Jump to content

"Dara iz Jasenovca":umetnicko delo ili propagandni pamflet?


Drug Crni

Recommended Posts

Posto je film izazvao znacajno interesovanje i pre prikazivanja,smatram opravdanim da dobije zasebnu temu. Iako je ovo KUL PDF slobodno je diskutovati i o drugim aspektima filma (istorijskim,politickim,drustvenim i moralnim),ali uz postovanje pravila o vredjanju i generalizacijama.
 


Film se daje u subotu,20-og februara na tzv.javnom servisu i bez prethodne i/ili paralelne bioskopske distribucije,sto je vrlo neobicno samo po sebi,cak i uz cinjenicu da epidemija jos traje, iako su bioskopi otvoreni i rade. Takodje je neobicno da film ne moze da se pogleda u 'vrati unazad' opciji. Bilo kako bilo,film ce biti dostupan sirokoj publici.

Za pocetak - hocete li ga gledati sutra?
 

Link to comment
Share on other sites

Ne smeta mi tema koja se obradjuje, ali mi smeta i smetace mi svi ovi lesinari koji ce se zakacati za ovaj film i njenu temu i skupljati koje kakve poene. 

 

Ne znam da li cu ga pogledati iskreno. Nisam gledao ni Balkansku medju takodje. Ovo mi je bar naizgled verodostojnije, tema je svakako ozbiljnija, ali ne znam iskreno sta da mislim? 

 

Ne svidja mi se sto kod nas ovakvi filmovi uglavnom izazivaju pogresne reakcije, a vise od pola krivice naravno snose i svi oni "lesiniri" (iz prve recenice). 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Meni je logično da premijera ide na RTS jer je plaćen državnim novcem praktično 100%, zato ga i zovu državni projekat. Ja sam još pre par meseci rekao da mislim da nije propaganda jer se takvi filmovi uglavnom ne šalju za oskara. Režija i Scenaristi uglavnom znaju da takvi filmovi nemaju šansu tamo. No videćemo sutra, svakako ću pogledati, odbacivanje filma za oskara me je pokolebalo ali možda je odbačen iz prostog razloga što bi svakako napravio više štete na ovim prostorima nego koristi, to verovatno nikada nećemo znati. No ako zločini nadmaše glavnu radnju filma onda je jasno da je propaganda u pitanju ako bude obrnuto onda je to ono što sam i mislio jedan vrlo dobar film snimljen u pogrešno vreme.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Naravno da cu gledati film. Otkazao sam sve obaveze koje sam trebao da imam za sutra vece i sa nestrpljenjem ocekujem da odgledam ovaj film. Ipak, nemam prevelika ocekivanja. Ne ocekujem klasican propagandni film, ali ne ocekujem ni neko vrhunsko ostvarenje. Tandem Gaga Antonijevic i Natasa Drakulic mi ne ulivaju preveliko poverenje, ali sa druge strane nece napraviti ni neki promasaj (bar se nadam, jer mi je npr ona Zaspanka totalni promasaj). Ocekujem film kvaliteta Spasitelja, to je po meni neki maksimum koji oni mogu da izvuku i to bi bilo sasvim ok. 

 

Malo sam se i pripremao za ovaj film. Ovih dana sam odgledao dosta filmova koji se bave slicnom tematikom, tj koji mogu da se uporedjuju, pa da napravim neku paralelu kad odgledam Daru. Pogledao sam Dnevnik Dijane Budisavlevic (o njemu sam vec i pisao), Cetverored, In the land of blood and honey, Quo vadis Aida, Noz i Duga mracna noc. 

 

Nisam promenio misljenje o Dnevniku Dijane Budisavljevic. Nekako izgubljen izmedju dokumentarca i igranog filma  nije ni jedno ni drugo. S obzirom na budzet, bolje da su se opredelili za dokumentarac, ovako jednostavno nije dovoljno dobro.

Cetverored je definitivno propagandni film, ali realno nije ni los. Intresantan je, ima pricu o sudbini nekih manje vise obicnih ljudi koji su se nasli tu gde jesu. Naravno moze to mnogo bolje, ali film je gledljiv.

In the land of blood and honey je los film. Sama ideja nije losa, ali je realizacija ocajna. Prikaz rata je katastrofalan i potpuno jednodimenzionalan i crno-beo. Ali sama prica mi se svidela, podsetila me je na jedan izraelski dokumentarac iz Ausvica koji sam gledao pre par nedelja. Samo i to je moglo bolje da se uradi. Plus, film je definitivno trebao da bude na srpskom, engleski je katastrofa. 

Quo vadis Aida se dosta spominjao kao konkurent Dari za oskara. Ovo definitivno nije propagandni film, ali nije ni dobar film. Sve vec vidjeno na snimcima dogadjanja iz Srebrenice, samo odglumljeno i to ne bas najbolje. Jednostavno ceo film mi je ravna linija. Moze da se glada, ali nista posebno.

Noz mi je odlican film. Bas, bas dobar. Ubedljivo najbolji od nabrojanih. Prvi put sam ga sad odgledao celog od pocetka do kraja, uvek sam ga gledo u delovima.

Duga mracna noc, tek kasnije sam skontao da je to ustvari serija. Film je predugacak, radnja je prespora. Dobra ideja, ali nije to to. Mislim da serija nije losa. 

 

Planiram ovih dana da odgledam i slovenacki film Rudar, o Mehmedaliji Alicu, rudaru koji je otkrio masovnu grobnicu u rudniku Huda jama. Mogao bi biti dobar film. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

To je već ozbiljno djelo. Taj film ima dokumentarni i umjetnički značaj. Lordan je bio jedan od najhrabrijih i najzanimljivijih reditelja bivše države. Ona scena u autobusu je antologija domaćeg filma. Lako je pričati, ali stvarno je trebalo hrabrosti da se snimi onako nešto. Poznato je da je morao da bježi iz Hrvatske kad je krenuo rat.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Nisam raspoložen da gledam film ovog vikenda, niti ću biti uskoro. Digresija i objašnjenje: Odrastao sam u porodici, i sa familijom, gde se poznavanje istorije, kulture itd podrazumevalo, pa mi nikakvo bitno (pred)znanje o WW2 nije moglo izmaći. U tome je prednjačio pokojni deda koji je bio jedan od onih retkih ne načitanih, nego prečitanih ljudi. Malo posle moje mature, je za mene otvorio i onaj deo polica sa knjigama koje nisu baš lako i prijatno štivo, i tu je naravno bila i literatura koja se bavila i NDH. Iako mi mračni periodi i mesta  istoriji nisu bila strana ni kao klincu, ono što sam pročitao me je izbacilo iz normalnog takta na jedno nedelju dana. Bio je u novinama neki feljton na temu pre nekoliko godina, pa mi se dogodio baš taj posebno grozni deja vu, posle toliko vremena. Tako da poznajem materiju, ali nisam željan ovakvog filma. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ne volim da gledam filmove sa ovih prostora, mozda sam pogledao dvadesetak, ali ovaj vecerasnji film ce se pogledati svakako. Za mene ce oduvek biti veliko pitanje, zasto je bilo potrebno 75. godina da prodje da bi se snimio ovaj film o milionskom genocidu. Odgovori su najcesce da su to komunisti zataskavali da bi sacuvali mir posle II sv. rata i postratno stanje (devedesetih i kasnije) kada je velika vecina ljudi naprosto i zaboravila sta se tamo desilo, niti ih to posebno zanima. Pogledao sam na desetine filmova o Holokaustu i Jevrejima i veceras imamo priliku da pogledamo film o Jasenovcu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Moralo se zataškavati jer bratstvo i jedinstvo. A znamo kako je završilo, i koliko je sve na kraju ispalo farsa. Ostaće Juga, sa pravom, nostalgija za tih par decenija lagodnog života. Zemlja je imala toliko vremena da se "iščisti" od prošlosti i da se stvari postave tako da kosturi ne izlaze iz ormana, ali ne, bilo je važno da se sve poražene strane iz rata izjednače i podjednako ocrne, (što je posebna uvreda za zdrav razum), da se piše istorija kao da sve počinje od KPJ, odnosno Marxa&Engelsa, (Velikosrpsko ugnjetavanje i teror za vreme Kraljevine SHS i Jugoslavije kao jedna od najvažnijih dogmi o prvoj Jugoslaviji) da se ovo ,da se ono...  Neću sad o ovome, jer bi po ko zna koji put ovo bilo na temi koja nije predviđena za to. Uvek se raspišem i raspričam na ovu temu, samo neću sad traktat.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, Crni Bombarder said:

Namerno izbegavas neka ostvarenja iz perioda SFRJ poput "Okupacija u 26 slika"?^

 

Namerno. Sva ostvarenja koja sam naveo su nastala nakon raspada SFRJ, znaci radjena u potpuno drugacijem okruzenju. Ne moze se praviti paralela izmedju ta dva perioda kada se govori o filmovima koji obradjuju ovakve istorijske dogadjaje.

 

Okupacija u 26 slika je kultni film. Ipak meni subjektivno ne bas blizak i imam mnogo primedbi na njega, bolji mi je npr Deveti krug, mozda cak i Ne okreci se sine. Mozda bi bilo bolje da je Lordanu Zafranovicu data mogucnost da on rezira ovaj film o Jasenovcu, tj da radi na nekom drzavnom projektu o Jasenovcu. Posebno kada se ima u vidu kakav je dokumentarac o njemu napravio i da je izrazio zelju da snimi igrani film o Jasenovcu. Ne sumnjam da bi napravio boli posao od Antonijevica, koji je dobar zanatlija, ali daleko od Zafranovica. Ovako se cak doslo do spekulacija, pa cak i optuzbi da je deo scenarija i ukraden od Zafranovica. 

 

Ja generalno nisam fan filmskih klasika. Gledan filmove iz mog vremena, koji su nastali u drustvenim procesima i tokovima koje pokusavam da razumem. Ovi filmovi su dobri, ali odslikavaju pogled na te dogadjaje koji su bili karakteristicni za neko davno proslo vreme, u zemlji gde sloboda izrazavanja nije bila vrlina, a cenzura nije bila strana pojava. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Interesantno je odakle dolazi otpor uopste zbog snimanja ne ovog konkretnog filma, vec bilo kog filma sa ovom tematikom.

Otpor iz Hrvatske je sasvim ocekivan. Pokusaj revidiranja istorije, budjenje iz friskog sna o apsolutnoj nevinosti, rusenje narativa da je Jasenovac u odnosu na Hrvatsku isto sto i Ausvic u odnosu na Poljsku.

Otpor iz pojedinih krugova u svetu je iz razlicitih razloga. Od ogromnih para datih za lobiranje kroz negativne kritike do  bekstva od rusenja zacementirane slike o vecitim losim momcima. Zastrasujuce je sto se cak stice utisak da je nekome zasmetalo  sto jos neko moze da ima tapiju na holokaust. 

Sa druge strane da nije jevrejskog stradanja za Jasenovac kao simbol, a ne jedino stratiste, niko i ne bi cuo.

Otpora ima i u Beogradu. Neverovatno je da ima toliko bitangi kojima je smetalo snimanje ovakvog filma. Razlozi? Od komunjarskih jarana kojima pena izbija na usta kada ih neko pita zasto ovaj logor nije oslobodjen, preko raznoraznih benignih kontrasa, pa do cuvenih nvo društvanca koji dobro znaju da naplate to sto rade i govore.

Dakle, najmanje je bitan kvalitet ovog filma. Sporna je uopste obrada ove tematike i to je mučno.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Treba imati velika mu.a pa sa ovakvim filmom ići na oskara. Darina priča je u žestokoj senci ostatka filma, čak ni zadnjih pola sata gde je ona jedino glavna uloga nisu dovoljni da pokriju šupljine ovog filma. Sami sebe vređamo ovakvim filmovima pa nam je posle đavo kriv.

Link to comment
Share on other sites

O kvalitetu filma se moze raspravljati, ali trabunjati o tome da je ovo propaganda... Pa kako bi trebao da izgleda film o Jasenovcu pa da ne izgleda kao propaganda? Da nema masakra, da se kaze da je to bio radni logor sa pozorisnim predstavama... 

Problem je tematika u startu, Bio film remek delo ili amaterski, istom zestinom ce biti napadan.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Moj utisak je da nije propagandni film per se. Iako je prikazan samo deo onoga sto se zaista desavalo u Jasenovcu, mislim da savremena publika nema stomak za to. Za sva ta ubistva i nacin ubijanja. Obzirom da se radi o nuskobudzetnom filmu mislim da je solidno ostvarenje. Ipak, za Oskara mislim da bi budzet za snimanje filma trebao biti za red velicine veci. 

Link to comment
Share on other sites

Propaganda nije sam film, već momenat u kom je film prikazan. Nakon pokušaja hrvatske države da relativizuje zločine NDH i izbaci iz istorije svoju ulogu u Hitlerovom režimu, imamo srpsku državu (bitno je da se akcenat stavi na državu, ne narod) u pokušaju da održi plamen mržnje i netrpeljivosti među narodima.

 

Naravno da nikada ne treba zaboraviti, ali oproštaj i pomirenje je jedino što ima neku normalnu budućnost. Sve drugo vodi u potpuno razaranje čovečanstva na ovim prostorima.

 

Dakle, finansirati jedan ovakav film može, a i ne mora, da se protumači kao maliciozan pokušaj obnavljanja mržnje. S obzirom na to kakve lidere imamo na Balkanu, takav jedan scenario je vrlo moguć. Ne tvrdim da je to cilj filma, sam režiser možda nije imao ni jednu jedinu lošu nameru, ali se to već neko vreme koristi na loš i maliciozan način kako u našem okruženju tako i na globalnom nivou. Nacionalizam i ksenofobija su u velikom uzletu, pa se mudar čovek mora veoma dobro spremiti za nadolazeće godine.

Obratite pažnju u narednim danima na komentare. Ljudi neće imati kapacitet da razumeju bilo kakvu dublju poentu filma, ako je ima. Svešće se ponovo na to ko je Ustaša, ko Četnik a ko Balija.

  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

Otprilike ono cega sam se plasio sam i nasao u filmu,nazalost. Doduse,ja sam se bojao da ce film obilovati i sa vise politicke propagande,ali se to ponajvise svelo na govor Maksa Luburica koij potencira pricu kako Hrvatska treba tako da izgleda i do "godine dvijetisucite"..to je bas onako bljak deo..i providan do bola..to je propaganda 1/1

Film mi vise dodje kao skup scena u kome se prikazuju ustaski zlocini,za koje vec znamo kroz predanja,knjige,svedocenja itd. Npr.deo u kojem logorasi "igraju" oko stolica. Ne znam ima li ko da nije cuo za to? Zatim,brutalne egzekucije zarobljenika na krajnje svirepi nacin. Ubijanje dece..znamo i za decija vesala itd. Akcenat je bio ocito na takvim scenama,a ne na prici..zaparavo,ako cemo realno,price gotovo i nema.

Sad..imamo primer filma "Zivot je lep" Roberta Benjinjija. Naspram "Dare" njegov logor izgleda kao decija igraonica. To sigurno nije realistican prikaz uzasa koncentracionog logora,ali Benjinji se namerno odlucio za takav pristup iz mnogih razloga. Posto kod nas ti razlozi nikako da nastupe u stvarnom zivotu,onda Gaga isporuci to ovako..

A sto se komentara tice..ja ih vec citam na drustvenim mrezama..tu se tek vidi efekat na koji se i racunalo sa filmom ocito. To me cini tuznim.

Edited by Crni Bombarder
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...