Jump to content

Kutak za (anti?)nacionaliste


zoran59

Recommended Posts

58 minutes ago, ters said:

 

Fasizam = ekstremni nacionalizam.

 

U primjeru Njemacke,  nacizam kao oblik fasizma, ima nacionalizam i u imenu da ne ostavi prostora za zabunu. 

 

 

 

Tačnije Nacizam je kombinacija Nacionalizma i Socijalzma. Ali ni jednog ni drugog u izvornom obliku nego u hitlerovom obliku istog iz prostog razloga što se stranka zvala Nacional-Socijalistička. Uprošćeno nacizam je uzeo marksizam i umesto "radnika" stavio reč "nemac" i tako je nastao nacizam, naravno dodali su i neke druge stvari. Naravno to nije ni nacionalizam ni socijalizam. To čak nije ni šovinizam jer je imao te ideje istrebljenja drugih što šovinizam nema. To je samo jedan ektremniji oblik Fašizma. Zato ta odrednica "ti si nacista" uglavnom nikad ne stoji kada se prišiva drugim vladarima, ali i sam nekad preteram pa iskoristim to, međutim nazvati nekog danas fašistom nije greška. Recimo Vučić manje-više ispunjava sve prerogative jednog fašiste jedino što u javnom životu ne izgovara takve stvari nego za to podmetne Vulina i slične korisne idiote.

Link to comment
Share on other sites

SOCIALISM

You have two cows. The State takes both and gives you some milk.

 

FASCISM

You have two cows. The State takes both and shoots you.

 

COMMUNISM

You have two cows. The State takes both, shoots one, milks the other, and then throws the milk away.

 

TRADITIONAL CAPITALISM

You have two cows. You sell one and buy a bull. Your herd multiplies, and the economy grows. You sell them and retire on the income.

 

WALL STREET CAPITALISM

You have two cows. You sell three of them to your publicly listed company, using letters of credit opened by your brother-in-law at the bank, then execute a debt/equity swap with an associated general offer so that you get all four cows back, with a tax exemption for five cows. The milk rights of the six cows are transferred via an intermediary to a Cayman Island Company secretly owned by the majority shareholder who sells the rights to all seven cows back to your listed company. The annual report says the company owns eight cows, with an option on one more. You sell one cow to buy a new President of the United States, leaving you with nine cows. No balance sheet provided with the release. The public then buys your bull.

 

AN AMERICAN CORPORATION

You have two cows. You sell one and force the other to produce the milk of four cows. Later, you hire a consultant to analyse why the cow has dropped dead and ask the Treasury to buy you a new one.

 

A FRENCH CORPORATION

You have two cows. You go on strike, organise a riot, and block the roads, because you want three cows.

 

A JAPANESE CORPORATION

You have two cows. You redesign them so they are one-tenth the size of an ordinary cow and produce twenty times the milk. You then create a clever cow cartoon image called "Cowkimon" and market it worldwide.

 

A GERMAN CORPORATION

You have two cows. You re-engineer them so they live for 100 years, eat once a month, and milk themselves.

 

AN ITALIAN CORPORATION

You have two cows, but you don't know where they are. You decide to have lunch.

 

A RUSSIAN CORPORATION

You have two cows. You count them and learn you have five cows. You count them again and learn you have 42 cows. You count them again and learn you have 2 cows. You stop counting cows and open another bottle of vodka.

 

A SWISS CORPORATION

You have 5000 cows. None of them belong to you. You charge the owners for storing them.

 

A CHINESE CORPORATION

You have two cows. You have 300 people milking them. You claim that you have full employment and high bovine productivity. You arrest the newsman who reported the real situation.

 

AN INDIAN CORPORATION

You have two cows. You worship them.

 

A BRITISH CORPORATION

You have two cows. Both are mad.

 

AN IRAQI CORPORATION

Everyone thinks you have lots of cows. You tell them that you have none. Nobody believes you, so they bomb the stuffing out of you and invade your country. You still have no cows, but at least now you are part of Democracy.

 

AN AUSTRALIAN CORPORATION

You have two cows. Business seems pretty good. You close the office and go for a few beers to celebrate.

 

A NEW ZEALAND CORPORATION

You have two cows. The one on the left looks very attractive.

 

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

A SERBIAN CORPORATION

You have two sick cows producing almost no milk. You are happy because they are by 2.1% less sick than other cows in the region, and have direct lineage from cows served at Lazar's Kosovo dinner.  

Edited by ters
  • Like 2
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, Cyber said:

 

Opet se frljas sa fashizmom. 

 

Vidi ovako, jedna od funamentalnih slicnosti izmedju fashizma i nacizma je totalitarizam i militarizam. Jedna od fundamentalnih razlika izmedju fashizma i nacizma je ozvanicena rasna ideologija, koja je u nacistickoj Nemackoj legitimisana Nürnberskim arijevskim zakonima iz ´35. Ti zakoni su omogucili oduzimanje gradjanskih prava i drzavljanstva nemackim Jevrejima, razne vrste progona i tzv. ”konacno resenje” - Holokaust, koji ti pominjes. Dakle, ako se nesto jasno zna, onda je to cinjenica da je Holokaust delo nacizma. Fashizam je stariji od nacizma. Striktno gledano, fashisti na pocetku nisu imali antisemitsku agendu, medju crnokosuljasima je na pocetku bilo cak i Jevreja. Antisemitizam je ozvanicen stub nacistickog rezima, ideologije, agende i zlodela. A sve to pod okriljem nacionalsocijalisticke partije (NSADP) znane kao nacisticka partija. 

 

Odgovor na moj post bi trebalo da rascivija razliku izmedju fasizma i nacionalizma, ili u tvom slucaju da opravda vidjenje koje si pruzila da su zlocini u Nemackoj pre WW2 nacionalisticki a ne fasisticki. Nista od toga u tvom postu nisam video sem mentalne gimnastike koje nema veze sa pomenutom analogijom. 

 

A evo i male dopune. Jedan ali ne i jedini segment fasizma jeste radikalni nacionalizam sto i lingvisticki predstavlja radikalnu razliku prvog u odnosu na drugo. Nacionalizam oznacava privrzenost svojoj naciji, dok radikalni nacionalizam u vidu fasizma predstavlja dizanje te privrzenosti na visi nivo, gde je interes drzave te nacije na vrhu vrednosnog stuba a sva ljudska prava se podredjuju drzavnim, tj nacionalnim interesima jer interes svake nacionalne drzave je i interes nacije koja ju je osnovala.

Kao takav on mora biti autoritaran da bi se sproveo. 

Tako da kao zakljucak mozemo reci da u svakom fasizmu ima nacionalizma (kao i u nekim drugim uredjenjima), dok u svakom nacionalizmu ne mora da bude fasizma niti mora da izraste u fasizam sto uglavnom i nije slucaj.

 

Takav klasican fasizam je postojao u Italiji pre i za vreme rata a cini mi se i u Frankovoj Spaniji nakon rata. 

Hitler je to produbio i sem drzave kao glavni vrednosni stub je nametnuo celu arijevsku rasu (Nemce proglasio arijevcima) kao superiornije u odnosu na sve ostale koje zbog toga moraju da im se podrede, a sto je nazvano nacizmom.

Tako da ovde kao zakljucak mozemo reci da nacizam predstavlja deo (ogranak) fasisticke ideologije, dok nije svaki fasizam istovremeno i nacizam. 

 

S obzirom na sva desavanja koja su se desavala u Nemackoj pre www2 dalje mozemo zakljuciti da su oni rezultat te nacisticke ideologije (nije neispravno reci i fasisticke jer je nacizam podvrsta fasizma) i rezima, a neispravno je reci da su to nacionalisticki zlocini, jer kao sto pise u prvom boldu, nacionalizam je uzi pojam i sam po sebi nije dovoljan da dovede do krsenja ljudskih prava i zlocina. 

 

Shodno tome je neumesno praviti analogije i poredjenja drustva, ideologije i rezima u Nemackoj sa bilo kojim rezimom na balkanu 90ih jer na balkanu nije bilo fasisticke ideologije (u Hrvatskoj bi se mozda o tome moglo i diskutovati s obzirom na nasledje NDH). One jesu bile nacionalne, ali ne bi nikada proizvele ratove da nije od spolja nametnuto pitanje promene granica. Jer to su prvenstveno bili ratovi za teritorijalne granice - za teritoriju gde svaka od th nacija zivi, a nisu kao osnov imale osecaj superiornosti jedne nacije u odnosu na drugu sa zeljom da se ta druga, kao manje vredna, potpuno istrebi ili potpuno lisi osnovnih ljudskih prava, kao sto je to bio slucaj u tridesetim i cetrdesetim godinama sirom Evrope.

Edited by mmajstor
Link to comment
Share on other sites

 zorane,prihvačam ono tvoje da samo povremeno ućestvuješ na temi koju si otvorio,ono da odgovaraš na sto ili više postova.I ja povremeno dođem na ovaj forum.Zaista bih želio govoriti o HR ali više nemam s kime.Moderacija je  nažalost uškopila one kojisu se javljali iz HR i njih više nema.Osobno mislim da bi naši forumski prijatelji imali više koristi,samo da čitaju npr raspravu između mene i slavena ili vjeke umjesto da je tema o HR mrtva..I ja sam nekoliko puta rekao da odlazim,ali vrag mi neda mira pa onda čitam i tu itamo reagiram.Razumi me,meni je to jedini forum čiji sam član i na kojem tu i tamo nešto napišem.ako bi pogledali unatrag,ti i ja imali smo kojekakvih rasprava.Znam da sam dobio nekoliko banova,zasluženo,bio i nekorektan i prost.Trebalo mi je vremena da razumijem tvoj način razmišljnja,poštujem ga ali ga u principu ne prihvačam,Čini mi se da bi se nas dvoje jako lijepo razgovarali neovisno o tome o čemu bi stvorili suglasnost.Bitno je da bi razgovarali.

E sad,nisam baš uzeo učeše u raspravi jer mislim da je krenula u krivom smjeru.Sve što je u raspravi napisala  naša stara prijateljica sa starog foruma(bila je i mederatorica)ne samo da potpisujem nego mi je dala i poticaj da čitam,npr o ur-fašizmu.

 

Nekoliko tek riječi o temi.Sve države nakon sloma komunizma/socijalizma skrenule su u nacioalizam,neke više a neke manje.ZA mene nakon komunističkog intercionalizma,ili principa ograničenog suvereniteta(Brežnjev) to se može podvesti pod to.Manje više sve te državen su ušle u EU i zapravo sa svojim nekakovim suverenističkim pravima remetilački faktor.Kad bi danas te države ulazile u EUpi8tanje je da li uopće sa ovim stavovima ušle.Kad se pogleda ne samo onih prvi daseta ili 12 država u kojem smjeru idu i zašto.Npr.kakove iskorake rade jedna Irska ili Španjolska,do jučer katoličke đamarije(shvati uvjetno).Kako to tumačim?Većina vas koji se javljate,javljate se iz država koje su otvorene za imigraciju.Nažalost ove naše  države  nastale raspadom YU nisu još poželjne na taj način.Tek kad to postane opcija,kad nam postane normalno da živimo sa drugima i drugačijima,postati ćemo normalne države

Pitao si me oko moje još nerođenog unuka kojem se veselim i željno ga očekujem.Sin i njegova prekrasna mala žive u Njemačkoj,svoju vezu za sada i nisu formalizirali.To je njihihova stvar.Obično kad dođu kod mene,ne dođu samo oni,rasprave razgovori su na njemačkom španjolskom ili engleskom.Pred koji tjedan,kad su se vračali sa ljetovanja(Komiža) se povela rasprava što će biti noj Luka.Ja onako sa strane,slušami razumijem dok je to bilo na njemačom.i onda,upiaju konačno i mene,što ja mislim,što će mi biti unuk.Bez razmišljnja sam rekao da će biti Njemac ali da se nadam da će biti poliglot.Naime,moja lijepa draga snahica,osim psovki(moj magarac)nezna beknuti hrvatski.Osim toga u ovoj godini mala je  doktorirala,dobila njemačko državljanstvo i vjerojatno su sad odlučili da je vrijeme za treću generaciju,mada već desetak godina žive zajedno

 

....zorane,nekoliko puta si me na starom forumu pitao o živku skuhali.Otkucaj to i vidi 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 7/30/2021 at 9:03 AM, Devil In My Pants said:

Sav besmisao nase trenutne situacije se svodi na samozvane nacionaliste koji pljuju ''zute'' i manje zlo im je sns i psihopata itd...dok takvi u principu tj prosecno imaju nizak stalez i razmisljaju o glupostima ceo zivot koje se nece ostvariti,vreme i dobar zivot prolaze pored njih..

Ali to je dobro, to znači da stvar funkcionise. Buzdovani koji nikad nisu znali sta bi sa sobom, nikad nisu znali ni sta hoce ni sta nece, nego su ziveli stihijski, kano zivincad, i zato im je smisao postojanja postalo buljenje u tuđi novčanik i u to šta drugi rade (ovaj rekao ovo, onaj rekao ono, ovaj ovo uradio, onaj ono uradio, to su tu teme svih tema, čak i za dr-mre) , takvi cepaju podrigusu i bajat hleb, motaju u pelenama, i mrze, izolovani, na margini, odbaceni i prezreni od svih. I to sto ih malo pripuste u paradajz turizam, ali malo, i to je samo da im uzmu pare. Sve to tako i treba. Koj neće u NATO, taj sedi u blato. Za to su se borili.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Posto se sve manje vise zna o domacim nacionalizmima, pitao bih pokretaca teme @zoran59 , kao i ostale forumase koji zive u SAD, sta misle o americkom nacionalizmu.

Npr redovne izjave americkih predsjednika kako je to greatest nation in the world ili pledge allegiance, svakodnevno zaklinjanje na vjernost i pjevanje himne po skolama i drugim javnim ustanovama.

Interesantan clanak.

https://bostonreview.net/politics/jack-david-eller-pledge-allegiance48127282128_40ab89ce2a_b-900x545.jpg

 

Pledge_feature.jpg?itok=AoRi4CAy

Edited by Amigo
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

To nije etnički nacionalizam, a još manje je plemensko - romantični nacionalizam 19 veka koji ima malo dodira sa stvarnim svetom, a o kakvom drndaju balkanci, i takav nacionalizam kao sto je taj u USA nikome ne smeta.

 

Uostalom, neka i balkanci kenjaju koliko hoće kako su oni najdojajnija zemlja, ne nacija, jer to ne znaci isto u USA i na tim prostorima, nego zemlja, ali neka dokažu i delima da su neki q a da se dere svako ume. 

 

I da se okanu kolektivizma. Jer koliko se oni upinju da sve i svakoga silovanjem nateraju da rade i/ili veruju u ta njihova anja o nekakvim "nama" , toliko isto su oni koji se gade takvog kolektivizma i uterivanja u tor spremni da se opiru tom silovanju, bitkama koje nisu oruzane, mada ni takve nisu iskljucene, to je tako bilo od pocetka sveta, i bice do kraja,  jel tako, tako je.

Edited by Milenko Puzigaca
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Amigo said:

Posto se sve manje vise zna o domacim nacionalizmima, pitao bih pokretaca teme @zoran59 , kao i ostale forumase koji zive u SAD, sta misle o americkom nacionalizmu.

Npr redovne izjave americkih predsjednika kako je to greatest nation in the world ili pledge allegiance, svakodnevno zaklinjanje na vjernost i pjevanje himne po skolama i drugim javnim ustanovama.

Interesantan clanak.

https://bostonreview.net/politics/jack-david-eller-pledge-allegiance48127282128_40ab89ce2a_b-900x545.jpg

 

Pledge_feature.jpg?itok=AoRi4CAy

Pisali smo vec o tome, ali mora da se prelista pisanija. Da bas je adresiran americki nacionalizam. Procitaj, i pitaj. 😉 

Link to comment
Share on other sites

38 minutes ago, Milenko Puzigaca said:

To nije etnički nacionalizam, a još manje je plemensko - romantični nacionalizam 19 veka koji ima malo dodira sa stvarnim svetom, a o kakvom drndaju balkanci, i takav nacionalizam kao sto je taj u USA nikome ne smeta.

 

Uostalom, neka i balkanci kenjaju koliko hoće kako su oni najdojajnija zemlja, ne nacija, jer to ne znaci isto u USA i na tim prostorima, nego zemlja, ali neka dokažu i delima da su neki q a da se dere svako ume. 

 

I da se okanu kolektivizma. Jer koliko se oni upinju da sve i svakoga silovanjem nateraju da rade i/ili veruju u ta njihova anja o nekakvim "nama" , toliko isto su oni koji se gade takvog kolektivizma i uterivanja u tor spremni da se opiru tom silovanju, bitkama koje nisu oruzane, mada ni takve nisu iskljucene, to je tako bilo od pocetka sveta, i bice do kraja,  jel tako, tako je.

 

U predpolitickim balkanskim drustvima preovladjuje predpoliticka svest i to se najbolje vidi u tome sto Balkanjerosi uglavnom ne prave razliku izmedju etnicke i politicke nacije. A onda iz toga proizlazi i sva sila autodestruktivne predpoliticke plemenske kakofonije. To se ne dâ urazumiti - ”Talk sense to a fool and he calls you foolish”.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...