Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

20 minutes ago, Helena said:

Zašto se ne postave stvari malo drugačije-zašto bi konobar, mesar, trgovac, kasir, vozač autobusa, stjuard  i ostali koji rade s ljudima bili suspendovani ili otpušteni zato što se drugi ljudi nisu vakcinisali jer ih je mrzelo, nisu verovali, hteli...zašto je njima vakcina preporučena a pobrojanima obavezna po tvom?


Zaboravio sam da se ogradim, takav stav (mislim na moj) je imao smisla onda kada smo mislili (i kada jesu) da vakcine štite od zaražavanja. Sad kada to više ne rade (u željenoj meri), već se primaju radi sopstvene zaštite, takva “ucena” više zaista nema smisla, dajem ti za pravo. Osim eventualno u zdr. ustanovama i domovima za stare, tu bih je zadržao jer ipak smanjuje verovatnoću prenošenja virusa na ionako vulnerabilne ljude o kojima ti je posao da se staraš, neguješ i lečiš umesto da ih ubijaš svojim verovanjem u zavere (ne ti, nego neko).
 

Sada smo, ako se eventualno ne pojave neke bolje vakcine, u situaciji kao i sa gripom, gde je svako, odlukom da se (ne) vakciniše, kovač svoje sreće.

 

A zašto vakcina nije od starta bila obavezna za sve, pa to smo apsolvirali odavno - jer vlast nema muda.

 

Ostale vakcine sam pomenuo jer nije neuobičajeno da vakcinacija bude uslov za rad negde. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Pitanje za upućene jer ja sam propustio: šta se trenutno razvija od vakcina a da je u fazi skore (nekoliko meseci) primene? 

Juče pročitah negde da pfizer ulazi u "srednju" (šta god to bilo) fazu testiranja vakcine bazirane na wuhan i ba2 soju. A ba5 i naročito omicron2.75 ne fermaju antitela tih starih vakcina i prelezavanje tih verzija virusa. 

Jel pravi neko nesto na bazi novih dominantnih sojeva i kako stižu farma kuće da prave verziju vakcine protiv gripa na 6 meseci (tj 12 za svaku sezonu jug/sever planete) a ovi ga sad mrse još uvek sa originalnim sojem od pre 3 godine. 

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, shonke said:

Pitanje za upućene jer ja sam propustio: šta se trenutno razvija od vakcina a da je u fazi skore (nekoliko meseci) primene? 

Juče pročitah negde da pfizer ulazi u "srednju" (šta god to bilo) fazu testiranja vakcine bazirane na wuhan i ba2 soju. A ba5 i naročito omicron2.75 ne fermaju antitela tih starih vakcina i prelezavanje tih verzija virusa. 

Jel pravi neko nesto na bazi novih dominantnih sojeva i kako stižu farma kuće da prave verziju vakcine protiv gripa na 6 meseci (tj 12 za svaku sezonu jug/sever planete) a ovi ga sad mrse još uvek sa originalnim sojem od pre 3 godine. 

Bice kroz sledeci Windows Update. :classic_biggrin:

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, shonke said:

Pitanje za upućene jer ja sam propustio: šta se trenutno razvija od vakcina a da je u fazi skore (nekoliko meseci) primene? 

 

  

Quote

[US federal health] Officials are hoping vaccine makers — Moderna and Pfizer and its German partner, BioNTech — are able to make the updated shots available as soon as early to mid-September instead of later in the fall, said three officials who spoke on the condition of anonymity because they were not authorized to talk about the issue.

The retooled boosters will contain components from the omicron subvariants BA.4 and BA.5 as well as the original formula, which was based on the version of the virus that spread globally in early 2020. The hope is that the redesigned boosters will be more effective in dealing with an evolving virus.

https://www.washingtonpost.com/health/2022/07/22/booster-shots-coronavirus-under-50/

Link to comment
Share on other sites

Ako se vakcine za nove sojeve razviju, istestiraju i puste u upotrebu, tj dobiju dozvolu, pitanje je koje će ih zemlje imati. Mogu da zamislim da mnoge zemlje neće imati novca/neće ih hteti po nekoj ceni, kao i da će opšte interesovanje biti malo, neuporedivo sa vakcinama iz 2021... 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Marko said:

Mogu da zamislim da mnoge zemlje neće imati novca/neće ih hteti po nekoj ceni, kao i da će opšte interesovanje biti malo, neuporedivo sa vakcinama iz 2021... 

To ipak zavisi od virusa, ne od vlada/zemalja. 

Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, Helena said:

Prva rečenica je trebala da ima ogradu moje mišljenje jer evo ja izjavljujem da je to ucena a ne uslov.I tako možemo 24/7.

Mozete, ali gde nisu osobe s 90% vecina, ipak ce ponositi ucenjivani nesto-ijuks (mada tamo ne sme da zucne o tome, i od njega se tamo cuju samo zvuci placa i skrguta zuba, kako je jedino normalno) morati da donese zakupodavcu stana potvrdu o zaposljenju i izvod iz kreditnog biroa, i da prebaci sve racune na svoje ime, i da plaća kiriju do petog, a ako ne plati, šestog će na vratima dobiti zakačeno obaveštenje da se iseli za 15 dana, a ako se ne iseli, izvući će ga za uši, i tako to. Tako se to radi. Takve sto bi "opusteno" (mlohavo) za koje su pravila ucene  i treba ucenjivati što više i što nemilosrdnije, jer tako se pravi uređena zemlja.

Edited by Milenko Puzigaca
Link to comment
Share on other sites

CG:

Quote

Maske obavezne u prodavnicama, apotekama, javnim ustanovama...

U Crnoj Gori će, zbog pogoršanja epidemijske situacije izazvane korona virusom, u narednih 15 dana biti obavezno nošenje zaštitnih maski, a zdravstvene vlasti ponovo su uputile apel građanima da se vakcinišu protiv kovid-19 infekcije. Da li će biti potrebna peta doza pokazaće tok epidemije, kažu iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), i napominju da će vakcinacija postojati jer je ona stub medicine koji spašava živote.

Direktor IJZ Igor Galić kazao je da su usljed rasta broja zaraženih i hospitalizovanih uvedene mjere, poput obaveznog nošenja zaštitnih maski u svim ustanoviama javne uprave, te u prodavnicama prrehrambene robe, apotekama i benzinskim stanicama.

"Obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenim dijelovima aerodroma, željezničkim i autobuskim stanicama. Ako ove mjere ne dovedu do poboljšanja situacija u narednom periodu, uslijediće mjere obaveznog nošenja maski u svim zatvorenim prostorima", rekao je Galić, apelujući da se vakcinišu svi koji to do sada nijesu učinili. (...)

https://rtcg.me/vijesti/koronavirus/371958/maske-obavezne-u-prodavnicama-apotekama-javnim-ustanovama.html

Edited by erwin
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

ovo je vec bilo postavljano (od 27. juna):

https://erictopol.substack.com/p/the-ba5-story

 

diskutuje nove sojeve (omikron BA.5 konkretno), vakcine itd.

genetska udaljenost novih sojeva od prethodnih (a to implicira i uticaj na efikasnost dosadasnjih vakcina koje su stvorene za originalni soj):

1d4d171b-c6fc-4467-a5bd-7fc29969639b_151

 

antitela:

791afb0e-44cc-4d00-aef4-589910ac7eee_587

BA.4 and BA.5 are the most immune-evasive variants with low levels of neutralizing antibody responses seen in multiple studies to date

 

The question of course comes up as to whether BA.5 is more virulent or pathogenic, capable of inducing worse disease. We only have one experimental study on that so far and it was shown that BA.4 and BA.5 induced worse disease in the Syrian hamster model and more efficiently spread in lung cell cultures.

...

With the extent of BA.5’s immune evasion and the recent trends of lowered vaccine effectiveness vs severe disease (from 95% vs Delta with a booster to ~80% vs Omicron BA.1 or BA.2 with a booster) it would not be at all surprising to me to see further decline of protection against hospitalizations and deaths.

 

 

The big question now is whether an Omicron booster, directed to BA.1, will help when that variant is no longer with us, and we will be close to 100% BA.5 within a matter of weeks. And no doubt there will be further troublesome variants that lie ahead, be they more in the Omicron family or in a whole new lineage.

 

This topic is the thrust of an FDA Advisory Committee meeting this week. Both Moderna and Pfizer/BioNTech have submitted data to the FDA for a bivalent (ancestral + Omicron BA.1) or monovalent (BA.1 only, Pfizer) booster. Moderna also published a preprint on their Omicron booster (data below). While the neutralizing antibody levels were higher for these boosters vs BA.1 (vs the original vaccine), both vaccine programs showed they were 1/3 as high vs BA.4/5.

6546c373-88ad-4a75-bb75-b5328fe74817_178

 

The issues that are being confronted at the FDA Advisory Committee center around whether an emergency authorization for a BA.1 booster is worthwhile now that the virus has moved onto a substantially different variant.

...

While BA.1 is much closer to BA.5 that the ancestral Wuhan strain, it still has substantial dissimilarities. Given the hyper-mutated Omicron as compared with Wuhan, a booster that has much of its 37 spike protein mutations incorporated would likely help to some degree for broadening immunity and providing some degree of enhanced protection vs symptomatic infections and severe disease. The unknown is to what extent? We have no clinical data, only immunologic and safety profile results.

...

Should we wait for a BA.5 booster? That will take months, and it should be noted it took more than 7 months for the Omicron BA.1 booster to be tested, a delay that is exceedingly long and unacceptable relative to the timing of validation and production of the original vaccines in 10 months during 2020.

 

There is no right answer but variant chasing is a flawed approach. By the time a BA.5 vaccine booster is potentially available, who knows what will be the predominant strain?

 

All of this gets back to the vital need for new generation of vaccines that are universal, that is variant-proof—either against all sarbecoviruses or against all β-coronaviruses. And the pivotal importance of nasal vaccines to promote mucosal immunity and help block the transmission chain. These goals are paramount, along with more and better antiviral drugs, but they are not getting adequate traction or priority.

 

...

Meanwhile, new versions of the virus (think: the time it took from Omicron BA.1 to get to BA.5) are accelerating and we’re not done yet, by any stretch. It’s frankly sickening to watch this virus continue to outrun us, knowing we are so damn capable of getting ahead of it.

  • Like 2
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, wwww said:

Meanwhile, new versions of the virus (think: the time it took from Omicron BA.1 to get to BA.5) are accelerating and we’re not done yet, by any stretch. It’s frankly sickening to watch this virus continue to outrun us, knowing we are so damn capable of getting ahead of it.

Da li smo "damn capable" kako lik tvrdi? Da jesmo, valjda bi se do sada našlo tako nešto. I ne samo za kovid, nego za grip. 

Link to comment
Share on other sites

Jos jedan “strucnjak”. Nismo sposobni i ne mozemo biti. Nece postojati vakcina za buduci soj, samo za onaj ciji je pik vec prosao, pre 6 meseci. 
 

U startu su im oni koji nisu visli po televiziji, portalima i samoproglasavali se strucnim i pricali kao treba sve zatvoriti, pricali kako vakcine nece resiti problem onako kako su “strucnjaci” zamislili i obecali, da nece nikada zaustaviti covid, da ce prosto biti tu sa nama zauvek. E ti su proglasavani sarlatanima. Jbg mislim da je vreme da “strucnjaci” od***u i prepuste stvar onima koji ipak znaju posao bolje. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Eddard said:

Da su se pitali ti koji “znaju bolje”, brojali bismo mrtve u milionima. No, lako je kenjati posle bitke.


To je ono sto ti nagadjas. No lako je kenjati, lepo si rekao

Edited by Dzoni_m
Link to comment
Share on other sites

Meri se broj mrtvih u milionima zar ne? Sad, druga je stvar to što je tih ukupno preko 7M, manje od jednog promila globalne populacije (Zvanični WHO podaci). Ako je broj umrlih zapravo daleko veći od zvaničnog, da li su umrli+teži klinički slučaji blizu 1% svetskog stanovništva... Treba imati u vidu i da je, za mnoge umrle za vreme pandemije za koje se ne zna siguran uzrok smrti, covid bio napisan kao uzrok smrti, da bi se spaslo papirologije. U Srbiji je svakako gore nego što je svetski prosek, no... 

Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, Darko said:

Da li smo "damn capable" kako lik tvrdi? Da jesmo, valjda bi se do sada našlo tako nešto. I ne samo za kovid, nego za grip. 

i meni je taj deo bio nejasan.

Ali pretpostavljam da se covek nada (ili mozda zna?!?) da ce naucnici naci neki nacin kako da se mozda predvidi smer mutacija, pa da se "unapred" spremi vakcina (mada ne znam kako bi ovo testirali za efikasnost), tako valjda rade s vakcinama gripa.

Ili da ce se naci neka "formula" da se odabere deo virusa koji ne mutira toliko brzo, te da se na osnovu toga stvori vakcina koja ce prouzrokovati stvaranje antitela, a koja ce u ranoj fazi "upada" virusa u organizam da ga blokira (ne samo "siljak" vec i ostatak virusa - ako takav mehanizam funkcionise).

Ili da se izabere neki treci mehanizam "blokiranja" virusa (nemam pojma koji, ali valjda virusolozi imaju neku ideju sta i kako raditi), da se nadje neki drugi "nekonvencionalni" nacin stvaranja otpornosti na corona virus.

Ove vakciine su do sada odradile svoj posao kako su odradile, videcemo sta dalje.

 

Zanimljivo bi bilo videti i stvarnu studiju efikasnosti (i sveg ostalog) Sputnika i Sinofarma (plus drugih vakcina), poput ovih koje nalazimo za Fajzer, Modernu, AZ, JJ. Valjda je neko (ozbiljan) i ove vakcine malo istrazio, da se vidi ima li tu neke razlike u efikasnosti, efektima, "otpornosti" na mutacije itd. pa se mozda tu izvuku neki zakljucci.

Link to comment
Share on other sites

On 7/27/2022 at 2:20 PM, Sunshine State said:

From Positive to Negative to Positive Again—The Mystery of Why COVID-19 Rebounds in Some Patients Who Take Paxlovid

 

Vec par clanaka sam nalazila gde se diskutivalo o ponovnom, relativno brzom, rezarazavnju nakon uzimanja Paxlovida

 

https://www.washingtonpost.com/politics/2022/07/30/biden-covid-paxlovid/

 

Biden ponovo ima koronu - upravo kao sto je u onom mom postu od pre neki dan, ponovna infekcija nakon Paxlovida

Link to comment
Share on other sites

Ono sto je beban zakacio, sad smo dobili zena i ja, i definitvno je korona. Pregazilo me ko buldožer noćas, nisam mogao da ustanem iz kreveta dobrih sat vremena da odem da se ohladim.

To je taj specifični bol u krstima, mislio sam da će posle preboljevanja i 3 fajzera biti značajno lakše, ali meni gore nego prvog puta.

Valjda stariji neće jednako da overavju od ovog sranja inače dzabe smo krečili sa vakcinama, moraće na kraju neki lek da se razvije. 

  • Tuzno 6
Link to comment
Share on other sites

Da li neko zna koliko je potrebno vremena do pojave prvih simptoma? 

 

Naime, sestra je bila kod nas u utorak, a u petak uveče-noću je imala visoku temperaturu. Juče je antigenski, brzi test bio pozitivan. Nisu joj ni radili PCR...

 

Ne znam koje je lekove dobila, ali dr joj je rekla da jede što više voća...i da odmara. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...