Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

10 minutes ago, stray_cat said:

 

 

S obzirom da su Fajzer i Moderna počeli da zatežu sa isporukama (očigledno 'oće još para), nepoznato je kada će još neka vakcina u ovoj zemlji biti realno u opticaju za puk, možda ruska, ali oni nemaju kapacitete. Jedino da se Evropa uključi u proizvodnju, možda i hoće, čitam da su Evropljani ppzdli i da kreću u pregovore sa Putinom. Ako se to i desi, opet mora da prođe neko vreme.

Koliko citam po fra vestima : problem sa Pfizerom pare izmedju ostalog vezane za pitanje da li u toj vecoj bocici ima 5 ili 6 vakcina, Pfizer naplacuje sest a svi tvrde da je nemoguce izvuci sest nego budu pet. Italijani su ih tuzili sudu zbog kasnjenja i neispunjavanja obaveza po ugovoru

Drektor Moderne (francuz inace) se izjasnio prilicno otvoreno u jednom itv - ispricao kako je evropska unija letos donela odluku da forsira tj finansira tj naruci i plati unapred najveci broj buducih vakcina ubedljivo najvise kod Pfizer-a jer je za tu vakcinu proizvodnja za evropu trebala da se obavlja u fabrici  u  evropi tako da se bar deo para vraca u EU, a minimalno su narucili i platili unapred Modernu. Kaze direktor Moderne da sada kada Pfizer zeza EU , smanjuje isporuku, dize cenu i slicno evropa pokusava da naruci vise od Moderne ali sada i Moderna hoce da digne pocetnu cenu jer su uvredjeni sto u polazu nisu imali isti status nego je Pfizer bio izuzetno favorizovan pa su zbog mnogo vece kolicine para u polazu tj pre i mogli prvi da prireme vakcinu a i dobiju odobrenje.

Inace Pfizer ima reputaciju iz proslosti vezanu za ogromnu farmaceutsku prevaru iz 2009 godine i jednu drugu iz mislim 2005 (pise na wikipedija takodje o tome proverila sam).

Na moje iznenadjenje jer to nisam nigde procitala i Astra Zeneka je na spisku firmi vezanih za velike prevare, vise puta.

 

Monney monney

 

Bas me interesuje da vidimo kako ce evropa da se izvuce iz ovoga 

Btw - da li je nestasica i kasnjenje Pfizer vakcina i u USA ili oni imaju sve po planu ?

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 

 

 

51 minutes ago, ciao said:
Koliko citam po fra vestima : problem sa Pfizerom pare izmedju ostalog vezane za pitanje da li u toj vecoj bocici ima 5 ili 6 vakcina, Pfizer naplacuje sest a svi tvrde da je nemoguce izvuci sest nego budu pet.

... 

Btw - da li je nestasica i kasnjenje Pfizer vakcina i u USA ili oni imaju sve po planu ?

 

 

Glede Pfizera ima i ova priča, donekle u suprotnosti sa gornjom [emoji848]

 

Po ovome ispada da je njih neko pelješio...

 

Ukratko:

 

 

Quote

 

Pfizer will ship fewer COVID-19 vaccine vials to the US after extra doses were discovered.The company has pushed the FDA to formally acknowledge the extra doses found in each vial.Some pharmacists say they're still struggling to extract the extra doses.Visit Insider's homepage for more stories.

 

Last month, pharmacists across the US found a pleasant surprise when they discovered that the vials of Pfizer's COVID-19 vaccine contained extra doses.

 

As a result, Pfizer will now ship fewer vials of vaccine to the US to account for that, according to a New York Times report. The pharmaceutical company has committed to providing 200 million vaccine doses to the US by the end of July. The extra doses found in the initial allocations will now count toward that number.

Edited by fancy
Link to comment
Share on other sites

Prošao sam pre sat vremena pored ulaska u sajam (išao sam do galerije (tc u BG na H2O)) i oni koji znaju kako sad taj deo izgleda, ima semafor gde je nekada bio home centar. Levo se skreće na ulaz u kompleks sajmista i prolazi kroz naplatu rampu. E, dok sam čekao na semaforu, pogledam levo a ono red ljudi koji čekaju na vakcinu počinje jedno 30m pre prolaska kroz te rampe za ulaz u sajam. Vakcina se daje u hali 11. To je okvirno oko 300-400m odatle.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Ako ume neko da mi odgovori. 

 

Naime, supruga je počela da kašlje, a zatim ja. Onda je ona jedan dan imala blago povišenu temperaturu zatim ja. Treci dan od izbijanja simptoma urađen mi je brzi test - negativan. 

 

Nakon toga dobijamo oboje dijareju, kašalj se nastavlja, a 7 - 8 dan supruga dobija jaku glavobolju, koja nije konstantna, ali kaže da stalno oseća pritisak u glavi, a povremeno je baš jako zaboli, naročito na pokrete ili kašalj. 

 

Radili smo krvnu sliku, krvna slika je manje više uredna supruzi blago povišeni leukociti i neutrofili, a crp jednom 8 jednom 25 posle 5 dana. 

 

Supruga je 8i dan od izbijanja simptoma, uradila ECLIA serološki test, negativan. 

 

Da li je moguce da je ovo ipak korona? 

Edited by Baron23
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Baron23 said:

Ako ume neko da mi odgovori. 

 

Naime, supruga je počela da kašlje, a zatim ja. Onda je ona jedan dan imala blago povišenu temperaturu zatim ja. Treci dan od izbijanja simptoma urađen mi je brzi test - negativan. 

 

Nakon toga dobijamo oboje dijareju, kašalj se nastavlja, a 7 - 8 dan supruga dobija jaku glavobolju, koja nije konstantna, ali kaže da stalno oseća pritisak u glavi, a povremeno je baš jako zaboli, naročito na pokrete ili kašalj. 

 

Radili smo krvnu sliku, krvna slika je manje više uredna supruzi blago povišeni leukociti i neutrofili, a crp jednom 8 jednom 25 posle 5 dana. 

 

Da li je moguce da je ovo korona? 

vrlo moguce, dovoljno je da se jedno od vas dvoje testira, sad je proslo dovoljno vremena da bilo koji test potvrdi prisustvo virusa ako je u pitanju korona.

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, djura.net said:

vrlo moguce, dovoljno je da se jedno od vas dvoje testira, sad je proslo dovoljno vremena da bilo koji test potvrdi prisustvo virusa ako je u pitanju 

Obrisati, greška. 

Edited by Baron23
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Baron23 said:

Sad vidim da ne napisah radila je supruga test na antitela, negativan, ali simptomi i dalje tu, kašalj pre svih. 

prerano je raditi test na antitela samo 3 dana posle simptoma, zato kazem da je sad, 7-8 dana posle prvih simptoma zgodan momenat za uraditi bilo koji test,
ovi antigenski nisu uopste tako skupi i mogu se uraditi i u privatnim labovima. i uopste ne morate oboje da radite test, dovoljno je da se samo kod jednog od vas utvrdi prisustvo/odsustvo virusa.

Link to comment
Share on other sites

EU narucivanje vakcina: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/public-health/coronavirus-vaccines-strategy_en

 

Quote

AstraZeneca

On 14 August, the European Commission reached a first agreement with the pharmaceutical company AstraZeneca to purchase a potential coronavirus vaccine, as well as to donate or re-direct vaccines to other European or other lower and middle-income countries. On 27 August, the first contract that the Commission negotiated on behalf of the EU Member States with a pharmaceutical company entered into force following the formal signature between AstraZeneca and the Commission. AstraZeneca’s vaccine candidate has already entered large-scale Phase II / III clinical trials after achieving promising Phase I / II results in safety. Once the vaccine is proven safe and effective against the coronavirus, the Commission has agreed to purchase 300 million vaccine doses on behalf of Member States, with an option for an additional purchase of 100 million doses.

 

Quote

Sanofi-GSK

On 18 September, a second contract between Sanofi-GSK and the European Commission entered into force. Once Sanofi-GSK vaccine has proven to be safe and effective against COVID-19, the contract will allow all EU Member States to purchase up to 300 million doses of the vaccine.

 

Quote

Johnson & Johnson

On 7 October, the European Commission approved a third contract with a pharmaceutical company, Janssen Pharmaceutica NV, one of the Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson. Once the vaccine has proven to be safe and effective against COVID-19, the contract allows Member States to purchase vaccines for 200 million people. They will also have the possibility to purchase vaccines for an additional 200 million people.

 

Quote

CureVac

On 19 November, the European Commission approved a fifth contract with the pharmaceutical company CureVac. The contract provides for the initial purchase of 225 million doses on behalf of all EU Member States, plus an option to request up to a further 180 million doses,

 

Quote

BioNTech-Pfizer

 

On 11 November 2020, the European Commission approved the contract with a pharmaceutical company, BioNTech-Pfizer, which provides for the initial purchase of 200 million doses on behalf of all EU Member States, plus an option to purchase up to a further 100 million doses,

8 January 2021

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_9

Quote

The European Commission today proposed to the EU Member States to purchase an additional 200 million doses of the COVID-19 vaccine produced by BioNTech and Pfizer, with the option to acquire another 100 million doses.  

This would enable the EU to purchase up to 600 million doses of this vaccine, which is already being used across the EU.

The additional doses will be delivered starting in the second quarter of 2021. 

 

Quote

Moderna

On 25 November 2020, the European Commission approved contract with Moderna to purchase a potential vaccine against COVID-19. The contract provides for the initial purchase of 80 million doses on behalf of all EU Member States, plus an option to request up to a further 80 million doses, to be supplied once a vaccine has proven to be safe and effective against COVID-19. On 15 December 2020, the Commission decided to purchase 80 million additional doses once authorised.

 

 

stanje 8.1.:

Quote

The Commission is negotiating intensely to build a diversified portfolio of vaccines for EU citizens at fair prices. Contracts have been concluded with AstraZeneca (400 million doses), Sanofi-GSK (300 million doses), Johnson and Johnson (400 million doses ), BioNTech-Pfizer 600 million doses, CureVac (405 million doses) and Moderna (160 million doses). The Commission has concluded exploratory talks with the pharmaceutical company Novavax with a view to purchasing up to 200 million doses.

 

 

dakle:

1. ugovor potpisan s AstraZeneca 14.8.2020, za 300+100 miliona doza = 400 miliona doza

2. ugovor potpisan s Sanofi-GSK 18.8.2020. na 300 miliona doza

3. ugovor potpisan s Johnson and Johnson 7.10.2020 na 200+200 miliona doza = 400 miliona doza

4. ugovor potpisan s BioNTech-Pfizer 11.11.2020 na 200+100 miliona doza = 300 miliona doza

5. ugovor potpisan s CureVac 19.11.2020. na 225+180 miliona doza = 405 miliona doza

6. ugovor potpisan s Möderna 25.11.2020 na 80+80 miliona doza = 180 miliona doza

 

8.1. potpisan dodatni ugovor s BioNTech-Pfizer na dodatnih 200+100 miliona doza = 300 miliona doza , sto je sad ukupno 600 miliona doza.

 

 

Quote

Novavax

On 17 December 2020, the Commission concluded exploratory talks with the pharmaceutical company Novavax, with a view to purchasing its potential vaccine against COVID-19. The Novavax vaccine is a protein subunit product already in phase 3 clinical trial stage. The envisaged contract would provide for the possibility of all EU Member States to initially purchase 100 million doses, followed up by 100 million additional ones.

Valneva

On 12 January 2021, the Commission concluded exploratory talks with the pharmaceutical company Valneva with a view to purchasing its potential vaccine against COVID-19. The envisaged contract with Valneva would provide for the possibility for all EU Member States to purchase 30 million doses, and they could further purchase up to 30 million more doses.

 

 

Inace, P&B su EU prvobitno ponudili 400-500 miliona doza, ovi potpisali ugovor na 200+100 miliona doza.

Moderna je prvobitno ponudila EU  miliona doza, ovi potpisali ugovor na 60+miliona doza.

 

Prica je da je upravo Sanofi-GSK uticao da se ne potpisu veci ugovori s ove dve kompanije, kao i da se ni ne pocnu razgovori s Novavax.

Edited by wwww
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Slavisa iz Tavankuta said:

U Francuskoj mi uletelo parce gvozdja u gornji deo noge, odvezli me u hitnu i rekli da sacekam u cekaonici to je bilo 16h stigao sam na red u 22h a bio sam 3. u cekaonici kad sam stigao, svi koji su dosli posle mene su presli pre mene.

Onda u sajcarskoj covek o kojem sam se starao je dobio napad i poceo da se trese, da mu curi tecnost na usta. Pozvao sam hitnu pomoc, dosli su, odneli u bolnicu, u hodniku sam cekao sa njim oko 4h dok prvi doktor nije dosao da pita sta je. 

Ajd sto ja nisam odmah presao u Francuskoj, jer nemam drzavljanstvo, ali ovaj covek Svajcarac i isto. 

Ilegalac, znaci.

 

LM, silji dete plajvaz:

 

Quote

 

Monsieur ambassadeur son excellence,

Slavisha de Tavancut est immigrée illégale

Cordialement,

Kronostime

 

 

 

BUZacDF.gif

 

Nes` mi ga ti setati tamo-amo.

:s_d:

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

  • Eddard featured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...