Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

2 hours ago, Constantin said:

Žao mi je, ali uskoro ostaješ "bez posla".... kad Rusi spoje koridor sa Odesom, kreću pregovori....kraj. Možeš posle da budeš politički komentator, što se tiče ratovanja možeš polako da se prebaciš na Yemen. Trebaće mi neke korisne informacije, jer u Aprilu idem za SA, pa ne bih da ugrozim svoju bezbednost, jer čuo sam da iz Yemena vrlo često deluju dronovima u SA, čak i po civilnim aerodromima. Nisam siguran da je to tačno, pa eto. Da su aerodromi po par sati u Rijadu, Džedi, Medini zatvoreni zbog toga, to je provereno....pa eto...naš'o sam ti pos'o...% ne treba.  :wink2:

Humor level @Kronostime rekoh ja,da znm da proberem neutralne 🙂

 

Hoce to tako, samo nek Rusi kazu sta zele 🙂

Link to comment
Share on other sites

Priča se, ali treba uzeti sa ozbiljno rezervom, da su sinoć na Ukrajinsko - Beloruskoj granici bile ozbiljne vazdušne aktivnosti. Teorija je da su Ukrajinci ispalili Tupoljeva u cilju relaksacije svoje PVO i da je ideja da Rusi i Belorusi ganjaju duhove - bespotrebne ciljeve.
U tom scenariju Striž nije ni imao nameru da se vrati nego fire and forget, a da je leteo za njega na neobično velikoj visini sa idejom da imitira pravi avion i da ga se obori. Istovremeno ima priča da su Rusi iz Belorusije uradili isto to. Nisu iz Rusije iz Rusije on nema domet do Zagreba.
Onda je žiroskop takav kakav jeste promašio putanju i skrenuo levo kod Albukerkija i to je to. Sleteo kad je ostao bez goriva, nije navukao na sebe nikoga.

Ono što je strašno i neodgovorno u celoj priči je da se ispaljuju Striževi tako kao mamci bez kontrole baš neodgovorno koja god strana da je ispalila.


 

7 minutes ago, mladenvzz said:

...Benegro,šutio sam i zašutjet ću,ako vi smatrate da dižem histeriju.Ako ne smatrate da je nešto takovo što se desilo  u ZG nešto  normalnim,onda se i ja pitam ima li uoće smisla učestvovati na ovom forumu

Ja te razumem, i tvoja osećanja i vidim koje su posledice moguće. Udari te nešto sa neba u glavnog gradu zemlje je strašno po sebi, još je strašnije što vojska države i NATO se igraju ping pong odgovornosti i izjavljuju nemušte izjave.
Pazi kad će nekad u sledećih šest meseci da se recimo u Dubrovniku ili nekim termama u Hrvatskoj održi visoka konferencija NATO PVO da prilagode sistem i napišu sasvim finu rezoluciju sa konferencije, gde će iskazati odlučnost...

Ali razumi i ti nas, sa druge strane. Dok god nemam neporeciv dokaz ko ga je ispalio nemam nameru da istražujem motive. Odgovornost na temu dokaza stoji na NATO PVO strukturama, oni moraju da nam uverljivo objasne kako je moguće da ne štite glavni grad dobro, i kako je moguće da im se provuče, i onda da nam daju uverljive dokaze čiji je Tupoljev, i ko ga je ispalio. Onda imamo sa čim da optužujemo bilo koga. Mada Putin ima na sebi dovoljno krivice i bez ove epizode, ja se bojim budućih epizoda.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Pravo čudo je (i velika sreća) da je ta šklopocija  pala u sred naseljenog mesta i da niko nije nastradao. Tu su stambene zgrade, na ulicama/trotoarima ima ljudi, saobraćaj teče... Da je pala par stotina metara tamo ili ovamo - ljudi bi izginuli.

 

Ono što je takođe problematično jeste da NATO tvrdi da su znali za letelicu i pratili je: https://hr.n1info.com/vijesti/nato-o-letjelici-koja-je-pala-na-zagreb-pratili-smo-objekt/

Ako su znali i pratili je, šta su čekali sat vremena (ili koliko je već bila u NATO prostoru)?  Da padne na neko naseljeno mesto i da izginu ljudi? Ej, to sat vremena leti u njihovom prostoru, znaju putanju kretanja... znači, mogli su da pretpostave da ide ka Zagrebu. Ali, da čak i nisu moglu da utvrede gde će tačno leteti - zašto čekati sat vremena i pustiti je da jednostavno padne negde (i da eventualno izginu ljudi)?

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, McLeod said:

 

Ovo vazi i za tebe.

 

Pricam u svoje ime - zaista razumem i zao mi je. Imamo mi svi zajedno ovde mnogo fleseva koje bi ovakav dogadjaj mogao da trigeruje. Potpuno razumem zabrinutost, pa cak i paniku, da je ne nazovem i ja histerijom.

 

Ali te molim, iskljuci se malo, napravi otklon, pa razmisli. Jer je ovo o cemu pricas bukvalno nemoguce.

 

Prva stvar zbog koje je nemoguce - nemoguce je izracunati pad letelice koja ostaje bez goriva. Cinjenica je da je pala zbog toga. Neko iz Ukrajine/Rusije da je programira da padne bas tu posle hiljadu i kusur predjenih kilometara znajuci da ce bas iznad Zagreba da ostane bez goriva, to ne verujem da je moguce ni sa najmodernijim letelicama. Sa ovom je nemoguce.

 

Druga stvar zbog koje je nemoguce - letelica velicine aviona koja leti nisko, znaci treba da je hvata svaki zivi radar na svetu sto postoji da predje preko 3 NATO drzave i leti dva sata do svog "cilja" da je niko ne obori, i neko da radi sa tom pretpostavkom? Reci da se zajebavas ako kazes da je to moguce.

 

Treca stvar zbog koje je nemoguce - zasto bi iko ko tako nesto planira poslao ovu letelicu? Ovo je neka stara spijunska krntija koja ne moze da uradi apsolutno nista.

 

Cetvrta stvar zbog koje je nemoguce - niko nista ne dobija ovim incidentom. Nema nikakve logike.

Ma u pravu je Mladen.

Ovo je mogao da izvedene samo neko sa veoma sofisticiranom tehnologijom I/ili znanjem. Sam si reko da je vrlo komplikovan proracun pada letelice koja ostaje bez goriva .

Drugo: da je bas nijedan radar ne primeti? Onda je moguce da su Rusi razvili neku vrlo jednostavnu a efiksnu metodu postojanja "nevidljivosti " za radarske sisteme.

U pitanju je zapravo, neka vrsta "know-how" od koga se ledi krv u zilama. 

Ako su Rusi u pitanju .... ovo je poruka da mogu dobaciti bilo gde a da zrtve nece biti ni svesne sta ih je snaslo???!!?!

  • Love 1
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, mladenvzz said:

malo sam razmislio,molim naše korektore,medijaciju da mi veli imali uopće smisla da uopće ostanem na ovom forumu.Ne želim dizati neku histeriju,ali,znam što znače neke situacije u globalnom svijetu.Druga je stvar,mene kao roditelja,jučer je moja ma bila u tom studentsko0m gradu.Molim moderaciju,s obzirom da dižem bespotrebnu histeriju da me jednostavno banije

 

Mladene, uz duzno postovanje, ti si se pre cca godinu dana vec jednom oprastao od foruma, pa si se vratio, mada nam nisi rekao, sta se to kod nas promenilo da izmenis svoju odluku. 

 Ti si dobar covek, imas neko znanje koje delis ovde, cenimo tvoje pisanje, ali tvoja je stvar ako ces da podignes nos i demostrativno napustis forum zato sto se drugi eto ne slazu sa tobom, a usput ti jako pristojno, saosecajuciju se sa tvojom brigom, objasnjavaju da jednostavno nisi u pravu. 

Niko nece da te banuje, jer nisi napravio nikakav prekrsaj, a ako zelis da napustis forum, sve najbolje, dobrodosao si uvek.

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Darth Bane said:

Ma u pravu je Mladen.

Ovo je mogao da izvedene samo neko sa veoma sofisticiranom tehnologijom I/ili znanjem. 

 

Vanzemljaci sa Plejada.

Zeteoci slaveno-arijevskih veda od kojih su nastali danasnji Rusi. 

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Devil In My Pants said:

 

 

:Hail::Hail:''dobrovoljci''🤡 kakva sila vojna je Rusija🤡

 

I vojnici Centralno Afričke Republike podržavaju rusku braću 😁

Quote

 

Des soldats centrafricains solidaires avec les Russes

Dans une vidéo partagée par les forces centrafricaines, quelques soldats expriment leur solidarité envers leurs «frères russes» et leur volonté de rejoindre la lutte contre les «nationalistes ukrainiens» aux côtés des soldats russes.

 

 

P.S. kad god se pomene CAR, sjetim se kakav je igrač bio Romain Sato...

  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, McLeod said:

Prva stvar zbog koje je nemoguce - nemoguce je izracunati pad letelice koja ostaje bez goriva.

 

To bi mogao da izracuna samo Ciolkovski, a mozda i Mescerski :classic_smile:

To je proracun kretanja tijela promjenljive mase, kao sto je kod raketa, jer kako se trosi gorivo, mijenja se i masa letjelice.

Sjecam se to sa faksa, mozda najtezi predmet Dinamika.

Toerija ziroskopa je takodje bila u okviru togpredmeta, ali posto je to toliko teska oblast i nije se imalo vremena, samo smo to spomenuli i nismo, srecom :smiley24:, isli u detalje.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Najvaznije, niko nije stradao. Kako god..propust NATO-a. Ozbiljan. 
Mozda je k’o kamen sto se ubojite moci tice ali svejedno. Znam izuzetno dobro kakvim sve sofisticarnim sistemima detekcije (barem USA) raspolazu..nevjerovatno mi da ovoliko preleti. 
Kada je u Iranu ubijen onaj general, u roku 15 sekundi je bila oglasena uzbuna u svim bazama u Avganistanu jer je Iran lansirao nesto. Ispostavilo se  ipak samo nekakav projektil koji je pao u okviru Irana (neko testiranje je bilo objasnjenje). 

Link to comment
Share on other sites

...AgroLaki,zaista sam želio i želim otići sa ovog foruma ali neznam kako.Ja sam ti star,nikada nisam želio  dijeliti neka svoja razmišljanja.zapravo,želim razgovarati neovisno o razmišljanjima,ali razgovarajmo.Zapitajse zašto bolji od mene otišli sa ovog ili onog starijeg foruma

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

51 minutes ago, mmajstor said:

 

Da se Zoltan Dani setao Palickim jezerom skinuo bi to dok si rekao keks. 

Pre jedno mesec dana sam pisao da je moj prijatelj a i komsija su videli neki dron ( po njihovoj tvrdnji veliki , koji ne lici na obicne droneve vec vise kao avion )kako prelece preko sela , uz granicu i da je odleteo prema zapadu. Mozda to ne mora da znaci da ima neke veze, ali mozda je i ranije bilo tako nekih dronova, a ovaj se eto zadesio bas da padne iznad Zagreba.

Link to comment
Share on other sites

33 minutes ago, Darth Bane said:

Ma u pravu je Mladen.

Ovo je mogao da izvedene samo neko sa veoma sofisticiranom tehnologijom I/ili znanjem. Sam si reko da je vrlo komplikovan proracun pada letelice koja ostaje bez goriva .

Drugo: da je bas nijedan radar ne primeti? Onda je moguce da su Rusi razvili neku vrlo jednostavnu a efiksnu metodu postojanja "nevidljivosti " za radarske sisteme.

U pitanju je zapravo, neka vrsta "know-how" od koga se ledi krv u zilama. 

Ako su Rusi u pitanju .... ovo je poruka da mogu dobaciti bilo gde a da zrtve nece biti ni svesne sta ih je snaslo???!!?!

Moguca je ova teorija da su Rusi poslali opomenu da mogu kroz kišobran da dobace gde im je volja, naravno to nikako ne bi valjalo da se obistini makar koji cilj da je u pitanju. Ako su pak ovi iz NATO videli letilicu i pratili je bez reakcije onda su debili ili imaju neki interes da dođe do incidenta.

Link to comment
Share on other sites

38 minutes ago, Devil In My Pants said:

Humor level @Kronostime rekoh ja,da znm da proberem neutralne 🙂

 

Hoce to tako, samo nek Rusi kazu sta zele 🙂

Opet grešiš sinak....Ti na ovaj rat gledaš navijački, ja analitički. Imaš 50/50% šanse da se razočaraš, ja ne.....Da ti objasnim (humor levele Kronos...ne peckaj ga će te zasipa sa gifovima neće moći moderacija da obriše) Level rookie ...i ti i ja odemo na utakmicu, gledamo reprezentaciju...ti na Sever/Jug...ja na Zapad.....ti skačeš, dereš se, navijaš, mlatiš zastavom, a ja grickam semenke....navijamo za istu reprezentaciju...zamisli.

Link to comment
Share on other sites

  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...