Jump to content

Košarka - Tokio 2020


Recommended Posts

1243006212_OgImage_en(1).thumb.png.df06f9c5941f4bd55f62ff6fb1c90710.png

Mislim da polako možemo da se prebacimo ovde. Pripremne utakmice su završene i ekipe polako dolaze u Tokio. 

Muški turnir

Grupa A

1. Iran
2. Francuska
3. SAD
4. Češka

Grupa B

1. Australija
2. Nemačka
3. Italija
4. Nigerija

Grupa C

1. Argentina
2. Japan
3. Španija
4. Slovenija

Dakle, sistem takmičenja je promenjen. Umesto dve grupe po 6 timova, sada imamo 3 grupe po 4 reprezentacije. Po najbolje dve iz svake grupe će se plasirati u četvrtfinale, a uz njih i dve najbolje trećeplasirane. Žreb za četvrtfinale je takav da će tri reprezentacije koje završe prve u grupi uz najbolju drugoplasiranu reprezentaciju biti nosioci i uparivaće se sa preostale četiri ekipe. Ovo pomaze u brisanju kalkulacija i izbegavanju Amera jer sve zavisi od žreba i ako završiš prvi u grupi imaš 33% šanse da dobijes SAD u polufinalu (pod uslovom da i SAD završi kao prva u grupi). Imho, losa strana ovog sistema su najbolje trećeplasirane ekipe i to što će verovatno koš razlika odlučivati ko će proći, a neće svi imati iste protivnike. Isto važi i za najbolju drugoplasiranu ekipu, pa zbog toga ne treba očekivati da će neko tek tako odrađivati utakmice do kraja. 

Rosteri - https://en.wikipedia.org/wiki/Basketball_at_the_2020_Summer_Olympics_–_Men's_team_rosters

Turnir počinje 25. jula. Prvog dana se igraju grupe A i B, drugog grupa C, a trećeg dana je pauza. I tako x3. Zatim su četvrtfinala 3. avgusta, polufinala 5. avgusta, a finale 7. avgusta. Utakmice se po našem vremenu igraju između tri ujutru i dva popodne.

Na dosadašnjih 19 izdanja SAD je osvojila 15 zlatnih medalja, SSSR dve, Jugoslavija i Argentina po jednu. Zlato iz Rija brane Amerikanci.

Ženski turnir

Grupa A

1. Južna Koreja
2. Srbija
3. Kanada 
4. Španija

Grupa B

1. Nigerija
2. Japan
3. Francuska
4. SAD

Grupa C

1. Australija
2. Portoriko
3. Kina
4. Belgija


Rosteri - https://en.wikipedia.org/wiki/Basketball_at_the_2020_Summer_Olympics_–_Women's_team_rosters

Sve što važi za muški turnir važi i za ženski. On počinje dan kasnije, 26. jula.

Reprezentacija SAD je osvojila 8 od mogućih 11 zlatnih medalja, preostale tri je osvojio SSSR (EUN 1992.). SAD brani zlato i u ženskoj konkurenciji.

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Na sajtu OI stoji suluda satnica za košarkaški turnir, po istoj u muškoj konkurenciji prvo bi se igrao finalni meč i to u pola 12 pre podne po lokalnom vremenu, a onda slede ženski meč za bronzu pa muški meč za bronzu uveče :smiley5:

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Romantik said:

Na sajtu OI stoji suluda satnica za košarkaški turnir, po istoj u muškoj konkurenciji prvo bi se igrao finalni meč i to u pola 12 pre podne po lokalnom vremenu, a onda slede ženski meč za bronzu pa muški meč za bronzu uveče :smiley5:

Reći ću ti rešenje te zagonetke. Tri slova.

NBC.

Termin koji odgovara gledaocima u Americi. 

Edit. Ali to nije ništa, sva plivanja u finalu su u jutarnjem terminu, Španovića će skakati finale u 9.00 ujutru. Ranije nisu prolazile ovakve stvari zbog publike, sada mogu da rade šta hoće.

Edited by Don Juan
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

SAD favorit broj 1 naravno, ali nisu bez mana. S obzirom da će KD biti alfa i omega, postavlja se pitanje koliko mogu da se prilagode manjim ulogama krilni potrošači poput Tatuma i Middletona. Adebayo je jedini pravi centar, Green će isto mahom pokrivati 5, zajebano za ostale je što su obojica odlični dodavači i pametni igrači. Ono što može biti problem je što mnogi od ovih igrača više vole da potegnu iz driblinga za 3 nego leba da jedu, a moraće bogami dosta prljavog posla i fizikalisanja da se odradi, videćemo kako će reagovati na tuču. Mogu im problem praviti ekipe sa jakim i gabaritnim centrima. Ipak, vanserijsko iznenađenje bi bilo da ostanu bez zlata ali ne očekujem neka razbijanja konkurencije već intenzivne i takmičarski otvorene utakmice naročito protiv ekipa iz "druge favoritske kategorije", a to su:

 

Španija, Francuska i Australija. To su ekipe koje mogu da iskoriste loš dan Amerikanaca, a bogami i kad imaju dan mogu da im ispariraju do završnice. Španci su svi na okupu, matori su i nikako nisu uspeli da izbace neko novo ime poslednjih godina, ali svi znamo da ih niko ne sme potceniti, tako su uzeli i svetsku titulu iz drugog plana. Francuzi opet dosta napadački zavise od tandema De Colo - Fournier, ali sada je tu i Batum da im olakša nakon što je pokazao prošle sezone da nije još za sarkofag kako je izgledalo. Možda vidimo i neku šutersku eksploziju Luwawua. Na PG su tanki ali De Colo bi trebalo da pokriva organizaciju najviše. Fizikalije nikad nisu bile problem. Pod košem su ozbiljni sa Gobertom i Poirierom. Videćemo da li mogu napadački da prate ostale favorite. Australija mi je simpa i navijam da konačno ova generacija uzme medalju, koja im izmiče stalno poslednjih godina. Nema više Boguta ali tu su i dalje kao udarnici Mills, Ingles i Delly, pojačani vrhunskim defanzivcem Thybulleom i fizikalcem Greenom. Možda vidimo nešto i od Exuma koji dugo nije igrao za reprezentaciju. Landale je jako bitan i pravu zamenu za njega nemaju. Vrlo ozbiljne šutere imaju na klupi. Dobra ekipa, biće baš zajebani.

 

Od ostalih, mislim da eventualno mogu do medalje Slovenci sa Lukom, što bi ipak bio podvig ali ne bih se kladio protiv njega. Italijani, Nemci, Česi mi deluju skromno, možda su tu čak Česi nekako najnezgodniji, tvrdi su i igraju dugo zajedno. Argentina ima opake bekove ali su baš bedni pod košem a ne verujem da deda Skola ponovo može da pravi razliku. Nigerija je takođe zanimljiva ali mislim da oni imaju isuviše velike amplitude u igri i da će ih ove iskusnije ekipe lako rešiti taktički. 

Link to comment
Share on other sites

I jedni i drugi ubacili 15 trojki uz fenomenalan procenat, ali u zavrsnici Italijani prelomili igrom unutra, a Nemci bez ikakve ideje. Fontecchio 5/5 trojke, Polonara 0/6, cak se nije ni upisao. Lo igrao savrsen mec, a onda se raspao u zavrsnici. Na kraju i prilicno ubedljiva pobeda za Italijane, moguce je da im je ovo dovoljno za prolaz.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...