Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

8 hours ago, Nek grmi jako said:

Možda ne najveći gubitak Kremlja, ali svakako gubitak koji će se najsnažnije osetiti jeste prekid energetske zavisnosti Evrope od Rusije, ako zažive projekti energetske diverzifikacije EU.

 

Jer do pre godinu dana retko kome je uopšte palo na pamet da Evropa može da funkcioniše bez ruske nafte i ruskog gasa, ali bi u sledećih desetak godina i to moglo da se promeni budući da su Putinovi oponenti sada shvatili da su, upravo zahvaljujući energetskoj zavisnosti i kupovini gasa i nafte, davali vetar u leđa ruskim ambicijama i indirektno finanisrali ono što se danas dešava u Ukrajini, pa sada užurbano rade na alternatvnim scenarijima.

 

I tu bismo mogli da se vratimo na onu stavku po kojoj je upitno ko u svetu sme da postavlja pitanja pojedinim državama... A Putin je još od Krima i Sirije shvatio da i on sme da postavlja neka pitanja nekim državama, i to upravo zahvaljujući spoznaji da energetski drži u šaci one koji bi mu se hipotetički suprotstavili.

 

Pa je sad situacija što se tiče toga mnogo jasnija jer, smanje li uticaj Rusije na tržištu energenata tako što bi osnažili druge izvore snadbevanja, Brisel i Vašington bi ne samo smanjili i mogućnost da Rusija nekog nešto pita i postavlja uslove, već bi ugrozili i rusku ekonomiju koja je takođe zavisila od plasmana gasa i nafte.

 

Naredne godine pokazaće da li je takvo delovanje uopšte moguće, a sledeća zima biće indikator mogućnosti da se Rusija na taj način pritera uza zid, jer bi sankcije na naftu i gas bile opravdane samo ukoliko ih se svi relevantni činioci pridržavaju i ukoliko je Evropa zaista u stanju da prezimi bez dosadašnjeg učešća ruskih energenata, 

 

I zato im treba da Ukrajina izdrži, jer ako ne izdrži, ćurak će se okrenuti na neželjenu stranu i zaduvaće neki novi vetrovi, na koje ni Brisel ni Vašington trenutno nisu spremni.

ovo je najbolji i najkompletnij komentar na ovoj temi!

Link to comment
Share on other sites

Da imaju nešto u rukama dok ne uđu u Nato Šveđani su juče sa UK potpisali ugovor o odbrambenom savezu, kojim Uk sa svim sredstvima, koje Šveđani traže, može odmah da uskoči ukoliko Švedska bude napadnuta.  Johnson je malo izbegao pitanje novinara šta to konkretno znači, da li to uključuje trupe, ratna dejstva, etc, ali je naglasio "šta god da Šveđani zatraže". 

 

Meni to zvuči kao varijanta da će se Ruje u slučaju da napadnu Švedsku  ekspresno naći u situaciji da su u ratnom stanju sa bar jednom Nato članicom, UK, a time i sa čitavim Natoom. Mislim da bi i Finskoj bilo pametno da ekspresno potpiše takav ugovor. 

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Akiro said:

Da imaju nešto u rukama dok ne uđu u Nato Šveđani su juče sa UK potpisali ugovor o odbrambenom savezu, kojim Uk sa svim sredstvima, koje Šveđani traže, može odmah da uskoči ukoliko Švedska bude napadnuta.  Johnson je malo izbegao pitanje novinara šta to konkretno znači, da li to uključuje trupe, ratna dejstva, etc, ali je naglasio "šta god da Šveđani zatraže". 

 

Meni to zvuči kao varijanta da će se Ruje u slučaju da napadnu Švedsku  ekspresno naći u situaciji da su u ratnom stanju sa bar jednom Nato članicom, UK, a time i sa čitavim Natoom. Mislim da bi i Finskoj bilo pametno da ekspresno potpiše takav ugovor. 


Za Fince sam vidio da su to vec potpisali. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Šteta što se takvog rešenja nisu setili mnogo ranije i primenili na Ukrajini. Umesto priče o Nato trebalo je takav odbrambeni savez zaključiti sa Ukrajinskom vladom odmah posle 2014. Ako Nato i EU imaju problema sa potencijalnim članicama, koje imaju teritorijalne dispute, pojedina članica kao UK može individualni odbrambeni savez na svoj račun sa bilo kime da zaključi. Morao bi Putin još jednu varijablu u svoja razmatranja da uključi, možda bi drugačije postupio.

Link to comment
Share on other sites

...NATO je odbrambeni savez,ali isto tako obrana od bilo kakovih soliranja pojedinih članica saveza,baren sam ja tako shvatio ulazak H u savez.Zašto,učešče u takovom savezu,po mojem mišljnju,isključuje irecionalne politike ili djelovanja.pogotovo jer se odluke donose konsenzusom,ili,ako ne želiš sudjelovati u nekim misijama,makar i simbolično,ne sudjeljuješ.Inače,ulazak u NATO je još od devedesetihbio strateški interes svih u H i neovisno o tome tko je na vlasti,lijeva ili desna opcija,svi su djelovali u tom pravcu

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, mladenvzz said:

Inače,ulazak u NATO je još od devedesetihbio strateški interes svih u H i neovisno o tome tko je na vlasti,lijeva ili desna opcija,svi su djelovali u tom pravcu

U Hr društvo je na bazična pitanja odgovorilo manje više bez unutrašnjih dilema što je povoljno za razvoj. Ovde ne postoji takav konsenzus oko osnovnih pitanja pa ne možemo da uporedimo.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  

Quote

Dmitry Medvedev, the former Russian president and long-time ally of Vladimir Putin, has reacted this morning to news of Finland and Sweden moving closer to seeking Nato membership. He posted to Telegram:

In the context of the proxy war unleashed by western countries with Russia, I want to articulate once again very clearly things that are already so obvious to all reasonable people.

1. The pumping of Ukraine by Nato countries with weapons, the training of its troops to use western equipment, the dispatch of mercenaries and the conduct of exercises by the countries of the alliance near our borders increase the likelihood of a direct and open conflict between Nato and Russia instead of their “war by proxy”.

2. Such a conflict always has the risk of turning into a full-fledged nuclear war.

3. This will be a catastrophic scenario for everyone.

He finished by urging the west “do not lie to yourself and others” and “do not choke on your own saliva in the paroxysms of Russophobia!”

https://www.theguardian.com/world/live/2022/may/12/russia-ukraine-war-news-live-updates-latest-putin-zelenskiy-finland-nato-bid?page=with:block-627cc6fd8f083b8563798d89#block-627cc6fd8f083b8563798d89

 

Originalna objava:

https://t.me/medvedev_telegram/77

Link to comment
Share on other sites

Komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele izjavila je danas da je šokirana brojem nezakonitih ubistava i indicijama samovoljnih egzekucija koje su Rusi sproveli u mestima oko Kijeva.

 

Quote

The UN human rights chief has said a thousand bodies had been recovered in the area of the Ukrainian capital Kyiv in recent weeks, adding that many of the violations it is verifying since the Russian invasion may amount to war crimes.

“The scale of unlawful killings, including indicia of summary executions in areas to the north of Kyiv, is shocking,” Michelle Bachelet told the Geneva-based Human Rights Council via a video address.

https://www.theguardian.com/world/live/2022/may/12/russia-ukraine-war-news-live-updates-latest-putin-zelenskiy-finland-nato-bid?page=with:block-627cc9cc8f08e6ce3a77d53b#block-627cc9cc8f08e6ce3a77d53b

 

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

Il comandante dei marines ucraini che difendono Mariupol, Serhiy Volyna, si è rivolto su Twitter a Elon Musk per chiedere aiuto per l'evacuazione dall'acciaieria Azovstal. "Dicono che sei stato teletrasportato da un altro pianeta per insegnare alle persone a credere nell'impossibile, aiutaci a uscire da Azovstal in un Paese terzo. Se non tu chi?".

Командант украјинских маринаца који бране Мариупољ, Сергеј Волина, обратио се Илону Маску на Твитеру за помоћ у евакуацији челичане Азовстал.  „Кажу да сте телепортовани са друге планете да научите људе да верују у немогуће, помозите нам да изађемо из Азовстала у трећу земљу. Ако не ви, ко?“

Link to comment
Share on other sites

Cela izjava komesarke UN za ljudska prava dostupna je ovde:
https://www.ohchr.org/en/statements-and-speeches/2022/05/ukraine-update-human-rights-council-special-session

 

Neki detalji:
- 360 ljudi, od čega 74 dece, 28 dana bilo zatočeno u podrumu škole u okolini Černigova koju su Rusi koristili kao bazu, pri čemu su civili bili bez WC-a, tekuće vode, ventilacije i mogućnosti da legnu; 10 starih ljudi je umrlo u tim nehumanim uslovima
- indikacije za najmanje 300 samovoljnih ubistava civila, broj raste iz dana u dan
- u selu Katjužanka u okolini Kijeva pobijeni roditelji i deda pred 14-godišnjom devojčicom koja je srećom preživela iako je bila upucana sa dva metka
- procena UN je da su u Mariupolju poginule na hiljade civila
- potvrđeno je desetak slučajeva seksualnog nasilja, nad devojčicama, dečacima, ženama i muškarcima, uključujući i ubistva nakon toga
- dokumentovano 204 slučajeva nasilnog nestanka odvođenjem uglavnom od strane ruskih snaga i proruske paravojske, od toga je 38 otpušteno, a nađeno je 5 tela
- što se nasilnog odvođenja od strane ukrajinskih snaga tiče, dokumentovano je 10 slučajeva od kojih je 7 otpušteno

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, Sreten Žujkić, penzioner said:

 

Imamo? Ili nemamo?

Imamo. Uostalom kada pogledamo gde su raspođene nuklearne snage NATO-a i Strateške komande potpuno je jasno da ga imamo, da je živ i zdrav. I da na teritoriji Finske bez obzira na prijem u NATO neće biti raspoređene ma koliko primamljivo bilo da na manje od 200 km imaš sredstvo odvraćanja.
Uostalom ja mogu i da grešim i da se nadam uzalud ali brzo će se pojasniti.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Akiro said:

Da imaju nešto u rukama dok ne uđu u Nato Šveđani su juče sa UK potpisali ugovor o odbrambenom savezu, kojim Uk sa svim sredstvima, koje Šveđani traže, može odmah da uskoči ukoliko Švedska bude napadnuta.  Johnson je malo izbegao pitanje novinara šta to konkretno znači, da li to uključuje trupe, ratna dejstva, etc, ali je naglasio "šta god da Šveđani zatraže". 

 

Meni to zvuči kao varijanta da će se Ruje u slučaju da napadnu Švedsku  ekspresno naći u situaciji da su u ratnom stanju sa bar jednom Nato članicom, UK, a time i sa čitavim Natoom. Mislim da bi i Finskoj bilo pametno da ekspresno potpiše takav ugovor. 

 

To je zanimljiv razvoj događaja ako se povuče analogija s načinom na koji je Britanija ušla u Prvi svetski rat, na osnovu sporazuma sa Francuskom koji je, doduše, bio tajan i za koga nije znao ni parlament, a ni deo vlade.

 

Do tada se mislilo da je u pitanju samo Entant kordijal, ali je po slovu tog tajnog sporazuma Britanija bila dužna da se umeša u vojni sukob ako Francuska zarati sa Nemačkom, na šta su Francuzi bili dužni po slovu ugovora sa carskom Rusijom, o čemu smo nedavno pisali na drugoj temi.

 

I deo vlade, predvođen Lojdom Džordžom, isprva je bio protiv britanskog mešanja, a čak je i delegacija Sitija, na čelu sa guverneomr banke Engleske ser Volterom Kanlifom, stigla na sastanak u ministarstvo spoljnih poslova kako bi saopštili da bi ulazak u rat bio fatalan po Britaniju jer će slomiti britansku ekonomiju, tada zasnovanu na trgovini (što je veoma blisko aktuelnoj situaciji u kojoj zapad trpi finanisijske posledice i suočava se sa ozbiljnom ekonomskom krizom, što smo pominjali juče).

 

Prema stenogramskom izveštaju sa sastanka, ministar spoljnih poslova ser Edvard Grej odgovorio je da se u istoriji čovečanstva nije dogodilo da finansijeri i bankari ne paniče zbog nekog nadolazećeg oružanog sukoba, osim možda u slučaju Peloponeskog rata...

 

A onda je pitao bankare i Lojda Džordža: Da li zaista tražite od mene da poručim i našim saveznicima i našim neprijateljima da Britanija iz finansijskih razloga ne može da priušti da ratuje, što bi istog momenta uništilo britanski status velesile?

 

Naravno, događaji koji su usledili, konkretno to što je Nemačka prekršila ugovor o suverenitetu Belgije, potpisan još posle Vaterloa kako se nikada ne bi desilo da Belgija bude proganjana zbog geografskog položaja, ujedinilo je britansku vladu koja je odmah pošto je nemačka vojska prešla belgijsku granicu stupila u rat.

 

Iz tog ugla gledano, sporazum Britanije i Švedske jasna je poruka Rusiji da jasnija ne može da bude.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...