Jump to content

Kutak za (anti?)nacionaliste


zoran59

Recommended Posts

4 minutes ago, mmajstor said:

 

Nisam bas razumeo... o kom dinamicnom poslu se radi i sta se podrazumeva pod natuknicama? 

 

A za ovo drugo se vrlo dobro zna na sta mislim. Albanci kao nacionalna manjina u Srbiji dobijaju podrsku za svoju drugu nacionalnu drzavu sto se kosi sa svim dosadasnjim pravilima na Balkanu, a i dosta sire. 

 

 

To si ti rekao. 

Jasna ti je poanta oko ćirilice tako da... 

 

Ok, shvatio sam da si mislio za Albance nego me zanimao ovaj dio "dok neka druga nacionalna manjina ne moze da ostvari to isto pravo." 

 

Ko to kome smeta?

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Budha said:

Jasna ti je poanta oko ćirilice

Op-trt-gevezen zajn. 😄

Cak ni ova neoradikalska vlast ne planira da ''zastiti ugrozenu cirilicu'' (od koga bre ugrozenu?): 

 

https://standard.rs/2021/04/13/zasto-drzava-ne-stiti-cirilicu-lingvisti-pitaju-maju-gojkovic/

 

Naravno, prosto je uzitak citati kuknjavu otadzbinoljuba i tradiciJonalista u komentarima. 😄 

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, FrediB said:

Jbg, znam da citam izmedju redova.

Odmah namirisem vas ''otadzbinoljube'' i ''pravdoljube'' na kilometar. 😉 

 

Ako si citao od pocetka mozes razumeti da jesam rodoljub ali da to ne dozivljavam kao neku ultimativnu vrednost kao oni u ciju grupu zelis da me svrstas. Upravo je stvar u tome sto se stalno necim svrstavamo i delimo umesto da pokusamo da se razumemo i prihvatimo razlicita misljenja i afinitete.

Nije zapad zao nego oni koji rukovode svetom, jer da nije tako ne bi uporno zagadjivali zivotnu sredinu i prirodu, unistavali biljni i zivotinjski svet, a ljude pretvorili u neempaticne tehno-robove kroz drustvene odnose koji su gori od odnosa u periodu ranog kapitalizma. O ljudskim pravima danas i pre nekih 30ak godina bje i da ne govorimo  

  • Like 1
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, FrediB said:

 

- rusofilicarenje i sinofilicarenje

- antizapadnjastvo

- pravoslavni fundamentalizam 

- cirilicarenje

- iracionalnost, pogotovo u spoljnoj politici (ne  u NATO i EU, hocemo ruske baze i to usred NATO okruzenja itd.)

- mastanje o obnovi orijentalne despotije Vizantije, ovoga puta sa sredistem u Moskvi

- vecito zategnuti odnosi sa maltene svima u komsiluku

- antiprogresivizam i antimodernizam

- tradicionalizam i konzervativizam i to u onom najsirovijem obliku

- guslanje o sveCkoj nepravdi, zlom Vatikanu, jezuitima, iluminatima, Englezima, Amerikancima, judeo-masonima, NATO-u, satanskoj EU, SR Nemackoj kao ''IV Rajhu''

- negiranje sopstvenih zlocina

- otpor bilo kakvim promenama

- ljubav prema cvrstoj ruci

- veciti osecaj ''ugrozenosti'', gard prema svakome ko nije pravoslavan i/ili ''belac'' (sta god tu oni podrazumevali)

- poveca doza rasizma i sovinizma

- poprilicna mizoginija 

 

Dakle kojekakvi seselji, vacici, vulini, vucelici, fireri, obradovici, palme, delimicno i ludi radule kao i ''intelektualci'' tipa cirjakovica, antonica, kovica, simetica, djurkovica, bokana, lompara itd. 

Sa ovim se slazem. Bas dobra definicija srpskog nacionaliste - zato sam i postavio to pitanje. 

I onda se jos pitamo jeli pozitivno ili negstivno biti nacionalista u Srbiji.

Posebno bih istaknuo: rusofilstvo, antizapadnjastvo, ekspanzionisticke teznje u regionu.

A kada neko kaze: hajde da uredimo prvo svoje dvoriste (Djindjic) - odma ga smaknu. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Darth Bane said:

A kada neko kaze: hajde da uredimo prvo svoje dvoriste (Djindjic) - odma ga smaknu. 

 

Ovde prolaze samo sledece price:

 

- vecita ugrozenost od svega i svacega

- zli Zapad

- ja tebi-ti meni

- ima l' mene tune

- nebeski narod, narod najstariji....

- braca putin i si

- nasi istocni prijatelji

- izgubljene srBske zemlje

- diraju nam u CBETNHJE

- ''samostalna'' multivektorska spoljna politika

- ne u NATO

- ''osiromaseni uranijum''

 

itd. itd. 

 

Maltene sve iste stavke kao u ''ur-fasizmu'' Umberta Eka. 

Edited by FrediB
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

U tredu je pomenut zajednicki jezik, Umberto Eco i ur-fashizam, pa da je zgodno povezati neke crvene niti.

 

Tolerancija zahteva komunikaciju. Netolerancija znaci nerazumevanje. ”Nedostatak (jezickog) znanja radja netoleranciju”, rekao je Umberto Eco u jednom intervjuu za fracuski casopis L´Express (22/4 1999). To jezicko znanje ne znaci nuzno neznanje razlicitih jezika, vec prvenstveno nedostatak sustinskog razumevanja recenog. Imajmo u vidu da je Eco bio profesor semiotike. Njegove, srecom, ovekovecene misli o tome kako, izmedju ostalog, nastaje znacenje necega, kako komuniciramo jedni s drugima, kako razumemo jedni druge i sl. su vredne promisljaja. No, Eco je takodje rekao i da formalno jezicko razumevanje nije garancija tolerancije i pominjao je bas primer Srba i Hrvata koji se razumeju, ali …

To je odlican primer kako za toleranciju nije dovoljan isti jezik tj. njegove varijacije. Potrebna je i etika da bi to medjusobno razumevanje - s´ reci na dela - iznedrilo gore pomenutu komunikaciju koja bi onda mogla biti fundament tolerancije. Ecova etika je odraz njegove pragmaticnosti, a pragmaticnost nije bas jaca strana balkanskim plemenima. Bio je optimista i verovao je u to da je ”komunikacija o svetu” moguca uprkos svemu. Preporucujem njegovu knjizicu Cetiri moralna spisa (Sinque scritti morali, 1997). Jedan od cetiri spisa u toj pregnantnoj knjizici je definisanje ur-fashizma i njegovih odlika.

 

Kroki ur-fashizma iz tog spisa:

  1. Prvi znak ur-fashizma je tradicionalizam.
  2. Tradicionalizam podrazumeva odbacivanje modernizma. […] Prosvetiteljstvo i razum se gledaju kao depriviranost U tom smislu, ur-fashizam se moze definisati kao iracionalizam.
  3. Iracionalizam se ispoljava u radnjama kojima ne prethodi promisljaj. […] Kultura je nesto sumnjivo ukoliko se bazira na bilo kakvoj kriticnosti. Nepoverenje u intelektualni svet je uvek bilo simptom ur-fashizma. Zvanicne intelektualne aktivnosti ur-fashizma se svode na optuzivanje moderne kulture i inteligencije da su izdajnici tradicionalnih vrednosti.
  4. Ur-fachizam vidi razlicitost misljenja kao izdaju. Sinkretizam ne trpi kriticku analizu.
  5. Ur-fashizam raste i zahteva koncenzus tako sto pojacava i zloupotrebavljava strah od razlicitosti. On se hrani i bubri pronalazeci ”uljeze” i upiruci prstom u njih. 
  6. Ur-fashizam nastaje iz socijalne i individualne frustracije, pa njegovi projektanti to zlokoriste manipulisuci frustriranima.
  7. Ur-fashizam pruza onima koji su izgubili socijalni identitet – nacinalnni identitet. Tako nastaje nacionalizam. Jedino sto takvoj naciji omogucava identitet – to su locirani ”neprijatelji”. Zato se u psiholoskom korenu fashizma nalazi paranoidna opsednutost mislima o pretecim konspiracijama, ne samo spoljasnjim nego i unutrasnjim.
  8. Pristalice se valjaju u sopstevim fantazijama o neprijateljima, no stalnim prilagodjavanjem retorickog registra za potrebe diskusije , pucaju sami sebi u nogu.
  9. Ur-fashizmu je borba protiv ”neprijatelja” nacin opstanka.
  10. Ur-fashizam manipulativno zagovara elitizam plebsa, jer njihove najbolje sluge su plebejci koji se klanjaju Vodji. Mase moraju biti skuvane kao zabe, da bi vapile za ”vladarom” kome se slepo predaju na volju (sto se uvek zavrsi velikom nevoljom)
  11. Mitologija se rabi u stvaranju kultova. Heroizam je ur-fashisticka norma. Zato su spremni da ginu, a dok cekaju na junacku smrt salju u smrt sve koji im se nadju na putu.
  12. Zveckanje oruzjem je falus-substitut.
  13. Ur-fashizam je satkan od ”kvantitaivnog populizma”. Za ur-fashiste individua nema nikakva prava, samo je tzv. ”narod” monolitna celina, izmanipulisan vox populi radi ono sto manipulatori hoce – izrazava tzv. ”narodnu volju”.
  14. Ur-fashizam govori ”novojezikom” (”Newspeak” u Orwellovoj 1984).

 

Svako eventualno prepoznavanje uopste nije slucajno. Ove stvari su vrlo dobro istrazene i definisane u relevantnoj literaturi a dokazale su same sebe i u praksi. Krvava empirija. 

 

 

 

Edited by Cyber
  • Like 8
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, mmajstor said:

Ako je covek imao kvalitet, pisanje na cirilici ne bi trebalo da predstavlja neki veliki problem, mada ne znam koja tacno bransa je u pitanju. 

Imao je kvalitet da bude najuren prvog sata, odmah u trenutku kad je pomenuo najstarije prezime, ili šta je već prvo bili što što nema veze sa poslom, ali ima sa nacionalizmom i primitivizmom. Odmah šut u dupe. Takvi im ne trebaju. Ometaju produktivnost.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

57 minutes ago, Cyber said:

Tolerancija zahteva komunikaciju. Netolerancija znaci nerazumevanje. ”Nedostatak (jezickog) znanja radja netoleranciju”, rekao je Umberto Eco u jednom intervjuu za fracuski casopis L´Express (22/4 1999). To jezicko znanje ne znaci nuzno neznanje razlicitih jezika, vec prvenstveno nedostatak sustinskog razumevanja recenog.

 

To je upravo ono sto cesto nedostaje na ovom forumu sto se vidi i na ovom threadu. Agresivnost, iskljucivost, etiketiranje, i odsustvo zelje da se razume sagovornik vec se na prvu loptu kvalifikuje u stratum potpunog ekstrema sa ciljem da se sagovonik unizi. I onda od takvih forumasa treba da slusamo kritiku nacionalizma, a desnicarstvo u njihovim postovima vri na sve strane. Vazi na plazi. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Zašto bi se neko ozbiljno bavio nečijim emotivnim stanjima? Mogu misliti, rodoljublje jedno, nacionalizam drugo, nešto treće,  bla bla bla. Kol'ko sam ja tu dobar što neki traže da imam emotivan pristup mestu gde sam se slučajno rodio? Da nije možda to isto kao kad bi nekome pokazao na ulici devojku, dečka, šta ko voli, i da kaže "hajde zaljubi se u ovu/ovoga". Pametnije je ovim ljubiteljima takvih stvari da zastupaju redovno čišćenje ulica. Tako će bolje pokazati kakvo god ljublje. Rek'o i drug Isus da više vredi kad neko poseje dva struka žita nego kad hiljadu knjizevnika i fariseja buncaju pet godina o bilo čemu, je li tako, tako je.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, Milenko Puzigaca said:

Jedino sto vidim je da neki iz nepoznatih razloga pristaju da svoje poštovanje dele unaokolo bilo kome ili bilo čemu, a da ne traže da to poštovanje bude zasluženo :krstipd4:

 

Prvo treba nauciti da svaki covek zasluzuje minimum postovanja bez obzira ko je i sta je, i da li deli isto misljenje i razmislja i zakljucuje na isti nacin. Tek kada se to savlada onda se ide dalje.... 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Meni, eto opet pocinjem, nesto nije jasno, cime se nacionalisti ponose? Uspesima nekih drugih ljudi koji sticajem okolnosti dele jezik i/ili religiju sa njima?

Da se Nikola Tesla rodio gde jeste, i da su usvojili neki Finci, da li bio bio Finac, ili kako ga svojataju Hrvat/Srbin? Nije drzava zar ne? To je i nekako moglo u SFRJ.

 

Od kako je Zoki otvorio ovu temu zvoni mi u glavi razgovor mog klinca pre par godina u Sr sa nekim relativno osvescenim, mozda i prisilno odbrambenim Srbima. Kazu, moj techa je Albanac, moj klinac naravno logicki zakljuci, znaci on je iz Albanije. Odgovor ne - on je iz Hrvatske :smiley33: Ma njegovi roditelji su Albanci, aha znaci oni su iz Albanije, ma ne nisu oni su sa Kosova.....Pita on jel on prica albanski, odgovor ne. Ali on je katolik, pazi mog klinca mmmmm kakve to veze ima? Twist njegov sin je Srbin (tako se deklarise), pazi mog klinca - i totally lost you.... :smiley13:

 

Sta je neko rodjen u SR, od oca Hrvata (deklarise se) i majke Crnogorke, koji je budista?

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Angelia said:

Meni, eto opet pocinjem, nesto nije jasno, cime se nacionalisti ponose? Uspesima nekih drugih ljudi koji sticajem okolnosti dele jezik i/ili religiju sa njima?

Da se Nikola Tesla rodio gde jeste, i da su usvojili neki Finci, da li bio bio Finac, ili kako ga svojataju Hrvat/Srbin? Nije drzava zar ne? To je i nekako moglo u SFRJ.

 

Od kako je Zoki otvorio ovu temu zvoni mi u glavi razgovor mog klinca pre par godina u Sr sa nekim relativno osvescenim, mozda i prisilno odbrambenim Srbima. Kazu, moj techa je Albanac, moj klinac naravno logicki zakljuci, znaci on je iz Albanije. Odgovor ne - on je iz Hrvatske :smiley33: Ma njegovi roditelji su Albanci, aha znaci oni su iz Albanije, ma ne nisu oni su sa Kosova.....Pita on jel on prica albanski, odgovor ne. Ali on je katolik, pazi mog klinca mmmmm kakve to veze ima? Twist njegov sin je Srbin (tako se deklarise), pazi mog klinca - i totally lost you.... :smiley13:

 

Sta je neko rodjen u SR, od oca Hrvata (deklarise se) i majke Crnogorke, koji je budista?

 

Izrod! 

 

😁

  • Ha-ha 3
Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, Budha said:

 

Izrod! 

 

😁

Pazi twist se prosiruje, jedan od rodjaka (deca ovih pomenutih koji nisu budisti, samo su bili ateisti) se ozenio ruskinjom- zena iz Rusije (malo sam promenila cinjenice ali stoje) - sta su njihova deca? Niko od njih nije religiozan. 

Dodjem tamo i svako mi izredja njihovu etnicku nacionalnost i ja ih sve pogledam i samo im kazem ma gonite se....svi pricaju isti jezik, ista kultura.

 

Svake godine ama svake, neko me ubedjuje kako sam pravoslavna, a svi znaju da sam ateista. I kako im padne na pamet - svojataju me.

 

Svaki pute me seti, klinac bio mozda 8-9, udjemo na avion, i on cuo ljude, kaze mama ovi ljudi su iz Srbije, pazi mene - nisu sreco...spusti ton. Ali mama...pricaju srpski :classic_biggrin: nisu sreco, objasnicu kad budes stariji....

Edited by Angelia
Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Don Juan said:

Zavisi koja ti je polazna tačka. Ako gledaš ideju jugoslovenstva koja je nama poznata, a koja je forsirana posle drugog svetskog rata, onda se jugoslovenstvo može posmatrati kao opšte koje obuhvata sve pojedinačno. To u praksi znači da ti možeš biti Srbin, Hrvat, Slovenac, ali to podrazumeva opštu odrednicu jugoslovnestva.

Međutim, izvorna ideja jugoslovenstva je i te kako sadržala elemente nacionalizma, pa čak je koketirala sa idejom italijanskih fašista, i podrazumevalo je opšte koje negira pojedinačno, odnosno utapanje svih postojećih nacija u jednu i pravljenje super nacije - Jugosloveni.

Vrlo jasan nacionalim možeš videti kroz oragnizovanje sokolskih društava koje su imale za cilj, citiram - "...podizanje telesno zdrave, moralno jake i nacionalno svesne državljane Kraljevine Jugoslavije, a sve to uporednim vaspitanjem tela i duše...". 1940. su čak organizovane i vojne formacije od ovih udruženja, nešto kao teritorijalna odbrana, a sa ciljem odbrane Jugoslavije od sila osovine.

Dakle ne da jugoslovenstvo i nacionalizam nemaju veze, nego je jugoslovenstvo nastalo kao želja jačanja nacionalne svetski jugoslovenskih građana. Međutim, projekat je propao, kao što propada svaki projekat koji se ne gradi na zdravim temeljima.

 

Treba, kao što kaže @DJORDJE, poći od originalne ideje jugoslovenstva koju je definisao Jugoslovenski klub, ali, svakako, treba razlikovati ideju od prakse pa i prakse kralja Aleksandra i KPJ. Po meni, ideja jugoslovenstva nije forsirana posle II svetskog rata, uostalom KPJ je smatrala Kraljevinu Jugoslaviju za tamnicu naroda, stvoreno je šest republika za pet naroda, ja sam u osnovnoj školi učio da u BiH žive Srbi i Hrvati, različitih vera, Jugosloveni nisu pominjani, nisu postojali, čini mi se, ni na popisima sve do '71, kada su prihvaćeni kao kompromis za one koji ne žele da se izjasne kao Srbi, Hrvati, tada već i Muslimani, s avelikim M...

KPJ, odnosno SKJ, se podelila po nacionalnim osnovama, formalno po teritorijalnim, jeste postojao Savez komunista Srbije, ali je on postao Savez Srpskih komunista, isto i sa Hrvatskim, Slovenačkim, Kosovskim, malo drugačije sa SKBiH, CG.

Uglavnom, korišćenjem principa klin se klinom izbija, opasnost od rastućeg nacionalizma se pokušala umanjiti davanjem ustupaka do kraja, do stvaranja nacionalnih država predvođenih nacionalističkim partijama.

Jugoslavija, ni prva ni druga, nisu prevazišle postojeće nacionalizme, možda to znači da nije opravdali ni pokušaj stvaranja, a videćemo šta će dati kao rezultat razbijanje Jugoslavije, da li su nacionalizmi zasićeni ostvarenjem osnovnog cilja, svojom državom.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Angelia said:

Meni, eto opet pocinjem, nesto nije jasno, cime se nacionalisti ponose? Uspesima nekih drugih ljudi koji sticajem okolnosti dele jezik i/ili religiju sa njima?

 

To je stvar inspiracije. Kad god neko ko deli nasu zajednicku stvarnost postige neki uspeh, to nam ulije energiju i veru da i mi mozemo isto na polju u kojem smo dobri. 

 

Quote

Sta je neko rodjen u SR, od oca Hrvata (deklarise se) i majke Crnogorke, koji je budista?

 

Sto to pitas forumase a ne njega? 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Div said:

Jugoslavija, ni prva ni druga, nisu prevazišle postojeće nacionalizme, možda to znači da nije opravdali ni pokušaj stvaranja, a videćemo šta će dati kao rezultat razbijanje Jugoslavije, da li su nacionalizmi zasićeni ostvarenjem osnovnog cilja, svojom državom.

 

Ne znam koliko ima veze sa temom, ali od kada je narod ziveo na teritoriji balkana, velike sile su zelele da ga sto vise izdele i kreiraju sto vise identiteta i nacija da bi onda mogle sto lakse vladati ovim podrucjem koji je strateski bitan kao veza izmedju azije i evrope. U tome su prilicno i uspeli. Jugoslavija i jugoslovenstvo je kao ideja tu zamku moglo da osujeti onim zajednickim identitetom koji se nije mogao poreci a to je pripadnost juznim slovenima. Prema tome, to je bila pragmaticno fenomenalna ideja za nas koji zivimo ovde, ali kada je ta cinjenica postala balast za velike sile, samo je bilo potrebno medijski i logisticki zatreti seme sovinizma i sve ostalo smo odradili sami. To se radi na svim meridijanima od kada je sveta i veka, pa nije ni cudo sto postoji stara poslovica 'zavadi pa vladaj'. 

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, Angelia said:

Gresis, UK ima istoriju etnickog nacionalizma, samo sto su, pravilno zakljucili da je to glupost i da je bolje da se gledaju kao ujedinjeni.

 

Ako misliš da je UK stvorena demokratskim putem dogovorom Engleza, Škota, Velšana i severnih Iraca onda slabije poznaješ istoriju UK-a.  Posebno ako se uzme u obzir mini građanski rat koji je bio aktuelan na irskim ostrvu, pa skoro ceo prošli vek.  Međutim, to je malo šira priča i nevezano za Irce gde je sukob vekovni i baziran pre svega na religijskom pitanju, dobar deo Velšana će ti reći da je Vels okupiran od strane Engleza i da su im ukinuta sva prava. Sa druge strane velški, irski i škotski nacionalizam (nazovimo ga tako), je i dalje izuzetno jak.

Pa Rajan Gigs, fudbler, koji je Velšanin je imao  probleme kada je na Olimpijskim Igrama nastupao za GB.

Edited by Don Juan
Link to comment
Share on other sites

Jerotije Pantić 48h dok se Moderacija ne dogovori o dužini kazne.

 

Tema je pročišćena od ratno-političkih prepucavanja, probajte da se koncentrišete na nju onako kako je zoran to zamislio.

 

Hvala.

 

Premeštamo na Društvo.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, Eddard said:

Fascinantno mi je da, većina nas, Srba, Hrvata, Bosanaca, Albanaca, Makedonaca i ostalih Balkanaca... kad se negde sretnemo u tuđoj zemlji, ponašamo se kao da smo svi iste narodnosti i pripadnosti... osim pojedinačnih budala koje pominje Đorđe... 

 

Govori li to u prilog ili protiv pripadnosti jednoj naciji (kako god da je terminološki odredimo)? 

 

u tudjoj zemlji se susrecu uglavnom onih  20ak% normalnih- koji su pobegli zbog 70% nenormalnih

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, mmajstor said:

 

Prvo treba nauciti da svaki covek zasluzuje minimum postovanja bez obzira ko je i sta je, i da li deli isto misljenje i razmislja i zakljucuje na isti nacin. Tek kada se to savlada onda se ide dalje.... 

Kakve sad veze ovo ima sa temom? O ovome bi mogli da budu priupitani nacionalisti, narocito balkanski, ovako nesto: "Je li baki, kada si se ti i da li si se ikada obratio sa Vi seljaku na pijaci ili ovima koji iz kontejnera sakupljaju sekundarne sirovine?". Po tome kako se neko drustvo ili pojedinac odnose prema najnezastićenijima ili najslabijima se vidi postovanje čoveka prema čoveku, kao prema osobi, ličnosti, individui :wicked: (ovakav smajli zato što su tu i reč "individua" proglasili za termin koji označava nekoga ko je sumnjiv) ali to nema veze sa temom.

 

A u vezi teme, tzv nacionalisti očekuju da neko poštuje "naciju" medu kojom, ili preciznije, pored koje se slucajno rodio, ovako blanko, samo zato sto je negde slučajno rođen, bez da je to poštovanje zasluzeno, čak i kad je ta nacija sva nikakva i nedovršena, kao što neke očigledno jesu. Neće moći. 

 

Prvo treba ti koji svoj identitet vezuju za kolektivni identitet pokažu da imaju i lični identitet, pa ćemo posle videti. Npr, da dokažu, i rečima i delima, da nisu deo ovoga što je rekao @Doc Holiday :

 

Quote

Radim na ulici, to jest pijaci , srecem ogroman broj ljuci...  i strasno je slusati kakav stav ima ogromna vecina i prema Srebrenici i prema Sarajevu i prema Kosovu , Vukovaru, hladnjacama itd...

I to su tu hladnjače, Kosovo, Srebrenica, Rusije, Kine, Putini, Siji, sad i Orbani i ostalo samo simptom dublje pagologije. Koja je da su do srži ogrezli u anticivilizacijskom opredeljenju, u vezi svega. Takvima je atak na "naciju" i kad neko primeti očiglednu činjenjicu da je tu sve štrokavo i haotično i površno i nepouzdano i neorganizovano i stihijsko.

 

Evo i ovde na forumu, pojedinima je ideja da oni uvide gde je greška, a nije u zvezdama ni u zaverama, pa da dobiju želju da se promene i integrišu umesto sto su neprekidno u iracionalnom ratnom stanju protiv celog sveta toliko strana, da im je prihvatljivija "ideja" iz Japana pre 80 godina, ako se "neprijatelj" iskrca (da ih ugnjetava tako što bi ih terao da se ponašaju normalno a ne kao oni) radije bi svi izginuli nego da prestanu sa tim sebicnim infantilizmom, promene se, uljude pa integrišu u okruženje. Strašno.

 

@Doc Holiday  iskreno, svaka čast kako izdržavaš, jer ima onih bi da su prinuđeni da u toj meri svakodnevno imaju kontakt sa ovakvima o kojima pričaš do sada hiljadu puta postali serijski ubice, minimum. Ako nekoga zanima kako je to minimum biti serijski ubica, pa tako, postoji i onaj iz Las Vegasa kao sledeći stadijum, ili onaj na osnovu čije životne priče je snimljen ruski film Levijatan

Edited by Milenko Puzigaca
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Angelia said:

Meni, eto opet pocinjem, nesto nije jasno, cime se nacionalisti ponose? 

 

Quote

 

– Чиме се поноси мој газда и остали његови суграђани, Срби? Зашто толико дижу главе и с надувеном гордошћу и презрењем гледају на мој род? … Поносе се отаџбином, поносе се тиме што им је милостива судбина доделила да се роде овде у Србији. Па и мене је мајка отелила овде у Србији, и не само да је ово отаџбина моја и оца мога, већ су и моји стари као и њихови, сви заједно, прешли у ове крајеве још из старе словенске постојбине. Па нико од нас волова не осећаше понос због тога, већ смо се ми увек поносили тиме који више терета узбрдо може повући, а ниједан во до данас не рече неком швапском волу: „Шта ти хоћеш, ја сам српски во, моја је отаџбина поносна земља Србија, ту су се отелили сви моји стари, ту су, у овој земљи, и гробови предака мојих.“ Боже сачувај, тиме се ми никад нисмо поносили, то нам ни на ум није падало, а ето се они и тиме поносе. Чудни људи!

...

– Поносе се светлом прошлошћу. Имају Косово поље, Косовску битку. Чудна чуда, па зар и моји стари нису још и тада вукли војсци ’рану и ратне потребе; да нас није било, тај би посао морали радити сами људи. Имају устанак на Турке. То је велика, племенита ствар, али ко је ту био. Зар су дизали устанак ови надувени шупљоглавци што се овако не радећи ништа шепуре поред мене с поносом, као да је то њихова заслуга.

 

Ето, да узмем за пример само мога газду. И он се поноси и хвалише устанком, а нарочито тиме што је његов прадед као редак јунак погинуо у рату за ослобођење. Па зар је то његова заслуга? Његов прадед је имао права да се поноси, али он не; његов је прадед погинуо да би мој газда, као његов потомак, могао бити слободан. И он је слободан, али шта ради у тој слободи? Украде туђе врљике, седне и он на кола, па ја вучем и њега и врљике, а он на колима спава. Сад је продао врљике, пије ракију, не ради ништа и поноси се светлом прошлошћу. А колико је у устанку мојих старих поклано да се борци хране, па зар нису и моји стари, у то време, вукли ратне потребе, топове, храну, џебану, па нама ипак не пада на ум да се китимо њиховим заслугама, јер ми се нисмо изменили, ми и данас вршимо своју дужност као год и наши стари што су је савесно и трпељиво вршили.

 

Поносе се патњама својих предака, петстогодишњим робовањем. Мој род пати откад постоји, патимо ми и дандањи и робујемо, па ми то никад не ударисмо на велика звона. Кажу, Турци их мучили, клали, ударали на коље, па и моје су старе клали и Срби и Турци, пекли, и на какве нас још муке нису ударали.

 

Поносе се вером, а не верују ни у шта. Што сам ја крив и мој цео род што нас не примају у хришћане. Вера им каже „не укради“, а ето мој газда краде и пије за те новце што је од крађе добио. Вера им налаже да чине добро ближњем своме, н они један другом само зло чине. Код њих је најбољи човек, кога сматрају за пример врлине, ако само не чини зла, а већ, разуме се, да нико и не помишља да захтева од кога да, сем тога што никоме зла не чини, учини и добро. И ето на шта су спали да су им примери врлина равни свакој бескорисној ствари, које само ником зла не чине.

...

Razmišljanje jednog običnog srpskog vola

Edited by Milenko Puzigaca
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...