Jump to content

ABA Liga 2021/22, nikad jaca?


goldberg

Recommended Posts

Otvaram novu temu iako je mozda trebalo pre neki dan, jer smatram da i regionalna liga u kosarci zasluzuje novu temu svake sezone.

 

Format prvog posta ce zbog kasnjenja biti u obliku predstavljanja 7 meceva prvog kola (2 su vec odigrana), pa da pocnemo:

 

KK Crvena zvezda mts - KK Split:

 

Ovaj mec je vec odigran i zavrsen je ubedljivom pobedom branioca titule rezultatom 97:61. Kao sto se po rezultatu moze videti, rec je o dva kluba koji su kao nebo i zemlja sto ce biti jasno i ako se pogledaju sastavi:

 

image.png.c39c3ba011d795d3f4e091096f38e515.png

 

Sezona u regionalnoj ligi: 20. sezona

Plasman u prethodnoj sezoni: Sampion, 1. mesto nakon regularnog dela

Broj titula u regionalnoj ligi: 5

Broj plasmana u finale: 7

Broj plasmana u polufinale: 13

 

Ovogodisnji tim:

 

Ivanovic, Wolters, Uskokovic

Hollins, Dobric

Kalinic, Davidovac, Lazic, Lazarevic

White, Simonovic

Zirbes, Kuzmic, Mitrovic

 

Branilac trofeja u novu sezonu ulazi sa zeljom da nastavi sa dominacijom na regionalnom nivou. Trener Dejan Radonjic je oduvek bio ljubitelj igraca od kojih zna sta da ocekuje, nesto kao Cristopher Nolan koji stalno angazuje jedne te iste glumce za svoje filmove. Branko Lazic je Radonjicev Michael Caine, a tu su i brojni povratnici i igraci koje je Radonjic vec trenirao - Ivanovic, Zirbes, Simonovic, Kuzmic, Mitrovic... (kao kod Nolana Cillian Murphy, Morgan Freeman, Anne Hattaway, Cillian Murphy...).

 

Problem za sve protivnike Crvene zvezde ove sezone ce biti kako igrati protiv sistema i snazne i uigrane odbrane Dejana Radonjica. Cak i ako Crvena zvezda bude stucala na pocetku zbog brojnih povreda, tim ce vremenom biti sve jaci i jaci, sa tendencijom da bude masina kada se bude uslo u bitke za trofeje. Sa druge strane, nije ni Crvena zvezda bez mana. Veliki minusi su prilicno slab reket, ogromni problemi sa povredama i EL takmicenje koje melje i fizicki i psihicki.

 

 

image.png.3322fcb058bfcc0b298862539824c39e.png

 

Sezona u regionalnoj ligi: 10. sezona

Plasman u prethodnoj sezoni: 13. mesto nakon regularnog dela

Broj titula u regionalnoj ligi: 0

Broj plasmana u finale: 0

Broj plasmana u polufinale: 0

 

Ovogodisnji tim:

 

Ukic, Baric

Campara, Perkovic

McLean, Perasovic, Runjic

Kedzo, Vuko, Perkusic

Jones, Zganec, Bajo

 

Po kvalitetu Split ne pripada ABA ligi (ni proslogodisnja ekipa nije pripadala tom takmicenju) i jedini razlog zasto nisu u ABA2 je prosirenje takmicenja (veoma losa odluka po mom misljenju). Ovaj sastav Splita nema bas nista sto je potrebno da bi se igrala takmicarska kosarka na ovom nivou. Dva stranca bez nekog posebnog kvaliteta, nekoliko veterana, 2-3 ABA proseka i nekoliko mladih i ne toliko talentovanih kosarkasa. Na unutrasnjim pozicijama osim veterana Matea Kedza niko nema domet van reketa, a slicno je i sa bekovima od kojih je jedino Sani Campara neki izuzetak.

 

Nad klubom visi mac nad glavom i sto se tice finansija i stvarno bi trebalo da se dogodi cudo pa da Splicani nekako isplivaju.

 

Nastavak u narednom postu...

Edited by goldberg
greske
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

KK Mornar Barsko zlato - KK Cibona:

 

Ovaj mec je vec odigran i zavrsen je pobedom gostujuceg tima. Moze se reci da su ova dva rivala vec na startu pokazala da su u totalno suprotnom polozaju - domacin ima dobar "bolid", ali i vozaca koji nije mnogo vest u upravljanju istim, dok gost ima skromnu masinu, veliko je pitanje da li ima goriva da odveze sve krugove do cilja, ali i vozaca koji iz onoga sto ima za sada izvlaci maksimum.

 

image.png.b59c2895b6fbd3cd0857d291379c8252.png

 

Sezona u regionalnoj ligi: 6. sezona

Plasman u prethodnoj sezoni: Polufinale, 3. mesto nakon regularnog dela

Broj titula u regionalnoj ligi: 0

Broj plasmana u finale: 0

Broj plasmana u polufinale: 2

 

Ovogodisnji tim:

 

Davis, Gordic, Zivanovic

Lewis III, Mihajlovic, Vranjes

Lazic, Jeremic, Sehovic

Micovic, Mikovic

Smith, Rakocevic

 

Tri stvari su ocigledne kod Barana (osim simpaticnog imena sponzora): Prvo, ovogodisnji sastav je dosta slabiji od proslogodisnjeg. Drugo, cak i ovaj sastav ne bi trebalo da ima ikakvih problema da udje u PO ABA lige. Trece, Pavicevici su opet pokazali da nemaju bas mnogo dodirnih tacaka sa takmicarskom kosarkom. Previse je ovde mekanih bekova, premalo visine i snage. Osim Smitha na 5 koji ce odraditi svoj deo posla, reket je uzasno popunjen, ali to je bilo tako i prethodnih godina. Sada, ipak, vise nema dominantnih bekova koji bi barem slabije ekipe mogli sami da pobede. 

 

Osim ako se Davis ili Lewis ne pretvore u nove Pullene ili Needhame, Barane ocekuje grcevita borba za 5. i 6. poziciju.

 

 

image.png.bede772276ea121010f833bab7671c60.png

 

Sezona u regionalnoj ligi: 21. sezona

Plasman u prethodnoj sezoni: 9. mesto nakon regularnog dela

Broj titula u regionalnoj ligi: 1

Broj plasmana u finale: 4

Broj plasmana u polufinale: 6

 

Ovogodisnji tim:

 

Gnjidic, Vildoza, Radovcic

Dreznjak, Mustapic, Majcunic

Gegic, Nakic

Prkacin, Reuvers

Brankovic, Vrankovic

 

Cibona je svakako jedan od velikana kosarke na Jadranu. Medju retkima su koji imaju osvojenu titulu (2014.) i u prvoj deceniji dvadesetog veka imali su velike budzete i bili jedan od favorita za osvajanje trofeja. Kasnije su utonuli u blato borbe za opstanak sa skromnim sastavima i mogucnostima. Podatak da od 2011. nemaju bolji plasman od sedmog mesta (ako izuzmemo tu cudesnu 2013/14 sezonu) dovoljno govori o tome koliko su "Vukovi sa Tuskanca" zardjali. Sada su napokon napravili jedan mlad, poletan i perspektivan tim na cijem je celu takodje mladi i perspektivni trener Vladimir Jovanovic. Gnjidic i Prkacin odskacu talentom, tu je i centar Brankovic, na sve to je dodata glazura sa strane u vidu konacno sazrelog Gegica i visokog Amerikanca Reuversa, a tu su i igraci zadatka koji podizu mogucnosti tima svojim radom na terenu.

 

Pitanje koje lebdi je da li cemo opet da prisustvujemo slucaju "Primorska" - setimo se, rec je o klubu koji je bio u vrhu, skupio dovoljno pobeda i raspao se. Gradske vlasti bas i nisu u dobrim odnosima sa upravom kluba, koja nesto i nema nameru da napusti svoje fotelje. Sve sto je potrebno je da pocnu da kasne ionako male plate ili da neko bude prodat. Nadamo se da to takvog scenarije ipak nece doci.

 

Nastavak u narednom postu...

 

 

Edited by goldberg
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

KK Igokea - KK Borac:

 

Naziv klubova budi secanja na najveci derbi kosarke u RS, jedino sto je ovaj KK Borac iz Cacka, a ne iz BL. Domacina muce sitne povrede, goste neuigranost, kvalitet je na strani proslogodisnjeg hita takmicenja.

 

image.png.9515ebd9af3eec9c774798421e68fbba.png

 

Sezona u regionalnoj ligi: 11. sezona

Plasman u prethodnoj sezoni: Polufinale, 4. mesto nakon regularnog dela

Broj titula u regionalnoj ligi: 0

Broj plasmana u finale: 0

Broj plasmana u polufinale: 2

 

Ovogodisnji tim:

 

Starks, Talic, Kondic

Robinson, Waller, Vulic

Josilo, Radanov

Ilic, Tanaskovic, Fundic

Stephens, Djordjevic

 

Dragan Bajic i Igokea su kao crni i beli deo eurokrema - savrseno se dopunjuju, dok svako za sebe nisu nista posebno. Igokea je i ovog puta sastavila zanimljivu ekipu koja moze da dobije svakog protivnika koji ih ozbiljno ne shvati ili im dodje umoran i iscedjen u goste. Najbitniji igraci iz prosle sezone vise nisu tu, ali zamene su stigle i orne da se pokazu u najboljem svetlu. Mozda je mali problem sto je tim dosta plitak i svaka povreda moze da ga uzdrma, ali tako je bilo i prosle sezone.

 

Od ekipe Igokee u svakom slucaju treba ocekivati siguran PO (5. - 6. mesto). Sve preko toga je veliki uspeh, sve ispod toga neuspesna sezona.

 

 

image.png.431027d5d8078656c3a2571b2a296971.png

 

Sezona u regionalnoj ligi: 2. sezona

Plasman u prethodnoj sezoni: 11. mesto nakon regularnog dela

Broj titula u regionalnoj ligi: 0

Broj plasmana u finale: 0

Broj plasmana u polufinale: 0

 

Ovogodisnji tim:

 

Lopez, I. Djokovic

Hale, Sanadze, Carapic

Tomasevic, Novakovic

Lesic, Todorovic

Pecarski, Marinkovic

 

U sastavu Borca iz Cacka se trenutno nalaze 11 igraca i dva juniora. Malo? Mozda i nije ako se setimo da su Lesic i Djokovic stigli pred sam start takmicenja, a ni Marinkovic nije prosao pripreme sa ekipom. Trener Marko Marinovic imao je tako na raspolaganju samo Pecarskog kao opciju u reketu i nije tu moglo nista posebno da se uvezba na pripremama. Isticu se Hale, Tomasevic (cija statistika mozda pokazuje da je odlican suter (45% za 3), ali sa samo jednom pogodjenom trojkom po mecu i nije neka pretnja spolja), Pecarski koji ima veliki talenat u napadu, a tu su da pomognu i Marinkovic, Djokovic i Lesic svojim iskustvom igranja u ABA ligi. Jedna od velikih mana je sto nema snage u reketu, svima nesto fali - Lesicu odraz, Pecarskom cvrstina, Marinkovicu kilogram. Todorovic je ionako samo top koji ispaljuje trojke.

 

Opstanak zaista ne bi smeo da dodje u pitanje, za nesto vise kvaliteta bas i nema. Videcemo koliko ce navijaca pratiti svoj klub, da li ce biti nekih velikih podviga u Cacku, ali u svakom slucaju neko 8. - 11. mesto je realnost ove ekipe. 

 

Nastavak u narednom postu...

 

 

Edited by goldberg
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, Avodžobi said:

Hunter Hale...nebeski potencijal ima momak. FMP da se ugleda na ovakav skauting Borca, mislim da su skoro svi koji znaju za Halea znali šta će da se desi. Tek će ea pokaže koliko može. Mora malo stameniji da bude u odbrani samo.

 

Moj utisak je da je bek šuter zarobljen u telu pleja. Teško to prolazi u nekim ozbiljnim ekipama, ako nije baš trpač vanserijskog kvaliteta

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nadam se da će konačno početi da se piše malo više o košarci kad je riječ o ABA ligi. Ona prošla tema je bila smeće klasično. Preko 90% postova je bilo o suđenju i prepucavanju između navijača. Skoro je stanje bilo kao na nekom navijačkom forumu. Ove sezone je liga prilično kvalitetna, možda i najbolja u poslednjih nekoliko sezona. Tako da se nadam da će biti više postova o onome što je suština teme. 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Betolingar Misdongard said:

Nadam se da će konačno početi da se piše malo više o košarci kad je riječ o ABA ligi. Ona prošla tema je bila smeće klasično. Preko 90% postova je bilo o suđenju i prepucavanju između navijača. Skoro je stanje bilo kao na nekom navijačkom forumu. Ove sezone je liga prilično kvalitetna, možda i najbolja u poslednjih nekoliko sezona. Tako da se nadam da će biti više postova o onome što je suština teme. 

Nije to do teme nego do onih koji pišu na istoj a sastav forumaša se nije promenio tako da nije lepo što si izvređao "moju" temu :classic_tongue:

 

Elem, više puta sam apelovao da se tema ne đubri ali džabe, nadam se da se na ovoj temi to neće dozvoliti.

 

Slažem se da bi trebalo otvarati sezonski nove teme, do sada nije bilo zainteresovanih pa je ona prva koju sam otvorio na samom početku foruma bila univerzalna. Nadam se da će se trend nastaviti tako da će ABA liga svake godine dobiti novu temu. Ona prva može da ostane kao univerzalna na kojoj se mogu pisati opšte stvari i dešavanja van sezone.

 

Aj sa srećom svima, da budemo kulturni i dostojanstveni i u pobedama i u porazima ❤️

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Pa ne bih se slozio. Zvezda je jaca...Buducnost manje vise ista, CED mozda malo bolja, Igokea bolja,Mornar losiji..Cibona bolja, Borac bolji..pa cak i FMP mozda bolji. Ne znam vise ni ko igra..partizani bolji. Mega nije slabija bez obzira na Petruseva i Simonovica.

 

Krka i ako je pukla je jaca, Split slabiji..SC nece biti bas ovako los. Manje vise bice zanimljivo jer mislim da ce redosled biti Zvezda, kkp, Buducnost, Igokea...onda blizu ce biti Olimpija i mozda cak i Cibona..kaskace iza Borac, FMP. 

 

Liga moze biti znacajno jaca samo ako ovi donji klubovi uloze vise para, ovako je razlika manje vise slicna. Mislim da mogu timovi,skoro svi obezbediti budzete slicne Igokei i Mornaru.

 

Treba napraviti minimalan budzet i onda jacati te timove koji su vecno na dnu tabele.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...