Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

10 minutes ago, Ridji said:

Niste gledali video od pre nekoliko dana gde je pricano o ivermektinu…

 

Btw, gledam pre neki dan uputstvo diklofenaka, koji sam siguran da Srbi gutaju kao bombone, pa to već u 1 na 100 se javljaju mnogo opasnije stvari nego kod vakcine, a u 1 na 1000 da i ne pričamo. Ali zato se narod plaši vakcine a lekove guta bez razmišljanja i oklevanja

Pa vidi jedno mesec dana mi je Diklofenak IM značio život, san, svašta nešto. On, Midokal, vitamin B. Brate valjao mi ihaa...

Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, Ridji said:


Gde mogu da se nalaze ti zvanicni podaci o broju i povećanju smrtnosti?

Ne znam gde ih je Bojan iskopao, verovatno su tačni. Za Septembar 2021. statistika za Bgd još nije izašla, ukoliko je neka ekipa sakupljala to je to. Sajt covid19.rs naravno da nije pouzdan.
Bojan je inače hemičar statistika nije njegova osnovna profesija.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, stray_cat said:

Mislim da @Angelia govori o USA, tamo je preporučen za ljudsku upotrebu.

 

Mada i mene interesuje, na osnovu čega je preporučen, da li je bila neka studija, neko ispitivanje (jednima ivermektin, drugima placebo), zna li se efikasnost tog leka protiv kovida19?

 

Mislim, čitao sam kako deluje onaj "novi" lek za kovid19, onaj od 700$. Mislim ne znam terminologiju pa ću da se snalazim u kucanju, ako to deluje tako što virusu potura defektan četvrti piiip u DNK lancu, pa se tako virus piip, zar se i zdrave ljudske ćelije isto tako ne umnožavaju? Mislim, "ubije" se virus, ali usput i svašta još nešto. U čemu je poenta onda, osim osnovnog, da se produži život kako god?

 

Ivermektin (kao sto @Sunshine State rece) je lek koji je za odredjene svrhe odobren za ljude u USA. Stoga su ga, ocigledno, neki izabrali da potencijalnog kandidata za lecenje covid-19. Valjda su imali ideju o mehanizmu delovanja na virus i probali da koriste za lecenje. To je i standardna procedura: prvo pogledas koje imas odobrene lekove za ljude, pa probas da im preformulises primenu. Prosto, nema se vremena (virus je svuda okolo) da se ceka da se zaista razvije pravi lek specificno za ovaj corona virus. Za to bi trebalo nekoliko godina, da se sve propisno odradi i odobri.

 

Grupa/organizacija FLCCC Alliance (Front line covid-19 critical care alliance) je razvila neki protokol za lecenje pacijenata obolelih od covid-19, gde je izmedju ostalih "stvarcica" bio naveden i ivermektin.

https://covid19criticalcare.com/ivermectin-in-covid-19/

https://covid19criticalcare.com/wp-content/uploads/2021/01/FLCCC-Alliance-MATHplus-Protocol-ENGLISH.pdf

 

Onda su predali neke rezultate sudija (valjda su to pre bile observacione nego stvarno dobro definisane i dizajnirane istrazivacke studije) FDA. Ovi su to pogledali, pa su najpre rekli da nema dokaza da deluje, da bi im FLCCCA potom dostavili dodatne rezultate/informacije/objasnjenja, posle cega je FDA rekao da, ako nista drugo, ne steti. To je bilo poslednje sto sam ja ispratila o tome. Na prvom linku gore vidim da ima nekih referenci (nekih radova), pa koga ne mrzi moze dalje da pogleda detalje.

Edited by wwww
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, stray_cat said:

Fala Sanšajn.

 

Pa, je l' efikasan ivermektin protiv kovida, šta kažu studije (u kakvim god fazama)?

 

Glede Ivermektina, rekao bih da tu definitivno ima nečega. Do vakcine, a naročito dok sam negovao mamu (covid), redovno sam ga uzimao uz NAC, ekstrakt slatkog pelina, D vitamin, cink, selen, C vitamin, ulje divljeg origana. Nisam se zarazio, a bio sam u najdirektnijem mogućem kontaktu sa njom, masku sam počeo da nosim tek od četvrtog ili petog dana (kada je covid potvrđen).

 

Takođe, kolko se sećam, Akiro je doslovno spalio koronu konjskom dozom Ivermektina.

 

Ne mogu glavu da položim da radi, ali sam pre sklon mišljenju da ima efekta nego da nema.

Edited by Laki21
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Ridji said:

Pa šta misliš odakle mi prilika da pročitam uputstvo :classic_biggrin:

E, samo kratko, ali za ovaj Midocalm vec duze vreme postoji preporuka da se koristi samo za šlogirane. I meni ga davali kad sam se bio gadno ušinuo pre jedno 7, 8 godina, i nije bio loš, ali sam posle to pročitao, pa ga sledećeg puta nisam uzimao, mislim isto za leđa. Samo kažem :classic_biggrin:

 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tolperisone

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Kooineeperk said:

@Angelia @Sunshine State nasao sam izvor moje zablude, dobro me secanje sluzi, da sam negde video info:

 

https://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/zdravlje/3407716-kupili-smo-ivermektin-u-apoteci-u-beogradu-iako-nije-odobren-za-upotrebu-kod-ljudi

 

 

A mozda kod nas i jeste tako, malo oprecno napisano. 

 

Ja sam pricala o USA I zabludi da je taj lek samo veterinarski, nije, odobren je za ljude u odredjenim primenama, I dozama. Znaci nije samo za stoku, I CNN je morao da prizna da su tu lagali. Za covid je off label. 

 

Oni koji su pili veterinarski lek,  to rade na sopstvenu odgovornost. Lekari u USA, neki, ga prepisuju. Tablete koje su namenjene  za ljudsku upotrebu.

 

Nisam ga promovisala, samo kazem da je u upotrebi. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, stray_cat said:

Mada i mene interesuje, na osnovu čega je preporučen, da li je bila neka studija, neko ispitivanje (jednima ivermektin, drugima placebo), zna li se efikasnost tog leka protiv kovida19?

 

Vidi odgovor ispod. Zbog toga, a i nekih studija iz Argentine, gde je pokazao efikasnost u prevenciji kod zdravstvenih radnika su se mnogi ponadali.

 

Međutim, sad je već skoro jasno da od te priče nema ništa. Mislim da je erwin kačio pre par stranica jedan izvanredan članak i/ili Twitter thread gde je čovek objasnio kako i zašto tu nema ništa, a i da su manje više sve studije (pa i ta argentinska) koje su pokazale nekakvo dejstvo ivermectina prepune mana i da su u principu nevalidne.

 

Ali, definitivan odgovor ćemo dobiti vremenom. 

 

11 hours ago, stray_cat said:

 Mislim ne znam terminologiju pa ću da se snalazim u kucanju, ako to deluje tako što virusu potura defektan četvrti piiip u DNK lancu, pa se tako virus piip, zar se i zdrave ljudske ćelije isto tako ne umnožavaju? 

 

Enzimi koji replikuju virusnu DNK nisu isti kod ljudi. Mislim bar da je tako. 

 

11 hours ago, Sunshine State said:

 

Mislim da je to ispricana prica, bar dok se ne pojave rezultati validnih klinickih studija.

Do tad - pojedinacne i anegdotalne upotrebe, na sopstvenu odgovornost i odgovornost onih koji propisuju lek

 

Exactly. Ja ga jesam koristio (tačnije, dao ženi 😁, kao pokusnom kuniću), da li je pomogao, ne znam. Da sam tada znao ovo što znam sada, ne bih to radio. Ali u strahu je razum pomućen...

 

9 hours ago, wwww said:

Ivermektin (kao sto @Sunshine State rece) je lek koji je za odredjene svrhe odobren za ljude u USA. Stoga su ga, ocigledno, neki izabrali da potencijalnog kandidata za lecenje covid-19. Valjda su imali ideju o mehanizmu delovanja na virus i probali da koriste za lecenje.

 

Ne, nego na osnovu jedne australijske studije koja je pokazala in-vitro (znači van organizma, u kulturi ćelija) dejstvo ivermectina na SARS-CoV-2. Slično kao i za hlorokin. 

Link to comment
Share on other sites


Gde mogu da se nalaze ti zvanicni podaci o broju i povećanju smrtnosti?



Drugar mi je neko polumudo u onome što se nekad zvalo Gradski zavod za statistiku, (inače je antivax koji se ipak vakcinisao Fajzerom, mada ništa manje ne veruje u zavere nego ranije, ludilo). Podaci su odatle i skroz su legitimni, nisu izmišljeni.

Ne maše se njima okolo, ali ako nekog znaš možeš ih dobiti. Sakupljaju se, čuvaju i na kraju završe štampani (zajedno sa mnogim drugim statistikama) u godišnjacima (na kraju svake godine).

Sent from my phone using their app

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  

Quote

Austria to impose lockdown for unvaccinated against COVID-19

Austria is threatening a potential lockdown for those unvaccinated if the situation in the country's intensive care units worsens, new government plans suggest. "We are about to stumble into a pandemic of the unprotected," Chancellor Alexander Schallenberg said Friday night after a crisis meeting. Schallenberg ruled out a lockdown for those who have been vaccinated or recovered from COVID-19. He said he hopes the plans will send a signal. There are still too many "hesitators and procrastinators," he said, referring to those who have not made plans to get vaccinated.

The situation in intensive care units is largely stable, despite the recent increase in new infection numbers.

About 220 intensive care beds are currently occupied by COVID-19 patients. If this number climbs to 600, Austria would reach phase five of its plan, which requires massive restrictions on movement for the unvaccinated.

Health Minister Wolfgang Mueckstein said Austria is currently at phase one, so "we are looking very far into the future." The seven-day incidence in the country is at just under 230 new infections per 100,000 people. Earlier in the week, it was announced that most employees in Austria will have to prove they have been vaccinated, tested negative for the virus or recovered from COVID-19 starting Nov. 1. The new phased plan now stipulates that only PCR testing will be considered as proof once 400 intensive care beds are occupied. Around 62 percent of Austria's eligible population has been fully vaccinated. Momentum has stalled in the country's vaccine campaign in recent weeks, with only a few thousand doses given on some days. The right-wing populist Freedom Party, one of the country's biggest parties, has been fuelling vaccine skepticism. And last month, regional elections for the Upper Austrian state parliament delivered a shock result: The newly formed anti-vaccination party MFG (People, Freedom, Rights) achieved 6% – overcoming the 4% threshold to enter the parliament on its first try.

https://www.dailysabah.com/world/asia-pacific/austria-to-impose-lockdown-for-unvaccinated-against-covid-19

 

rGw2Igp.png

 

Prevod faza plana sa slike (3G pravilo = pristup vakcinisanima, prebolelima i testiranim negativnima; 2G pravilo = pristup samo vakcinisanima i prebolelima):

Quote

The extended Corona stage plan

Measures depending on the utilization of intensive capacities

Stage 1
10% = 200 beds Austria-wide

■ FFP2 mask mandatory where "simple" mask was previously mandatory (supermarkets, pharmacies, public transport, etc.)

■ FFP2 mask also mandatory for unvaccinated persons in other retail outlets.

■ 3G rule for events with 25 or more people (previously 100)

■ Antigen tests only valid for 24 hours (instead of 48 hours previously).

Stage 2
15% = 300 beds

7 days after exceedance:

■ 2G rule (vaccinated and recovered only) for nighttime catering and large events without allocated seating

■ Living room tests no longer valid as 3G proof.

Stage 3
20% = 400 beds

Immediately if exceeded:

■ Wherever 3G applies: access now only for vaccinated, recovered, or with PCR test

Stage 4
25% = 500 beds

■ 2G rule in all 3G areas: access now only for vaccinated and recovered persons

Stage 5
30% = 600 beds

■ "Exit restrictions" for unvaccinated - leaving the living area only in exceptional cases (e.g., basic care, going to work).

Federal states may also enact stricter rules at their discretion

Prevod: Deepl

 

D7dHQPn.gif

Edited by erwin
  • Like 1
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, fancy said:

 

 


Drugar mi je neko polumudo u onome što se nekad zvalo Gradski zavod za statistiku, (inače je antivax koji se ipak vakcinisao Fajzerom, mada ništa manje ne veruje u zavere nego ranije, ludilo). Podaci su odatle i skroz su legitimni, nisu izmišljeni.

Ne maše se njima okolo, ali ako nekog znaš možeš ih dobiti. Sakupljaju se, čuvaju i na kraju završe štampani (zajedno sa mnogim drugim statistikama) u godišnjacima (na kraju svake godine).

Sent from my phone using their app
 

 

 

Ma nije da ne verujem, daleko od toga, nego rekoh ako ima neki zvanicni izvor. Jer kad diskutujem sa nekim i počnem da iznosim te brojeve džaba ja znam da je izvor pouzdan i da su podaci skroz validni kada na pitanje Gde si to pronašao/pročitao moram da odgovorim sa Na Tviteru/forumu

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, wwww said:

 

Ivermektin (kao sto @Sunshine State rece) je lek koji je za odredjene svrhe odobren za ljude u USA. 

 

Kod nas bi ga pre svega trebalo odobriti za lecenje parazitarnih infekcija. Gospodja radi u sistemu socijalne zastite i znam da u mnogim ustanovama perzistira problem scabiesa (za koji sam licno mislio da je odavno prevazidjen, ali je izgleda nasa realnost), i kaze da se i dalje za suzbijanje koriste agresivne kreme na bazi sumpora i (morao sam da izguglam) benzil-benzoata.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Ridji said:

Ma nije da ne verujem, daleko od toga, nego rekoh ako ima neki zvanicni izvor. Jer kad diskutujem sa nekim i počnem da iznosim te brojeve džaba ja znam da je izvor pouzdan i da su podaci skroz validni kada na pitanje Gde si to pronašao/pročitao moram da odgovorim sa Na Tviteru/forumu

Nema sad, na sred smo kvartalnog preseka. Podaci su javno dostupni 4x godišnje. E sad ukoliko neka ekipa na inžinjerskom nivou sabira to je obično pouzdano. Ne sumnjam da su Bojanovi podaci tačni.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

...
Gde si to pronašao/pročitao moram da odgovorim sa ...


"U gradskoj upravi".

Ili... nek odu do groblja da se raspitaju kod radnika kako im ide posao.

Ili još kraće - odustani i pusti Darvina da odradi svoje. Ako ne sad, u nekom sledećem navratu će.

Sent from my phone using their app

  • Like 2
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

O Ivermektinu od 8:45-13:05

 

Prof. Stojanovic: Interesantan lek… Kvalitetan kandidat… Rezultati (studija) su kontraverzni…

 

ProfDjukanovic: Tačno interesantan je lek… Dokgod studije nisu gotove jednostavno ne mogu da kažem ljudima, pacijentima, uzimajte taj lek…

 

Spoiler

 

 

Link to comment
Share on other sites

Od jutros sam cuo za dve osobe kojima su lekari preporucili da se ne vakcinisu:

 

- ujak, onkoloski pacijent, onkolog mu rekao da se ne vakcinise jer ima visok nivo leukocita

- sestrina koleginica, ima neku vrstu artritisa, savetovali je da se na vakcinise

Link to comment
Share on other sites

Jedno pitanje, za one koji su primili pfizer ili za one koji znaju nešto o sledećem: supruga je primila u utorak ujutro booster dozu (posle dva kineza u februaru/martu) i od reakcije na vakcinu imala bol u ruci, blagu glavobolju i temp oko 37, prvih dan/dva. U tih dan dva se stvorio otok na mestu uboda, crvenilo i bol ispod pazuha te ruke. Glavobolja i temperatura su nestali posle 48 sati ali je bol ispod pazuha nastavio da bude prisutan do juče a otok i crvenilo, kao i blagi bol na mestu uboda su i danas tu. Pri tome je ta oteklina postala nešto tvrđa i povremeno i svrbi i ne smanjuje se u veličini (to je negde u prečniku kao loptica za tenis, debljine negde 10ak mm).

 

Ima li da je neko imao slično ili da je čuo/pročitao opisanu reakciju?

 

Ja npr ni posle kineza ni posle bustera pfizer-om nisam na mestu uboda imao ama baš nikakvu vidljivu reakciju.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...