Jump to content

IndyCar 2022


Radoye

Recommended Posts

FP1 Laguna, Njugarden ispred Herte, Grozana i Rosija; Pauer sedmi, Dikson 17.

https://racer.com/wp-content/uploads/sites/85/2022/09/indycar-results-p1-1.pdf
 

Vozaci se zale na gume koje se izuzetno brzo raspadaju i klizavu podlogu staze, videli smo dosta gresaka i proklizavanja na kocenjima, ekskurzija van staze i udes Dzimija Dzonsona za crvenu zastavu.
 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Pauer na polu ispred Ajlota i Rosija. Ovim polom Pauer je pretekao Andretija i sada sam drzi rekord za najvise osvojenih pol pozicija (68).

Njugarden nije postavio vreme zbog udesa (tojest, kaznjen je oduzimanjem najbrzeg - ispostavilo se jedinog - postavljenog kruga zbog izazivanja crvene zastave) i startovace sa zacelja, Dikson ispao u Q1.

 

Sve sto Pauer treba da uradi je da zavrsi trku sutra. Posto ce konkurencija tesko do pobede a jos teze do bonusa (jedan bonus poen su vec ispustili, upisan Paueru na konto - dakle dvostruki gubitak) njemu ce biti dosta samo da zavrsi trku. Inace Pauer je jedini ove sezone koji je zavrsio sve krugove - dakle bez odustajanja i svaku trku u vodecem krugu. Dikson i narocito Njugarden imaju vise pobeda ali i vise brljotina i odustajanja, Pauer koji je ranijih godina bio poznat po mentalnoj labilnosti i raspadanju pod pritiskom ove sezone je vozio kao nov covek, ni Profesor Prost se ne bi postideo ovakve sezone. Uvek u samom vrhu i uvek pretnja ali bez srljanja i preteranog reskiranja, i spreman da kapitalizuje svaku protivnicku gresku...

Link to comment
Share on other sites

Rezultari kvalifikacija: https://racer.com/wp-content/uploads/sites/85/2022/09/indycar-results-quals-1.pdf

 

Palu ce najverovatnije dobiti kaznu +6 mesta na startu, najavljeno je da ce pre trke da promene motor. To znaci da ce timski kolega Erikson umesto kao 10. startovati sa 9. mesta mada mu to ne cini bitnu razliku u borbi za titulu. Bilo bi interesantnije da i Palu i Erikson pomognu timskom kolegi Diksonu.

Inace Indikar je upozorio sve timove a narocito Penski i Ganasi da nikakve timske naredbe nece biti tolerisane, sto ukljucuje kako propustanje timskih kolega bilo na stazi bilo kroz boks tako i usporavanje konkurenata za titulu. Direkcija trke je najavila da ce u slucaju sumnji u timske marifetluke da kazne kompletan tim - sve vozace i bolide cak i one koji nisu direktno ucestvovali u prekrsaju i da zato timovi ni ne pokusavaju da prave gluposti.

Pauer inace kaze da jos nije sve gotovo, da ne zeli da pocne da proslavlja titulu pre nego sto odradi preostali posao da mu ne proklizne kroz prste...
 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Vormap upravo zavrsen, najbrzi Palu ispred Mekloklina i Rosija. Od kandidata za titulu Dikson 8, Pauer 18, Njugarden 19.

Zvanicno potvrdjena +6 kazna za Palua.

Staza je jos uvek klizava, ni ceo vikend nije bio dovoljan da nabaca dovoljno gume da bolidi ne proklizavaju. Crvene gume su raspad, ne mogu da izdrze vise od 5 krugova tako da treba ocekivati da svi opkusaju da ih odrade u kratkom prvom stintu i ostatak trke da voze na crnima. Sto znaci da ce postojati dve validne taktike, jedna cinculatorska na stop manje i jedna s mudima do patosa na stop vise sto bi trebalo da nam da dobru trku...

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Palu uzeo pobedu, Pauer sampionsku titulu. Fantasticna voznja Njugardena koji je nakon starta sa zacelja stigao do druge pozicije nije bila dovoljna. Na kraju Pauer prvi, Njugarden drugi, Dikson treci, Mekloklin cetvrti, Palu peti a Erikson tek sesti.

 

Jedino zuto na trci izazvao je kvar Ajlota ciji bolid je stao na samom izlasku iz boksova cime je najmanji tim u sampionatu Hunkos ostao bez potencijalno najboljrg rezultata u svojoj istoriji nakon kvalifikovanja u prvi red. Uz spektakularnog Njugardena koji je celu trku preticao kao u igrici sjajne duele su imali i Grozan, Mekloklin, Erikson, Rosi...

 

Uskoro rezultati.

Link to comment
Share on other sites

Glasine kazu da je Cip Ganasi trazio $10 miliona da prekine sudski proces protiv Palua i oslobodi ga ugovorenih obaveza. Nakon sto su obezbedili usluge Pjastrija u Meklarenu su na ovo odgovorili sa "hvala ali ne" i sad po svakoj prilici razvoj situacije ce biti da u Meklarenovom Indikar bolidu #7 ostaje Feliks Rozenkvist. Sto se tice Palua on ce ili pronaci zajednicki jezik sa Ganasijem i ostati u #10 ili ce pauzirati do isteka sadasnjeg ugovora.

Prema nekim tumacenjima problem je nastao oko Paluove plate, on je nakon osvajanja sampionske titule prosle godine trazio povisicu (navodno placen je na nivou rukija) ali je Cip odbio da diskutuje o novom ugovoru dok ne odradi stari. Palu je onda na nagovaranje svog menadzmenta krenuo da se reklamira okolo i da prica kako je slobodan za transfer kad ga je potpisao Zek Braun za Meklaren. Plan je bio godinu dana u Indikaru uz test program u F1 i onda eventualno da uskoci umesto Rikarda kad ovom istekne ugovor. No nakon saznanja da status sa njegovim ugovorom nije onakav kakvim ga je predstavljao i uz dovodjenje Pjastrija u F1 i isplatu $16 miliona Rikardu za prevremeni raskid ugovora Palu vise nije toliko interesantan, narocito ne po ceni od $10 miliona.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Saga oko Paluovog ugovora je konacno razresena.

Ganasi je zvanicno potvrdio da Palu ostaje u njihovom bolidu #10 za sezonu 2023, s tim sto ce mu biti dozvoljeno da odradi F1 test program za Meklaren.

Sa druge strane Meklaren je potvrdio da ce u njihovom #7 ostati Feliks Rozenkvist.

 

Deluje da je ovo resenje na zadovoljstvo svih strana ali takodje i da je cela ova frka bila - nepotrebna...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...