Jump to content

Uticaj doktora i filozofa na sveopšti bazd


Milenko Puzigaca

Recommended Posts

ALEKSANDRA JERKOV: Jedite voće, zdravo je

 

Spoiler

Ovog leta, gotovo neopaženo, nekoliko puta je u medijima objavljeno da su voće i povrće, ali i drugi prehrambeni proizvodi iz Srbije vraćeni sa granice sa Evropskom unijom i nisu prošli kontrolu EU zbog prisustva nedozvoljenih supstanci. Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom (RASFF) u avgustu je tri puta ukazao na to da roba iz Srbije ne može da uđe na teritoriju Evropske unije. Početkom avgusta tovar čipsa iz Srbije nije distribuiran u Hrvatskoj jer je sadržao visok nivo kancerogenog akrilamida.

 

Poslednjeg dana avgusta sa hrvatske granice je vraćena pošiljka šljiva iz Srbije zbog prisustva zabranjenog pesticida hlorpirifosa. Pre toga je sa granice Hrvatske 11. avgusta vraćen tovar breskvi takođe zbog hlorpirifosa, a 16. avgusta pošiljka papirnih slamčica zbog visokog nivoa izotizolina.

 

U septembru su sa granice sa Slovenijom vraćeni krastavci zbog prisustva potencijalno kancerogene supstance. Zemlje Evropske unije nisu jedine koje vraćaju hranu iz Srbije zbog kancerogenih, potencijalno kancerogenih i na drugi način opasnih supstanci. I inspekcija Crne Gore je na graničnom prelazu sa Srbijom sprečila uvoz gotovo deset tona breskvi i nektarina iz Srbije. U ovom slučaju se radilo o količini pesticida koja je veća od nedozvoljene.

 

Naravno, najlakše je, kao i uvek, sve proglasiti svetskom zaverom protiv nas i ceo problem svesti na priču o tome kako nas Hrvati, Slovenci, Crnogorci i cela EU mrze i zbog toga proveravaju naše proizvode, samo da bi nama napakostili i uništili našu ekonomiju, koja se razvija tolikom brzinom da preti da ugrozi i najrazvijenije svetske zemlje.

 

Kako je moguće da u voću i povrću iz Srbije ima toliko pesticida, toliko štetnih materija da ono ne prolazi kontrole EU? U nekim slučajevima radi se o supstancama koje su u EU zabranjene gotovo već dvadeset godina. Da drugi u njima nisu pronašli kancerogene materije, da li bi to neko u Srbiji ustanovio? Ko je za to nadležan i kako se ta kontrola u Srbiji vrši?

 

Ako su naši proizvođači pokušali da, bez ikakve kontrole u Srbiji, izvezu hranu punu štetnih materija u druge zemlje, da li to znači da pokušavaju da istu tu hranu, isto tako bez ikakve kontrole, prodaju u Srbiji? Ko i šta ih u tome sprečava? Kako da znamo da su voće, povrće i hrana koju kupujemo u svom marketu ili na pijaci kontrolisani, zdravi i da nisu zagađeni pesticidima ili kancerogenim materijama? Šta uopšte jedemo i kako se hranimo kada mislimo da jedemo zdravo? To su, recimo, pitanja koja muče mene kao građanku.

 

Muči me i to što znam da će ministarka zdravlja Danica Grujičić po ko zna koji put požuriti da optuži svetske sile, bombardovanje i hemijska oružja za sve veći broj umrlih od raka u Srbiji. A neće ni prstom mrdnuti zbog toga što našu hranu drugi vraćaju kao kancerogenu, ili će se pridružiti onima koji govore da je to nevažno. Muči me što nemamo institucije i sistem kontrole koji nam može garantovati da nećemo ugroziti zdravlje svoje dece sledeći put kada nas pitaju da li ima nešto slatko, a mi im kažemo da uzmu neku voćku, zato što je to zdravije.

Evo posto sam prizvan tri puta, kao bladi Meri, da guknem koju, doduse ne o doktorima i filozofima, ali o sveopstem bazdu.

 

Mene ovo sve o cemu ona pise raduje, jer to znaci da ih polako stize pravda zbog svega sto su uradili od 1989 do sada, i jos rade (dizu neopran... na rusije, nacionalizme, anticivilizaciju i ostala anja, odbijaju svaki uticaj iz progresivnog sveta, radosno aplaudiraju tome sto ih jos jednom zaobilaze procesi koji preoblikuju evropsku civilizaciju samo sad ne mogu da se vade na "Turke" itd) a za sta nisu snosili posledice. Ovo sve sto oni tu grade, sto im je omoguceno da imaju struju, pristup lekovima, da su prikljuceni na internet itd, to nije pravda. Tu je pravda omanula, i ljudska, i ona druga. Oni nisu nista od toga zasluzili.

 

Da mene neko pita ta teritorija bi bila potpuno izolovana, iskljucena sa interneta i iz svega pa neka jedu ladna... Ali mi je drago sto ih ipak polako stize pravda. Nema veceg zla od srbendi i palančana, to su sinonimi. Srbendsko zlo koje nece da bude deo sveta oko sebe i treba da bude izolovano,  to je sve. Treba da dozivi sudbinu Albanije Envera Hodže sto rece neko ovde na forumu, izolovano i odbaceno. Ovi pojedini koji koriste internet za zaradu pre nego sto zbog ove izjave krenu da galame, evo obavestavam ih da imaju izbor - niko ih tu nije vezao, mogu da napuste to zlo, i da neometano i dalje rade, npr iz pomenute Albanije, koja ide prema civilizaciji brze od zla koje polako stize pravda.

 

Zato sam i agnostik u vezi onoga i onoga, o čemu ponovo pene i smaraju, već 30 godina, svakog leta. Jednom od ta dva događaja sam bio savremenik, drugo je bilo davno pre mog vremena, evo jos malo pa pre sto godina, ama ja sa time nemam nikakve veze niti me sve to zanima. U vezi tih dešavanje samo imam da kazem, kao sto me ne zanimaju bozanstva ali prihvatam da su se ljudske zajednice uvek organizovale oko njih, tako me i ovo ne zanima. Ama ako su ta dešavanja doprinela da se jedna od teritorija o kojoj je rec u citiranom tekstu spasi srbendskog zla i spreci ga da i dalje tamo rovari i sprecava razvoj, i nameće teme iz 19 veka, nego se umesto toga sve vise evo kao u tekstu civilizuje i uljuđuje, onda su ta dešavanja za tu teritoriju bila korisna. Kome se ne sviđa njegov problem.

Edited by Milenko Puzigaca
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Milenko Puzigaca said:

Jedite voće, zdravo je

Ovog leta, gotovo neopaženo, nekoliko puta je u medijima objavljeno da su voće i povrće, ali i drugi prehrambeni proizvodi iz Srbije vraćeni sa granice sa Evropskom unijom i nisu prošli kontrolu EU zbog prisustva nedozvoljenih supstanci. Evropski s

 

Ovo o vocu i izvozu me podsetilo na jednu crticu iz proslosti koju sam nedavno procitala, elem:

 

Znate priču. Nekom Englezu na proputovanju po Srbiji 19. veka dopao se srpski pekmez, sklopio ugovor sa proizvođačima i počeo da ga uvozi. Posao je cvetao sve dok uvoznik nije otkrio da izvoznik u svaku kačicu od, da kažemo, 15 kg uvaljuje kamenčinu od, da kažemo, 3 kg. Šta zna Englez šta je kamen a šta je pekmez, tako je računao izvoznik.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Cirozna nakaza ponovo u akciji.

Takve drukare poput njega u skolama vezuju za radijator, u vojsci cebuju, a na robiji bogami nesto jos gore. I treba.

 

Naopakost autošovinizma

 

Slobodan Antonić

 

Obitavanje u sekti istomišljenika dovodi do radikalizma i prelaska na sve ekstremnije pozicije. U ovom slučaju, na pozicije daleko od zdravog razuma i elementarne ljudskosti

 

Ima nečeg ne samo pogrešnog već i ozbiljno naopakog u kulturi autošovinizma. To prvenstveno dolazi usled života u eho komori, a u koju voli da se samoizoluje naša „građanska Srbija”.

 

Navešću četiri primera. Branka Arsić, govoreći o borcima protiv „Miloševićevog nacionalizma”, citira izjavu jednog neimenovanog „antinacionalističkog” poznanika iz vremena bombardovanja 1999: „Ako dođu kopnene trupe, po….ću k….c prvom crncu američke vojske.” (ovde 352)

 

Arsićeva ovu izjavu kritikuje, ali iz potpuno neočekivanog razloga. Nije problem otvorena podrška okupaciji sopstvene zemlje, već toksični maskulizam – „postavljanje u poziciju koja se smatra ‘ženskom’”, odnosno prikrivena „homofobičnost” i „rasizam”, koje Arsićeva u ovoj izjavi prepoznaje. :lol_2:

Da je autorkin antinacionalistički poznanik, recimo, kazao: „Zasuću cvećem prvog američkog vojnika/vojnikinju koji umaršira u Beograd”, to bi valjda bilo sasvim u redu. Arsićkina kritika je u stilu onog đavola koji je plakao ne zato što se dete obesilo u šumi, već zato što to nije uradilo na trgu, da svi vide.

Ova filosofkinja već se proslavila bizarnom izjavom o Radomiru Konstantinoviću: „Možda bi vredelo razmišljati o nekom zakonu po kome niko u ovoj zemlji ne bi mogao postati punoletan pre nego što pročita Filosofiju palanke i ponudi jasna svedočanstva o razumevanju prirode palanačkog duha.”

 

Čovek bi mogao da pomisli da je reč o hiperboli, usled autorkinog gorljivog zanosa Konstantinovićem. Ali, odmah zatim Arsićeva veli da bi štošta, tokom 1990-ih, bilo drugačije „da se u našim srednjim školama, 1970-ih i 1980-ih godina, kao obavezno štivo čitala Filosofija palanke umesto kvaziliterature poznate pod lozinkom Daleko je sunce, tog primera palanačke pameti u kristalnom stanju”. Dakle, ona sasvim ozbiljno misli to sa Konstantinovićem i punoletstvom.

 

„Neka uvek bude sunce”

 

Ili, pogledajmo ovaj odlomak iz koautorskog članka Dragana Bursaća i Dinka Gruhonjića, u kome se kritikuje pacifizam „levice” i nedovoljna borbenost „u momentu kada Putinovi koljači do temelja zatiru ukrajinske gradove”:

 

„Dinko Gruhonjić je na jednom regionalnom skupu u Zagrebu izjavio: ‘Potpuno mi je svejedno hoće li biti atomske bombe ili neće. Ako je to izbor: atomska bomba ili pobjeda Putina-Hitlera, ja nemam nikakvih dilema – atomska bomba!’. Na te riječi, pola sale je skočilo na noge i aplaudiralo, a druga polovina je ostala da sjedi, ‘u šoku’”.

 

Bursać i Gruhonjić, dakle, sasvim ozbiljno predlažu da NATO otpočne nuklearni rat s Rusijom, rugajući se onoj polovini sale koja je još zadržala zdrav razum, pa ne dočekuje takav apel s ovacijom.

 

Ruski interkontinentalni balistički raketni sistem „YARS“ u Moskvi, maj 2022. (Foto: Maxim Shemetov/Reuters)

Moja generacija užasavala se atomske bombe. Još u obdaništu su nas učili da pevamo (anti)apokaliptičku pesmu „Neka uvek bude sunce” (Pustь vsegda budet solnce), a docnije smo gledali jezivi antinuklearni film „Na žalu” s Gregorijem Pekom i Avom Gardner, i još jeziviji Kjubrikov „Doktor Strejndžlav”.

 

Ali, ova naša dvojica Strejndžlava izgleda da nemaju nikakav strah – obitavanje u sekti istomišljenika, kao i uvek, dovodi do bujanja radikalizma i prelaska na sve ekstremnije pozicije. U ovom slučaju, na pozicije koje su sasvim udaljene od zdravog razuma i od elementarne ljudskosti.

A kada društvo oko sebe vidite kao Dinko Gruhonjić – „Napolju samo nacizam i beda. Nikad se nisam vratio raspoložen iz šetnje. Samo pun besa i mržnje. Tužni drap sivi ljudi se vuku i čekaju da umru a sa zidova smrde četnici i ostali fašisti” – nije ni čudo da poželite da potegnete atomsku bombu.

 

Inverzije vrednosti

 

Evo i trećeg primera ove „nedomislive inverzije vrednosti” (Slavko Gordić, 23). Vlajsa Arsenijević govori o „našoj nesposobnosti da kao društvo preuzmemo odgovornost za ono što je činjeno ili da barem stegnemo zube kada sve ono što je činjeno dođe na naplatu”. Kao primer navodi NATO agresiju na Srbiju 1999, pa kaže „da kada jedno društvo stigne dotle da se 18 zemalja koordiniše u nameri da zaustavi tu ratnu mašineriju koju su oni koji ga vode pokrenuli, da bi najbolje bilo da se samoukine”.

 

Zašto bi srpsko društvo trebalo da se „samoukine”, da nestane, da se samoubije? Zato što nas je napao svetski siledžija, zajedno sa svojih 17 trabanata? Ali, očigledno, za Arsenijevića SAD nije agresivna država već moralno superiorno biće. Iz te perspektive gledano, za nas – grešne Srbe – bolje je da uopšte i ne postojimo nego da izazivamo gnev moralnog božanstva poput SAD (plus 17 polubožanstava).

I konačno, četvrti primer. Ivan Milenković, član kontroverznog NIN-ovog žirija, hvali knjigu jednog našeg pisca tako što kaže da „u romanu, za dobrodošlu promenu, nije uočen nijedan Balkanac.” (?!)

 

Čitalac je zbunjen jer se pita – zašto nije dobro da Balkanac (čitaj: Srbin) bude junak nekog našeg romana? Ali, objašnjenje ovog, naizgled nerazumnog stanovišta nalazimo kod Slobodana Vladušića (ovde 294-295).

 

Srpska književnost je, kaže on, okarakterisana kao „nacionalistička” (294). Na primer, Ministarstvo kulture je 2010. odbilo da za biblioteke otkupi kolo iz edicije „Deset vekova srpske književnosti” (Matica srpska), a obrazloženje je dao predsednik komisije Ljubiša Rajić. On kaže da kanon srpske književnosti „pretpostavlja nepostojeću homogenu nacionalnu kulturu”, i pita se „da li on (kanon – S. A.) treba da obuhvati pisce koji pišu na srpskom jeziku (Šta je srpski jezik?), one koji se kazuju Srbima, one koje smatramo Srbima ili pisce koji pišu u Srbiji bez obzira na jezik i etničku pripadnost, to jest šta je uopšte srpska književnost?” (up. ovde 160-161).

 

Pošto je srpska književnost prokazana, objašnjava Vladušić, jedina dobra književnost postaje hibridna – ona koju u supstancijalnom smislu pišu „intelektualci hibridnog identiteta – poreklo Treći svet, mesto boravka Metropolis” (294). A u hibridnoj književnosti tema „Avganistanac u Avganistanu” smatra se „moralno inferiornom”, dok „Avganistanac u Londonu” ima status prihvatljive (295).

 

Korak dalje

 

Književni kritičar Vremena, međutim, ide korak dalje, pa iz skupa dopuštenih tema isključuje čak i temu „Srbin u Londonu” („Balkanac u Londonu”). Tu se lepo vidi dejstvo ovdašnjeg „mehura” – sva osionost elitističke samoizolovanosti naše građanštine (the arrogance of solipsism).

Ona je u svojoj radikalnosti spremna da ide dalje čak i od naloga uobičajenog kolonijalnog kanona. Zato ne može ni „Srbin u Londonu”. Ne može Srbin ni u kom vidu. Ne, i tačka.

 

Pogledajmo malo šta se o sličnoj pojavi piše u Rusiji. Tatjana Nikoljskaja u članku Ruska samomržnja razmatra „neprirodni fenomen ruske samomržnje” (neestestvennoe яvlenie russkoй samonenavisti). Ovu neobičnu naopakost, smatra ona, „tek treba da prouče istoričari, psiholozi, filosofi, pisci…”

Protest Rusa iz Poljske protiv rata u Ukrajini sa transparentom „Rusi protiv rata” (Foto: notesfrompoland.com)

Kao primer te „neprirodnosti” Nikoljskaja navodi pojedine „’zvezde’ samomržnje, sa svojim krugom obožavalaca”, kod kojih „svaka prirodna katastrofa, nesreća i tragedija koja zadesi građane Rusije izaziva pravu eksploziju pozitivnih emocija.”

 

Nikoljskaja se čudi toj naopakosti, ali ona je baš karakteristična za a/š stanovište. I Zoran Ćirjaković uočava „radovanje različitim nesrećama, porazima i sramotama, kakvo se u Srbiji može manje-više redovno čuti u javnom govoru i naći na društvenim mrežama” (ovde 103). Kao primer navodi (ovde 21-22) izjavu Petra Lukovića:

 

„Ja, brate, uživam u ovim glupostima i u ovim ludilima i u nesreći i što je svima gore, ja vam kažem, ja se bolje osećam. Izvinite, ja kad vidim klizište, ja se obradujem, ne znam kako da vam kažem. Da li me razumete, mene svaka pozitivna stvar – koje nema – može da baci u depresiju, ali svaka loša stvar potpuno mi daje neku snagu.”

 

Zato moto najpoznatijeg portala iz tog intelektualnog kruga i glasi: „Ako vam je dobro – onda ništa”.

 

Miljenica države

 

Nikoljskaja takođe sa žalošću i nevericom podseća da je „1990-ih godina samomržnja postala miljenica države – tada je ministar spoljnih poslova, ulagujući se zapadnim kolegama, ponosno saopštio da Rusija nema nacionalnih interesa.”

 

Autorka ovde misli na našeg dobrog znalca Kozirjeva, koji je, 1992, na pitanje Ričarda Niksona – „Šta su interesi nove Rusije?” – odgovorio: „Jedan od problema SSSR bio je taj što smo bili previše zaglavljeni u nacionalnim interesima. Sada mi više razmišljamo o univerzalnim ljudskim vrednostima.”

„Kozirjevština” (kozыrevщina) se i sastoji u nebrizi za nacionalne interese – Kozirjev se izjasnio protiv podrške proruskom Pridnjestrovlju, omogućio je predaju dela tajnih arhiva SSSR-a Zapadu, bio je spreman da Japanu ustupi i Kurilska ostrva, a zahvaljujući njemu stotinak ada na Amuru i Usuriju prepušteno je Kini (uključiv i čuveno ostrvo Damanski).

 

O sličnom fenomenu u Srbiji piše i Slobodan Vladušić: „Hibridni intelektualac se distancira od zemlje svog porekla, koju apriori optužuje za nacionalizam, tako što negira razliku između patriotizma i šovinizma – odnosno, delegitimizuje pojam nacionalnog interesa.” (ovde 293)

 

To je tačno ono što nalazimo u knjizi Nacionalni i državni interes moderne Srbije, pisane sa klasičnog građanističkog stanovišta: „Patriotizam, izveden iz etnonacionalistički protumačenog nacionalnog interesa, suštinski je srodan šovinizmu i inklinira tretiranju Drugog kao neprijatelja i izdajnika.” (19-20)

Srpska zastava se vijori pored pravoslavnog krsta tokom izgradnje Crkve Blage Marije u selu Banstol u Srbiji, 11. januar 2019. (Foto: AP Photo/Darko Vojinovic)

 

„Ostaje jaka sumnja da je koncept ‘nacionalnog interesa’ kao državnog interesa, a koji preovladava u svetskoj teoriji, uopšte primenljiv na Srbiju.” (42; up. ovde 51-59) Znači, za Srbiju nema nacionalnog interesa – jer, kako Srbija da ima druge interese u odnosu na voljeni Vašington i još voljeniji Brisel? Nemoguće.

 

A sada, još samo da vidimo šta o ruskoj samomržnji kaže jedan Amerikanac, Tim Kirbi, koji od 2006. živi u Rusiji: „Samomržnja je uobičajena u mnogim zemljama, ali što duže živim u Rusiji, sve sam uvereniji da niko ne mrzi svoj narod više od Rusa.”

 

Hm… Ćirjaković kaže da je „bujanje autošovinizma u Srbiji u tolikoj meri da, verujem, nigde u svetu nije moguće naći poredivo ukorenjen i rasprostranjen društveni fenomen” (ovde 18). „Srpski autošovinizam je (…) verovatno bez presedana u svetu – i po razmerama i po uticaju i po značaju i po implikacijama.” (ovde 102)

 

Ne, ne, nećemo se oko toga takmičiti, Ćirjaković i sam osuđuje svaku „negativnu izuzetnost” (negative exceptionalism; ovde 219). Ali, da vidimo šta je najviše začudilo našeg dobrog Amerikanca.

 

Kult i religija

 

Kirbi kaže da samomrzeći Rusi toliko preziru Rusiju, da kada porede rusku realnost sa svojim pogrešnim, idealizovanim predstavama o Zapadu, tu nikakvi argumenti više ne pomažu. Recimo, od ruskih autošovinista Kirbi je čuo da „veterani u Americi ne žive ispod mostova zato što su siromašni, već zato što im je tamo zabavno, pošto mogu da se druže sa svojim prijateljima, a zapravo svi imaju besplatan stambeni prostor koji im je dala vlada.”

„Nije bitno šta im odgovorite”, svedoči Kirbi, „samomrzećim Rusima činjenice ne znače ništa – oni su članovi ‘Crkve etničke inferiornosti’” – njima razumna argumentacija ništa ne znači.

 

Policajac zaustavlja učesnike skupa LGBT zajednice u centru Moskve u Rusiji koji drže zastavu duginih boja na kojoj piše: „Ljubav. Ne ratujte” (Foto: Reuters/Maxim Shemetov)

 

Da je reč o svojevrsnom kultu, dalekom od zdravog razuma, uočava se i kod našeg komšije na istoku. Tamo postoji izraz „bugarska samomržnja” (bъlgarskata samoomraza), a Vladimir Svintila čak kaže da je „samomržnja i mržnja kod Bugara već postala religija” (samoomrazata i omrazata kъm bъlgarщinata veče stava religiя; up. ovde 49-50).

 

„Kult” i „religija” ovde označavaju neprobojnost za ma kakvu racionalnu argumentaciju. „Sekta” je još bolji naziv – ti ljudi ne samo da žive u medijskoj sobi odjeka, već preziru, kao inferiornog, svakog ko drugačije misli. Oni se utrkuju u gorljivosti i revnosti – ko će radikalnije ispovediti dogmu konačnog spasenja i žešće prokleti svet grešnika izvan sekte.

 

Ono što želim da istaknem jeste da se „naopakost” u ovom tekstu nikako ne odnosi na ljude, već na stanovišta, pa i na (pot)kulturu koju ta stanovišta karakterišu. Ali, na prebivanje u toj (pot)kulturi niko nije osuđen. Dovoljno je otvoriti vrata i izaći na svež vazduh zdravog razuma i elementarne ljudskosti. Ništa lakše, mada, i ništa teže od toga.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...