Jump to content

Šta čitate?


zoe Bg

Recommended Posts

Agata Kristi, "Pet prasića".....davno pročitano, zaboravila ko je ubica pa uzela iz biblioteke....jer sam nešto ljuta ovih dana,  nešto bih da spljeskam, da zgnječim,  da vrisnem.....i bilo učlinkovito, prošlo me....a sad, Deretino izdanje iz 2017: Fernando Pesoa, "Knjiga nespokoja"....drugi pokušaj, prvi se neslavno završio, davno. Možda sam danas dovoljno odrasla osoba da se suočim sa "knjigom zaglušujuće tišine"? 

Link to comment
Share on other sites

On 7/13/2019 at 6:49 PM, jedibojan said:

Procitao je iz drugog pokusaja.

Sada je smatram jednom od omiljenih knjiga, tako da nema odustajanja 😉

Sjajan je Čarobni breg.Meni omiljena knjiga,a verujem i najkvalitetnija i najkompleksnija koju sam pročitao.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Večeras počinjem "Pokoravanje" Uelbek..


Razočarao sam se nakon čitanja “Serotonina”. Vidi se da ga je pisao navrat- nanos, zarad komercijalnog uspeha. A to sve poredeći ga sa “Elementarnim česticama” koji je vrlo dobar roman.
Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, MilošVB said:

Koji je vaš omiljeni domaći? I mogli bismo možda neku temu 10 omiljenih knjiga,ili tako nešto.

 

Ideja je odlična. Otvori temu, rado ću napisati mojih top 10 knjiga i 10 domaćih pisaca. :classic_smile:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

...možda i ne spada u ideju pokretača ovog foruma knjiga koju sam čitao

ali ju svakako preporučujem za čitati.

Saul Singer,Dan Senor

Start-up nacija(Tajna izraelskog ekonomskog čuda)

Autori objašnjavaju,kako to Izrael,država sa samo 7 milijuna stanovnika,stara

70 godina,okružena neprijateljima,u trajnom ratnom stanju još od svog osnutka,

bez ikakovih prirodnih resursa,stvara više start-up tvrtki od većih stabilnih država.

Naime,prakticiranje"start-up mentaliteta"na svim razinama,od malih tvrtki pa sve 

do cjelokupne države i nacije,dovelo je Izrael do jedne od najinovativnijih država svijeta

 

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Konačno odlučih da pročitam Oblomova, i nisam se pokajao. Gončarov maltene slika rečima i savršeno dočarava, kako divne ruske pejzaže, tako i najtananija osećanja zaljubljenih parova. Drugu polovinu romana sam pročitao u jednom dahu. Preporučujem :thumbsup:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pekić: Zlatno runo, prva knjiga - inače nisam obožavalac Pekića, ali ovo je stvarno odlična knjiga.

 

Cormac McCarthy: All the Pretty Horses - simpatičan kaubojac sa manje nasilje nego u ostalim njegovim romanima koje sam čitao.

 

John Williams: Stoner - ništa naročito, apsolutno ne kapiram kultni status koji je knjiga stekla posljednih desetak godina.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 8/6/2019 at 4:43 PM, quentin said:

Pekić: Zlatno runo, prva knjiga - inače nisam obožavalac Pekića, ali ovo je stvarno odlična knjiga.

 

Ako to procitas, sve to, bices prvi koji je to uradio u celosti. Niko zivi, mozda neki knjizevni kriticari, ma ni oni nisu to mogli da izdrze.

 

Skriboman koji se oteo od literture kada mu je zena, arhitekta na cije je ime i struku boravio u Engleskoj kupila racunar da pise. Boca viskija dnevno.

 

Alkoholicar, neambiciozan, to su mogli da vide koji se secaju da je bio predstavnik DS , pijan u studiju, a u Rakovici kada je Miodrag Bulatovic umro,  izgubio je od Seselja.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

The German Genius od Petera Watsona. Veliko, ozbiljno djelo na granici izmedju publicistike i enciklopedistike. Epska knjiga u kojoj autor, nevjerojatnom erudicijom prolazi kroz povijest njemačke misli i kulture, kako je Njemačka najčešće bila potpuno neprimijećena, neshvaćana (ili pogrešno shvaćana) u svijetu, ali i kako je Njemačka gajila (ne uvijek ispravne) stereotipe o samoj sebi u tom istom svijetu.

 

Početak se bavi sasvim različitim konceptima riječi kojima se odredjuju / definiraju nacije: francuski koncept civilisation, kao najviše univerzalno ljudsko dostignuće, te Kultur, kao najvišu emanaciju ljudskog (prvenstveno njemačkog) duha. Slijede filozofija, literatura, muzika, povijest, slikarstvo... ali i inženjerstvo, graditeljstvo, medicina, mjerništvo, istraživanje planete, znanost općenito.

 

U praktički svakoj od navedenih disciplina, Njemačka nije imala premca, barem od kraja 17. do početka 20. stoljeća. U 18. i 19. stoljeću, Nijemstvo je dalo više značajnih kompozitora od ostatka planete, o književnosti da ne govorimo; u filozofiji su Nijemci u 200 godina pridonijeli više od svih drugih nacija u povijesti (uključujući Grke, Indijce, Kineze).

 

Watson se, naravno osvrće na činjenicu, kako se u zapadnom svijetu Njemačka percipira kroz onih nesretnih 12 godina (1933 - 1945) kad je jedna, po svemu do tada nebitna i marginalna politička misao postala dominantna politička snaga, zločinačka par excellence. No zadnjih 70+ godina, prije svega britanski mediji, te skoro pa službena historiografija i školski sustav predstavlja Hitlera i njegovu bulumentu propalica kao njemačku dominantu, prije Schillera, Goethea, Herdera, Lessinga, Hölderlina, Schlegela, Schopenhauera,  von Kleista ili Heine-a.

Da nabrajam do sutra, ne bih nabrojao manje od 100 njemačkih književnih velikana.

Muzika: dinastija Bach, Buxtehude, Händel, Haydn, Mozart, Schubert*, Beethoven, Gluck (ne idem nužno kronološki), Mahler, Wagner, Schönberg, Hindemith, Stockhausen...

 

Filozofiju ne bih htio ni načeti: počnem li nabrajati njemačke filozofe koji zadnjih 200 godina odredjuju cijelu zapadnu misao, ne bih završio do jutra.

O arhitekturi i doprinosu Bauhausa pišem na drugoj temi.

 

*Tko jaše tako kasno, kroz noć i vjetar taj

to otac s čedom svojim kroz pusti jezdi kraj...

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

«Den sorte tråden» Øyvind Strømmen.

768 str.

 

Knjiga o istoriji evropskih desnih (političkih) radikala sa posebnim osvrtom na Norvešku. Odlična teorijska analiza nastanka evropske ekstremne desnice od francuske buržoaske revolucije do danas, antisemitizma i kako je došlo do ekstremno desnog terora u modernoj Evropi.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...