Jump to content

VN Holandije (03-05.09.2021.)


Romantik

Recommended Posts

Stiže F1 konačno i na obnovljeni Zandvort, ali nakon fijaska prošle nedelje u Belgiji to u ovim krajevima izgleda više nikog ne zanima, pa ni temu nemamo, iako je već odvežen prvi trening na kom je Luis bio za nijansu brži od Maxa, a Ferariji iznenađujuće (ili ne, s obzirom da kažu da staza podseća na Hungaroring, dakle Monako) dobri, tj odmah iza.

 

U međuvremenu Kimi objavio da se penzioniše, Rasel potvrdio da je potpisao ugovor za sledeću sezonu, ali ne i sa kim, a na treningu Fetel spalio motor.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da ce ovo biti prva trka na novoj stazi koju cu preskociti prosto. Posto DRS zone nema u "banking corner" (za sta je prvo i napravljena) nema cemu da se nadamo. Staza je spora, previse krivina........ne mogu da se prate ne mogu da se obilaze. Prema tome, bice dosadna procesija

Link to comment
Share on other sites

Nameravao sam ja juce da otvorim temu al jbg stuff happens - guzva na poslu i onda sam posle jednostavno zaboravio. 😐 Izvinjavamo se, jako se izvinjavamo.

Sta je jos interesantno za napomenuti - ovaj Zandvort nije onaj isti Zandvort na kome se vozilo do 1985. (poslednji pobednik Niki Lauda, ujedno i njegova poslednja pobeda u karijeri), samo je otprilike 1/3 originalnog kruga sacuvana dok je ostatak temeljito "tilkovan". Kao sto je Dzoni napomenuo, ove godine su dodate dve nagnute krivine u stilu americkih ovala i iako kroz poslednju nece biti dozvoljen DRS ja nisam toliki pesimista jer i bez toga kroz obe krivine bi trebalo da bude moguce voziti razlicite putanje koje su sve "idealne" i to bi ipak trebalo da otvori neke mogucnosti. No videcemo.

 

A fijasko od proslog vikenda bolje da ne pominjem, rano je jutro, ne valja dan zapoceti teskim psovkama.

 

Inace: https://www.gpblog.com/en/news/92806/fia-confirms-no-track-limits-at-zandvoort.html

 

Quote

One day before the official start at Zandvoort in the Netherlands, the FIA, the regulatory body of Formula 1, has officially confirmed that it will not enforce track limits. Drivers are allowed to run out wide as long as the car is brought back onto the track safely.

 

Rezultati FP1:

E-WrN0vXMBc2z4s.jpg

Link to comment
Share on other sites

Izgleda da Mercedesovi sus motori imaju probleme sa podmazivanjem zbog konfiguracije staze.

Pošto sus motori trkačkih vozila imaju tzv. "suvi karter" onda moraju da imaju pumpe za podmazivanje i rezervoare za ulje.

Izgleda da zbog krivine pod nagibom pumpa za ulje ne može da dobaci u Mercedesovim motorima ulje pod potrebnim pritiskom i to uzrokuje belaj.

 

Link to comment
Share on other sites

Definitivno postoji problem sa sistemom podmazivanja na SUS Mercedesovim motorima u Zandvortu.

Problem je produženo vreme dejstva centrifugalnih sila zbog konfiguracije staze.

Bočne sile sprečavaju da se dovoljna količina ulja nađe u pumpi. Ulje ima potreban pritisak ali količina ulja jednostavno nije dovoljna.

Vrlo amaterska greška ako je ovo zaista tačno.

Mesecima su unapred znali konfiguraciju staze i sile koje se javljaju.

Ovde je ili greška u kalibraciji sistema za podmazivanje, što je strašno ako je tako ili propust u radu neke komponente koja ometa rad sistema podmazivanja, što je više verovatno.

Botas i Strol su vrteli ok krugove, Meklareni nisu imali belaja, a Vilijamsi su ok.

Dakle, u pitanju je neki zajeb oko setovanja motora kod Vetela i Hamiltona.

Ili će u nedelju biti čađavih Božana kol'ko hoćeš...

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Cekaj zar nekada nije bio isti problem sa tim podmazivanjem. Tipa prosle ili pretprosle sezone. Sve sam nesto pomesao, mozda cak nije bio Mercedes u pitanju, nego neki drugi tim. 
 

u svakom slucaju, sumnjam da ce bolidi izdrzati celu trku ako je problem sa podmazivanjem. Bas nezavidna situacija, rizikujes da sprzis motor ili da doziras u krivinama pa da izgubis pozicije i bodove. 
 

druga opcija mi je dugorocno bolje resenje

Link to comment
Share on other sites

Meklaren je imao isti problem sa Hondom 2015. kad u Barseloni nismo mogli jedan krug da okrenemo jer su Japanci zaboravili da na motor u toku normalne voznje deluju G-sile pa je ostajao bez ulja. Redizajn je bio spreman tek u subotu za Melburn. To je bio samo prvi u nizu amaterskih i tragikomicnih poteza koje je Honda napravila ocigledno potcenivsi izazov dizajna modernog F1 agregata.

Fora sa nagnutim krivinama je da kroz njih G-sile ne deluju lateralno (postrance) ili longitudinalno (kao pod ubrzanjem ili kocenjem) nego vertikalno (na dole) - ulje kao da postane teze i lepi se za dno kartera (ili cega li vec) i potrebna je veca sila / jaca pumpa da ga odatle podigne u motor. E sad, da je ovde sistemski problem u pitanju verovatno bi kao u slucaju Honde iz 2015. efekat bio momentalan i katastrofalan i sve Mecke bi bile podjednako zahvacene njime. To jos nije iskljuceno, dugacak je vikend. No moguce da je u pitanju i problem instalacije ili cak i nedovoljne kontrole kvaliteta na pojedinacnim agregatima sto pod normalnim okolnostima nije doslo do izrazaja ali pod ovim ekstremnim jeste, pa nece biti daljih problema kako za ostale tako za ovu dvojicu nakon sto se falicni delovi pomene.

A moguce je i da je u pitanju namerno zrtvovanje bodova da bi se odobrio redizajn inace prakticno zamrznutih motora ove godine i da se na takav nacin "slucajno" uhvati i nekakav skok performansi. AMuS je nedavno pisao o tajnom "ratu" Honde i Mercedesa kroz polulegalna i ilegalna poboljsanja performansi ove godine provucena kroz formu unapredjenja pouzdanosti i/ili ekonomicnosti sto je jedino preostalo otvoreno polje za dalji rad na motorima. Isti ovi motori ce se koristiti i dogodine tako da svaka prednost koju mogu da uhvate dugorocno je zlata vredna...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

https://www.racefans.net/2021/09/03/red-bull-tight-lipped-over-fia-query-on-mercedes-power-unit/

 

Sto sam napomenuo u prethodnom postu:

 

Quote

 

Red Bull is understood to have raised a query with the FIA concerning the operation of Mercedes’ power unit.

 

The design and operation of the inlet plenum on the world champions’ M12 power unit is believed to be the focus of the rivals’ queries. There are suspicions the team has found a novel method of reducing the temperature of its coolant for brief periods to obtain a performance advantage.

 

 

I jedni i drugi cele sezone igraju na ivici pravila. Bice tu jos svakakvog cirkusa.

Link to comment
Share on other sites

Nakon tri treninga i gledanja F3 mogu da kažem da je za mene ova staza Hungaroring na steroidima.

Da nema ovalne krivine bio bi isto usko parče asfalta koje zaliva pesak i gde vetar može da te dune u dupe kako mu se svidi.

Imao sam priliku da odvezem nekoliko krugova na Hungaroringu u ozbiljnim spravama i meni se taj osećaj...ne sviđa.

To grozno klizanje preko nosa, gde auto neće da skrene iako je priprema urađena kako treba me je izluđivala. Ali hej, sigurno je to jedan od milion razloga što ne živim od trkačkog volana...

Sviđa mi se konfiguracija staze, ovalna krivina pred cilj, razlika u visinskoj elevaciji staze i pre svega što staza ima svoj ritam za razliku od većine tilkedroma.

Ono što mi se ne sviđa je širina staze, nepredvidljiv vetar, neuigrani redari pored staze, "zelena" podloga "gladna gume", migrirajući pesak.

Redari će valjda vremenom biti bolji, na vetar se ne može uticati, pesak se može obuzdati, guma će se "utrljati" u podlogu ali mi jebeno nije jasno što nisu proširili stazu.

Kao da su je pravili za bolide koje su vozili Sena& Co, a ne za ove "autobuse".

Alonsa da usere pol pozicija i Sveti Petar ga ne obiđe na ovoj stazi.

Kad se slegne hype oko ove staze, počeće da se pojavljuju nezgodna pitanja.

Ovako, SC u trci je sure thing, a po kiši ne smem ni da mislim.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

FP3:

E-b7JT8XsAMZqx0?format=jpg

 

@DASUBO - pesak na stazi je ovde oduvek bio problem, i pre nego sto je staza tilkovana, to joj je karakteristika, kao sto je u Monci jesenje lisce koje pada sa drveca i gusi hladnjake, razredjen vazduh u Meksiku, zidovi u Monaku, kisa na Spa ili izmaglica oko starog Hokenhajma. Nekad je svaka staza imala nesto jedinstveno sto je razdvajalo od ostalih i pred vozace stavljalo novi izazov, danas su sve na jedan kalup. Mozda ova konfiguracija nije najsrecnija s obzirom na gde je moderan dizajn bolida otisao (zahvaljujuci bas Tilkedromima kloniranim jedan od drugog) ali po meni to je problem do bolida a ne do staze. Sto vise staza sa razlicitim karakterom na kalendaru pa ce i bolidi morati da se dizajniraju da bolje funkcionisu u sirem opsegu a ne usko optimizovani za savrseno ravne izbetonirane parkinge na kojima je nacrtana staza...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...