Jump to content

FC Arsenal


sasha arsenal

Recommended Posts

24 minutes ago, sasha arsenal said:

Raspad!

 

Posle Čelsija dva meča koja su važna za opstanak.To je realnost.

 

Mora Arteta da ide!

 

Ne znam sta se desava sa Arsenalom, stvarno ih ne pratim preterano ali kada je Arteta dosao video se neki napredak, poceo je da gradi prepoznatljiv stil i delovalo je kao da ima plan kako tim da se nadogradjuje i raste, sta se desilo ove sezone misilm da nikome nije jasno.

 

Koga dovesti? Alegrija? Mislis da ce on da radi znacajno bolji posao (iako trenutno deluje da gore sigurno ne moze)?

 



Epn_2RCW8AMeSla?format=jpg&name=medium 

 

😄

  • Ha-ha 3
Link to comment
Share on other sites

33 minutes ago, Darth Steva said:

 

Ne znam sta se desava sa Arsenalom, stvarno ih ne pratim preterano ali kada je Arteta dosao video se neki napredak, poceo je da gradi prepoznatljiv stil i delovalo je kao da ima plan kako tim da se nadogradjuje i raste, sta se desilo ove sezone misilm da nikome nije jasno.

 

Koga dovesti? Alegrija? Mislis da ce on da radi znacajno bolji posao (iako trenutno deluje da gore sigurno ne moze)?

 

 

  Reveal hidden contents

 

 


Epn_2RCW8AMeSla?format=jpg&name=medium 

 

😄
 

 

 

Tako je i bilo.Arteta je na kraju prosle sezone pokazao neku jasnu viziju.Sad se ne zna šta je plan i kako ekipa treba da funkcionise.On jos nema startnih 11.Ne znam ni sam šta se dešava.Igrači ne liče na sebe.Osim Sake,Lena,Tirnija,Elnenija i Gabrijela,svi igrači igraju ispod svog ionako lošeg nivoa.

Džaka može da radi šta hoće,a Genduzi poslat odmah na pozajmicu.

Nketija glavni napadač.Vilijan igrač manje na terenu.Pepe isto.

Nešto mora da se menja.Da je sve do trenera,nije,ali...

Prvi sam bio protiv smene Arteta,ali ne vidim drugo rešenje.

 

Da li sam za Alegrija-ne znam.Pratio sam tadašnji Juventus u LŠ samo i izgledao je stvarno dobro.Kakav je trener,to bi morao neko drugi da postavi analizu,ali ne verujem da bi on došao u klub da mu se ne obećaju ozbiljna ulaganja.

Poketina bih ja pojurio ako bi pristao.Mada je izjavljivao da nikada ne bi trenirao Arsenal i Barsu.

 

edit:Ne mislim da je Arteta loš trener,samo je bez iskustva i očito je nešto izgubio u svlačionici.Ili autoritet ili način da podigne ekipu.

Edited by sasha arsenal
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Arteta je napravio tim za dizanje samopouzdanja protivničkim ekipama.I to je odlicno odradio.

 

Ovaj golman je kriminal.Da se Leno povredi,bili bi u zoni ispadanja.

 

Nadam se da je Martineli ok jer želim da gledam njega i Saku napred.

 

Arteta se verovatno pita šta treba još da uradi da ga otpuste.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Chaos Is Me said:

Drugovi, ima li nade?

 

Ja sam se oprostio već od bilo kakvih ambicija za ovu sezonu. Jednostavno, škripi na svim poljima, a psihološka stabilnost nikad nije ni bila odlika bilo koga vezanog za Arsenal poslednjih 10 godina.

Ima,Martineli je ok 🙂 .

Sezona je definitivno pukla.Izgleda da je sredina tabele maksimum.E sad,moze i da se ispadne.

 

Najveći problem ove a i prethodnih ekipa je nedostatak liderstva.Nema vođe u svlačionici.

 

Sledeći mesec će biti pokazatelj kuda klub želi da ide.Da li će biti ulaganja,smene trenera...

 

Ono sto se zna jeste da Saliba odlazi na pozajmicu.Stvarno bih voleo da znam sta se događa sa njim i da li ima problema sa Artetom.

 

I da,pise se da će Toreira biti vraćen iz Atletika.Za ovu informaciju nisam 100% siguran.

 

edit: https://sportklub.rs/fudbal/premier-league/mustafi-pregovara-sa-barsom/

Ima luđih od Arsenala 😄

 

 

Edited by sasha arsenal
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Je l ste vi svesni koliko para vama treba da napravite kakav takav tim?

Sve i da vas uzmu neki Arapi, zeljni da naprave rezultate, to je nemoguce da se uradi.
Vi u narednih 5 prelaznih rokova bi morali da ulazete u ta pojacanja po 150 miliona po letu. I da vam najbolji igraci ne odu.
To zbog FFP-a ne moze. Pogotovo sto od LS-a necete da vidite nista u narednih 2,3 godine. A to su ozbiljne pare za peglanje papira.
Kad su City rebnuli (doduse pa ih skinuli to), vama nece oprostiti to.

Plus vi morate da preplacujete platom igrace koji dolaze jer ste neatraktivna i nezdrava sredina trenutno.

Arsenalu su jedini, ali jedni spas, da ne postane full Everton, da se ozbiljno krene sa ulaganjem u tinejdzere, u sport science i da se radi u klub ozbiljnije na razvoju i strategiji. 

Englezi imaju taj osecaj da je dovoljno da se da mnogo veliki novac za brick and mortar i da si time ulozio. Ajde sagradimo, obnovi trening centar, skolu za mlade, terene za mlade, obnovi teretane, opremu itd, i to je to... Moderno radimo, ulazemo u skolu...
Zato su Englezi krenuli da padaju pocetkom 00ih, a Nemci se uzdigli.

Vi kao dovodite klince, uvek gledate ono sto ne dovedu drugi veci klubovi. Izuzev Salibe ne secam se da ste u poslednje vreme konkretno jurili nekog ko je stvar 1st tier.
Plus ste u situaciji trenutno da su za vas stari ti igraci od 19,20. Mislim mozete i takve da dovedete dobre. 
Ali strategija je deca od 16,17 na vreme.

Dok napune oni 18, znaju Bayern, PSG, Real, Barca, Juve, City, Chelsea, Utd, Liverpool kako disu ti igraci, na radaru su im vec dugo. I ako su pokazuju neki potencijal dovode ih.


Bukvalno najuris sve ove matorce, ostavis maks 2 ili 3 igraca koja imaju vise od 25. Pa da se ostane u ligu naredne 2 godine.



Ovo PartiPepeisanje vam je samo poplocavanje puta, do jednog stalnog stanja, a to je da budete Everton.

Edited by BattleBender
Link to comment
Share on other sites

Nisu trenutno prioritet pare,ali naravno da jesu neophodne.Bitan je sistem koji treba da se gradi.Mislilo se da je Arteta spreman da tako nešto uradi ali trenutno nije.

Dakle,treba ga smeniti ili sačekati leto pa onda odluciti šta dalje.

Ima tu mladih dobrih igrača koji obećavaju i tim treba graditi oko njih.Pre svih oko Sake,Martinelija,Tirnija,Salibe,ESR-a i Gabrijela.Tu je i Genduzi ako Arteta ode.

 

Potreban je neko ko će to sve da pokrene.Da se ja pitam,to bi bili ili Poketino ili Rodžers na leto,ako su dovoljno ludi da to prihvate.

 

Sto se tice Artete,meni ovo sve više deluje da je izgubio svlačionicu kao i Emeri.

 

edit:Mislim da je jedan od najvećih problema ove sezone ne dovođenje kreativnog veznjaka.Sebaljos je odlično izneo kraj prošle sezone i to je najveća razlika u odnosu na ovu.

Uprava i Arteta su se previše oslonili na njega pogotovo zato što ne postoji alternativa.Plašio sam se šta će biti kada se on povredi ili kad prestane da igra dobro.Nastao je veći problem-nije ni počeo da igra dobro.

Nema ko da prebaci loptu iz zadnje linije ka napadu.

Edited by sasha arsenal
Link to comment
Share on other sites

Ma dobar je Arteta. Ima dobre sanse da sledece godine bude najbolji trener u Championshipu.

Tip je u najmanju ruku arogantna budala, koji je umislila da je veliki trener zato sto je nosio torbu Pep-u. Mogu da shvatim Emrija ili Murinja koji imaju uspehe u dosadasnjoj karijeri , ali ovaj tip koji nema nista iza sebe izigrava neki autoritet  i eliminise Ganduzija iz ekipe, kao da trenira Real Madrid , pa mu igrac tog kalibra ne znaci nista. 

Link to comment
Share on other sites

Klopp u Liverpoolu je put kako. Nije ni on odmah osvojio trofeje i klub koji je uglavnom bio predmet sprdnje i propalih očekivanja vratio na sami vrh, nego korak po korak, prvo ide odvajanje žita od kukolja.

 

Arsenal apsolutno ima potencijal kao klub da bude među najvećima, naj posh klub iz najvažnijeg evropskog grada je nešto mnogo drugačije i komercijalno potentnije od ovih radničkih klubova poput Evertona, ali se pomalo već kruni brend koji je Wenger zabetonirao, a vreme prolazi. Osnova svega je ozbiljan trener, odrešene ruke i makar pristojna finansijska podrška rukovodstva. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Iz ove perspektive Arsen poslednjih 5 sezona u klubu > Emeri, ili Arteta. 

 

Očigledno da je Venger malo potcenjen bio poslednjih nekoliko sezona i preterivalo se sa količinom izlapljivanja koja mu je dodeljivanja. Njegovo umeće da izvuče max iz tima se vidi posle par godina od odlaska u penziju kao i kod ser Aleksa u Jedinstvu. 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Venger je profesor fudbala i veliki znalac, i svaka dalja prica kako je on neka ultimativna budaletina je obicno lupetanje gluposti.
Njegov drugi deo u Arsenalu, to je vec polovina 😞 je takav, kakav je jer je izgubio bitku sa vremenom, a pride su mu spoljne okolnosti bile nepovoljne. A kad kazem to, ne mislim da on nije fudbalski moderan trener. Venger ce fudbalski uvek biti moderan. 
Problem je man management i nepripremljenost za mentalni sklop novih generacija. Kao i svaki covek, i on nosi svoju sujetu. Plus su ga dodatno sjebale spoljne okolnosti.
Na njega, pa i sam Arsenal kao klub, vec pocetkom i sredinom 00ih poceo da se pojavljuje ambiciozni pritisak da napravi naredni korak, da se osvoji LS i da se u kontinuitetu bude konkurentan sa Junajtedom.

Kao u svemu gde postoji neko takmicenje, neka borba za neka mesta i status, zavisis i od konkurencije.

Njemu i Arsenalu bas tada se pojavio prvo Chelsea, koji je instant odradio cheat code ruskim parama. United je bas tada stvorio mocan tim, kojeg je ulti Barsa sjebala da osvoji vise LS-a, koji je imao strukturu da bude jos mocnija dinastija da nije bilo nekih stvari kao sto su misteriozna, trogodisnja bolest Fletchera tokom najboljih svojih godina (coveku creva nisu funkcionisala 3 godine), lom zgloba Nanija, depresija Andersona itd itd.
Pa se onda desava jos jedan novi konkurent, City, koji takodje, jos mocnije ukljucuje instant code. I taj City hvata poslednji voz da se tako pravi klub. To sada zbog FFP-a vise nije moguce.
Nasledjeni pritisak se kontinuirano povecava. Zelje i kluba i navijaca ostaju od pod utiskom recency bias-a. I dalje je uspeh samo ako se boris za titulu. Sva ta silna 4. mesta su nesto sto takodje kontinuirano pravi neku generalnu nervozu oko kluba.
A PL kao liga postala zajebana da se bude u top4. Naravno, Venger postaje krivac jer je razocarenje mnogo mocan okidac. Pogotovo ako se ocekuje nesto sto se godinama stvara, a ocekivanja su da se napravi dinastija. 
Vengerica i dalje misli da u svlacionici ima mentalne sklopove kao sto su Vieira, Henry, Sol, Adams, Ljungberg, Pires itd itd.

Na sve to, Arsenal je jedan od predstavnika klubova koji imaju vlasnike koji su rigidni biznismeni, i koji ne osecaju neku veliku potrebu da ostave navijacima legacy nekog mnogo mocnog tima. Barem ne osecaju beskompromisnu potrebu za time.
 

3 hours ago, Chaos Is Me said:

 

 

Arsenal apsolutno ima potencijal kao klub da bude među najvećima, naj posh klub iz najvažnijeg evropskog grada je nešto mnogo drugačije i komercijalno potentnije od ovih radničkih klubova poput Evertona, ali se pomalo već kruni brend koji je Wenger zabetonirao, a vreme prolazi. Osnova svega je ozbiljan trener, odrešene ruke i makar pristojna finansijska podrška rukovodstva. 


Ima potencijal ali je u mnogo nezavidnoj situaciji. U sustini, ako gledamo ovu eru ne postoje 2 kluba koja su imala priblizno tesku situaciju kao Arsenal i United da ostvare svoje zeljene ciljeve.
Arsenal ima status velikog kluba, a to povlaci i mnoooge nepovoljnosti. 
Pritisak navijaca je mnogo veci. Kritika javnosti je mnogo ostrija i nestrpljivija i netolerantnija. Mnogo malo je potrebno da se Arsenalu gromoglasno prilepi neka kriza, da bi ga cela javnost ismevala itd tid. A to uutice na sve u klubu, pa i na igrace.
Kao sto rekoh gore, generacije su drugacije sada, internet of things je takav da svakodnevno moze lako i mnogo bolno da gadja bolne tacke tih nepovoljnosti koje donosi fenomeni modernih generacija.
Npr Everton, pa i Tottenham mogu na miru da sede i da sprovode neke promene i izgradnju. I mogu da rade to u tom maniru, semi-rebuild. Malo dovedi oformljene igrace, malo neke klince. Kad ti tamo neki igrac kojeg si doveo za 40,50 miliona prvu godinu nista ne igra, o tome nece nista da se prica. Kad United i Arsenal daju za nekog novac a on ne igra odmah dobro, to je hiperprodukcija meme-ova.

I Arsenal i United za sobom povlace sveprisutnu urgentnost da se stvari podignu na zeljeni, ocekivani nivo. Sednes za pregovaracki sto sa drugim klubom, sa igracom tudjeg kluba, sa nejgovim menadzerom, tebi je pregovaracka pozicija nezavidna odmah, mnogo gora nego tim koji trneutno ima slican igracki kvalitet, pa cak i novac (ali naravno ima manju urgentnost na konto imena kluba). Dinamika modernog fudbala je uvela u fudbal da svoje parce mora da dobjiu i menadzera, igraci su gladniji (jer i oni daju nesto svojim menadzerima), pa se cela ta nepovolnost pregovaracke pozicije multiplikuje.
Istog igraca vi morate vise da platite nego Everton, bez obzira da li je taj igrac potreban svom klubu i koliko ga klub tog igraca vrednuje. Za klubove sa urgenstnoscu uvek postoji druga cena, uvecana.

To sto navijaci Arsenala misle da mogu da se vrate u vrh dovodjenjem proverenih, ne mnogo mladih igraca, je ocekivanje da se u streak-u desavaju the ultimate best case scenarios. Nezdravi optimizam...
Takoreci, vi ocekujete da dovedete 3 igraca na leto, da se svi oni lepo uklope i da igracki ispadnu best case scenario. Da se desilo da ostali, trenutno atraktivniji klubovi, nisu iz nekog razloga hteli te igrace. Da se desi da su tu ostali kluibovi pokriveni, da imaju trenera koji ne voli takav tip igraca. I da bas zato takav bude dostupan. I da bas taj fudbalski izvuce najbolje moguce performanse odmah, prakticno van nekih "realnih" ocekivanja. Takvi streak-ovi userstva su po zakonima verovatnoce realni maltene kao i loto.
A sve to u uslovima gde postoji neka manicna nervoza, pritisak, kritika, nije rascisceno sa igracima koji su jos u klubu i koji defetisticki su prihvatili luzerski mentalitet. Koji je inace virus. A ljudi idu linijom manjeg otpora uvek kad mogu. 
Pa tako kad dodje neko ko ima zagarantovanu platu od 200,250k nedeljno, naredne 5 godine, vidi da u klubu bivstvuju oni koji imaju 150,200k nedeljno i nista dobro ne rade, i samo uzimaju pare od kluba.
Pa evo sad, sta ce da misle neki klinci koji su na 40,50,60k, doprinose vise od Williana, koji je dosao da odrazi garazicu, a prima 200k (koliko vec, to je jebeni internet mit koji varira od 150 do 325k). I nista ne radi.

Da bi doveli nekog ko ima status solidnog instant performera, vi morate trenutno da mu date veliku platu. Das veliku platu nekom da dolazi u okruzenje koje promovise neki los mentalitet i igracku apatiju.
Inace u modernom fudbalu je bolje dati za prosecnog igraca 200 miliona obestecenja (iako je i to ocajno) nego preplacivati plate svojim igracima, jer je to najzajebaniji lanac koji se na svaki moguci nacin prosiri po klubu i sjebe te.
Zato je Wayne Rooney ubedljivo krivac no1 za United-ov pad. Zato sto je kao picka ucenio klub bas u momentu kad klub nije imao kud. Nasledstvo nekog preplacivanja obestecenja i moze da se opere, zato sto je to mnogo dinamicnija stvar, i mnogi druge grese, danas je prelako da se pogresi sa 40,50 miliona, pa onda svojih 70,80 lako opravdas. 

Jos jedna od zilion nepovoljnosti, koliko god da su porasle zarade klubova u poslednjih 15ak godina, ne prate hiperinflaciju cena fudbalera. Pre 15,20 godina si mogao vise da uradis sa 40,45 miliona nego sad sa 100 miliona.
Sad 100 miliona kurca ne vrede. Vrede ti samo ako klub i roster vec imaju ozbiljnu strukturu pa se lepo krpe rupe, a klub ima luksuz da takve iznose ulaze i u neke mlade igrace koji mogu da se ispostave mnogo dobrim. Ali oni redje ispadnu mnogo dobri.
Evo vi ce sad kao da ulazete 120 miliona ( i to net spend) po sezoni, dovodicete 1 and half Partey-a. Takav ce da vam dodje sa 26,27 godina. Vama je trnuetno potrebno jedno 8,9 ozbiljnih igraca  da budete nekakav nivo.
Dok tih 8,9 igraca dovodite tim ritmom, onaj prvi Partey ce da ostari, i u tih nekoliko godina ce da poprimi kulturu ovakvog Arsenala. I onda kad dovodis poslednjeg Partey-a, nisi kumulirao kvalitet, nego si samo anulirao onog prvog Partey-a.
Mnogo je zajebana to rabota. Da se takve price ispolje i dese, potrebne su loto sanse, bez ikakve zajebancije.


To sto je Arsenal iz Londona nije nuzno velika povoljnost za njega. Kao prvo London ne generise toliko mnogo dobrih igraca shodno populaciji. Negde sam na tviteru skoro video da se neko pozabavio da sve igrace u poslednjih 20 godina razlista po tome gde su rodjeni, i u kojim klubovima su igrali kao klinci. Nije London toliko mnogo impresivan.
Plus Arsenal kao jedan od mnooooooogih londonskih klubova deli tortu sa mnogo klubova, pogotovo oko tih satelitskih manjih klubova odakle se regrutuju igraci za mladju skolu.
Kraj gde je Liverpool i Manchester to dele medju njih 4. Plus to su provincije, fudbal je u Engleskoj narodna svar, stvar obicne ili proste raje. Po provincijama se vise igra fudbal. London pravi dj-eve, umetnike, arhitekte, neke kulturnije picke materine 😄
 

Edited by BattleBender
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

I da se razumemo, ovo vam ne pisem da bih se nasladjivao, meni kao navijacu Uniteda ne odgovara to.
Zasto?

Mnogo nam je bolje da se koljemo za trofeje sa Arsenalom, jer nema cheat code potential kao City i Chelsea. Arsenal nije Liverpool i uveke ce da mi budu draziji na kraju dana.
A da se sa Arsenalom npr koljemo za neka od prva 3 mesta, to znaci, da u ta 3 mesta nisu City, Chelsea, Liverpool. A to dalje znaci da se tad desava kriza u tim klubovima, smene menadzera, nervoza itd itd.
I naravno, Arsenal dozivljavam kao poor United. Organski klub, ali mnogo manje mocniji.


I nemoj da uzimate Liverpool kao nesto sto je regular thing. Liverpool je napravio ovu renesansu dobrim delom zato sto su u tom momentu i Chelsea i United bili u najgorim momentima tranzicije, a vi duboko u nekom stalnom stagniranju (to cak nije ni stagniranje). I taj Liverpool odvaja od nedavne pozicije odvaja samo da ode Klopp. Njime se sve zasniva na tome. Trenta su izbacili ali ne vidim da nesto stancaju svoje mlade igrace.
Vi sada bi krenuli u takvu nekakvu renesansu, protiv i Liverpool-a i protiv City-a i protiv Chelsea-a i Uniteda koji su napravili neke osetne korake u tranziciji, i lice koliko toliko na nesto. Chelsea sta vise, ima lepu osnovu trenutno.

Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, BattleBender said:

Venger je profesor fudbala i veliki znalac, i svaka dalja prica kako je on neka ultimativna budaletina je obicno lupetanje gluposti.
Njegov drugi deo u Arsenalu, to je vec polovina 😞 je takav, kakav je jer je izgubio bitku sa vremenom, a pride su mu spoljne okolnosti bile nepovoljne. A kad kazem to, ne mislim da on nije fudbalski moderan trener. Venger ce fudbalski uvek biti moderan. 
Problem je man management i nepripremljenost za mentalni sklop novih generacija. Kao i svaki covek, i on nosi svoju sujetu. Plus su ga dodatno sjebale spoljne okolnosti.
Na njega, pa i sam Arsenal kao klub, vec pocetkom i sredinom 00ih poceo da se pojavljuje ambiciozni pritisak da napravi naredni korak, da se osvoji LS i da se u kontinuitetu bude konkurentan sa Junajtedom.

Kao u svemu gde postoji neko takmicenje, neka borba za neka mesta i status, zavisis i od konkurencije.

Njemu i Arsenalu bas tada se pojavio prvo Chelsea, koji je instant odradio cheat code ruskim parama. United je bas tada stvorio mocan tim, kojeg je ulti Barsa sjebala da osvoji vise LS-a, koji je imao strukturu da bude jos mocnija dinastija da nije bilo nekih stvari kao sto su misteriozna, trogodisnja bolest Fletchera tokom najboljih svojih godina (coveku creva nisu funkcionisala 3 godine), lom zgloba Nanija, depresija Andersona itd itd.
Pa se onda desava jos jedan novi konkurent, City, koji takodje, jos mocnije ukljucuje instant code. I taj City hvata poslednji voz da se tako pravi klub. To sada zbog FFP-a vise nije moguce.
Nasledjeni pritisak se kontinuirano povecava. Zelje i kluba i navijaca ostaju od pod utiskom recency bias-a. I dalje je uspeh samo ako se boris za titulu. Sva ta silna 4. mesta su nesto sto takodje kontinuirano pravi neku generalnu nervozu oko kluba.
A PL kao liga postala zajebana da se bude u top4. Naravno, Venger postaje krivac jer je razocarenje mnogo mocan okidac. Pogotovo ako se ocekuje nesto sto se godinama stvara, a ocekivanja su da se napravi dinastija. 
Vengerica i dalje misli da u svlacionici ima mentalne sklopove kao sto su Vieira, Henry, Sol, Adams, Ljungberg, Pires itd itd.

Na sve to, Arsenal je jedan od predstavnika klubova koji imaju vlasnike koji su rigidni biznismeni, i koji ne osecaju neku veliku potrebu da ostave navijacima legacy nekog mnogo mocnog tima. Barem ne osecaju beskompromisnu potrebu za time.
 


Ima potencijal ali je u mnogo nezavidnoj situaciji. U sustini, ako gledamo ovu eru ne postoje 2 kluba koja su imala priblizno tesku situaciju kao Arsenal i United da ostvare svoje zeljene ciljeve.
Arsenal ima status velikog kluba, a to povlaci i mnoooge nepovoljnosti. 
Pritisak navijaca je mnogo veci. Kritika javnosti je mnogo ostrija i nestrpljivija i netolerantnija. Mnogo malo je potrebno da se Arsenalu gromoglasno prilepi neka kriza, da bi ga cela javnost ismevala itd tid. A to uutice na sve u klubu, pa i na igrace.
Kao sto rekoh gore, generacije su drugacije sada, internet of things je takav da svakodnevno moze lako i mnogo bolno da gadja bolne tacke tih nepovoljnosti koje donosi fenomeni modernih generacija.
Npr Everton, pa i Tottenham mogu na miru da sede i da sprovode neke promene i izgradnju. I mogu da rade to u tom maniru, semi-rebuild. Malo dovedi oformljene igrace, malo neke klince. Kad ti tamo neki igrac kojeg si doveo za 40,50 miliona prvu godinu nista ne igra, o tome nece nista da se prica. Kad United i Arsenal daju za nekog novac a on ne igra odmah dobro, to je hiperprodukcija meme-ova.

I Arsenal i United za sobom povlace sveprisutnu urgentnost da se stvari podignu na zeljeni, ocekivani nivo. Sednes za pregovaracki sto sa drugim klubom, sa igracom tudjeg kluba, sa nejgovim menadzerom, tebi je pregovaracka pozicija nezavidna odmah, mnogo gora nego tim koji trneutno ima slican igracki kvalitet, pa cak i novac (ali naravno ima manju urgentnost na konto imena kluba). Dinamika modernog fudbala je uvela u fudbal da svoje parce mora da dobjiu i menadzera, igraci su gladniji (jer i oni daju nesto svojim menadzerima), pa se cela ta nepovolnost pregovaracke pozicije multiplikuje.
Istog igraca vi morate vise da platite nego Everton, bez obzira da li je taj igrac potreban svom klubu i koliko ga klub tog igraca vrednuje. Za klubove sa urgenstnoscu uvek postoji druga cena, uvecana.

To sto navijaci Arsenala misle da mogu da se vrate u vrh dovodjenjem proverenih, ne mnogo mladih igraca, je ocekivanje da se u streak-u desavaju the ultimate best case scenarios. Nezdravi optimizam...
Takoreci, vi ocekujete da dovedete 3 igraca na leto, da se svi oni lepo uklope i da igracki ispadnu best case scenario. Da se desilo da ostali, trenutno atraktivniji klubovi, nisu iz nekog razloga hteli te igrace. Da se desi da su tu ostali kluibovi pokriveni, da imaju trenera koji ne voli takav tip igraca. I da bas zato takav bude dostupan. I da bas taj fudbalski izvuce najbolje moguce performanse odmah, prakticno van nekih "realnih" ocekivanja. Takvi streak-ovi userstva su po zakonima verovatnoce realni maltene kao i loto.
A sve to u uslovima gde postoji neka manicna nervoza, pritisak, kritika, nije rascisceno sa igracima koji su jos u klubu i koji defetisticki su prihvatili luzerski mentalitet. Koji je inace virus. A ljudi idu linijom manjeg otpora uvek kad mogu. 
Pa tako kad dodje neko ko ima zagarantovanu platu od 200,250k nedeljno, naredne 5 godine, vidi da u klubu bivstvuju oni koji imaju 150,200k nedeljno i nista dobro ne rade, i samo uzimaju pare od kluba.
Pa evo sad, sta ce da misle neki klinci koji su na 40,50,60k, doprinose vise od Williana, koji je dosao da odrazi garazicu, a prima 200k (koliko vec, to je jebeni internet mit koji varira od 150 do 325k). I nista ne radi.

Da bi doveli nekog ko ima status solidnog instant performera, vi morate trenutno da mu date veliku platu. Das veliku platu nekom da dolazi u okruzenje koje promovise neki los mentalitet i igracku apatiju.
Inace u modernom fudbalu je bolje dati za prosecnog igraca 200 miliona obestecenja (iako je i to ocajno) nego preplacivati plate svojim igracima, jer je to najzajebaniji lanac koji se na svaki moguci nacin prosiri po klubu i sjebe te.
Zato je Wayne Rooney ubedljivo krivac no1 za United-ov pad. Zato sto je kao picka ucenio klub bas u momentu kad klub nije imao kud. Nasledstvo nekog preplacivanja obestecenja i moze da se opere, zato sto je to mnogo dinamicnija stvar, i mnogi druge grese, danas je prelako da se pogresi sa 40,50 miliona, pa onda svojih 70,80 lako opravdas. 

Jos jedna od zilion nepovoljnosti, koliko god da su porasle zarade klubova u poslednjih 15ak godina, ne prate hiperinflaciju cena fudbalera. Pre 15,20 godina si mogao vise da uradis sa 40,45 miliona nego sad sa 100 miliona.
Sad 100 miliona kurca ne vrede. Vrede ti samo ako klub i roster vec imaju ozbiljnu strukturu pa se lepo krpe rupe, a klub ima luksuz da takve iznose ulaze i u neke mlade igrace koji mogu da se ispostave mnogo dobrim. Ali oni redje ispadnu mnogo dobri.
Evo vi ce sad kao da ulazete 120 miliona ( i to net spend) po sezoni, dovodicete 1 and half Partey-a. Takav ce da vam dodje sa 26,27 godina. Vama je trnuetno potrebno jedno 8,9 ozbiljnih igraca  da budete nekakav nivo.
Dok tih 8,9 igraca dovodite tim ritmom, onaj prvi Partey ce da ostari, i u tih nekoliko godina ce da poprimi kulturu ovakvog Arsenala. I onda kad dovodis poslednjeg Partey-a, nisi kumulirao kvalitet, nego si samo anulirao onog prvog Partey-a.
Mnogo je zajebana to rabota. Da se takve price ispolje i dese, potrebne su loto sanse, bez ikakve zajebancije.


To sto je Arsenal iz Londona nije nuzno velika povoljnost za njega. Kao prvo London ne generise toliko mnogo dobrih igraca shodno populaciji. Negde sam na tviteru skoro video da se neko pozabavio da sve igrace u poslednjih 20 godina razlista po tome gde su rodjeni, i u kojim klubovima su igrali kao klinci. Nije London toliko mnogo impresivan.
Plus Arsenal kao jedan od mnooooooogih londonskih klubova deli tortu sa mnogo klubova, pogotovo oko tih satelitskih manjih klubova odakle se regrutuju igraci za mladju skolu.
Kraj gde je Liverpool i Manchester to dele medju njih 4. Plus to su provincije, fudbal je u Engleskoj narodna svar, stvar obicne ili proste raje. Po provincijama se vise igra fudbal. London pravi dj-eve, umetnike, arhitekte, neke kulturnije picke materine 😄
 

 

Uglavnom se slažem sa svime ali da pojasnim malo za London - kad sam napisao prethodni post nisam mislio na London kao neko veliko izvorište talenata nego kao činjenicu da veliki klub iz jednog takvog megapolisa ne može da ide ispod radara, u takvim sredinama je sve preuveličano (što si ti lepo objasnio iznad), kad si loš onda si očajan, kad si dobar onda si najbolji na svetu. Arsenal je imao takvu nedavnu istoriju početkom milenijuma da se tu etablirao kao najatraktivniji londonski klub, Vengerovi invincibles su sad već kultni tim, mnogo epičniji, harizmatičniji i unikatniji od svih trofejnih Chelsea/City iteracija. Ta slava se polako kruni ali dovoljna je neka iskra da opet zapali požar. Arsenal je u Londonu stvar prestiža, najfensi klub, a generisali su i veliku armiju inostranih navijača koji su zaljubljeni u klub, mnogo više neko Chelsea ili City.

Link to comment
Share on other sites

Arsenal je sustinski i dalje naravno najvazniji londonski klub. 2 sezone da se bore za titulu i ponovo bi bili i prica oko njih, i drugi bi ih mrzeli itd.
I tacno je, Arsenal generise uz United i Liverpool najsadrzajniju paznju i ljubav po glavi navijaca. Ako se izvuce neki modus, to su 3 razlicite ljubavi. Prema Liverpool-u se gaji neka pateticna i pretenciozna ljubav, za koju oni kazu da je romanticna. Prema Unitedu se gaji neka cocky/arogantna i takodje pretenciozna ljubav, za koju mi kazemo da je epic. Arsenal je tu negde bas taj malo fensi, malo prefinjen klub. Postoji taj neki smoothness oko Arsenala. Bas mi je sad aktuelni crush na devojku, koja je bas veliki fan Arsenala(svake sezone mora da se kupi aktuelan dres itd). Totalno normalna cura, porodicno dete, kulturna, fino suptilna, pametna, lepa, hard work-om sebi krci put u inostranstvu. I bas se po profilu uklapa u te neke Arsenalove navijace. To su cesto ljudi koji ne prate mnogo fudbal, ali eto vole Arsenal.

Chelsea se pojavio kao konkurent iz Londona. I Chelsea jeste sugar daddy projekat. Ali su igrom okolnosti na vestackim pocecima toga napravili neki svoj narativ, koji i dalje stoji. Najveci legacy Mourinho-ove karijere za mene nisu trofeji, nego to sto je postavio cornerstone modernog Chelsea-a. Moj stav je da se u sportu trofeji precenjuju cesto. Neretko su trofeji samo stavka u wikipedia-i do koje se dolazi nakon 2 klika, upisanog stringa i onda dosta scroll-a na wikipedia-a stranici. 
Asocijativni osecaj koji covek prirodno ima pre nego napravi i prvi klik je meni bitniji nego trofeji. Tj sve je to povezano, i taj osecaj se stvara cesto preko osvajanja trofeja. Nije to jednostavna prica.

U momentima kad su krenuli da grade taj projekat, dosao je trener kome je tougness najbitniji. Tu su se zadesili Lampard, Terry i Drogba, koji imaju taj tougness, i koji ne odisu tim placenickim spiritom nekih atraktivnih fudbalera. Lampard je skromni hard work baja, koji ima cojones. Terry, kakav god da je scumbag, je realno tough. Drogba je jebeni Drogba, i kad opali samar Vidicu nemam negativne emocije vezane za njega. Moram da priznam da sam imao momente kad sam se radovao njegovim golovima. Postoji neka superherojska aura tu. I naravno Mourinho. Iako su tada hteli instanta trofeje, rezultate itd, pa su doveli Mourinha, koji je tada vazio za onog koji to donosi, najbolji je u tome, nisu bili ni svesni da su time postavili osnovu za odredjeni vajb koji ce se nastaviti sa klubom. To im je inace verovatno i bio jedini nacin da klub dobije neku licnost, odnosno da ne bude uvek bezlicni skorojevic. 
Ne gotivim ih mnogo, kad nisu title condenders, igraju najmrtviji fudbal. Stamford Bridge mi je ruzan, kamera ruzna... Arsenal i United kad se raspadaju, barem postoji neka zivost na terenu, makar su na svoj nacin silly. 
Ali je Chelsea tough i pragmaticni su. 
I na konto toga su vezali neke navijace za sebe, i moram da priznam da to vije nije samo zato sto su dobri.
"Volim Chelsea, plavi su, muska ekipa, cvrsti su.."

A Arsenal, on bas nije pragmatican. Retko ko taj klub dozivljava pragmaticnim. "Devojcice, luzeri...".
Videcemo kako ce da se odvija stvar sa narednim generacijama. Arsenal je mnoge dobio zbog svog fudbala, mnogo generacije PES/Winning Eleven igraca su zavolele Arsenal jer je Arsenal jedno vreme igrao nesto najslicnije tome, taj neki playful vibe. Ljudi cesto tako stvaraju preferencije. Dok sada kao drustvo se razvijamo u pravcu da je pragmaticna efikasnost,  ta karijerna profesionalnost nesto sto je New Cool thing. I kuso i repato slusa Jordan Petersona i njegova proseravanja.
 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pa ako postoji sansa,mislim da će Edu da reaguje.Takav igrač je preko potreban.

 

Nesto se pisalo,ne znam koliko je tačno,da je Arsenal mogao da potpiše onog Mađara iz Salsburga koji je izgleda veliki potencijal i da je Edu to iz nekog razloga propustio.Možda je Kutinjo ili Auar razlog.

 

@BattleBender ,slazem se sa dosta stvari napisanih gore.

Potrebno je Arsenalu 8-9 igrača i potrebno je nekoliko transfer rokova kako bi se to i ostvarilo.Takođe,tačno je i da će Parti doći u ozbiljne godine kada dođe taj 9. igrač.Ali i činjenica je da se moraju dovoditi vrhunski igrači jer ne mogu svi doći iz akademije.Trenutno nedostaju najmanje dva igrača kako bi se tim vratio u normalu i oni se moraju dovesti.

Ako već nemaju koga da dovedu od trenera,neka ostane Arteta i neka mu se dovedu igrači.

 

Sto se tiče klubova.Meni recimo nikada neće biti najveći rival Totenhem.Uvek će to biti Junajted.Ko je gledao duele Vijere i Kina,Kiona i Nisterloja,Vengera i Fergusona...zna o kakvom se tada rivalstvu radilo.

Uhvati me muka kad uporedim tu ekipu sa ovom današnjom ili prethodnih godina.Tad si imao lidera na svakom delu terena Sad Arsenal i nema nekoga ko bi pokrenuo ekipu.

Edited by sasha arsenal
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, sasha arsenal said:

Nesto se pisalo,ne znam koliko je tačno,da je Arsenal mogao da potpiše onog Mađara iz Salsburga koji je izgleda veliki potencijal i da je Edu to iz nekog razloga propustio.Možda je Kutinjo iki Auar razlog.

On je za 20 milki otisao u sestrinski RB Leipzig.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, sasha arsenal said:

 

 

@BattleBender ,slazem se sa dosta stvari napisanih gore.

Potrebno je Arsenalu 8-9 igrača i potrebno je nekoliko transfer rokova kako bi se to i ostvarilo.Takođe,tačno je i da će Parti doći u ozbiljne godine kada dođe taj 9. igrač.Ali i činjenica je da se moraju dovoditi vrhunski igrači jer ne mogu svi doći iz akademije.Trenutno nedostaju najmanje dva igrača kako bi se tim vratio u normalu i oni se moraju dovesti.

 

Mislis da su vam potrebna najmanje 2?

Sta vi imate u timu a da je za neki konkurentan fudbal:
GK - Leno
LB - Tierney
CB - Gabriel
DM -Partey
FW - Aubameyang

Pritom sto su meni licno upitni i Partey i Gabriel. Mnogo ste vi pod vecim hajpom bili kad je dosao Mustafi, cak je i slican ucinak imao. Ne spavajte na uvo da je Gabriel zagarantovan kvalitet. On se vama vise cini da je ozbiljan kvalitet zbog relativne vrednosti u odnosu na ostale igrace koje imate.

Laka je pao, Pepe luta. I Laka i Auba imaju trend opadanja...
Saka, Martineli, Nketiah, Niles, to su igraci koji ne mogu da budu nosioci ako se prica o ozbiljinijim ciljevima. Dobri su, pre svega Saka, to je dobro za rotaciju.

Vi, IMHO, imate 5 igraca koji se mogu smatrati kao upotrebna vrednost za nesto sto je top6. A i tih 5 mi je diskutabilno, pre svega mislim tu na Gabriela.
Dok pokrpite to, tim kao legit kvalitet igracima, pa i sa ta 2,3 igraca, poprilicno je realno da tada Auba i Laka ne budu taj nivo. A da se Partey ispostavi kao neko koga je ubilo u pojam u kakav je Arsenal dosao. Plus meni deluje kao ne mnogo zainteresovan lik, kojeg mozemo gledati u Kini godinu dana pre nego mu istekne ugovor sa Arsenalom.
Za Williana mislim da ce vec sledece leto da bude neka slicna prica kao sa Ozilom, i neka potraga da se nadju neki Kinezi koji ce preuzmu njegov ugovor.

Za taj top4 su vam neophodna 13,14 igraca koji mogu da iznesu to, sa svojim kvalitetom, i da ovi klinci uskoce i da igraju dobro. I to da pozicije budu lepo pokrivene.
Za top6 vam treba koji igrac manje, ali ni tu niste mnogo blizu...

Uvek 2,3 mnogo dobra igraca mogu da pokrenu ceo tim. Da ti se desi neki Suarez i slicno. A plan ne mozes da baziras na tome da ce da ti se desi takav igrac. Nisu velike sanse.
Dok dovedete vi zamenu za Luiuza, Williana, Bellerina, Xhaku, Sokratisa, nekog veznjaka, Kolasinca.
A Pepe vam je dokaz da nisu ogromne sanse da ces dobiti zagarantovan kvalitet cak i kad platis nekih 70 miliona. Da ne lupam brojke, ali na 5 takva transfera, od barem 2 uglavnom ne ispadne nista.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, BattleBender said:


 

 

Interesantan pogled na svet i sa dosta stvari se slažem, lepo je sagledano iz "ne samo fudbalskog" ugla. Samo tekst nekako deluje kao da je prevođen sa engleskog pa su neke reči ostavljene takve kakve su. Ponekad i sam tako pišem kad pišem nešto za sebe, ali ovako mi nije lepo za čitanje.

 

Što se tiče igrača, očigledno da fali nekoliko kvalitetnih. 12-13 je previše jer ne mora cela ekipa sa sve izmenama da budu top igrači, kad se napravi dobar sistem gde se zna ko šta radi i kad se podigne samopouzdanje tima i oni igrači koji sada deluju kao prosek mogu da podignu svoj nivo igre. Recimo trenutni šampion Liverpul koji je prošle sezone nizao samo pobede, pitanje je na šta bi ličio bez samo 2-3 glavna igrača i Klopa da to složi. E sad znamo koliko koštaju igrači u današnje vreme, a nisam siguran koliko su vlasnici kluba spremi da ulažu. Arteta je po svaku cenu hteo Partija i Aouara, za kog je Lion odredio cenu ali nije doveden. Na kraju je Arteta morao da se zadovolji samo Partijem jer je procenio da na toj poziciji baš škripi (a eto on se i povredio). Takođe što se tiče štopera, gde je apsolutno morao da se dovede igrač - najviše što je moglo da se priušti je Gabrijel koji je bio velika nepoznanica kako će se snaći u PL, i što kaže BattleBender pitanje je da li je on i sada baš toliko kvalitetan ili su ostali mnogo slabiji.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, kachamak said:

 

Interesantan pogled na svet i sa dosta stvari se slažem, lepo je sagledano iz "ne samo fudbalskog" ugla. Samo tekst nekako deluje kao da je prevođen sa engleskog pa su neke reči ostavljene takve kakve su.

upravo pisem neki dokument sistematizacije i plan razvoja i implementacije za projekat... na engleskom.
Pogubio sam se ne znam gde bijem 😄 pisem pisem pa se izvrtim po sobi, pa mi treba da uzmem odmor i da ne odem u dubiozu sa odredjenim stvarima. Pa dodjem ovde da zadrzim momentum 😄 Jer kako kaze Joe Rogan, it's all about momentum...

Ta 2,3 igraca koja nose Lpool sada vrede 150 miliona. Oni su dosli do tog nivoa tako sto su razvijani. Pritom i taj njihov slucaj je dosta incidentan, ma koliko da je Klopp dobar trener. Oni su jurili Memphisa, pa im se otvorio Firmino, za kojeg nisu mogli ni da pretpostave da ce biti toliko dobar. Salah, Mane, Firmino, Henderson, pa i VVD su prakticno bili injury free od kad su se slozili. Tu je i Wijnaldum. Henderson je bas istrpljen, on je dugo struggle-ovao i zapravo kvalitetom nije on neki ubica od igraca, samo je savrseno uklopljen. I mora se reci da je domaci igrac.
Domaci igraci se mnogo lakse vezuju za klub, i mnogo teze ih hvata taj virus koji tim ima kad je u krizi.

Ali i oni sada znaju da se muce kad se povredi neko.

I ono najbitnije, nisu oni bas toliko zabrazdili pre nego je dosao Klopp. U boljoj situaciji su bili nego sto je sada Arsenal. Klopp je nasledio iole dobro treniran tim. Brandan Rogers nije tamo ponovio onu sezonu, ali on je jako dobar trener. Ostalo je njima nesto malo od momentuma one sezone kad zamalo da osvoje titulu. Pa kada je dosao Klopp nije bilo toliko tesko na taj tim da se udje u top4, nego da sad preuzme Arsenal.

Arsenal skoro 10 godina ima taj stalni pad. Najuruje se Venger, pa onda nista sa Emery-em, pa nesto malo sa Ljungbergom, pa onda sad Arteta.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...