Jump to content

VN Italije 2021-Monca


Romantik

Recommended Posts

Na red je stigao i hram brzine - Monca!

 

monza-circuit-2018-layout.jpg

 

Staza na kojoj je vožena svaka VN Izalija od postanka šampionata 1950 (mada se Radoje neće složiti s tim 🙂 )sa izuzetkom 1980. kada je trka održana na Imoli, tako da je ovo 71. put da se VN Italije vozi u Monci, a ukupno 91. GP trka na datoj stazi.

 

U ovom kratkom periodu između dve trke konačno je potvrđeno ono što se očekivalo još od početka sezone, Rasela ćemo dogodine gledati u Mercedesu pored Hamiltona, a Botas je utehu pronašao u višegodišnjem ugovoru sa Alfa Romeom (ko će tešiti navijače Alfe zbog takvog razvoja situacije još nije poznato). Pored njih i Alfa Turi je potvrdio da i naredne sezone zadržava istu postavu (Gasli-Cunoda), iako je njihova sudbina ove sezona dosta različita, prvi, koji će braniti trofej osvojen prošle godine ovde, konstantno oduševljava, što je potvrdio i u Holandiji osvajanjem četvrtog mesta, dok je drugi u velikoj krizi i za mene je iskreno prilično iznenađenje pružanje druge šanse.

 

Danas je i Vilijams potvrdio postavu za sledeću sezonu, Aleks Albon se vraća u šampionat, a Latifi ostaje još jednu godinu. Time su praktično ostala otvorena samo mesta u Hasu i drugo sedište u Alfi, ali najverovatnije da će ta sedišta zadržati upravo oni koji i trenutno sede u njima.

 

Max je novom pobedom u Holandiji, pred bučnim domaćim navijačima, povećao prednost u generalnom plasmanu, i sada će probati to da ponovi i pred tifozima, što mu do sada nije uspelo u karijeri, ali Perezova slaba izdanja subotom sprečavaju Red Bul da se to preslika i na konstruktorsku tabelu.

 

Vremenska prognoza je obećavajuća, konstantne temperature oko 25 i bez padavina ali nažalost ovo je drugi put da će se primenjivati eksperimentalni izgled vikeda, tj biće vožena sprint trka u subotu umesto kvalifikacija, pa je satnica sledeća:

 

Petak: 14:30 FP1 (60 min)

            18:00 Q (standardni format sa Q1, Q2 i Q3, a određuje poredak u sprint trci u subotu)

 

Subota: 12:00 FP2 (najbesmisleniji događaj vikenda, 60 min tokom kojih niko neće vrteti brze krugove)

              16:30 Sprint trka (pola sata, pobednik će se zvati osvajačem pol pozicije 🤮)

 

Nedelja: 15:00 Trka

Link to comment
Share on other sites

Nema neslaganja od mene - svetski sampionat je poceo 1950. 😉 Ono sto ja sporim je da je F1 tada pocela (vec je postojala par godina, od 1946.), i da je svetski sampionat uvek bio "F1" sampionat (nije - jer je na njegovom kalendaru bilo trka pa i kompletnih sezona koje se nisu vozile pod kategorijom F1). Znak jednakosti izmedju F1 i svetskog sampionata je stavio Eklston kad je preuzeo komercijalna prava na F1 i od tada se aktivno radi na reviziji istorije.

Link to comment
Share on other sites

Može da mu da kakvu hoće zavetrinu kad ce pored Botasa da vozi hamilton koji će lagano da uđe u prvu krivinu kao prvi. Max neće imati gde da prođe. Naravno, ako botas ne bude imao jedan od svojih "čuvenih" startova.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Botasov jedini zadatak sutra je da spreci Maksa da dodje do bodova u sprintu. Kako - nebitno. Da li ce ga drzati iza sebe ili ga slupati, Botas niti gubi niti dobija jer svakako krece kao poslednji u nedelju. Ne mogu vise od ovoga da ga kazne pa makar sta da uradi.

S tim da ovde Mecke imaju prednost (snagaska staza) i da je preticanje lako, tako da cak i da u prvoj krivini Maks prodje napred bez ikakve frke ce ga sustici i prestici obojica Mercedesa. A mozda padne i iza Meklarenovaca. Po svakoj prilici nece ni biti potrebe za nekakvim banzai zahvatima.

Link to comment
Share on other sites

Jbg realno, posto svakako krece zadnji u nedelju zbog promene motora Botasu sprint nije bitan, mogao je i da ga presedi pa tako i ove "kvalifikacije" (posto jel'te, navodno mu menjaju motor da ustede na kilometrazi do kraja godine). Ali on em sto je ipak vozio "kvalifikacije", em se kvalifikovao na "pol" za sprint, potpuno nelogicno s obzirom na deklarisani razlog za izmenu motora. Dakle njegov posao u sprintu je da do maksa ometa Maksa a u nedelju svakako startuje poslednji pa sve i da "pobedi" u subotu ili da opet u svom stilu iz Madjarske zbrise pola grida jednim potezom. Sta god da napravi u sprintu jedino cime mogu da ga kazne za nedelju je + nekoliko mesta na startu a svakako je vec poslednji. Dakle propusta Hamiltona i do kraja sprinta maksimalno gleda da sjebe Maksa pred start u nedelju.

 

E sad, vec smo na "kvalifikacijama" videli da RBR i AT nastupaju prakticno kao jedan tim s 4 bolida gde su svi u sluzbi podrske Maksu, bice interesantno videti budu li Mercedesi (narocito #44) u situaciji da nekog od njih preticu za ceo krug. Nisu Horner i Marko zaboravili Silverston i Hungaroring, dobili su na poklon "pobedu" na Spa, izdominirali Zandvort (gde je vec bilo igrarija prilikom preticanja za ceo krug) ali jos nisu naplatili Mercedesu sto misle da su im duzni. Bice tu svakakvog cirkusa jos do kraja godine. Ne znas vise ko je odvratniji, Toto ili ova dvojica.

Link to comment
Share on other sites

1 ili 2 boda ovde (posto je 3 rezervisano za kolegu mu) nasuprot sansi za mnogo vise u zavrsnici sezone ako sacuva sveziji motor - i nije neki dobitak. Da mu je bitan bod ili dva ne bi odustao od najbrzeg kruga proslog vikenda. Njegov zadatak do kraja sezone je iskljucivo podrska Hamiltonu i maksimalna smetnja Maksu, bodovi koje on osvoji su nebitni osim ako ne znaci da ih time uskracuje Maksu. Uostalom, kao sto ce i ostala trojica Red Bulovaca da podrzavaju Maksa i maksimalno smetaju Hamiltonu. Na obe strane sve ce do kraja sezone biti podredjeno dvojici kandidata za titule, ostali vozaci ne moraju ni jedan bod vise da uzmu (osim naravno ako to ne znaci uskracivanje bodova konkurenciji). Bice ovo jedna od prljavijih sezona.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...