Jump to content

VN Abu Dabija (Jas Marina) 11.-13. decembra 2020.


Alen13ASC

Recommended Posts

 

 

 

Predlozi muzika za slušanje uz čitanje uvodne teme.

 

2020 sezona konačno dobija svoj epilog, možda najzanimljivija sezona bez ikakve borbe za naslov. Sve završava u nedelju, potpuno je nerealno da smo ipak dobili 17 trka bez obzira na sve nedaće uzrokovane Kovid-19 krizom. Ali samo kakve trke smo gledali, kakve teške situacije iz kojih su vozači izlazili živi bez većih povreda, neverovatne pobede Pereza i Gaslija i na koncu maestralne vožnje Luisa Hamiltona koji se izjednjačio s Mihaelom Šumaherom.

 

Imali smo čak 13 različitih vozača na podijumu, bukvalno svi timovi osim Hasa, Alfe Romea i Vilijamsa su imali svoje vozače na podijumu. Bez obzira na sve, to je stvarno impresivno. Povrh toga F1 je posetila neke novo/stare destinacije a sve su donele unikatne izazove.

 

Ajmo da ispratimo VN Abu Dabija u zdravlju i veselju pa da kažemo zbogom nevjerovatnoj 2020.

 

01-F1-logo.png

 

02-VN-Logo-f170-RSD.png

 

03-Logo-VN-f170-RSD.png

 

04-O-stazi-II-RSD.png

 

05-staza-s-legendom.png

 

06-Mapa-Staze-RSD-III.png

 

Zone akcija

 

Krivine 5 i 6

 

2010- Stravičan udes Šumahera i Liucija.

 

 

Krivine 8 i 9

 

2018- Udes Grožana i Hulkenberga.

 

 

Kompleks krivina 11-14

 

2012- Velika borba Vebera, Grožana, di Reste i Pereza.

 

 

Pireli donosi najmekše setove guma za Abu Dabi.

 

07-Alokacija-Guma-III.png

 

Kao što sam gore najavio bilo je dosta dešavanja ove godine bez obzira na to što je Hamilton vrlo dominantno osvojio naslov, nakon onog spektakla u Sakiru knjiga se manje više svela na dva slova kod konstruktora glede treće pozicije. Rejsing Point ima 194 poena, Meklaren je iza njih 10 poena u zaostanku što je itekako neizvesno a Reno 24 poena iza Pink Pantera. Dakle Reno je bukvalno ispao iz te borbe.

 

08-poredak-tablica-II-RSD.png

 

Slična je stvar kod vozača, Perez je "najbolji od ostalih" odnosno ima tu 4. poziciju i jedini mu je konkurent Rikjardo koji zaostaje 13 poena. Sve ovo ostalo iza su borbe za prestiž. Recimo Sainc može preskočiti svog budućeg kolegu Leklera. Pa Noris Albona. Kvjatu fali samo dva poena da iskoči spred Fetela. Nekadašnje velike borbe za to treće mesto u konstruktorima te 4. u poretku vozača su se sad svele na dva slova. Biće to jako zanimljivo za ispratiti ali verujem da vatra nije splasla te da će i dalje sredina poretka biti jako zgusnuta.

 

 

09-Vremenska-prognoza-RSD.png

 

Vremenske prilike su jako povoljne, idealno vreme za trkanje. Šta očekivati od Abu Dabija? Hamilton bi mogao opet propustiti trku, sve je to na "možda". Abu Dabi ima rigorozne mere čak iako Luis ozdravi nije sve sigurno. Ono što je 100% zagarantovano je to da će Fitipaldi voziti svoju drugu utrku jer Grožan nije dovoljno oporavljen.

 

I tako prošla je i ova godina apropo uvoda te trka, i ove godine moram vam zahvaliti na velikom poverenju koji ste mi ukazali te velikom strpljenju. Nemam kristalnu kuglu, ne znam šta mi 2021. donosi, uživao sam praveći uvode i mnoštvo grafika i nadam se da ću moći i iduće godine to raditi.

  • Like 7
  • Thanks 9
Link to comment
Share on other sites

Još jednom hvala, to je neverovatni motivacioni boost koji uz moju ljubav prema grafikama čine jako dobru kombinaciju.

 

E sad kako se vratio Hamilton biće zanimljivo videti kako se oporavak odrazio na njega i preformanse mada on je dominirao kvalifikacije u Nemačkoj prošle godine gde je čini mi se vozio bolestan ali možda uticalo na koncetraciju u promenljivim uslovima na trci. Jas Marina je zeznuta tehnička staza, možda najteža u smislu koncetracije jer je cela tako neverovatno tehnička i zahtevna i nagrađuje jaku psihu. Zašto je tako opisujem? Jednu deceniju trpi razne negativne kritike kako proizvodi dosadne trke ali s vozačke strane je teška jer se sve vozi "napamet" i to po prethodno bukvalno rečeno "memoriji mišića". Zadnji sektor odnosno bukvalno sve posle krivine 11 je kao kockasta dupla Miki Maus sekcija s Sao Paula, to ja vama ne mogu opisati koliko je teško i zašto ja tako volim Jas Marinu apropo vozačke strane priče. Ali ta kombinacija je ubitačna za trku jer zbog istoh razloga zbog koje volim Jas Marinu tako volim i Barselonu ali takva kombinacija krivina i to u kontinuitetu ubija trkanje.

 

Jas Marini treba samo dve promene na trasi da bi kao i Barselona doživela kudikamo preporod.

 

Elem ja preterao, da se vratim na nedelju..

Rasel ko da je znao prošle nedelje da je propustio ogromnu šansu, sad će bukvalno čekati godinu i po na drugu.

 

Ali zanimljivo će biti ispratiti Mik Šumahera na prvom treningu, na toj sesiji će biti istorijska kombinacija Fitipaldi/Šumaher! U Alfatauriju Cunoda vozi prvi trening umesto Kvjata.

 

E da nisam spomenuo u uvodu da će Lekler startati tri mesta niže zbog kazne što otvara šansu Sajncu da pobedi budućeg kolegu na tablici.

Link to comment
Share on other sites

Čeka nas trka posle koje će biti puno novina pre svega u vozačkim postavama. Ne sećam se kada je zadnji put bilo ovoliko promena izmedju dve sezone.

Zadnju trku u trenutnim ekipama voze Vetel, Sainc, Rikardo, Perez, Magnusen. Grožan se nažalost oprostio od F1 na nesrećan način pre dve trke (sa srećnim krajem). Neizvesna je sudbina Kvijata i Albona koji verovatno ne ostaju tu gde jesu, a Hamilton nije potpisao za sledeću godinu što će se gotovo izvesno desiti pre nove sezone.

Nestaje ime Racing Pointa, a vraća se Aston Martin čime Red Bull ostaje bez važnog sponzora i partnera. Mclaren završava saradnju sa Renault motorima i vraća čuveno ime: Mclaren-Mercedes.😎

Link to comment
Share on other sites

Cestitke svima na dobroj sezoni. U ovakvoj godini uspeli su da naprave dobru sezonu i drago mi je da smo videli zanimljive staze.

 

Cestitke MCL na trecem mestu, verujem da istraga nece uticati na taj poredak. Sramota kako je pripremljen auto za Pereza.

 

I dalje ne mogu da prezalim sto se zavrsnica sezone vec godinama vozi na ovoj kanti od staze.

Edited by momohyoideus
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Uzas od staze, stvarno ne zasluzuje da se vozi, ali nije jedina. 
 

u svakom slucaju +/- poprilicno zanimljiva sezona, dosta evergrin staza, dosta nostalgije zbog toga, pored dominantnog mercedesa ipak smo imali raznih pobednika i raznih vozaca na podijumu. 
 

sta ce biti sledece godine, videcemo, ostaje otvoreno pitanje ko ce gde voziti. I dalje se nadam da ce biti mesta za pereza. 
 

magarci nikada gori, obrukali se za sve pare u godini jubileja, a ne vidim naznake da ce nesto bolje da se desi i sledece godine. Dzabe care sve te tvoje pare...

 

 

Edited by Hertzog
Link to comment
Share on other sites

Ja uzivam u svakoj trci, nebitno da li ima puno ili uposte nema preticanja. Po meni trebalo bi napraviti gume koje bi na ovakvoj stazi morale da obezbede bar 2 stajanja. To bi trke ucinilo jos zanimljivijim.
A sto se tice ove staze i ne postoji neka mogucnost da se premesti u kalendaru. Da se izbaci nece sigurno, previse je novca u pitanju. A sve sem marta, mozda aprila, bi imalo i previse uticaja na voznju zbog temperatura.

Link to comment
Share on other sites



magarci nikada gori, obrukali se za sve pare u godini jubileja, a ne vidim naznake da ce nesto bolje da se desi i sledece godine. Dzabe care sve te tvoje pare...


Ne vidim zasto su se obrukali? Jeste da su rezultati bili losiji nego prrthodnih godina, ali ekipa tu nista nije kriva i nije mogla bolje, sem mozda sa tim stajanjima Fetela. Ali videli smo da i najbolji mogu da se pogube. Ovde najvise krivice vidim u samoj fabrici jer nisu predvideli da ce im FIA zabraniti ono sto su prosle godine koristili. Ako se ne varam tek su posle predtestiranja zvanicno objavili da je to bilo "nelegalno". Ostali su uskraceni za 20-ak KS sto nije malo.
Link to comment
Share on other sites

Baš solidna trka, baš onako u stilu Jas Marine. Nažalost kockaste Barselone, dok ne uvedu par izmena na stazi neće biti uzbuđenja.

 

I tako prođe 2020 sezona, sve je počelo od onog najvećeg haosa ikad na Albert Parku. Ostajali smo svi budni do 2 ujutro nebili na koncu saznali 15 minuta pre prvog slobodnog treninga da neće biti trke. Ja se ne sećam većeg haosa, čak ni na VN SAD-a 2005. VN Australije je trebala po svemu biti jako uzbudljiva, ali to nam je pružila Austrija. Onaj haos od trke gde smo imali Leklera i Norisa na neuobičajenom podijumu koji je na glavnom pravcu, scene gde nema publike, u svoj toj jezi ipak smo uživali jer smo ipak dobili sezonu od nešto manje od 10 trka. Ali na našu sreću taj broj se povećao, dobili smo šok od saznanja da će se F1 trkati na Nirburgringu, Imoli, Muđelu, Istanbulu, Portimau a šlag na torti je po meni bio sakirski Spoljni Krug. Tek to je bio šok šokova, mož zamisliti u novoj eri F1 staza koja je po dužini skoro kao Monako i gde je krug ispod minute.

 

Najneprijatnije iznenađenje je Ferari koji ima najlošiji plasman još od 1980 gde su omašili koncep efekta tla kojeg je Lotus doneo u F1, a drugo najneprijantije iznenađenje je ipak Vilijams. Po prvi put od debija bolid koji je njihov dizajn i koji oni voze a da nisu osvojili poen. Za Ferari ima nade, itekako. Dolazi Sajnc i najavljuju snažnu PJ što će značiti automatski skok Alfe Romea i Hasa, mene živo interesuje gde će biti Alfa Romeo s jačom PJ jer ove godine deluje kao da imaju jaku aerodinamiku. Has je podbacio, povremeno su svaljivali krivicu na Ferarijevu lošu PJ ali opet Alfa je bila jača od njih.

 

Meklaren fantastičan s trećim mestom na tablici, bez Ferarija u jednačini oni su iskoristili najbolje sve što im je došlo na ruku. Koliko god su u Rejsing Pointu okaljali obraz i koliko sam ih mrzeo zbog poteza kopiranja Mercedesovog dizajna ipak sad na kraju godine im čestitam. Nekako deluje super što je Meklaren pobedio dizajn prošlogodišnjeg Mercedesa što je neverovatni uspeh a isto tako sve čestitke Rejsing Pointu na fantastičnom 4. mestu. Stvarno pohvale, dobili su zasluženu kaznu od 15 poena i ipak došli na 4. mesto. A Perezova pobeda kruna svega što su radili od Australije 2008 na vamo u smislu zaveštanja Fors Indije koji se preneo na Rejsing Point. A mislili smo smi da će Strolova pol pozicija biti kruna (prvi put još od Fizikele i Belgije 2009 da imaju pol). U globalu Rejsing Point je obavio strašno dobar posao, pobedio sistem i ipak osvojili su pobedu i pol te 4. mesto.

 

Reno je isto obavio odličan posao, nekako sve je u svetlu Ferarijevog pada forme te nemogućnost drugog Red Bulovog vozača da parira bukvalno bilo kome. Ipak mislim da Albon obavlja dobar posao u trenutnoj konstalaciji snaga u padoku. Samo Ferarijeva najavljena snažna PJ može pomesti Red Bul na potencionalnom drugom mestu ako Mercedes bude zadržao tempo i u 2021 što će i možda biti slučaj. Naravno sve ovo ne umanjuje odličan rezultat Renoa, imali su par lepih podijuma i sve nekako liči na onu 2010 koja je bila isto sjajna za Reno nakon katastrofalne 2009 gde su umali samo jedan podijum (Alonso treći u Marini Bej) a zanimljivo da u nekom rostrumu u smislu od Alonsove pobede u Fudžiju 2008 da su imali samo tri druga mesta (Alonso u Brazilu 2008, Kubica u Australiji 2010 i Okon u Sakiru ove godine) te je potpuno neverovatno da je Okon doneo francuzima najbolji rezultat još od Kubice i Australije 2010 a ne Rikjardo. Reno pa i Rejsing Point kao brend više neće postojati, naravno emotivniji je rastanak Renoa s F1. U trenutnoj konstlaciji u kojima veliki brendovi zbog finansija povlače ekipe iz raznih takmičenja zbog koronavirus krize odnosno finansijskog kraha koji je usledio nedugo zatim imamo sportske brendove istih firmi koji ulaze u takmičenja. Tako je Alpin došao na svet F1 umesto Renoa. S druge strane biće dosta emotivno kod japanaca za manje od godinu dana. Honda odlazi nakon 2021 i ta vest je nekako obeležila ovu godinu.

 

Alfatauri brend je jako iznenadio ove godine, ja sam pre sezone tipovao na neki iznenadni podijum ali pobedu Gaslija nikako nisam mogao zamisliti što se i desilo. Najveći pozitivni šok ove godine, italijanski tim slavi ispred prazne Monce. Naravno Perezovu pobedu isto nisam mogao zamisliti ali generalno nije bilo nemoguće kad vidimo jačinu Rejsing Pointa u nekim momentima. Gaslijeva pobeda je najveće iznenađenje i to je kruna ove godine.

 

Druga kruna ove godine pripada drugom francuzu, Grožanu. Ja sam stalno pisao u uvodima kako sredina poretka gori, nema niko aparat za gašenje požara da smiri situaciju i epilog strašne porbe sredine poretka su strašni udesi u Muđelu te ono Strolovo prevrtanje i na koncu najgori udes još od Bijankija na nesretnoj Suzuci 2014 te ironija da se radi o francuzu- Grožanu. Alonsov udes u Australiji 2016 je bio strašan (tamo je Alonso slomio rebra) pa Kubičin na Montrealu ali ovakvo silno rascepati ogradu te prepoloviti bolid napola se nije videlo još od onih sedamdesetih. Grožan je sa nama zahvaljujući oreol zaštiti, bez nje bezbolno bi nas napustio u sekundi.

 

Mercedes je iskoritio nesposobnost Ferarija i Red Bula. Nažalost tom dvojcu nedostaje konstanta koju Mercedes drži još od Bronove kupovine Honde, kruna je došla 2014 nakon par pobeda Hamiltona i Rozberga pre toga dok je Red Bul dominirao. Ove godine gledamo epilog strašne nesposobnosti Mercedesovih konkurenata. Ferari je stalno menjao nešto, Red Bul je svašta radio Renoou a Hondin uslovno rečeno preporod je došao pre pre pre kasno. Čestitke Mercedesu i Hamiltonu na srušenim rekordima i na titulama.

 

Ove godine "ludu sezonu" smo imali jako rano, ali još se nije završila. I dalje se neke stvari nisu rešile, napuštaju nas kako stvari stoje Perez, Magnusen, Grožan te Kvjat. Svi ti vozači su svojevremeno bili kraljevi sredine poretka a i višestruci osvajači podijuma te pobeda i najbržih krugova. Naravno najveći žal je za Perezom, nekad davno je bio zamišljen da uz Alonsa bude zvezda Ferarija ali nesretna godina u Meklarenu 2013 mu je zaustavila daljni skok u karijeri. Pobeda u Sakiru je nagrada za sve što je radio do sada, u nekom multiversu on je višestruki pobednik Ferarija.

 

Ono što je trebao Perez biti, to će biti Sajnc sledeće godine. To će biti interesantno i deluje kao blaga senka Prost/Sena ali u crvenom izdanju. Lekler je agresivac, Sajnc je španski proračunati operator ups profesor. Jedva čekam te bitke. Imaćemo i Šumahera i Macepina u Hasu, te velikog Alonsa.

 

Bilo kako bilo, ko god ovo čita pobedio je Kovid-19. Bitka i dalje traje, F1 je uspešno održala fantastične 17 trke a mi gledaoci smo se sa novim merama borili s istom nevoljom i vodili naše trke u kojima smo bežali od koronavirusa. Svaka čast onom koji je pobedio uprkos zarazi kao recimo Strol, Perez i Hamilton te mnogobrojni radnici unutar F1, svaka čast onima koji su i dalje bez te zaraze jer poštuju mere zaštite. Preminulim osobama od kovid-19 neka počivaju u miru, porodicama i prijateljima preminulima iskrena saučešća. Ovo je teška godina, tapšem po ramenu svima koji su pogođeni ovom krizom i kažem da izdrže i da ćemo pobediti tu zarazu. Zaraženima želim brz oporavak!

 

Ove godine smo se u maniru F1 WeRaceAsOne- DružiliKaoJedan. Bilo je svega i svačega ali najvažnije je da se i dalje DržimoKaoJedan i neka se taj duh zadrži i do predstavljanja bolida, prvih testova pa VN Australije 2021 gde se iskreno nadam da će makar i sa 20% kapaciteta biti gledaoca uz distancu.

 

Uvek sam jako emotivan na kraju svakih sezona, zamalo nisam zaplakao na onu Fetelovu lepu pesmicu na kraju trke. Nekad davno mrzitelj Ferarija i Fetela a sada emotivno doživljavam taj rastanak te rastanak od 2020 sezone. Izvinjavam se zbog ovolikog teksta.

Edited by Alen13ASC
dodao Portimao na listu.
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Hertzog said:

Ja se zaigrao covece ne ljuti se sa cerkom, tek se sada setio da je F1 😆 

Ja ceo dan dzejmioliverisao, pa sad dosao da vidim ima li svrhe da premotam trku. Ocigledno nema nista od gledanja.

 

I nije mi zao uopste 😄

Edited by Downforce
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...