Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

Da li se samo kod nas antibiotici prepisuju preventivno?

...

redovno dobijam napad besa kad čujem ovo… antibiotici

   

Biću kratak sa privatizacijom topika jer moram da se na trenutak osvrnem na ovo.

 

Naime, prošle nedelje prošao sam the whole 9 yards epizodu sa čekanjem - pregledom - testiranjem - pregledom rezultata (i otvaranjem bolovanja), izašao sam iz kuće oko 15 do 7 ušao ponovo u kuću u 19:20.  To nije predmet posta, to je bio dan kad je krenuo pakao i tvrdim da gde i kako god da je bilo organizovano, onolika navala ljudi nijie se mogla podneti bez žešćeg čekanja.

 

Enivej, moj utisak - prvi pregled u CA, doktorka - klinka, ne bih joj dao više od 30 verovatno ima malo preko ili malo ispod. Fokusirana, postavila prava pitanja, odahnula kad sam rekao da sam Vx3, poslušala mi pluća, rekla je da ne treba da radim rentgen, da u principu ne očekujem pogoršanja (simtopmi - kašalj i gubitak mirisa/ukusa dan ranije) i da odradim krv i test, napisala uput koji me je čekao na lokaciji 2. (Voždovac je u pitanju) i rekla da će rezultati biti gotovi za oko 2 sata i da mogu posle da se vratim i završim sve ili da dođem ujutru. Da, i rekla je da će se miris i ukus vratiti za 2-3 dana, (što mi je bilo sumnivo posle horor priča na Internetu).  Rešio sam da sve završim za jedan dan.

Otišao na lokaciju 2, nisam čekao više od minut-2 da mi izvade krv i 5-6 min. za antigenski test.

 

Vratio sam se u CA, (bukvalno 2 sata kasnije DZ karton mi je pocrveneo i znao sam da je rezultat stigao! Onda sam se bavio zabavom u redu pokazujući drugima kako da to provere i kako da iz browsera na telefonu čitaju svoj QR) kad sam došao na red ulazim, doktor - klinac izgleda kao da je u nekom Indie post punk bandu, takođe skroz fokusiran ali i duhovit, postavlja prava pitanja zaključuje da je 95% "to to" i da pošto mi je to recimo 4/5 dan od početka simptoma (blagi kašalj, kijanje na pola sata, sat) kaže: "Uzimajte standardno C vitamin, D vitamin i verovatno znate već i sami (pošto smo prošli The Big V topic) Zn/Se... neću da vam prepisujem anti***otike..."

Ja da se napravim pametan i dobar đak Vox92 škole: "Zašto antibiotike kad je to za bakt..."

na šta me doca prekida: "AntiVIRotike, znate one nove što nam je voljeni (sledi pakleni osmeh) predsednik "doneo" wink.png)

Ja: O, sorry, nisam dobro čuo, pardon my ignorance, ovaj se smeje biggrin.png

"Otvorio sam vam laboratoriju i test, posle 5 dana, pa kad vam bude bolje uradite pa dođite da zaključimo bolovanje..."

 

To je bio ponedeljak, u sredu ujutru provaljujem da pljuga ima (!) bolji ukus nego juče, popodne osećam fin miris iz kuhinje i odmah sam znao - da sam ušao u pogrešan stan tongue.png

 

Toliko od mene, samo sam hteo da dam 10/10 za klince doktore u Covid ambulanti u Šumicama.

  • Like 13
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

16-Jan-2022:
 
11248/25323/26        44.42 %
 
Na respiratoru 99        
 
U bolnicama 2436     
 
 
17-Jan-2022:
 
12797/29443/27          43.46 %
 
Na respiratoru 102      + 3
 
U bolnicama 2478       + 42
 
 
Ako su lekari u pravu kad kazu da je stvaran broj zarazenih 20-30 000, onda porast od 42 u bolnicama i 3 na respiratoru stvarno pokazuje da omikrin nije ni blizu delti..... ostaje pitanje zasto je broj umrlih kod nas i dalje dvocifren i raste (zar nam ne pomazu cuveni antibiotici i rentgeni??)
 
U NL je u poslednjih par dana broj zarazenih i umrlih ovakav:
 
January 17  
42,352 new cases and 3 new deaths 
 
January 16 
36,231 new cases and 7 new deaths 
 
January 15 
31,853 new cases and 6 new deaths 
 
 
Ne znam da odgovorim (znam da pitam [emoji1]) ali ako pogledaš cifre u UK (a i u Italiji npr) videćeš da je dnevno umrlih tako po 100, 200, 300. Imaju danima (i nedeljama već) po 200 hiljada zaraženih ali opet procsntualno mnogo veći broj smrtnih slučajeva nego NL.
Šta je razlog, veoma bih voleo da znam. Stopa vakcinacije u IT je vrlo visoka.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, handys said:

 

poverenje mora da bude zasnovano na razlozima, kao i sumnja. a razlozi nadilaze bilo ciju rec, neka je i cdc ili fauci ili ko god.

 

Poenta je da se pandemija ne zaustavlja jer su strucnjaci izgubili kredibilitet, zbog laganja. 

A mi ih placamo. A ako je odgovornost individualna, onda nemam pojma sto nam odredjuju kako da zivimo.

Eto @Eddardkaze kod njih se nose N95, pa opet ima dosta zarazenih. 

Dobra vest sa ovim omicronom je da smrtnost ne prati krivu.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, shonke said:

Ne znam da odgovorim (znam da pitam emoji1.png) ali ako pogledaš cifre u UK (a i u Italiji npr) videćeš da je dnevno umrlih tako po 100, 200, 300. Imaju danima (i nedeljama već) po 200 hiljada zaraženih ali opet procsntualno mnogo veći broj smrtnih slučajeva nego NL.
Šta je razlog, veoma bih voleo da znam. Stopa vakcinacije u IT je vrlo visoka.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
 

 

Lazu Dachovi! 😄

 

Holandjani, Danci, Norvezani (ako se ne varam), svi popustaju mere - valjda su dosli do nekog zakljucka zasto smeju to da urade u ovom trenutku, dok su brojke jos uvek visoke

 

Edit na edit: U NL danas

 

"42,472 Covid cases shatters yesterday's record; New hospitalizations at 12-week low"

 

I rest my case!

Edited by Sunshine State
Link to comment
Share on other sites

  

Quote

Expect more worrisome variants after omicron, scientists say
Scientists warn that omicron’s whirlwind spread across the globe practically ensures it won’t be the last worrisome coronavirus variant

Get ready to learn more Greek letters. Scientists warn that omicron’s whirlwind advance practically ensures it won’t be the last version of the coronavirus to worry the world.

Every infection provides a chance for the virus to mutate, and omicron has an edge over its predecessors: It spreads way faster despite emerging on a planet with a stronger patchwork of immunity from vaccines and prior illness.

That means more people in whom the virus can further evolve. Experts don’t know what the next variants will look like or how they might shape the pandemic, but they say there’s no guarantee the sequels of omicron will cause milder illness or that existing vaccines will work against them.

They urge wider vaccination now, while today's shots still work.

"The faster omicron spreads, the more opportunities there are for mutation, potentially leading to more variants,” Leonardo Martinez, an infectious disease epidemiologist at Boston University, said.

Since it emerged in mid-November, omicron has raced across the globe like fire through dry grass. Research shows the variant is at least twice as contagious as delta and at least four times as contagious as the original version of the virus.

Omicron is more likely than delta to reinfect individuals who previously had COVID-19 and to cause “breakthrough infections” in vaccinated people while also attacking the unvaccinated. The World Health Organization reported a record 15 million new COVID-19 cases for the week of Jan. 3-9, a 55% increase from the previous week.

Along with keeping comparatively healthy people out of work and school, the ease with which the variant spreads increases the odds the virus will infect and linger inside people with weakened immune systems - giving it more time to develop potent mutations.

“It’s the longer, persistent infections that seem to be the most likely breeding grounds for new variants,” said Dr. Stuart Campbell Ray, an infectious disease expert at Johns Hopkins University. "It’s only when you have very widespread infection that you’re going to provide the opportunity for that to occur.”

Because omicron appears to cause less severe disease than delta, its behavior has kindled hope that it could be the start of a trend that eventually makes the virus milder like a common cold.

It's a possibility, experts say, given that viruses don’t spread well if they kill their hosts very quickly. But viruses don’t always get less deadly over time.

A variant could also achieve its main goal - replicating - if infected people developed mild symptoms initially, spread the virus by interacting with others, then got very sick later, Ray explained by way of example.

“People have wondered whether the virus will evolve to mildness. But there’s no particular reason for it to do so,” he said. “I don’t think we can be confident that the virus will become less lethal over time.”

Getting progressively better at evading immunity helps a virus to survive over the long term. When SARS-CoV-2 first struck, no one was immune. But infections and vaccines have conferred at least some immunity to much of the world, so the virus must adapt.

There are many possible avenues for evolution. Animals could potentially incubate and unleash new variants. Pet dogs and cats, deer and farm-raised mink are only a few of the animals vulnerable to the virus, which can potentially mutate within them and leap back to people.

Another potential route: With both omicron and delta circulating, people may get double infections that could spawn what Ray calls “Frankenvariants,” hybrids with characteristics of both types.

When new variants do develop, scientists said it’s still very difficult to know from genetic features which ones might take off. For example, omicron has many more mutations than previous variants, around 30 in the spike protein that lets it attach to human cells. But the so-called IHU variant identified in France and being monitored by the WHO has 46 mutations and doesn’t seem to have spread much at all.

To curb the emergence of variants, scientists stress continuing with public health measures such as masking and getting vaccinated. While omicron is better able to evade immunity than delta, experts said, vaccines still offer protection and booster shots greatly reduce serious illness, hospitalizations and deaths.

Anne Thomas, a 64-year-old IT analyst in Westerly, Rhode Island, said she's fully vaccinated and boosted and also tries to stay safe by mostly staying home while her state has one of the highest COVID-19 case rates in the U.S.

“I have no doubt at all that these viruses are going to continue to mutate and we’re going to be dealing with this for a very long time," she said.

Ray likened vaccines to armor for humanity that greatly hinders viral spread even if it doesn't completely stop it. For a virus that spreads exponentially, he said, "anything that curbs transmission can have a great effect.” Also, when vaccinated people get sick, Ray said their illness is usually milder and clears more quickly, leaving less time to spawn dangerous variants.

Experts say the virus won't become endemic like the flu as long as global vaccination rates are so low. During a recent press conference, WHO Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus said that protecting people from future variants — including those that may be fully resistant to today's shots — depends on ending global vaccine inequity.

Tedros said he’d like to see 70% of people in every country vaccinated by mid-year. Currently, there are dozens of countries where less than a quarter of the population is fully vaccinated, according to Johns Hopkins University statistics. And in the United States, many people continue to resist available vaccines.

“These huge unvaccinated swaths in the U.S., Africa, Asia, Latin America and elsewhere are basically variant factories,” said Dr. Prabhat Jha of the Centre for Global Health Research at St. Michael's Hospital in Toronto. “It's been a colossal failure in global leadership that we have not been able to do this.”

In the meantime, new variants are inevitable, said Louis Mansky, director of the Institute for Molecular Virology at the University of Minnesota.

With so many unvaccinated people, he said, “the virus is still kind of in control of what's going on.”

https://abcnews.go.com/Technology/wireStory/expect-worrisome-variants-omicron-scientists-82282188

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

48 minutes ago, erwin said:

 

“I don’t think we can be confident that the virus will become less lethal over time.”

 

Na osnovu cega je ovo zakljucak? Mislim, jel postoji u istoriji neki virus koji je mutirao pa postao blazi, pa onda izmutirao u jaceg? 

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Baby said:

Na osnovu cega je ovo zakljucak? Mislim, jel postoji u istoriji neki virus koji je mutirao pa postao blazi, pa onda izmutirao u jaceg? 

 

Zašto ne bi postojao?

 

Bilo je raznih pandemija gripa tokom godina, što će reći da je postajao slabiji pa jači pa slabiji...

https://en.wikipedia.org/wiki/Influenza_pandemic

 

Pritom omikron nije nastao mutacijom delte pa ne mora ni sledeća varijanta nastati mutacijom omikrona, štaviše ne mora imati veći R0 od omikrona ako puno njih preleži omikron, a on ne štiti od te sledeće varijante.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Sunshine State said:

16-Jan-2022:

 

11248/25323/26        44.42 %

 

Na respiratoru 99        

 

U bolnicama 2436     

 

 

17-Jan-2022:

 

12797/29443/27          43.46 %

 

Na respiratoru 102      + 3

 

U bolnicama 2478       + 42

 

 

Ako su lekari u pravu kad kazu da je stvaran broj zarazenih 20-30 000, onda porast od 42 u bolnicama i 3 na respiratoru stvarno pokazuje da omikrin nije ni blizu delti..... ostaje pitanje zasto je broj umrlih kod nas i dalje dvocifren i raste (zar nam ne pomazu cuveni antibiotici i rentgeni??)

 

 

 

 

Pegla se broj umrlih zbog onog sto su smanjivali jesenas, ono kad je Peca Kon rekao da umira 2x vise. 

 

 

2 hours ago, fancy said:

   

To je bio ponedeljak, u sredu ujutru provaljujem da pljuga ima (!) bolji ukus nego juče, popodne osećam fin miris iz kuhinje i odmah sam znao - da sam ušao u pogrešan stan tongue.png

 

Nemoj da pusis dok si pod korolom jebo ga i ti sad. 

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, AgroLaki said:

 

Nemoj da pusis dok si pod korolom jebo ga i ti sad. 

Nisam siguran da ćeš da nas razumeš, ali ne ide to tako. Brate i pred streljanje daju cigaru.
p.s. ja kad legnem pa groznica uzmem ugašenu pljugu samo da stoji u ustima. A sve vidim Zippo i čujem ga...

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, urosg3 said:

Nisam siguran da ćeš da nas razumeš, ali ne ide to tako. Brate i pred streljanje daju cigaru.
p.s. ja kad legnem pa groznica uzmem ugašenu pljugu samo da stoji u ustima. A sve vidim Zippo i čujem ga...

 

Sta tek ja da kazem sa nargilom? :smiley33:

  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Angelia said:

Poenta je da se pandemija ne zaustavlja jer su strucnjaci izgubili kredibilitet, zbog laganja.

 

... u jednom delu Amerike (ajde i u drugim zemljama, samo ste vi baš pola pola podeljeni), koji je i tako i ovako odlučio da su stručnjaci i maskeri i kasnije vakseri outgroup i da će oni u svakom slučaju da rade sve suprotno.

Aj sad, neko je u martu 2020 lagao da ne treba da se kupe maske (prećutao da je bolje da se ostave za medicinare pošto ih nema dovoljno za sve i sprečio stampedo za maske sličan stampedu za toalet papir, što je još tad bila dostupna informacija i bolje informisane ljude nisu mnogo interesovale maske jer smo znali da štite samo ako se masovno nose) i zato će skeptik Mark iz Kentakija dve godine kasnije da i dalje ne nosi masku, pljuje ljude koji je nose, a i da bude nevakcinisan, racionalno i informisano nevakcinisan jer postoji na svetu samo taj jedan Fauči koji je njih lagao koji je stručnjak i njemu se to pamti i prenosi, ne postoje nikakvi drugi podaci koji mogu da se poslušaju ili pročitaju.

Nadam se da te racionalne i informisane mase skeptika koje ne mogu da puste laži stručnjaka da prođu i po cenu da se ne završi pandemija imaju tako dobro pamćenje i u drugim sferama života, tipa ne glasaju dvaput za nekog ko ih je jednom zajebao, ne kupe 50 puta za redom isti McD obrok od koga su se ugojili, počnu u sledećem ispitnom roku da uče ranije i tako dalje.

  • Like 4
  • Thanks 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Sunshine State said:

Sta god pisali, omicron nije isti kao delta, jer da jeste, nama (i ne samo nama) bi groblja bila puna, a sve bolnice popunjene.

 

Omikron je slabiji od delte, bar za vakcinisane

 

 

 

Ovo je suština i prema ovome bi u principu sve države trebalo da se upravljaju.

 

Od mojih ličnih (nevirtuelnih) kontakata, desetak ljudi uključujući i mene potkačilo je koronu (skoro sigurno Omikron) u zadnjih mesec dana, niko nije dopao bolnice, niko nije dopao upale pluća, a tok bolesti je bio jako sličan kod svih - glavobolja, bolovi u kostima i mišićima 3-4 dana, grlo, nos, kašalj, pola sa temperaturom, pola bez, uglavnom, svi su se oporavili (par se još oporavlja pa tu stavljam rezervu, novozareženi) unutar nedelju dana. Starost od 30-60 godina.

 

Stoga, mere bi trebalo prilagoditi na način da se pokuša sa zaštitom najugroženijih skupina stanovništva (stari, hronično bolesni...) dok ostatatak može da se vrati manje više "normalnom" životu. 

 

S obzirom da nevakcinisani i dalje najebavaju i sa ovom blažom varijantom, i dalje je neophodno insistirati na vakcinaciji, i to je ona ključna mera od koje ne treba odustajati. 

 

Vakcina jednostavno čuva glavu.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ja koliko vidim ovo sto @erwin objavljuje, ovo nema kraj i mi smo zavrsili sa "normalnim" zivotom. A s obzirom da je ovo maksimum koliko ce se kod nas vakcinisati, ja stvarno ne vidim kako mozemo da uticemo na neko poboljsanje.

 

Jebiga, frustrirajuce je.

 

Jedan dodatak, od mene amatera, no ipak okruzenog medicinarima (nesto sam i naucio od njih). Korona, kako god dalje mutirala, jaca ce tesko biti, jer su ljudi mahom razvili poprilicno jak odbrambeni mehanizam.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Laki21 said:

 

 

Stoga, mere bi trebalo prilagoditi na način da se pokuša sa zaštitom najugroženijih skupina stanovništva (stari, hronično bolesni...) dok ostatatak može da se vrati manje više "normalnom" životu. 

 

S obzirom da nevakcinisani i dalje najebavaju i sa ovom blažom varijantom, i dalje je neophodno insistirati na vakcinaciji, i to je ona ključna mera od koje ne treba odustajati. 

 

Vakcina jednostavno čuva glavu.

Ovako nekako. Otprilike ovo što sam doživeo nije ništa gore od ranijih gripova koje sam imao, da nije ovolikog medijskog hajpa iskreno ne bih se zabrinuo ni malo. Par noći temperatura, malo boli grlo, malo glava, malo bol u mišićima, ma idi - tragedija.
Realno nije najprijatnija stvar na svetu, ali isto realno ne opravdava nikakav hype, niti ikakav društveni napor, to jest zaslužuje ga taman kao običan grip.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, Laki21 said:

S obzirom da nevakcinisani i dalje najebavaju i sa ovom blažom varijantom, i dalje je neophodno insistirati na vakcinaciji, i to je ona ključna mera od koje ne treba odustajati. 

 

Vakcina jednostavno čuva glavu.

 

Pa iskreno ova vakcina slab uticaj ima protiv omikrona. Gotovo nikakva zastita protiv zarazavanja. Ovo ce proleteti kroz populaciju.

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, urosg3 said:

Nisam siguran da ćeš da nas razumeš, ali ne ide to tako. Brate i pred streljanje daju cigaru.
p.s. ja kad legnem pa groznica uzmem ugašenu pljugu samo da stoji u ustima. A sve vidim Zippo i čujem ga...

 

Ja odavno ne pusim stalno, samo kad pravim solo hepening, i tad koristim Zippo, isti od 1986 :classic_biggrin: A popravljan je, ali sam ga sam popravljao. Menjan mu je par puta točkić za kremen, skidao sam sa ovih plagijata, isto sam sa njih skinuo oprugu za poklopac kad je pukla posle 33 godine,  a šarku lepim epoksidom kad se razlepi, jednom u nekoliko godina :lol_2: 

 

Sam sam ga popravljao zato što sam kontaktirao njih u vezi dozivotne garancije, kad se prvo odvarila šarka, i oni kazu da mogu da ga posaljem, ali ako se vari šarka, onda ne rade kasniju finalnu obradu, nego se vidi tacka, pa ga onda bolje sam popravljam. Poslali mi i reklamne materijale za neke kolekcionarske primerke, i to je jos bio Milosevic i bili smo pod sankcijama, mislim da je bilo 1998 :classic_smile: To je firma :classic_smile: Tad nije postojala Zippo klinika u Evropi, nego su se upaljaci slali u USA na popravku :classic_smile:

 

A jesi znao za ovo:

 

spacer.png

6 minutes ago, urosg3 said:

Ovako nekako. Otprilike ovo što sam doživeo nije ništa gore od ranijih gripova koje sam imao, da nije ovolikog medijskog hajpa iskreno ne bih se zabrinuo ni malo. Par noći temperatura, malo boli grlo, malo glava, malo bol u mišićima, ma idi - tragedija.
Realno nije najprijatnija stvar na svetu, ali isto realno ne opravdava nikakav hype, niti ikakav društveni napor, to jest zaslužuje ga taman kao običan grip.

Pa da, ali ti si vakcinisan, a i dalje ih ima koji nisu vakcinisani, i koji umiru i imaju probleme sa srcem i ugrušcima. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Milenko Puzigaca said:

 

Ja odavno ne pusim stalno, samo kad pravim solo hepening, i tad koristim Zippo, isti od 1986 :classic_biggrin: A popravljan je, ali sam ga sam popravljao. Menjan mu je par puta točkić za kremen, skidao sam sa ovih plagijata, isto sam sa njih skinuo oprugu za poklopac kad je pukla posle 33 godine,  a šarku lepim epoksidom kad se razlepi, jednom u nekoliko godina :lol_2: 

 

Sam sam ga popravljao zato što sam kontaktirao njih u vezi dozivotne garancije, kad se prvo odvarila šarka, i oni kazu da mogu da ga posaljem, ali ako se vari šarka, onda ne rade kasniju finalnu obradu, nego se vidi tacka, pa ga onda bolje sam popravljam. Poslali mi i reklamne materijale za neke kolekcionarske primerke, i to je jos bio Milosevic i bili smo pod sankcijama, mislim da je bilo 1998 :classic_smile: To je firma :classic_smile: Tad nije postojala Zippo klinika u Evropi, nego su se upaljaci slali u USA na popravku :classic_smile:

 

Moj je iz 1987. Classic. Pred služenje vojske kupio sam u Italiji maskirni i nosio ga u vojsci, sa sve onom kožnom futrolom, posle ga izgubio i vratio se originalnom. I dalje je isti pipnut nije, malo je labavija šarka, ali hej zvuk je tu!

 

4 minutes ago, Milenko Puzigaca said:

Pa da, ali ti si vakcinisan, a i dalje ih ima koji nisu vakcinisani, i koji umiru i imaju probleme sa srcem i ugrušcima. 

Pa nek se vakcinišu šta im teško ma ne traže ni pare - ja svoju dobio za dž obezbedio mi Vučić lično! 🙂

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Baby said:

 

“I don’t think we can be confident that the virus will become less lethal over time.”

 

Na osnovu cega je ovo zakljucak? Mislim, jel postoji u istoriji neki virus koji je mutirao pa postao blazi, pa onda izmutirao u jaceg? 

 

Meni te informacije imaju smisla u naucne svrhe - za jednog obicnog, prosecnog coveka, ovo moze da predsatvlja samo dodatni strah, paniku i anksioznost.

Ako se taj "obicni covek" vakcinisao, nosi masku, postuje mere, etc... ja ne vidim koji benefit od one gore informacije on moze da ima, osim da odreguje kao Edward, u fazonu:"Nema nam pomoci i normalnog zivota vise"?

 

Neki smo jaci i mozemo da podnesemo i takve informacije i pretpostavke sta nas (MOZDA) ceka u buducnosti, neki su vec na ivici zivaca

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Sunshine State said:

osim da odreguje kao Edward, u fazonu:"Nema nam pomoci i normalnog zivota vise"?

 

Malo sam iskarikirao ali takvu sliku nam prenose.

 

Dok jedni tvrde da je pandemiji uskoro kraj drugi puštaju ove apokaliptične scenarije.

 

Nemoguće je da je tolika razlika u mišljenjima normalna.

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Sunshine State said:

 

Meni te informacije imaju smisla u naucne svrhe - za jednog obicnog, prosecnog coveka, ovo moze da predsatvlja samo dodatni strah, paniku i anksioznost.

Ako se taj "obicni covek" vakcinisao, nosi masku, postuje mere, etc... ja ne vidim koji benefit od one gore informacije on moze da ima, osim da odreguje kao Edward, u fazonu:"Nema nam pomoci i normalnog zivota vise"?

 

Neki smo jaci i mozemo da podnesemo i takve informacije i pretpostavke sta nas (MOZDA) ceka u buducnosti, neki su vec na ivici zivaca

 

Ma ja uopste vise ne pravim nikakvu paniku oko covida, pratim temu da vidim sta ima novo. Vakcinisana sam, nosim masku u zatvorenim prostorima (kod nas svi nose iako nije obavezna, pa cak i da necu da nosim osecala bi se kao poslednji kreten), nego razmisljam nazireli se kraj? 

Naravno kada mutira moze da izmutira u bilo sta, jer ne mozemo to da kontrolisamo, ali pobogu nije valjda da ocekuju da ce ponovo krug sa punim bolnicama, umrlih na hiljade dnevno... Mozda takve izjave ni ne treba da daju na uvid ljudima koji nisu u struci... Neka zadrze za sebe, pa kada dodje nova mutacija neka kazu kakva je. 

 

Da dodam

Pogotovo sa ovim omicronom koji se brzo i lako siri, a nije toliko opasan, oni 'preventivno' najavljuju da je moguce gori scenario... I sta da radimo, ispadne da svi treba da se pozatvaramo (sto jel nisu uradili u pocetku dok je bilo smisla) da bi zaustavili da dodje do nove mutacije. 

Edited by Baby
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...