Jump to content

Nesvakidasnje


Cyber

Recommended Posts

Voynich Manuscript (između 1404. i 1438.), nazvan po Wilfridu Woynchu, poljskom prodavcu knjiga i antikvaru. Ponovo je "otkriven" 1912., pošto ga je Vojnič izložio u radnji:

 

Spoiler

871781198_VoynichManuscript2.thumb.jpg.f94f4dabccecd3cbab17b9407e316277.jpg283656625_VoynichManuscript3.thumb.jpg.9df84f5d4bdc7eb38dc966eca01f06b2.jpgVoynich_Manuscript1.thumb.jpg.3b7ba1976f8595694649c0d8e039b4bb.jpg

 

Napisan u 15. veku na 240 strana, u vreme terora Crkve, na nepoznatom/izmišljenom jeziku. U fragmentima se može naći nešto što podseća na latinski ali po izgledu, pismo (po slobodnoj interpretaciji stručnjakatm koji piše post) liči na mešavinu grčkog alfabeta i glagoljice. I pored napora stručnjaka da se dešifruje ili pronađe bilo kakva logička nit, sadržaj i crteži u manuskriptu su do današnjih dana ostali nepoznanica. 

 

Na YT se može naći lepih dokumentaraca ali za mene je fascinantno da ni umovi, koji su praktično provalili Enigmu, nisu uspeli da dođu do odgovora. Postoje i priče da je u pitanju hoax ali, dok to ne dokažu, za mene će ostati samo naklapanja.

 

Vojničev manuskript se od 1969. godine nalazi u Biblioteci retkih knjiga na Yale Univerzitetu. Pre tog datuma je poznato sledeće:

 

"The codex belonged to Emperor Rudolph II of Germany (Holy Roman Emperor, 1576-1612), who purchased it for 600 gold ducats and believed that it was the work of Roger Bacon. It is very likely that Emperor Rudolph acquired the manuscript from the English astrologer John Dee (1527-1608)."

 

Ovaj izvor sam našao na Wikipediji. Nadam se da su podaci relevantni.

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Wally Funk

 

spacer.pngspacer.png

 

Quote

Wally Funk has been hoping for a long time to go to space. Later this month, the 82-year-old pilot and flight instructor will finally head there.

In 1961, Funk was among a group of female pilots testing whether women were fit for space travel. They became known as the Mercury 13, and they passed many of the same tests as the men. But the program was canceled, and Funk was never accepted by NASA.

On July 20, she'll join the crew on Blue Origin's New Shepard rocket with Amazon founder Jeff Bezos. She's expected to break John Glenn's record as the oldest person to reach space.

....

Voli Funk se već dugo nada da će otići u svemir. Kasnije ovog meseca, 82-godišnji pilot i instruktor leta konačno će se tamo uputiti. Funk je 1961. godine bila među grupom ženskih pilota koji su ispitivali da li su žene sposobne za svemirska putovanja. Postali su poznati kao Merkur 13 i prošli su mnoge iste testove kao i muškarci. Ali program je otkazan, a NASA nikada nije prihvatila Funk. 20. jula pridružiće se posadi na raketi New Shepard kompanije Blue Origin sa osnivačem Amazona Jeffom Bezosom. Očekuje se da će srušiti rekord Džona Glena kao najstarije osobe koja je dospela u svemir.

Quote

"I had needles stuck on every part of my body. Tubes running up my bottom. So I went along with it. It didn't bother me," Funk told Holsenbeck. "And then they said, 'We want you to come with a swimsuit; you're going to go into the isolation tank.' Well, I didn't know what that was. The lights come down, they said try not to move. Well, I didn't have a whole lot to think about. I'm 20, I had $10 in my pocket. And then finally they said: 'Wally, you were outstanding. You stayed in 10 hours and 35 minutes. You did the best of the guys that we've had and of the girls.' "

....

"Igle su mi bile zaglavljene u svakom delu tela. Cevi su mi prolazile do dna. Tako sam i pristala. To mi nije smetalo", rekla je Funk Holsenbecku. „A onda su rekli:„ Želimo da dođete sa kupaćim kostimom; ići ćete u izolacioni rezervoar “. Pa, nisam znala šta je to. Svjetla su se spustila, rekli su pokušajte da se ne mičete. Pa, nisam imala puno o čemu da razmišljam. Imam 20 godina, u džepu sam imala 10 dolara. onda su konačno rekli: "Voli, bila si izvanredna. Ostala si za 10 sati i 35 minuta. Uradila si najbolje od momaka koje smo imali i od devojaka." "

 

Spoiler

Google translate je sve preveo kao da je Wally muskog roda, pa sam pokusala da ispravim, nadam se da sam pohvatala sve greske.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Od tih bizarnih slučajeva ja se sećam nekog Francuza koji bi gliste umakao u boje i zatim ih stavi na sred platna i kako one puze ostanu tragovi različitih boja što na kraju izgleda dosta interesantno. No ovaj to radi svesno za razliku od glista.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ne znam gde da pisem, izmesane su teme, i ovo je nekako najpribliznije.

 

Okacio sam dole na Bastovanstvu par fotki svoje velike smokve. Nisam je posadio, bila je tu kad sam pre par godina kupio kucu i posed.

 

Smejala se moja zena, rekoh joj da imam novu ljubavnicu. Ovako...

 

Juce, neko kuca. Otvorim vrata, a tu neka stara baba (nisam dobar u proceni godina, ali bih rekao da je oko 80).

Pita, sme li ubere smokve, i isprica mi pricu.

 

Kucu sam kupio od banke - neko ostao duzan, banka zaposela i prodala. Meni jeftino (zato sam kupio) jer je banka htela samo da naplati dug i nije pitala za trznu vrednost.

 

A ova dama mi isprica pricu.

Poznavala je nekadasnju vlasnicu kuce, bile su prijateljice. Onda je ta bivsa vlasnica, ostarela i nemocna, otisla u staracki dom, a ovamo je uselio njen neki netjak, drogiras i kriminalac, pa zavrsio u zatvoru i kuca ostala prazna. Ta zena nije htela da dolazi.

Onda je cula da je neko pristojan (ja) kupio kucu, pa se odvazila da dodje i pita - jer nije znala jedem li te smokve ili propadaju.

 

Ma, jedem, ali nema teorije da pojedem koliko ih ima, samo beri!

 

Gledam je sa strane, iz prikrajka - zena zustra i brza, nije kao mnogi nemocni starci, bere i ima neku kanticu.  Ne penje se, naravno, nego dohvati sta moze. Pa se pomere tako ona i kantica za metar-dva, dok ne obidju stablo.

 

Da sam je video na ulici, pomislio bih da samo sto nije umrla i nema teorije da ima vozacku dozvolu.

No, ispred kuce stari Lincoln Continental, iz vremena kad su se americki auti merili kvadratnim metrima i dovoljno velik za dvosobni stan.

Stavi baba kanticu na savozacko sediste, ponovo pokuca i zahvali.

 

Kaze, pravi pekmez od tih smokvi, pa ce mi doneti teglicu. Sedne u to cudo pa odjuri kao neki trkac formule 1.

 

Jebiga.

Najvise volim svoju zenu, ali nestrpljivo ocekujem i tu teglu pekmeza...

 

 

 

 

 

 

  • Like 2
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 months later...

Prvo je jutros izgledalo da izlaze dva sunca:

75-A4-BB86-5-E39-4-C8-E-BC9-A-97-DA62934

 

Par sati kasnije je izgledalo ovako:

65-CD77-A5-33-C4-4-FC8-AE4-C-928946-C206

 

Jos kasnije, na putu prema gradu (slikano iz voza, zato je malo mutno):

BFE1-AF6-A-4-C83-48-F2-BCED-FA9-D13514-A

 

Na kraju me nije mrzelo da se vratim jednu stanicu da bih uslikala i ovo (i da kasnije cekam sledeci voz deset minuta na -18):

E86-EA471-BCE1-4113-B74-C-719-BFCCE42-CE

 

Majka Priroda nas je danas u Stockholmu castila retkim halo fenomenom koji nastaje kad je vazduh zasicen kristalima leda. Jeste da je uzasno hladno, ali vredelo je ovog spektakla.

 

 

 

Edited by vilhelmina
  • Like 10
  • Love 2
  • Thanks 1
  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 3 months later...
  • 5 weeks later...
  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...