj strani uz ostatak rostera.

 

Na centru ce biti zanimljiva borba za minutazu izmedju Bouchera i Bircha, slicni igraci ali je Boucher jos uvek bolji igrac i trebao bi da bude starter. Mali problem kod njega je sto cesto pravi faulove i izbaci sebe iz igre. Tu je jos i Achiuwa koji bi mogao imati minutazu na obe centarske pozicije.

Nate Bjorkgren nakon neuspesne epizode kao prvi trener Pacersa, vratio se u stab Nursea i opet ce mu biti pomocnik.

 

Tesko je proceniti sta i koliko mogu Raptorsi u novoj sezoni. Trebalo bi da bude mnogo bolje nego prosle sezone ali krajnji domet je neizvestan. Dragic je blizi odlasku nego da odigra celu sezonu, Siakam ne bi trebao da bude spreman za pocetak sezone a i ko zna kada ce poceti igrati u punom intenzitetu. Osim njih, ostatak rostera je sasvim kompetentan da se bori za playoff, pogotovo sto imaju jednog od najboljeg trenera lige. 6-10 mesto na istoku je moja prognoza.

 

 

Spoiler

Washington Wizards

Af6wWps.png

 

Roster:

Spencer Dinwiddie | Aaron Holiday | Raul Neto

Bradley Beal | Kentavious Caldwell-Pope

Kyle Kuzma | Dani Avdija | Corey Kispert

Rui Hachimura | Davis Bertans | Isaiah Todd                                                                                                                       

Daniel Gafford | Montrezl Harrell | Thomas Bryant

 

Draftovani: Corey Kispert (15)

In: Isaiah Todd (trade), Kyle Kuzma (trade), Aaron Holiday (trade), Spencer Dinwiddie (trade), Kentavious Caldwell-Pope (trade), Montrezl Harrell (trade),

Out: Chandler Hutchinson (trade), Russell Westbrook (trade), Robin Lopez (FA), Garrison Matthews (FA), Ishmael Smith (FA), Isaac Bonga (FA), Alex Len (FA), Jerome Robinson (FA)

 

Pune ruke posla je imao Tommy Sheppard nakon zavrsene sezone. Prvo je Scott Brooks dobio otkaz a umesto njega trener je postao Wes Unseld Jr, dosadasnji asistent Mikeu Maloneu. Nakon toga je trejdovan Corey Kispert sa petneastog mesta. A tek je posle toga je izvrsen taj masivan trejd u kojem je ucestvovalo pet ekipa i gde je Westbrook bio glavna zvezda.

Otisli su Westbrook, Hutchinson a stigli Caldwell-Pope, Kuzma, Harrell, Holiday, Todd i Dinwiddie. Gotovo cela rotacija za igraca koji je u padu u karijeri i za nekoga koga trener mora poseban plan da napravi da bi bilo nekog uspeha.

Svaka cast kako su se oslobodili Wallovog ugovora.

 

Wizardsi su ozbiljno pojacali ekipu sa vise korisnih igraca sto ce pomoci za stabilnu sezonu u kojoj imaju sva prava da se nadaju playoffu. Prosle sezone su imali veliki broj problema sa virusom i odlozenim utakmicama i uprkos tome su na krilima sjajnog drugog dela sezone Westbrooka plasirali u play-in gde su na kraju izborili osmo mesto i seriju sa Sixersima gde su izgubili u pet utakmica.

Bealov ugovor ce pre ili kasnije biti glavna prica iz ove fransize. S obzirom da gotovo nema glasina o trejdu ili zainteresovanih ekipa na leto, reklo bi se da je u ovom trenutku najblizi ostanku. Svakako mu Washington moze ponuditi najvise novca, sto je mozda njegov prvi prioritet.

 

Moze se reci da na svakoj poziciji imaju bar dva kvalitetna nba igraca i jednog istinskog All-Stara. Dinwiddie se vraca nakon pokidanih ligamenata i propustene cele prosle sezone. Solidan i rekao bih po malo potcenjen igrac u ovom trenutku. Calwdell-Pope je takodje igrac za kojeg se moze reci da je potecenjen, koji je upravo ono sto treba svim ekipama a to je 3&D. Sezonu bi trebao da pocne iza Beala na beku ali moze komotno da igra i na trojci gde je roster najtanji po mom misljenju.

 

Gafford je na kraju prosle sezone pokazao da moze biti startni centar u odsustvu Thomasa Bryanta, ciji se povratak iz povrede jos uvek ne moze precizirati. Harrell je tu kao jos jedan igrac za rotaciju i svakako ne bi bilo iznenadjenje da on dobije mesto startera. Bice tu veliki rivalitet i velika konkurencija za minute.

 

Na krilnim pozicijama ima dosta igraca slicnog kvaliteta. Hachimura je nekako jedini siguran kao starter po mom misljenju. Bertans, Avdija, Kuzma i ruki Kispert se nadaju da mogu igrati sto vise, a i zavisnosti od situacije na terenu Caldwell-Pope i Beal mogu dobiti minute. Avdija izlazi iz povrede, tako da se ocekuje da Kuzma bude starter kada sezona pocne. Fleksibilnost je velika i kao sto sam rekao bice posla za Unselda Jr. da sve to sklopi, verovatno ce biti potrebno par meseci da situacija bude jasnija.

 

Prosle sezone su primali najvise poena po utakmici – 118.5, ali s obzirom da su igrali najbrze u ligi, onda se po naprednoj statistici vidi da je bilo vise losijih odbrana od njihove. Zavrsili su na respektabilnoj dvadesetoj poziciji. Kada se uzme u obzir da su najvse minuta igrali Westbrook, Beal, Hachimura, Bertans i Neto, to je mali podvig bivseg trenera. Problem je naravno bio i da su zavrsili kao sedamnaesti u napadu iako su imali ove navedene igrace koji su pre svega dominantni u ofanzivnom delu. Videcemo hoce li Unseld Jr. i dalje furati ultrabrzu kosarku na veliki broj poseda ili ce malo povuci rucnu i igrati vise poziciono sa Dinwiddiem kao plejmejkerom.

 

Trener je veliki upitnik, kao i kompaktnost na terenu i van njega. Ako sve bude kako treba onda bi ova ekipa trebala minimum da izjednaci upseh iz prosle sezone sto je ulazak u play-in. Naravno moguce je i vise od toga, jer za to svakako ima talenta a i jer je Beal blizi ostanku nego da zaigra negde drugde. Imaju dovoljno dobrih igraca da u slucaju povreda da se ne gubi previse na kvalitetu.

 

 

..

 

Edited by gggggggg
  • Like 22
  • Love 2
  • Thanks 13
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Spoiler

Dallas Mavericks

LbORLP4.png

 

 

Roster:

Luka Doncic | Jalen Brunson | Trey Burke | Tyrell Terry

Tim Hardaway Jr. | Sterling Brown | Frank Ntilikina

Dorian Finney-Smith | Reggie Bullock | Josh Green

Kristaps Porzingis | Maxi Kleber

Dwight Powell | Moses Brown | Boban Marjanovic

 

Draftovani:

In: Moses Brown (trade), Reggie Bullock (FA), Sterling Brown (FA), Frank Ntilikina (FA)

Out: Josh Richardson (trade), JJ Redick (R), Nicolo Melli (FA)

 

Vise promena gore u upravi nego u ekipi. Posle mnogo godina Carlisle je napustio mesto glavnog trenera i umesto njega je sada tu Jason Kidd. Takodje je otpusten i Donnie Nelson i zamenio ga je Nico Harrison.

Nova era sa starim igracima. Brown je stigao iz trejda u zamenu za Josha Richardsona. Reggie Bullock, Sterling Brown i Ntilikina su stigli kao slobodni igraci. To je to sto se tice promena u sastavu.

 

Ekipa izgleda i dalje dosta dobro na papiru, sa Doncicem kao jednim od najboljim igracem u ligi. Porzingis je konacno imao jedno dugacko, slobodno i zdravo leto gde po svim vestima iz njegovog kampa izlgeda kao u najboljim danima. Prica se da bi zatrazio trejd da je Carlisle ostao kao trener tima, ovako, ostaje i probace jos jednom sa Doncicem da doguraju sto dalje u playoffu.

 

Njihovo partnerstvo je vise puta tokom prethodnih sezona bilo pod mikroskopom. Na trenutke je izgledalo da tu nema mnogo ljubavi izmedju njih i taj utisak se samo pojacao u playoffu. Mora se reci da Porzingis nije izgledao najbolje u prosloj sezoni, imao je problema sa povredom na pocetku sezone a i na kraju. Nikada nije izgledao kao da je najspremniji i njegove partije iz predjasnjeg playoffa su daleko iza njega. To je sigurno doprinelo frustraciji i nezadovoljstvu obeju igraca sto se onda prenelo i na teren. Porzingis je bio i uzasan u odbrani. Zastita obruca gotovo da nije ni postajala kada je on bio najblizi napadacu. Prolazili su pored njega igraci kako su zeleli.

 

Jeste da su vodili 2-0 i imali 19 poena razlike u prvoj cetvrtini trece utakmice, na kraju se mora reci da su izgubili od bolje ekipe sa boljim igracima. Delovalo je da Dallas moze da igra dobro dok Doncic igra dobro. Imao je i on problema sa ramenom ali i sa kondicijom. Redovno se umarao vec tokom trece cetvrtine da bi na kraju utakmica bio ‘gotov’. Retko ko mu je u toj seriji pomogao iz ekipe. Imali su svoje epizode Hardaway Jr., Finney-Smith i Porzingis, ali nista vise od toga. Tesko je dobiti playoff seriju kada je drugi najbolji igrac ekipe Hardaway Jr. Doncic je pokazao klasu i da se moze nositi sa najboljim igracima u ligi i da ih i nadigra. Belezio je 35.7 poena po utakmici uz 10 sistencija i 8 skokova. Tesko da se moze vise traziti od njega. Mozda samo da poradi na slobodnim bacanjima. Sutirao ih je losije od Antetokounmpa.

 

Josh Richardson je dobrano podbacio u dresu Dallasa. Na kraju ce se ispostaviti da je taj trejd jedan od gorih u poslednjih nekoliko godina. Zamenili su ga sa Reggijem Bullockom koji je prethodnu sezonu igrao vrlo dobro za Knickse. Sutirao je 40% za tri (nesto sto Richardson moze da sanja) a i u odbrani izgledao dobro. Uz Hardawaya on bi trebao da cini te spot-up sutere i dve opasne opcije za Doncica. On bi trebao da bude prva opcija sa klupe ako Finney-Smith dobije mesto startera na trojci, posto je Kidd izjavio da ce Porzingis i Powell ciniti startere na centarskim pozicijama, samim tim Finney-Smith ide poziciju ‘nize’.

 

Sterling Brown je jos jedan igrac koji je na solidnom broju pokusaja imao 40% za tri prosle sezone. Jos jedna opcija na krilu koja nije na ti sa odbranom. On i Kidd su vec saradjivali zajedno u Kiddovoj poslednjoj sezoni u Milwaukeeju.

 

Sta ocekivati od Kidda kao prvog trenera? Imao je i u Milwaukeeju igraca kao Doncic, igraca koji dominira na lopti™. Ni odbrana ni napad mu nise bile vrhunske dok je vodio te ekipe Milwaukeeja. Prosek bukvalno. Istina nije imao Brooka Lopeza da mu bude jedan od najboljih igraca na toj poziciji, luksuz koji je Budenholzer imao.


Napad je bio prosecan ali Doncic je sasvim drugaciji napadacki igrac od Antetokounmpa. Opasniji na mnogo drugaciji nacin. Dallas je manje-vise sa istom ekipom pretprosle sezone imao najbolji napad u istoriji nba lige. Igrali su savrseno i sa Doncicem na parketu i bez njega. Dakle nema razloga zasto Kiddov Dallas ne bi igrao atraktivno i efikasno kao pretprosle sezone. Naravno ako Kidd ume da iskreira tako nesto za svoju ekipu.

Prosle sezone su kao i sezonu pre toga bili oko 18-20 mesta u odbrani ali je zato napad bio znatno losiji i pao sa prvog na deveto mesto. Razlog tog pada u napadu bi trebalo traziti u losijem sutu za tri poena kao i u padu u broju asistencija. Kako god, odbrana ce biti najveci upitnik za ovu ekipu pod Kiddom jer bi napad sa Doncicem i dalje trebao da bude jedan od boljih u ligi, ali odbrana svakako moze da bude i gora nego prethodnih sezona.

 

Zapad je kao i svake godine vrlo izjednacen medju ekipama kojima se predvidja playoff. Tesko je prognozirati kada u ekipi postoji jedan supertalenat koji sam moze doneti x broj pobeda sto moze biti razlika izmedju npr. 2 i 7 pozicije. Vegas ih vidi kao 4-5 favorita po njihovim projekcijama.

 

 

Spoiler

Denver Nuggets

VbdjBvf.png

 

Roster:

Jamal Murray | Monte Morris | Facundo Campazzo | Nah’Shon Hyland

Will Barton | PJ Dozier | Austin Rivers

Michael Porter Jr. | Vlatko Cancar

Aaron Gordon | Jeff Green | Zeke Nnaji

Nikola Jokic | JaMychal Green | Bol Bol

 

Draftovani: Nah’Shon Hyland (26)

In: Jeff Green (FA)

Out: Paul Millsap (FA), Shaquille Harrison (FA), JaVale McGee

 

Najvaznije vesti iz kampa Nuggetsa u medjusezoni su novi ugovori Bartonu (2/30), Gordonu (86/4) i Porteru Jr. (172/5). Osim toga dosao je samo Jeff Green i draftovali su Nah’Shon Bones Hylanda sa 26. mesta.
Obezbedili su buducnost fransize na 3-4 sezone sa produzenjem ugovora Gordonu i Porteru. Ranije su ugovore potpisali Murray i Jokic i sada samo treba svi budu zdravi i mogu napadati tiulu sampiona.

Ova nadolazeca sezona je mozda vec izgubljena zbog povrede Murraya, koji bi ako sve bude kako treba mogao da se vrati u martu-aprilu, znaci pre playoffa ali bi mozda bilo previse za traziti od njega da na najvecem broju obrtaja bude u playoffu. Cak sam siguran da to ne bi ni dopustili lekari i celnici Denvera.

Do tada, Denver ce raditi ono sto najbolje znaju a to je pobedjiavti u regularnoj sezoni. Osim Murraya i sada Bartona koji je povredio nogu, svi bi trebali da budu spremni za pocetak sezone.

 

Izostanak Murraya ce svakako biti osetan, ali srecom Denverljani imaju dosta dugacku klupu sa mnogo raspolozivih playmakera koji ga mogu zameniti. S obzirom da Jokic vrlo retko propusta utakmice, a ponekad je i to dovoljno, trebalo bi ocekivati da Denver opet bude u vrhu zapada. Pogotovo sto i imaju cheaterski domaci teren.

 

Samo za poredjenje, pre povrede Murraya imali su skor 34-20, u napadu bili 4., u odbrani 16., a u ukupnom netrtg bili su 6. posle povrede, skor 13-5, u napadu bili 8., u odbrani 9., a netrtg 7. Dakle mala razlika na malom uzorku, sto ne mora mnogo da znaci ali moze pokazati da bi Denver i dalje trebao da bude vrlo dobar.

 

I oni kao i gotovo svi timovi u ligi su imali velikih problema sa izostancima. Gotovo svi igraci osim Jokica su propustali vreme zbog povreda. Jokic je odigrao skoro 600 minuta vise nego sledeci u ekipi Michael Porter Jr. Bio je jedan od retkih igraca u ligi koji je odigrao svaku utakmic u toj skracenoj sezoni.

 

Zamenom Millsapa Greenom, Denver ce dobiti bolji sut za tri ali ce gubiti u protoku lopte i neke kreacije sa posta. U odbrani su rekao bih slicnog kvaliteta s tim da je Millsap mnogo bolji skakac. Videcemo kako ce se to odraziti na igre i koja ce biti primaran zadatak Greena u ekipi. Hoce li kao i u Brooklynu provoditi mesta na centru kada je Jokic na klupi ili ce to pre svega biti posao JaMychaela.

 

Barton se opet povredio, ali ako nista drugo, bar su navikli da igraju bez njega. Falio je dosta na kraju prosle sezone i u playoffu. Kako su padali redom jedni za drugima, sve je manje ostalo upotrebljivih igraca koji znaju dati kos. Pa cak i pre toga kada su bili kompletni i kada im nije nista islo u napadu, falio je sa njegovom ‘divljinom’. A i u odbrani njegov nedostatak nije bio zanemarljiv, pogotovo sto na bekovskim pozicijama nemaju preterano dobre defanzivce.

 

Ako bih morao prognozirati, rekao bih da ce zavrsiti u top 4 na zapadu, uprkos povredi Murraya. Previse je Jokic dobar koji jedva propusta utakmice i ubitacan domaci teren.

 

 

Spoiler

Golden State Warriors

ksfCejH.png

 

Roster:

Steph Curry | Jordan Poole | Mychal Mulder

Klay Thompson | Damion Lee

Andrew Wiggins | Juan Toscano-Anderson | Andre Igoudala

Draymond Green | Nemanja Bjelica | Otto Porter Jr.

Kevon Looney | James Wiseman | Jonathan Kuminga

 

Draftovani: Jonathan Kuminga (7), Moses Moody (14)

In: Nemanja Bjelica (FA), Otto Porter Jr. (FA), Andre Iguodala (FA)

Out: Alen Smailagic (FA), Eric Paschall (trade), Kelly Oubre (FA), Kent Bazemore (FA), Nico Mannion (FA)

 

Opet se ozbiljnije shvataju Golden State Warriorsi. Thompson bi trebao da se vrati negde u decembru ili januaru. Koliko ce biti spreman i dobar to je najvaznije pitanje. U defanzivi se ocekuje najveci pad u igri kod njega. I to ce biti pravi test koliko je postotak Thompsona opet na terenu.

Prosle sezone su iznenadjujuce bili u top 5 odbrana u ligi. I to sa trecim najbrzim paceom u ligi. U napadu su bili tek 20, sa skoro mvp sezonom Stepha Curryja. Sa njim na terenu su imali jedan od najboljih napada u ligi a bez njega Warriorsi su bili na nivou napada Magica. Ocigledno je bilo koliko su limitirani u napadu. Oubre je legendarno usao u sezonu gde u prvih nekoliko utakmica nije dao nijedan kos iz igre a da to nije bilo zakucavanje. O Wisemanu prosle sezone je bilo dovoljno reci da su kao ekipa proigrali kada se povredio. Bio je apsolutno pogubljen na terenu.

 

JysgS43.png

 

sY2AXa4.png

 

Pet najigranijih petorki, jasno je sta funkcionise a sta ne. Wiseman je evidentno jos zelen za ozbiljnu nba kosarku i Warriorsi nisu u poziciji da ga razigravaju i cekaju da vide hoce li biti ista korisno od njega. Preskakanje Balla ce biti jedan od vecih failova po svemu sudeci.

Jos jedna zanimljivost povodom tog loseg napada je sto su Warriorsi bili prvi po broju asistencija u ligi, a bili su u i medju boljima u procentu suta za tri poena. Osim Curryja jos su Toscano-Anderson, Bazemore, Mulder i Lee bili 40% trojkasi. Samo je problem sto nisu imali veliki broj pokusaja. Jednostavno, napad je bio tragican svaki put kad Curry nije bio na parketu. Pored njegovog izostanka neki od razloga zbog loseg napada lezi i u velikom broju izgubljenih lopte, losem skoku u napadu kao i u malo broju izvedenih slobodnih bacanja.

Kevon Looney je jedan od potcenjenijih igraca iz prosle sezone. Osim malog dela sezone, sastavio je prilicno zdravu sezonu i to se odmah odrazilo i na stanju na terenu.

 

Mix89uX.png

 

Monstruozne brojke sa njim na terenu na ne bas malom uzorku. Warriorsi sa njim i Greenom na 4 i 5 bi trebali biti najjaci uz petorke sa Greenom kao small-ball peticom. Uz njih Wiggins i zdrav Thompson to je vec ozbiljna petorka za ozbiljne rezultate.

Klupa ce biti veliki faktor ove sezone. Da li su pogodili sa lutrijskim pikovima i sa pokupima u slobodnoj agenciji. Koliko ce moci Moody, Kuminga i Wiseman doprineti ozbiljnoj kosarci i u kakvom su stanju Porter Jr. i Bjelica. Niko ne pamti kada je poslednji put Porter Jr. igrao relevantne minute u nba utakmici a Bjelica se nije bas naigrao u Miamiju, mada je to mozda vise do Miamija nego do Bjelice. U svakom slucaju bar su dva dobra sutera koji mogu biti pun pogodak.


Iguodala je takodje sada vec upitnog kvaliteta. Verovatno ce biti cuvan sto je vise moguce do playoffa.

 

Jordan Poole bi trebao da bude startni bek dok se ne vrati Thompson. Velike nade ulazu u njega dubsi. Poslednjih sedam utakmica je zavrsio sa preko 20 poena po utakmici sa laganih 50/40/90.

 

Na probi su Bradley, Galloway, Payton II. Neko od njih moze dobiti poslednje mesto u rosteru, za jos vecu dubinu na beku.

 

Stanje Thompsona i sezona Currya ce odluciti u kojem smeru ce ici ova sezona Warriorsa. Prosle sezone su bili na pragu playoffa ali je fer reci da ce u novoj sezoni imati bolju ekipu, tako da je playoff minimum po mom misljenju.

 

 

Spoiler

Houston Rockets

3ga9HYn.png

 

Roster:

Kevin Porter Jr. | DJ Augustin | Dante Exum | John Wall

Eric Gordon | Jalen Green | Josh Christopher | Khyrie Thomas

Jae’Sean Tate | Danuel House | Dawin Nwaba

Christian Wood | Usman Garuba

Alperen Sengun | Daniel Theis

 

Draftovani: Jalen Green (2), Usman Garuba (23), Josh Christopher (24)

In: Dante Exum (FA), Alperen Sengun (trade),

Out: Avery Bradley (FA), Sterling Brown (FA), Kelly Olynyk (FA), DJ Wilson (FA)

 

Houston Rocketsi su prosle godine koristili trideset igraca tokom sezone, tako nesto ih ocekuje i u ovoj novoj sezoni. Jedini cilj ove sezone je razigravati rukije, Portera Jr. i nadati se sto losijem plasmanu na tabeli.

John Wall je vec izjavio da ne zeli da zaigra za Houston u narednoj sezoni. Nadaju se da ce neko biti zainteresovan za njega i da ce ga moci trejdovati. U suprotnom ce najverovatnije ostati u ekipi bez minuta na parketu. Njegovo mesto startnog pleja bi trebao da dobije Porter Jr., koji se pokazao dobro prosle sezone.

 

Uz Walla, medju mogucim trejd kandidatima su Theis, Goordon, Augustin, House pa i Wood. Svako ko ima malo veci ugovor i nije buducnost kluba, moze da ide.

 

Prosle sezone su bili ubedljivo najgora ekipa u ligi i kao nagradu su dobili drugi pick gde su izabrali Jalena Greena, poznatog po tome da je odbio da igra za koledz i umesto toga potpisao ugovor sa G liga timom Ignite. Odigrao je petnaestak utakmica za njih.

Skauti za njega kazu da mu je atelticizam njegov najveci adut i da je uz to i odlican skorer. Sut, Pas i Odbrana je nesto na sta bi morao da najvise proradi. Srecom imace dovoljno prostora za to u ruki sezoni.

Pored njega, Rocketsi imaju jos tri igraca prve runde iz poslednjeg drafta. Alperen Sengun, Turcin, centar, izabran od strane Thundera kao 16. pick pa posle prosledjen u Houston kroz trade.

 

Clan Spanske reprezentacije na Olimpijskim Igrama Usman Garuba je bio 23. pik. On je isto centar kao Sengun ali moze da zaigra i na cetvorci. A pik kasnije izabran je jos jedan bek pored Jalena Greena – Josh Christopher sa Arizona Statea. Oni ce uz Kevina Portera biti glavna atrakcija u Toyota Centru ove sezone.

 

Odbrana ce biti verovatno medju najgorima u ligi a napad jedan od najneefikasnijih. Nesretnom Silasu nece biti dosadno.

Veliku borbu ce Rocketsi voditi sa Oklahomom za najgoru ekipu na zapadu. Obe ekipe imaju svog picka za naredni draft, tako da ce to biti duel do samog kraja.

 

Spoiler

Los Angeles Clippers

NbRFqsD.png

 

Roster:

Reggie Jackson | Eric Bledsoe | Jason Preston

Terance Mann | Luke Kennard | Kawhi Leonard | Keon Johnson

Paul George | Justise Winslow

Marcus Morris | Nicolas Batum

Ivica Zubac | Serge Ibaka

 

Draftovani:

In: Keon Johnson (trade), Jason Preston (trade), Justise Winslow (FA), Eric Bledsoe (trade)

Out: Rajon Rondo (trade), Patrick Beverley (trade), DeMarcus Cousins (FA), Daniel Otoru (trade), Patrick Patterson (FA), Yogi Farrell (FA)

 

Jos jedan baksuzni Clippers playoff je iza nas. Taman kada je izgledalo da su Lue i ekipa konacno imali recept za odlazak do samog kraja™, Leonard se povredio u cetvrtoj utakmici polufinala zapada. Dugo se nije znala ozbiljnost povrede, sve dok nije izasla vest da je operisao koleno zbog kidanja ligamenata. To je automatski znacilo da ce i u sledecoj sezoni Clippersi dobar deo igrati bez njega. Niko ne zna tacno kada ce se i da li ce se uopste vracati u novoj sezoni, poslednjih dana su izasle neke ohrabrujuce vesti ali ipak se radi o Leonardu i zna se kako funkcionise njegov kamp™ kada su ovakve stvari u pitanju.

Bez njega ova ekipe bi i dalje trebala da bude siguran za playoff, ali za nesto vise od toga mora im se poklopiti mnogo toga.

Osim njega ni za Ibaku niko jos nije siguran kada ce se vratiti na parket. Mozda ce biti spreman za novu sezonu a mozda opet nece igrati par meseci. Veoma su nezgodne povrede ledja i mogu biti hronicne do kraja karijere. Trebao je da bude ozbiljno pojacanje na centru za proslu sezonu ali na kraju nije odigrao ni sekundu u playoffu.


Reggie Jackson je odigrao playoff karijere, bio je izvrstan u sve tri serije koje su Clippersi odigrali. Verovatno polse Georgea najbolji igrac.

Terance Mann je takodje odigrao sjajan playoff. Morace Lue ozbiljno da racuna na njega u novoj sezoni, pogotovo sto Leonarda nece biti dugo. Njegova partija u mecu 6 protiv Utaha je jedan od highlighta celog playoffa.

 

Winslow i Bledsoe su u nikad goroj situaciji kada je njihova karijera u pitanju. Winslow nije mogao da zaigra za Memphis u playoffu a Bledsoe imao razacaravajucu sezonu u Pelicansima. Vreme je za iskupljenje jer ce najverovatnije imati ozbiljniju minutazu u narednoj sezoni, pogotovo Bledsoe, koji je doveden u zamenu za Beverleya.

 

Morris i preporodjeni Batum ce deliti minutazu na centru. Iznenadjujuce je dobro odigrao Batum, pre svega na pocetku prosle sezone kada je Morris bio povredjen. Mnogi su bili skepticni po pitanju njegovog doprinosa ali on je zalicio na onog starog Batuma iz Blazersa. Obojica su ubitacni za tri poena sa preko 40% (Morris imao 47%), pogotovo iz uglova gde je Morris sutirao sa 56% preciznoscu.

 

Zubac je u nekim trenucima u seriji protiv Dallasa zaista izgledao komicno i neko kome uopste nije mesto na terenu protiv Doncica. Svaki put kada je krocio na parket, protivnik je vrtio pik i napadao njega i to sa velikom uspesnoscu. To je dovelo do toga da je na kraju serije jedva i igrao. Protiv Utaha i Phoenixa ista prica, kako je serija odmicala on je igrao sve manje. Regularni deo sezone je sasvim druga prica i trebao bi da ima mesto startnog centra.

Prosle sezone u regularnom delu su bili najbolja trojkaska i slobodnobacajuca ekipa. Napad i odbrana u top 8, licili su na najozbiljnijeg kandidata za finale sa zapada.
Spor ulazak u serije je nesto na sta ce Lue morati posebno da obrati paznju. Proslo je dva puta, mozda bi proslo i treceg puta protiv Phoenixa ali nisu vise mogli bez Leonarda.

 

Citanje protivnika i prilagodjavanje su neke od najboljih osobina Luea i nesto zbog cega je medju najboljim playoff trenerima u ligi. Susta suprotnost od Riversa i to ne samo kada su utakmice u pitanju nego i odnos sa igracima. S tim na umu, ovo: 6Wu8NM5.png

 -je nesto na sta bi trebao da nadje odgovor za narednu sezonu. Kako igrati bez Leonarda? Naravno da je nemoguce zameniti mozda i najboljeg igraca lige ali ce Lue morati da nadje neki nacin da ublazi njegov izostanak. Da li je to George u mvp izdanju ili kolektivni napor svih igraca, videcemo. U playoffu protiv ranjenih protivnika je to islo, tesko to uraditi u 70-80 utakmica.

 

Playoff bi trebao da bude siguran, HC glavni cilj ali kada je ekipa kao sto su Clippersi jednu povredu najboljeg igraca od totalne katastrofe, nista nije sigurno. Imaju dovoljan broj kvalitetnih igraca a i prostora za jos neke, pre svega na krilu i na centarskim pozicijama. Sa zdravim Leonardom i Ibakom u playoffu su mozda i prvi favoriti na zapadu.

 

Spoiler

Los Angeles Lakers

uti7dG1.png

 

Roster:

Russell Westbrook | Kendrick Nunn | Rajon Rondo

Wayne Ellington | Malik Monk | Talen Horton-Tucker | Austin Reaves

Trevor Ariza | Kent Bazemore

LeBron James | Carmelo Anthony

Anthony Davis | Dwight Howard | DeAndre Jordan

 

Draftovani:

In: Russell Westbrook (trade), Kendrick Nunn (FA), Kent Bazemore (FA), Malik Monk (FA), Rajon Rondo (FA), Wayne Ellington (FA), Dwight Howard (FA), Carmelo Anthony (FA), Trevor Ariza (FA), DeAndre Jordan (FA), Austin Reaves (FA)

Out: Kyle Kuzma (trade), Kentavious Caldwell-Pope (trade), Dennis Schroeder (trade), Montrezl Harrell (trade), Marc Gasol (trade), Andre Drummond (FA), Alex Caruso (FA), Wesley Matthews (FA), Alfonzo McKinnie (FA), Jared Dudley (R)

 

Najludje je bilo u Lakersima ove ofsezone, Rich Paul i LeBron James Pelinka je imao pune ruke posla. Sve je pocelo trejdom za Westbrooka gde su ostali bez pola tima, ali ubrzo su potpisali pola starackog doma da upotpune roster i hajp je mogao poceti.

Glavna i najbolja vest od zavrsetka sezone je da je Davis najavio da ce sezonu poceti kao centar i spasio navijace Lakersa da gledaju Howarda i/ili Jordana kako pokusavaju da urade bilo sta osim ofanzivnih skokova. James ce kliznuti na cetvorku sto ostavlja da se nagadja ko ce biti startni SF i SG. Bar 7 igraca konkurise za dve pozicije i za svakog ima bar neki argument.

 

Ono sto je najvaznije da je ekipa puna dobrih sutera koji ce stalno biti velika pretnja sa Westbrookom i Jamesom kao asistentima. Odbrana na bekovskim pozicijama vec moze biti problem, Horton-Tucker i Ariza bi trebali da budu najozbiljniji kandidati za jurenje i branjenje najboljih napadaca protivnickih ekipa.

 

Kada je rec o odbrani, Lakersi su bili prvi u ligi prosle sezone a treci pretprosle, sto znaci da Vogel veliki deo uspeha moze zahvaliti sebi sto je napravio sjajnu odbrambenu ekipu i naveo Jamesa da je zaigra jos jednom u karijeri. Vogelov izuzetan rad na tom delu terena se najvise video u utakmicama u kojima Davis, kao najbolji defanzivni igrac ekipe, nije igrao.

 

U napadu se cini kao da je prepustio dirigentsku palicu™ Jamesu i tu tesko da moze biti problema. Tu palicu ce u novoj sezoni deliti sa Westbrookom. Sut mu je gori i gori kako sezone prolaze, slobodna bacanja u prosloj sezoni na 65%, ali tripple-dublovi su i dalje tu. Imao je rekord karijere po broju asistencija i skokova u proseku ali i negativan +/- kada je bio na terenu. Po prvi put od ruki sezone.

 

Plan je jasan – doveden je da preuzme deo plejmejkinga od Jamesa tokom regularne sezone i da ce do playoffa vec nekako skontati kako da uigraju svu trojicu da stimaju sto je moguce najbolje.

Bilo je snimaka sa treninga u offsezoni kako je promenio sutersku formu, videcemo hoce li to dati rezultata.

Naravno i u odbrani je nepostojeci. Da vidimo hoce li Vogelova magija delovati i na njega. Anthony je vec izgubljen slucaj.

 

James u decembru puni 37 godina. I nema naznaka da ce ikada usporiti. Ponosi se time da i u ovom delu karijere igra svaku mogucu utakmicu i stvarno deluje da ga samo nesretni slucajevi kao sa Solomonom Hillom mogu zaustaviti.

Problem je sto osim njega, pola rostera ima 35+ godina a nisu posveceni i fizicki spremni kao on, niti su ikada i bili, cast izuzecima. Koliko njih ce preziveti zdravi do playoffa? Ovo je jedan od glavnih argumenata kada se otpisuju Lakersi kao ozbiljni kandidati za titulu. Zbog toga su potpisi Monka i Nunna izuzetno vazni. Oni bi trebali uz Horton-Tuckera da igraju sto je moguce vise u regularnom delu da se Arize i Ellingtoni cuvali za playoff. Jer ova dvojica ce biti vazni kada dodje playoff, svaki na svoj nacin.

 

Sto vise Davisa na pet i uspeh nece izostati. Samo, da li je pametno pripremati ekipe na taj scenario u playoffu ili prikrivati karte bar malo? Playoff je naravno neminovan, a rekao bih i HC jer dva od tri najveca konkurenta igraju celu sezonu bez vrlo vaznih igraca.

 

Spoiler

Memphis Grizzlies

UwJD7dz.png

 

Roster:

Ja Morant | Tyus Jones | Kris Dunn

De’Anthony Melton | John Konchar | Jarrett Culver | Ziaire Williams

Dillon Brooks | Desmond Bane

Jaren Jackson Jr. | Kyle Anderson | Xavier Tillman             

Steven Adams | Brandon Clarke

 

Draftovani:

In: Sam Merrill (trade), Ziaire Williams (trade), Jarrett Culver (trade), Steven Adams (trade)

Out: Justise Winslow (FA), Grayson Allen (trade), Jonas Valanciunas (trade), Gorgui Dieng (FA)

 

Kroz Memphis je prodefilovalo pola lige kroz trejdove ovog leta, nisam siguran da ni oni znaju koga su na kraju trejdovali a koga doveli.

Najvazniija vest je svakako trejd Valanciunasa za Adamsa. Valanciunas je u novoj sezoni u poslednjoj godini ugovora i Grizliji su zeleli da izbegnu davanje novog ugovora njemu jer vrlo brzo ce morati platiti igrace kao sto su Morant i Jackson Jr. koji su jos na ruki ugovorima.

Adams je ocigledno limitiraniji igrac u napadu ali je zato malcice bolji igrac u odbrani. Zbog nepostojeceg suta on iz sezonu u sezonu postaje sve manje koristen. Njegovih 44% sa slobodnih bacanja takodje ne pomaze uprkos brojnim skokovima u napadu.
Mesto startera bi trebao da jos uvek bude njegovo, ali ako neko ima kvalitetnih back-up igraca koji ga mogu zameniti tokom sezone to je Memphis.

 

Morant je imao slabiju sezonu nego sto se mozda to ocekivalo. Propustio je nekoliko utakmica na pocetku sezone i posle je trebalo gotovo mesec dana da udje u formu, sezonu je zavrsio u playoffu gde je u pet utakmica imao prosek od 30 poena po utakmici. Radio je sta je hteo i kvalitetna odbrana kao sto je Utahova nije mogla nista da ga zaustave. Njegove mane su svima poznate (odbrana i 3pts) i to je nesto na cemu je valjda radio najvise tokom leta.

On i Valanciunas su bili vrlo dobar par u napadu. Morant je jedan igraca koji su najvise koristili pnr akcije sa centrom. Adams je rekao bih i jos bolji postavljac ekrana™ ali nikako nije opasna opcija kao Valanciunas, koji je mogao cak i da igra pop i da sutne, nesto sto ni izbzliza ne postoji u arsnealu Adamsa.

 

Jackson Jr. je imao uzasnu sezonu gde je odigrao svega 11 utakmica nakon sto se vratio krajem aprila. Sut za 3pts mu je nestao, sezonu pre je skoro pa sutirao 40%, a u sledecoj ni 30%. Skokovi i dalje nisu tu, zapravo su brojke ocajne za nekoga ko bi trebao da bude centar u buducnosti. Odbrana takodje losija, sve u svemu, moze se reci izgubljena sezona za njega. Ulazi u godinu kada bi Grizzliesi trebali da mu nude novi visegodisnji ugovor, pre prosle sezone je sigurno ocekivao negde oko maxa, sada vec nisam siguran. Previse ima problema sa povredama da bi Memphis napravio taj rizik u ovom trenutku.  

Anderson Kyle je jos jedan igrac koji ce biti u centru paznje kada su ugovori u pitanju. Istice mu sadasnji sledece leta i bice UFA. Sto znaci da postoji sasvim realna mogucnost da ce i on biti trejdovan do februara, naravno moguce je i da ce ga produziti. Velicina ugovora je vec interesantna tema. Moja prognoza je minimum 15-16 miliona po sezoni, ako ne i vise.

Odigrao je mozda i najbolju sezonu u karijeri. U odsustvu Jacksona Jr. je igrao kao startna cetvroka i opravdao poverenje Jenkinsa. Po nekim naprednim statsima je i bio najbolji igrac Memphisa u prosloj sezoni.

Bili su sesta odbrana lige, napad petnaesti. Puno zavisi od Jacksona Jr. da li mogu ove brojke ponoviti. Anderson je nesumnjivo bolji defanzivac na cetvorci. A s obzirom da je tu Adams gotovo sigurno startni centar, Jackson moze da igra samo startnu cetvorku. To moze da ima efekta na celokupnu odbranu ekipe. U napadu bi valjda morali da budu bolji, jer je tesko zamisliti da opet sutira tako lose. Opet, ne treba zaboraviti da su Valanciunasa koji je bio znacajan deo njihovog napada zamenili Adamsom.

Imaju veliki broj upotrebljivih igraca vrlo slicnog kvaliteta u svakoj liniji™ ekipe osim mozda na pleju, tako da i ako bude povreda kao prosle sezone ima ko da ih zameni. Retko koja ekipa bi mogla kao oni prosle sezone da ostvare veci uspeh nego sto se ocekivao bez puno utakmica najboljih igraca.

Vegas im je stavio granicu od 41.5, znaci 50%. Prosle sezone su imali skor 38-34 sto je na sezonu od 82 utakmca otprilike 43-44 pobeda...
Vecito su kao fransiza a i kao ekipa potcenjeni i Jenkins jos uvek nije dobio sve pohvale koje zasluzje za sve sto je do sada uradio sa ovom mladom ekipom. Neko sesto mesto na zapadu uopste ne bi trebalo da bude iznenadjenje, ali kao i ranijih sezona, najrealnije je borba u play-inu.

 

 

Spoiler

Minnesota Timberwolves

vKdwTH2.png

 

Roster:

DeAngelo Russell | Patrick Beverley | Jordan McLaughlin

Malik Beasley | Josh Okogie | Lendro Bolmaro

Anthony Edwards | Jake Layman

Jaden McDaniels | Jarred Vanderbilt | Taurean Prince

Karl-Anthony Towns | Naz Reid

 

Draftovani:

In: Taurean Prince (trade), Leandro Bolmaro (FA), Patrick Beverley (trade)

Out: Ricky Rubio (trade), Juan Hernangomez (trade), Jarrett Culver (trade), Ed Davis (FA)

 

Wolvesi su mozda i najteza ekipa za evaluaciju. Svi znamo sta moze Karl Towns i da je All-NBA centar kada je u najboljem izdanju ali ostatak ekipe je velika nepoznanica.  

Russell mi je mnogo sumnjiv kao igrac koji moze da predvodi ekipu koja igra pobednicku kosarku. Anthony Edwards je jos zelen, uzasno je usao u ruki sezonu ali se posle povadio sa dobrim partijama.

Sta je tacno Malik Beasley? Skorer i dobar trojkas i nista vise? Mozda je to ono sto ce trebati Wolvesima, ali je prilicno skup za nekoga koji druge kvalitete gotovo da i nema. Ima teorije da ga Finch stavi na klupu i da bude 6th man. To bi mozda bilo najidealniji scenario za njega i za Wolvese.
Jaden McDaniels bi trebao da dobije mesto startera na PF. Ali i on kao i Edwards, ulazi u sophmore sezonu i jos postoje upitnici oko njega.

Klupa je blago receno prosecna. Beverley je da radi svoje, Naz Reid je solidan back-up centar a ostali igraci su bas sumnjivi kvalitetom.
Od svih njih Jarred Vanderbilt moze da bude najkorisniji i neko ko bi mozda mogao da ukrade minute McDanielsu. Izvrstan skakac i mozda i najbolji defanzivac u ekipi, bar dok nije dosao Beverley.

 

Prosle sezone su samo Sacramento i Portland imali losiju odbranu od Wolvesa. Tesko je videti kako ova ekipa nece imati priblizne brojke i u sledecoj sezoni.

 

I u napadu su bili na zacelju – 25. Tu ce vec biti mnogo bolji, imaju mozda potencijal i za top 10 napada.

Chris Finch je mozda najveca nada za ovu ekipu. Bivsi asistent Gentryju i Nurseu je preuzeo Minnesotu u februaru i sezonu su zavrsili sa skorom 16-25, vecinom bez Beasleya. Veoma je cenjen medju kolegama, sto znaci da sigurno ima kvaliteta ali da li se to moze izvuci iz ove ekipe je veliko pitanje.

 

Mozda su i najozbiljniji kandidat za dovodjenje Simmonsa. Sachin Gupta, vp POBO, je rekao da otkaz Rosasu ne znaci da i dalje nisu zainteresovani za Simmonsa.

Sa ili bez Simmonsa ne vidim ovu ekipu kao neku ko ce napraviti veliki iskorak u odnosu na prethodne sezone. Trebalo bi da budu bolji, to sigurno, ali playoff pozicija je gotovo nemoguca. Neka borba za deseto mesto je najrealnije u ovom trenutku rekao bih.

 

 

Spoiler

New Orleans Pelicans

XYCHgId.png

 

Roster:

Devonte’ Graham | Tomas Satoransky | Kira Lewis

Nickeil Alexander-Walker | Garrett Temple | Trey Murphy III

Brandon Ingram | Josh Hart / Herbert Jones | Didi Louzada

Zion Williamson | Naji Marshall | Wenyen Gabriel

Jonas Valanciunas | Jaxson Hayes

 

Draftovani: Herbert Jones (35)

In: Tomas Satoransky (trade), Garrett Temple (trade), Jonas Valanciunas (trade), Devonte’ Graham (trade), Trey Murphy III (trade)

Out: Steven Adams (trade), Eric Bledsoe (trade), Lonzo Ball (trade), Wesley Iwundu (trade)

 

Nije pocela ni sezona a u Pelicansima je vec burno. Naravno, u centru paznje je Zion Williamson. Jos pre nego sto je bio draftovan, kada se znalo da ce Pelicansi imati prvi pick, bilo je sugestija prepametnih likova iz nba medija da je mozda pametnija za njega da provede jos jednu sezonu na Dukeu umesto da zaigra za New Orleans. I od toga dana pa do danasnjeg nije prestajala prica o Williamsonu u nekoj drugoj ekipi umesto Pelicansa.

A gde ima dima tu ima i vatre™. Navodno njegovoj poridici New Orleans i sami Pelicansi nisu zadovoljavajuci i zele nesto bolje.

Williamson za ove dve sezone je pokazao da mu profesionalnost nije jaca strana. Odigrao jednu utakmicu u letnjoj ligi pre ruki sezone, povredio se, pojavio se u trening kamp sa prekomernom tezino, opet se povredio, propustio 44 utakmica u ruki sezoni, povredio se pri kraju sezone, pojavio se opet sa prekomernom tezinom u bubbleu ponovo se povredio, roditelji drzali u tajnosti povredu, da bi onda pred pocetak druge sezone bio u konstantnom ratu sa lekarima tima oko njegove spremnosti i uopste zdravlja. Na kraju se ovog leta opet povredio (stopalo desne noge), bio na operaciji i sada je datum njegovog povratka na teren nepoznat.

Zbog svega ovoga svi misle da Williamson ne zeli biti vise u Pelicansima, sto je verovatno ocigledno, bez obzira sta izjavljuje. Ako je tako, onda ce biti prvi igrac u istoriji koji nece uzeti max ugovor nakon isteka rookie ugovora. Williamson zbog komercijalnih ugovora koje dobija od raznih sponzora mozda i odluci na takav potez iako bi na taj nacin ostao bez mnogo miliona dollara.

 

Pelicansi su letos trejdovali Adamsa i Bledsoea za Valanciunasa i Grahama kao i Balla za Satoranskog i Templea. Mnogo velike promene tesko da ce biti, Ball ce verovatno vise faliti nego sto se misli, pogotovo sto je bio dobar drugar sa Williamsonom koji u maju javno izjavljivao da se nada da ce Ball ostati u ekipi...


Valanciunas je upgrade u odnosu na Adamsa, samo je problem sto ima jos godinu dana ugovora, pa je veliko pitanje sta ce Griffin uraditi sa njim.

Bledsoe je imao veoma losu sezonu sa Pelicansima. Graham je nekako totalna suprotnost Bledsoeu zbog napadackog potencijala i lose odbrane.

Stan Van Gundy nije imao najlaksi posao sa ovom ekipom prosle sezone. Slaba igra, nova filozofija igre u odnosu na prethodnu sezonu, upitna taktika na pocetku sezone, bacanje igraca pod voz, sukob u svlacionici, sukob sa Griffinom, pa nije ni preterano iznenadjujuce da je dobio otkaz na kraju sezone. Uradio je jednu dobru stvar a to je da je stvorio Point-Ziona krajem januara zbog velikog broja izostanaka. Tu se Zion najbolje snasao otkada je NBA igrac. Novi trener je Willie Green, dosadasnji pomocnik Montyju Williamsu u Phoenixu. Bice interesantno za pratiti da li ce i Green dati istu odgovornost kao Van Gundy i da bukvalno postane playmaker ekipe.

 

Brandon Ingram je moze se reci i razocarao prosle sezone. Nakon prve sezone od trejda kada je i igrao bolje nego sto se ocekivalo, u sledecoj vec nije napravio veci korak sto su svi mislim da ce napraviti.

 

eZq0kWI.png

Brojke su manje vise nepromenjene. Razocaravaju ce za mladog igraca. Bice prva opcija u ekipi dok se Williamson ne vrati, mozda na taj nacin krene bolje i nabaci sebi samopouzdanje za nastavak sezone sa Zionom.

 

Ostatak startera bi trebali biti Graham, Valanciunas i najverovatnije Alexander-Walker, mada je vrlo moguce da to bude i veteran Temple. Kvaliteta ima za iznadprosecan napad, to je sigurno. Willie Greenu ce ovo biti prvi posao kao glavni trener, pa je malo tesko predvideti kako ce igra izgeldati i sta je njegova takticka zamisao. Jedno je verovatno sigurno a to je da ce odbrana i dalje biti vrlo losa. Dva najbolja igraca u ekipi su mozda i najveci problemi na tom delu terena i cim oni moraju igrati najvise minuta, bice tu mnogo problema kao i ranijih sezona.

Prosle sezone su bili najbolja ofanzivno skakacka ekipa u ligi sa Adamsom i Williamsonom pod kosem, sada je tu Valanciunas umesto Adamsa, koji je mozda za malo slabiji skakac od novozelandjanina ali bar moze kvalitetnije da zavrsava oko kosa ili sa linije za slobodna bacanja. Takodje, su bili medju prvima u ligi i u tim slobodnim bacanjima. Zion je bio cetvrti u celoj ligi po sutiranim slobodnim bacanjima.

 

Klupa je dosta sumnjiva sa vecinom mladim neafirmisanim igracima. Satoransky, Lewis i Hart bi trebali biti igraci koji bi imali najvecu minutazu sa klupe. A mozda ce biti i prostora da budu starteri.

 

Sve zavisi od Williamsona i njegovog zdravlja. Kad ce se vratiti i u kakvom ce biti stanju. Kako ce ga koristiti Green i hoce li konacno pokazati da ga i odbrana interesuje. Posto mi je tesko da zamislim da ce odbrana biti bolja nego prosle sezone, ne ocekujem previse od njih. Verovatno borba za deseto mesto na zapadu.

 

Spoiler

Oklahoma City Thunder

TGT8xEL.png

 

Roster:

Theo Maledon | Ty Jerome | Tre Mann

Luguentz Dort | Josh Giddey | Aaron Wiggins

Shai Gilgeous-Alexander | Kenrich Williams

Darius Bazley | Aleksej Pokusevski | Gabriel Deck

Derrick Favors | Mike Muscala | Isaiah Roby

 

Draftovani: Josh Giddey (6), Tre Mann (18), Aaron Wiggins (55)

In: Derrick Favors (trade)

Out: Al Horford (trade), Moses Brown (trade), Sviatoslav Mykhailiuk (FA), Tony Bradley (FA)

 

Legendarna ekipa iz prosle sezone se vecinom vratila i za novu sezonu. Prosle godine su nekako uspeli da dele cetvrti najgori skor sa Clevelandom i tako sebi umanjili sansu za bolji pick. Na kraju su bili verovatno i najveci gubitnici u lutriji. Nesto mi govori da Presti nece dozvoliti da se to desi i u sledecoj sezoni. Bice gori nego prosle sezone. Josh Giddey je na kraju pokupljen kao sesti pick.

Mark Daigneault je nekako iz ove ekipe napravio solidnu odbranu tokom veceg dela sezone (dok nisu krenuli u totalni tank), sto je jedna od vecih senzacija iz prosle sezone. Na kraju su zavrsili kao 24. sto je i dalje vrlo respektabilan rezultat s obzirom na igrace koji su igrali cele sezone.
Gilgeous-Alexander je u sred sezone sklonjen sa parketa jer su igrali bolje nego sto je bilo ko ocekivao. Ista sudbina zadesila je i Mikea Muscalu.

 

Gilgeous-Alexander je zbog toga nagradjen sa novim maximalnim ugovorom od 172/5. Sto je otprilike i najveca vest ovog leta osim trejda Horforda za Walkera koji je posle otpusten da ne smeta tanku. Favors je takodje dosao u tradeu za pika prve runde jer je Utah cistila finansije. Mislim da ce i Favorsa cekati slicna sudbina kao i Muscalu i bice sklonjen sa terena ako ga pre toga ne uvale negde.

Nema tu mnogo da se analizira oko ove ekipe. Uprava ce uciniti sve sto je u njihovoj moci da ne predju 20 pobeda u sezoni i usput ce razigravati Giddeya i ostale mlade igrace.

Kao sto rekoh ranije, bice velika borba sa Houstonom za petnaesto mesto na zapadu.

 

 

Spoiler

Phoenix Suns

voDN0R5.png

 

Roster:

Chris Paul | Cameron Payne | Elfrid Payton

Devin Booker | Landry Shamet

Mikal Bridges | Abdel Nader

Cameron Jonhson | Jae Crowder | Jalen Smith

DeAndre Ayton | Frank Kaminsky | JaVale McGee | Dario Saric

 

Draftovani:  

In: Landry Shamet (trade), Elfrid Payton (FA), JaVale McGee (FA)

Out: Jevon Carter (trade), Torrey Craig (FA), Langston Galloway (FA), E’Twaun Moore (FA)

 

Fantasticna prosla sezona Sunsa gde su bili na dve pobedeod NBA titule. Chris Paul je sa Montyjem Williamsom totalno preoporodio ekipu i iz nedavno vecito gubitnicke ekipe napravio jednu od najboljih ekipa u ligi.

Nisu uradili mnogo toga nakon finala. Trejdovali su Cartera za Shameta, doveli veterane Paytona i Mcgeeja za rotaciju/klupu i to je otprilike to.

Nekako se u pricama oko prognoze za sledecu sezonu uvek zaboravljaju Sunsi. Imali su nesumnjivo mnogo srece sa povredama protivnickih igraca tokom playoffa ali i pored toga treba uraditi ono sto su Sunsi uradili i zasluzuju svaki moguci respekt za to. Ipak, iz nekog razloga ih ne shvataju ozbiljno.


Pred pocetak prosle sezone kada je bilo pitanje krajnji domet ove ekipe na kraju regularnog dela sezone, svi su bili jednoglasni da ce biti najverovatnije u borbi za poslednja mesta u playoffu. Jedino je Bill Simmons imao petlje da kaze da veruje da ova ekipa moze biti u top tj. da ima HC. Na kraju su Sunsi uradili mnogo vise od toga, zavrsili su kao drugi i tada je vec svima bilo jasno da uopste nisu slucajno tamo.

Bili su u top 10 i u odbrani (9) i u napadu (5), sa jednom od najsporijih kosarki u ligi. Sto je naravno odlika Paulove filozofije. Bili su sjajni u sutevima za tri, za dva, igrali jednu od najtimskijih kosarki i gubili malo lopti. Odlican recept za odlican napad.

 

Ne samo u playoffu, nego i tokom regularnog dela sezone su imali ‘srece’ sa povredama. Gotovo niko od najboljih igarca u ekipi nije propustao vreme zbog povreda ili virusa. Booker, Paul, Bridges i Ayton su zajedno propustili svega 10 utakmica. To je neverovatna brojka, koja tesko da se moze ponoviti i u sledecoj sezoni.

 

Payton i Shamet su dovedeni da uz Paynea malo odmene Paula koji ce mozda imati manju minutazu ove sezone zbog godina. Shamet je dobar suter a Payton bi trebao da bude Jevon Carter iz prosle sezone iako nije ni suter kakav je Carter niti defanzivac kao Carter, ali bar zna prevesti loptu preko pola.

Saric ce nazalost propustiti celu sezone zbog kidanja ligamenata kolena. Umesto njega u rotaciji bi mogao da bude McGee a mozda ce i Jalen Smith ovoga puta dobiti vise prostora.

 

Ayton i Bridges su pred novim ugovorima. Videcemo da li ce Sarver spremiti maksimalan ugovor Aytonu i/ili Bridgesu. Moja prognoza je da ce Bridges dobiti nesto manje, dok bi Ayton trebao da bude max igrac.

Ne vidim nekog posebnog razloga zasto se prosla sezona opet ne bi ponovila za Phoenix. Svi najvazniji igraci su i dalje u rosteru, svi su zdravi i sve bi trebalo da se nastavi kako su i zavrsili. Mladi igraci godinu dana stariji sa mnogo pokupljenog iskustva iz proslog playoffa. Bice motivisani da nevernicima dokazu da bi rezultat playoffa bio isti i bez povreda rivala.

Ako nesto moze da bude problem za Sunse to je kraca offsezona, pogotovo za Bookera, ipak i najboljim atletama na svetu treba odredjeni period odmora...

 

HCA bi trebalo da bude ostvariv cilj za ovu skupinu igraca. Jos mislim da postoji mogucnost da se pojacaju tokom sezone, tako da ce mozda biti i malcice jaci. Ako bude povrede ili i dve, i dalje ocekujem da budu u top 6. Jednostavno su predobri na obe strane terena, sa odlicnim liderima i trenerom godine.

 

Spoiler

Portland TrailBlazers

inGy2Ix.png

 

Roster:

Damian Lillard | Anfernee Simons

CJ McCollum | Ben McLemore

Norman Powell | Tony Snell | Nasir Little | CJ Elleby

Robert Covington | Larry Nance Jr. | Greg Brown III

Jusuf Nurkic | Cody Zeller

 

Draftovani:

In: Cody Zeller (FA), Tony Snell (FA), Larry Nance Jr. (trade), Ben McLemore (FA), Greg Brown III (trade)

Out: Derrick Jones Jr. (trade), Rondae Hollis-Jefferson (FA), Enes Kanter (FA), Carmelo Anthony (FA), Harry Giles (FA)

 

Mozda i presudna sezonaza Blazerse je ova sledeca. Glavna faca fransize je bio na milimetar od zvanicnog trade requesta sto bi bio veliki udarac za fransizu i njihovu buducnost.

 

Lillard je ipak odlucio da ostane jos jednu sezonu i proba sa novom-starom ekipom da bude kompetentan sto je moguce vise.

Osim toga, Covingtonu i Nurkicu isticu ugovori na kraju sezone, sto znaci da ako sezona krene onako kako nisu isplanirali u Portlandu, sledece sezone mogu imati sasvim drugaciju ekipu od ove. O tom potom, bice dovoljno price ako dodje do toga.

 

Terry Stotts je posle skoro decenije kao prvog trenera Portlanda zamenio Chauncey Billups. Najvise posla ce imati sa odbranom koja je posle Sacramenta bila najgora u ligi. Sto je znacajan uspeh sa ekipom koja ima kvalitetne igrace i koja svake godine igde u playoffu.

Napad je naravno bio u vrhu lige (druga), kao i svake godine sa Lillardom. To je s njim neminovnost.

Bili su u samom vrhu u procentu za tri poena, u procentu za slobodna bacanja, treci u ofanzivnim skokovima i imali su najmanje izgubljenih lopti u ligi. Ako se tako nesto ponovi i u novoj sezoni, onda ce po defaultu biti puno pobeda.

Duo fantastico Kanter-Anthony nisu vise u ekipi, dakle, odbrana ce biti bolja, bez obzira ko je umesto njih na terenu.

 

gcPLgwC.png

 

Tu je vec umnogome olaksan posao Billupsu. Jos nesto zbog cega bi njegov posao mogao biti laksi je da Nurkic jednom odigra veci deo sezone. U poslednje dve sezone od mogucih 146 utakmica je odigrao 45.

Trebalo bi da pomogne i dolazak Nance Jr.-a umesto Jones Jr.-a, koji pri kraju sezone nije ni ulazio u igru. Osim sto je bolji defanzivac, Nance je mnogo upotrebljiviji i u napadu kao suter i kao razigravac. Bice najvece pojacanje Blazersa za novu sezonu. Zeller je takodje neko ko je kompetentan u odbrani.

 

Dakle, plan je ‘samo’ da svi budu zdravi sto je to moguce vise i trebalo bi da imaju mnogo bolju sezonu nego prosle sezone. A prosle sezone su bili sesti, sa istim skorom kao i peti Dallas. Sto i nije toliko lose ali utisak je pokvario katastrofalan playoff, gde su ispali od oslabljenog Denvera.

Lillard tesko da je mogao odigrati bolju seriju, problem su bili njegovi saigraci koji su debelo podbacili. Na kraju je nastradao Stotts.

McCollum je kao i Nurkic propustio skoro pola sezone zbog povrede stopala, a na pocetku sezone je igrao najbolje u karijeri sa prosekom od 27 poena po utakmici.

On i Nurkic ako odigraju 80% sezone sa Lillardom, trebalo bi da sve bude ok za Blazerse.

 

Playoff bi trebao da bude siguran ali istorija povreda u ovoj ekipi ne uliva previse sigurnosti u to. Pogotovo kada se radi o centarskoj liniji. Covington, Nance Jr., Nurkic i Zeller su igraci koji su ranijih sezona vise puta imali teske povrede. A ne treba zaboraviti ni Billupsa. Nikad se ne zna kako ce se ruki trener snaci.

 

Spoiler

Sacramento Kings

w3GK2Ws.png

 

Roster:

De’Aaron Fox | Davion Mitchell

Tyrese Halliburton | Terence Davis

Harrison Barnes | Buddy Hield

Marvin Bagley III | Maurice Harkless | Chimezie Metu

Richaun Holmes | Tristan Thompson | Alex Len | Damian Jones | Neemias Queta

 

Draftovani: Davion Mitchell (9), Neemias Queta (39)

In: Tristan Thompson (trade), Alex Len (FA)

Out: Delon Wright (trade), Hassan Whiteside (FA), Glen Robinson III (FA)

 

Jos jedna, ko zna koja sezona po redu gde Kingsi nemaju cemu da se nadaju kada je playoff u pitanju.

To naravno nece priznati u upravi Kingsa, ali svima je jasna realnost. A to je da ima bar deset boljih timova na zapadu od njih u ovom trenktuku. Istina je da su bili samo na dve pobede od desetog mesta prosle sezone, ali su Kingsi bili jedni od ekipa koji su imali bolju srecu sa povredama.

Prosle sezone su imali najgoru odbranu u ligi a samim time i u istoriji. Gledajuci nepromenjen roster sa nepromenjenim trenerom, tesko je zamisliti da ce se tu mnogo toga promeniti na bolje.

 

Protivnici su protiv Kingsa imali najbolji fg%, medju boljima u 3pts% i 2pts%. Osim toga, rivali Kingsa su bili i medju boljim skakacima protiv njih.

Napad je bio jedanaesti u ligi. Imaju dobre sutere sa Halliburtonom i Hieldom u ekipi i naravno Foxa i Holmesa kao pnr duo.

Ako bih morao birati pre bih rekao da ce pasti u napadu nego da ce popraviti odbranu.

Na draftu su uzeli Daviona Mitchella sa devetog mesta. On bi vec sada mogao da pripomogne ekipi. Ima reputaciju izvrsnog 1na1 defanzivca, sto bi uz Halliburtona bio dobar kombo za buducnost.

 

Osim njega najveca pojacanja za novu sezonu su centri Thompson i Len. Iz nekog razloga su doveli dva centra uz vec Holmesa i Jonesa u ekipi a i trejdovali su petog centra Quetu...

 

Bagley se nije proslavio za sada u ovih nekoliko sezona. Istice mu ugovor na kraju sezone i na izlaznim vratima je. Harry Barnes i Buddy Hield su takodje igraci koji su vec ranije bili u pricama za trejd, treba na to obratiti paznju tokom sezone. Tristan Thompson je jos jedan igrac koji bi mogao otici za neki pik ili za nekog beka.

 

Nesto sto bi mozda moglo da preokrene sezonu za njih da, po mnogima, najgori trener u ligi Luke Walton dobije otkaz zbog loseg starta. Koliko je to relano, videcemo, imaju dosta nezgodan raspored na pocetku sezone gde bi vrlo lako mogli izgubiti osam od deset utakmica.

Ako Davion Mitchell nije novi Luka Doncic, Kingsi playoff nece videti. Cak ce i borba za play-in vise zavisit od rivala nego od njih. Bar ce biti bolji od Houstona i Oklahome...

 

 

Spoiler

San Antonio Spurs

8tWj8QA.png

 

Roster:

Dejounte Murray | Bryn Forbes | Tre Jones

Derrick White | Lonnie Walker IV | Joshua Primo

Keldon Johnson | Devin Vassell | Keita Bates-Diop |

Thaddeus Young | Doug McDermott | Al-Farouq Aminu | Drew Eubanks | Luka Samanic

Jakob Poeltl | Zach Collins | Jock Landale

 

Draftovani: Joshua Primo (12), Joe Wieskamp (41)

In: Doug McDermott (trade), Zach Collins (FA), Thaddeus Young (trade), Al-Farouq Aminu (trade), Jock Landale (FA), Bryn Forbes (FA)

Out: DeMarr DeRozan (trade), Rudy Gay (FA), Patty Mills (FA), Trey Lyles (FA), Gorgui Dieng (FA)

 

Mislim da ni Spursi nisu bas sigurni koliko moze ova ekipa i kom pravcu ide fransiza.

Smena generacije se realizovala sa odlaskom Patty Millsa, poslednjeg clana sampionske ekipe iz 2014. Rudy Gay i DeRozan su takodje otisli i sada ekipu cine vecinom draftovani igraci Spursa.

Prosle sezone su igrali izuzetno disciplinovanu kosarku sa minimalnim brojem izgubljenih lopti i prekrsaja. Pored toga su bili ekipa sa najmanjim brojem suta za tri poena, sto je naravno znaclio da su bili prvi u ligi po broju suteva za dva. Tada je ekipu predvodio DeMarr DeRozan, ove vec ne, pa nije nemoguce da se filozofija igre promenti totalno. Ne bi bilo prvi put kada je u pitanju Popovich.

Odbrana i napad su bili prosek. Prosecna odbrana je razocaravajuci rezultat kada je ekipa Popovicha u pitanju. Opet, ove sezone se i to moze promeniti jer nijedan od igraca koji su napustili tim nisu bili dobri defanzivci – cak na protiv. Zbog istog razloga moze i napad da pati u novoj sezoni.

Jedan od najboljih igraca u istoriji, Thaddeus Young, bi trebao da bude masivno pojacanje za ovu ekipu kojoj treba i malo iskustva. Medju potcenjenijim je defanzivcima na svojoj pozicji. Gotovo je sam nosio proslogodisnju odbranu Bullsa do odlicne 11 pozicije. Kada se na to doda da iza/pored njega je Jakob Poeltl koji je prethodnih sezona bio jedan od najbolji u ligi kada je zastita obruca u pitanju, onda ce biti veliki neuspeh ako nemaju bolju odbranu od proslogodisnje.

Bice steta ako mozda poslednja sezona Popovica prodje u tankovanju. Ta situacija uopste nije toliko nerealna iako znamo modus operandi fransize. Jednostavno ova ekipa najverovatnije nema dovoljno kvaliteta za playoff. Povreda ili dva, boljih igraca u rosteru moze vrlo lako da bude znak da je vreme mozda da Popovich polako preda klupu nekom od njegovih asistenata, da se i oni uce zanatu™.

Dejounte Murray bi trebao sada da bude najveca zvezda ove ekipe. Izuzetan defanzivac, jedan od najboljih u ligi, iz sezone u sezonu igra bolje i usavrsava se. Sut je i dalje najveci problem, ali ako neko moze nauciti da ga sutira to su treneri Spursa.

Njegov partner je Derrick White, moze se reci suprotnost Murrayu. Slabija odbrana ali opasniji u napadu. Ne treba zaboraviti onu seriju protiv Nuggetsa u 2019. playoffu. Valjda ce u novoj sezoni odigrati vise od pola utakmica. I on je imao lepe brojke prosle sezone.

 

Player development Spursa je verovatno najbolji u ligi pa bi Keldon Johnson, Devin Vassell, Lonnie Walker IV morali napraviti korak-dva u razvoju. Svake sezone neko iz Spursa iznenadi u razvoju i generalnom kvaitetu, valjda ce ove godine biti neko od ove trojice. Tu se mozda moze spomenuti i Joshua Primo, ruki, bek 12. pick na draftu.

 

Mogu videti kako ce napad da se muci vecim delom sezone. Suta jedva da ima, cak i ako neki od igraca budu bolji nego sto se ocekuje, to najverovatnije opet nece biti dovoljno. Jos ako Popovich nastavi sa svojom idejom o nesutiranju trojki. To je moj jedini ‘problem’ sa ovom ekipom u prici za playoff.

 

Prosle godine su zavrsili kao deseti, izgubili od Memphisa u play-inu, to je nekako i mozda najrealniji scenario i za sledecu sezonu. Minnesota i New Orleans bi trebali biti najveci rivali Spursima.

 

Spoiler

Utah Jazz

Wf3ymjQ.png

 

Roster:

Mike Conley |Trent Forrest | Jared Butler

Donovan Mitchell | Jordan Clarkson | Miye Oni

Royce O’Neale | Joe Ingles

Bojan Bogdanovic | Rudy Gay | Eric Paschall

Rudy Gobert | Hassan Whiteside | Udoka Azubuike

 

Draftovani:

In: Rudy Gay (FA), Hassan Whiteside (FA), Eric Paschall (trade), Jared Butler (trade)

Out: Matt Thomas (FA), Derrick Favors (trade), Georges Niang (FA), Ersan Ilyasova (FA)

 

Proslogodisnji najbolji tim u regularnoj sezoni je opet razocarao u playoffu. Ovoga puta od njih su bili bolji Clippersi bez Leonarda i Ibake. Uteha za navijace Jazza je da su Conley i Mitchell takodje bili povredjeni.

Fantasticni su bili prosle sezone, gde su igrali ubadljivo najbolju kosarku. Ranije poznata kao pre svega defanzivna ekipa, sada su i u samom vrhu u ofanzivnom delu. Snyder je napravio od ove ekipe pucacku ekipu. Sutirali su trojke vise od bilo koje ekipe u ligi a i pogadjali u velikom broju. Ujedno su na drugoj strani u samom vrhu u odbrani od trojki. Prilicno jasan recept za dobijanje utakmice.

Ono u cemu su bili jos najbolji u ligi je i pnr. I u odbrani i u napadu su bili najbolji u ovoj kategoriji. Postizali su najvise poena iz pnr u ligi. Mitchell je bio posebno ubitacan.

 

Rudy Gobert je opet bio dpoy. Fantastican je bio opet.

 

0riwgh6.png

 

Sa njim na parketu, Jazz je najbolja defanzivna ekipa lige. Bez njega, donji deo lige. Iz ovog grafikona se jasno vidi i njegov veliki uticaj na sut svoje i protivnicke ekipe.

 

Problem je nasato kada su u playoffu Clippersi poceli igrati five-out napad sa ubitacnim suterima i slasherima. Tu se nalazi najveca mana Jazza. Nemaju dovoljno dobre defanzivce da brane ovakav napad, pogotovo sto su Mitchell i Conley igrali na jednoj nozi. A nisu ni dovoljno bili utrenirani za tu vrstu napada.

 

Srecom po Jazz, malo ekipa postoji u ligi koji mogu ovako nesto igrati kvalitetno i na duzi period.

Tokom leta su doveli Rudy Gaya, Hassana Whiteside, Erica Paschalla i rukija Jareda Butlera u trejdu.

Gay je trenutno povredjen i propustice pocetak sezone. Verujem da je plan s njim da vecinu minuta odigra na cetvorci a kada dodje playoff da bude i neka small-ball petica kada Gobert ode na klupu. Dakle Whiteside da bude pojacanje za regularu sezonu a Gay za playoff na petici.

Paschall bi trebao da bude zamena za Nianga, koji je otisao u Philadelphiu. Paschall nije suter kao sto je Niang, vise je neki skorer koji ce moci i da igra neke minute na petici ako bude zatrebalo.

 

Za Jareda Butlera kazu da je dobar suter pre svega. Videcemo koliko ce minuta dobiti na pleju iza Conleya, Mitchella i Clarksona.

Otisao je Favors u salary-dump trejdu u Oklahomu. Kao i vec spomenuti Georges Niang, koji je imao vrlo dobru regularnu sezonu ali katastrofalni playoff. Nazalost po njega, po tome ce se najvise pamtiti kada je prosla sezona u pitanju.

 

Ostatak ekipe je ostao isti, samo godinu dana stariji. A posto je ova ekipa jedna od starijih u ligi, to moze potencijalno da bude problem. Bili su relativno zdravi izuzev Mitchella i Conleya koji su bili povredjeni i u regularnoj sezoni i u playoffu.

 

Ocekujem opet jednu prilicno jaku regularnu sezonu od njih. Ne vidim nekog argumenta protiv toga osim naravno povreda. Prosle sezone su imali cak sest pobeda manje nego sto su ‘trebali’ imati kada se uzme u obzir razlika sa kojom su pobedjivali utakmice u proseku. Pored toga imaju i najbolji domaci teren, barem na zapadu a i Snyeder je ozbiljan trener sa jasno odredjenim sistemom koji je vec ukorenjen u ovu ekipu. Prvo mesto na zapadu je sasvim realna mogucnost. Posle toga, playoff je vec druga prica.

 

Edited by gggggggg
  • Like 21
  • Love 3
  • Thanks 14
Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, Budha said:

Mislim da će u Hornetsima Bridges sigurno biti ispred PJ-a iako su vecinom dosad pokrivali SF i PF zajedno.

Teško PJ može na centra, jedva da ima 200 cm a nije da je Draymond.

 

 

pj washington je u prethodnim sezonama igrao na PF i na C;

krilo nije igrao nikada, bar da sam ja video

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, oubrevo. said:

 

pj washington je u prethodnim sezonama igrao na PF i na C;

krilo nije igrao nikada, bar da sam ja video

 

4 minutes ago, oubrevo. said:

 

pj washington je u prethodnim sezonama igrao na PF i na C;

krilo nije igrao nikada, bar da sam ja video

Da, Bridges na SF, PJ na PF i na C kad su Zeller ili Biyombo bili OUT.

Edited by Budha
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, delgado said:

AD kao prva opcija ne vodi ekipu nigde, tesko i do plejofa

sve se svodi na tesko soliranje i suteve preko ruke dok nas Finix reze i reze kretnjama iz kojih proizilaze laka kucanja i trojke

Sramotno koliko je los Dejvis kao neki primarni kreaator/napadac, tu se vidi da je ipak druga liga igraca u odnosu na ove najvece zverke

Uzasno deluje ekipa, jeste preseason je i sve, ali ovo je bas sramotno/neozbiljno

 

 

 

Preseason... Upotrebna vrednost ov8h tekmi je prakticno 0. Bez obzira, nacelno se slazem da bi Unibrow stojka video bez Brona. Objektivno jeste odigrao izuzetno u finisu sezone onomad, ali mahom je to u Bronovoj zavetrini, u kojoj su i mnogo losiji igraci izgledali kao hof-eri. Videcemo, sve zavisi od Jamesa, ako je njegov sat konacno poceo da otkucava, to je to, Lakersi su tostirani za neki ozbiljan rezultat.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Budha said:

 

Da, Bridges na SF, PJ na PF i na C kad su Zeller ili Biyombo bili OUT.

Nije tačno, dešavalo, a pogotovo je to bilo istaknuto u prošloj sezoni da PJ više minuta provodi na C, nego PF. Bijombo je najčešće bio DNP, dok je Kodi imao dvadesetak minuta.

 

Plamli je jednostavno korisniji igrač od Zelera, pre svega u odbrambenom delu gde je Šarlot prilično dosta loš i sigurno je da će smanjiti malo minute PJ-a na centru.

 

Što se tiče njihove ekipe, mislim da će oni sigurno u plej in.

 

 

 

Lepo je ggg ispisao ove timove, može se reći fantastično, ali najgora mu je prognoza da se Toronto bori za plej of. To je odlaskom Laurija i odsustvom Siakama, najmanje do decembra u domenu naučne fantastike. Takođe dosta kruže priče i o trejdu Siakama, pa me ne bi iznenadilo da ode plus otpuste Dragića i ugase FVV-a i bore se za TOP3 pika na draftu.

 

Prošle sezone su bili baš jedna od najgorih ekipa, a očekujem da to posebno budu i ove. 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, oubrevo. said:

hvala za trud!

samo te molim da evan fourniera staviš na SG a rj barretta na SF jer tamo provode najviše vremena

 

zaboravio si mcbridea pored jericho simsa i grimesa

 

bolji ti je deo o knicksima nego prošle sezone 💙

 

 

tako sam prvi put i napisao pa posle izmenio. generalno nisam ovako trebao staviti sastave jer verovatno nema previse smisla u danasnjoj kosarci.

 

5 hours ago, Darko said:

Molim? Pretpostavljam da je neki inside joke. 

 

?

 

utb2iromut611.jpg

  • Like 6
  • Ha-ha 5
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...