Jump to content

Moderacija


Recommended Posts

13 hours ago, Kronostime said:

Imao si vec 2 bana, zato - nemas pojma o camcima i pecanju.

spacer.png

 

:s_d:

 

Ovo ti je kume bandar. U kraćim crtama, lako ga isprovocirati, hvata na keca, tvrd, čelična četka da ga oguliš od krljušti. Za catch and release, jedan isti se vrati i po pet puta na varalicu. Urniše brzo silikonce ali i froncle gađa. Ova varalica se zove šed. Ukusna riba i to jako, ali su sitni uglavnom i veliko je zezanje da ih čistiš. Kapitalni promerci do kilo. Interesantno, podseća na f...ishing.

Edited by Neme
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, freethrow said:

Ukoliko ja sada ovde okačim sliku Lebrona Jamesa fotošopiranu sa Hajnrihom Himlerom kako se drže za penise i trče kroz polje kukuruza, samo obrišite ceo post i dajte ban od mesec dana.  

Tjah, Lebron nije toliko glasan u svemu tome. Ali neki Dzejlen Braun, Tobajas i slicni, to je realisticnije. 

Zao mi je sto je ljudima necija borba za enakopravnost razlog da kace woke slike sa 4chana i qanona.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Objasnjenje bana na odgovarajucoj temi je dobra stvar prvenstveno jer clanstvu pokazuje da neki moderator nije zlonameran prenam clanu vec ga sa razlogom, koji sam navede, izbacuje na odredjeno vreme sa foruma. Nisu svi sumnjivi postovi toliko ocigledno za ban da bismo objasnjenje shvatili kao redundantno.

 

Ali ako ima objasnjenja, onda bi mozda trebalo da postoji i opcija za clanove da kazu nesto u svoju odbranu. To, naravno, nije javna debata, to bi se vrsilo privatnim porukama pre potencijalnog bana. Moze i bez toga, ali onda izbegavajte duze banove upravo zbog mogucnosti da ste se, nenamerno, ogresili o nekoga.

Link to comment
Share on other sites

On 9/18/2020 at 7:22 PM, freethrow said:

Vjekoslav je odličan primer i lakmus test za moderaciju, takoreći diplomski ispit i, na žalost, komisija može samo da utvrdi da je kandidat pao. Reč je o forumašu sa kojim ja, na primer, nisam imao previše diskusije i čija me viđenja nekih tema, a posebno odnosa Srbije i Hrvatske i Kosova, nisu privlačila da ulazim u diskusiju jer sam smatrao da bi mimoilaženja bila prevelika i kontraproduktivna. Sa druge strane, reč je o izuzetno pristojnom forumašu koji dolazi iz Hrvatske na srpske sajtove i traži komunikaciju na srpskim sajtovima, pri čemu nije provokator, niti neko ko traži konflikt, već zaista deluje kao neko željan komunikacije. Kada on u besu više puta napiše srpska ili srbijanska posla, ja kao neko ko je upoznat s njegovim forumskim opusom, to mogu samo da shvatim kao "ciganjska posla" ili "žabarska posla" ili "uneti po želji posla", a ne kao omalovažavajuću opasku ili uvredu na nacionalnoj osnovi. Hoću da kažem da verujem da je zapao u istu besnu situaciju na nekom hrvatskom sajtu, da bi tamo napisao "hrvatska posla". Možda grešim, ovo je moj utisak.

Odrastao sam u multietničkoj sredini (hvala bogu i porodica mi je takva) i posebno sam osetljiv na takve stvari. Ja nikad nisam davao za pravo sebi da vređam druge i da im lepim etikete, naročito kad su te etikete obojene nacionalnim/etničkim/rasnim bojama. U takvim situacijama neću uvrediti samo etiketiranu osobu već celu skupinu, a to bi svi trebalo da znaju. Postoje određene stvari koje se mogu tolerisati samo u slučaju kad su izgovorene od strane pripadnika iste zajednice/skupine. Znaš i sam za situaciju da se reč "nigga" toleriše kada je izgovrena od strane pripadnika AA zajednice (košarkaši/reperi), tako da se to često i koristi u komunikaciji i ne uzima im se za zlo, ali kada bih ja u razgovoru sa nekim pripadnikom AA zajednice upotrebio tu reč, to bi bilo uvredljivo. Ja nikada ne bih sebi dao za pravo da odem na neki HR forum i da napišem kako se na tom forumu provodi NDH politika. To se jednostavno ne može tolerisati! Nije on napisao srpska posla, on je to napisao sa uvredljivom konotacijom, a na sve to je zalepio i etiketu "velike srbije" (namerno malim slovima).

 

Posebnu težinu svemu ovom daje to što na ovom forumu ne postoji niti promil tolerancije za "srbovanje" i čuveno kurčenje bez ikakvog osnova. Isto tako iz toga razloga se ne može drugima tolerisati lupanje raznoraznih etiketa, samo da bi se dokazalo da je ovaj forum ideološki daleko od "velike srbije". Uopšte se ne radi o tome da li je pomenuta etiketa nekog uredila ili ne, već se radi o činjenici da je kažnjeni forumaš imao nedvosmislenu nameru da uvredi jedan deo moderacije lepeći im nacionalističke etikete. Isto tako ih je mogao nazvati četnicima, u stvari vrlo je slična etiketa, pa se radi i o generalizaciji. Prekršaj dodatno dobija na težini kad se na sve to doda da je "u vatru upao" braneći osobu koja je priželjkivala prendrečenje i batinanje opozicije u CG.

Edited by Liska Manjina
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Liska Manjina said:

Ja nikada ne bih sebi dao za pravo da odem na neki HR forum i da napišem kako se na tom forumu provodi NDH politika.

 

To bi bilo ravno samoubistvu. Ban, i to trajni, usledio bi u narednih desetak sekundi.

 

Ja se iskreno nadam da pod "Srbijanska posla" nije mislio na "ciganska posla", jer ako jeste, onda je to za trajni ban.

 

Ja sam svestan da smo mi mozda previse osetljivi na nacionalisticke prozivke s obzirom na desavanja u proteklih 25, 30 godina, ali generalno je pravilo uvek bilo da kada zelis da se ukljucis u neku sredinu, ne smes raditi provokacije. Moras paziti sta pises. Da li je to preterano...pa, mozda i jeste, ali tako je.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 9/21/2020 at 3:35 AM, Liska Manjina said:

Odrastao sam u multietničkoj sredini (hvala bogu i porodica mi je takva) i posebno sam osetljiv na takve stvari. Ja nikad nisam davao za pravo sebi da vređam druge i da im lepim etikete, naročito kad su te etikete obojene nacionalnim/etničkim/rasnim bojama. U takvim situacijama neću uvrediti samo etiketiranu osobu već celu skupinu, a to bi svi trebalo da znaju. Postoje određene stvari koje se mogu tolerisati samo u slučaju kad su izgovorene od strane pripadnika iste zajednice/skupine.

.....................

 

U "multietnickoj sredini" je jos uvek preveliki deo "-etnickoj." Ne zelim takvu, zelim gradjansku sredinu. Etnija, kao i religija, spadaju u kucu i privatnost, a i to samo za one koji se tako nekako osecaju. U mojoj kuci tome nema mesta, a i javno nastupam samo kao gradjanin. Vredi i za RL i za forum.

 

Ovde je problem kolektivni/plemenski mentalitet izrazen kao "sta je dobro za pleme, dobro je i za mene" ili sta vredja drzavu/naciju/pleme, vredja i mene.

Glupost.

 

Da se ne upustam u hrvatovanje ili srbovanje, posluzicu se na Balkanu neutralnim (svojim licnim) primerom.

Ja sam, objektivno i racionalno, Amerikanac. Zivim u USA vise od pola zivota, ovde primam penziju i placam porez. Ali nisam univerzalni Amerikanac jer takav ne postoji.

Zato se necu uvrediti kad neko napise da su Amerikanci zapoceli rat u Iraku (ja nisam) ili da su glupi Amerikanci izabrali Trumpa (ja nisam!). Jebiga, jesu Amerikanci.

 

I (opet jebiga), nisu Argentinci ili Kinezi bombardovali Sarajevo, nego Srbi.

Zasto je ovde potrebno da se, svaki put kad se to napise, doda i disclaimer "ma znam, nisu svi nego samo neki?"

 

Kad napisem "serem se na srpsku politiku prema BiH," treba li da svaki put napisem da mislim na SNS i Vucica a ne na sve Srbe? I da dodam, "pogotovu ne forumase" i da ih sve nabrojim?

 

Rodjen i odrastao sam u Zagrebu. Treba li da se uvredim i osecam napadnutim kad neko napise da su Zagrepcani maltretirali sugradjane Srbe '90-ih? Ma kako, kad je to istina?

 

Ustastvo ima korene u Hrvatskoj, medju Hrvatima. Cetnistvo ima korene u Srbiji, medju Srbima. Medju jednima i drugima ima nekih koji i dalje neguju to nasledje.

 

I kad neko napise "hebem ti srpske cetnike," ako se neki forumas oseti licno pogodjenim - to je samo njegov (psihijatrijski) problem.

 

Edited by zoran59
  • Like 5
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@zoran59 Aj ovako, vidim da imate dobra razmisljanja, pa razmislite o ovome. Sta znaci "srbijanska politika", kakvu konotaciju to nosi, i da li su moderatori ovog sajta sprovodili tu politiku? Ako nisu, zasto bi ih neko optuzivao za to? Zna se kakvu konotaciju ima kada nekog nazoves cetnikom, iako istorijski to blage veze nema sa sadasnjim znacenjem. I zasto bi bilo ko ko je za "gradjansku" opciju, za sta mogu samo reci bravo!, spominjao bilo sta "srbijansko", "cetnicko", pa tako i "ustasko" ili bilo sta slicno? Ako si pripadnik gradjanske opcije, tebi je nacionalnost nevazna, zar ne? Meni je recimo nevazna. Stoga mi nikada ne bi palo na pamet da nekom moderatoru hrvatskog foruma kazem da sprovodi "ndh politiku" na forumu, jer bi to bilo nekorektno prema coveku koji se rodio decenijama nakon nestanka te kvazidrzave, pa stoga sa time nema veze, bas nikakve.

 

Ja sam licno doziveo da cujem "Je*em ti mater cetnicku!" dok sam bio u Zadru. Veze nemam sa cetnicima, veze nemam sa ratom, niko moj nije nikoga ubio (koliko znam ovi za mog zivota nisu), bukvalno volim Hrvate i Hrvatsku, i sta cemo sad? Da stanem i kazem "Gospodine, nije to bas tako, vidite, ja nemam nista protiv vas!" ? Sa nekima ne mozes da razgovaras. Zato je bitno da takav nacin obracanja ne ulazi na ovo mesto i treba da to negujemo, jer ovde mozemo.

 

Dakle, iako niko od nas, ni ja, ni Vi, ni bilo koji od moderatora ovde nema nikakve veze (nadam se) sa ratnim zlocinima nad Hrvatima ili bilo kim, veoma je nekorektno obratiti im se sa "srbijanska posla", JER JE TO UPRAVO ASOCIJACIJA NA ZLOCINE.

 

Napomenucu da iako svako malo neko naglasi da ne moze ceo narod biti kriv, vec su to dela pojedinaca, ipak svet na nas, Srbe, ovakve kakvi smo, gleda kao na lose momke. I mi moramo da zivimo sa time, iako je uzasna nepravda. Neko je klao u nase ime. Zato smo duzni da nikada ne dozvolimo slicnu stvar i zato smo duzni da reagujemo na svaku prozivku nas koji smo neduzni.

 

Uopste nisam imao nameru da ulazim u raspravu o ovome, ali mislim da niste najbolje razumeli motive za kaznu, a isto tako ja mislim da ja jesam. Otvoren sam za ispravku, ako gresim.

 

Pozdrav.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, zoran59 said:

 

U "multietnickoj sredini" je jos uvek preveliki deo "-etnickoj." Ne zelim takvu, zelim gradjansku sredinu. Etnija, kao i religija, spadaju u kucu i privatnost, a i to samo za one koji se tako nekako osecaju. U mojoj kuci tome nema mesta, a i javno nastupam samo kao gradjanin. Vredi i za RL i za forum.

 

Ovde je problem kolektivni/plemenski mentalitet izrazen kao "sta je dobro za pleme, dobro je i za mene" ili sta vredja drzavu/naciju/pleme, vredja i mene.

Glupost.

 

Da se ne upustam u hrvatovanje ili srbovanje, posluzicu se na Balkanu neutralnim (svojim licnim) primerom.

Ja sam, objektivno i racionalno, Amerikanac. Zivim u USA vise od pola zivota, ovde primam penziju i placam porez. Ali nisam univerzalni Amerikanac jer takav ne postoji.

Zato se necu uvrediti kad neko napise da su Amerikanci zapoceli rat u Iraku (ja nisam) ili da su glupi Amerikanci izabrali Trumpa (ja nisam!). Jebiga, jesu Amerikanci.

 

I (opet jebiga), nisu Argentinci ili Kinezi bombardovali Sarajevo, nego Srbi.

Zasto je ovde potrebno da se, svaki put kad se to napise, doda i disclaimer "ma znam, nisu svi nego samo neki?"

 

Kad napisem "serem se na srpsku politiku prema BiH," treba li da svaki put napisem da mislim na SNS i Vucica a ne na sve Srbe? I da dodam, "pogotovu ne forumase" i da ih sve nabrojim?

 

Rodjen i odrastao sam u Zagrebu. Treba li da se uvredim i osecam napadnutim kad neko napise da su Zagrepcani maltretirali sugradjane Srbe '90-ih? Ma kako, kad je to istina?

 

Ustastvo ima korene u Hrvatskoj, medju Hrvatima. Cetnistvo ima korene u Srbiji, medju Srbima. Medju jednima i drugima ima nekih koji i dalje neguju to nasledje.

 

I kad neko napise "hebem ti srpske cetnike," ako se neki forumas oseti licno pogodjenim - to je samo njegov (psihijatrijski) problem.

 

Jasno je meni šta ti pričaš, to je ideal koji nije dostignut nigde u svetu, ni u jednoj zemlji. Ista je situacija i kod tebe u USA,a to sam i naveo kao primer u postu koji si kvoutovao. Sa druge strane uvek postoje dve strane medalje, ako si ti navikao na takvo ponašanje to ne znači da isto važi za tvog sagovornika.

 

Ljudi nisu banovani zato što su psovali četnike, već iz drugog razloga. Jedan je podržavao mafijaški režim Mila Đukanovića i izražavao nadu da će pendrečenjem poništiti izbornu volju naroda CG. To se baš i ne može tolerisati, a ovo moje objašnjenje je blaga interpretacija njegovo upisa, imaš ga na adekvatnoj temi. Druga osoba je kažnjena zbog podmetanja i lepljenja etiketa ne samo određenom forumašu, već kompletnoj moderaciji u konstataciju da zastupaju velikosrpsku ideju, to baš i nije isto. Niko ovde nije stao u odbranu Slobodana Miloševića niti je kačio Dražinu sliku, pa da mu se to stavi u krivicu. Već su ljudi etiketirani iz drugih razloga, što opet možeš proveriti na odgovarajućoj temi. To što se niko nije pronašao uvređenim ne znači da se neke stvari mogu tolerisati, naročito ako su te stvari daleko od istine. To se zove podmetanje! Zamisli kada bi to bilo tolerisano pa kada bi tebe ljudi nazivali zagovornikom politike Ante Pavleića i to bez ikakvih razloga ili da se napiše "znamo dobro kakav je stav hrvatske imigracije i čiji predci su se iselili/prebegli u Ameriku". Ili da mene neko nazove fašistom/Mađarom/Orbanovim sendvičarem iz samo njemu znanih, te da to prođe samo tako bez ikakve kazne. Eto nekome je palo na pamet da te targetira bez ikakvog osnova i sad se ti brani. Nema potrebe za tim i slične stvari se moraju momentalno sankcionisati kako se ovaj forum ne bi pretvorio u skupštinu Republike Srbije gde svako priča i lupi etikete kako mu je volja bez ikakvog osnova ili odgovornosti.

 

Korektno je istaći da na ovom forumu neće biti tolerancije za četnike, fašiste, ustaše, sendvičare, rusofile. Međutim sasvim je druga stvar neistomišljeniku nalepiti etiketu sam iz razloga što zastupa drugo stanovište. Ako nisi za Mila odmah si četnik (primer). To se zove etiketiranje i podmetanje, bukvarski primer.

 

Odgovorio sam ti samo iz razloga što si mene kvoutovao, ali nemam nameru da advokatišem za moderaciju i ispade da imam nešto lično protiv ljudi koji su banovani, a nemam baš nameru da to radim.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, zoran59 said:

Zasto je ovde potrebno da se, svaki put kad se to napise, doda i disclaimer "ma znam, nisu svi nego samo neki?"

 

Ne samo ovde, vec generalno, je pozeljno da se tacno i sto je to moguce preciznije detektuju i oznace krivci/odgovorni, bilo to pojedinci ili grupacije. U suprotnom, imamo kontradiktornost jer, sa jedne strane insistira se na individualizmu dok, sa druge, sve vrvi od kolektivizma.

 

Evo samo primer kako bih ja preformulisao neke od tvojih recenica iz prethodnog posta:

 

Quote

Kad napisem "serem se na srpsku politiku prema BiH," treba li da svaki put napisem da mislim na SNS i Vucica a ne na sve Srbe? I da dodam, "pogotovu ne forumase" i da ih sve nabrojim?

 

Rodjen i odrastao sam u Zagrebu. Treba li da se uvredim i osecam napadnutim kad neko napise da su Zagrepcani maltretirali sugradjane Srbe '90-ih? Ma kako, kad je to istina?

 

1. Serem se na politiku republike Srbije, ciju Vladu vodi AB i predsednika AV, prema BiH.

2. Pojedini Zagrepcani, koji istine radi nikad nisu procesuirani, su maltretirali i cak ubijali pojedine sugradjane srpske nacionalnosti 90-ih.

 

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Pa i nije problem kada se napise Srbi su cinili to i to, Hrvati su cinili to i to, ali je problem kad se koriste kvalifikacije tipa Ko vam je kriv sto ste u Srbiji ostali u srednjem veku ili sto ste radili to i to... I tu dolazimo do jedne zanimljive kontradikcije. Dakle, sa jedne strane, ljudi koji tako nesto napisu se cude zasto se neki pronalaze u takvom postu jer valjda ne treba da se identifikujemo sa kolektivom, a upravo tom konstrukcijom u drugom licu mnozine identifikuju forumase sa kolektivnom, tačnije jednom grupacijom. To je mozda moglo da prodje na starom b92.

 

Posto verujem da se ova prica nastavila zbog Vjekoslava i vise nego detaljno smo obrazlozii zbog cega je kaznjen i necemo se kao moderacija vracati na taj slucaj.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, zoran59 said:

U "multietnickoj sredini" je jos uvek preveliki deo "-etnickoj." Ne zelim takvu, zelim gradjansku sredinu. Etnija, kao i religija, spadaju u kucu i privatnost, a i to samo za one koji se tako nekako osecaju. U mojoj kuci tome nema mesta, a i javno nastupam samo kao gradjanin. Vredi i za RL i za forum.

 

Mene ovo strasno podsjeca na neko totalitarno drustvo koje protjeruje etnicitet i religiju da se sprovode tajno po kucama. Na podforumu muzika ima sjajan dokumentarac o rokerima/pankerima u Sovjetskom Savezu koji su tajno svirali po stanovima, tako i ova tvrdnja o etniji i religiji.

Mislim sta ako neko nece da to zatvori u svoju kucu.

Zorane ljudi bi valjda trebali biti slobodni da se osjecaju kako zele i da budu religiozni ili ne. Gradjanska drzava ne treba da ugrozava nikoga, niti da propisuje ovakve stvari, bas suprotno od toga.

To sto se kod nas zloupotrebljava nacija i religija je nesto sasvim drugo. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, zoran59 said:

Kad napisem "serem se na srpsku politiku prema BiH," treba li da svaki put napisem da mislim na SNS i Vucica a ne na sve Srbe? I da dodam, "pogotovu ne forumase" i da ih sve nabrojim?

 

To zavisi od adresata.

Ako ostavimo po strani pitanje stila (retoricko fecesiranje adresanta) i pogledamo strogo lingvisticki, ”srpska politika prema BiH” je isto sto i ”politika Beograda prema” … bilo kome /u vezi bilo cega, gde bi Beograd (kao srediste politickog zivota u drzavi Srbiji) po logickoj vezi imao prenosno znacenje, tj. odnosio bi se [logicki] na i bio bi [logicki] povezan sa zvanicnom politikom drzave Srbije a ne sa svakim gradjaninom Srbije i/li Beogradjaninom/kom. 

 

Ako odes korak dalje pa kazes: Beograd/Bruxelles/Washington kaze/radi/ovo-ono, to je onda deo koji oznacava celinu, tj. produzena ruka gore objasnjene stilske figure a sto se cesto koristi u politickoj geografiji kada deo necega oznacava celinu (pars pro toto). Tu se radi o (cistoj i cestoj) stilskoj figuri metonimiji → srpska/beogradska/washingtonska/ina politika.

 

Beograd = Srbija = politika Srbije

Bruxelles = EU = politika EU

Washington = USA = americka politika

a moze i …

Hollywood = filmska industrija

Silicon Valley = high tech

hleb nasusni = hrana >>> etc.

 

Ali (!) Zoran = Zoran a ne cela USA.

Ti to znas pa se, kao sto i sam kazes, ne odazivas na ”Washington/USA”

 

Quote

Rodjen i odrastao sam u Zagrebu. Treba li da se uvredim i osecam napadnutim kad neko napise da su Zagrepcani maltretirali sugradjane Srbe '90-ih? Ma kako, kad je to istina?

 

Ovde imamo drugu lingvisticku situaciju:

”Zagrepcani su maltretirali sugradjane Srbe” = totum pro parte = svi u isti kos, implicitno znacenje = svi [Zagrepcani] su maltretirali sve [sugradjane Srbe].

Naravno, ko se oseti prozvanim /uvredjenim/maltretiranim je individualno. 

Edited by Cyber
Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, Cyber said:

To zavisi od adresata. ...
Ako odes korak dalje pa kazes ...

Ovde imamo drugu lingvisticku situaciju ...

 

A "ciganska posla"? Ili "srpska posla"? Je l' se to odnosi samo na neke pojedince koji su "odgovorni" ili totum pro parte = svi u isti kos, implicitno znacenje = svi?

 

Edited by Senn
Link to comment
Share on other sites

On 9/23/2020 at 9:22 AM, Amigo said:

 

Mene ovo strasno podsjeca na neko totalitarno drustvo koje protjeruje etnicitet i religiju da se sprovode tajno po kucama. Na podforumu muzika ima sjajan dokumentarac o rokerima/pankerima u Sovjetskom Savezu koji su tajno svirali po stanovima, tako i ova tvrdnja o etniji i religiji.

Mislim sta ako neko nece da to zatvori u svoju kucu.

Zorane ljudi bi valjda trebali biti slobodni da se osjecaju kako zele i da budu religiozni ili ne.

......................

 

Ma, ne treba da etnija i religija budu skrivene i tajne. Neka ljudi budu sta hoce.

Ali treba da se tome prestane davati bilo kakav drustveni znacaj.

 

Ovako kako jeste, ako je neko super pametan i obrazovan i sposoban - i rodjen u drzavi u kojoj zivi! - nema sanse da bude predsednik ako je banijjski Srbin u Hrvatskoj ili presevski Albanac u Srbiji. I sire - vredi i za muslimana u USA.

 

Konkretno, prvi instruktor/trener moje cerke u teniskom klubu je Jehovin svedok. Ali je dobar i divan covek i odlican u svom poslu. On i ja smo ponekad u slobodno vreme raspravljali religiju, no cerki na terenu nije nikada ni jednu rec rekao o tome. Samo je radio svoj posao za koji je placen.

 

Na isti nacin, voleo bih da vidim predsednika ili premijera Srbije kako prica sta je dobro za gradjane u nekoj situaciji a ne da laje o slavnoj etnickoj istoriji.

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 9/23/2020 at 4:23 AM, Belgrade said:

....................

Evo samo primer kako bih ja preformulisao neke od tvojih recenica iz prethodnog posta:

.....................

 

Lepo je to, Beograde, ali nerealno kad ovde pisemo kratke postove a ne traktate ili knjige. Tako, pojednostavimo.

 

A sada su pokazati/dokazati sa smo, vecinom, previse osetljivi kad neko uopsteno pomene grupu a mi se barem donekle osecamo delom iste.

I to vredi za politiku, ratove i, ne d'o bog da se pomene, ratne zlocine.

 

 

Nasa draga forumska koleginica Vilhelmina zivi u Svedskoj a sada je na letovanju u Hrvatskoj. Danas (str. 744, vrh) je na temi o coronavirusu je opisivala "mere" i zastitu od zaraze, kakve su razlike u pristupu toj problematici u raznim drzavama, kako joj je OK na letovanju. Da skratim, necu kvotovati citav post.

No, evo citata:

"A ako izuzmem prepun avion, osecam se bezbednije nego igde u Svedskoj. Definitivno, Hrvati nema sta nisu uradili da se gosti zastite ukoliko sami to zele. Ko je bas resio da se zarazi, tesko da ga neko u tome moze spreciti, bez obzira gde se nalazio."

(bold moj)

 

Niko nije reagovao...

 

A sta bi bilo da sam post "reportovao" i trazio da Vilhelmini udeli  ban, od min. 15 dana pa sve do trajnog?

Jer:

- generalizacija! Nisu svi Hrvati u turizmu, ima ih koje zabole xx za turizam!

- ignorise i vredja nacionalne manjine!!! U njenom hotelu mozda radi i neki Srbin ili Bosanac, a nije ih pomenula!!!

 

Vidis li koliko je to suludo?

Jer da je napisala da su Hrvati 90-ih proterivali Srbe, pola foruma bi skocilo na nju.

Ovako, OK je da neko napise "Srbi su gostoljubiv narod" ali nije da kaze "Srbi su pocinili genocid u Srebrenici."

 

Onda dodjemo do situacije da neki debeljko na vrh brda koji u zivotu nije video vodu dublju od 15-ak cm kaze "MI smo prvaci u vaterpolu!" Ali u ratu, nismo "mi" nego, ma tamo neki pojedinci..."

 

Nemam respekt za takav selelektivni kolektivni identitet.

 

A ovde, ni moderacija nije imuna na to pa ponekad prolaze postovi koji ne bi trebali, a pristojni forumasi dobiju ban.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 
Ma, ne treba da etnija i religija budu skrivene i tajne. Neka ljudi budu sta hoce.
Ali treba da se tome prestane davati bilo kakav drustveni znacaj.
 
Ovako kako jeste, ako je neko super pametan i obrazovan i sposoban - i rodjen u drzavi u kojoj zivi! - nema sanse da bude predsednik ako je banijjski Srbin u Hrvatskoj ili presevski Albanac u Srbiji. I sire - vredi i za muslimana u USA.
 
Konkretno, prvi instruktor/trener moje cerke u teniskom klubu je Jehovin svedok. Ali je dobar i divan covek i odlican u svom poslu. On i ja smo ponekad u slobodno vreme raspravljali religiju, no cerki na terenu nije nikada ni jednu rec rekao o tome. Samo je radio svoj posao za koji je placen.
 
Na isti nacin, voleo bih da vidim predsednika ili premijera Srbije kako prica sta je dobro za gradjane u nekoj situaciji a ne da laje o slavnoj etnickoj istoriji.
Treba da prestanu da krive druge za njihovo siromaštvo. To sa tokom čovekovog odrastanja zove sticanje odgovbrnosti. Na Balkanu malo ko to shvata. Uvek ćeš čuti: "Da je njima rekao isto, oni bi ovo!" Istog momenta se stiče pravo za h@banje svega po spisku. To je ta odgovornost koju malo ko shvata.

Sent from my LM-G710VM using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, zoran59 said:

 

Ma, ne treba da etnija i religija budu skrivene i tajne. Neka ljudi budu sta hoce.

Ali treba da se tome prestane davati bilo kakav drustveni znacaj.

 

Pa Amerika je postala vodeca drzava svijeta upravo na tome sto se religiji i vjerskim slobodama davao ogroman drustveni znacaj.

Moze li iko da zamisli ovaj strahovito uspjesan americki put bez Biblije.

U SSSR-u su upravo radli na tome da se religiji oduzme bilo kakav drustveni znacaj, pa su se urusili kao kula od karata, a narod je bijedno zivio, ko je prezivio.

 

18 hours ago, zoran59 said:

Ovako kako jeste, ako je neko super pametan i obrazovan i sposoban - i rodjen u drzavi u kojoj zivi! - nema sanse da bude predsednik ako je banijjski Srbin u Hrvatskoj ili presevski Albanac u Srbiji. I sire - vredi i za muslimana u USA.

 

Konkretno, prvi instruktor/trener moje cerke u teniskom klubu je Jehovin svedok. Ali je dobar i divan covek i odlican u svom poslu. On i ja smo ponekad u slobodno vreme raspravljali religiju, no cerki na terenu nije nikada ni jednu rec rekao o tome. Samo je radio svoj posao za koji je placen.

 

Na isti nacin, voleo bih da vidim predsednika ili premijera Srbije kako prica sta je dobro za gradjane u nekoj situaciji a ne da laje o slavnoj etnickoj istoriji.

 

Ovo ovde je neka pausalna, totalno banalizovana prica bez ikakve veze sa stvarnoscu. Da opet pomenem Ameriku, land of free and home of brave.

Zorane mora biti sloboda da se moze pricati o svemu pa i o svom etnicitetu, nema nista lose u tome, lose moze biti samo ako se zloupotrebljava, pa se koristi za punjene vlastitih dzepova, obicno kroz pljackanje vlastitog naroda, sto je kod nas redovna pojava, bilo da se prica kao o gradjaninu ili narodu.

 

Predsjednik Srbije pominje mnogo puta bas gradjane Srbije, sto u principu ne znaci nista. Na kolima policije u mom gradu pise Deeds, not words.

Link to comment
Share on other sites

 

Ovo ovde je neka pausalna, totalno banalizovana prica bez ikakve veze sa stvarnoscu. Da opet pomenem Ameriku, land of free and home of brave.

Zorane mora biti sloboda da se moze pricati o svemu pa i o svom etnicitetu, nema nista lose u tome, lose moze biti samo ako se zloupotrebljava, pa se koristi za punjene vlastitih dzepova, obicno kroz pljackanje vlastitog naroda, sto je kod nas redovna pojava, bilo da se prica kao o gradjaninu ili narodu.

 

Predsjednik Srbije pominje mnogo puta bas gradjane Srbije, sto u principu ne znaci nista. Na kolima policije u mom gradu pise Deeds, not words.

Problem je kad se veruje da je tvoj nacionality superior. Evo ti sad BLM kaže da su samo crni životi važni. Da vidimo šta pozitivno izlazi iz toga. Nisi u pravu za ruse! Oni su Boga s'neba spustili na zemlju.

 

Sent from my LM-G710VM using Tapatalk

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, mrd said:

Problem je kad se veruje da je tvoj nacionality superior.

 

U to vjeruju Amerikanci.

 

Quote

 

Evo ti sad BLM kaže da su samo crni životi važni. Da vidimo šta pozitivno izlazi iz toga. Nisi u pravu za ruse! Oni su Boga s'neba spustili na zemlju.

 

BLM nije stvar nacije, nego rase. Uvijek ima nesto da se ljudi razlikuju i po tome grupisu i solidarisu, a i sukobljavaju.

Edited by Amigo
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, zoran59 said:

 

Ma, ne treba da etnija i religija budu skrivene i tajne. Neka ljudi budu sta hoce.

Ali treba da se tome prestane davati bilo kakav drustveni znacaj.

 

Ovako kako jeste, ako je neko super pametan i obrazovan i sposoban - i rodjen u drzavi u kojoj zivi! - nema sanse da bude predsednik ako je banijjski Srbin u Hrvatskoj ili presevski Albanac u Srbiji. I sire - vredi i za muslimana u USA.

 

Konkretno, prvi instruktor/trener moje cerke u teniskom klubu je Jehovin svedok. Ali je dobar i divan covek i odlican u svom poslu. On i ja smo ponekad u slobodno vreme raspravljali religiju, no cerki na terenu nije nikada ni jednu rec rekao o tome. Samo je radio svoj posao za koji je placen.

 

Na isti nacin, voleo bih da vidim predsednika ili premijera Srbije kako prica sta je dobro za gradjane u nekoj situaciji a ne da laje o slavnoj etnickoj istoriji.

Klaus Johanis, rumunski predsednik, je etnički Nemac. Boris Trajkovski, bivši predsednik Makedonije, je bio protestant. Predsednica Vlade Srbije je otvoreni gej, delimično hrvatskog porekla.

 

Zatim, kad se odmaknemo malo od sadašnjosti i posmatramo istorijski, pre šezdesetak godina je prvi put izabran predsednik SAD koji je katolik, pre desetak jedan sa afričkim korenima, a za koju godinu će to biti i žena, gej, hispanos, pa i musliman. Sve nabrojane stvari su bile neverovatne pre 100 godina pa su se eto desile. 

 

Drugo, društvo samo odlučuje čemu će davati značaj. Građansko društvo se ne može graditi na osnovu antinacionalnog niti sekularno kao antiteističko. Ako želiš da građanske vrednosti budu usvojene ti ih moraš ponuditi i delima promovisati kao naprednije, kako bi ih društvo prepoznalo i zaista usvojilo, ne zamenom jedne dogme drugom, nekim dekretom i prisilom (posebno ne kada to promovišu oni koji su samo plaćeni lobisti i time samo upropaštavaju ono što kao zastupaju). U suprotnom, stvara se jak otpor i dolazi do lomova, jer će se svi ukopati u svojim rovovima. 

 

Države i poludržave na Balkanu su nastale na osnovu borbi raznih etnosa za nacionalno oslobođenje. Jbg, to se, zbog raznih faktora desilo istorijski relativno kasno, situacija je malo komplikovana, pa je dodatno bila ispresecana različitim tokovima i širim okolnostima, pa nije ni završeno. Tako su i entiteti nastali na prostoru SFRJ nastali kao nastavak tog procesa. 20-30 godina kasnije vidimo da to i dalje nije gotovo. Svi smo pomalo umorni od tih trvenja, ali ne možemo graditi svet sutrašnjosti tako što ćemo reći ''Ej, ajde da o tome ne pričamo i da mu ne dajemo značaj'' jer problem neće nestati. Moramo da prihvatimo da su prisutna religijska i etnička pitanja, koja možda meni nisu bitna, ali mnogima jesu, i zato moramo da nađemo način da ih uklopimo u rasprave i razvoj tog građanskog društva, a ne da ih ignorišemo ili omalovažavamo.

 

Tako je i u SAD - Irci npr. i danas imaju svoje marševe. Ili kad se igralo SP u fudbalu, bio je pravih izliva irskog i grčkog nacionalnog ponosa, ali to nije dovelo u pitanje uređenje SAD. Tako se i sad kolektivna borba crnaca za prava ne može svesti samo na pitanja pojedinca, građanina, nego kao kolektiv žele ravnopravan status - zato što su kao kolektiv bili ugnjetavani dugo, nije to bila pojedinačna stvar.

 

Na kraju, ni eliminisanje etnosa ili religije iz fokusa ne znači da to društvo neće biti imperijalističko i unesrećivati neke druge. Već viđeno.

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Amigo said:

U to vjeruju Amerikanci.

Amerikanci imaju samo jedan, a ne 5. To je razlika. Ne napadaju Ameri jedni druge kako su oni vise ameri, komsija Pera to nije. Jos jedna stvar je bitna i ne znam zasto se o tome na moderaciji raspravlja. Amere boli briga za Srbe, Italijane idr. No to je vec neki drugi nivo diskusije.

Ne znam da li uocavas razliku. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...