Jump to content

The Rings of Power


SteveFrancis#3

Recommended Posts

update #1

Ovako. Sto se tice LOTR serije, prvo cu se osvrnuti na ovo najnovije, dakle na fb/twitter stranicu LOTR on Prime. Profil je napravljen pre izvesnog vremena, ali je tek od skoro na njemu poceo da se pojavljuje konkretan sadrzaj. Prvo smo imali objavu sa citiranjem Tolkiena I wisely starter with a map, nakon cega je dosla blind map of ME sa prvim stihom iz poeme o prstenu, da bi danas uz drugi stih iste bile ucrtane i prve geografske odrednice - Rhun, Eriador, Mordor... Ocekivao sam ovo cim sam prvi put primetio da je na kraju stiha stavljen zarez, te sam znao da ce svaki sledeci stih nositi update mape. Trenutno upada u oci odsustvo Rohana i Gondora, a narocito sto stoji Calenardhon sto je staro ime Rohana, od pre Eorla, sto ce reci bar 500 godina pre dogadjaja iz LOTR-a. Bice jasnije sa svakim azuriranjem mape, ali na osnovu ovog do sada ne moze se reci da mapa potvrdjuje ono sto su pre neko vreme provalili ljudi iz theonering.net, a to je da ce tema biti mladi Aragorn.

 

Valja se podsetiti da je serija zvanicno najavljena jos u novembru 2017. kada je objavljeno da sama prava teze 250 miliona doloresa, a da ce za celokupan projekat Amazon potrositi i celu milijardu dolara. Taj dil je ukljucio i koriscenje setova, dizajna i video materijala iz filmova. Naglaseno je da su prava pribavljena samo za materijal iz trilogije (dakle nista Silmarillion), a kako je od prvog dana jasno stavljeno do znanja da nece biti rec o readaptaciji filmova, prirodno su se pogledi okrenuli ka Appendices iz ROTK-a. Kasnije su procurili i drugi detalji - Amazon se obavezao na 5 sezona min, kao i da ce u produkciju uci 2020. Takodje je prica da Tolkien Estate aktivno ucestvuje u projektu i da je kontaktiran i Jackson (o tome da li ce zaista ucestvovati na neki nacin nema zvanicnog infoa jer se na netu mogu naci kontradiktorni i prilicno zbunjujuci clanci). Nakon toga se saznalo da su na celo writers rooma stavljeni JD Payne i Patrick Mckay.

 

Sad se vracam na tematiku serije: ovi sa onering.net nisu indijanci i ne verujem da bi se zaletali da najave nesto tako krupno bez ikakvog osnova. To se i uklapa u vesti o domasaju samih prava na adaptaciju - navodno samo i iskljucivo LOTR+appendices koji su njegov sastavni deo. Iako tu ima materijala koji se odnose i na Numenor i na pad Arnora i rat sa Witch Kingom, nisam siguran koliko je moguce ispricati te price, a da se ne povrede i drugi IP (to narocito vazi za Numenor, ali i ostalo je tek ovlas spomenuto i natuknuto u LOTR-u, a daleko detaljinije razradjeno u drugim delima). Tu mu mladi Aragorn zaista dodje kao najbezbednije resenje - imaju veliku slobodu i kreativna ogranicenja su mala, a jedino sto treba da ispostuju su osnovne niti fabule (boravak u Rohanu i Gondoru, izleti na istok i jug, Umbar...). E sad, ponavljam, ovo mape sto je do sad otkriveno se pomalo kosi sa tom hipotezom o mladom Aragornu jer je odabran arhaicni naziv za Rohan koji dugo nije u upotrebi ni stotinama godina pre njegovog rodjenja. Dalje, posto je u pitanju bar 5 sezona, moguce je da ce odabrati pristup da svaka sezona bude posvecena nekoj drugoj temi.

 

Na kraju, od ostalih mogucih tema izdvojio bih recimo i rekolonizaciju Morie - Balinova prica, Durin's Bane i ostalo, zatim Celebrimbora i sam nastanak prstenova i prvi rat sa Sauronom (ovo je bas malo verovatno), te pad Arnora i na kraju kolonizaciju Rohana u vreme Eorla i ratove sa Easterlingsima. A sasvim je moguce i da neki od ovih perioda bude obradjen zasebno u sezoni koja mu je posvecena, hronoloski (mada iskreno ne verujem).

 

Ko zna, sad kada je Christopher odstupio, mozda ni Silmarillion, ili bar delovi iz njega nisu vise van svake diskusije i za odgovarajucu cenu konacno stignu do platna ili tv ekrana/monitora.

https://twitter.com/lotronprime

https://www.facebook...f=page_internal

 

update#2

Jos malo spekulacija: naisao sam danas na zanimljivu hipotezu Cliffa Broadwaya - brojao je regione koji su vec ucrtani na mapi i posto ih je devet, smatra da se mogu odnositi na zemlje iz kojih dolazi 9 kraljeva koji su dobili prstenove (Nazguls to be). Moze biti, ima materijala da se tako nesto zakljuci - 9 regiona od kojih je jedan Rhun iz koga znamo da dolazi jedan od deveotrice, Khamul, pa Forodwaith ili Northern Waste ispod koga je odmah neposredno ka jugu bio Angmar odakle je Witch King lansirao napade na Arnor. Takodje, Forodwaith je u sustini prilicno malog znacaja da bi se bas odmah ucrtavao na mapu, ali je recimo povezan sa Arveduiem, poslednjim kraljem Arnora, sto je opet referenca na rat protiv Witch Kinga. Ono sto ne ide u prilog ovoj tezi je sto su neke od preostalih oblasti Lindon i Mordor odakle je tesko zamislivo da dolazi covek, narocito kao njen kralj. Videcemo, ocekujem da sutra bude novi update pa ce neke stvari biti jasnije.

 

update#3

OK. Prica o eventualnom Forging of The Rings of Power periodu je zapecacena danasnjim updateom. Nista od Eregiona, Celebrimbora, Annatara i rata vilenjaka sa Sauronom. 

 

Kako na mapi sada imamo ucrtane Annuminas i Fornost, pa i Umbar, jasno je da je najraniji period u kome ce se serija odigravati kasni Second Age, tj. vreme Elendila, Isildura i Anariona. To mozda upucuje na The Last Alliance of Elves And Men,  ali vrlo lako moze biti i bilo koji period tokom Third Agea. Amon Sul u sustini nista ne znaci kao odrednica jer ne znamo je li ucrtan kao rusevina kao na mapi u LOTR-u ili aktivno utvrdjenje. Ako je ovaj drugi slucaj, to opet upucuje na kasni Second Age kao najraniji period.

 

Minas Anor i Minas Ithil su takodje indikativni, jer su to originalna imena, data pri osnovanju tih gradova, koji su tek negde oko 2000. godine tokom Third Agea i pada Ithila promenila nazive u Minas Tirith i Minas Morgul. Dakle, ovo bi sad bio neki najskoriji period koji bi serija obradjivala. 

 

Lond Daer takodje interesantna odrednica, ali slicna prica kao i sa ostalim gradovima u Arnoru - ne znamo jesu li u pitanju rusevine pa je ostao samo tako ucrtan (kao Fornost i Amon Sul na mapama u LOTR-u), ili se radi o gradovima u periodu dok su bili naseljeni i znacajni u vojno-politickom smislu. Bilo kako bilo, opet se moze naci period koji se isljucuje iz jednacine - Lond Daer se sve do rata vilenjaka sa Sauronom zvao Vinyalonde, a kako smo iskljucili taj vremenski period zbog postojanja Annuminasa i Fornosta, opet je jasno da u obzir dolazi samo kasni SA.

 

Imladris nam ne govori nista, to jeste elvish naziv, ali se sasvim ravnopravno koristi uz Rivendell i tokom dogadjaja iz LOTR-a.

 

I dalje ima pitanja, ali sistemom eliminacije suzio se vremenski prozor. Novi update treba ocekivati sutra - one for the Dark Lord on his dark throne.

 

update#4

Sa ovom poslednjom mapom su se nacisto izdefecirali po svim prethodnim teaserima. Pocevsi od prve koja je bila nema, svaka sledeca je donosla nove geografske pojmove koji su bili DODAVANI na prethodne i tako sve do ove jucerasnje. Sada dobijamo mapu sa neke sredine Second Agea, sa gomilom odrednica iz prethodnih mapa koje fale, iz prostog razloga sto su nastale mnogo nakon vremenskog perioda na koji se odnosi ova poslednja mapa. Taman sto smo otpisali mnoge periode na osnovu pretposlednjeg updatea, dobijamo sasvim novu mapu, iz sasvim drugog vremena. I onda jos onaj tvit - Welcome to the Second Age... WTF? Pa cemu onda sve prethodne mape i azuriranja? Puko trolovanje publike ili...? Zaista mi nije jasno uopste.

 

Ono sto je gotovo jasno jeste da je u dil o pravima usla i Unfinished Tales, posto se (ako se ne varam) u LOTR-u nigde ne pominju toponimi sa Numenora - Andustar, Forostar, Orrostar, Mittalmar, Hyarnustar i Hyarrostar.

 

Koje su prakticne implikacije ovog iznenadjujuceg obrta, tesko je reci. Sa ovakvom mapom sve ono sto smo otpisali prethodnih dana (poput Forging of The Rings of Power i War of The Elves And Sauron perioda, kao i rane kolonizacije ME od strane Numenoreanaca) itekako je ponovo u igri. Ali opet, glavno je pitanje sta znaci Welcome to the Second Age, cak i pod pretpostavkom da je to zaista period za koji su se odlucili? Kao, dobrodosli u hroniku o SA gde dobijate posebnu sezonu posvecenu svakom bitnijem periodu dok se ne isprica sve zakljucno sa War of The Last Alliance i padom Saurona, ili fazon sedite, deco, udobno se smestite, ispricacemo vam jednu odabranu pricu... Ili cak i treca varijanta - poslednja mapa se razlikuje od svih prethodnih zato sto se ona ne odnosi na samu radnju glavnog dela serije, vec samo na (malo duzi, ipak je TV format u pitanju) prolog, poput onog iz FOTR-a (kondenzovana verzija nastanka prstenova, tj. prica o vilenjacima Eregiona, Celebrimboru, Sauronu, Gil-Galadu, Elrondu i Galadriel i njihovom ratu sa Sauronom koji biva porazen intervencijom Numenoreanaca, te ljudima i patuljcima koji su prstenje prihvatili).

 

Totalna zbrka, bar sto se mene tice. Do neke naredne, formalnije objave cvor se nece razvezati. 

 

update#5

BREAKING: Amazon has chosen Scotland to film the first season of LOTR. Shooting will take place in Leith, Edinburgh in August-Oct this year. Developing...

 

update#6

Nesto friskije

https://ew.com/tv/2019/04/17/amazon-lord-of-the-rings-show-second-age/

Edited by Neme
dopune
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...

Ne zna se nista detaljnije. Na osnovu dosadasnjih indicija, da moram da pogadjam rekao bih da ce prica poceti neposredno pre pada Numenora, dakle Sauron u ljudskoj formi baca intrige i rovari, Ar-Pharazon, Isilduuuur!, Elendil, Anarion i bezanje u ME. E sad, hoce li to biti samo kratak prolog ili ce mozda nekoliko epizoda ili cak cela sezona biti posvecena tome, pa da se nastavi sa dogadjajima tipa Forging Of The Rings i Celebrimbor, pa kasnije Last Alliance, videcemo.

 

Mene sada daleko vise zanima podela uloga. Morali bismo vrlo brzo cuti o tome, primakao se pocetak snimanja. Verovatno je razlog kasnjenja vesti ova vrteska oko lokacija snimanja, posto sada izgleda da Skotska i Leith ipak nece biti centralno mesto, vec opet NZ.

Link to comment
Share on other sites

Nekako sa skepsom očekujem tu seriju. Veliki je problem što će je svi uspoređivati sa već dve snimljene filmske trilogije iz tog svijeta. Većina će očekivati spektakl na nivou filmova, bar podsvjesno. A nisam baš uvjeren da serija može da se s tim takmiči. No, daćemo joj priliku, naravno.

Link to comment
Share on other sites

S obzirom na budzet koji imaju, ne bi trebalo da bude ikakvih problema sto se vizuelnog tice, tako da ne verujem da ce tu serija ista zaostajati za filmovima. Jedino se treba nadati da nece opet izabrati isti put kao sa Hobbitom, odnosno da nece preko svake mere koristiti cgi. Tu su LOTR filmovi i GOT odlicni putokazi, ako pricamo o meri i postizanju efekta bez razvodnjavanja i kartunizacije.

 

Za mene su daleko veca pitanja kakav ce biti scenario i podela uloga, posto ce ovaj projekat predstavljati daleko veci izazov od adaptacije LOTR trilogije. Izvorni materijal je prosto neuporedivo siromasniji i zahteva mnogo kreativnih napora da se razvije kvalitetna i koherentna celina.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Mitar Miric said:

Posve nova priča i posve novi likovi bi mogli da doprinesu da se pritisak prethodnih trilogija skine i da ide kao nešto sasvim novo. A ako sam dobro shvatio, tako će i biti, @SteveFrancis#3?

 

Da, to nije sporno. Imas u brojnim prethodnim postovima potvrde da je Second Age izabran za adaptaciju. To znaci da nema Gandalfa, Hobbita, Aragorna etc, ali su tu Sauron aka Annatar, Galadriel, verovatno i Elendil, Isildur, Ar-Pharazon, mozda kasnije i Celebrimbor, Gil-Galad, Cirdan, Elrond, Glorfindel, Durin, Amdir, Oropher... Svakako da ce posegnuti i za kreiranjem novih likova koji ne postoje u knjizevnom predlosku jer ce za tim zaista postojati potreba kako bi se sve uvezalo u jednu kvalitetnu celinu.

 

Edited by SteveFrancis#3
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ne znam nista o devojci, tako da ne mogu da se odredim prema ovoj vesti. Ono sto mogu, medjutim, jeste da prenesem sledece - na netu je pre neki mesec neki lik koji se predstavljao kao insajder izbacio sledeci post

 

Auditions are well underway for the show and I have been told that four names in an audition script are Eldien, Beldor, Aric and Tyra. These could likely be fake names for audition purposes or real names to be used in the show. Wish I could have found out more about the contents of the audition script...These auditions that I know about were held at a U.K. drama school so they were getting brand new actors

 

Tesko mi je da poverujem da je ovo neka veca uloga, imajuci u vidu budzet citavog projekta. Ne deluje mi realno da se kljucne, nosece uloge podele glumcima gotovo bez iskustva i specificne tezine. Videcemo da li je Markella samo deo podrske glavnoj postavi u ulozi nekog novog, za potrebe produbljivanja price kreiranog lika ili je mozda cak i Galadriel ili Erendis recimo. 

 

Svakako s nestrpljenjem cekam nove vesti od glumackoj ekipi.

Link to comment
Share on other sites

RIP LOTR on Prime

 

Two months after the

 Game Of Thronescreators started shopping a global overall deal, the duo appeared to have narrowed the field. They had been in talks with Amazon Studios, which has another phantasy series juggernaut, The Lord of the Rings, in the works and would love to have GOTmasterminds’ input in getting that off the ground. Additionally, Netflix is believed to have come in with a very strong offer as it too is pursuing big global franchises ala GOT.

Link to comment
Share on other sites

LOL komentari o polit-korektnosti su win .

 

I ja se nadam da ce biti verni Tolkinovom stvaralastvu,mada gledajuci kako su vec u Hobit trilogiji ubacili " snazni zhemski lik " samo da bi imali " snazni zhemski lik ",i kako su u nedavnom biopiku skoro u potpunosti ignorisali njegovo Katolicanstvo,hvata me ozbiljna zebnja kako ce ova serija da ispadne .

 

 

Link to comment
Share on other sites

Za razliku od Hobbita, gde je ubacivanje novih likova (muskih ili zenskih, nebitno) bilo potpuno nepotrebno i usiljeno, ovde ce to biti pod moranje. Za ceo Second Age period od skoro 3 i po hiljade godina pomenuta je tek saka likova, a opet niti jedan razradjen, u smislu dijaloga i generalno story arca, sto bi rekli. Imamo poimence pomenute kraljeve i kraljice Numenora, od kojih tek za svakog drugog-treceg ima po jedna recenica od znacaja, izuzev Ar-Pharazona kao poslednjeg i najmocnijeg o kome ima kudikamo vise, pa sa njim neposredno povezane Elendila i njegove sinove Isildura i Anariona, zatim imamo pricu o Aldarionu i Erendis, pa samog Saurona, od pomenutih vilenjaka su tu samo Gil-Galad, Galadriel, Elrond, Celebrimbor, Oropher i njegov sin Thranduil, Amdir i njegov sin Amroth, Cirdan i tu je negde verovatno i Glorfindel, mada se ne secam da se pominje eksplicitno bilo gde u tom periodu. Dijaloga nema, nema detaljnih opisa, prakticno samo najgrublji moguci okvir za pricu.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

https://www.tolkiengesellschaft.de/30918/exklusive-interview-with-tom-shippey-concerning-lotronprime/

 

Hajlajtsi clanka su svakako

Amazon has a relatively free hand when it comes to adding something, since, as I said, very few details are known about this time span. The Tolkien Estate will insist that the main shape of the Second Age is not altered. Sauron invades Eriador, is forced back by a Númenorean expedition, is returns to Númenor. There he corrupts the Númenoreans and seduces them to break the ban of the Valar. All this, the course of history, must remain the same. But you can add new characters and ask a lot of questions, like: What has Sauron done in the meantime? Where was he after Morgoth was defeated? Theoretically, Amazon can answer these questions by inventing the answers, since Tolkien did not describe it. But it must not contradict anything which Tolkien did say. That’s what Amazon has to watch out for. It must be canonical, it is impossible to change the boundaries which Tolkien has created, it is necessary to remain “tolkienian”.

 

The First and Third Ages are “off-limits”, you can’t have the First Age. Events could be mentioned at the most if they explain the events of the Second Age. But if it is not described or mentioned in the Lord of the Rings or in the appendices, they probably cannot use it. So the question is to what extent they may hint at events that took place, for example, in the First Age, but still continue to affect the Second Age. There are several maps authorized by Tolkien, not just the ones we’re are familiar with, and some of those maps have places on them which are not in the other maps. But if Tolkien authorized them then that’s okay. So it’s it’s a bit of a minefield. You have to tread very carefully but at the same time there is quite a lot of scope for interpretation and free invention

 

Link to comment
Share on other sites

Uff svaki put kad vidim neki novi info srce mi zaigra .

 

Na jednoj strani toliko zelim da ova serija " uspe ",sa druge strane me stra' 😱

 

Btw - Amazon pravi i novu LOTR MMO igru ( da ne pravimo posebni topik mozemo poneku vest o tome staviti i ovde ) .

 

" Stari " Lord of The Rings Online igram evo vec 10 godina ... nadam se da nece biti ugasen posle release-a nove igre .

Link to comment
Share on other sites

Battle for Middle Earth (ali samo prvi deo, nikako drugi), je bio top, kad igras kampanju sa ljudima, pa u Helmovom ponoru nikako ne možeš da sprečiš da ti aktiviraju minu na hard i onda praviš last stand ispred ulaza u pećinu dok ne dođu Jomer i Gandalf. 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pročitah negde da su D&D (GoT šouraneri) počeli da njuškaju oko LOTR, tj. da su ljudi iz Amazona zainteresovani za razgovor, savete i razmenu mišljenja. Nadam se da od toga neće biti ništa...

Edited by implant
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Za sad najpopularnija pretpostavka je da ce glumiti Elronda i/ili Elrosa (posto su blizanci), zbog slicnosti sa Weavingom. U ovom clanku stoji da je u pitanju lead role, dakle ako je kredibilan izvor ova pretpostavka o Elrondu/Elrosu je vrlo logicna, jer zaista nema tu bas mnogo likova, bar Tolkienovih originalnih, ako iskljucimo nove koje ce showrunneri kreirati, a kojih ce sigurno biti i to ne malo reklo bi se. Moze biti i Celebrimbor i Gil-Galad, ali nekako nijednog od njih ne vidim kao centralne likove - prvi prilicno brzo nestaje sa scene, a drugi je ipak High King of the Noldor i tako visoke pozicije generalno nisu narocito popularne kod reditelja da ih izaberu bas za centralne figure i osovine fabule. Pre ce biti neki novi izmisljeni lik nego neki od njih dvojice. Na kraju, uopste ne mora biti vilenjak iako lici na Huga, moze biti bilo koji kralj Numenora, a ko zna, mozda cak i Sauron u fair formi, kao Annatar. Moracemo sacekati jos informacija.

Link to comment
Share on other sites

  • Lobotomija changed the title to The Rings of Power

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...