Jump to content

VN Stajerske 2020, 12. jul


Radoye

Recommended Posts

Zivimo u cudnim vremenima i od svih cuda koja nam se desavaju jos je i najmanje cudno to sto se prve dve trke F1 sampionata sveta 2020 voze na istoj stazi. Proslog vikenda smo imali VN Austrije na Red Bul Ringu, narednog cemo na istom mestu imati prvu VN Stajerske.

 

Po mnogo cemu bizaran trkacki vikend u Austriji iznudjen koronavirus pandemijom doneo nam je i prilicno cudne i neocekivane rezultate. Mercedes od kojeg se ocekivala apsolutna dominacija pokazao je izvesnu ranjivost u trci prepunoj strategijskih obrta (mehanicki gremlini, propustili su da uzmu sveze gume tokom drugog SC perioda, kasnije Hamilton kaznjen zbog kontakta sa Albonom) sto su najbolje iskoristili Lekler u inace bledunjavom Ferariju i Meklarenovci. Fetel je odvezao jednu od najgorih trka u zivotu (u rangu sa fijaskom na startu Singapura 2017), RBR je demonstrirao knjisku definiciju pojma kurate srece, pink 2019 Mercedes je sa Cekom ponovio stratesku gresku svoje A ekipe a sa Strolom dokazao da im treba bolji vozac, Has je totalno implodirao, Vilijams pokazao tracak nade da bi im Raselov kvar izbio potencijalne poene iz ruku... Jedno je sigurno, iako se vozi na istoj stazi sa istim bolidima i vozacima u samo nedelju dana razmaka, cak i da se ponovi isti stepen ludila kao proslog vikenda sanse da se ponovi i ovaj rezultat su prakticno nepostojece. Ono sto znamo je da u jednoj normalnoj trci Mercedes i dalje ima znacajnu prednost u odnosu na ostale, da je Ferari (barem sa ovom specifikacijom bolida - u Madjarsku donose novu i nadamo se bolju) sada "drugoligas" ali da se razmak izmedju prve i druge lige ipak smanjio i da sada drugoligasi validno mogu da konkurisu za poslednji stepenik improvizovanog i socijalno distanciranog podijuma. Uz RBR koji je tu u procepu izmedju Mercedesa i ostalih.

 

Sve u svemu - pauza je konacno gotova i trkanje je pocelo, to je najvaznije a ostalo ce vec kako-tako doci na svoje! 🙂 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

- Ferari je odlucio da umesto donosenja kompletnog novog aero-paketa za VN Madjarske vec ovog vikenda isproba ono sto imaju spremno od novotarija. Kompletan apgrejd ce i dalje kao sto je planirano doci u Madjarskoj.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Aj bar nesto pametnood njih, videli su da nisu u prva tri tima na gridu i kad ih je vec bog pogledao i omogucio da budu drugi, daj da vidimo kako te novotarije izgledaju na delu i to pod identicnim uslovima. Odmah znas jesi li zasrao ili ne

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Po prvom treningu reklo bi se da su opet svi losiji od Meklarena. Botas i Hamilton su vozili na srednje mekim gumama, razlika samo 0.2 u odnosu na Pereza koji je vozio sa super mekim. Max na super mekim imao za malo slabije vreme od Pereza.

 

Sutra ce biti jaka kisa .

Link to comment
Share on other sites

Cirkus (u pravom smislu riječi) se nastavlja. Prošlonedjeljni debakl Red Bulla na domaćem terenu, i pored favoriziranja tokom cijelog vikenda, ne smije se ponoviti. Još nije ni počeo oficijelni dio VN Štajerske, a već se kao skoro gotova stvar računa da kvalifikacija neće biti (kvota 1,15), a da će se na trci u nedjelju startovati  na osnovu rezultata drugog nezvaničnog treninga na kojem je, vidi slučajnosti, najbrži bio Verstappen. Ne bude li kiše na početku kvalifikacija, očekujem da izađe safety car, prospe ulje da staza u subotu postane neupotrebljiva. Show must go on.

Link to comment
Share on other sites

Nekoliko opcija za startne pozicije, u zavisnosti da li će kiša prestati ili nastaviti da pada.

 

“There’s lots of options to put it simply. If a worst-case scenario was to come about, we’ve already had a look and qualifying could take place on Sunday morning.

“If we had a complete washout on Saturday, free practice three and qualifying didn’t take place and hypthetically qualifying couldn’t happen on Sunday morning because of weather, we would revert back to free practice two times.

“Or there’s the third iteration, which is free practice three can happen but we can’t have qualifying in the afternoon or qualifying Sunday morning and the grid would highly likely be set on the free practice three times - said FIA Race Director Michael Masi"

Link to comment
Share on other sites

Gotov Q1. Ispali:

Kimi, 

Perez,

Latifi,

Đovinaci

Grožan

 

Nego, koliko vidim Perez ima nešto kao mali nazubljen (reckav, ali špicasto reckav) providan vetrobran kod kokpita? 

Zašto? Mislim pre svega zašto je tako reckav?

Edited by Duh sa sekirom
Link to comment
Share on other sites

Just now, Duh sa sekirom said:

Zašto? Mislim pre svega zašto je tako reckav?

 

Aerodinamika.

Svrha tog vetrobrana je da smanji udar vazduha direktno na kacigu vozaca (da mu ne cima turbulencija glavu levo-desno dok vozi) a fora je da imas minimum vetrobrana koji ce da odradi taj cilj da bi proizvodio minimum otpora i sto manje "uznemiravao" strujanje preko ostalih aero-komponenti na zadnjem delu bolida.

Dosta timova, ako ne i svi, imaju reckave vetrobrane.

Edited by Radoye
Link to comment
Share on other sites

Just now, momohyoideus said:

 Interesantno je da vozaci istog tima ponekad voze drugacije oblikovane vetrobrane.

 

To je cisto preferenca vozaceva, deo setapa, kao sto neko voli da mu gume budu vise naduvane neko manje, neko tvrdje ogibljenje neko mekse, nekome treba vise krila napred nekome nazad i tako dalje. Samo jos jedna opcija da se bolid podesi tako da vozacu bude sto udobniji i da u njemo moze da da svoj maksimum.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...