Jump to content

Canada - Looking for the summer


Kolbas

Recommended Posts

35 minutes ago, GlennGould said:

Hmmm...

Kada ćale/brat ograniči ćerki/sestri da se umota u čaršaf - gde je njena sloboda i ko istu garantuje?

 

https://laws-lois.justice.gc.ca/eng/const/page-15.html

 

Ako se cerka/sestra oseca ugrozeno od oca/brata neka zatrazi zastitu od drzavnih organa zaduzenih za to.

 

Ako se pak ne oseca ugrozeno nije na demokratskoj drzavi da joj namece kako mora da se oblaci. To rade Irani i ostale Saudi Arabije.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, Radoye said:

 

https://laws-lois.justice.gc.ca/eng/const/page-15.html

 

Ako se cerka/sestra oseca ugrozeno od oca/brata neka zatrazi zastitu od drzavnih organa zaduzenih za to.

 

Ako se pak ne oseca ugrozeno nije na demokratskoj drzavi da joj namece kako mora da se oblaci. To rade Irani i ostale Saudi Arabije.

 

 

 

 

Zanimljiva diskusija. Ranije sam bila blize tvom stavu.
 

Sad sam misljenja da ipak drzava treba da sugerise za te stvari blagi one size fit for all. To ne znaci da skidanjem npr burke treba da setaju u bikiniju, ali sprecavanje dece da uce plivanje, pretnje ubistvima ili sprovodjenje istog u delo zbog “casti” i slicno.


Gledano iz druge sredine, problem je sto se takvi slucajevi koji isteraju svoja prava da zive kao i druga deca bivaju kaznjeni i vrlo kvarno iskljuceni iz maticne zajednice i to u blazem slucaju. 

 

Sad moze da se kaze formalno receno, pa sta. Medjutim to znaci iskljucenje od primarne porodice, onog najblizeg okruzenja od rodjenja. Drzava moze da garantuje zakonsku zastitu, ali ne i emotivni support jer drustvo nije inkluzivno. I tako ta deca uglavnom ostanu zaglabljena na nicijoj zemlji dobrim delim zbog mentalne blokade roditelja da prelome, kad si se vec preselio onda prihvatas norme okruzenja, a ne isteravas svoje frustracije. Ako nisi hteo da se odrices neceg sto si se selio. Dobro zbog ratova koje nisi izazvao. I to stoji, ali sta je tu je.

 

Ovako ne diskrimises grupu, ali diskrimises pojedinca ostavljajuci grupi prostor za neformalne pritiske za konformiranjem na pojedinca najcesce tiejdz uzrasta. Tinejdzer je tu bez sanse za “pobedom”.

Edited by Plavi Golub
Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, GlennGould said:

Aha, mala od 7-8, 12-13 godina će da okrene Peru  u policijskoj stanici. How yes, no. 
Bolje da joj država omogući da se obrazuje bez tog čaršafa. Pa kada bude punoletna i u mogućnosti - neka bira. 

 

Ono, cisto da znas, po islamskoj tradiciji devojcice se ne zamotavaju do prve menstruacije.

 

No nije mi jasno na koji nacin ce toj devojcici drzava da omoguci obrazovanje bez carsafa ako zabrani ucitelju da nosi jevrejsku kapicu, ili doktoru turban i bradu toboz u ime sekularizma - pri tome ta ista "sekularna" drzava sipa novac poreskih obveznika u kasu Katolicke crkve preko religijskih javnih skola i bolnica, no to se naravno podrazumeva i nije pitanje za sve vajne branioce sekularizma u Kvebeku jer naopako necemo valjda da razdvajamo Kebekoa identitet od katolicanstva, mon Dieu ce n'est pas possible?

 

Bottom line je da je cela ova ujdurma u Kvebeku jeftino podilazenje svim lokalnim Bisonetima koji mozda nisu toliko hrabri kao Aleksandr da uzmu pusku i krenu u akciju ali jednako dizu nos na "dodjose" drugacijeg izgleda, isto kao sto je i Orbanova antimigrantska ograda podilazenje bizarnim likovima koji se samoorganizuju u patrole za lov na migrante i ne sluzi nicemu drugom - sprecila je tacno 0 migranata da se nastane u Madjarskoj jer niko od njih nije ni imao nameru da se tamo nastanjuje. Radi se o neodgovornom politikantstvu gde se raspiruju najnize strasti zarad par procenata vise podrske, a ako usput najebe kogod jebiga desava se sta ces.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ne, mene, na sreću ne zanima kada se maloletnice motaju - nisam religiozan i ne pratim  srednjevekovne obrede jer me je država, hvala bogu, od istih zaštitila.

 

Sve je stvar izbora i tradicije. Ako taj multi-kulti radi posao u Kanadi - kapa dole. Kod nas, taj zakon iz 1905. je odvojio jednu izuzetno tradicionalno i kulturno jaku, liberticidnu organizaciju (katoličku crkvu) od bilo kakvog uticaja na državu i sada nas štiti od jedne smrtonosne, liberticidne ideologije (islamizma). U ime jedne ideje koja prevazilazi naše individualne, privatne i društvene preference - Republike (javnog suživota). 
 

Nemam razloga da ti ne verujem što se perfidnosti sekularne inspiracije Kvebeka tiče, ali me tvoje ranije neprecizno i selektivno tumačenje, kao i potezanje nekog rasizma koji nije definisan navodi na oprez. Moraću potražiti neke dodatne informacije na tu temu. 

Edited by GlennGould
sp.
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, GlennGould said:

Ne, mene, na sreću ne zanima kada se maloletnice motaju - nisam religiozan i ne pratim  srednjevekovne obrede jer me je država, hvala bogu, od istih zaštitila.

 

Nisam ni ja religiozan, povodim se za onom Bertrana Rasela da je agnosticizam jedini racionalan stav jerbo razumnom coveku su za prihvatanje necega kao istine potrebni dokazi, postojanje boga se ne moze ni dokazati ni opovrgnuti naucnim dokazima jer religija i nauka ne postoje na istoj ravni. Ja sam ti vise za filozofiju live and let live.

 

Ali ako vec ne znas i ne zanima te kad se muslimanske devocice pocinju zamotavati nemoj se u raspravi koristiti argumentom zamotanih muslimanskih devojcica. Neki osnovni red je da si informisan o onome o cemu bi da raspravljas.

 

No cak i da uzmemo u razmatranje da su se zakonodavci u Kvebeku vodili zeljom da zastite jadne male zamotane muslimanske devojcice, postavlja se opet pitanje na koji nacin ih stiti zabrana Jevrejima u javnoj sluzbi da nose jarmulke ili Sikima da nose turbane? Nekako je taj njihov "sekularisticki" zakon uspeo svakog pomalo da zakaci osim vecinsku etno-religioznu grupu.

 

Quote

Sve je stvar izbora i tradicije. Ako taj multi-kulti radi posao u Kanadi - kapa dole.

 

Kanada je osnovana kao multi-kulti, dva jezika, dve religije, dve kulture. Nakon bitke na Avramovim poljima 1759 kad je Nova Francuska potpala pod Britance, Englezi su ucinili jedan do tada nevidjen presedan - doneli su kompromis po kome je lokalnom frankofonom stanovnistvu omoguceno da zadrze jezik i religiju, Katolicka crkva je dobila privilegije ravne drzavnoj Anglikanskoj. Taj kompromis je obnovljen i ozvanicen kad je stvoren dominion Kanada 1867. i tu lezi i koren problema svih koji bi ovde da uvode monolitnu kulturu. Da bi tako nesto bilo moguce Kanada kakva je definisana od samog pocetka mora prestati da postoji. Mnogi ovdasnji ultradesnicari cak i anglofoni zato se zalazu za odvajanje Kvebeka jer u tome vide pad poslednje brane za uvodjene monolitne anglofonske protestantske kulture i nacin da se eliminisu iz rasprave prava manjina (ne samo ovih imigrantskih nego i ovih koji su ovde bili i pre dolaska Engleza i Francuza). Pa da na miru jednom za svagda naprave konacno resenje svih indijanskih pitanja.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Radoye

Stani malo. 
 

Da odvojimo našu diskusiju od istorije i dnevnopolitičkih predizbornih pitanja Kvebeka i Kanada? Pričamo o jedno vrlo specifičnom tumačenju sekularizma, koji odgovara na ime laïcité i koji ne postoji van Francuske. 
 

Apsolitno nije bitno kada se maloletne devojčice motaju ili im se seče klitoris, ko je više vidljiv (da li turban, kipa ili zlatni krst na grudima) - bitno je kako na to gleda država. Ne ti i ja, već kultura tog društva u kome živimo. 
 

Ono što pokušavam ovde uzaludno objasniti, je da to nikako nije “rasizam”, pa ni kulturni, već naprotiv da se u ime viših principa slobode & jednakosti religijskom totalitarnom partikularizmu ne udovoljava. To je elegantno rešeno 1905. konceptom koji staje u dve rečenice: slobodan si da veruješ ili da ne veruješ + država garantuje religijsku neutralnost ne priznavanjem ni jedne religije. 
 

Vraćam se na moj primer sa burkom. Ti ‘moraš’ da znaš ko, kada, kome, zašto navlači te čaršafe jer priznaješ/poznaješ religiju - ja se jedino pitam “da li ta osoba ispod ima slobodu izbora i da li je njena jednakost spram drugog pola time ugrožena?” Ništa više me ne zanima. 

Poreklo, nivo religioznosti profesora sa kipom/turbanom na glavi, odnosno krstačom na grudima u javnoj školi me takođe ne zanima - u školi republike nema iznošenja bilo kakvih religijskih simbola/distankcija. 
 

Znači, da uprostim, ako je zabrana jednaka za SVE - to ne može biti rasizam. 
 

Mislim da je moguće na sve to dati drugačiji odgovor, u skladu sa društvenim dogovorom (melting pot / multikulturalizam)  - ono što me je navelo da ovde polemišem - je tvoja kvalifikacija koju nikako ne mogu da razumem, jer jednostavno nije utemeljena.
 

Mene i dalje zanima kako vaše društvo rešava sledeće situacije:

Može li u javnoj školi, kod tebe u anglofonoj Kanadi, profesor sa burkom predavati maloletnoj deci?
Može li maloletni dečak odbiti da sedi pored devojčice u klupi?

Može li maloletna devojčica ući u školu sa maramom na glavi?

 

Ako ne može - na osnovu čega,

kakvih legalnih okvira, društvenih principa? 
 

Sećam se, davno, da su u mojoj HS u US sve kape (kačketi) bile zabranjene u učionicama. Sećam se da trener naše ekipe nije smeo da izgovori reč “molitva” pred tekmu, već je koristio “uzeti momenat”. 

 

Znači, jednakost i sloboda se obavezno garantuju nekakvim zabranama/društvenim dogovorom. 
 

Eto Kvebek pokušava da ih učvrsti putem izrazitog sekularizma. Potezanje rasizma kao instinktivnog odgovora na ponuđeni društveni ugovor govori da sve baš nije tako mirno ispod površine mrtvog mora multikulturalizma.
Bar men’se čini ‘vako sa strane...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, GlennGould said:

Znači, da uprostim, ako je zabrana jednaka za SVE - to ne može biti rasizam. 
 

 

Recimo, dozvoljen je (vidljiv) krst na lancicu. Nisu dozvoljeni turbani, feredze, jarmulke. Navodno krst na lancicu nije toliko upadljiv i uocljiv kao ovi drugi simboli pa je zato OK.

 

U provincijskom parlamentu stoji raspece a provincijska vlada sipa novac iz budzeta u katolicke sisteme obrazovanja i zdravstva. Vladini ministri (iz vladajuce separatisticke, nacionalisticke, identitetske pratije) izjavljuju kako je nemoguce razdvojiti katolicanstvo i Kebekoa identitet. Vecina Kebekoa smatra da Katolicka crkva mora da ima specijalan i zasticen status u Provinciji.

 

Quote

Može li u javnoj školi, kod tebe u anglofonoj Kanadi, profesor sa burkom predavati maloletnoj deci?
Može li maloletni dečak odbiti da sedi pored devojčice u klupi?

Može li maloletna devojčica ući u školu sa maramom na glavi?

 

Ja sa burkom (ono komplet pokriveno ni oci se ne vide) nisam jos nikada ovde video bilo koga. Ima uciteljica sa feredzama.

Ne znam, nisam cuo da je takvo pitanje ikad postavljano.

Da.

Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, GlennGould said:


Ovo razumem. Ako vi možete da ih “udavite” u varijaciji različitih religijoznih tradicija i ispratite sve nove trendove - nemam primedbu. Znači ona moja hipotetička tetka u črašafu može da predaje tamo? Respekt. 

A što ne bi Kanada dozvolila Kvebeku taj vid tipično francuske specifičnosti (laïcité) u sklopu kulturne autonomije? 

 

Kada sam dosao u Kanadu imao sam slican stav, npr da muslimanskim devojcicama treba omoguciti da kasnije stave hidzab, kad su npr 18.

Nije sporno da religijska manipulacija dece predstavlja veliki problem. Ipak, naucio sam da ne znam dovoljno o tome I da Kanada ima mnogo vise

iskustva I informacija I da sprovodi sporiji sistem edukacije, koji ce tek pomoci drugoj I trecoj generaciji rodjenih kanadskih muslimana da lakse

sagledaju drustvo I donesu odluku o vaznosti religioznih simbola.

+

Juce me je forumas yoyogi u postu koji je sada ispario upitao da li ja znam gde je Kanada. Legitimno pitanje, jer sam se I sam zapitao gde to danas zive kanadske vrednosti.

Da li se Kanada skriva negde u Kvebeku ili ne moze da izadje iz Ontarija?  

 

Ja mislim da Kanada uglavnom obitava u Ontariju I da je to provincija gde se najvise moze videti taj kako si ga krstio 'multi-kulti' pristup.

 

+

Sto se tice toga ko moze da predaje u Kanadskim skolama, sistem je veoma jasan. Moze da predaje samo onaj ko ima odgovarajucu skolu I ko predaje 

po skolskom programu. Svako sa carsavom na glavi ili bilo kakvim drugim ikebana dizajnom na glavi moze da predaje mom detetu u skoli.

Ne znam da li ti je jasno kako skolski sistem izgleda u Kanadi ali ukratko svaki roditelj deteta u srednjoj (I osnovnoj skoli naravno) ima 24/7 pristup

svim nastavnim aktivnostima.

Za druge aktivnosti isto nemam problem. Ako neko sa religijskim obelezjima treba da bude medicinska sestra, profesor matematike, policajac.

 

Devojke sa hidzabom u Ontariju u velikoj meri ne sede kod kuce, nego studiraju sve I svasta. 

Ja bih bio zabrinut kada bi u Ontariju bio donet zakon slican bill-u 21. KOliko ljudi bi moralo da promeni profesiju, koliko ljudi bi bilo ograniceno u izboru zanimanja,

Koliko dece bi odrastalo u negativnoj atmosferi.

Kanada bi prestala da postoji.

 

 

 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mislim da se gubi bitka na ovom podrucju. Bice ovo zemlja turbana i marama. Oni jednostavno koriste demokratiju kao oruzje da ostvare svoje ciljeve i da ovu zemlju pretvore sto blizu onim zemljama iz kojih dolaze. Kakav ce to mix biti vidjecemo. Struktura stanovnistva se tako brzo mijenja sa agresivnom imigracionom politikom da ja ne vidim nikakav smisao u tome.

Kvebeku svaka cast, podsjecaju me Slovence u SFRJ, koji se nisu dali asimilirati, tako se  i Kvebek uspio sacuvati stotinama godina, da bi im sada neki dosljaci nametnuli neka nova pravila.

Link to comment
Share on other sites

A ko to gura Kvebek da se asimilira i ko je u SFRJ gurao Slovence da se asimiliraju? Upravo ta pravila koja nekakvi "dosljaci" "namecu" u Kvebeku su ista ona pravila koja su ustanovljena jos i pre ideje da ce nekada postojati nekakva Kanada ovde i koja su omogucila da Kebekoa sacuvaju svoj jezik i posebnost.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Quebec_Act

 

Upravo zbog ovih privilegija koje su nakon pada Nove Francuske pod britansku vlast dobili Kebekoa su se (izmedju ostalog) i pobunili Dzordz Vasington i ekipa pa napravili SAD jerbo nisu mogli da trpe da se na delu britanske teritorije u Americi tolerise francuski jezik, katolicizam i francusko kontinentalno pravo.

 

A to sto se u Kvebeku kurobecaju, uvode jezicku policiju da se bavi ovakvim glupostima to su sve igrarije za one sa IQ manjim od broja cipela. Isto kao i ovaj "sekularizam" sto ga toboz uteruju, Orbanove i Trampove ograde i zidovi i slicna presipanja iz supljeg u prazno.

 

All fun and games until somebody gets poked in the eye.

 

0423-city-bissonnette-jpg.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

33 minutes ago, Radoye said:

A ko to gura Kvebek da se asimilira i ko je u SFRJ gurao Slovence da se asimiliraju? Upravo ta pravila koja nekakvi "dosljaci" "namecu" u Kvebeku su ista ona pravila koja su ustanovljena jos i pre ideje da ce nekada postojati nekakva Kanada ovde i koja su omogucila da Kebekoa sacuvaju svoj jezik i posebnost.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Quebec_Act

 

Eto i ti koji si juce dosao u Kanadu bi da Kvebecanima solis pamet i da im objasnjavas sta je Kanada, sta je Kvebek, istoriju itd. :cigar:

Ispade da je Kanada zemlja u kojoj moze da radi sta god hoce. Eto hocu da budem policajac sa turbanom, ne zelim standardnu uniformu, hoce turban, sha hosh.

Ako moze turban, moze i marama, zena policajac zamotana u maramu, sutra ce neko reci ja hocu da sam policajac u kupacim gacama.

 

Citao sam slucaj da je neki vatrogasac koji je vegan tuzio ne znam vise koga, jer su mu uskracena prava da prilikom gasenja sumskog pozara mu donose vegansku hranu i kada su mu je donijeli onda je neko valjda dijelio hranu a da je pri tome dijelio i obicne hamburgere pa nije oprao ruke prije nego sto je njemu dao njegovu vegansku porciju.

To je sve ista prica, turban, marama, vegan, qurac-palac.

Link to comment
Share on other sites

Dobro to, mora ovde neko da bude i smrdljivi dodjos kao ja, ne moze bas svako poput Vaseg Velicanstva da je mami iz picke ispao pravo na stepenice Parliament Hilla u Otavi, ali ipak budite ljubezni pa mi odgovorite ko to gura Kvebek da se asimiira i kakvi su to pritisci postojali na Slovence u SFRJ da se asimiliraju i tacno u sta (Srbe? Hrvate? Marsovce?)?

 

I kako se na francuski prevodi Koka-kola? :roflmao:

 

Link to comment
Share on other sites

Meni je iskreno drago što vaš školski sistem funkcioniše bez saplitanja i što, koliko razumem, nemate većih problema sa agresivnom ideologijom koja odgovara na ime islamizam. To, ovde u Evropi, nažalost, nije slučaj. 
 

U Francuskoj je religijska radikalizacija uvek praćena političkim programom, koji je praćen atentatima. Od 80’ ... 

 

Da se vratim na slobodu i PC gluposti. 
 

Jeste se i vi osećali uvređeno povodom iskopavanja maskiranih igranki JT, ili ste te medijske manifestacije *ebanja u zdrav mozak komentarisali kao ovaj akademik iz Provincije? 
 

 

 

Bilo li je tamo časopisa koje objaviše one danske karikature što koštaše glave redakciju CH? Ja se u zemlji u kojoj to ne bi bilo moguće - ismevanje religije, ne bih osećao slobodnim. 

But that’s just me

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Amigo said:

Mislim da se gubi bitka na ovom podrucju. Bice ovo zemlja turbana i marama. Oni jednostavno koriste demokratiju kao oruzje da ostvare svoje ciljeve i da ovu zemlju pretvore sto blizu onim zemljama iz kojih dolaze. Kakav ce to mix biti vidjecemo. Struktura stanovnistva se tako brzo mijenja sa agresivnom imigracionom politikom da ja ne vidim nikakav smisao u tome.

Kvebeku svaka cast, podsjecaju me Slovence u SFRJ, koji se nisu dali asimilirati, tako se  i Kvebek uspio sacuvati stotinama godina, da bi im sada neki dosljaci nametnuli neka nova pravila.

 A kakva je bila imigraciona politika kada si ti dosao u Kanadu i kada si zapravo dosao i pod kojim statusom? Strasno me iritira tvoje nepoznavanje politike i misreprezentacija zemlje u kojoj zivis kao i one iz koje si potekao. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Radoye said:

Dobro to, mora ovde neko da bude i smrdljivi dodjos kao ja, ne moze bas svako poput Vaseg Velicanstva da je mami iz picke ispao pravo na stepenice Parliament Hilla u Otavi, ali ipak budite ljubezni pa mi odgovorite ko to gura Kvebek da se asimiira i kakvi su to pritisci postojali na Slovence u SFRJ da se asimiliraju i tacno u sta (Srbe? Hrvate? Marsovce?)?

 

I kako se na francuski prevodi Koka-kola? :roflmao:

 

 

Drugar, nema potrebe da se vredjamo, niti da se osecamo uvredjeni, jer i za sebe smatram da sam dosao juce, kao i ti. Ne razumem zasto te toliko pogodilo :smiley33:

 

Slovenci su bili izlozeni pritisku da ne upotrebljavaju svoj jezik nego da pricaju sprsko-hrvatski. Znas dobro kakvi su bili komentari kada Krizaj daje izjavu, ali oni su bili dosljedni, oduprijeli su se i njemackom jeziku stoljecima. kao i Kvebecani okruzeni u okeanu engleskog jezika.

Ako zele da prevode Koka-kolu na francuski, neka prevode, njihova zemlja, njihova stvar. Netrpeljivost prema Kvebeku sam primijetio mnogo puta u komentarima anglofonaca.

Vidim da se razilazimo po pitanju turbana i marama, kao i da ne vidim mogucnost da ces ti mene nesto da ubedis, kao ni ja tebe, tako da zelim ugodan dan.

 

6 minutes ago, La cave said:

 A kakva je bila imigraciona politika kada si ti dosao u Kanadu i kada si zapravo dosao i pod kojim statusom? Strasno me iritira tvoje nepoznavanje politike i misreprezentacija zemlje u kojoj zivis kao i one iz koje si potekao. 

 

Posto te strasno iritiram, nema potrebe da raspravljamo na ovakav nacin i da ti sada mene nesto ispitujes, ne znam ni ko si ni sta, prvi post pa svi u napad. Ne ide to tako drugar.

Cuvaj zivce, nema potrebe da se nerviras sto tamo neko tebi potpuno nepoznat ne tabiri politiku po tvom ukusu :default_coffee:

 

Link to comment
Share on other sites

Kao sto sam i mislila, nemas pojma o cemu pricas. Ne radi se o ukusu vec o informacijijama i dezinformacijama, a ti siris ovo drugo. Kad vec tvrdis da postoji nekakva "agresivna" imigraciona politika reci kada i kako si dosao u Kanadu i da li se i kako imigraciona politika Kanade promenila od tada. 

Samo cinjenice molim.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Amigo said:

 

Slovenci su bili izlozeni pritisku da ne upotrebljavaju svoj jezik nego da pricaju sprsko-hrvatski. Znas dobro kakvi su bili komentari kada Krizaj daje izjavu, ali oni su bili dosljedni, oduprijeli su se i njemackom jeziku stoljecima. kao i Kvebecani okruzeni u okeanu engleskog jezika.

 

 

Ne znam dobro kakvi su bili komentari na Krizajeve izjave - secam se sportskih pregleda sa izvestajima sa fudbalskih utakmica Prve savezne lige pa iz Ljubljane sve uredno na slovenackom jeziku a iz Skoplja na makedonskom. Jedino gde se forsirao iskljucivo SH jezik bila je JNA. Van toga ne znam da je bilo kakvih pritisaka na Slovence da izgube jezik, nije postojao ni na pripadnike nekonstitutivnih manjina (tzv narodnosti - Albance, Madjare i druge, svi uredno skole i medije na svom jeziku, pa se sve prevodi u svim zvanicnim ustanovama na sve jezike, svuda visejezicne table itd.) a ne na jedan od konstitutivnih naroda u drzavi.

 

A to koliko su se Slovenci odupirali nemackom jeziku - ni manje ni vise nego sto su to radili Hrvati ili Srbi (kako ko, sto nemackom sto madjarskom sto turskom). Svi su/smo proveli vekove pod zavojevacima i sacuvali svoje jezike i identitet.

 

Tako da brate ti ovde lupi i osta ziv.

Link to comment
Share on other sites

 

 

1 hour ago, Radoye said:

 

Ne znam dobro kakvi su bili komentari na Krizajeve izjave - secam se sportskih pregleda sa izvestajima sa fudbalskih utakmica Prve savezne lige pa iz Ljubljane sve uredno na slovenackom jeziku a iz Skoplja na makedonskom. Jedino gde se forsirao iskljucivo SH jezik bila je JNA. Van toga ne znam da je bilo kakvih pritisaka na Slovence da izgube jezik, nije postojao ni na pripadnike nekonstitutivnih manjina (tzv narodnosti - Albance, Madjare i druge, svi uredno skole i medije na svom jeziku, pa se sve prevodi u svim zvanicnim ustanovama na sve jezike, svuda visejezicne table itd.) a ne na jedan od konstitutivnih naroda u drzavi.

 

A to koliko su se Slovenci odupirali nemackom jeziku - ni manje ni vise nego sto su to radili Hrvati ili Srbi (kako ko, sto nemackom sto madjarskom sto turskom). Svi su/smo proveli vekove pod zavojevacima i sacuvali svoje jezike i identitet.

 

Tako da brate ti ovde lupi i osta ziv.

 

Da li si ti ucio slovenacki, kao sto su oni ucili u skoli srpskohrvatski. Ne moze se osporiti da su uspjeli da sacuvaju svoju naciju, kulturu i jezik, i ako su prakticno svoju nezavisnu drzavu tek dobili 1991. Nacija od samo 2 miliona ljudi. Zbog toga imaju moj respekt, kao i Kvebecani. Videces nece njima niko moci u skoroj buducnosti da nametne da promene taj zakon, i ja opet kazem da su potpuno u pravu.

 

U Kanadi je jedan nezaustavljiv proces promene etnicke slike koji je nas vodi u neku nepoznatu buducnost. Prosla godina je bila rekordna sa 320.000 imigranata. Godinama je se taj broj vrtio oko 200+ tisuca. Ta dodatna stotka je uglavnom Azija. Meni ne treba ni da guglam statistiku, vidim to gde god da krenem, od supermarketa, do radnog okruzenja.

Kanada se mijenja kao zemlja, to nije ono sto sam ja zatekao prije 24 godine. Azijski imigranti sa lovom su dobrim dijelom, mada to nije samo razlog, doprinijeli astronomskom skoku nekretnina, a u poslednje vreme i renti, jer sada se stan dijeli na njih 4-5, pa rente idu na 2-3 hiljade ko nista. Obicna kuca je milion dolara. Ja se secam prije 20-tak godina odem do prijatelja i kazu mi oni bili smo kod nekih koji imaju kucu od milion dolara. To je bio pojam.

Ovo trazenje prava za turbane i marame znaci da se dostigla vec neka kriticna masa, koja ce se dalje uvecavati i traziti ko zna sta.

Mozda si ti u pravu i bez veze je to zabranjivati, treba svima sve dopustiti, pa kako bude, ja bas nisam optimistican, ali vreme ce pokazati najbolje. 

Edited by A sad
Link to comment
Share on other sites

Da li su Slovenci ucili u skolama srpskohrvatski? Ozbiljno pitam, stvarno ne znam. Kod nas se pored standardnog stranog jezika ucio i madjarski kao tzv. jezik drustvene sredine, od prvog razreda osnovne do cetvrtog srednje smo ga ucili. Mozda su nas hteli asimilovati u Madjare? :classic_unsure: Eh ta SFRJ prokleta tamnica naroda, dobro da smo uspeli sacuvati svoj srpski identitet, bilo tesko ali herojski smo izdrzali sve napade raskalasnih Madjarica!

 

By the way, turbani su u raznoraznim britanskim i srodnim oruzanim formacijama uobicajena stvar vec jace od veka, nije to nista novo.

 

1915-THUMB.jpg

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, nonick said:

mozda PC. Ali najverotavnije bice manjina i ako PC ili Liberali podede.

 

Ne verujem da cu da izadjem.

 

 

 

Drago mi je da si dosao na forum. Nedostaju tvoji postovi, o Kanadi pre svega, ali i o drugim temama.

 

Hajde, izadji na izbore, poguraj PC malo. 🙂

Link to comment
Share on other sites

Ja u gradicu gde zivim nema sanse da PC pobedi. Pre bi zeleni ili komunisti. :) 

 

Nikad do sada nisam glasao za PC, uvek za Liberale. Prosle kad je maneken pobedio nisam glasao, bas zbog njega. 

Ali dosao sam do tog stadijuma da bi glasao za PC kad bi video neku normalnu prednost, neki mali kvalitet. Mozda sledeci put.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...