Jump to content

Alpine A521 2021


Radoye

Recommended Posts

6 minutes ago, Drago said:

 

Zar nije Renault kupio bivsi Lotus tim pa postao na kraju danasnji Alpine?😆

 

Mislis, bivsi Reno tim koji je privremeno postao Lotus pa ponovo Reno a sada Alpin a pre toga bio i Beneton i Toleman? 😉

 

Ne taj Lotus bivsi i sadasnji Reno tojest Alpin a nekadasnji Beneton i Toleman, nego originalni Cepmenov Lotus koji i dalje proizvodi sportske automobile za ulicu a trenutno je u vlasnistvu Kineza. E pa braca Kinezi bi da razvijaju tehnologiju elektricnih automobila pa su ponudili Renou saradnju da zajedno idu u FE, Renoov ups Alpinov know-how a kineske pare.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da je razlika u tome što recimo VAG upravlja ograncima u nekoj meri a ovo što recimo imaju Reno-Nisan-Micubiši je više kao alijansa i da je sve to zajedno partnerstvo. Ako bi i Micubiši imao direktivu koja naginje ka FE i oni bi isto imali ekipu u tom takmičenju.

 

Ovaj Alpin je seksi ♥ A još kad dođe tamno plava boja mmmm

 

Mislim da je crno testno livreje zapravo odavanje počasti prvom Alpin prototipu F1 bolida koji je bio crn pre farbanja u plavo.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 1/14/2021 at 6:57 PM, Maharaja said:

Ja ovaj re-branding uopšte ne razumem. Šta je falilo Renou?

Ovo je mnogo ozbiljnija stvar od rebrendinga. Ceo komercijalni plan firme se menja i logika je da se prodaju skuplji automobili. Rendža treba da bude poznat po skupljim automobilima iz srednje klase, što bi trebala da bude Alpina, a ne po najjeftinijima što su Dacia i Lada u grupaciji. Pravi se ceo brend poput Cupre koju je De Meo smislio za Seat. I dalje si u klasi, ali promovišeš najskuplje iz ponude i daješ mu ime koje ima istoriju zbog ekskluzivnosti. Rendža je do sada uvek imao problema u prodaji skupljih modela. Zamisao sa Alpinom je ona stara - U nedelju pobediš na stazi, a u ponedeljak prodaješ po salonima...

 

Ovo je brend koji će nastati na trkačkoj stazi u borbi sa najboljima. Može li lepše? 

 

Jako me je iznenadila priča da će Cyril biti prvi čovek brenda. On jednostavno nije kvalifikovan za tako veliku stvar. 

Laurent Rossi je mnogo jači lik za tako nešto i prošao je svaki prsten u lancu proizvodnje automobila. Prvo je radio na dizajniranju motora i ima mastere iz inženjeringa mehanike i fluida i drugi iz sus motora. U međuvremenu završava i Harvardovu biznis školu i prelazi na rad sa dobavljačima za najveće kompanije u branši. Dobija posao u Googlu i nakon nekoliko godina je prvi čovek firme za odnose sa autoindustrijom. 

Pre dve godina Ghosn ga dovodi u firmu kao jednog od glavnih stratega komercijalnog razvoja...

 

 

Što se tiče Formule E tu je De Meo bio potpuno jasan... To sranje niko ne gleda i ne treba trošti vreme, ljude i novac. Siguran sam da ako dođe do elektrifikacije F1, dve serije se neće spojiti, FE će jednostavno nestati. To je mazanje očiju na koje ljudi nisu pali. Posao sa Lotusom je mnogo više razvoj komercijalnih modela, tu je FE samo spomenuta kao moguće proširenje saradnje. Te Lotuse koje su napravili Fernandes i Lopez/Lux u F1 pre par godina ne treba nikako dovoditi u vezu sa ovim koji proizvodi automobile. 

 

 

 

 

Edited by alpiner
Link to comment
Share on other sites

On 1/14/2021 at 6:42 PM, Duh sa sekirom said:

Alpina crna? Lele...

 

Prvi Rendžin F1 automobil bila je Alpina A500 1976. U šampionat ulaze sledeće godine kao Renault. Nešto delova je pozajmljeno sa F2 auta sa koijm su uzeli prvenstvo Evrope i nešto iz Le Mansa. Bila je crna

spacer.png

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

https://racer.com/2021/05/26/interview-alonso-reflects-on-his-return-home/

 

Quote

Fernando Alonso’s return to F1 with Alpine — the new name for the former Renault team with which he won his two drivers’ championships — has been an underwhelming one so far. At least, it has in terms of results and performances…

 

But as the Spaniard tells RACER during an exclusive interview in Monaco, there’s been nothing underwhelming about how much enjoyment he has taken from being back in the F1 paddock.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...