Jump to content

Novi Pravilnik


Recommended Posts

Poštovani forumaši,

 

Pred vama se nalazi predlog za noviju, moderniju i prošireniju verziju Pravilnika Vox92 Foruma. Znamo da se čekalo dosta vremena i da je izrada ovog nacrta bila poprilično spora, ali konačno je odrađen osnovni deo da bi se ova verzija mogla podeliti sa svima vama. Izvinjavamo se na popriličnom kašnjenju.

 

Ono što bi ovaj Pravilnik trebalo da donese jeste uspostavljanje jasnijih pravila ponašanja i njihovo bolje razumevanje, pa samim tim i prijatniji boravak na ovom mestu uz podizanje kvaliteta samih sadržaja i diskusija.

 

Kako je Pravilnik pravljen pre svega zbog svih vas, naravno da je vrlo bitno da i vi date svoj sud o iznetom predlogu. Svakako nam je želja da forumaši budu zadovoljni finalnom verzijom.

 

U narednim danima (ako bude potrebe i nedeljama) dobrodošli su svi vaši predlozi. Štaviše, nadamo se da će forumaši u što većem broju dati svoje sugestije, kako bismo o njima mogli raspravljati i na kraju doneti najbolje moguće rešenje za sve odredbe.

 

Kada budete pročitali predlog, uočićete da je dosta članova vrlo slično nekim pravilima koja su do sada važila, s obzirom  da nismo želeli da forum previše odstupi od bazičnih načela, već samo da ih malo bolje i po tačkama definišemo. Svesni smo da je moguće da koncept za Pravilnik, tj. njegove navedene tačke možda imaju određene nedostatake, i baš zato se nadamo da ćete nam pomoći da pre njegovog stupanja na snagu uklonimo sve nedoumice.

 

Jedna od bitnih promena jeste nova kaznena politika. Kako je sada predviđena značajno veća upotreba warning poena (WP), svi WP koji su dobijeni do trenutka stupanja Pravilnika na snagu prestaće da važe. Svi forumaši koji budu želeli mogu tražiti od nas da im opomene (koje su dobili do tada) uklonimo sa profila. Forumaši koji imaju poslednju opomenu pred isključenje neće biti abolirani na ovaj način. Narednih dana će biti objavljeno kako ćemo postupiti u njihovim slučajevima.

 

Takođe, tačka koja će sigurno biti zanimljiva, ako ne i najzaniljivija, jeste uvođenje Veća Staraca (VS). Ova tačka nije skroz završena, delimično zbog dodatnog vremena koje će biti potrebno da se izvedu zaključci, ali i zato što nam je bilo bitno da čujemo vaše mišljenje o ovom novom “organu“. Inicijalna ideja je da VS bude sastavljeno od pet do sedam članova u kojem će se nalaziti forumaši i supermoderatori. Oko svih detalja vezano za njegovo postojanje i funkcionisanje ostaje da se dogovorimo na ovoj temi.

 

Pravilnik je ispisan u spojleru, ali kome je ovako nešto nepregledno može preuzeti pdf verziju koju sam ostavio u prilogu.

 

Na samom kraju, zamolio bih vas da se na ovoj temi držite predloga i sugestija i da ne ulazite u lične razmirice. Što pre budemo odradili ovaj deo, pre ćemo završiti Pravilnik.

 

 

 

Hvala svima unapred,

Administracija i moderacija Foruma Vox92

 

Spoiler

       PRAVILNIK FORUMA VOX92

 

 

1. Opšte odredbe:

 

1.1. CIlj Vox92.net Foruma je da bude otvoren za sve one koji su zainteresovani za zdravu diskusiju, razmenu mišljenja i informacija, kao i deljenje znanja iz različitih oblasti (redosled nije po prioritetu): politike, nauke, sporta (profesionalnog i rekreativnog), umetnosti, kulture, filozofije, arhitekture, tehnike i tehnologije, medicine, različitih hobija, svakodnevice, itd.

 

Forum je otvoren za sve koji komuniciraju na jeziku Foruma (preciznije u tački 6.), bez obzira na životnu dob, mesto življenja, iskustvo, profesiju, sportske afinitete i druga interesovanja. Forum neguje duh uzajamnog poštovanja i razumevanja, razvijanja kritičke misli, političkih stavova, zdravog rivaliteta, jednakosti izmedju polova, seksualnih orjentacija, prihvatanja različitosti, kao i razmenu znanja u najširem smislu poput nauke, tehnologije, prirode, umetnosti, itd.

 

1.2. Vox92.net Forum je neformalni skup ljudi koji čine:

 

- Administratori

- Moderatori i supermoderatori

- Regularni članovi Foruma

- Veće Staraca (skraćeno VS)

 

1.3. Ponašanje administratora, supermoderatora, moderatora, članova VS-a kao i članova Foruma, regulisano je ovim Pravilnikom. U izuzetnim situacijama, ukoliko se proceni da je to u interesu članova, kao i Foruma u celosti, administratorima Foruma je dozvoljeno da odstupe od odredbi ovog Pravilnika. 

 

1.4 Administratori, supermoderatori i moderatori mogu direktno učestvovati u izmenama i dopunama Pravilnika. Regularno članstvo (forumaši) i Veće Staraca učestvuju davanjem predloga i sugestija.  

 

1.5. Forum nema formalnog vlasnika. Njegovo funkcionisanje, kao i finansiranje je u nadležnosti administracije, koja je i učestvovala u formiranju ovog virtuelnog prostora.  

 

1.6. Postovi napisani na Forumu odražavaju stav korisnika foruma, ali ne predstavljaju zvaničan stav Foruma u celini.

 

1.7. Vox92.net Forum je neprofitne prirode. Izdržava se od priloga koje prikupljaju njegovi članovi na dobrovoljnoj bazi, kao i od reklama koje omogućavaju dodatne prihode ili potrebne resurse u vidu hostinga, tehničke podrške i slično. Prikupljena sredstva se mogu koristiti isključivo za potrebe Foruma i projekte koji su usko povezani s njim (kao što je unapređenje izgleda i funkcionalnosti foruma, i slično). Članovi Foruma koji pomažu Forum u vidu priloga ne ostvaruju nikakve beneficije u odnosu na ostale članove Foruma. 

 

 

 

2. Administracija Foruma

 

2.1. Administracija je obavezana da formira tim supermoderatora i moderatora.

 

2.2. Administracija je zadužena za održavanje i finansiranje Foruma, te otklanjenje bilo koje nepravilnosti u njegovom radu. Administracija, međutim, nije odgovorna ako iz bilo kog razloga dođe do gašenja ovog domena ili prekida u njegovom radu na određeno vreme. 

 

2.3. Administratracija Foruma zadržava pravo da odstupi od Pravilnika ukoliko proceni da je to u interesu korisnika Foruma i Foruma u celini.

 

2.4. Administracija nije odgovorna za sadržaj bilo koje poruke koja je objavljena od strane korisnika. 

 

 

 

 3. Moderacija Foruma - prava, obaveze, izbor

 

 

3.1. Predlog za izbor moderatora može dati bilo koji član foruma, na odgovarajućim temama.

 

3.2. Moderatore bira uredništvo foruma (administratori, supermoderatori i moderatori), zajedno sa članovima Veća Staraca.

 

3.3. Supermoderatori i moderatori se biraju većinskim glasanjem (jedan glas daje administracija, drugi moderacija i treći VS),  a po kriterijumima (bez redosleda po važnosti):

 

- Organizaciona sposobnost

- Objektivnost (iz dela o moderatorima)

- Samokontrola (iz dela o moderatorima)

- Diplomatičnost

- Saradnja sa ostalim moderatorima 

- Saradnja/komunikacija sa forumašima

 

3.4. Moderator može biti razrešen dužnosti na zahtev VS-a ili ostalih moderatora, a nakon saglasnosti i formalnog odobrenja administracije ukoliko ista zaključi da je to u interesu Foruma.

 

3.5. Moderacija je dužna da kazni svakog ko krši odredbe ovog Foruma, bez obzira na status i zaduženja. Po ovoj tački i moderatori mogu biti kažnjeni ukoliko krše Pravilnik.

 

3.6. Moderacija je dužna da odgovori svakom članu Foruma koji postavi pitanje vezano za funkcionisanje samog Foruma.

 

3.7. Moderacija je dužna da svaki ban objavi na temi predviđenoj za banove, na ogovarajućem podforumu.

3.8. Moderacija zadržava pravo da proceni da li je određen post kažnjiv ili ne, a poštujući odredbe ovog Pravilnika.

 

3.9. Moderacija zadržava pravo da premesti ili izbriše postove za koje smatra da ne pripadaju zadatoj temi, odnosno podforumu, bez davanja obrazloženja za takvu odluku.

 

3.9.1. Ukoliko se radi o prebacivanju više postova, celih tema ili pravljenju novih od diskusija koje ne pripadaju matičnoj temi (splitovanje), moderacija je dužna da napiše obaveštenje, na mestu predviđenom za to.

 

3.9.2. Moderacija se ne obavezuje da za svaki obrisani post obaveštava putem PM (privatnih poruka) forumaše čiji su postovi obrisani, niti da daje obaveštenja na temama zbog brisanja samog sadržaja.

 

3.10. Moderacija nije dužna da odgovori na svaku žalbu upućenu na odgovorajućoj temi.  Moderacija je dužna da pruži obrazloženje za neku odluku, ukoliko VS to od nje zatraži. Moderacija, međutim, nije dužna da uvaži žalbu upućenu od strane VS-a. 

 

3.11. Moderatori se ne mogu stavljati na ignore listu, jer ih to sprečava u vršenju svojih moderatorskih dužnosti.

 

 

 

4. Redovni članovi Foruma - prava i obaveze

 

4.1. Svaki registrovani korisnik ima pravo pisanja na Forumu i vršenja privatne prepiske sa ostalim članovima. Svaki korisnik ima pravo da piše na postojećim temama ili da otvara nove teme, u skladu sa odredbama ovog Pravilnika.

 

4.2. Svaki korisnik ima pravo da zatraži pomoć ili objašnjenje od strane Moderacije ili Administracije Foruma u vezi samog funkcionisanje Foruma i to na temama koje su za to predviđene.

 

4.3. Svaki korisnik ima pravo da uloži žalbu na rad moderacije i administracije Foruma na temama koje su za to predvidjene ili Veću Staraca. 

 

4.4. Svaki forumaš koji ispunjava kriterijume (objektivnost, disciplinovanost, samokontrola itd.) može biti predložen za moderatora.

 

4.5. Svaki forumaš može davati predloge za dopunu i izmenu Pravilnika Foruma, na temama koje su za to predviđene, odnosno organima koji su za to predviđeni - administraciji, moderaciji i VS-u.

 

 

 

 

 

5. Veće Staraca

 

5.1. Veće Staraca (VS) je nadzorno telo koje ima ulogu praćenja rada Foruma kao celine i medijacije u eventualnim sporovima izmedju forumaša i moderacije. Ustanovljavanje VS bi trebalo da u početku bude neka vrsta pilot projekta, sastavljenog od prijatelja Foruma, čiji je zadatak da pomognu u procesima koji će omogućiti da cela zajednica funkcioniše na najbolji način i zaživi na duže staze. Rad VS obuhvata (u širem smislu):

 

5.1.1. bolju komunikaciju medju forumašima

5.1.2. usađivanje uzajamne  odgovornosti prema Forumu kao zajedničkom dobru i ostalim 

forumašima

5.1.3. ulogu "lakmusa" za ideje i promene koje bi mogle biti usvojene u Pravilniku

5.1.4. aktivno učešće u budućem radu Foruma

5.1.5. ulogu "spone" izmedju forumaša i moderacije

5.1.6. procenu kvaliteta moderatora: njihove korisnosti za sam forum, kvalitet donošenja odluka, odnos sa ostalim članovima foruma itd.

5.1.7. Kreativan pristup, u smislu novih ideja za poboljšanje samog Foruma, Pravilnika i priliv novih članova.

 

5.2. Broj članova VS je promenljiv, ali uvek neparan. Odluke se donose nakon rasprave glasanjem. Informacija kako se glasalo ostaje unutar tima. Kada je odluka o nekom pitanju/sporu doneta, ostaje na snazi do sledeće donete po ustanovljenoj formalnoj proceduri. U početku su članovi izabrani od strane Administracije i moderacije i bili bi sačinjeni od dosadašnjih regularnih članova foruma i moderatora, a po kriterijumima popularnosti i autoriteta među forumašima. Vremenom bi se briga oko budućih članova i zamena postojećih mogla prebaciti u celini na VS, uz uslov da se postigne neophodan nivo uzajamne odgovornosti, poštovanja i prstohvat poverenja. 

Ako se Forum posmatra kao zajednički projekat (u idejnom smislu), apeluje se na uspostavljanje Ownership of Project Kulture: da se prepozna odgovornost svakog pojedinačnog forumaša za funkcionisanje Foruma, korektan odnos prema samom Forumu kao i prema ostalim forumašima.

 

5.3. Članovi VS ne moraju biti po pravilu popularni forumaši. Dosadašnja iskustva su pokazala da su najbolji oni čije slovo ima težinu na papiru.

 

5.4. VS ima učešće u izboru novih moderatora/supermoderatora kroz glas, kao i pravo glasa kod eventualne smene  ili zamena.

 

5.5. Ukoliko se od strane forumaša Veću Staraca uputi žalba:

 

- VS je dužno da razmotri žalbu, ali nije dužno da odgovori na svaku.

- Ako VS proceni da je pritužba opravdana, slučaj izlaže supermoderatorima koji će ga dalje, u saradnji sa Moderacijom,  razmotriti prema Pravilniku.

- Pritužbe/žalbe, upućene Moderaciji preko VS, biće razmatrane po utvrđenim tačkama Pravilnika, ali bez garancije da će biti usvojene.

- Žalbu za pojedinačni slučaj je moguće uputiti samo jednom.

 

5.6. Veće staraca će imati svoju temu koja će biti dostupna samo njegovim članovima i administraciji. Postojaće i zasebna tema gde će VS moći da se dogovara sa moderacijom, koja neće biti vidljiva ostalim članovima foruma.

 

 

 

6. Opšti pravilnik ponašanja na forumu

 

6.1. Svaki korisnik je u obavezi da sledi sledeća pravila ponašanja:

 

6.1.1. Trudite se da budete pristojni u diskusijama koje vodite. Izbegavajte lične sukobe, direktno i posredno vređanje sagovornika. Smisao Foruma nije da se svađamo sa drugim ljudima, već da polemišemo i razmenjujemo mišljenja imajući u vidu osnovno kućno vaspitanje i Pravilnik Foruma. Svi postovi koji sadrže ad hominem napade biće tretirani kao kršenje Pravilnika i  obrisani, a forumaši koji su ih postovali opomenuti ili sankcionisani.

 

6.1.2. Trudite se da budete koncizni i da pišete pregledno, stilom koji je čitak i razumljiv ostalim članovima Foruma.

 

6.1.3. Dozvoljeno je pisanje isključivo na jezicima bivše Jugoslavije. Dozvoljeno je kačenje sadržaja na popularnim svetskim jezicima (engleskom, francuskom, nemačkom).

 

6.1.4. Ne pišite cele postove velikim slovima. Velika slova će se smatrati agresijom u pisanoj komunikaciji.

 

6.1.5. NIje dozvoljeno korišćenje glomaznih fontova, Javascript-a, posebnih zaglavlja ili sličnih HTML zaglavlja. 

 

6.1.6. Ne koristite postove koji se sastoje od jedne ili par reči koje imaju konotaciju odobravanja ili neodobravanja nekog ranije iznetog posta, poput: tako je, slažem se, netačno, +1, -1...

 

 6.1.7. Držite se teme. Postovi koji nisu vezani za temu biće obrisani, a po potrebi i sankcionisani. 

 

6.1.8. Na svaki post je moguće staviti jednu od ponuđenih reakcija. Zbog toga, izbegavajte postove u kojima se nalaze samo emotikoni (smajliji).

 

6.1.9. Izbegavajte citiranje predugačkih postova, već to učinite citirajući delove. Na taj način se postiže bolji pregled postova, kao i čitkost. Mislite i na druge forumaše, niste sami na Forumu.

 

6.1.10. Ako prenosite tekst koji nije vaš, obavezno je navesti i izvor.

 

6.1.11. Izbegavajte učestalo postavljanje postova koji se sastoje isključivo od tekstova, citata, linkova. Trudite se da ne budite puki "prenosnik" informacija već prilažite komentare i lična mišljenja. Za vesti postoje portali.

 

6.1.12. Trudite se da eventualne probleme sa drugim forumašima rešite na miran način, bez uplitanja administracije/moderacije Foruma u sitne nesporazume.

 

6.2. Svaki korisnik koji ne poštuje navedena uputstva iz Opšteg pravilnika može biti kažnjen shodno odredbama Pravilnika koje su definisane u odeljcima 6. i 8.

 

6.3. Ukoliko korisnik smatra da neki post krši odredbe ovog ili ostalih članova iz Pravlnika, može ga prijaviti moderatorima klikom na dugme Report (preporučeno), PM-om moderatoru ili pisanjem na predviđenoj temi za žalbe, u krajnjem slučaju.

 

 

 

 7. Pravilnik zabranjenih aktivnosti na forumu

 

Zabranjeno je: 

 

7.1. Korišćenje više od jednog korisničkog naloga po osobi. Izuzetno, administracija može dozvoliti ponovno registrovanje starih korisnika u slučaju da korisnik nije u mogućnosti da pristupi svom nalogu usled gubitka šifre ili nekog drugog razloga koji moderacija i administracija 

mogu smatrati opravdanim.

 

7.2. Ponovno registrovanje na Forum postojećih korisnika (kloniranje) koji su dobili zabranu pristupa ili postovanja na Forumu na određeno ili neodređeno vreme. 

 

7.3. Tunelovanje IP adrese. Sakrivanjem IP adrese se remeti rad moderacije i administracije prilikom detektovanja evetualnih slučajeva kloniranja.

 

7.4. Kačenje materijala koji su pod autorskim pravom.

 

7.5. Kačenje pornografskih sadržaja.

 

7.6. Kačenje bilo kakvog materijala koji propagira govor mržnje (nacionalne, verske, homofobne, seksističke), komercijalna reklamiranja, kockanje, piramidalne prevare i sl.

 

7.7. Korišćenje dugačkih i uvredljivih potpisa.

 

7.8. Vređanje ostalih članova Foruma, uključujući i moderaciju i administraciju.

 

7.9. Zloupotreba opcije "Report". Reportovanje istog posta više puta, kao i slanje velikog broja prijava za kratko vreme, usmerene na slične primedbe ili iste forumaše, biće tretirani kao ometanje moderacije i stalking.

 

7.10. Uporno stavljanje reakcija na postove određenog forumaša u vrlo kratkom periodu, u cilju njegovog unižavanja ili ruganja. Ova pojava predstavlja vid stalkinga, te će ubuduće tako biti tretirana i sankcionisana.

 

7.11. Postavljanje istog posta nakon što je on obrisan od strane moderacije ili administracije Foruma.

 

7.12. Špekulisanje ili otkrivanje identiteta drugih forumaša.

 

7.13. Ponovno raspravljanje o odlukama moderacije nakon izdatog objašnjenja.

 

7.14 Javno postavljanje privatnih poruka drugih korisnika.

 

7.15. Iznošenje pretnji ostalim članovima Foruma, kako na javim temama, tako i u privatnim prepiskama.

 

7.16. Iznošenje opšte kritike upućene moderaciji, bez konkretnog dokaza u vidu posta ili reporta na post. 

 

7.17. Promovisanje fašizma, nacizma ili bilo kakvih zločinackih ideologija, kao i rathih osuđenika. 

 

7.18. Veličanje ratnih zločinaca, negiranje i(li) relativizacija ratnih zločina. 

 

7.19. Promovisanje političkih partija, tj. botovanje.

 

7.20. Komentarisanje rada i odluka moderacije van za to predviđenih tema.

 

 

 

8. Sankcije

 

8.1. U slučaju da se korisnici ne pridržavaju odredbi naznačenih Pravilnikom, biće sankcionisani kaznom propisanom odgovarajućim tačkama, shodno tipu prekršaja.

 

8.2. Sankcije mogu biti izdate u vidu vremenskog ograničenja pristupa Forumu, vremenskog ograničenja pisanja postova na Forumu ili u vidu warn-a (upozorenja). Kazna može biti i kombinacija Warn poena (dalje WP) i vremenskog ograničenja zabrane pristupa forumu odnosno pisanja postova.

 

8.3. WP su kazneni poeni koji se mogu dati po odredbama Pravilnika iz tačke 9, ali i u zavisnosti od slučaja i lične procene moderatora.

 

8.4. Vrsta sankcija i dužina trajanja:

 

8.4.1. Blaži prekršaji se sankcionišu samo WP, bez vremenske kazne i brišu se automatski posle šest meseci.

8.4.2. Za prekršaje koje prati vremenska kazna, WP se brišu nakon godinu dana.

 

8.5. Ukoliko korisnik sakupi 10 WP, trajno mu se zabranjuje pristup Forumu, bez mogućnosti pomilovanja.

 

 

 

 

9. Propisane kazne:

 

9.1. Ometanje moderacije - 5 dana zabrane postovanja i 1 WP. Za svaki ponovljeni prekršaj dobija se 2 WP, a vremenska kazna ostaje ista. 

Primeri: komentarisanje moderacije na pogrešnom mestu, ponovno postovanje obrisanih postova 

itd.

 

9.2. Konstantno provociranje, flejmovanje i vređanje sagovornika - 5 dana zabrane posto-

vanja i 1 WP. Za svaki ponovljeni prekršaj dobija se 2 WP, a vremenska kazna ostaje ista.

Primeri: namerno dizanje tenzije u diskusiji služeći se podmetanjem, lažima, uvredama i slično.

 

9.3. Trolovanje - 5 dana zabrane postovanja i 1 WP. Za svaki ponovljeni prekršaj dobija se 2 WP, a vremenska kazna ostaje ista.

Primeri: konstantno skretanje diskusije, ponavljanje diskusija koje se već vode na nekom drugom topiku, pisanje isključivo sa ciljem da se isprovociraju drugi forumaši itd.

 

9.4. Prekomerno ili konstantno licno vređanje - 5 - 10 dana zabrane postovanja i 1-2 WP, zavisno od težine prekršaja. Ban može biti i direktno izrečen u privremeno udaljavanje sa Foruma, u zavisnosti od stepena uvrede. Ponavljanje prekršaja povlači 10 dana zabrane postovanja uz 2-3 WP, u zavisnosti od težine prekršaja.

Primeri: lakše uvrede tipa budala ili glup se u žaru diskusije tolerišu do određene granice, dok teže uvrede rezultiraju banom bez prethodnog upozorenja.

 

9.5. Uznemiravanje preko PM-a - 7 dana restrikcije postovanja i 4 WP. Seksualno uznemiravanje povlači 5 WP i direktno isključenje sa Foruma 14 dana. 

Primeri: Spamming Inboxa spada u lakši prekršaj od seksualnog, recimo.

 

9.6. Floodavanje (hiperprodukcija postova) topika ili celog Foruma - 5 dana zabrane postovanja i 2 WP.  Svaki ponovljeni prekršaj povlači 3WP uz zabranu postovanja 10 dana.

 

9.7. Špekulacije o identitetu drugih forumasa - 10 dana direktnog banovanja sa Foruma i 4 WP, s obzirom da se u startu radi o ozbiljnom narušavanju privatnosti. Forum garantuje svakom forumašu pravo na anonimnost. Svaki forumaš ima pravo da otkrije svoj identitet ali ne i da otkriva identitet drugih učesnika foruma. 

 

9.8. Šovinizam - 20 dana direktnog privremenog isključenja sa Foruma i 5 WP. 

 

9.9. Propagiranje rasne, nacionalne, verske, seksualne ili bilo kakve druge mržnje - Trajno.

 

9.10. Pretnje drugim forumašima (preko PM-a ili na topicima)- 20 dana isključenja sa Foruma i 7 WP. 

 

9.11. Kloniranje - Povećava postojeću vremensku kaznu za 5 dana i dodaje 5 WP, a klon će biti banovan trajno.

 

9.12. Tunelovanje IP adrese - Opomena u vidu 3 WP-a. U slucaju da u narednim postovima forumaš nastavi sa tom praksom - trajno.

 

9.13. Reklamiranje - trajno, pošto se najčešće radi o oneliner-ima. U slučaju da aktivni forumaš napravi prekršaj, najčešće iz neznanja tj. nehata, post(ovi) će biti obisan(i) a forumaš opomenut. Bez warn poena u normalnim slučajevima. Izuzetak je reklamiranje koje Forum čini samoodrživim.

 

9.14. Stalkovanje - 2 WP i 10 dana isključenja sa foruma. Svako ponavljanje ovog prekršaja vuče 4 WP uz istu vremensku kaznu.

Primeri: Zloupotrebljavanje opcije Report ili davanje reputativnih reakcija na svaki post određe- nom forumašu ili većem broju forumaša, sa ciljem da se unizi njihovo pisanje. Proganjanje na temama (insistiranje na nastavku diskusije iako to drugi forumaš ne želi).

 

9.15. Preventivna kazna od 48h (restrikcija postovanja ili privremeno udaljavanje) se daje u slučajevima kada u odluci mora učestvovati više moderatora. U tom periodu se moderacija  dogovara i obavezuje da donese jedinstvenu odluku, te da je saopšti na odgovarajućim topicima. Vreme za koje se moderacija dogovarala o dužini kazne će biti uključeno u ukupnu dužinu kazne.

 

 

 

Napomena Pod ponovljenim prekršajem se podrazumeva onaj prekršaj za koji u trenutku izricanja kazne forumaš već ima izdate warning poene (jedan ili više) koji nisu istekli.

 

Predlog pravilnika.pdf

  • Like 12
Link to comment
Share on other sites

Ja nemam veliki broj postova na ovom forumu i ne mislim da sam popularna. Ipak, iza sebe ima duži staž na raznim forumima od kojih neki i dalje postoje, a neki ne.

 

Takođe sam bila i moderator, supermoderator i admin na nekoliko foruma, i na jednom stručnom forumu bila sam "Aktivni slušalac" - to je "funkcija" slična Veću staraca, ali sa malo više odgovornosti zbog samog foruma i forumaša.

 

Najpre molim da mi se skine onaj jedan WP, kad je to već omogućeno Pravilnikom. 

 

 

1. Što se tiče Veća staraca, u početku ih bira admin-mod ekipa. To je sasvim normalno i u redu, mada ne znam koji su sve kriterijumi za popularnost forumaša.

 

2. WP:  Ukoliko se brišu WP da li ipak ostaje negde zabeleženo koliko je WP imao forumaš X, koliko forumaš Y? 

 

Možda ne bi bilo loše da se u admin pdf-u otvori takva jedna tema.

 

Dajem ovaj predlog jer jedan forumaš kome je brisan WP može ponovo da napravi prekršaj i opet da mu se skine WP i tako u krug..

 

3.   Što se banovanja tiče, mislim da ste previše tolerantni. Na forumima na kojima sam bila član ili "funkcioner" banovi su bili  7-15-30-60-90 dana i trajni ban.

 

Takođe, posle 3 WP član je dobijao ban ukoliko prekrši Pravilnik. WP nije brisan posle nekog vremena.

 

Nadam se da ova tema neće postati offtopic i da će predlozi biti kvalitetni.

 

Pravilnik je u celini dobar, ali ponavljam, stvarno ste tolerantni 🙂  

 

 

 

 

   

 

 

 

  • Like 2
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Ja kao čovek intelektualac, predlažem da se banovi od 24 h praktikuju više i da se u tom slučaju svieforumaši uvučeni u blato lade taj period.
Ovo ostalo se neće ni dešavati, ako se navknemo na time-out. Ovo je bazirano na saznalju da se skoro svi znaju virtuelno.

Sent from my LM-G710VM using Tapatalk

  • Like 2
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, Devojka Luke Razića said:

1. Što se tiče Veća staraca, u početku ih bira admin-mod ekipa. To je sasvim normalno i u redu, mada ne znam koji su sve kriterijumi za popularnost forumaša.

 

Taj član je hteo reći da i forumaši sa manjim brojem postova i nešto manjom aktivnošću mogu biti izabrani za člana veća ukoliko su do sada davali konstruktivne predloge i imali smislene i dosta cenjene postove od strane drugih. Još nije razmatrano koji bi to članovi bili deo veća jer se čeka da prvo sa vama postignemo neki dogovor o broju članova i svim njegovim ulogama.

 

Što se tiče tačke dva, kod svakog forumaša se na njegovom profilu može videti koliko je WP skupio. Do sada su se ti WP davali radi reda i uglavnom su svi stavljani da važe trajno. Sada je ideja da oni važe šest ili 12 meseci, nakon čega bi ti poeni automatski bili sklonjeni. Dakle onoga trenutka kada ti isteknu više niko neće gledati koliko si ti imala ranije, a mislim da neće nikome ni biti vidljivo. Bitno je samo koliko imaš trenutno "važećih" i da u zbiru bude manje od 10. Biće ti uklonjen poen, zabeleženo. Ideja je bila da to uradimo svima koji žele kada pravilnik stupi na snagu, al gledaćemo i ranije da to učinimo ukoliko je moguće. :classic_smile:

 

A to da li smo toleranti... Možda i jesmo, ne znam. Ideja je bila da se manje baziramo na vremenske kazne (one duže od 10 dana su baš za teže prekršaje i kao što se vidi najveća je 20 dana), a da više kao opomenu oristimo WP. U takvoj situaciji forumaši više neće biti udaljeni toliko dugo van foruma, više će se pisati,a i više će svi morati da obrate pažnju šta pišu (jer kad skupe 10 ide trajni) i neće biti onih odokativnih odluka moderatora da li je određen broj banova nekog opravdan za trajni ili ne. Sada je to sve definisano.

 

 

@mrd

CIlj je da ima više kraćih kazni. Kao što je napomenuto u pravilniku, za blaže prekršaje ići će samo warn, a ako se nastavi 5 dana, što je prilično simbolično u odnosu na ranijih 7, 10, 14...

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1.3 i 2.3 nazovimo ih pravila "Prvorođeni" 🙂 , ako ih budete koristili da ne kažnjavate neke koji dižu tenzije opet džaba rad na ovolikom pravilniku.

 

6. Ovaj deo ste dopunili što je dobro ali opet ako ga ne budete primenjivali kao što je bio slučaj sa prošlim pravilnikom opet ćete dati krila ljudima koji ga nisu poštovali.

 

7.13. Ovde ćete imati problem jer neki od moderatora kada odgovaraju na pitanja/žalbe pospu "kofe govana" po tim ljudima i onda nema šanse da će taj da prećuti tako nešto. Odnosi se na par modova ne na sve.

 

8. Zaista mi nije jasno zašto je teško poslati pm da je poruka obrisana jer nije po pravilima. Ovako će neko da pomisli da je poruka "nestala" pa će da je napiše ponovo i onda će doći u poziciju da je prekršio dve tačke.

Obavezno da uvedete pm kada se dodeljuje WP, ovo do sada je bilo neozbiljno. Ja sam dobio 2 WP za koje sam sasvim slučajno saznao kada sam jednom prilikom bio u svom profilu.

 

9. Ovo što je Mrd rekao je i moje mišljenje. Ostavite sebi mogućnost za kratke kazne jer svi znamo da neke stvari ne želite da kažnjavate ovim većim banovima a one su itekako problem, pogotovo na par specifičnih tema gde pojedinci na perfidan način tim nekim polu uvredama provociraju druge na reakciju. Ako krenete makar i tim 24h banovima da ih kažnjavate prilično sam siguran da bi posle par banova prestali sa tom praksom.

Takođe ovakve kazne treba mod sam da daje jer je bitno da bude što pre a ne posle dva dana kada problematičan post izazove reakciju druge strane. Ma kakva bila reakcija druge strane kazna za reakciju ne može biti veća od kazne za provokaciju po mom mišljenju jer stare prakse "nameštanja banova" nisu izumrele. Ako hoćete da rešavate probleme morate tako da postupate jer po mom mišljenju provokatori su prilično sigurni da ako "uviju u celofan" uvredu da to prolazi.

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Lepo... pravilnik, konačno imamo ustav [emoji16]
(Šta kaže preambula, jel oteti B92 i dalje srce foruma? [emoji12])

Cenim da Stephen Fry i John Cleese ne bi doživeli sledeći dan na forumu bez warna, bana, etc... Osim, ako se ne ograniče na ljubimce, corona zajebanciju ili muziku 80ih...(*)

Biće ovde autocenzure samo tako [emoji6]


(*) ali to je već iznad foruma, takav je Brave New World en general.

Sent from hell

  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Klotzen said:

1.3 i 2.3 nazovimo ih pravila "Prvorođeni" 🙂 , ako ih budete koristili da ne kažnjavate neke koji dižu tenzije opet džaba rad na ovolikom pravilniku.

 

NIje to stavljeno zbog tih stvari. Administrator ima najveća ovlašćenja i ta tačka je stavljena samo ukoliko se desi neka situacija koja je vezana za funkcionisanje foruma, a nije pokrivena pravilnikom ili ukoliko je takva da je možda bolje za forum da se ne ispoštuje neka tačka. Ja ti ne mogu reći koja je to konkretno situacija, ali upravo zbog toga je i stavljeno, da ukoliko se slučajno desi ne bude da admin krši pravilnik, a ne sme.

Svakako se ne odnosi se na banove. Čak je u nacrtu pre nego što smo izneli stajala tačka koja glasi da admin može sam ukloniti bilo kojeg člana foruma(što važi generalno na svim forumima), ali sam Metalni je tražio da se ta tačka skine. Tako da se kazne i banovi dodeljuju isključivo od strane moderacije. Možemo eventualno to dodati kao član, da ne bude nekih nedoumica.

 

1 hour ago, Klotzen said:

6. Ovaj deo ste dopunili što je dobro ali opet ako ga ne budete primenjivali kao što je bio slučaj sa prošlim pravilnikom opet ćete dati krila ljudima koji ga nisu poštovali.

 

Naravno, ali tako možeš reći za bilo koju iznesenu verziju pravilnika. Ovde pričamo da li su pravila dobra na papiru, ja ću svakako gledati da ih uvek poštujem, a verujem i moje kolege. Ali u slučaju da mislite da to nije slučaj, tu su teme za kritike, sugestije i taj novi organ koji će, između ostalog, imati neki vid kontrolne uloge.

 

2 hours ago, Klotzen said:

7.13. Ovde ćete imati problem jer neki od moderatora kada odgovaraju na pitanja/žalbe pospu "kofe govana" po tim ljudima i onda nema šanse da će taj da prećuti tako nešto. Odnosi se na par modova ne na sve.

 

Svakako da nije dobro kada moderatori napišu objašnjenje na drzak način, nadam se da toga neće biti ovde.  Tako da kada god vidite takve stvari možete slobodno da napomenete .To ni nije ponovno raspravljanje oko donete odluke nakon izdatog objašnjenja, već je stvar vezana za način na koji je objašnjenje izdato. Samim tim, nema ničeg spornog u iznošenju kritike za to, dokle god nije vezano za sam slučaj. 

 

2 hours ago, Klotzen said:

8. Zaista mi nije jasno zašto je teško poslati pm da je poruka obrisana jer nije po pravilima. Ovako će neko da pomisli da je poruka "nestala" pa će da je napiše ponovo i onda će doći u poziciju da je prekršio dve tačke.

Obavezno da uvedete pm kada se dodeljuje WP, ovo do sada je bilo neozbiljno. Ja sam dobio 2 WP za koje sam sasvim slučajno saznao kada sam jednom prilikom bio u svom profilu.

 

Napomenuto je već. Iz razloga što vrlo mali procenat forumaša uputi kritiku ili mu ne bude jasno zašto mu je post izbrisan. To ne znači, naravno, da nekada neće biti slata obavšetenja, samo ne želimo da nam ta stavka stoji kao obavezna, jer sad zamisli par diskusija dnevno gde se pobriše par postova i da moramo svakome da šaljemo razlog...Nema baš neke poente i oduzimalo bi dosta vremena.

Ako neko posumnja da mu je poruka nestala zbog softverske greške može da pita na temi zbog čega mu post nije vidljiv.  Nema potrebe da ponovo kači taj isti post dok ne dobije objašnjenje, jer je velika verovatnoća da je izbrisan.

 

2 hours ago, Klotzen said:

. Ovo što je Mrd rekao je i moje mišljenje. Ostavite sebi mogućnost za kratke kazne jer svi znamo da neke stvari ne želite da kažnjavate ovim većim banovima a one su itekako problem, pogotovo na par specifičnih tema gde pojedinci na perfidan način tim nekim polu uvredama provociraju druge na reakciju. Ako krenete makar i tim 24h banovima da ih kažnjavate prilično sam siguran da bi posle par banova prestali sa tom praksom.

Takođe ovakve kazne treba mod sam da daje jer je bitno da bude što pre a ne posle dva dana kada problematičan post izazove reakciju druge strane. Ma kakva bila reakcija druge strane kazna za reakciju ne može biti veća od kazne za provokaciju po mom mišljenju jer stare prakse "nameštanja banova" nisu izumrele. Ako hoćete da rešavate probleme morate tako da postupate jer po mom mišljenju provokatori su prilično sigurni da ako "uviju u celofan" uvredu da to prolazi.

 

Možemo kao moderacija raspraviti da se pored warn-a za blaže prekršaje uvede ta kazna od 24h da se samo smire glave. Genralno bi trebalo i warn da bude neka vrsta opomene, jer posle warn-a ako ponovi sledi pet dana bana, ali možda ni ovako nešto ne bi bilo loše. Diskutovaćemo o tome. 

 

Što se tiče bolda ovo je potpuno tačno. Često su eskalirale situacije jer modovi nisu na vreme reagovali. Moderacija pdf politika je postigla interni dogovor, a verujem i da bi moderatori sa drugih pdf-ova bili za, da sve banove kraće od sedam dana može jedan moderator doneti bez konsultacije sa drugima kada su slučajevi koji zahtevaju brzinu. Pa i ako je doneta neka greška, lako se broj dana može smanjiti ili produžiti.

 

I za kraj, što se tiče dodele WP, ja ne znam kako to ide sa notofikacijama jer nikad nisam dobio WP, ali znam da kad se da warn svim modovima izađe notifikacija, pa sam mislio da se to dogodi i forumašima koji su warn dobili. Možda da proveriš da li su ti uključenje notifikacije za to?

Inače u sekciji za warn ima deo gde se stavlja poruka za forumaša i gledaćemo da i tu bude kratko obrazloženje, pogotovu za situacije kada se da samo warn bez vremenske kazne, jer će svaki ban sa vremenskom kaznom svakako biti objavljen na temi uz obrazloženje.

 

@Sprivel Nije deset postova napisano na temi, zamolio sam da se priča samo o sugestijama i ti unosiš liptarde, komuniste i čekaš reakciju. Zamolio bih te da to ne radiš, post ti je izbrisan.

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Klotzen said:

 

 

8. Zaista mi nije jasno zašto je teško poslati pm da je poruka obrisana jer nije po pravilima. Ovako će neko da pomisli da je poruka "nestala" pa će da je napiše ponovo i onda će doći u poziciju da je prekršio dve tačke.

Obavezno da uvedete pm kada se dodeljuje WP, ovo do sada je bilo neozbiljno. Ja sam dobio 2 WP za koje sam sasvim slučajno saznao kada sam jednom prilikom bio u svom profilu.

 

Ovo može i da se automatizuje, tako da ne zahteva ljudski rad, i eto rešenja 🙂

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, major josip said:

Što se tiče bolda ovo je potpuno tačno. Često su eskalirale situacije jer modovi nisu na vreme reagovali. Moderacija pdf politika je postigla interni dogovor, a verujem i da bi moderatori sa drugih pdf-ova bili za, da sve banove kraće od sedam dana može jedan moderator doneti bez konsultacije sa drugima kada su slučajevi koji zahtevaju brzinu. Pa i ako je doneta neka greška, lako se broj dana može smanjiti ili produžiti.

 

 

Konkretno sam mislio na situaciju da zajedno odlučujete o kaznama a to nekad potraje.

 

Prethodni post je bio radni bez uvoda i zaključka pa samo da vam čestitam što ste završili ovaj posao e sad vam ostaje druga polovina da ga sprovodite. Da ne pomisli neko da sam samo ispljuvao pošto sam u žurbi pisao prvi post vrlo dobar je pravilnik.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Obzirom da ce se WP davati za svaki prekrsaj, smatram da je brojka od 10 WP za permaban premala - vrlo brzo se nakupi.

Imajuci to u vidu, predlazem da se WP ukinu i da se koristi metod ponovljenog prekrsaja i duplo vece kazne za isti, s tim da se forumas koji neprestano ponavlja iste prekrsaje trajno udalji sa Foruma.

Zahvaljujem na paznji, cenjeni Sude i cenjena publiko.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Klotzen said:

8. Zaista mi nije jasno zašto je teško poslati pm da je poruka obrisana jer nije po pravilima.

 

Mare je već odgovorio a j ću dodati još par detalja. Prvo, činjenica je da oduzima previše vremena. Moderacija kao "posao" na ovom forumu je često multitasking. Posla ionako imamo preko glave. Kad bi se još cimali za pisanje svakom forumašu da mu je post obrisan iz nekog razloga, napravili bi sebi još veću tarapanu nego što je već imamo. Da podsetim, moderatori šalju PM-ove kad je neophodno ali je uvek lakše da forumaš pošalje PM nekom od modova i pita zbog čega je sadržaj uklonjen. Neće ostati uskraćen za odgovor a u isto vreme će nama olakšati posao, koliko-toliko. 

 

43 minutes ago, urosg3 said:

Ovo može i da se automatizuje, tako da ne zahteva ljudski rad, i eto rešenja 🙂

 

Nemam ništa protiv. Naprotiv. :classic_biggrin:

 

3 hours ago, Klotzen said:

6. Ovaj deo ste dopunili što je dobro ali opet ako ga ne budete primenjivali kao što je bio slučaj sa prošlim pravilnikom opet ćete dati krila ljudima koji ga nisu poštovali.

 

Nije samo do moderacije da se "Pravilnik sprovede i poštuje". Postoje najmanje dva načina na koje i forumaši mogu biti od velike pomoći. Svako ko se malo potrudi, tj. odvoji nešto vremena da pročita i usvoji pravila, može prepoznati na terenu njihovo kršenje. Najlakši je način signalizirati modovima da se na nekom topiku dešava nešto što nije u skladu s Pravilnikom, stisnuti Report i ne nastavljati diskusiju na topiku.

 

Nisam se bavio statistikama ali mogu reći (approx) da u većini poslatih reporta postoji osnova. To je jako dobra vest, jer pokazuje da forumaši u većoj meri prepoznaju iscrtane granice. S ovim Pravilnikom, u koji su ubačene nove tačke, te granice će biti još jasnije. Samim tim, biće i manje nedoumica i rupa ali radimo na tome da popunimo sve što eventualno fali. Zato smo i izašli pred sve forumaše. 

 

Postoji i drugi način, a to je da forumaši "sami održavaju red". Princip zajednice iznad pojedinca, u Pravilniku definisan kao "Ownership of Project". U takvom slučaju moderacija radi isključivo tehnikalije, ima više vremena za pisanje i doprinos, intervencije su ređe i diskusije se mogu odvijati uz minimalne smetnje. 

 

 

15 hours ago, major josip said:

Izvinjavamo se na popriličnom kašnjenju.

 

Dok smo radili na konceptu, dogovorili smo se da uklonimo jedan delić koji se odnosio na "eksperimente" i da ovde napišemo o čemu se radi. 

 

Elem, imali smo dve "probe" od nekoliko meseci. Prva je "Vox 2.0" topik, koji je trebalo da nam razjasni sliku Veća Staraca, izvodljivost, kriterijume i neke finese. Izvukli smo korisno iskustvo i pouke, ali nem je bilo potrebno vreme da bi uopšte mogli da razgovaramo o stavljanju novog (i jako vžnog) poglavlja u Pravilnik. Drugi "experiment" se odvijao na PDF Fudbal, na kome je u Avgustu preliminarno stavljen novi sistem bodovanja kazni. U međuvremenu je koncept usavršen i stavio sam ažuriranu verziju sinoć. Pogledati pod "Važno". 

 

13 minutes ago, Kronostime said:

Obzirom da ce se WP davati za svaki prekrsaj, smatram da je brojka od 10 WP za permaban premala - vrlo brzo se nakupi.

 

Pa nismo Gestapo jbt. :classic_biggrin: 

Nije se ni do sada kažnjavalo za svaku sitnicu pa neće ni nadalje. Ne samo da smo olabavili, već smo i cifre za projektovane kazne poskidali duplo u proseku. Uz to, warnovi imaju rok trajanja izuzev za najteže prekršaje, gde ostaju za stalno. 

 

Hvala još jednom svima na učešću. Dajte slobodno predloge, kritike, tu smo. :classic_smile: 

Edited by Neme
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ako neko sakupi 10 WP za šest meseci postavlja se pitanje šta on radi na forumu i koje su njegove namere ovde. Dakle ako računamo te sitne prekršaje, neko znači na svakih 20 dana uradi nešto nedozvoljeno u kontinuitetu, 10 puta. Meni to stvarno ne deluje prestrogo. A i kao što je napisao Barakuda, neće sad za svaku sitnicu da se daje warn, tipa napišeš post na pogrešnom topiku, malo skreneš sa teme itd...

  • Like 1
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, major josip said:

Svakako da nije dobro kada moderatori napišu objašnjenje na drzak način, nadam se da toga neće biti ovde.  Tako da kada god vidite takve stvari možete slobodno da napomenete .To ni nije ponovno raspravljanje oko donete odluke nakon izdatog objašnjenja, već je stvar vezana za način na koji je objašnjenje izdato. Samim tim, nema ničeg spornog u iznošenju kritike za to, dokle god nije vezano za sam slučaj. 

 

 

U situacijama u kojima je moderator drzak ( a takve situacije su postojale na ovom forumu i mimo nekih objašnjenja ) možda moderator može da dobije drugi podforum da uređuje, može da mu se skrene pažnja na ponašanje, i da se promeni, zašto da ne?

 

13 hours ago, major josip said:

 

Taj član je hteo reći da i forumaši sa manjim brojem postova i nešto manjom aktivnošću mogu biti izabrani za člana veća ukoliko su do sada davali konstruktivne predloge i imali smislene i dosta cenjene postove od strane drugih. Još nije razmatrano koji bi to članovi bili deo veća jer se čeka da prvo sa vama postignemo neki dogovor o broju članova i svim njegovim ulogama.

 

 

 Ne znam šta ostali forumaši misle..Pošto je ovo velik i posećen forum to Veće staraca  bi moglo da broji između 5-7 članova-aktivnih.

 

Veće staraca bi moglo da radi upravo ono što je predviđeno Pravilnikom.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

U principu meritokratija se pokazala kao dobar princip za online zajednice, sve open source zajdnice funkcionišu po ovom principu.
Društveni forum, sa druge strane nije tako jednostavan jer meritokratija u softverima je lako izmeriva, ovde nije tako lako, ali je moguće.

Možda je za početak dobro da iskoristimo leaderboard i community reputation kao neki alat za merenje. 

Šta mislite?

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, major josip said:

7.18. Veličanje ratnih zločinaca, negiranje i(li) relativizacija ratnih zločina. 

 

Ovo je mesto za mene ❤️ Ako nesto mrzim to je onda "srpski ubica je manje ubica jer je nas!"

 

Pozdravljam donosenje pravilnika i svakako cu se truditi da ga postujem. Porazmislicu i o nekom predlogu. Ziveli.

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, urosg3 said:

U principu meritokratija se pokazala kao dobar princip za online zajednice, sve open source zajdnice funkcionišu po ovom principu.
Društveni forum, sa druge strane nije tako jednostavan jer meritokratija u softverima je lako izmeriva, ovde nije tako lako, ali je moguće.

Možda je za početak dobro da iskoristimo leaderboard i community reputation kao neki alat za merenje. 

Šta mislite?

 

NIje skroz primenjivo gledajući samo to, na forumu imas dosta ljudi, pogotovu na sportu, sa dosta jakom reputacijom koji ne bi mogli da budu moderatori ili u VS-u jer imaju dosta banova i zapaljivu retoriku. Moralo bi još faktora da se tu uvede, poput toga da li su kažnjavani ili ne (a opet i taj faktor je otežan sada kada skinemo svima WP), tako da u ovom slučaju naći neki objektivan kriterijum je dosta teško.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, major josip said:

 

NIje skroz primenjivo gledajući samo to, na forumu imas dosta ljudi, pogotovu na sportu, sa dosta jakom reputacijom koji ne bi mogli da budu moderatori ili u VS-u jer imaju dosta banova i zapaljivu retoriku. Moralo bi još faktora da se tu uvede, poput toga da li su kažnjavani ili ne (a opet i taj faktor je otežan sada kada skinemo svima WP), tako da u ovom slučaju naći neki objektivan kriterijum je dosta teško.

 

Predlažem @Barkley#34 za Vijeće Staraca Sigurnosti. Zadovoljava sve kriterije (starosni napose :classic_biggrin:)

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Shtonosekaze - palo prvo citanje. Imam primedbi :classic_biggrin:

Podelio bih ih u nekoliko grupa:
1) Neprecizni ili nedovoljno precizni delovi Pravilnika
2) Kontradiktornosti/nelogicnosti delova Pravilnika
3) Nekompletan/nedovoljno izgradjen Pravilnik (posebno u pojedinim delovima)

Nemam sad vremena da idem detaljno u razradu ovih (potencijalnih) manjkavosti,ali evo, primera radi,da se ukratko dotaknem primedbi iz grupe 3 (jedne od):u odeljku 7 Pravilnika ("Zabrane") je nabrojano sta se ne sme..pa medju ostalim stavkama Pravilnik kaze NO,NO za velika slova,krupne fontove, neprikladne potpise & imena itd. Sve 5,ali fali vam npr.deo o avatarima. Tu takodje moze doci do raznih zloupotreba. I odmah (kao znak dobre volje) nudim/predlazem amandman:

Avatari clanova:
- Avatar nije obavezan
- Ako clan/ica foruma zeli da koristi avatar maksimalna dimenzija je ...(ovo administracija neka odredi)
- Nije dozvoljeno stavljati banere u vidu avatara
- Nije dozvoljeno polja u svom avataru i profilu popunjavati u cilju reklamiranja
- Sadrzaj avatara koji je na bilo koji nacin neprikladan ili je prijavljen od drugih clanova/ica kao neprikladan,bice uklonjen,a clan/ica VOX92 Foruma bice zamoljen/a da postavi drugi avatar (ako zeli da ga ima)

Vec iz ovog "amandmana" takodje proizilazi da bih vise voleo da se u Pravilniku koristi termin "clan/ica" Foruma umesto termina "korisnik". Oni koji se registruju na forum su automatski njegovi clanovi,a ne korisnici. Korisnik je izraz koji se vise koristi za primaoce nekih dobara ili usluga..npr.korisnici narodnih kuhinja. Korisnik je citalac koji se nije registrovao na forum. On koristi forum da bi pristupio odredjenim sadrzajima foruma koji ga interesuju. Ako zelite sinergiju svih sa forumom i preuzimanje licnetm odgovornosti za njegovo funkcionisanje, tek onda treba govoriti o kategoriji clanova/ica. Termin "clan/ica" svedoci o pripadnosti jednoj zajednici,a ne samo koriscenju delova njenog sadrzaja.


Imam jos primedbi,ali o njima kad uznadjem vremena..znaci sutra :classic_biggrin:
 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, major josip said:

 

NIje skroz primenjivo gledajući samo to, na forumu imas dosta ljudi, pogotovu na sportu, sa dosta jakom reputacijom koji ne bi mogli da budu moderatori ili u VS-u jer imaju dosta banova i zapaljivu retoriku. Moralo bi još faktora da se tu uvede, poput toga da li su kažnjavani ili ne (a opet i taj faktor je otežan sada kada skinemo svima WP), tako da u ovom slučaju naći neki objektivan kriterijum je dosta teško.

Naravno, da je lako ne bi nas zapalo 🙂

Moram da razmislim o alatima, princip mi se dopada odavno, čak i ta objektivnost nije nužna kao princip, u ovakvim odlukama nije neophodno imati objektivnost kao princip.
Ima ljudi čiji mi se stavovi ne dopadaju, ne čak ni politički nego društveni, a ipak ne mogu da zanemarim argumentaciju i snagu stavova. 
U iskustvima koje imam u vođenju zajednice, imamo na forumu "Code of conduct" koji su svi članovi tima (ovde bi to bio stuff) potpisivali, i svako je od običnih članova mogao da se pozove na CoC u raspravi ukoliko misli da je prekršen. To mi izgleda kao dobra praksa, naprosto retko se dešava da neko prijavi prekršaj CoC i stane iza te prijave javno, a da nije baš dobro promislio prethodno i stavio svoj ugled iza te prijave.

Dvoumim se i ja, nisam načisto, ideja oko anonimnosti na forumu i princip "polemiši sa stavom ne sa čovekom" mi se isto dopada, i tu mi je ok da moderatorski tim bude bezličan, i da služi u samo jednu svrhu, elementarna higijena foruma, i održavanje kuće, a to se, na neki način kosi sa ovim predlogom. Jedno negira drugo.
 

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, urosg3 said:

čak i ta objektivnost nije nužna kao princip

 

Mislim da ovde grešiš. U tom Veću staraca bilo bi glupo da sede svi navijači Partizana ( lupam, dajem primer ) ili svi simpatizeri Trampa 🙂 ili neke naše političke stranke..

 

Dajem samo primer, i molim te da se ne naljutiš.

 

Kada u nekom telu - savet mesne zajednice npr i ovde admin-mod tim i to novo Veće staraca imaš ljude koji različito misle a ipak mogu korektno da sarađuju dolazi se do neke objektivne procene, objektivne odluke.  

 

Objektivnost treba da postoji.   

 

Link to comment
Share on other sites

...
Termin "clan/ica" svedoci o
...


...novousvojenoj političkoj korektnosti [emoji106]

I naravno, obavezno korigovati naziv novog samoupravnog tela u Veće Staraca/Starica. [emoji41]

Što se zahteva za posebnim objašnjenjima brisanja postova i sl. tiče, preskočite to. Ko nije dovoljno inteligentan da shvati da postovi ne nestaju sami od sebe već da postoji razlog zašto je obrisan (i nalazi se u sadržaju posta), realno i treba da bude odvaljen od warnova i banova za ponavljanje posta. Glupost treba da bude kažnjiva.

I one kuknjave na moderaciju i beskrajne kobasice od postova...su bulšit.
Ko ne veruje u dobronamernost moderacije nek ide da piše gde je bolje lepše i gde se obaveštenja o warnu šalju na gajbu DHLom sa ratlukom od ruže i 200gr. kafe, a uz ban dobija 7 dana SPA tretmana u Čajetini...
Tipa:
"Uaaa, vi ste... (___)Isti, (_____)isti, (________)isti... qq, ll, qq, ll....."
Odgovor: "Jesmo, šupičkumaterinu, izlaz je na zadnjim vratima".

Kako je krenulo, sledeće je verovatno pravilnik o ponašanju moderacije I administratora koji će pisati radnički savet forumaša... Koji će iste i postavljati [emoji57]

Sent from hell

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Devojka Luke Razića said:

 

Mislim da ovde grešiš. U tom Veću staraca bilo bi glupo da sede svi navijači Partizana ( lupam, dajem primer ) ili svi simpatizeri Trampa 🙂 ili neke naše političke stranke..

 

Dajem samo primer, i molim te da se ne naljutiš.

 

Kada u nekom telu - savet mesne zajednice npr i ovde admin-mod tim i to novo Veće staraca imaš ljude koji različito misle a ipak mogu korektno da sarađuju dolazi se do neke objektivne procene, objektivne odluke.  

 

Objektivnost treba da postoji.   

 

Naravno da se ne ljutim 🙂

Iako i dalje mislim da objektivnost nije visoko na lestvici principa, za online zajednice ovog tipa čak. Ali makar moram da razmislim sad još jednom. 🙂

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Crni Bombarder said:

Podelio bih ih u nekoliko grupa:
1) Neprecizni ili nedovoljno precizni delovi Pravilnika
2) Kontradiktornosti/nelogicnosti delova Pravilnika
3) Nekompletan/nedovoljno izgradjen Pravilnik (posebno u pojedinim delovima)

 

Razumljivo. Čedo koje ćemo iznedriti je još uvek u pre-natalnoj fazi. :classic_biggrin:

 

1 hour ago, Crni Bombarder said:

Avatari clanova:
- Avatar nije obavezan
- Ako clan/ica foruma zeli da koristi avatar maksimalna dimenzija je ...(ovo administracija neka odredi)
- Nije dozvoljeno stavljati banere u vidu avatara
- Nije dozvoljeno polja u svom avataru i profilu popunjavati u cilju reklamiranja
- Sadrzaj avatara koji je na bilo koji nacin neprikladan ili je prijavljen od drugih clanova/ica kao neprikladan,bice uklonjen,a clan/ica VOX92 Foruma bice zamoljen/a da postavi drugi avatar (ako zeli da ga ima)

 

Mislim da ovde nema ničeg spornog. Doduše, čini mi se da je bilo na b92 dodato u neki lokalni pravilnik (pod Važno) da je zabranjeno stavljati reklame i uopšte prevelike sigove. Čak je bilo reči i o sigovima s uvredljivim sadržajem, ako se dobro sećam.... Ne vidim nikakvu prepreku da se "proširi" i na avatare.  

 

1 hour ago, Crni Bombarder said:

Vec iz ovog "amandmana" takodje proizilazi da bih vise voleo da se u Pravilniku koristi termin "clan/ica" Foruma umesto termina "korisnik"....

 

Da ne kvotujem sve - ima smisla, jasne su i razlike i poenta.

 

1 hour ago, Crni Bombarder said:

Imam jos primedbi,ali o njima kad uznadjem vremena..znaci sutra :classic_biggrin:

 

Hvala za effort, napiši i resto kad uzmogneš. :classic_wink:  

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Just now, Neme said:

Mislim da ovde nema ničeg spornog. Doduše, čini mi se da je bilo na b92 dodato u neki lokalni pravilnik (pod Važno) da je zabranjeno stavljati reklame i uopšte prevelike sigove. Čak je bilo reči i o sigovima s uvredljivim sadržajem, ako se dobro sećam.... Ne vidim nikakvu prepreku da se "proširi" i na avatare.  

Hej, zar nije dovoljno da se kaze da je zabranjeno reklamiranje i to explicitno pokriva sve reklame. 

Da dodam rupu u zakonu, da li se moj avatar smatra za reklamu, ili bolest? 

Salim se, samo sam hteo da napomenem da mora jasno da se definise sta je reklama.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

A koga više zanimaju ti vaši pravilnici, forumski ustavi i kazneni zakonici, koje ionako nitko živ ne čita. To su samo moderatorske zaludice.

Jedino rješenje za normalno funkcioniranje foruma je potpuno ukidanje moderacije i moderiranja postova.

Howgh!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...