Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

Da, ima ih. U NS bas dosta, retko izlazim sem na strand i po restoranima/kaficima i skontah ih dosta. Da budem iskren pojma nemam ko je Rus, a ko je Ukrajinac. Ima ih dosta na ovim grupama sto traze smestaj. Sad ce videti po cenama kako volimo da deremo bracu.

 

Inace na frontu velika ofanziva na Khersonu sinoc. Takodje moze se reci da ce Ukrajinci uvek da kukaju za oruzje, verujem da imaju dosta,ali koliko god da imaju, Rusi imaju vise,posebno onog raspalog iz SSSR doba. Rusija stagnira, slabo osvaja, cak i gubi teritorije u Khersonu su oslobodjena neka sela itd..

 

U Mariupolju su stavili zastavu Rusije,ne dnr ili lnr...dele ruske pasose..cist nacizam na delu, bas me zanima  koj im je zelja sa ovim ratom jer ovo moze trajati godinama.

 

UA je izjavila da su juce presli 10k mrtvih vojnika u ovom ratu, Rusi imaju minimum 32k zrtava

Link to comment
Share on other sites

Najbolji su mi naslovi sa srpskih vesti ala - 'Rusi oslobodili nestonesto u Ukrajini (od Ukrajinaca)' pored redovnih - 'Putin lupio sakom o sto (onaj od 50 metara)' pa - 'Kim (brat korejski) zagrmeo',  'ruski general (koji god) otkrio tajne planove', 'Nemacka gladuje Srbija planduje = ima se moze se', Papa prelomio placa u rubljama'....:ajme:

 

Putin sahista (velemajstor)

Zelenski pajac (cirkuski)

 

Zamalo da zaboravim i lepojku Zaharovu koja svaki cas nesto zapreti.  :evil:

Edited by Jezebel
  • Like 2
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Milenko Puzigaca said:

To su ocigledno neki muckarosi. Zasto bi neko to radio sto oni kao nude? Tako je jedan isao u Rusiju da radi, i kao, odjednom mu povecali platu od 1000 evra na dve, njegova sestra pricala. Ona je arhitekta, on nesto slicno, kao, ici ce i ona. I otisla, ali posle par meseci sto im nisu isplacivali platu, dali otkaz, ali ih uhvatili oni lokdauni oko kovida pa jos nisu ni mogli da se vrate odmah. Mozda i nisu muckarosi, ali stvarno svako neka vidi, zasto bi neko iz cista mira nudio duplo vecu platu, i sta to uopste znaci? Koliko se tu placa sat, zna li se uopste, ili tako đuture - "plata" ovoliko. Čudno je malo.

 

Ima dosta legitimnih IT biznisa koji su se iselili iz Ukrajine zbog bezbjednosti i iz Rusije zbog sankcija, čiji su kupci bili stranci. Njihovi programeri nisu svi mogli, možda ni htjeli, da izađu iz Ukrajine i Rusije i sad su u frci da kompletiraju timove i počnu normalno da rade prije nego što počnu da gube klijente.

Znam iz priča bliskih ljudi iz CG da je tamo izbjeglo (čak i prije početka invazije, jer muškarci u godinama u kojima su vojni obveznici nakon 24. februara ne mogu gotovo nikako da izađu iz Ukrajine) nekoliko Ukrajinaca koji su ozbiljne glave za IT i koji su najnormalnije nastavili da rade iz CG i, sudeći po tome kako žive, zarađuju velike pare.

Što se tiče plata, programeri su kod nas deficitarni (jer se oni koji znaju posao masovno iseljavaju), tako da su plate i bez ovog novog talasa solidne, moj najmlađi brat od strica sa 27 godina već ima 2000 jura mjesečno tu u Beogradu.

 

Fun fact: u CG se žale kako Rusi i Ukrajinci divljaju po putevima džipovima od 5000 kubika. Ako to nije nebeska pravda za nikšićke i cetinjske vozače psihopate na putevima, ne znam šta je :bravo:

  • Thanks 1
  • Ha-ha 3
Link to comment
Share on other sites

Ja sam upoznao Rusa koji ovde otvara samo "ljušturu" od kompanije koja će da prihvata posao i radi platni promet a on će i dalje da radi u Rusiji. Ima i tih slučajeva.

 

Sa druge strane upoznao sam i jedan bračni par, on mašinski inženjer a ona ekonomista koji su ovde samo da pokušaju da odu na zapad. Nemaju nameru ovde da ostanu jer od ovoga beže 🙂 . U principu vrlo malo je ovde Rusa koji su otišli iz Rusije da ovde ostanu. Ovo je privremena stvar, mada ako rat potraje a po svemu sudeći hoće i izolacija Rusije osatane mogli bi nešto malo profitirati a i neki od tih Rusa bi mogli ostati kod nas zauvek.

 

Znam da je čeličana dobila veće kvote od EU tako da ćemo tu povećati izvoz. Cene poljoprivrednih proizvoda rastu tu ćemo isto profitirati. Videćemo za ostale sektore.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Quote

Biden: Zelensky non mi ascoltò su invasione imminente

Il presidente degli Stati Uniti Joe Biden ha affermato che Volodimir Zelenski "non ha voluto ascoltare" gli avvertimenti di Washington prima che la Russia invadesse il suo Paese. "Molte persone hanno pensato che stessi esagerando. Ma sapevo che avevamo informazioni che stava per accadere: Putin stava per attraversare il confine, non c'erano dubbi", ha spiegato durante un'iniziativa a Los Angeles per raccogliere fondi per il Partito Democratico. 

Google prevod

Бајден: Зеленски ме није слушао о предстојећој инвазији

 Амерички председник Џо Бајден рекао је да Володимир Зеленски „није желео да слуша“ упозорења Вашингтона пре него што је Русија извршила инвазију на његову земљу.  "Многи су мислили да претерујем. Али знао сам да имамо информацију која ће се десити: Путин ће прећи границу, нема сумње", објаснио је он током иницијативе у Лос Анђелесу за прикупљање средстава за Демократску странку.

 

Znaci kriv Zelenski jer nije shvatio ozbiljno americka upozorenja? Da ih je shvatio sta je po njima trebalo da uradi da do rata ne dodje? 

  • Like 1
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Милица said:

Znaci kriv Zelenski jer nije shvatio ozbiljno americka upozorenja? Da ih je shvatio sta je po njima trebalo da uradi da do rata ne dodje? 

 

Odgovorili su ukrajinci na ovo, kazu da ta fraza `zelensky did not want to hear` koju je upotrebio Biden mora da bude pojasnjena jer u protivnom i ukrajina moze da kaze da zapad njih nije zeleo da cuje...

 

Nije jasno zasto je Biden to sto je upozoravao pre pocetka rata opet ponovio, ali meni je zvucalo kao da nije kritikovao samo zelenskog da `nije hteo da cuje`, vec je spominjao i neke eu koji nisu hteli da veruju tom upozorenju...naravno ostatak o tome sta je moglo da se uradi, mozemo samo da nagadjamo - mozda je trebalo zelenski prvi da napadne...mozda da se evakuise...ili  da napravi docek sa cvecem...

 

Mozda ce to ako ne Biden, administracija uspeti da desifruje.

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Devil In My Pants said:

Srpsko-ruski trolovi kazu da ovo nije tacno, ali ja verujem ovom coveku. Deo po deo.

Tri od četiri nabrojana mesta su već davno u rukama Ukrajinske vojske. Pogledaj na LiveUaMap. Ja pogledao i tokom celog juna situacija je ista kao danas, 3 nabrojana sela su u Ukrajinskim rukama.

Vesti za Heršonski front su nejasne, sela izleda stalno prelaze iz ruke u ruku, ali značajnih proboja nema. Ukrajinci su pokušali pre par nedelja da naprave značajan proboj, ali nije uspelo. Sada je u toku nova ofanziva, ali trenutno je izgleda opet pat pozicija.

Capture.thumb.JPG.6c8dd3499c85020c1951853042278018.JPG

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, DekiNisBg said:

Tri od četiri nabrojana mesta su već davno u rukama Ukrajinske vojske. Pogledaj na LiveUaMap. Ja pogledao i tokom celog juna situacija je ista kao danas, 3 nabrojana sela su u Ukrajinskim rukama.

Vesti za Heršonski front su nejasne, sela izleda stalno prelaze iz ruke u ruku, ali značajnih proboja nema. Ukrajinci su pokušali pre par nedelja da naprave značajan proboj, ali nije uspelo. Sada je u toku nova ofanziva, ali trenutno je izgleda opet pat pozicija.

Capture.thumb.JPG.6c8dd3499c85020c1951853042278018.JPG

Niko nije ni napisao da je znacajan ali ide se mic po mic. Bitno da se linija malo pomera

 

 

 

Edited by Devil In My Pants
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, erwin said:

 

Ovo uopste nije smesno, stavise Poljska, Litvanija, Gruzija, Letonija, Finska treba bas da se zabrinu. Tursku treba izbaciti iz NATO saveza bez obzir na jacinu vojske oni bukvalno qrca ne rade jos suruju sa Rusima.

 

Rusi bukvalno svaki dan ubijaju vojnike, civile,kradu sta stignu a mrtva Nemacka se pravi mrtva. merika ko daje oruzje, ali kratkog domet i samo nesto na sitno pa dok se to istrosi novo i dovoljno da se ne uradi ista.

 

Velika Rusija jeste problem sa ovom trenutnom vlascu, a izopacenost Evrope dolazi na videlo sa Erdoganm koji hoce Siriju, naredjuje nesto Grckoj itd.

 

Onda tamo neki debil se zali sto nema jbnog secera i sto je skocilo gorivo za 0.3 centi..

Link to comment
Share on other sites

Doduse, ovaj Arestovic je cista propaganda i narativ mu se menja bukvalno dnevno, u zavisnosti sta treba da naglasi. 

 

Jedan dan ga slusam, sve super kontraofanziva u punom jeku, vracamo Herson i Mariupolj za par nedelja. Nasi rasturaju, Rusi su bedna i nemotivisana vojska.

 

Drugi dan. Ubise nas Rusi, samo sto ne uzmu ceo Donbas. Ako nam ne stignu rakete, gotovi smo i mi i cela evropa.

 

U realnosti, nista se znacajno nije desilo na frontu.

 

U principu, razumljivo je ono sto on radi, politicke a ne vojne izjave. Ali ne bih ja uzimao to kao realan opis situacije. 

 

Ono sto je zabrinjavajuce je odluka da teritorijalna odbrana ide da se bori i van svojih regiona. To je poprilicno pouzdan znak da situacija na istoku nije dobra.

 

 

Link to comment
Share on other sites

33 minutes ago, feanorlfc said:

Doduse, ovaj Arestovic je cista propaganda i narativ mu se menja bukvalno dnevno, u zavisnosti sta treba da naglasi. 

 

Jedan dan ga slusam, sve super kontraofanziva u punom jeku, vracamo Herson i Mariupolj za par nedelja. Nasi rasturaju, Rusi su bedna i nemotivisana vojska.

 

Drugi dan. Ubise nas Rusi, samo sto ne uzmu ceo Donbas. Ako nam ne stignu rakete, gotovi smo i mi i cela evropa.

 

U realnosti, nista se znacajno nije desilo na frontu.

 

U principu, razumljivo je ono sto on radi, politicke a ne vojne izjave. Ali ne bih ja uzimao to kao realan opis situacije. 

 

Ono sto je zabrinjavajuce je odluka da teritorijalna odbrana ide da se bori i van svojih regiona. To je poprilicno pouzdan znak da situacija na istoku nije dobra.

 

 

Ove dve rečenice su u principu kontradiktorne.

 

Na frontu u Donbasu je u toku zasipanje položaja Ukrajinske vojske svim i svačim. Zadnja dva dana Rusi su osvojili još par mesta severno od Slovjanska i grad je gotovo u dometu obične artiljerije. Ukrajinci su iscrpljeni, nemaju dovoljno oruđa i municije, svesni su toga što dovodi i do pada morala, dok svakodnevno vidimo kompozicije vozova sa istoka koji donose novo uružje u ogromnim količinama. Trenutno je tatktičko zatišje u smislu pokušaja većih pokušaja proboja fronta i Rusija pokušava da očisti Severodenjeck, jdino uporište istočno od reke Severni Donjeck, gde nije pitanje da li će Ukrajinci morati da se povuku već je pitanje kada će se to dogoditi. Reka je predstavljala odličnu odbrambenu prepreku za Ukrajince (Rusi su imali ogromne gubitke u nekoliko pokušaja da naprave mostobran), ali sada kad je reka pređena ta prednost više ne postoji. U svakom slučaju ne treba očekivati napredovanja od 50 ili 100 km dnevno, nije ovo takav tip ratovanja, barem u ovoj fazi.

Ukrajina pokušava sa ofanzivama na jugu da prebaci težište sa Donbasa, ali tu je status kvo, jednostavno i pored velike želje nemaju snage u oružju i ljudstvu.

 

Druga rečenica je istinita i pokazuje pravo stanje stvari. Plašim se da Ukrajinci ništa neće postići dovođenjem neiskusne vojske i da će se samo povećati broj svojih žrtava, praktično civila (teritorijalci su realno civili sa puškama). Drugačije bi bilo da Ukrajina ima ofanzivnog potencijala, ali u ovakvom tipu ratovanja gde prodor priprema artiljerija i avijacija, a gde je Ukrajina realno u debelom minusu, tog potencijala nema. Naravno, ako Ukrajina dobije ogromnu količinu artiljerije, situacija može da se promeni, ali ima li nekog ko posle svega misli da će to zaista da se desi? Ukrajina je postala naslov sa druge ili treće strane novina na zapadu. Plus Rusija uvek može da duplira tu količinu oružja sa druge strane.

Link to comment
Share on other sites

To je bilo vezano za izjave arestovica (koje sam karikirao naravno) i nije vezano direktno za ovaj trenutak. Jednostavno primer ekstrema u koji idu njegove izjave.

 

Rusi napreduju, uz gubitke ali napreduju. To ni Ukrajinci ne kriju.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, DekiNisBg said:

Ove dve rečenice su u principu kontradiktorne.

 

Na frontu u Donbasu je u toku zasipanje položaja Ukrajinske vojske svim i svačim. Zadnja dva dana Rusi su osvojili još par mesta severno od Slovjanska i grad je gotovo u dometu obične artiljerije. Ukrajinci su iscrpljeni, nemaju dovoljno oruđa i municije, svesni su toga što dovodi i do pada morala, dok svakodnevno vidimo kompozicije vozova sa istoka koji donose novo uružje u ogromnim količinama. Trenutno je tatktičko zatišje u smislu pokušaja većih pokušaja proboja fronta i Rusija pokušava da očisti Severodenjeck, jdino uporište istočno od reke Severni Donjeck, gde nije pitanje da li će Ukrajinci morati da se povuku već je pitanje kada će se to dogoditi. Reka je predstavljala odličnu odbrambenu prepreku za Ukrajince (Rusi su imali ogromne gubitke u nekoliko pokušaja da naprave mostobran), ali sada kad je reka pređena ta prednost više ne postoji. U svakom slučaju ne treba očekivati napredovanja od 50 ili 100 km dnevno, nije ovo takav tip ratovanja, barem u ovoj fazi.

Ukrajina pokušava sa ofanzivama na jugu da prebaci težište sa Donbasa, ali tu je status kvo, jednostavno i pored velike želje nemaju snage u oružju i ljudstvu.

 

Druga rečenica je istinita i pokazuje pravo stanje stvari. Plašim se da Ukrajinci ništa neće postići dovođenjem neiskusne vojske i da će se samo povećati broj svojih žrtava, praktično civila (teritorijalci su realno civili sa puškama). Drugačije bi bilo da Ukrajina ima ofanzivnog potencijala, ali u ovakvom tipu ratovanja gde prodor priprema artiljerija i avijacija, a gde je Ukrajina realno u debelom minusu, tog potencijala nema. Naravno, ako Ukrajina dobije ogromnu količinu artiljerije, situacija može da se promeni, ali ima li nekog ko posle svega misli da će to zaista da se desi? Ukrajina je postala naslov sa druge ili treće strane novina na zapadu. Plus Rusija uvek može da duplira tu količinu oružja sa druge strane.

Kakav je moral kod Rusa i Ukrajinaca to se ne zna. Ruska propganda je veom jaka u svetu, da ne pricam u samoj zemlji. Jasno da ce Rusi nastaviti sad sa artiljerijom jer su skontali posle  3meseca gde su jaci. Imaju UA dosta artiljerije,ali premalo za Ruse.

 

Severodonjeck nije izgubljen,vise se plsim za ove Ruse sto su presli reku..realno stanje je nepoznato jer Rusi su napunili tu teritoriju sa njjacim jedinicama tako da im slabo ide napredovanje i tesko ce probiti obruc bez velikih zrtava.

Link to comment
Share on other sites

Što se tiče morala to je pitanje. Ja mislim da moral većine vojnika, sa obe strane nije visok, niko normalan ne želi da ratuje, bez obzira na motive. Ipak su Ukrajina i Rusija Evropske države navikle na mir, a ne zemlje gde svi odrastaju u nekoj vrsti konstantnog rata i gde se podrazumeva da ćeš u nekom trenutku da ratuješ pa možda i pogineš.

Capture.thumb.JPG.acc1f41a249db4c40577594e46e2f0d3.JPG

Evo situacije na severnom delu Donbasa, između Izjuma i Slovjanska. Rusi su osvojili nekoliko naselja iz pravca izjuma u pretjodnih nedelju dana. Na karti se vidi Dovhenka. Krasnipila i Dolina su trenutno u zoni sukoba, ali ne vidim kako Ukrajina može još duga da ih tadrži. Rusi su napali Bogorodične iz pravca Izjuma uz podršku artiljerije od preko reke, prema jutrošnjim informacijama definitivno su u naselju, prema nekima od jutros su ga Ukrajinci napustili. Preko puta Svjatogorska koji je zauzet pre nedelju dana, u selu Tetjanivka Rusi su prešli reku i napravili mostobran. Niko nije siguran kako su uspeli, neki pišu i da je reka mala (čitao sam i da su Ukrajinci srušili neku branu na reci pa je i to razlog niskog vodostaja, ali nasm uspeo da ukapiram gde su srušili ako i jesu) i da su koristili amfibijska vozila. Mostobran je proširen i na selo Prišib, a prema nekim izvorima i na Sidorove. Ovaj mostobran se čini jakim, naročito ako je palo Bogorodično. Prema Slavjansku je šuma u kojoj trenutno radi ukrajinska vojska i koju Rusi granatiraju.

Šta rade Ukrajinci? Čitam da dovlače pojačanja u Slavjansk i pripremaju odbranu. Puno teritorijanaca koji se spominju je navodno na ovom području.

Drugo područje veih sukoba je naravno Severodonjec, a treće područje između Popasne i Zolota gde Rusi teže da odseku Zolote sa zapada, ali teško ide jer su Ukrajinci jako ukopani. Sa druge strane odbrana Zolota (i Girske) je teška jer su okruženi sa tri strane i uskoro bi mogli da izgube komunikaciju sa gradom Lisičanski kod Toškivke.

Edited by DekiNisBg
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, DekiNisBg said:

Plašim se da Ukrajinci ništa neće postići dovođenjem neiskusne vojske i da će se samo povećati broj svojih žrtava, praktično civila (teritorijalci su realno civili sa puškama).

Ovo nije tačno na više nivoa.

Prvo, ti teritorijalci su mobilisani ima bar dva mjeseca, neki među njima i prije tri i po mjeseca, što je već vrijeme dovoljno da se sprovede osnovna obuka.

Drugo, među teritorijalcima ima veliki broj ljudi koji već imaju iskustva u ratovanju, bilo u Donbasu od 2014. naovamo ili sada od početka ruske invazije.

Treće i najbitnije, postižu bar toliko da kupe vrijeme za organizovanje evakuacije tih mjesta koja su na udaru Rusa i za uredno povlačenje, što sprečava silovanja, mučenja, otmice i ubistva civila koja smo vidjeli praktično svuda gdje su Rusi uspjeli da okupiraju teritoriju prije nego što su civili mogli da budu evakuisani.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, Beonegro said:

Ovo nije tačno na više nivoa.

Prvo, ti teritorijalci su mobilisani ima bar dva mjeseca, neki među njima i prije tri i po mjeseca, što je već vrijeme dovoljno da se sprovede osnovna obuka.

Drugo, među teritorijalcima ima veliki broj ljudi koji već imaju iskustva u ratovanju, bilo u Donbasu od 2014. naovamo ili sada od početka ruske invazije.

Treće i najbitnije, postižu bar toliko da kupe vrijeme za organizovanje evakuacije tih mjesta koja su na udaru Rusa i za uredno povlačenje, što sprečava silovanja, mučenja, otmice i ubistva civila koja smo vidjeli praktično svuda gdje su Rusi uspjeli da okupiraju teritoriju prije nego što su civili mogli da budu evakuisani.

Razumem i u principu se slažem. Pojačanja su neophodna u svakom ratu, svakoj strani, da se nadomeste gubici i da se ojača pozicija.

Naravno da svaki vojnik koristi na frontu, pa makar samo izvlaio ranjenike ili ispostavljao hranu i municiju, kopao rovoe, ne mora ni metak da opali. Samo kažem da slanje velikog broja teritorijalaca (ne znamo sigurno ni koliko ima takvih pojačanja) može da donese ogromne gubitke bez posebne koristi, naročito ako ih bace u područja žestokih sukoba. Naravno, i Rusi čine isti stvar, dovlače pojačanja koja verovatno nemaju iskustva. Nije ovo pitanje važno samo za Ukrajinsku stranu. Po meni, pojačanja svako trebaju, ali je ključno da se iskoriste u pravo vreme i na pravi način. Nešto nemam utisak da i jedni i drugi to rade kako treba.

Sa druge strane, ne mogu da verujem/razumem da svi koji imaju ratno iskustvo nisu već na frontu, bilo kom, pa kada će da ih angažuju ako već nisu.

Link to comment
Share on other sites

  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...