Jump to content

EUROLEAGUE 2021/22, devotion still in the time of covid


Chaos Is Me

Recommended Posts

Evo tradicionalne najave sezone po staroj matrici, bez mnogo statistike, jedan lagani pregled rostera. Meni EL deluje još jače nego lani, pa da vidimo kako će to izgledati. Efes brani titulu, ali pored standardnih izazivača, mnogo ekipa se sa pravom nada završnici. Topovskog mesa teško da će biti ove godine, tako da nas čeka luda sezona.

 

ALBA BERLIN

 

Maodo LO  /  Jonas MATTISSECK  /  Tamir BLATT

Jaleen SMITH  /  Marcus ERIKSSON  

Yovel ZOOSMAN  /  Louis OLINDE  

Luke SIKMA  /  Tim SCHNEIDER

Ben LAMMERS  /  Johannes THIEMANN  /  Christ KOUMADJE

Coach: Izrael Gonzalez

 

Kod Albe uvek slična priča, dovoljno dobri da se moraš oznojiti protiv njih, a opet preslabi za neki ozbiljniji plasman. Tako je i ove godine. Alba zna da iznedri dobrog krilnog igrača pa je tako, kao ranije Giedraitis, put Baskonije pošao i Fontecchio koji je imao odličnu prethodnu sezonu. Posle dužeg vremena klub se rastao sa Sivom, ali su dobili novog revolveraša u Jaleen Smithu, MVP-u Bundeslige pristiglom iz Ludwigsburga. Zanimljiv je pokušaj da izvuku nešto iz Zoosmana koji je stagnirao (i statirao) prethodnih godina u Makabiju. Pod košem nije bilo značajnih promena pa je i dalje gro posla na tandemu Sikma - Lammers. Značajna je zato promena na klubi gde je večnog Aita zamenio njegov doskorašnji pomoćnik Izrael Gonzalez ali neki principi igre bi trebalo da ostanu isti. Teško je videti Albu u borbi za playoff čak i da postignu neverovatnu timsku sinergiju ali će kao i uvek biti zabavni za gledanje, a Smith ima potencijal da postane značajan EL igrač u narednim godinama. Eh da, tu je i Stefan Peno i njegovi brčići ali teško da će do nekog važnijeg mesta u bekovskoj rotaciji.


 

ANADOLU EFES ISTANBUL

 

Shane LARKIN  /  Dogus BALBAY

Vasilije MICIĆ  /  Rodrigue BEAUBOIS

Krunoslav SIMON  /  James ANDERSON

Chris SINGLETON  /  Adrien MOERMAN / Tolga GECIM

Bryant DUNSTON  /  Filip PETRUŠEV  /  Tibor PLEISS  

Coach: Ergin Ataman

 

Efes treće leto za redom maltene ne menja ništa, rukovodeći se onom starom da pobednički tim ne treba dirati. Jedina bitna promena je zamena Sanlija Petruševim, što je po mom mišljenju dodatan upgrade bez obzira što je Sanli čudesno napredovao. Efes je ekipa koja ne ostavlja mnogo mesta nekim dilemama, cilj je odbrana EL trona i potvrda sad već dugoročnije dominacije. Teško je razviti scenario po kome ekipa sa najboljim bekovskim tandemom u EL, najboljim šestim čovekom i proverenim sporednim opcijama može nešto debelo da omane, tako da je jedno mesto u play offu, a verovatno i na F4 već rezervisano. Usput bi mogli da daju šansu i nekim turskim igračima i pripreme se za život posle Larkina / Micića.


 

AS MONACO

 

Mike JAMES  /  Paris LEE  /  Leo WESTERMANN

Rob GRAY  /  Danilo ANĐUŠIĆ

Yakuba OUTTARA  /  Alpha DIALLO

Will THOMAS  /  Brock MOTUM

Donatas MOTIEJUNAS  /  Donta HALL  /  Jerry BOUTSIELE

Coach: Zvezdan Mitrović

 

Iznenađujući osvajač Eurocup-a je želeo da se adekvatno predstavi i u elitnom takmičenju pa su sklopili zaista konkurentnu ekipu koja poseduje i dobru fiziku, svojstvenu francuskim predstavnicima, ali i dosta košarkaškog umeća. Kao bomba je odjeknula vest da je elitni evroligaški bek i bludni sin CSKA, Mike James, potpisao za “kneževe” na već ionako napadački orijentisanu bekovsku liniju. Tako će prošlosezonski heroj tima Rob Gray ipak malo stati u stranu, a postavlja se pitanje kako će do svojih lopti doći još jedan omaleni strelac, Paris Lee. Anđušić bi trebalo da igra iz spot upa, što mu je u principu i najprimerenija uloga. Ipak, niko iz bekovske linije nije neki defanzivac pa će krilni igrači morati da krpe u odbrani na sve strane. Frontcourt je isto jako zanimljiv gde će uz proverene EL opcije Thomasa i Motuma svoju šansu za revitalizacijom smislene karijere imati nekada veliki talenat Donatas Motiejunas, a ako taj eksperiment ne uspe, centrasku rotaciju bi trebalo da zatvore atlete Hall i Boutsiele. Monaco je stvarno uzbudljiva ekipa u najavi ali u velikoj meri zavise od stanja i igara Jamesa koji ne trpi drugu ulogu osim one alfa mužjaka. Ovo je takođe do sada daleko najskuplja igračka kojom je tokom svoje karijere upravljao Zvezdan Mitrović, pa da vidimo kako će se snaći sad kad je sve na višem nivou. Monaco bi trebalo da pleše u donjem domu čekajući svoju priliku za PO na krilima svojih sitnih ali dinamitnih bekova. Must watch ekipa.


 

AX ARMANI EXCHANGE MILAN

 

Sergio RODRIGUEZ  /  Malcolm DELANEY

Jerian GRANT  /  Devon HALL  /  Troy DANIELS

Shavon SHIELDS  /  Giampaolo RICCI

Nicolo MELLI  /  Kostantinos MITOGLOU  /  Luigi DATOME  

Kyle HINES  /  Kaleb TARCZEWSKI 

Coach: Ettore Messina

 

Kao što sam predvideo na startu prošle sezone, Milanezi su bili dobri jer su konačno uspeli da nađu balans između napada i odbrane. Čak im je finale EL izmaklo za malo. Letos su ostali bez nekih važnih igrača ali zamene su prilično adekvatne, barem na papiru. Melli i Mitoglou bi odmah trebalo da preuzmu značajne uloge, a bekovi zajedno imaju “100 poena u rukama”. Pitanje je samo kako će se rasporediti po značaju. Meni deluje da je nekako najznačajniji igrač tima Shields i da nemaju pravu zamenu za njega, čovek je all round evroligaška klasa i u završnici sezone im je bio integralan. Roster je veoma dubok tako da i van 12 ima sasvim dobrih igrača. Zadržali su centarsku rotaciju iz prošle sezone što bi moglo biti upitno jer Hines je već debelo u veteranskim godinama, a Tarczewski uprkos dobrom telu nije baš pokazao neki napredak niti proširio svoj repertoar. Ipak, Armani sa Messinom sad već ima kakav takav kontinuitet i svakako je u prednosti u PO jurnjavi u odnosu na ekipe koje su više menjale letos. Ne vidim ih kako osvajaju takmičenje, ali novo F4 učešće ne bi bilo preveliko iznenađenje.


 

BASKONIA VITORIA-GASTEIZ

 

Wade BALDWIN  /  Jayson GRANGER

Vanja MARINKOVIĆ  /  Arturs KURUCS

Rokas GIEDRAITIS  /  Simone FONTECCHIO  /  Tadas SEDEKERSKIS

Alec PETERS  /  Matt COSTELLO  /  Sander RAISTE

Landry NNOKO  /  Steven ENOCH

Coach: Duško Ivanović

 

Bakonia u sezonu već tradicionalno ulazi sa plitkim rosterom gde će nosioci morati da igraju 25+ minuta po meču. Glavno pojačanje je Wade Baldwin koji je odigrao vrhunsku sezonu za Bayern, ali on nije igrač na čiju se konstantnost možete osloniti. Tu je i veteran Granger, pa će njih dvojica pokušati adekvatno da zamene dinamični duo Henry - Vildoza. Pozicija beka šutera je jako skromna, ali je zato pozicija niskog krila vrlo dobro pokrivena. Verovatno će Giedraitis i Fontecchio igrati dosta i zajedno u petorkama. Matt Costelo je odličan šuter na poziciji 4 pa će pokušati da zameni Pollonaru, Baskonia ima dva ozbiljna snajpera na 4 sa njim i Petersom. Na poziciji 5 se desila opšta rekonstrukcija, a Landry Nnoko bi trebalo da bude nesumnjivi starter. Ako ništa, palac gore za Baskoniju što je odustala od projekta “Ilmane Diop”, večitog trećeg centra ekipe. Kurucs, Sedekerskis i Raiste su na istim startnim pozicijama kao prošle godine u ovo vreme, nisu bogznašta pokazali ali dobili su novu šansu. Suma sumarum, ovo je ekipa koja nema veliku marginu greške ali imaju dosta dobar šuterski potencijal. Ne bih se čudio da se dodatno pojačaju tokom sezone. Iako oni uvek plešu oko granice PO, mislim da ni ovog puta neće uspeti da je prebace. U napornoj EL sezoni dubina dobro dođe, a oni je hronično nemaju.


 

CRVENA ZVEZDA MTS BELGRADE

 

Nikola IVANOVIĆ  /  Nate WOLTERS

Austin HOLLINS  /  Ognjen DOBRIĆ

Nikola KALINIĆ  /  Branko LAZIĆ  /  Stefan LAZAREVIĆ

Aaron WHITE  /  Dejan DAVIDOVAC

Ognjen KUZMIĆ  /  Luka MITROVIĆ  /  Maik ZIRBES

Coach: Dejan Radonjić

 

O Zvezdinoj prošloj sezoni sve je ispričano 100 puta, u evroligi je brzo izgubljen korak (u velikoj meri i zahvaljujući dosta tesnih poraza) i veći deo sezone igrao se tak za koju pobedu više. Dejan Radonjić je u Zvezdi kao riba u vodi pa je za očekivati da i ovaj sastav skupo prodaje kožu iz kola u kolo, iako pogled na roster, posebno na frontcourt ne uliva veliku nadu. Kapitalno pojačanje je Nikola Kalinić koji će morati da radi prekovremeno i kao kreator i fasilitator, dok u backcourtu nema pouzdane košgeterske opcija kakav je bio Loyd ali ima igrača koji konstantno svaki može da ima po 10+ poena. Ovu Zvezdu stoga nije lako skautirati. Međutim, visoke pozicije nikako ne obećavaju, naročito nakon nesrećne povrede koja će projektovanog startera Whitea odaljiti duže vreme sa parketa. Za očekivati je dovođenje ozbiljnije opcije na 5, mada i na 4 dosta škripi. Ekipa je pravljena da igra fajtersku košarku, na mali broj poena, što je u principu i razumljivo i logično, međutim u napadu bi moglo biti grdnih problema ako se zatvori Kalinić a nijedan od bekova se ne zapali. Uz publiku bi ipak moralo da bude malo lakše ali je vrlo važan start sezone, a raspored ne ide na ruku. Uzevši sve u obzir, teško je biti optimista za sada, ali Dejan Radonjić na tom tasu na kome piše “nada” dodaje koji gram više svojim prisustvom.


 

CSKA MOSCOW

 

Alexey SHVED  /  Daniel HACKETT / Ivan UKHOV

Marius GRIGONIS  /  Iffe LUNDBERG

Will CLYBURN  /  Nikita KURBANOV

Tornike SHENGELIA / Johannes VOIGTMANN / Semen ANTONOV

Nikola MILUTINOV  /  Joel BOLOMBOY

Coach: Dimitris Itoudis

 

CSKA se nekako na autopilotu našao na F4, a tamo im se ipak isprečio Efes u polufinalu. Nakon nesuglasica sa Jamesom i njegovog odlaska, videlo se da je ekipa ostala bez tog dodatnog baraža municije koji nisu uspeli da pokriju ostali iako se Clyburn vratio u prepoznatljivu formu. CSKA je ove sezone još jači jer je osrednji kombo bekova Hilliard - Strelnieks zamenio provereni EL strelac, Grigonis, a na mesto glavnog kompozitora je doveden Alexey Shved. Od njegove sposobnosti da bude više razigravač nego strelac zavisiće i dometi CSKA, Shved oko sebe sada ima sve profile igrača i nema potrebe za njegovim Westbrook-ovskim usage rate-om. Pod košem ne bi trebalo biti problema ako je Shengelia u iole dobroj formi, nije tajna da je imao pomalo razočaravajuću prošlu sezonu. Milutinov i Voigtmann uglavnom odrade svoje. CSKA je opet jak kao zemlja i glavni izazivač Efesu, sve dok traju pretumbavanja u Barsi i Realu. 


 

FC BARCELONA

 

Nick CALATHES  /  Nicolas LAPROVITTOLA

Kyle KURIC  /  Rokas JOKUBAITIS

Cory HIGGINS  /  Nigel HAYES  /  Alex ABRINES

Nikola MIROTIĆ  /  Rolands SMITS 

Brandon DAVIES  /  Sertac SANLI  /  Pierre ORIOLA 

Coach: Sarunas Jasikevicius

 

Nad Barselonom se nadvio crni oblak s obzirom na poznate finansijske probleme u kojima se našla fudbalska sekcija, što posebne implikacije ima na astronomski (za EL prilike) ugovor Nikole Mirotića koji on za sada ne želi da revidira. Bilo kako bilo, Barsa i dalje ima moćan tim ali nekako nisu uspeli do kraja da razviju sinergiju koja bi ih digla iznad Efesa, šta više postali su redovna mušterija Istanbulskog kluba. Letos su dovedeni iz Žalgirisa litvanski talenat i EL zvezda u najavi, Jokubaitis, te tweener Hayes koji pokriva pozicije 3 i 4. Tu je i Sertač Šanli koji je pomalo panična kupovina i čisto sumnjam da van Efesa i Atamana može da bude tako dobar. Tamo gde je Mirotić zakazao (tvrde utakmice playoffa gde im je Zenit pružio izvanredan otpor) Davies i Higgins su se nametnuli kao lideri na koje ekipa uvek može da računa. Možda se Barsa olako odrekla Hange jer uvek dobro dođu polivalentni igrači kojima poentiranje nije glavna opcija, ali u principu se ponovo radi o jednom od glavnih favorita takmičenja, sa ili bez Mirotića. Sve osim F4 je neuspeh i verovatno znači i ljuljanje stolice Šarasu.


 

FC BAYERN MUNICH

 

Corey WALDEN  / Žan Mark ŠIŠKO

Darrun HILLIARD  /  Ognjen JARAMAZ  /  Andreas OBST

Vladimir LUČIĆ  /  Nick WEILER-BABB

DeShaun THOMAS  /  Paul ZIPSER

Othello HUNTER  /  Augustine RUBIT  /  Leon RADOŠEVIĆ

Coach: Andrea Trinchieri

 

Ekipa o koju sam se najviše ogrešio prilikom prošlogodišnjih najava je ove sezone prilično jača na papiru. Iskorak je napravljen i sada bi Bavarci trebalo da budu legitiman kandidat za PO i da to ne bude ništa čudno. Trinchieri je dokazao trenerski pedigre, pa iako je letos ostao bez dva udarna igrača (Baldwin i Reynolds) pojačao se proverenim EL imenima i nakrcao ekipu dubinom opcija. Naizgled pozicija plejmejkera deluje sumnjivo, ali dosta je dobrih ballhandlera i na ostalim pozicijama tako da Bayern neće patiti od nominalno klasičnih podela uloga. Hilliard i Thomas bi trebalo da povuku poenterski uz Lučića, a tu su i Walden i Jaramaz kao potentne opcije za iskorak. Pod košem dosta radne snage i boraca, Bayern deluje kao dobro balansirana ekipa. Nijedan igrač ovde ne deluje naročito nezamenljivo osim možda Lučića, tako da je to dodatni plus u odnosu na rivale tanjih rostera poput Baskonije. Borba za PO je realna, ali faktor iznenađenja više nije na njihovoj strani. Zipser je izgleda dugoročno odsutan ali bitan je igrač bio u finišu prošle sezone pa ne mogu da ignorišem njegovo prisustvo na spisku.


 

FENERBAHCE BEKO ISTANBUL

 

Pierria HENRY  /  Sehmus HAZER

Nando DE COLO  /  Marko GUDURIĆ  /  Melih MAHMUTOGLU

Marial SHAYOK  /  DyShawn PIERRE

Achile POLONARA  /  Danilo BARTHEL   

Jan VESELY  /  Devin BOOKER  /  Ahmet DUVERIOGLU

Coach: Aleksandar Đorđević

 

Eksperiment sa Kokoškovim je završen neuspešno. Fener se dokopao PO ali je tamo rutinski ispao od CSKA, a u Turskoj nije imao šanse protiv Efesa. Ekipa je igrala toplo-hladno ali je isuviše zavisila od malog broja igrača. Nije se štedelo ni ovog leta pa se Fener baš dobro pojačao tamo gde je škripalo. Umesto sporadičnog Browna doveden je jedan od najboljih PG u Evroligi - Henry, a sa njim je iz Baskonije stigao i Polonara u naponu forme. Lutanja na poziciji back up centra bi trebalo da otkloni još jedno provereno EL ime - Devin Booker. Zanimljivo pojačanje i potencijalan kapitalac je i Marial Shayok koji je dobro trpao u turskoj ligi, a Fener u rosteru ima i nekoliko interesantnih domaćih igrača od kojih bi izdvojio Sehmusa Hazera koji se dobro pokazao u Bešiktašu. Uz starosedeoce poput Gudurića, Pierrea i Barthela, te i dalje najvišu EL klasu u likovima DeColoa i Veselog, Đorđević zaista ima na raspolaganju ekipu koja ne bi smela da brine oko plasmana u PO. Šta više, uz Zenit i možda Milano, svrstao bih Fenerbahče u 2nd tier favorita nakon ovih dežurnih krivaca, Efesa, CSKA i španskih “blizanaca”. 


 

LDLC ASVEL VILLEURBANNE

 

Chris JONES  /  Elie OKOBO   /  Antoine DIOT

David LIGHTY  /  Paul LACOMBE 

Charles KAHUDI  /  William HOWARD  

Raymar MORGAN  /  Dylan OSETKOWSKI  /  Kostas ANTETOKOUNMPO

Youssoupha FALL  /  Victor WEMBANYAMA  

Coach: TJ Parker

 

Asvel mi deluje jače i “fizikalnije” nego prošle sezone. Ovo je ekipa sposobna da igra ozbiljnu odbranu i da na golu silu pravi solidne rezultate. Imaju nekoliko jako interesantnih igrača na rosteru, Okobo ničim nije pokazao da je NBA igrač ali da ga vidimo u EL, tu je i brat Antetokounmpo čije su fizikalije intrigantne, ali i potencijalna zvezda svetske košarke, albatros Wembanyama koji jeste još uvek kao čačkalica ali veoma se radujem njegovom sudaru sa EL konkurencijom. Dobra pojačanja bi trebali da budu Osetkowski koji ima veoma meku ruku, te klasičan enforcer Morgan. Dok se sve ove novajlije ne priviknu malo, kurs bi trebalo napadački da drže Lighty i Jones, koji je bio korektan u Makabiju. Ovo je veoma interesantna ekipa koja može rasti kroz sezonu ako ih zdravlje posluži, pa možda i napraviti korak napred u odnosu na lani kada su bili samo tvrd orah koga favoriti uglavnom slome u finišu. Ako ništa, neki od ovih igrača bi trebalo da dosta više vrede za godinu dana.


 

MACCABI PLAYTIKA TEL AVIV

 

Scottie WILBEKIN  /  Yiftach ZIV   

Keenan EVANS /  John DIBARTOLOMEO

James NUNNALLY  /  Kameron TAYLOR

Derrick WILLIAMS  /  Angelo CALOIARO  /  Oz BLAYZER

Jalen REYNOLDS  /  Ante ŽIŽIĆ  /  Roman SORKIN

Coach: Ioannis Sfairopoulos

 

Stalno polažem velike nade u Makabi i stalno me razočaraju. Ekipa je prošle sezone imala neverovatan broj poraza u clutchu, a tada bi uglavnom Wilbekin (manje više neuspešno) i Dorsey (još neuspešnije) glumili šerife i igrali 1 na 5. Pa opet, ne mogu opet američku koloniju u Tel Avivu da proglasim uludo ulupanim parama, ponovo su sastavili interesantan i uzbudljiv tim. Williams, Nunnally i Reynolds su već proverena imena, a svaki će imati šansu ovde da pokaže šta zna jer su u dobrom kontekstu. Više me zanima šta mogu ovi momci prepumpanih brojki u Izraelskom šampionatu poput Evansa, Ziva ili iz bundeslige pristigli Taylor. Makabi je previše bio oslonjen prethodnih sezona na Wilbekina koji se jako uživeo u ulogu Lillarda za EL tržište, a sada bi ipak trebalo da ima jaču podršku i sposobnije saigrače okolo. Mislim da se Makabi unapredio na svakoj poziciji, očistio kukolj, pa da vidimo stvarno šta mogu. Borba za PO je realna, a ne bih da opet upadnem u zamku da ih proglasim boljima nego što jesu. Makabi mi je uvek jedna od omiljenijih ekipa za gledanje, a i ovaj sastav makar ima ozbiljan showtime potencijal.


 

OLYMPIACOS PIRAEUS

 

Kostas SLOUKAS  /  Thomas WALKUP  /  Michalis LOUNTZIS

Tyler DORSEY  /  Giannoulis LARENTZAKIS

Shaquielle McKISSIC  /  Kostas PAPANIKOLAOU 

Georgios PRINTEZIS  /  Sasha VEZENKOV  /  Livio JEAN-CHARLES

Moustapha FALL  /  Hassan MARTIN

Coach: Georgios Bartzokas

 

Olimpijakos se u poslednje vreme vratio u EL mediokritetstvo i na 50/50 učinak koji obično nije dovoljan za PO. Konačno su raskrstili sa legendom Spanoulisom, a verovatno će i Printezis i Papanikolaou dobiti umanjene uloge u predstojećoj sezoni. Sigurno je da umiranja u lepoti neće biti ni ovoga puta, kao i da od Pirejaca možemo standardno očekivati borbu do poslednjeg kola. Ne mogu reći da mi se ova ekipa naročito sviđa ali se uloge makar jasno znaju. Sloukas i Walkup su valjda najnamazaniji PG tandem u takmičenju, Dorsey je projektovan kao prvi strelac i potrošač, a McKissic kao nezamenljivi energy guy. Sa Fallom su obezbedili dosta igre na niskom postu, uz koga dobro paše stretch četvorka poput Vezenkova. Pa ipak, ekipa deluje nekako depresivno i kao da nedostaje bar još jedan igrač sa poenima u rukama jer Dorsey nije baš najsigurnija opklada. Moraće da preskoče dosta ekipa sličnog ranga i da dobiju dosta utakmica na nož. A opet, kad se lomi i igra na nož, pre bih tipovao na njih nego na neku atraktivniju ekipu. 


 

PANATHINAIKOS OPAP ATHENS

 

Nemanja NEDOVIĆ  /  Kendrick PERRY  /  Lefteris BOCHORIDIS

Daryl MACON  /  Howard SANT-ROOS

Ioannis PAPAPETROU  /  Eleftherios MANTZOUKAS

Okaro WHITE  /  Jehyve FLOYD  /  Leonidas KASELAKIS

Georgios PAPAGIANNIS  /  Jeremy EVANS

Coach: Dimitris Priftis

 

Kad smo već kod depresije, PAO mi deluje kao Makabi za siromašne. Ima ovde atletike pa i poena, ali slabo vidim nekog “plejmejkinga”. Dosta je ovde Amerikanaca koji su apsloutno nedokazani na EL nivou, a najkonkretnije deluje Macon koji se po poziciji poklapa sa najpotentnijim dosadašnjim napadačem, Nedovićem. Perry takođe više gleda svoj šut, tako da je opet neminovno da neke point forwarde igraju Papapetrou i Sant-Roos. Papagiannis je prilično napredovao i nesumnjiva je opcija broj 1 na centru, ali on je neko ko živi od onoga što mu nameste drugi. Biće interesantno pratiti PAO barem do sredine sezone. Prošle godine su menjali sumnjive Amere na PG kao na traci, da bi se svi ispostavili kao promašaji. Ekipa deluje neizbalansirano i nemaju dovoljno polivalentnih igrača. Ipak, poštujem nešto rizičniji pristup sastavljanja rostera, tako da je ovde prisutan i potencijal za prijatno iznenađenje ali i težak kuršlus. Mislim da od PO sa ovakvim sastavom nema ništa.


 

REAL MADRID

 

Nigel WILLIAMS-GOSS  /  Thomas HEURTEL

Alberto ABALDE  /  Sergio LLULL   

Adam HANGA  /  Jeff TAYLOR  /  Rudy FERNANDEZ  

Anthony RANDOLPH  /  Guerschon YABUSELE 

Walter TAVARES  /  Trey THOMPKINS  /  Vincent POIRIER

Coach: Pablo Laso

 

Real je nekako odustao od najvišeg plasmana prošle sezone kada su odlučili da ne dovode zamenu za Campazza. Kada je put SAD kasnije otišao i Deck, ostalo im je samo da časno priznaju poraz i makar namuče kasnijeg šampiona Efes, što se i desilo. Ovog leta u Madridu nisu sedeli skrštenih ruku i nakrcali su ekipu pojačanjima (za potrebe ovih mojih 12 izostavljeni su sigurni prvotimci poput Alocena, Carrolla, Causeura, Vukčevića), ali pitanje je da li je neko od njih kapitalno. NWG i Heurtel su svakako dobri igrači ali Realu treba sami krem, a pitanje je da li su to oni. Hangu su ugrabili nakon što ga je Barsa pustila, samo da bi dobili Taylora 2.0. Na četvorci je misterija oko stanja i forme Randolpha i fizičke spreme Yabuselea. Praktično jedina pozicija na kojoj su spremni za najviši domet je pozicija centra gde su čak u overkill modu dodatkom Poiriera. Prošla sezona je bila izuzetak i trofejni trener Laso je dobio još jednu šansu da klub vrati na pravi kolosek, još jedna sezona poput prošle značila bi da je on bivši. PO ne bi smeo da bude sporan, ali mesta na F4 su samo četiri a Real više nije po defaultu viđen tamo već će morati da zarade svoje učešće. 


 

UNICS KAZAN

 

Lorenzo BROWN  /  Vyacheslav ZAYTSEV  /  Marco SPISSU

Isaiah CANAAN  /  OJ MAYO  /  Artem KOMOLOV

Mario HEZONJA  /  Jarrell BRANTLEY

John BROWN  /  Andrey VORONTSEVICH

Tonye JEKIRI  /  Artem KLIMENKO

Coach: Velimir Perasović

 

Iako je Unics sastavio sasvim respektabilnu ekipu za povratak u EL posle dosta godina, hoće ovaj sastav da smrducne na prošlosezonski Khimki. Ima ovde opasnih strelaca i individualaca, ali ovaj sastav sugeriše na dosta 1 na 5 košarke što u EL obično slabo prolazi. Brown do sad nije baš etalon pouzdane PG opcije ali mu verovatno ove mid-tier ekipe više odgovaraju, Canaan je nominalno PG ali srcem i dušom revolveraš, a sam manitu zna u kakvom je stanju OJ Mayo, nekada NBA zvezdica. Hezonja je pokazao da je i dalje predobar atleta da bi ga u Evropi lako branili, a ima ovde i interesantnih igrača zadatka poput Zaytseva koji je znao da prijatno iznenadi u lešini Himkija, kao i Spissu koji je imao korektnu statistiku u Sasariju. Tu je i stara kajla Vorontsevich te pre 2 sezone hit EL Jekiri koji je ipak igrao toplo-hladno u Vitoriji. Od ovako divljih ekipa teško je očekivati neki pattern koji se može pratiti ili prognozirati bilo šta. Trebalo bi da budu konkurentni ali ne vidim ovde čoveka koji će povući ručnu ili “odigrati na iskustvo” ako kola krenu nizbrdo. Opet, ekipa je pravljena za napadačku košarku, tako da za sad dobijaju epitet Makabija za siromašne ili ako hoćete Panatinaikosa bez publike.


 

ZALGIRIS KAUNAS

 

Emmanuel MUDIAY  /  Mantas KALNIETIS  /  Lukas LEKAVICIUS  

Janis STRELNIEKS  /  Arturas MILAKNIS

Edgaras ULANOVAS  /  Niels GIFFEY  /  Karolis LUKOSIUNAS

Tyler CAVANAUGH  /  Paulius JANKUNAS

Joffrey LAUVERGNE  /  Josh NEBO

Coach: Martin Schiller

 

I kod Žalgirisa po starom. Naravno da su igrali dobru košarku, a naravno da će i igrati dobru košarku. Prošle sezone to ipak nije bilo dovoljno za PO ali bili su u igri do poslednjeg trenutka. Ova ekipa nema Grigonisa, Jokubaitisa ili Hayesa, ali ima možda nešto više ako Mudiay, Strelnieks i Nebo kliknu. Vratili su Ulanovasa, a Schiller će znati šta sa njim da radi a tu je spot up snajper iz Albe - Giffey. Ovo je dosta iskusna ekipa, pa će Kalnietis, Lekavicius i Lauvergne vući dok se novajlije ne priviknu. Pozicija 4 je malo sporna jer mekani šuter Cavanaugh zahteva dosta pokrivanja od centara. Ipak, pravi x faktor za Žalgiris leži u Mudiayu. Ako je Baldwin napravio EL karijeru, mogao bi i on, to je taj neki profil fizički snažnog beka koji ima prodor igru i brzinu više u odnosu na evropske sporaće. Interesantan igrač je i snažni Nebo koji je smetlario u Izraelu do DD proseka. Kad bolje pogledam, Žalgiris mi je ispred mnogih ekipa, za njih ne treba budućnost da bismo znali da će biti ozbiljni i igrati košarku iz udžbenika, a Mudiay je taj rizik koji može da prevali ekipu u PO ili da je povuče na dno.


 

ZENIT ST PETERSBURG

 

Shabazz NAPIER  /  Conner FRANKAMP  /  Denis ZAKHAROV

Jordan LOYD  /  Billy BARON  

Mateusz PONITKA  /  Dmitry KULAGIN

Mindaugas KUZMINSKAS  /  Andrey ZUBKOV  

Jordan MICKEY  /  Arturas GUDAITIS  /  Alex POYTHRESS

Coach: Xavi Pascual

 

A evo za kraj ekipe koju bih mogao bez problema da vidim i na F4 da nije došlo do teške povrede Shabazza Napiera, koga sam smatrao za sigurnu zvezdu EL u predstojećoj sezoni. Međutim, i bez njega je ovo opasan sastav, Frankamp nije igrač za baciti, imao je dobru statistiku u Mursiji. Zenit puca od napadačkog potencijala i od širine, a širina je ono što im je nedostajalo da izbace Barsu lani. Loyd, Kulagin, Kuzminskas i Mickey su ozbiljna pojačanja i igrači koji garantuju šansu Zenitu da se uhvati ozbiljno u koštac sa EL teškašima. Zenit ima dve ozbiljno jake petorke pa i još resto. Na klupi je provereni znalac i ovaj klub je za samo 2 godine od EL podruma postao ekipa koja, bez preterivanja, može da se nada velikim stvarima. Ne samo da su jaki, već će biti izrazito zabavni za gledanje. Još samo da dočekaju Shabazza kao glazuru, takav majstor dobro dođe evroligi u svakom kontekstu. Ne vidim scenario u kome mogu ostati bez PO.

  • Like 37
  • Thanks 8
Link to comment
Share on other sites

bivša legenda knicksa jerian grant igra u armaniju?

 

znam da nije previše bitno i da visinom može da bude SG ali jerian je klasičan kamenjar & za evropu solidan plejmejker - u principu san svakog SFRJ trenera s'kraja 80ih, pošto ume da proigra, ume da napravi prodor pod koš a za EL definitivno može da napravi razliku u odbrani.

 

očekujem ga isključivo na PG, dok bi chacho i delaney tada igrali na SG ako su u igri pored njega.

Edited by oubrevo.
Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, oubrevo. said:

....

inače, ovako na veresiju, omiljena 5orka mi je shved - grigonis - clyburn - shengelia - milutinov a super je i zenit. šta je sa napierom?

 

Teza povreda skocnog zgloba i par meseci pauze po nekim prvim prognozama.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Borca said:

 

Teza povreda skocnog zgloba i par meseci pauze po nekim prvim prognozama.

Quote

“Shabazz Napier underwent a comprehensive examination. He has a rather serious injury to the ligaments of the right ankle joint. On the positive side, I can say that there is no fracture and, therefore, there is no need for surgery, of the minuses, the recovery time is still unknown. We have all the necessary conditions to get him back on the floor quickly. All is needed is the support of the fans,” general manager Alexander Tserkovny said.

 

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Odlican uvod @Chaos Is Me.

 

Realno, ocekivanja su mi na minumumu. Poslednje dve sezone su samo pokazale koliki je promasaj ovaj format.

 

Bicu pozitivno iznenadjen ako ove sezone bude manje tih meceva ekipa koje su pre meca autsajderi pa pobede sa 15, 20 ili 25 razlike.

 

Dok god ne uvedu ispadanje poslednje dve ekipe u EC i dok god ne uvedu PO umesto F4 pola lige nece igrati prakticno ni za sta. Na primer, KKCZ i druge ekipe iz ABA lige ce se uglavnom fokusirati na ABA ligu nakon decembra, a ako neko od njih dobije A licencu sezona postaje besmislena jer prakticno nijedan poraz ne znaci nista posebno.

 

Takodje, EL je u velikom problemu i zbog sve manje talenata iz Evrope. Ako izbacimo igrace koji samo popunjavaju broj i vanevropske igrace dobijamo sledece godine. Dovoljno je navesti bekove koji imaju dovoljan kvalitet, a spadaju u mladju generaciju evropskih igraca:

 

Blatt (24), Eriksson (27), Micic (27), Jokubaitis (20), Abrines (28/ mada je on vise SF), Sisko (24), Jaramaz (26), Dobric (26), Ivanovic (27), Lundberg (26), Grigonis (27), Akpinar (26), Guduric (26), Okobo (23), Larentzakis (28), Bochoridis (27), Alocen (20), Marinkovic (24), Lekavicius (27), Ponitka (27/mada je on vise SF).

 

To prakticno znaci da cak i ako neki EL klub ima 100 miliona evra na raspolaganju i zeli da kupi proverenog evropskog beka koji nije veteran, resenja su iskljucivo gore navedene opcije.

Edited by goldberg
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ne mislim da je problem manjak talenta, čak bih rekao da ga ima mnogo više nego ranije. 

 

Problem je što su talenti sve češće na koledžu pa i u NBA. I ne samo evropski talenti, nego igrači iz Južne Amerike, Australije, Afrike, koji su ranije u 99% slučajeva dolazili u Evropu, sada idu pravo na koledž, ili ako mogu i NBA.

Pre 20-30 godina si imao top 5 Evropskih igrača u NBA + neke pokojeg danstera, a pogledaj sada.

 

Čak i kada bi izuzeli ove baš vrhunske igrače tipa Jokić, Janis, Luka, Gober, Vučević, Bogdanoviće, Porzignis, pa da recimo u EL imaš nekog Markanena, Pokuševskog, Gogu Bitadzea, Denija Avdiju, Vagnera, Korkmaza, Mihaljuka...  Pa i neke starije igrače tipa Valunčiunas, Bobi, Galo, Rubio...  I to sve samo Evropljani, da ne pričam da bude tu po koji talentat iz Afrike, Australije, Južne Amerike...

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Gledam Zenit i stvarno deluju mocno, bukvalno nominalno pucaju od kvaliteta na svakoj poziciji.

Ipak, meni se pozicija 4 kod njih nikako ne svidja, i moze da predstavlja veliki problem. Kuzminskas je, iako veliko ime, vec par godina bivsi EL igrac, a i kad je bio najbolji, nije mi se dopadao, nekako je nedefinisan, nit je 3, nit je 4, a hteo bi da bude i jedno i drugo.Osim toga je premekan i za jednog Litvanca prilicno pi..ast igrac.

Zubkov je tipicna ruska prica, da nije Rus, nikad video EL ne bi.

Mickey i Poythress nominalno mogu da se spuste na 4 i predstavljaju neke 4/5 opcije, ali samo nominalno, jer i jednom i drugom fali skila sa loptom za tako nesto

Takodje Ponitka na 3 nema adekvatnu zamenu, jer je Kulagin veciti neostvareni talenat (vidi pod Zubkov). Dakle na 1, 2 i 5 ovaj tim je beton ( pravicu se da Napier nije ozbiljnije povredjen), ali su mi na krilnim pozicijama prilicno klimavi (ako izuzmemo Ponitku koji mi je vec godinama omiljeni swingman u EL, i vlazni san kada je zaduzivanje naseg dresa u pitanju).

Edited by Gudura
Link to comment
Share on other sites

Ne razumem kukanje na razne dizajnove dresova, doduse ovaj jeste malo previse, ai opet nista u poredjenju sa uzasom, skandalom i idiotizmom od ovih nogavica i sleevova, koji prave potpuni nered i disharmoniju oku posmatraca (mom oku). Ne znam zasto su dozvoljeni, da nije hladno primadonama u halama na 23.5 stepena celzijusa, kako ih nije sramota od fudbalera koji igraju na otvorenom za novu godinu? :(((

 

Ili mozda da se ne ohladi Meliju suterski kvadriceps??

Edited by bosMan_jr
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...