Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

43 minutes ago, erwin said:

 

...u jednoj bolnici. Pričalo se o tome koliko u toj jednoj bolnici u Kini ima ECMO-a pa su konstatovali da ima 5, na šta je Nemac impresionirano rekao otprilike: "Kod nas u najboljem slučaju u jednoj bolnici može biti 3, i to samo u Berlinu, drugde je gore."

 

.

 

Hvala..izgleda da sam pazljivo procitao  samo poslednju recenicu))...To je verovatno ok da je u Berlinu bolja situacija,  ovde ne bih se iznenadio da se od ovih 140 drzavnih ( privatnih- nemam podatak) , 139 nalaze u Moskvi i Piteru...

 

.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Haklberi said:

Rekoh već gde god sam bio traže samo kod i ništa više.

Tako je i u Parizu, zvanicno bi trebalo da kontrolisu uz pass (kod) i tvoju licnu kartu tj neki dokument da se vidi da je pass tvoj, meni su skoro svuda trazili pass (kafici, restorani, muzeji, bioskopi ...) niko mi nije trazio neki identifikacioni dokument mada imaju pravo. ispricao mi jedan kelner koji kontrolise u svom kaficu da su im kazne ogromne ako prime u kafanu nekog ko nema propusnicu i poceli su malo da kontrolisu, do sada takoreci nisu, sada da i kazne su im velike ako su dali pice, klopu i slicno nekome ko nema pass, znaci kontrola dodje i kontrolise da li svi imaju pass i za onog ko nema a pustili su ga u bionju, kafanu ... veliku kaznu placa bionja, kafana... - kontrola kada dodje kontrolise svakog i oni uporedjuju identifikaciju licna karta ili slicno sa covid pasosem i u slucaju da se ime ne poklapa kaznu ne placa naprimer kafana nego mnogoo vece posledice vuce sama osoba koja je dala pass koji nije njegov, znaci ovi u kafani su odgovorni da kontrolisu da svi imaju pas ali ne da proveravaju identitet

Edited by ciao
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, erwin said:

ECMO nije respirator (na engleskom: ventilator), već daleko napredniji uređaj za čije je opsluživanje potrebno daleko više ljudi nego za respirator. ECMO-a (veštačkih pluća) u Srbiji ima svega nekoliko komada, u Sremskoj Kamenici, na Dedinju gde su stavili Mrkonjića i eventualno još na jednom-dva mesta.

 

https://drvelicki.com/pitanja-i-odgovori/razlika-izmedu-respiratora-i-ecmo-a

 

 


Trudnica koja je bila pominjana u tvitovima (snajka onoga koji je pisao tvitove), koji su kaceni ovde na temi pre jedno desetak dana, je preživela zahvaljujući ECMO-u

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

izvestaj EMA o PB vakcini:

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_en.pdf

 

sastav (za one koji su zabrinuti sta im se to uspricava) :

 

Quote

One dose (0.3 mL) contains 30 micrograms of tozinameran, a COVID-19 mRNA Vaccine (embedded
in lipid nanoparticles).
Tozinameran is a single-stranded, 5’-capped messenger RNA (mRNA) produced using a cell-free
in vitro transcription from the corresponding DNA templates, encoding the viral spike (S) protein of
SARS-CoV-2.


 

Spoiler


Quote

 

List of excipients

 

sinteticka mast:
((4-hydroxybutyl)azanediyl)bis(hexane-6,1-diyl)bis(2-hexyldecanoate) (ALC-0315) C48H95NO5

 

ALC-0315_Struktur.svg

 

2-[(polyethylene glycol)-2000]-N,N-ditetradecylacetamide (ALC-0159)

880120-Web-Structure.gif


1,2-Distearoyl-sn-glycero-3-phosphocholine (DSPC) - C44H88NO8P

mfcd00036905-large.png


Cholesterol - C27H46O

 

2560px-Cholesterol_(chemical_structure).

 

Potassium chloride - KCl

B7289.png

 

Potassium dihydrogen phosphate - KH2PO4

imgsrv.fcgi?cid=516951&t=l

 

Sodium chloride - NaCl

sodium-chloride-nacl-molecular-structure

 

Disodium phosphate dihydrate - Na2HPO4

Disodium_hydrogen_phosphate.png

 

Sucrose - C12H22O11

sucrose-chemical-structure.png

 

Water for injections - H2O :classic_biggrin:

Water-dimensions-from-Greenwood&Earnshaw

 

 

Sodium hydroxide (for pH adjustment) - NaOH

sodium-hydroxide-molecule-sodium-hydroxi


Hydrochloric acid (for pH adjustment) - HCl

cole-parmer-8840591-hydrochloric-acid-25

 


 

ima i pozitivnih i negativnih jona, pa ko sta vise voli :classic_biggrin::wicked::lol_2: a i elektroni u elektronskom omotacu znaju da vibriraju :classic_ohmy::classic_biggrin::wicked:  raznoraznim frekvencijama (valjda su neke i na frekvencijama piramida iz Visokog :classic_sleep: ) .

 

 

na strani 7 ima tabela s "Adverse reactions from Comirnaty clinical trials and post-authorisation experience in individuals 12 years of age and older", i jos svasta nesto na 70 strana, pa ko zeli da proucava - samo izvolite!

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, wwww said:

izvestaj EMA o PB vakcini:

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_en.pdf

 

sastav (za one koji su zabrinuti sta im se to uspricava) :

 


 

  Hide contents

 

 

 

 

 

ima i pozitivnih i negativnih jona, pa ko sta vise voli :classic_biggrin::wicked::lol_2: a i elektroni u elektronskom omotacu znaju da vibriraju :classic_ohmy::classic_biggrin::wicked:  raznoraznim frekvencijama (valjda su neke i na frekvencijama piramida iz Visokog :classic_sleep: ) .

 

 

na strani 7 ima tabela s "Adverse reactions from Comirnaty clinical trials and post-authorisation experience in individuals 12 years of age and older", i jos svasta nesto na 70 strana, pa ko zeli da proucava - samo izvolite!

 

Eto dokaza da hoće da nas ubiju, ima holesterol, so, vodu i šećer. SVe to nabija pritisak, ubija srce i krvne sudove, razvija dijabetes tipa 2 i oštećuje bubrege.

Link to comment
Share on other sites

Izraelci razvili lek za teške slučajeve kovida, po rezultatima II faze kliničkog ispitivanja smanjuje smrtnost za 70% i skoro prepolovljava vreme u bolnici.

 

Quote

Israeli drug for severe COVID reduces death by 70% - phase 2 trial
Bonus BioGroup CEO says company now aiming for emergency use authorization in US, EU and Israel.
An Israeli treatment for severe COVID-19 has been found to reduce mortality by 70% in a Phase II clinical trial conducted at three major hospitals throughout the country.
Bonus BioGroup released new data this week showing that the 30-days survival rate of 50 severely ill hospitalized patients with oxygen saturation of 93% and below and diffuse pneumonia who received up to three doses of the company’s MesenCure treatment was 94% - meaning 47 out of 50 patients survived.
When comparing the first 30 patients in the trial to 60 similar patients who were used as control group, the outcome is even more striking: only 6.7% of the patients treated with MesenCure died due to COVID-19 or its complications, compared to 23.3% of the control group.
“The results are better than we expected,” said company CEO Dr. Shai Meretzki. “We expected good results, but not such good results compared to the control group.”
Vaccination can be used to prevent coronavirus. New drugs by Merck and Pfizer are showing the likelihood of success for treating mild patients in the early stages of the disease. But there is not yet a drug available to help save the lives of the most severe COVID patients.
Pneumonia and cytokine storms leading to respiratory distress are a common complication of COVID-19, caused by the excessive accumulation of white blood cells and fluid in the lungs.
MesenCure is a cell therapy consisting of millions of living cells packed into and delivered with each dose. MesenCure consists of activated Mesenchymal Stromal Cells (MSCs) that are isolated from the adipose tissue of healthy donors; a minimum of 45,000 doses can be produced from a single lipoaspirate donor following cell expansion and enhancement.
The cells are infused into a sick person and, on infusion, the living cells ride the blood stream until they reach the lungs. When they sense inflammation, MesenCure cells start secreting anti-inflammatory and regenerative factors. These factors reduce the activation of inflammatory cells and the cytokine storm and prevent inflammatory cells from further accumulating in the lungs. They also encourage the clearance of the white blood cells and support tissue regeneration.
Once the inflammation has been soothed and the excess fluid has been cleared from the lungs, respiratory distress gets better.
The Phase II trial, as noted, included 50 patients all defined as severe. Most of them also had some underlying medical condition that would make them more prone to death from COVID, such as diabetes, obesity, excess lipids in the blood or hypertension, explained Bonus BioGroup’s Head of Research Dr. Tomer Bronshtein. Patients were between the ages of 41 and 77. Each one was matched with two severe patients with similar characteristics of sex, age and comorbidities who met the inclusion criteria of the clinical trial although they only received the best standard of care according to their condition and not MesenCure.
The trial took place at Rambam Health Care Campus, Kaplan Medical Center and Baruch Padeh Medical Center.
Beyond the mortality results, MesenCure was also found to shorten the hospitalization period of the treated patients by 45% from an average of 17.2 days to only 9.4 days - a difference of eight days. 
About half of the severe patients treated with MesenCure were discharged from the hospital up to just one day after the end of treatment, more than a third of patients were discharged from the hospital on the day their treatment ended, and more than 60% of them were discharged up to two days after treatment.
Bronshtein said that about a third of the patients who were let go on the day treatment ended could have been let go even before receiving the third and last dose but simply remained in the hospital to complete the trial. This means, he explained, that in real-world conditions, the reduction of hospitalization days is likely even more. 
“By freeing up intensive care unit beds doctors will be able to provide better care to other patients,” Bronshtein said. 
He added that the first patient to be dosed with MesenCure, a 73-year-old woman, recovered so quickly after receiving just one dose of the treatment that doctors called the company to report that she was off the bed and exercising the next day. 
“This was a very encouraging beginning for us,” he said, adding that accelerated healing will likely mean less risk for developing long COVID and other COVID-related disabilities. 
Based on these results, Meretzki said he is hopeful that soon Bonus BioGroup will be able to treat a lot more patients not only in Israel but in other parts of the world. He said the company is preparing the data to submit to regulators in the United States and Europe. 
“We hope now we have results that are good enough for emergency approval,” Meretzki said. 
The data is also being prepared now for peer-review by a major scientific journal. The Health Ministry has already received the data and it has been reviewed by an external board of experts as required.
“People are dying,” Meretzki said. “We believe we can save the lives of the majority of them.”

https://www.jpost.com/health-and-wellness/coronavirus/israeli-drug-for-severe-covid-reduces-death-by-70-percent-phase-2-trial-686879?_ga=2.254701070.728485177.1637531836-1547591634.1633117634

Edited by erwin
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Unapred se izvinjavam ako trolujem.

Procitao sam poslednjih nekoliko stranica pa su mi zapeli za oko Djokovic, privatnost podataka, propusnice, optuzbe za fasizam ili staljinizam itd.

Ludnica.

 

Prvo, vakcine i opasnost od njih.

Poredicu. Ima nekih koji su su preziveli saobracajku izletanjem kroz prozor, ali ima puno vise onih koji su udes preziveli zahvaljujuci vezanim pojasevima. Brutalno, mozda su neki ovi prvi "kolatarelna steta" ali u velikim brojevima drustvo bolje prezivljava. Tako, reakcije na vakcinu su  retke i nebitne, a korist u prezivljavanju vakcinisanih ogromna. Nema rasprave, hladnokrvna i nepristrana matematika je dokazala.

 

Privatnost? To u danasnjem svetu, kao "apsolutna privatnost" - NE POSTOJI! Vec ima aplikacija - ako neko ima mobilni telefon, mozes da ga nadjes.

Ako me zaustavi policija, nije im dosta da platim jer sam prebrzo vozio. Majku im, oni hoce na uvid vozacku! A sta se njih tice moj datum rodjenja koji tamo pise? Zar nije moje"ljuCko pravo" da vozim bez da me iko ista pita?

U mojem cosku USA, odem u supermarket, kupim pirinac, kobasice i flasu vina. Pre nego naplati vino, kasirka hoce legitimaciju (pasos, ID, vozacku, zvanicnu ispravu). Nema kupovine alkohola ispod 21. Jebote, a ja celav i sa sedom bradom. Vidi se da sam legalan. No, mora da ukuca datum rodjenja, bez toga ne sme da mi proda vino. A, jbm li ga, vidi mi ime i prezime, broj vozacke i adresu! Gde je privatnost?

Fasizam, brale!!! :classic_biggrin:

 

Djokovic, kao i ostala jet-set bratija, neka se jebu sa svojim licemerjem.

 

Vole slavu, vole kad se o njima pise. Pristaju na intervjue, cak i da im fotografisu kako su uredili kuce. Kazuju koja im je omiljena hrana i boja, pricaju kako su se osecali kad se desila neka nezgoda kod komsije. Ili omiljena knjiga (ako uopste citaju).

More, mrs u privatnu rupu - ja te pratim zbog sporta! Zabole me "organ" sta si jeo za dorucak i jesi li vegan.

 

Djokovic je ovde samo primer, ima puno takvih bezobraznih licemera. 

Kao, kaze, "energija piramida..." OK, pokusacu da ne preteram. Uopsteno, kaze, parafraziram,"meni pomaze" ovo i ono. A nece da kaze "meni pomaze vakcina!?"

 

Igram tenis, amaterski i rekreativno. Imam dva reketa. Jedan Babolat a drugi Wilson. Wilson je vec star, bacicu ga. Djoko koristi Head, pa sam mislio da kupim taj. Ali sad za inat necu, majku mu antivaksersku.

 

Umesto da takvi "slavni" propagiraju najbolja resenja  za javno zdravstvo, oni se sakrivaju iza "privatnosti" - a to ih ne sprecava da "privatno" propagiraju casovnike, automobile ili neku opskurnu religiju.

 

Opet, izvinjavam se za trolovanje teme. Popizdeo sam malo,pa se izlajao....

 

 

 

 

  • Like 3
  • Thanks 6
Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, zoran59 said:

Djokovic, kao i ostala jet-set bratija, neka se jebu sa svojim licemerjem.

 

 

Uglavnom ne čitam izjave tih zvezda, ne zanima me njihovo mišljenje o medicini, astronomiju, klimatskim promenama, atomskoh fizici. Iskoči mi tu i tamo poneki naslov na kompu ili mobitelu, pročitam naslov, dalje ne idem. Verujem da daleko veći broj čitalaca pročita šta je to rekao NĐ posle niza osuda njegovih izjava nego kada bi se jednostavno ignorisale, Novak je neuk, glupost je da mu neko uopšte postavlja pitanja o stvarima za koja nije kompetentan da govori, a taj što pita bi trebao da zna koga za šta valja pitati, onaj ko to posle objavi, takođe, evo, i ti na neki način propagiraš Novaka kao antivaksera, mada ne znam gde se on izjasnio protiv vakcinacije. Ako dobitnik Nobelove nagrade za hemiju kaže da Novak loše servira i neko to objavi kao udarnu vest, neko to uzme kao argument za ocenu Novakovog teniskog kvaliteta, ja odmahnem glavom, preskočim tekst ili ga pročitam kao ilustraciju raširenog besmisla.

 

Link to comment
Share on other sites

U Nemačkoj trenutno triput više za obaveznu vakcinaciju svih nego protiv (69-23). Pre samo dve nedelje odnos je bio 44-27. Kad je u decembru počela vakcinacija, odnos je bio 33-56.

 

Quote

Meanwhile, public support has grown considerably for a vaccine mandate, with a strong majority now in favour of such a measure, according to a YouGov poll released on Wednesday.

The institute said that 69 per cent of those surveyed supported a general vaccine mandate, while 23 per cent were against such a measure.

Two weeks ago, just 44 per cent of those surveyed by YouGov backed mandatory vaccination, while 27 per cent opposed it.

Going further back, 56 per cent surveyed on December 26 wanted to keep coronavirus vaccination optional. That was just days after the first injections were administered. At that time, just 33 per cent were for a mandate.

https://www.dpa-international.com/topic/calls-german-vaccine-mandate-grow-scholz-vows-act-covid-urn%3Anewsml%3Adpa.com%3A20090101%3A211125-99-133409

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, zoran59 said:

Unapred se izvinjavam ako trolujem.

Procitao sam poslednjih nekoliko stranica pa su mi zapeli za oko Djokovic, privatnost podataka, propusnice, optuzbe za fasizam ili staljinizam itd.

Ludnica.

 

Prvo, vakcine i opasnost od njih.

Poredicu. Ima nekih koji su su preziveli saobracajku izletanjem kroz prozor, ali ima puno vise onih koji su udes preziveli zahvaljujuci vezanim pojasevima. Brutalno, mozda su neki ovi prvi "kolatarelna steta" ali u velikim brojevima drustvo bolje prezivljava. Tako, reakcije na vakcinu su  retke i nebitne, a korist u prezivljavanju vakcinisanih ogromna. Nema rasprave, hladnokrvna i nepristrana matematika je dokazala.

 

Privatnost? To u danasnjem svetu, kao "apsolutna privatnost" - NE POSTOJI! Vec ima aplikacija - ako neko ima mobilni telefon, mozes da ga nadjes.

Ako me zaustavi policija, nije im dosta da platim jer sam prebrzo vozio. Majku im, oni hoce na uvid vozacku! A sta se njih tice moj datum rodjenja koji tamo pise? Zar nije moje"ljuCko pravo" da vozim bez da me iko ista pita?

U mojem cosku USA, odem u supermarket, kupim pirinac, kobasice i flasu vina. Pre nego naplati vino, kasirka hoce legitimaciju (pasos, ID, vozacku, zvanicnu ispravu). Nema kupovine alkohola ispod 21. Jebote, a ja celav i sa sedom bradom. Vidi se da sam legalan. No, mora da ukuca datum rodjenja, bez toga ne sme da mi proda vino. A, jbm li ga, vidi mi ime i prezime, broj vozacke i adresu! Gde je privatnost?

Fasizam, brale!!! :classic_biggrin:

 

Djokovic, kao i ostala jet-set bratija, neka se jebu sa svojim licemerjem.

 

Vole slavu, vole kad se o njima pise. Pristaju na intervjue, cak i da im fotografisu kako su uredili kuce. Kazuju koja im je omiljena hrana i boja, pricaju kako su se osecali kad se desila neka nezgoda kod komsije. Ili omiljena knjiga (ako uopste citaju).

More, mrs u privatnu rupu - ja te pratim zbog sporta! Zabole me "organ" sta si jeo za dorucak i jesi li vegan.

 

Djokovic je ovde samo primer, ima puno takvih bezobraznih licemera. 

Kao, kaze, "energija piramida..." OK, pokusacu da ne preteram. Uopsteno, kaze, parafraziram,"meni pomaze" ovo i ono. A nece da kaze "meni pomaze vakcina!?"

 

Igram tenis, amaterski i rekreativno. Imam dva reketa. Jedan Babolat a drugi Wilson. Wilson je vec star, bacicu ga. Djoko koristi Head, pa sam mislio da kupim taj. Ali sad za inat necu, majku mu antivaksersku.

 

Umesto da takvi "slavni" propagiraju najbolja resenja  za javno zdravstvo, oni se sakrivaju iza "privatnosti" - a to ih ne sprecava da "privatno" propagiraju casovnike, automobile ili neku opskurnu religiju.

 

Opet, izvinjavam se za trolovanje teme. Popizdeo sam malo,pa se izlajao....

 

 

 

 

 

 

1 hour ago, Div said:

 

Uglavnom ne čitam izjave tih zvezda, ne zanima me njihovo mišljenje o medicini, astronomiju, klimatskim promenama, atomskoh fizici. Iskoči mi tu i tamo poneki naslov na kompu ili mobitelu, pročitam naslov, dalje ne idem. Verujem da daleko veći broj čitalaca pročita šta je to rekao NĐ posle niza osuda njegovih izjava nego kada bi se jednostavno ignorisale, Novak je neuk, glupost je da mu neko uopšte postavlja pitanja o stvarima za koja nije kompetentan da govori, a taj što pita bi trebao da zna koga za šta valja pitati, onaj ko to posle objavi, takođe, evo, i ti na neki način propagiraš Novaka kao antivaksera, mada ne znam gde se on izjasnio protiv vakcinacije. Ako dobitnik Nobelove nagrade za hemiju kaže da Novak loše servira i neko to objavi kao udarnu vest, neko to uzme kao argument za ocenu Novakovog teniskog kvaliteta, ja odmahnem glavom, preskočim tekst ili ga pročitam kao ilustraciju raširenog besmisla.

 

 

Evo jedan primercic kakva sve pitanja dobija Djokovic na KZS.

Jednom njegovom mecu na Wimbldonu je prisustvovala zena, doktor nauka, koja je "izmislila" Astra Zeneka/Oxford vakcinu (ne znam zeni ime). Pozvali su je u Kraljevsku lozu (to mu u UK dodje nesto umesto medalje za zasluge za narod, dok ne dobije plemicku titulu), pred pocetak meca (pre izlaska igraca na teren) oficijelni spiker je predstavio (to igraci ne mogu bas da cuju i razumeju), publika je pozdravila viseminutnim ovacijama, ona odpozdravila (cesto tako predstave nekog zasluznog gradjanina koji je taj dan pozvan da prisustvuje mecevima, pa ga publika pozdravi aplauzom). Potom izasli igraci na teren, odigrali mec i onda Djokovic dobija pitanje na KZS: sta on misli o Dr XY? Ovaj naravno u zbunu jer nema pojma ko je doticna osoba i kakve sad pa on ima veze s njom.

 

Sto rece Div, koga uopste zanima sta Djokovic misli o doticnoj Dr? A na stranu to sto on nema pojma ni kako se zena zove, ni koje su joj zasluge. Ja npr. samo znam ovo dvoje koji su Biontech vakcinu izmislii (zato sto su iz Nemacke, pa su bili u vestima), nemam pojma ko je izmislio Moderna ili neku drugu covid vakcinu. Tako verujem da u UK obicni gradjani znaju ko je ta zena, ali zato stranci nemaju pojma. I sta sad ima njega da pitaju za misljenje o toj naucnici? Boze me ti se sakloni!

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

Uskoro dobijamo novu Vladu, juce su socijaldemokrate, zeleni i liberali potpisali koalicioni sporazum, podelili ministarstva, sad jos da se vidi ko ce konkretno biti ministar cega. Elem, ministar zdravlja ce biti socijaldemokrata (hvala bogu nece biti liberal), mada ne verujem da ce biti Lauterbach (njemu nedostaje diplomatskih, politickih vestina, previse je direktan i otvoren).

Spoiler

Nova Vlada bi trebalo da sprovede modernizaciju u mnogim oblastima, posto se svaka od 3 partije zalaze za neka modernija shvatanja, a sto do sada nije moglo da prodje jer su konzervativci bili na vlasti. Tako ce se vise poraditi na ekologiji, digitalizaciji, pravima homoseksualnih parova kod usvajanja dece, ukinuce se neki arhaicni zakon koji je kaznjavaao ginekologe ako su na svom sajtu napisali da pruzaju i usluge aborusa itd.

Hajde da verujemo da ce sve ovo sprovesti, a da se pre toga nece medjusobno podzapati.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, berti said:

Kakav je stav relevantnih institucija

 

Evo čekamo da se relevantne institucije (tp-S & u5G) jave na forum pa da nam daju svoj stav koji ćemo zatim da distribuiramo svim bitnim medijskim kućama i manje relevantnim institucijama...

 

Dok, sa druge strane, stiže nova vakcina.

Nema da brinemo za genetske modifikacije niti za trajnost antitela.

  1. Genetski smo kompatibilni.
  2. Antitela traju više od 500 godina. Provereno.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Vodeći ruski lekari pozvali antivaksere da posete bolnice i mrtvačnice kako bi konačno prestali da iznose svoje stavove kojim doprinose povećanju broja umrlih.

 

Quote

An open letter by leading Russian doctors challenged anti-COVID vaccination politicians and celebrities to visit coronavirus "red zones" at intensive-care units and morgues to see the disease's toll on the country.

Signed by 11 chief physicians of leading hospitals in Moscow, St. Petersburg, Samara, Sochi, Krasnodar, and Khanty-Mansiisk, including members of the ruling United Russia party, the letter said "opponents to vaccination" need to see for themselves how bad the situation has become.

"Hopefully after that you will change your standpoints, and fewer people will die," it said.

https://www.rferl.org/a/russia-covid-anti-vax-celebrities/31576990.html

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

Mislio sam da napisem da bi bilo korisno da se ova situacija u Africi sagleda iz vise uglova i da se pojasni da ne bi unosila jos vise zabune medju ionako sludjen narod.

Medjutim onda sam shvatio da ce world wide grupacija NISAM ANTIVAKSER, ALI...ionako samo uzeti naslov i dodati ga na svoje listu ultimativnih argumenata tipa zasto moram da potpisem za vakcinu ako je sigurna, zasto se ne vrse obdukcije, zasto maska kad je virus manji i prolazi itd.

A posto sam u smor fazi oko korone, idemo dalje, zabava se nastavlja, valjda cemo docekati afterparty.

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, erwin said:

Vodeći ruski lekari pozvali antivaksere da posete bolnice i mrtvačnice kako bi konačno prestali da iznose svoje stavove i doprinose povećanju broja umrlih.

 

https://www.rferl.org/a/russia-covid-anti-vax-celebrities/31576990.html

Iz pisma sam saznao da je Zjuganov još živ, da, onaj Zjuganov drugar Miloševića i Kadijevića.

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Clash said:

Mislio sam da napisem da bi bilo korisno da se ova situacija u Africi sagleda iz vise uglova i da se pojasni da ne bi unosila jos vise zabune medju ionako sludjen narod.

Medjutim onda sam shvatio da ce world wide grupacija NISAM ANTIVAKSER, ALI...ionako samo uzeti naslov i dodati ga na svoje listu ultimativnih argumenata tipa zasto moram da potpisem za vakcinu ako je sigurna, zasto se ne vrse obdukcije, zasto maska kad je virus manji i prolazi itd.

A posto sam u smor fazi oko korone, idemo dalje, zabava se nastavlja, valjda cemo docekati afterparty.

 

Hahaha nemoj, staviće te The Ocenjivač & Vlasnik Apsolutne Istine, beskompromisni borac protiv razumnog kritičkog sagledavanja pojava u društvu u istu fioku sa Slavetom i samnom a ti si ipak gospodin čovek, nemoj da deliš ćeliju sa manijacima 🙂

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, urosg3 said:

Hahaha nemoj, staviće te The Ocenjivač & Vlasnik Apsolutne Istine, beskompromisni borac protiv razumnog kritičkog sagledavanja pojava u društvu u istu fioku sa Slavetom i samnom a ti si ipak gospodin čovek, nemoj da deliš ćeliju sa manijacima 🙂

Urospetge i Slavisa

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, zoran59 said:

Tako, reakcije na vakcinu su  retke i nebitne, a korist u prezivljavanju vakcinisanih ogromna. Nema rasprave, hladnokrvna i nepristrana matematika je dokazala.

 

Glavna teza avaks idiota je da ovo opovrgnu. Naravno, ne mogu jer je istina, i onda su se "skrasili" na tome da u bolnicama ima i vakcinisanih. Ima.

 

Sto se tice Djokovica, nije on samo primer. On je kamen temeljac antivaksera, i to je uvredljivo i porazavajuce. Ali ljudi treba da shvate da on mozda i nije neki pametan i dobar lik. Na stranu to sto je GOAT tenisa, ja kad slusam njegovu porodicu, meni samo njegova majka deluje koliko toliko normalno. Ovi ostali su sve neki homeopatija-spiritualnost-grljenje drveca bullshit.

 

Mene je Rafa odusevio izjavom o avaksima. U fazonu "shvatam ja njih i njihovu zabrinutost, ali meni je to sebicno". I u pravu je covek. Sebicno je. Uzasno smo sebican narod. Kod nas niko ne brine za svoje starije ili bolesne bliznje. Boli ga tuki, bitno da on nije ozbiljno ugrozen i to mu daje pravo da komotno ugrozava druge. Tu dolazimo do druge teze avaksa, da vakcinisani sire virus isto kao i nevakcinisani. Opet netacno. 

 

Nije isto da li nekome antitela pomognu u roku od 2 dana, a neko zarazan ide 15-20 dana. Nije isto. Mozda je viral load isti, ali svakako vakcinisana osoba mnogo krace predstavlja opasnost po okolinu.

 

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...