Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

1 hour ago, ciao said:

Ali jos ne znamo ako sam ja dobro shvatila koliko je omikron opasan, znamo da se vrlo lako i brzo siri ali mozda bude na nivou gripa? budimo malo i optimisti.

Mada sumnjam da je tako bezopasan ne bi tolika frka bila, obustava letova i slicno :classic_blink: wait and see

 

Pa da je soj otkriven u Kanadi npr. ne bi sigurno obustavljali letove. Ovako par africkih zemalja, no big deal. 

Link to comment
Share on other sites

Jedan lekar, srednjih godina poprilično vešt u digitalnom svetu ima ženu statističara, tek je ona digitalno pismena. Radi na VMA, ali je bio u Areni onomad. 
Kardiolog po struci, malo smo pričali na temu doduše pre JAR Omicrona, malopre me zvao da raspletemo neku temu nevezano pa sam pitao za mišljenje oko Omicrona, iz postojećih šturih izvora koje ima.

Mišljenja je, ponovo prema postojećim informacijama da jeste infektivniji značajno, i da je JAR zbog odličnih resursa i relativno sistematizovanih institucija prva koja je otkrila Omicron, ali da najverovatnije nije nastala tu gde je otkrivena. Po verovatnoći, koja je kamen temeljac javnog zdravlja, obično otkriješ na mestu a nešto što je nastalo na mestu B. Misli da treba uraditi epidemiološki intervju sa dokazano zaraženim i doći do zaključka koji će da potvrdi ovo.
Takođe mišljenja je, bez obzira na 50 mutacija da je tu manje više sve bitno na svom mestu, te da će vakcine uspešno/ili ovoliko  uspešno koliko je sada da štite protiv Omicrona. Osim što će biti proporcionalni rast zaraženih, sa neizvesnim ponderisanjem - nema podataka.
Čvrsto misli da su ljudi koji su preležali Covid bilo koje varijante najbolje zaštićeni. Praktično ispada da ko je preležao najmanje infektivan, i verovatno najbenigniji Wuhanski soj u stvari najzaštićeniji. To ima smisla, sklon sam da se složim iz par razloga:
1. Od Wuhanskog soja su epidemiološke mere i "mere" bile (što je profilaktičkom uvu najdraže da čuje) oštre, beskompromisne, drakonske i čak neke i potpuno preterane.
2. mRna kurir je bitan, umrtvljen virus isto, ali real thing, i imuni odgovor organizma je priroran način odbrane
3. Marfijev zakon - ako imaš visoko infektivan smrtonosan virus za kojeg očekuješ da napravi pandemiju i da mutira, tu je država da od najbenignije moguće varijante primeni najdrokanskije mere

Birokratizovani parcijalni odgovor na pandemiju od društva do društva od države do države može da donese željeni i neželjeni odgovor, Željeni je - politički, država preduzima mere, sve je u redu, društvena hijerarhija očuvana, vlast nije ugrožena, i najbolje, najveći problem je odložen za budućnost. Neželjeni je da u strahu od otpora nije propisana obavezna vakcinacija i da time svi članovi društva imaju istu šansu u susretu sa virusom.

Moje mišljenje, zadržavam pravo na njega, možete da me kritikujete i ismevate, ne sumnjam da će @fancy to prvom prilikom da uradi na njegov način. Šteta što se nismo prokužavali kontrolisano Wuhanskim sojem, i što je odgovor države bio tako drakonski.

p.s. kritikujte mene, nemojte čoveka. lako može da se desi da vam bude ordinirajući lekar 🙂

  • Like 3
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, ras kass said:

 

Koji je ovo soj po redu koji zaobilazi vakcinu? 100ti? Prelezao covid, 2x vakcinisan I sad da strepim od chunga munga varijanfe?! Pa normalno da se ljudima smucilo. 

Nikakve nove vakcine se nece razvijati, jer nece imati ko da ih primi. Ekonomski interes ne postoji. 

 

Svima se smucilo. Ali to ne znaci da nisi u opasnosti.

 

Inace...Omicron a? Jel igrao neko igricu SOMA?

Link to comment
Share on other sites

ECDC:

 

Quote

There is considerable uncertainty related to the transmissibility, vaccine effectiveness, risk for reinfections and other properties of the Omicron variant. However, given its immune escape potential and potentially increased transmissibility advantage compared to Delta, we assess the probability of further introduction and community spread in the EU/EEA as HIGH. In a situation where the Delta variant is resurgent in the EU/EEA, the impact of the introduction and possible further spread of Omicron could be VERY HIGH. In conclusion, the overall level of risk for the EU/EEA associated with the SARS-CoV-2 variant Omicron is assessed as HIGH to VERY HIGH. Options for response Based on the mutation profile of Omicron, partial immune escape is likely.

https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/threat-assessment-brief-emergence-sars-cov-2-variant-b.1.1.529

Edited by erwin
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  

 

 

Quote

At least 15 passengers on the two KLM flights from South Africa that arrived at Schiphol earlier today have tested positive for the corona virus. There were a total of more than 600 passengers on the planes, all of whom had to be tested. According to the GGD Kennemerland, the first 110 test results have now been received, of which 15 are positive.

Based on that outcome, the GGD expects a "finding percentage" of 13.6 percent. "That means that we take into account approximately 85 positive corona tests in total." It is not yet known with which variant of the corona virus the positively tested travelers are infected.

https://nos.nl/artikel/2407230-zeker-15-besmette-passagiers-op-vluchten-uit-zuid-afrika (prevod: Google translate)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ah sad vidim vesti, znaci Faucio ili ne Faucio, odluke se donose svejedno. 

Prosle godine je Biden ovakav ban nazivao ksenofobija i/ili rasizam, sad je predostroznost. Samo kazem kako se vreme promenilo.

interesantno je da su odlucili da prate svoje odluke a ne nauku, iako Fauci ce sutra reci da je samo promenio misljenje.

Link to comment
Share on other sites

Evo izgleda dva prva slucaja u Francuskoj - dva putnika iz Afrike su na Orly-u detektovani pozitivini ali ne sa delta varijantom nego po svoj prilici Omikron, treba sutra da objave rezultat sekvenciranja. Inace jos nezgodnije, ta dva putnika ne stizu iz Juzne Afrike nego iz severne Afrike ...

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Darko said:

@erwin, koliko si dugo znao za taj Afrički soj? Ne sećam se da si pisao na ovom forumu o njemu.

 

Otkako ga je Tomiprunet pomenuo. Tada je o njemu pisalo svega nekoliko medija i uz napomenu da je dokazano samo 10 slučajeva pa mi nije delovalo mnogo bitno. Tek kad su Južnoafrikanci održali konferenciju za štampu i kad su i naučnici po Tviteru prokomentarisali ta saznanja, mediji su počeli da masovnije izveštavaju o tome, a uzbrzo su usledile reakcije država.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Poređenje dnevnog broja slučajeva po južnoafričkim provincijama za 12. novembar (levo) i 26. novembar (desno).

 

PoImL7W.png

 

Izvori:

https://twitter.com/nicd_sa/status/1459204431589826562
https://twitter.com/nicd_sa/status/1464277820314685444

 

Dakle, za 14 dana u novim sojem najpogođenoj provinciji Gauteng (obuhvata Johanezburg i Pretoriju) broj slučajeva porastao je 12,6x, što odgovara vremenu dupliranja od 3 dana i 19 sati. Dosta impresivno.

 

U Gautengu je 12. novembra zabeleženo 44% svih novih slučajeva u državi, a dve nedelje kasnije 77%. U Gautengu živi 26% stanovništva Južnoafričke Republike.

Edited by erwin
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Odličan niz:

 

 

Najbitniji tvitovi:

 

 

 

 

 

 

 

 

Dakle, lik kaže da je najbliži evolutivni rođak omikrona verzija virusa još s kraja aprila 2020, da je u ovih godinu i po evoluirao i razvio ogroman broj mutacija u nekom zabačenom ćošku gde nema sekvenciranja ili u hronično inficiranoj osobi. Takođe je napravio procenu brzine širenja na osnovu promena virusa zabeleženih u ovih 77 dostavljenih uzoraka omikrona iz JAR, Bocvane i Hongkonga i dobio vreme dupliranja od 4,8 dana.

 

Link na biografiju Trevora Bedforda i neki detalji:

Spoiler

My research program focuses on phylodynamic analysis of pathogen sequence data with an intent of making inferences that are actionable to public health. (...)
I’ve co-developed the open-source Nextstrain platform that aims to harness the scientific and public health potential of pathogen genome data by providing a continually-updated view of publicly available data alongside powerful analytic and visualization tools. This platform is used by the World Health Organization Global Influenza Surveillance and Response System (GISRS) to aid in vaccine strain selection for seasonal influenza virus.
https://bedford.io/team/trevor-bedford/

 

Edited by erwin
  • Like 2
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

 Ministar u vladi nemačke pokrajine Hesen kaže da je omikron varijanta vrlo verovatno stigla i u Nemačku (prevod: Google Translate):

Quote

It is very likely that the #Omicron variant has already arrived in Germany. Several mutations typical of Omicron were found last night on a returnee from South Africa. There is a high level of suspicion, so the person has been isolated at home. The complete sequencing is still pending at the current time.

 

 

Isto i ministar zdravlja Češke (prevod: Google Translate):

Quote

The State Institute of Public Health announced today that we suspect a new mutation in the coronavirus Omikron in the Czech Republic. Laboratories are now performing a whole genome sequence. Only then will it be possible to say with certainty whether this type of virus is in our country or not yet.

 

 

 

Edited by erwin
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, Ridji said:

Je l su muckali vašu vakcinu? :roflmao:

 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=602927067791403&id=100042223446163

 

Kakve sve budale puštaju na TV

 

Ovaj Mirnes Ajanovic je ubleha koja je bukvalno ali bukvalno profesionalni politicar. On drugog zanimanja u zivotu nema. Javna je tajna da su on i jos 1-2 covjeka iz njegove stranke pred opce izbore u BiH redovno prodavali imovinu i dizali kredite da potkupe dovoljan broj glasaca da bi upali u skupstinu kantona Sarajevo. Tamo onda redovno ulaze u talove kad se fomirna skupstinska vecina pa i tu jos dodatnih para nafataju.

 

Zivo me zanima kako je ovom nasmrkanom egoisti Hadzifejzovicu ovaj idiot uopce pao na pamet. Doduse i ne cudi me toliko, to je "novinar" koji je pocetkom pandemije u studio doveo Semira Osmanagica da prica kako se korona lijeci negativnim jonima iz njegovih piramida. Bolesnik koji bi sve dao da se dogodi sto veca posast pa da on moze ubirat pare na klikove i senzacionalizam. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, erwin said:

 

Otkako ga je Tomiprunet pomenuo. Tada je o njemu pisalo svega nekoliko medija i uz napomenu da je dokazano samo 10 slučajeva pa mi nije delovalo mnogo bitno. Tek kad su Južnoafrikanci održali konferenciju za štampu i kad su i naučnici po Tviteru prokomentarisali ta saznanja, mediji su počeli da masovnije izveštavaju o tome, a uzbrzo su usledile reakcije država.

Hvala!  @Tomiprunetaka Slaviša, gde si prvi put pročitao o tom novom soju i šta je pisalo, ako nije problem? Hvala!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Anketa u Nemackoj o obaveznoj vakcinaciji:

FFJqZovWYAEP4mD?format=jpg&name=large

 

levo: sada

desno: u julu

 

zeleno - za

crveno - protiv

 

o merama:

15% - preterane

30% - taman kako treba

52% - nedovoljne - moraju ostrije mere

 

o posebno ostrim merama za nevakcinisane:

76% - za

22% - protiv

glasaci pojedinih partije koji su za:

89% - socijaldemokrate

88% - konzervativci

92% - zeleni

63% - liberali

58% - levica (ex-komunisti)

29% - AfD (neonacisti)

 

da novi zakon o epidemiji nema vise opciju  generalnog lokdauna u celoj zemlji:

58% - smatra dobrim

36% - smatra losim

 

podrska 3G pravilu na radnom mestu:

83% - za

16% - protiv

 

misljenje o vlasti: da li su dovoljno uradili?

31% - da

63% - ne

6% ne zna

 

80% ljudi smatra da je najvaznije pitanje trenutno u zemlji - corona i zdravlje

50:50 je misljenje o tome da li treba da se zatvore bozicni vasari.

Edited by wwww
  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, urosg3 said:

Kon danas:
"Mlade baš briga za zdravlje starijih"

Dočim moji stariji sugrađani brigu o meni pokazuju revnosno na svakim izborima, nepogrešivo.
Since 1990.

Secas se kad smo pisali , ne secam se sad na onom starom ili ovom novom, forumu u vezi toga kako bi deca trebala da vode racuna o svojim roditeljima kad budu stari? pa su mnogi pisali da nam deca nisu duzna da to rade. ? 

 

Onda kad nisu duzna, zasto bi ih trebalo biti briga? 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...