Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

1 hour ago, Constantin said:

Čim vidim da ima nešto bugarsko ili ima veze s Bugarima, meni se pali alarm da je neka prejebotina.

....................

 

Sramota je da se prejebavam vicevima kad ginu ljudi.

 

No, islo je nekako ovako, pre milion godina (u vreme politickih svadja o bugarskom sudelovanju u oslobadjanju Yu '45.).

 

"Kad su bugarske trupe pred Nordmandijom saznale za uspeh bugarske mornarice kod Okinawe, to im je dalo snage da odbace Svabe do Berlina - prema kojemu su nezadrzivo nailazile bugarske snage, donekle pomagane Crvenom armijom."

 

To je vic, a stvarnost nije smesna. Majku mu, sto ne dobijem na lutriji - ne treba mi novi auto nego samo da mogu da pomognem onima koji su najebali ni krivi ni duzni.

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

BDP Rusije pre i posle invazije Krima i uvodjenju sankcija (u milijardama $), za one koji tvrde da su sankcije bez znacaja: 

  • 2013: 2 288
  • 2014: 2 048
  • 2015: 1 357
  • 2016: 1 281
  • 2017: 1 575
  • 2018: 1 653
  • 2019: 1 690
  • 2020: 1 479
  • 2021: 1 648

Za 2022. se predvidja novi pad BDP-a od 12-15%. Isti pad je dozivela Srbija kada je bombardovana 1999. godine. 

 

Znaci, od uvodjenja sankcija 2014. godine, Rusija gubi od prilike 600 milijardi dolara na godisnjem nivou. To je ukupan broj svih deviznih rezervi Rusije (od kojih je sada dobar deo zarobljen u inostranstvu). Inace, Rusije je potrosila preko 38 milijardi deviznih rezervi samo da vrati rublju tu gde je bila do invazije Ukrajine. 

  • Like 12
Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, Belodedic said:

Znaci, od uvodjenja sankcija 2014. godine, Rusija gubi od prilike 600 milijardi dolara na godisnjem nivou. To je ukupan broj svih deviznih rezervi Rusije (od kojih je sada dobar deo zarobljen u inostranstvu). Inace, Rusije je potrosila preko 38 milijardi deviznih rezervi samo da vrati rublju tu gde je bila do invazije Ukrajine. 

To samo potvrdjuje da je prihod od  gasa za EU  gotovo nebitan za Rusiju, pisljivih 25-30% BDP-a.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Kooineeperk said:

Znas kako, uz pomoc koju dobijaju verujem da mogu, naravno ako se psihopata ne lati nuklearnog nauruzanja. Onda ode pola Evrope. 

Realno ne mogu da pobede, jer ta pomoc iznosi jedva $2-3 milijarde , dok Rusija godisnje trosi oko $60 milijardi za vojni budzet, plus nasledili su 80% vojnog potencijala SSSR-a. Ono sto mogu je da primoraju Rusiju da debelo plati za svaki metar zemlje koji zauzme i to im za sada polazi za rukom. Ako Rusija nastavi da na mesecnom nivou  gubi nekoliko hiljada vojnika, plus sankcije, pre ili kasnije romatnicna prica o svemogucem Putinu ce poceti da pada u vodu.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, DJORDJE said:

To samo potvrdjuje da je prihod od  gasa za EU  gotovo nebitan za Rusiju, pisljivih 25-30% BDP-a.

U istom periodu je cijena nafte pala sa 100 na 40 dolara za barel, a cijena gasa je vezana za cijenu nafte, tako da tadašnja recesija u Rusiji nije posledica smanjenja fizičkog obima izvoza, nego posledica pada cijena.

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, Amigo said:

 

Kazu da u tim podzemnim prostorijama nisu samo borci, nego i civili, zene i djeca. Zasto se oni ne puste da izadju?

 

Ceniš da je posle 10-20k civilinih žrtava u gradu Putin odjednom počeo da vodi računa o istim ? Sa druge strane ako je odlučio da izgladnjava to znači da je odlučio da pobije i civile.

 

Civili se puštaju ali je problem što Rusi ne poštuju humanitarne koridore i ne dopuštaju izlaz civila iz grada. Umesto da svaki dan postoje ti koridori (što jeste bio slučaj prvih par dana kada je grad opsednut, jedva jednom nedeljno ih dozvole. Juče je par desetina civila uspelo da se evakuiše tako da ih Ukrajinci sigurno ne zadržavaju. Oni nemaju interesa da hrane civile kada nemaju ni za vojsku dovoljno. To je samo ruska propaganda da opravdaju to što ne dopuštaju civilima da izađu.

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Beonegro said:

 

Nema detalja koja su ovo mjesta, ali su, po svemu sudeći, Rusi zauzeli sve sjeverno od linije Kremina - Izjum, tu sada postaje dosta opasno za ukrajinske snage istočno od rijeke Sjeverodonjec, čak postoji glasina da Ukrajinci pripremaju povlačenje na zapadnu obalu rijeke da bi imali održiviju liniju.  Takođe su uzeli nekoliko sela između Huliapolja i Velike Novosilke, tu situacija nije jasna, djeluje mi da je taj prodor uštopovan, ali su se Rusi ipak primakli jednoj od glavnih logističkih linija koja ide od Zaporožja ka frontu, ne bi me iznenadilo da u narednim danima tu vidimo ove DNR-ovske specijalne bataljone (Sparta i Somalija) koji su danas otišli iz Mariupolja.

Na ratištu ka Mikolajivu Rusi su uzeli Oleksandrivku (tu je jedna ukrajinska jedinica bila opkoljena, ali su upjeli da se probiju) koja je na samoj rijeci Bug i selo Novopetrivka, koje je na izlazu iz Snihurivke prema Mikolajevu.

 

LiveUAmap je objavio i da su Rusi zarobili gradonačelnika Novovorancovke prilikom evakuacije. Nije mi jasno da li je evakuisana sama Novovorancovka, ukoliko jeste, to bi značilo da su se Rusi dodatno primakli Kriviju.

 

To je prilicno nejasno o kojim selima se radi i u kom vremenskom periodu su ona zauzeta. Nikakvih potvrda o tome nema, niti se igde navode imena sela. 

 

Rusi definitivno najvise napreduju na tom pravcu kod Izjuma, pretpostavljam da su zauzeli i ceo taj dzep kod Borove, kod Kremine su definitivno zauzeli i selo Stara Krasnjanka koje je na putu od Kremine ka Rubeznom. Definitivno jos uvek nisu zauzeli Zaricne (postoje slike od sinoc kako ga bombarduju) iako je bilo vesti o tome. Pretpostavljam da Ukrajinci pokusavaju da postave odbranu na liniji Barvinkove-Svjatigorsk-Liman i tu da zaustave trupe koje dolaze iz pravca Izjuma. To bi takticki bio dobar potez jer se Rusima otvara bok prema zapadu, ali da ne ulazim sad u detalje.

Na frontu izmedju Huliapolja i Novosilke ne vidim nikakav napredak ruskih trupa, mozda samo sivu zonu sto je i normalno u ofanzivnoj akciji. Intenzivno bombardovanje i granatiranje, ali mislim da do znacajnijeg pomeranja linija nije doslo jos uvek. Ukrajinci pisu o stravicnim ruskim gubicima kod Kurahove i Marinke, to je produzetak ovog fronta, ali bez nekih dokaza. 

Sto se tice ovih tzv elitnih jedinica DNR, Sparta vec duze vreme nije u Mariupolju, mada ja nisam siguran da je i bila tamo, oni su se borili kod Volnovahe, moguce da su u pocetku bili i u Mariupolju. Sparta je juce ucestvovala u neuspesnom napadu na Avdivku, kod Donjecka. Pretrpeli su teske gubitke, sto je potvrdjeno i dokumentovano, cak i u komandnom kadru. Sto se tice bataljona Somalija oni su iz Mariupolja otisli u Donjeck, sto je i dokumentovano snimcima, tako da neverujem da ce ici na Huliapolje koje je u suprotnom smeru. Posto su taj prelazak prikazivali dosta pompezno i snimali ih na svakom koraku, moze se videti da je njih zapravo jako malo. Desetak oklopnih vozila sa ljudima koji sede na njima, nekoliko dzipova i jos nekoliko civilnih vozila, sve u svemu njih u najboljem slucaju ima 300 (sto snimci ne potvrdjuju, vidi se znatno manji broj). To znaci ili da su tesko stradali u Mariupolju ili da oni sluze samo za slikanje i nemaju nikakav borbeni znacaj. U svakom slucaju njih nema brojcano ni blizu za bataljon iako se tako nazivaju. Ako ce ucestvovati u borbama, ocekujem da ih bace da jurisaju na utvrdjene ukrajinske polozaje, kao sto sluze i ostale jedinice iz D/LNR. Portali koji prate rat su preplavljeni o poginulim gradjanima Donjecka koji se bore na ruskoj strani. 

 

Mislim da se ne radi o toj Novopetrivki. U tom regionu ima jos jedno mesto koje se isto zove, ali se nalazi severnije, prema Krivom Rogu. Postoje potvrde o borbama na tom pravcu. To je taj deo gde je zarobljen gradonacelnik Novovoroncovke. Meni je logicnije da se radi o tom mestu. Ukrajinci kazu da su napad odbili kod mesta Trudoljubivka (neko selo), a Novopetrivka je na putu do tog sela, Novovoroncovka je iza tog sela. Tako da bi moglo da bude da je gradonacelnik zarobljen prilikom evakuacije iz tih sela koja su u okolini Novovoroncovke. Gradonacelnik uslovno jer ni ta Novovoroncovka nije grad vec malo vece selo. 

 

Za Oliksandrovku nisam naisao na vest da su je Rusi zauzeli, pre dva dana je javljeno da su ukrajinski vojnici uspeli da izadju iz okruzenja. Ali nisam naisao na potvrdu da su Rusi usli u njega. Generalno potpuno nebitno mesto, van svih puteva. 

 

Deluje mi da se desava bas ono sta je Strelkov pisao. Rusi napreduju jako sporo n frontovima gde imaju napredka, dok na nekim delovima fronta ne napreduju jos uvek, a sve to placaju sa velikim brojem zrtava kako u ljudstvu, tako i u tehnici. Pri cemu tehniku jos uvek mogu da nadomeste, ali im je ljudstvo problem. Zato su u Donbasu mobilisali sve sto su mogli i vec su poceli sa prebacivanjem trupa iz Mariupolja iako tamo posao nije zavrsen (postoje izvestaji od juce o borbama na mestima koja su dosta daleko od Azovstala). Glavni juris ocigledno jos uvek nije poceo, radi se zestoka raketno-artiljerijska priprema uz ucestvovanje avijacije, a kopnene napade koji sluze da omeksaju odbranu za glavni juris uglavnom vode lokalne jedinice koje Rusima ocigledno sluze kao puscano meso. Glavni juris ocekujem posle uskrsa. Pre glavnog jurisa mora da dodje i do jakog napada na sekundarnim frontovima (Harkov, Balaklaja/Husarivka, pravaci prema Nikolajevu, pravac prema Krivom Rogu, pravac prema Zaporozju) da bi vezali ukrajinske snage na tim frontovima da ih onemoguce da posalju pomoc jedinicama u Donbasu. 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Veliki rat tek dolazi

 

25 minutes ago, A sad said:

 

To je prilicno nejasno o kojim selima se radi i u kom vremenskom periodu su ona zauzeta. Nikakvih potvrda o tome nema, niti se igde navode imena sela. 

 

Rusi definitivno najvise napreduju na tom pravcu kod Izjuma, pretpostavljam da su zauzeli i ceo taj dzep kod Borove, kod Kremine su definitivno zauzeli i selo Stara Krasnjanka koje je na putu od Kremine ka Rubeznom. Definitivno jos uvek nisu zauzeli Zaricne (postoje slike od sinoc kako ga bombarduju) iako je bilo vesti o tome. Pretpostavljam da Ukrajinci pokusavaju da postave odbranu na liniji Barvinkove-Svjatigorsk-Liman i tu da zaustave trupe koje dolaze iz pravca Izjuma. To bi takticki bio dobar potez jer se Rusima otvara bok prema zapadu, ali da ne ulazim sad u detalje.

Na frontu izmedju Huliapolja i Novosilke ne vidim nikakav napredak ruskih trupa, mozda samo sivu zonu sto je i normalno u ofanzivnoj akciji. Intenzivno bombardovanje i granatiranje, ali mislim da do znacajnijeg pomeranja linija nije doslo jos uvek. Ukrajinci pisu o stravicnim ruskim gubicima kod Kurahove i Marinke, to je produzetak ovog fronta, ali bez nekih dokaza. 

Sto se tice ovih tzv elitnih jedinica DNR, Sparta vec duze vreme nije u Mariupolju, mada ja nisam siguran da je i bila tamo, oni su se borili kod Volnovahe, moguce da su u pocetku bili i u Mariupolju. Sparta je juce ucestvovala u neuspesnom napadu na Avdivku, kod Donjecka. Pretrpeli su teske gubitke, sto je potvrdjeno i dokumentovano, cak i u komandnom kadru. Sto se tice bataljona Somalija oni su iz Mariupolja otisli u Donjeck, sto je i dokumentovano snimcima, tako da neverujem da ce ici na Huliapolje koje je u suprotnom smeru. Posto su taj prelazak prikazivali dosta pompezno i snimali ih na svakom koraku, moze se videti da je njih zapravo jako malo. Desetak oklopnih vozila sa ljudima koji sede na njima, nekoliko dzipova i jos nekoliko civilnih vozila, sve u svemu njih u najboljem slucaju ima 300 (sto snimci ne potvrdjuju, vidi se znatno manji broj). To znaci ili da su tesko stradali u Mariupolju ili da oni sluze samo za slikanje i nemaju nikakav borbeni znacaj. U svakom slucaju njih nema brojcano ni blizu za bataljon iako se tako nazivaju. Ako ce ucestvovati u borbama, ocekujem da ih bace da jurisaju na utvrdjene ukrajinske polozaje, kao sto sluze i ostale jedinice iz D/LNR. Portali koji prate rat su preplavljeni o poginulim gradjanima Donjecka koji se bore na ruskoj strani. 

 

Mislim da se ne radi o toj Novopetrivki. U tom regionu ima jos jedno mesto koje se isto zove, ali se nalazi severnije, prema Krivom Rogu. Postoje potvrde o borbama na tom pravcu. To je taj deo gde je zarobljen gradonacelnik Novovoroncovke. Meni je logicnije da se radi o tom mestu. Ukrajinci kazu da su napad odbili kod mesta Trudoljubivka (neko selo), a Novopetrivka je na putu do tog sela, Novovoroncovka je iza tog sela. Tako da bi moglo da bude da je gradonacelnik zarobljen prilikom evakuacije iz tih sela koja su u okolini Novovoroncovke. Gradonacelnik uslovno jer ni ta Novovoroncovka nije grad vec malo vece selo. 

 

Za Oliksandrovku nisam naisao na vest da su je Rusi zauzeli, pre dva dana je javljeno da su ukrajinski vojnici uspeli da izadju iz okruzenja. Ali nisam naisao na potvrdu da su Rusi usli u njega. Generalno potpuno nebitno mesto, van svih puteva. 

 

Deluje mi da se desava bas ono sta je Strelkov pisao. Rusi napreduju jako sporo n frontovima gde imaju napredka, dok na nekim delovima fronta ne napreduju jos uvek, a sve to placaju sa velikim brojem zrtava kako u ljudstvu, tako i u tehnici. Pri cemu tehniku jos uvek mogu da nadomeste, ali im je ljudstvo problem. Zato su u Donbasu mobilisali sve sto su mogli i vec su poceli sa prebacivanjem trupa iz Mariupolja iako tamo posao nije zavrsen (postoje izvestaji od juce o borbama na mestima koja su dosta daleko od Azovstala). Glavni juris ocigledno jos uvek nije poceo, radi se zestoka raketno-artiljerijska priprema uz ucestvovanje avijacije, a kopnene napade koji sluze da omeksaju odbranu za glavni juris uglavnom vode lokalne jedinice koje Rusima ocigledno sluze kao puscano meso. Glavni juris ocekujem posle uskrsa. Pre glavnog jurisa mora da dodje i do jakog napada na sekundarnim frontovima (Harkov, Balaklaja/Husarivka, pravaci prema Nikolajevu, pravac prema Krivom Rogu, pravac prema Zaporozju) da bi vezali ukrajinske snage na tim frontovima da ih onemoguce da posalju pomoc jedinicama u Donbasu. 

 

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Skyglider said:

Novi idoli u Srba.

 

Na sledećem skupu podrške Rusiji očekujem da degenerici koji se tamo budu okupili uzvikuju isto ovo što i njihovi novi idoli.

 

 

 

Kako se na ruskom i ćirilici piše allah-u ekber?
Čuvajmo ćirilicu!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Skyglider said:

Novi idoli u Srba.

 

Na sledećem skupu podrške Rusiji očekujem da degenerici koji se tamo budu okupili uzvikuju isto ovo što i njihovi novi idoli.

 

 

 

Ovi kao navijaci pred derbi kad naprave bakljadu i masu zastavama pa se snimaju.

Samo sto ovi imaju vise zastava.

Bas me interesuje da li ima neki objektivan izvestaj( stop @Devil In My Pants) kakvi su u borbama?

Imaju opremu u fulu, kurce se u fulu ali kako li to izgleda na terenu?

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Skyglider said:

Novi idoli u Srba degenerika koji podrzavaju Rusiju u vojnoj agresiji na Ukrajinu.

 

Na sledećem skupu podrške Rusiji očekujem da degenerici koji se tamo budu okupili uzvikuju isto ovo što i njihovi novi idoli.

 

 

 

Evo, popravio sam ti ovo

 

Osim ako ne mislis da su svi Srbi degenerici? 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, Clash said:

Ovi kao navijaci pred derbi kad naprave bakljadu i masu zastavama pa se snimaju.

Samo sto ovi imaju vise zastava.

Bas me interesuje da li ima neki objektivan izvestaj( stop @Devil In My Pants) kakvi su u borbama?

Imaju opremu u fulu, kurce se u fulu ali kako li to izgleda na terenu?

Inace Ramzanov otac je izdajnik Cecena iz prvog Cecenskog rata, presao na stranu Rusa za ocigledno ogroman novac te je ubijen 2004g kao izdajnik. Izbor sina je bio Hobitov...imali ste izbore dobio je Kadirov.Inace dosta Cecena se bori i za Ukrajinu,

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...