Jump to content

Pogodi ko je?


Milutinov Tata

Recommended Posts

Spoiler

Ljuba i no.3 su u nekom mom svetu sinonimi, a to finale DC je zbilja bilo nesto posebno.

 

Jedna boza od pitanja - YUG/SiCG/SRB Davis Cup tim je u poslednjih 25 godina prosao put od blata do jednog od najkonstantnijih nacionalnih timova. Tokom tog perioda, uz prethodno pomenutog tenisera, jos dva igracu su nas 'sama dobila' uzimajuci sva tri poena (ako mi niko nije promakao). Koja?

Edited by Geronimo
Link to comment
Share on other sites

Prvo da dam pojasnjenja na moja pitanja:

 

Spoiler

Teniserka - Helena Sukova - Otac predsednik teniske federacije, majka finalistkinja Vimbldona i selektor FED Kup selekcije, brat odlicna igrac u dublu, osvajac nekoliko GS titula. Sukova je visestruka GS sampionka u dublu i miksu, osvojila je nekoliko FED Kup titula sa Cehoslovackom, osvojila je i Hopman Kup igrajuci zajendo sa Mecirom, a ima i 2 srebrne medalje sa OI iz dubl takmicenja zajedno sa Janom Novotnom. Samo joj nedostaje GS titula u singlu da ima bas kompletiranu karijeru. Sigurno je i danas najpoznatija po pobedi nad Martinom Navratilovom u polufinalu na AO decembra 1984, kada je prekinula niz Navratilove od 6 uzastopnih GS titula, 74 uzastopne pobede te godine (nije izgubila od januara nijedan mec) i sprecila je da ostvari kalendarski Grend Slem (u Parizu na RG te godine je osvojila "obicni" Grend Slem). U finalu je porazena od Kris Evert. Kasnije je igrala jos 3 GS finala, ali je svaki put porazena, od Navratilove na USO 1986, od Grafove na AO 1989 i USO 1993. Na poslednja dva turnira je dobijala Navratilovu na putu do finala. Svoju prvu GS titulu u dublu osvojila je na USO 1985 sa Klaudijom Kode-Kils, a u finalu su bile bolje od Martine Navratilove i Pem Srajver. I svoje prvo GS finale u dublu je igrala sa Nemicom, ali su bile porazene bas od Navratilove i Srajver na vec pominjanom AO 1984 (Amerikanke su tada osvojile kalendarski Grend Slem). Sukova je kao i Navratilova rodjena u Pragu, a njena majka je bila i trener Navratilove.

 

Na USO 1993 je osvojila titulu u dublu sa Arancom Sancez i u miksu sa Todom Vudbridzom, ali je izgubila finale singla od Stegi Graf, koja je je 2 meseca ranije na Vimbldonu u finalu pobedila Janu Novotnu, dugogodisnju dubl partnerku Sukove.

 

Poslednju GS titulu u dublu je osvojila na Vimbldonu 1996. igrajuci zajednosa Martinom Hingis, koja je rodjena u Cehoslovackoj. Na putu do finala su savladale dubl Novotna i Sancez. Martina Hingis je ovu titlu osvojila sa 15 godina i 9 meseci, cime je postala (i jos uvek je) najlamdka GS sampionka Vimbldona.

 

Poslednju GS titulu je osvojila na Vimbldonu 1997 u miksu zajedno sa svojim mladjim bratom.

 

DNExqJhX4AIWR2I.jpg

 

Spoiler

Teniski mec - Panco Gonzales - Carli Pasarel - 1. kolo Vimbldona 1969. Panco Gonzales je bio osvajac 2 USO par godina nakon 2. Svetskog rata, i nakon toga je presao u profesionalce i tu je dominirao citavu dekadu, i cak i danas se visoko kotira na listi najboljih igraca svih vremena. Zbog njega je Pro tur u jednom trenutku promenio pravila i ukinuo S/V igru, jer je nakon ritrna loptica morala da udari u podlogu, pre nego sto bi server uzvratio udarac. Gonzales je nekoliko godna bio trener Pasarelu na UCLA i cesto su igrali meceve u obliznjem teniskom klubu. Pasarel nije napravio karijeru za pamcenje, ali je nakon toga dugo godina bio direktor turnira u Indijan Velsu i od malenog turnira napravio jedan od najboljih u svetu enisa danas.

 

Mec je bio poslednji na rasporedu i nakon dugog prvog seta koji je dobio Pasarel 24-22, Gonzales je od sudije zahtevao da se mec prekine jer nije mogao da vidi lopticu. Sudija to nije prihvatio, a Panco je poludeo, glasno protestvovao, lupio reketom u zemlju i navukao gnev publike. Drugi set je bio brzo gotov za manje od 20 minuta, mec je bio prekinut, a Gonzales je besan napustio teren bacajuci rekete na sve strane. Sutradan popodne u nastavku meca, pokazao je svoj dobro poznati pobednicki duh i karkter sampiona koji se nikada ne predaje. Dobio je treci set 16-14, a cetvrti 6-3. Ipak Pasarek se nije predavao, u petom setu je imao cak 7 ML, dva puta je vodio 40-0 na servis Gonzalesa, ali nijednom nije uspeo da zavrsi mec. najvise zslugom Gonzalesa koj je odigrao nekoliko sjajnih udaraca. Na kraju mec se zavrsio serijom od 11 poena starijeg Amerikanca, 22-24 1-6 16-14 6-3 11-9, nakon 112 gemova i 5 sati i 13 minuta igre, i bio je najduzi mec na Vimbldonu u tom trenutku. Uskoro je uveden TB sto je drasticno skratilo duzinu igranja, ali kao sto znamo 2010. Izner i Mai su "uspeli" da nadmase ovaj rekord igrajuci samo 5. set cak 138 gemova u 3 dana.

 

1969wimbledon_1920x1080.jpg

 

Spoiler

Teniser - Karol Kucera - jedan od najbojih igraca iz Slovacke svih vremena, svetsku slavu je stekao pobedom u 1/4 finalu AO 1998 nad Pitom Samprasom. Ipak u narednom mecu je porazen od nekadsnjeg zemlajka Petra Korde, koji je i osvojio titulu. Kasnije te godine na USO, Sampras mu se revansirao za poraz u Melburnu, takodje u 1/4 finalu (zanimljvo je da je Kucera pre toga u 1/8 finala savldao Agasija i sprecio "klasik"). To je bila najbolja sezona u karijeri Slovaka, osvojio je Sidnej i Nju Hejven, igrao finala u Stutgartu i Becu, stigao do 6. mesta na ATP listi, igrao na zavrsnom Mastersu i bio u polufinalu Grand Slam Kupa. Sa DC selekcijom Slovacke bio je gost u Budvi nasoj selekciji (SRJ) u prolece 1996, a tada je na klupi gostiju bio Miroslav Mecir, koji je 10 godina ranije igrao za Cehoslovacku protiv SFRJ u Sarajevu u 1/4 finalu DC. Svoj poslednji mec u karijeri je odigrao u final uDC 2005., kada je Slovacka u Bratislavi docekala Hrvatsku. Nije bilo planirano da igra, ali je par dana pre meca izbila afera oko tada drugog reketa Slovaka, Karola Beka, za koga je utvrdjeno da je pao na doping kontroli nakon polufinala sa Argentinom. Igrao je protiv Ljubicica i izgubio lako u 3 seta, u nedelju nije igro odlucujuci mec protiv Ancica vec je mesto ustupio specijalisti za dubl Mihalu Mertinaku.

 

kucerra27_reu.jpg

 

  • Like 2
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Posle 60', 80' i 90'-ih, na red su dosle i vesele 70' :classic_biggrin:. Verujem da ce ovo bit malo lakse pitanje

 

Teniser - u Open eri je sigurno najbolji igrac svoje zemlje. Najbolji rezultat u karijeri je ostvario na svojoj omiljenoj podlozi, a teniska istorija ga pamti i po tome sto je bio "nocna" mora za jednog velikog sampiona na turniru na kome je osvojio najvise titula.

Link to comment
Share on other sites

Ala si u formi, svaka cast :thumbsup:.

 

Jos jedno dok si zagrejan:

 

Teniser - postao je poznat jos kao junior, ali ne samo svojim rezultatima koji su u to vreme bili vrhunski. Na putu do svog najboljeg rezultata u karijeri je stigao savladavsi debitanta na tom turniru nakon preokreta. Turnir na kome je osvojio najvecu titulu se vise ne igra.

Link to comment
Share on other sites

Spoiler

Terniser - Adrijano Panata - sampion RG 1976 i predvodnik italijnske selekcije u DC koja je iste godine osvojila trofej savladavsi u finalu Cile u gostima. Te godine je trijumfovao i u Rimu i stigao do 4. mesta na listi. Bio je specijalista za sljaku.  Ostao je upamcen i kao jedini igrac koji je dobio Borga, sestostrukog sampiona, na RG. Prvi put na debiju harizmaticnog Svedjanina, 1973. u 1/8 finala (kasnije je Pilic bio uspesniji od Italijana u 1/2 finalu), a zatim i 1976. u 1/4 finalu. Borg je dobio njihov polufinalni duel 1975. Panata je sa Italijom jos 3 puta igrao finale DC, ali je gubio od Australije, SAD i Cehoslovacke. 1988. je kao selektor italijanskog DC tima bio gost u Beogradu, kada je nasa selekcija ostvarila istorijsku pobedu za plasman u polufinale.

 

df209aa90c843e5c683af63761cab9290c02a74d

 

Spoiler

Teniserka - Mirjana Lucic, cudo od deteta, sampionka juniorskog US Opena sa 14 i po godina, pre 15. rodjendana dupla kruna na juniorskom AO, sampionka turnira u Bolu na Bracu sa 15 godina i 2 meseca i pobeda nad Amandom Kucer (koja je tog proleca dobila cak 2 puta Stefi Graf na sljaci), sa Martinom Hingis sampionka AO u dublu sa nepunih 16 godina. Kao kruna tog dela karijere je doslo polufinale Vimbldona 1999. i to pobedama nad Monikom Seles i Natali Tozija. U polufinalu je posle 3 seta izgubila od Stefi Graf. Nazalost zbog licnih problema, njena karijera je krenula stranputicom i neko vreme cak nije ni igrala. Vratila se tenisu krajem prosle decenije, i posle mnogo godina 2017, stigla do jos jednog polufinala na GS turniru, na AO nakon nekoliko sjajnih pobeda (Radvanjska, Pliskova), da bi je zaustavila Serena Vilijams.

 

C23SAUbXgAI3t8F.jpg

 

Spoiler

Teniser - Dejvid Viton, jedan od danas zaboravljenih clanova fantasticne generacije americkih igraca rodjenih na prelazu izmedju 7. i 8. decenije proslog veka. Imao je odlicnu juniorsku karijeru, bio je najbolji junior u SAD i sampion US Open. Proveo je godinu dana na Stenfordu, a onda presao u profesionalce. Vrhunac je imao 1991. kada je na Vimbldonu stigao do polufinala, dobivsi u 3. kolu Lendla (kome je to bio poslednji pravi juris na jedini pehar koji mu je nedostajao), a u 1/4 finalu Agasija (koji je nakon prvog nastupa propustao Vimbldon nekoliko godina) nakon sto je gubio 2-1 u setovima. U polufinalu ga je dobio Beker u 3 seta. Najvecu titulu je osvojio iste godine u Minhenu na Grend Slem Kupu, savladavsi u polufinalu Stiha, a zatim i Cenga u finalu bez izgubljenog seta. Na prvom izdanju ovog turnira (na kome su igrali najboljih 16 igraca prema rezultatima ostvarenim na GS turnirima tokom godine), ostao je u pamcenju incident izmedju njega i Gilberta u polufinalu, kada je razmenjeno dosta teskih reci i umalo nije doslo do fizickog obracuna nakon zavresetka treceg seta (Gilbert je dobio mec 3-2).

 

Viton je "popularnost" stekao i kao jedan od najboljih polaznika akademije Nika Bolitijera, koja je u drugoj polovini '80-ih dosla u zizu teniske javnosti, pre svega zbog Agasija, a kasnije i Monike Seles. Tu je bio i Dzim Kurijer, protiv koga je Viton odigrao jedino finale turnira Masters serije u Ki Biskejnu '91 i izgubio u 3 seta.

 

81dde8a40e6ac10b83dfe58d2e88f7bb.jpg

Martin Blackman, Andre Agassi, Nick Bollettieri, Jim Courier, and David Wheaton

 

Edited by Milutinov Tata
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...