Jump to content

Male hidroelektrane (MHE) – beznačajna korist i ogromna ekološka šteta


Sen

Recommended Posts

  • 3 months later...

Za ove mini hidro elelktrane (mhe) sam citao ove stvari.Evropska unija subvencionise zelenu energiju. Mislim da znate sta je "zelena energija" i na sta misli EU. E u ovoj  lopovskoj drzavi  se sve moze okrenuti u laku zaradu ( naravno preko veze ili sa poznanicima u vlasti ). Sistem je ako niste znali u tome da dobijes  dozvolu da se bavis sa tim i da mozes da gradis mhe . E pazi sad dalje( inace vrlo skupa struja). Prvih 10 godina imaju subvencije (zelena struja). Poslije toga drzava ( moze,ili mora ) preuzima. Ulagaci zaradili , kad je ekonomski ne isplativo drzava preuzima. A ekologija , hm sta je to u zemlji Srbiji.Ako neko nesto ima da doda , volio bih da cujem. Pozdrav svima .......🙂

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Električna energija dobijena iz alternativnih iobnovljivih izvora generalno je skuplja u proizvodnji od one dobijene iz konvencionalnih izvora (klasične hidrolektrane, termolektrane i nuklearke). Subvencije (feed-in tarife) su uvedene kao mera podsticaja za ulaganje u alternativne i obnovljive izvore, posto vecina na slobodnom trzistu ne bi imala nikakve sanse. Ideja subvencionisanja zelene energije se brzo, ne samo u Srbiji, pretvorila u odličan izvor zarade za investitore i spekulante. Zamisli situaciju u kojoj je otkup kompletne proizvodnje garantovan i to po ceni koja je veca od "maloprodajne" cene elektricne energije na trzistu. 

 

To je dovelo do toga da vlasnici konvencionalnih izvora (koji moraju da rade i da obezbede operativnu rezervu, cak i vecu nego sto je uobicajeno zbog stohasticke prirode obnovljivih izvora (vetar duva kada duva, a ne kada ti treba)) i operatori sistema placaju da im neko preuzme viskove energije (negativna cena).  Svi ti trsokovi se prelivaju direktno i indirektno na poreske obveznike koji nisu svesni prave cene "zelene energije" (van onoga što vide na svojim računima). Verujem da mnogi veruju da je energija vetra maltene besplatna, a skuplja je od one iz TE.

 

Zato je u EU promenjeno zakonodavstvo i ukidaju se feed-in tarife koje su mnoge obogatile. 

 

Btw. obnovljivi izvori osim sto su skupi su i uzrok pada kvaliteta isporučene energije (veća varijansa frekvencije,cesci ispadi, itd)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...