Jump to content

Canada - Looking for the summer


Kolbas

Recommended Posts

2 hours ago, A sad said:

Kakve su prognoze Kanadjani? Ko pobedjuje? 

 

Gotovo pola izbornih jedinica je nepoznanica, 60 mesta su 'leaning' I jos 84 imaju 'toss up' status.

Ako se tu dogodi 7-8 iznenadjenja, to je dovoljno za prevrat na vrhu u borbi za manjinsku prednost.

 

http://338canada.com/districts/tossups.htm

 

Osim toga, postoji ukupno tri geografsko/kulturne zone koje ce odluciti izbore.

1. Frankofonska populacija u Kvebeku

2. GTA (Greater Toronto)

3. Sire podrucje Vankuvera.

 

Tako izgleda, a posebno su kontradiktorni podaci iz B.C.

Sve ostalo je manje vise poznato.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Kod nas se manje više sve zna, ali mi u Sasku nemamo neki bitniji uticaj na to ko daje PM-a...imam utisak da bez obzira ko dobije ove izbore zemlja će biti dodatno polarizirana...pričao sam dosta sa ljudima koji ne dele moje stavove, uglavnom mladje osobe, milenijalsi i moram da priznam da sam potcenio moć i uticaj socijalnih mreža iako sam pretpostavljao da nije zanemarljiv...ako oni izadju na birališta u ozbiljnijem broju, biće jako blizu... verovatno će NDP da avanzuje najviše i sledi nam manjinska vlada, PC glasači su više disciplinovaniji, ali čini mi se da nisu kroz kampanju uspeli da pridobiju svežu krv... recimo Harper je bio dobar u tom pogledu pa su za njega glasali i konzervativcima tradicionalno nesklone grupe, kao što je prva generacija emigranata ili neki sindikalci

Link to comment
Share on other sites

Razočaran jesam, iznenadjen nisam...oh well, live goes on, videćemo koliko će ovo da traje i kolika će biti šteta, čini mi se da nam recesija ne gine...reč koju ćemo sve češće čuti je Wexit, moja provincija je cela plava, čak je i "neuništivi" Goodale zglajzao...U mojoj jedinici PC očekivano dominantno, skoro kao Vučić na Kosovu,😁...

spacer.png

spacer.png

Link to comment
Share on other sites

Niski udarci se nastavljaju i veceras/nocas, Trudo izlazi minut posle Sira da drzi govor, tako da se odmah svi prebacuju u Montreal.

 

Sing odrzao pobedncki govor,  naobecavao svasta :classic_biggrin:. Zeleni 3 mandata :thumbsup:, A Dzodi Vilson-Rejbuld izgleda dobija mesto kao nezavisni kandidat :thumbsup:.

 

Edit: Evo Trudo porucuje zapadnim provincijama da smo svi mi Kanada, tako da nema brige.

Edited by Milutinov Tata
Link to comment
Share on other sites

Trudeau addresses Canadians, saying that no matter who they voted for, he would be their prime minister. “We will work hard for you, your families and your family.”

Trudeau says that the nation has voted in favour of a progressive agenda.

 

Nisam bas pratio ovaj topik, nadam se da su nasi kanadski forumasi ovakav ishod i prizeljkivali. 

 

Cestitam!  :18:

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Kaže, (malo karikiram) razumeo sam poruku - idemo u odlučujuću pobedu protiv klimatskih promena! :classic_biggrin:

 

Moji laici iz Provinvije triplirali skor. 

Novo lice sa kojim će JT da vlada je JS iz NDPa, koji sebe vole da nazivaju progresivnim socijalistima. Da vidimo i to čudo. 
 

Treba istaći da su konzervativci imali (imho) izborno-problematičnog lidera koji nije privukao mladu krv, niti uspeo da ponudi neko prihvatljivo socijetalno srednje rešenje i pruži garancije izneverenim. 
 

Na koncu, ekonomija drži vodu; a to je bread ‘n’ butter u Severnoj Americi.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, GlennGould said:

Moji laici iz Provinvije triplirali skor. 
 

 

Nisu to isti separatisti. BQ (federalni) = PQ (provincijski), partija levog centra, trenutno 9 poslanika u parlamentu provincije. U Kebeku je na vlasti populisticka desnica CAQ, relativno nova partija (ovo im je treci izborni ciklus) i u konstantnom porastu od svog osnivanja. Oni nemaju federalni pandan, ne interesuje ih politika van Kebeka. Doduse, njihovi glasaci su verovatno velikim delom glasali za BQ.

 

Povratak ideje kebeckog separatizma je najznacajniji dogadjaj sa ovih izbora - u prethodna dva izborna ciklusa BQ prakticno da nije ni postojao. A gde ima dobitnika ima i gubitnika, upravo je Kebek bio jedno od glavnih uporista socijaldemokratskog NDP koji je na ovim izborima izgubio 15 mandata, skoro 1/3 od onog sto su drzali u prethodnom sazivu Parlamenta. Sto se tice "velikih" partija, Liberali i Konzervativci su prakticno poravnati po procentu glasova i deluje mi da su Konzervativci ovo izgubili u Torontu - gradski i prigradski distrikti koji su glasali za Forda na poslednjim provincijskim izborima su najverovatnioje upravo zahvaljujuci njemu ovaj put otisli Trudou. Kampanja Liberala se ovde i fokusirala na Forda vise nego na Sira a Ford je u GTA trenutno manje popularan i od raka debelog creva.

 

Sledi manjinska vlada - najverovatnije ce Trudo pokusati da gura sam i prakticno ce svako glasanje u Parlamentu automatski biti i glasanje o poverenju Vladi. Ono sto ga spasava je da se trenutno bas nikome ne ide u ponovljene izbore jer svi imaju svoje rane da lizu (jedino BQ i Zeleni - ucackali rekordnog treceg poslanika - danas iskreno slave). Mada meni na prvi pogled ne deluje da je Trudo primio k znanju sta se dogodilo, on i dalje vergla istu smuti pa prospi pricu punu popularnih buzzwords a bez prakticne sustine.

 

Slede nam interesantna vremena.

Link to comment
Share on other sites

Slazem se za Forda, da je bio najjaci igrac za liberale u Ontariju. To nije bilo tesko da se predvidi. Andrew Sheer je zreo da svoje mjesto lidera prepusti nekome drugom, jer osim sto je imao snaznu podrsku na zapadu, rekao bih vise po inerciji, nije mogao da pobijedio Dzastina, za koga nema sta se nije govorilo, ovakav, onakav, iskopavale se fotografije od prije 20 godina, afere itd. Sheer nema tu crtu lidera, njegova faca koja se uvijek nesto smjeska,

YYUwamg.jpg totalna neubjedljivost, neodlucnost i prakticno nikakav poseban plan da bi pridobio mlade ljude, a za mlade ljude je inace neprirodno da budu konzervativci, tako da lider konzervativaca, generalno, mora da ucini nesto vise da bi ih pridobio. Andrew Sheer nije ucinio nista po tom pitanju i ako nije uspio sada, je ne vidim da je moguce da to uradi ikada. 

Svi pricaju o nezadovoljstvu u Alberti koja poslije pada cijena nafte na svjetskom trzistu, ne stoji bas najbolje, tako da ne vidim da tu nesto moze da bilo ko pomogne sa trenutnim programima koji su ponudjeni, tj nije ponudjeno nista narocito. 

 

NDP lider Jagmeth Singh  je takodje podbacio i to dobro, tako da je zreo za ostavku, kao i Sheer.

 

Drago mi je da su BQ u Kvebeku prosao dobro, njihov lider ‎Yves-François Blanchet je pokazao da je odlucnost i cvrstinu i ne cudi me da je dobio zapazeno povjerenje biraca u toj provinciji.

 

Zelena partija 3 poslanika, u ovakvoj konkurenciji odlicno.

 

Cak nije ni lose da je ovako ispalo, manjinska vlada da se malo Dzastin drzi pod uzdom, konzervativci ce nas popustiiti, dosta je jedan u provinciji.

 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, GlennGould said:

Kaže, (malo karikiram) razumeo sam poruku - idemo u odlučujuću pobedu protiv klimatskih promena! :classic_biggrin:

 

Moji laici iz Provinvije triplirali skor. 

Novo lice sa kojim će JT da vlada je JS iz NDPa, koji sebe vole da nazivaju progresivnim socijalistima. Da vidimo i to čudo. 
 

Treba istaći da su konzervativci imali (imho) izborno-problematičnog lidera koji nije privukao mladu krv, niti uspeo da ponudi neko prihvatljivo socijetalno srednje rešenje i pruži garancije izneverenim. 
 

Na koncu, ekonomija drži vodu; a to je bread ‘n’ butter u Severnoj Americi.

 

Na koncu mislim da je 6,2 miliona Kanadjana vise od 5,9 miliona trecesvetskih emigranata, ali necemo biti neposteni da se zalimo na izborne uvjete ...... kao neki koji ce ponovo izgubiti 2020. 🙂

 

Cestitam pobedu i ocekujem da se dalje ide progresivno, kao Air Canada, prva svetska avio kompanija koja se putnicima obraca sa Everybody! A ne sa sramotnim, burzoaskim ladies and gentlmen.

 

Jutros mi stizu meme sa novim pasosom Republic of Western Canada :), pa cestitam Kolbasu novo drzavljanstvo. Nadam se da ce novi separatisticki pokreti jacati, koliko mogu podrzacu.

 

Sto se kanadske ekonomije tice ona trenutno prezivljava na izbeglicama-milionerima iz Hong Konga, beze od komunizma ...... u komunizam ...... hahahaha ...... projekcija ekonomdkog rasta ukazuje da ce uskoro sve da ljosne, ali zar je ekonomija bitna kada se revolucionarno ide u svetlu buducnost predvodjeni devojcicama sa mentalnim problemima? 🙂

Edited by Denis Jasharevic
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Denis Jasharevic said:

 

Na koncu mislim da je 6,2 miliona Kanadjana vise od 5,9 miliona trecesvetskih emigranata...

 

Слушајте, децо, ја вас као стар могу мало и поучити. Добро упамтите од Феме како је зло кад прост хоће да дигне нос нависоко. То баш тако личи као да би крмача викала: "Молим вас, метните ми седло, мени то лепо стоји. Ја могу бити камила." - А ти, Фемо сваки дан да проучиш ону пословицу: "Нема ти горе него кад се тиква покондири"...

 

pokondirena-tikva-016.jpg

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Denis Jasharevic said:

 

Na koncu mislim da je 6,2 miliona Kanadjana vise od 5,9 miliona trecesvetskih emigranatapodrzacu.

 

Sto se kanadske ekonomije tice ona trenutno prezivljava na izbeglicama-milionerima iz Hong Konga, projekcija rasta ukazuje da ce uskoro da ljosne, ali zar je ekonomija bitna kada se revolucionarno ide u svetlu buducnost predvodjeni devojcicama sa mentalnim problemima? 🙂

 

Prvo, da pozdravim tvoj povratak na Forum.

Onda malo pičenja.

 

Što se buniš protiv tih "trećesvetskih emigranata", pa sam si prvi koji je došao ti znaš kako iz baš takvog mesta?

 

Ne postoje "izbeglice" iz Hong Konga. To su milioneri koji su tražili rezervnu državu. Niko od njih nije na socijalnoj pomoći.

 

Kinezi koje ti imaš u radnom okruženju su iz Malezije, Indonezije, Fijija, gde ih instuticionalno diskriminišu. To je masa Kineza u Kanadi, ne Hong Kong ili China mainland.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Yoyogi said:

 

Prvo, da pozdravim tvoj povratak na Forum.

Onda malo pičenja.

 

Što se buniš protiv tih "trećesvetskih emigranata", pa sam si prvi koji je došao ti znaš kako iz baš takvog mesta?

 

Ne postoje "izbeglice" iz Hong Konga. To su milioneri koji su tražili rezervnu državu. Niko od njih nije na socijalnoj pomoći.

 

Kinezi koje ti imaš u radnom okruženju su iz Malezije, Indonezije, Fijija, gde ih instuticionalno diskriminišu. To je masa Kineza u Kanadi, ne Hong Kong ili China mainland.

 

Nisam se vratio nego mi stigla notifikacija da me neki klon prozvao na all over the world topiku. Nemam nista protiv foruma niti ucesnika, samo se vi zabavljajte, lepo vam je ovde.

 

Shvatio sam da je za mene ipak veliko gubljenje vremena, a tvoj post je idealan primer za to.

 

S tobom je bilo kakav razgovor nemoguc jer imas narcisoidni problem pa i ne slusas sta ti se prica, nego mlatis ko sumanut.  Ti ides po japanskim banjama i imas 17 milijardi slika cveca, a ja se krecem i upoznajem ljude.

 

Upoznao sam porodicu iz HongKonga koji su dosli ovde kupili 20-tak stanova, nekoliko kuca, poznati frencajz kineski restoran sa 400 mesta, a sinu od 22 godine moj pab, da se malo uci biznisu. I njihive prijatelje, svaki dan ovde sleti jedan avion bez povratne karte. Odakle ti glupava ideja da su oni na socijalnoj pomoci? Mogu da te kupe sa sve gacama. Ti si za njih africka sirotinja.

 

Naravno da nemam nista protiv njih. Vredni, sposobni i vrlo prijatni ljudi. Samo su im mozda kineske komunjare ipak bolje od ovih kanadskih sa turbanima. Ovi ce im uzeti sve, posto nisu sposobni za bilo sta drugo osim da ljuste krompir po restoranima, a i to kilavo.

 

Nezaposleni nastavnik biologije postao predsednik trece kanadske partije po snazi, kandiduje se za premijera, rodjen u Kanadi ali nije jos rascistio sa motanjem carsava oko glave ....... a kaze da hoce da izvuce Kanadu iz rasizma ....... 😄 ....... pa to je zaista zalosno, tacnije bolesno, jako bolesno. U isto vreme jedina malo desnija partija u Kanadi ne osvaja ni jedno jedino mesto od 338 u parlamentu!!! Pa ko tu koga yebe? Ali rasizam je danas levicarski najunosniji biznis, kao i zloupotreba mentalno izazvane dece u klimatskoj revoluciji. 😄

 

A sto se tice mene i dolaska iz shithole country?! Pa kad sam ja tvrdio da Srbija to nije??? Hahaha ...... pa nego sta je?

 

Ajde reci ti Dzagmit Singhu za njegov Sikistan da je i on dosao iz shitholine!!! Pa nayebo si ...... ima da te zapljunu sa rasizmom za sva vremena.

 

A realno ...... Srbija jeste Svajcarska za Sikistan.

 

Eto vidis zasto meni nije mesto ovde. Izgubio sam 5 minuta da demantujem tvoje gluposti.

Edited by Denis Jasharevic
Link to comment
Share on other sites

WEXIT! GOOD LUCK WEST CANADA!

 

#WEXIT: Western Canada separatism explodes on social media 

 
In response to Justin Trudeau’s reelection, the Facebook group for VoteWexit.com gained tens of thousands of followers in a matter of hours. According to CTV News, in just 10 minutes the group surged from 4,000 members to 42,000. By 8:00 a.m. the next morning, the group had shot up to over 113,000 members.
Edited by Denis Jasharevic
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Denis Jasharevic said:

Jutros mi stizu meme sa novim pasosom Republic of Western Canada :), pa cestitam Kolbasu novo drzavljanstvo. Nadam se da ce novi separatisticki pokreti jacati, koliko mogu podrzacu.

Jebi ga, ja bi radije da opet ne prolazim kroz "procese dezintegracije"...bez obzira koliko su ljudi u Alberti i Sasku razočarani na prvu loptu, cenim da će racionalnost prevladati i da se neće morati ići u tako radikalno rešenje...s druge strane, ako Nejaki Justin i Sing (tek sinoć sam provalio da je lik apsolutna dijabola) budu delovali u skladu sa svojom agendom i ako ovakva vlada potraje zaboravite na Canadu kakvu ste poznavali...

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Kolbas said:

Jebi ga, ja bi radije da opet ne prolazim kroz "procese dezintegracije"...bez obzira koliko su ljudi u Alberti i Sasku razočarani na prvu loptu, cenim da će racionalnost prevladati i da se neće morati ići u tako radikalno rešenje...s druge strane, ako Nejaki Justin i Sing (tek sinoć sam provalio da je lik apsolutna dijabola) budu delovali u skladu sa svojom agendom i ako ovakva vlada potraje zaboravite na Canadu kakvu ste poznavali...

 

Ako mislis da uzivam u ovom sranju, gresis.

 

Ali ...... ja se ne pitam. Pita se Greta Thunberg. 🙂

Link to comment
Share on other sites

We are losing over $80 million dollars a day and have lost over $130 Billion dollars to date. People are losing their jobs, homes, families and marriages, suicide among young men is on the rise. We need to go into survival mode and start fighting for ourselves. 

 

https://www.change.org/p/alberta-alberta-separation-western-alliance?recruiter=942800731&utm_source=share_petition&utm_medium=facebook&utm_campaign=psf_combo_share_initial&utm_term=psf_combo_share_message&recruited_by_id=15954d10-4815-11e9-8002-79b9efa83b62&share_bandit_exp=initial-18542381-en-CA&share_bandit_var=v0&utm_content=fht-18542381-en-ca%3Av10

Edited by Denis Jasharevic
Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, Kolbas said:

Btw, najbolja fora od sinoć, text od drugara:

Canada just got it's first black prime minister.. wow. History being made

 

😄

 

Ima ovde na forumu kvalitetnih ljudi, kao Glenn Gould, ali oni naravno ne znaju da Kanada sa Kalifornijom i Svedskom vodi ljutu borbu za najretardiraniju drzavu na svetu.

 

 GG je mislio da se retardirani Justin maskirao samo u Aladina, a ne zna da je bio i Michael Jackson i Lionel Richi 🙂 ....... 

 

Tako da ta Justinova bolest verovatno dolazi po kevinoj strani, ko zna na cemu je bila kad je zacet 🙂 ...... kao u onom fazonu "Sine, kakva je zurka bila dobro je da ne lajes"! 🙂

 

 

Edited by Denis Jasharevic
Link to comment
Share on other sites

Cuj izmapulisani biraci, pa to je valjda posao politicara, da izmanipulisu birace i da glasaju za njih :classic_biggrin:

Andrew Sheer je jedan kilavi metiljavko retardiranog osmjeha koji nije mogao da dokrajci iscerecenog Trudoa, osim toga ko ne zivi ovde, tesko moze da shvati (ne)popularnost trenutnog premijera Ontarija, konzervativca Doug Forda, najjaceg aduta liberala na ovim izborima.

 

Plus NDP sa novim liderom, ciji turban je odbio ne samo glasace bijelce, nego i sve sa tog podrucja, ako nisu Siki, a njih ima mnooogo, tako da je Dzastin mogao da radi sta hoce, da se farba u bilo koje boje, slika sa kurvama, you name it. Nepovjerenje u turban nije rasizam, nego znak da covek ne zeli da se odrekne nekih stvari koje su nekako vecini stanovnika nespojive sa 21 vijekom.

Da nije bilo sposobnog liderstva BQ koji su cvrsto stali u odbranu svog zakona o zabrani isticanja religioznih simbola u javnim ustanovama, sto kaze Blanchet, nece niko Kvebeku govoriti sta da radi, bila bi i apsolutna vecina, tako da se protivnici Trudoa trebaju njima klanjati do zemlje.

 

Inace cuo sam ovde neke Kineze kako pricaju glasacemo za konzervativce, pun nam je qurac imigranata :roflmao:

 

Ma luda kuca, nek nam je Bog na pomoci:classic_unsure:

Link to comment
Share on other sites

Realno, ovaj izborni system uglavnom odgovara Konzervativcima. Kad bi npr. bio proporcionalni, 

oni bi na ovim izborima osvojili najvise glasova, ali vise nikada ne bi mogli da racunaju na vecinu

I Kanada bi postala zemlja politickih koalicija, gde NDP konrolise vlast sa 60 poslanika.

 

 

Pitanje za kOnzervativce je kako misle da premoste razlike izmedju njih I ostalih 65% stanovnistva.

Cinjenica je da vecina Kanadjana vise ne moze biti privucena pricama o socijalnoj odgovornosti.

Deficit od ~ 1% BDPa, ukupan spoljni dug 32% od BDP sa tendencijom pada na 30 u narednih 10 god.

 

Iako se zovu progresivni Konzervativci I dalje muku muce sa definisanjem prava na abortus,

trans grupama I pogledom na imigrante. Sada imaju ~ 35 posto ali za deset godina ovo moze da

padne na 25% ako bitno ne unaprede agendu.

 

 

Danas je Andrew Sheer izasao I dosta pricao o politici, kao da su izbori za par meseci.

Ja razumem da ima veliku zelju da ostane ne celu Konzervativaca I da ce sad morati da gura jako u

narednih 6 meseci da tu I ostane. Ja navijam za njega. 

Uglavnom zna da se drzi izvan populistickog delovanja, a politicki nema ideje I bezopasan je protivnik.

 

Sada je I jasnije zasto je bas on ovde, mnogi konzervativci jaci od Sheera nisu hteli da izlaze na megdan nejakom Justinu,

ceneci da ce dobiti 8 godina da vlada. Bili su u pravu verovatno. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...