Jump to content

VN Ajfela 2020. (9.-11. oktobra)


Alen13ASC

Recommended Posts

Predlog muzike za slušanje uz čitanje uvodne teme.


Redefinisani kaledar doneo je puno negativnih i pozitivnih iznenađenja, Nirburgring je jedan od onih pozitivnih. Po prvi put u novoj turbo/hibrid eri gledaćemo ova čudovišta od bolida na ovoj stazi i ja lično ne znam šta bi se moglo očekivati od predstojećeg vikenda, mogu samo neke naznake da dam. Recimo svaka velika absencija i to u periodu od dve ere uvek je donela velike znake pitanja i neponovljivi spektakl. Recimo usporediću to sa Suzukom te godinama 2006 i 2009.

 

01-F1-logo.png

 

02-VN-Logo-RSD.png

 

03-Logo-VN-2-RSD.png

 

04-O-stazi-II-RSD.png

 

04b.png

 

04c.png

 

05-Mapa-Staze-V-RSD.png

 

Zone akcija

 

Mercedes Arena / 2. i 3. krivina

 

2011- Hamilton prelazi Alonsa

 

 

NGK šikana / 13. i 14. krivina

 

2011- Udes Hajdfelda i Buemija

 

 

Pireli donosi zlatnu sredinu apropo mešavina, što je i neki najbolji kompromis za ovu stazu.

 

06-Alokacija-Guma-II.png

 

Svetski šampionat je odavno ušao u drugu polovinu a stvari se sve više i više komplikuju, makar u sredini poretka. Mada iako sam davno otpisao Botasa počeo je i on da se približava Hamiltonu ali naravno da ga koče oni osrednji nastupi od ranije. Pobeda u Rusiji mu je bila preko potrebna, videćemo šta će doneti ove novo/stare runde.

 

07-poredak-tablica-II-RSD.png

 

Fantastični Noris se i dalje drži na 4. mestu u tablici poretka ali društvo iza je jako stisnuto. 1 manje poen ima Albon, pa 2 iza je Rikjardo [najviše rangirani vozač bez podijuma ove godine], Lekler je samo 7 poena iza Norisa, Strol je izjednjačen s Leklerom, Perez samo jedan poen manje od spomenutog dvojca.

Potpuno neverovatne borbe u sredini poretka, čak i u konkurenciji konstruktora. Meklaren je treći s 106 poena, samo dva manje ima Rejsing Point a Reno samo 7 manje od Meklarena. Ferari je izgubio priključak, imaju 74 poena a AlfaTauri zaostaje samo 15 poena za "crvenima". Dosta je napeto što se i vidi na stazi, zaista iz trke u trku preljute borbe gledamo u sredini poretka a ishodi znaju biti jako teški, vode čak i do crvenih zastava.

Elem, te borbe ćese preneti i na Nirburgring, na novo/staro tlo što će još više začiniti stvari. A ako se malo vratimo na vrh dođemo do zaključka da Mercedes pokazuje neke nenadane znake nervoze. Hamilton je trebao odavno oboriti Mihael Šumaherov rekord ali greške u Monci i Sočiju su ga omele.

Sada na Nirburgringu ima prilike se izjednačiti s velikim Mihaelom, hoće li to uspeti? Najverovatnije odgovor je DA, istovremeno Mihaelov sin Mik će debitovati na treningu s Alfom Romeom a Ilot u Hasu. Biće dosta emocija ove nedelje, prisustvovaćemo stvaranju istorije.

 

09-Vremenska-prognoza-RSD.png

 

Sebastijan Fetel je lepo sročio kad je čuo za termin održavanja trke u Nirburgringu "biće smrzotina" i nije ništa u krivu, očekuju se mestimični pljuskovi te maksimalna temperatura od 10 stepeni Celzijusa.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Ja nisam hteo da komentarisem planirani GP u Nemackoj. U Oktobru. Pa to samo potpunoj neznalici ili nevrovatnom optimisti moze da padne na pamet. Jbt zimske gume su ovde obavezne od 15. Oktobra. Sta li su oni mislili. Nece se navoziti ovog vikenda. Kisa ce biti nonstop i djavo da se smrzne. Jutros sam grejanje u stanu ukljucio. 

Edited by Dzoni_m
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Ovo je totalno rasulo, ali pozitivno. Što je vrlo povoljno za neke neverovatne rezultate. Znači samo sat vremena sutrašnjeg treninga za povatati sve a ja verujem da će biti opšte ludilo. Kvale pogotovo. Trku ne želim ni spominjati. Nije se vozilo od 2013 i ajme meni šta će biti sutra i preksutra 😄

 

Ja sam sebe osigurao s Guarana Afrodizijakom, kupio prvu limenku za VN Italije pa bila ludnica od trke. To mi je neka amajlija za uzbudljivu trku. Za sad uspeva amajlija, čak je i Rusija bila zanimljiva.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Quote

Mercedes has replaced a total of six team members for this weekend’s Eifel Grand Prix after a second tested positive for COVID-19 at the Nurburgring.

 

Inace sto se tice trke u Nemackoj u Oktobru - tokom 70-tih VN Kanade se vozila krajem septembra / pocetkom oktobra kada ovde nije nemoguc ni mraz ni sneg. Da ne pominjem koliko su tada i staze i bolidi bili opasniji od ovih danas. A bilo je i trka (doduse nisu se bodovale za sampionat) koje su vozene pred pocetak zvanicne sezone i kad su vremenski uslovi bili svakakvi, hladnoca, kisa, a jednom prilikom 1973. na Silverstonu i sneg:

zvykm463no801.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/1973_BRDC_International_Trophy
 

Tako da ne bih previse brinuo, situacija jeste daleko od idealne ali prilagodice se timovi i vozaci, bice to sve OK 🙂 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Naravno Radoje, samo pozitivne misli neka teku. Bolidi su sigurni, postoje protokoli i sve tako da će sve biti u najmanju ruku sigurno te zabavno. F1 je baš ogromni posao uradila da uopšte imamo sezonu kakvu takvu, Nirburgirng je jedan od nenadanih ali dobrih poklona.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ovde pričamo o limitima koji su se godinama obarali kako na suvim tako i na mokrim uslovima. Gledamo bolide kako zamalo lupaju 6G u nekim krivinama po suvom! A sad zamisli te iste limite na kiši? Koliko se vode izbacuje iz guma i koliko zapravo današnji bolidi zavise od aerodinamike. Fali samo jedno krilce i idu desetinke ko lude. Po kiši je nemoguće to očekivati, prosto F1 danas da bi radila mora imati top aero prijanjanje te gume u optimalnim uslovima.

 

Bolidi od ranije su imali sapun aerodinamiku i jak mehanički grip, a po nekoliko sekundi su sporiji od bolida danas. Čak i do deset sekundi. Ja svaćam frustracije zbog situacija gde gledamo 100 krugova iza SC te mnogo odlaganja sesija ali imamo i još jedan faktor a to je osvetljenje. Ja brijem da ove kamere malo jače prosvetljuju staze i da krive nama realnu sliku situacije. Mora da je na stazi 2x mračnije nego nama na malim ekranima.

 

A ključni faktor je medicinski helikopter te organizovanje sigurne linije staza-bolnica uz naravno obavezno prisustvo helikoptera. Ja lično ne želim scene u kojima povređeni vozač/osoblje tima ili staze se prevozi do bolnice u maniru Dvejna Džonsona u filmu San Andreas. A šta ako se slupa helikopter?

 

Emocije navijača i svaćanje logike iza jake strukturološke organizacije tipa F1 nikad nisu išli jedno uz drugo i to isto svaćam. Ja isto tako hoću heroje kao tipa Sena u Doningtonu ali danas u moderno doba gde je F1 bolid na limitu i gde se limit isti lomi u kišnim uslovima je prosto nemoguće organizaciono dobiti na malom ekranu. Naravno uvek će postojati Nemačka 2019, Brazil 2016, Kanada 2011, Malezija 2012 ali za to uslovi se moraju posložiti!

Ups, zaboravio sam...

 

ptvvp8a629s51.jpg?width=1024&auto=webp&s

Link to comment
Share on other sites

Vrh Mercedesa je postao ogavniji od Ferarija iz doba Sumahera a mislio sam da to nece biti moguce 🤮

Promenili su strategiju Hamiltonu zato sto je Botas bio nesposoban da se kvalifikuje u Q2 na zutim a oni gospoda nece da dozvole razlicite strategije svojim vozacaim 🤮

Ubili su poslednje zrno sporta u ovom cirkusu!

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, Romantik said:

Vrh Mercedesa je postao ogavniji od Ferarija iz doba Sumahera a mislio sam da to nece biti moguce 🤮

Promenili su strategiju Hamiltonu zato sto je Botas bio nesposoban da se kvalifikuje u Q2 na zutim a oni gospoda nece da dozvole razlicite strategije svojim vozacaim 🤮

Ubili su poslednje zrno sporta u ovom cirkusu!

 

Bili i ostali eksel ekipa... 

Ne znam kakvi su bili sredinom prošlog veka, ali otkako su se vratili sa svojim timom su najgrđa eksel ekipa. 

Trkački duh im je samo u praznim PR floskulama, koje sami demantuju po X puta tokom svakog trkačkog vikenda, a i između trka takođe. 

Da nisu ovako superiorni odavno bi napustili F1. Ako iko sumnja u to, mislim da je dovoljan pokazatelj da to jeste tako, je to što i dalje nisu sigurni za 2022. godinu. Stvar je u tome što nisu sigurni da vredi uložiti silne pare u bolid po novim pravilima kad nisu sigurni da će i dalje dominirati, jer to im je jedino bitno da ostanu u F1. 

Jedine fabrike za koje se može reći da imaju trkački duh su Ferari i Reno, Mercedes u tome nije vredan ni vodu da im prinosi.

Link to comment
Share on other sites

Koje emocije na kraju kad se Mik pojavio s kacigom. Ja se naježio i zamalo pustio suzu. Baš me je u srce udarilo i brada mi se počela tresti od emocija.

Čestitke Luisu na pobedi, ono Botasovo odustajanje je sad ubilo sve nade za šampionat. Ovaj samo mora osvajati bodove i to je to.

Posebne čestitke Danielu, doneti Renoou prvi podijum još od tamo Hajdfelda i Malezije 2011 i to na defakto poslednjoj sezoni ekipe je nešto posebno.

Maksov FL je bukvalno za anale, osigurao je da mu ime stoji dugo dugo u istoriji kao čovek s najbržim krugom na Nirburgringu.

Hulk je posebna priča, Lekler fantastičan. Grozni prvi poeni ove godine, skinuo mrak XD Nazzi žestoko zahebava Fetla u zadnje vreme.

Uglavnom prezadovoljan sam trkom, novi rekorder Kimi je zamalo prevrnuo Rasela. Isuse kako jeziv incident.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...