Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

2 hours ago, Edward Coke said:

Neću se vakcinisati. Vakcina kao medicinsko sredstvo nije prošla bioetički minimum od 2 godine od početka rada na njoj do početka primene, nego medicinski eksperiment. Bioetički minimum je sastavni deo ljudskog dostojanstva kao takvog, a podvrgavanje bilo kog lica medicinskom eksperimentu bez njegovog izričitog pisanog pristanka nakon što je o učešću o eksperimentu obavešteno je mučenje po članu 7 Pakta o građanskim i političkim pravima. Ovijedo Protokol o biomedinskom istraživanju Saveta Evrope na Ovijedo Konvenciju o ljudskim pravima i biomedicini za učešće u medicinskom eksperimentu postavlja uslove da učešće u eksperimentu ne bude kršenje ljudskih prava jeste da lice o učešću u eksperimentu bude obavešteno i da na osnovu toga da izričiti dobrovoljni pisani pristanak. Od zabrane mučenja, nečovečnog i ponižavajućeg postupanja nema odstupanja, ni po Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima ni po Paktu o građanskim i političkim pravima ni po Ustavu Republike Srbije. Dodatno, vakcina protiv COVID 19 je u ALIMS-u dobila privremenu, a ne trajnu dozvolu. 

 

Ako se ne varam, jos nisu poceli da dovlace ljude protiv njihove volje da se vakcinisu.

 

Drugo, Oviedo Convention kaze i ovo:

 

"The Convention recognises the importance of promoting a public debate and consultation on these questions. The only restrictions are those prescribed by law and which are necessary in a democratic society in the interest of public safety, for the prevention of crime, for the protection of public health or for the protection of the rights and freedoms of others. "

 

Prevod:

Konvencija prepoznaje važnost promocije javne rasprave i konsultacija o ovim pitanjima. Jedina ograničenja su ona propisana zakonom i koja su neophodna u demokratskom društvu u interesu javne bezbednosti, radi sprečavanja kriminala, zaštite javnog zdravlja ili zaštite prava i sloboda drugih.

 

Pandemija/vakcinacija bi potpadale pod "zastitu javnog zdravlja"

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, Akiro said:

Covid nije pokazao nikakve simptome so far, ali karantin u maloj sobi jeste. Odgledah za nedelju dana maltene ceo Van Dammeov opus. Supruga još gore, gleda Friendse. Dok je bio samo lockdown gledali smo eskapizam u vidu kompletnog opusa Star Treka, Star Gatea i Star Warsa. Sada u karantinu gledamo debilizam. Dobro da karantin traje samo još par dana inače bih došao i do Golan-Globus produkcija. Bar se uz ovo brzo zaspi pa brže prođe i vreme.

dok niste krenuli da gledate Trenutak istine, dobro je:classic_biggrin:

 

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

47 minutes ago, urosg3 said:

Nemoj da se ljutiš, mi smo krivi...

 

Ne ljutim se, samo se nerviram. Nervira me ćutanje. Ti i ja da izađemo i protestvujemo, uhapsili bi nas, jer smo pojedinci, nepoznati javnosti. Ali kada bi o ovome progovorile sve opozicione stranke, svi lekari "Ujedinjeni protiv kovida" bilo bi drugačije. Razumeš me 🙂  

 

Ja ne mogu da verujem da ON daje ovakvu izjavu a vakcinacija traje nepunih mesec dana. I kako se to napraviše redovi na Sajmu? 

 

Ko prati medije, bilo štampane, bilo elektronske ili internet zna da se vakcina prima i po Domovima zdravlja. 

 

Usput, ti redovi na Sajmu su idealno mesto za širenje virusa, pa i ovog novog soja koji je verovatno stigao i do nas.  

 

 

29 minutes ago, John Terry said:

 

Zar nisu nabavili milion kineskih vakcina? To je za pola miliona ljudi. Koliko se vakcinisalo do sad?

 

Do juče u 22.00. vakcinisano je oko 85.000 ljudi. Ne znam današnji broj.

 

Imamo tri vakcine- Fajzer, Sputnik V i Sinopharm-kinesku. Prema navodima medija, količina tih vakcina je manja od one najavljene. 

 

Srbija je zvanično dala 4000 vakcina Severnoj Makedoniji. Koliko je još nekima dato nezvanično? 

 

Ne znam, razmišljam o svemu.  Stvarno mislim da će u jednom trenutku zaustaviti vakcinaciju, kako bi sačuvali vakcine za revakcinaciju.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Sunshine State said:

 

Pandemija/vakcinacija bi potpadale pod "zastitu javnog zdravlja"

Da, tu sad možemo da teramo mak na konac, pa da se natežemo ko propisuje granicu gde počinje javno zdravlje, i ko može da ugrozi integritet pojedinca u ime toga. Na kraju krajeva ne sumnjam da će se ova pandemija lako, bez ikakve rasprave podvesti pod potrebu zaštite javnog zdravlja, pa ako političkoj eliti bude išlo na polzu, da se posledično ozakoni i vakcinisanje. Ne sporim da je to moguće, ali to može da nosi i posledice.
Videćemo.

3 minutes ago, CheshireCat said:

Ima Uroš više instanci na ovom forumu. :lol_2:

Dobro de, pssst!!!!
Šalim se naravno, nemam niti želim da imam. Podnosite me ovakvog kakav sam, pa da se družimo. Ako i ukoliko nešto krene naopako, pa cool, krenulo je i na blogu naopako, naši se putevi razišli, tako da sve je ok. Valjda i njima bez mene, a i meni bez njih...
Stvarno ne pišem tamo pod drugim nickom neću ni ovde 🙂

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Devojka Luke Razića said:

 

Ne ljutim se, samo se nerviram. Nervira me ćutanje. Ti i ja da izađemo i protestvujemo, uhapsili bi nas, jer smo pojedinci, nepoznati javnosti. Ali kada bi o ovome progovorile sve opozicione stranke, svi lekari "Ujedinjeni protiv kovida" bilo bi drugačije. Razumeš me 🙂  

 

Ja ne mogu da verujem da ON daje ovakvu izjavu a vakcinacija traje nepunih mesec dana. I kako se to napraviše redovi na Sajmu? 

 

Pa mislim da vidi da mu prolazi, u tome je kvaka. Nema u predsedničkim ovlašćenjima ni stavka "nabavka vakcina" ni "nabavka respiratora" ali bogami nema ni "groblja će nam biti mala" a ponajmanje "termin za šetanje kućnih ljubimaca"

A sve navedeno - prolazi. I to bez naročitih otpora da se razumemo, čak i neki normalan svet, pa i ovde postaje apologeta pristupa "čvrsta ruka" i "svi kao jedan" . Što je valjda donekle i prirodno, đavo će ga znati. Što meni, tebi i pojedinima sve vrišti protiv podaničkog mentaliteta priklanjanju političkom autoritetu u pandemiji je usputna senka eto sitna neprijatnost.

Mnogo krupnija neprijatnost je što društvo regresira i imamo to što imamo, istovremeno imamo i decu, to mene svrbi. Za nas je ionako kasno, mi smo svoje bitke vodili i izgubili.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Meni negde ostalo da je stiglo 500k doza kineske. Kako je krenulo poslednjih dana, mislim da će i to brzo da se potroši. "moja" druga doza je za 21 dan. Valjda znaju šta rade. [emoji849]
@uros3g
Hvala na dobrodošlici. Uvek sam za zezanje (makar i na moj račun).[emoji3]
@stray_cat potpisuje se formular sa ličnim podacima i štiklira kockica "saglasan" za vakcinaciju.


Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Rekorderi:

 

Fines totaling €52million issued for coronavirus measures violations

January 21, 2021 CORONAVIRUS, FEATURED 2 Comments

 

Greek Police (ELAS) has issued a total of 232,000 fines from the start of the pandemic in March 2020 until the end of the year. The fines total the exorbitant amount of 52 million euros.

Head of Greek Police Mihalis Karamalakis said on Thursday that ELAS has conducted 8.5 million checks around the country for the implementation of the government’s measures to stop the spread the coronavirus since last year.

 

A trude se i po drugim pitanjima, vezanim za lockdown, da obore sve rekorde. Ostaje ljuti lockdown sa sve policijskim časom i prijavom izlaska iz kuće do daljeg na snazi, izuzev što će možda 1. februara otvoriti i srednje i visoko obrazovanje. Kafići teško da će pre 1. marta smeti da otvore. Sam ljuti lockdown je od 6. novembra na snazi, ali su i pre toga bila ozbiljna ograničenja na snazi. Kafići, više se i ne sećam tačno, su valjda još negde početkom oktobra zatvoreni. Ide otprilike opsada Sarajeva, pa opsada Lenjingrada, pa grčki lockdown. (nije ni u kom slučaju namera da dezavuišem prve dve navedene tragedije, ali hoću da istaknem grčko preterivanje)

 

Bar im je Evropska unija odbila incijativu za uvođenje sertifikata o vakcinaciji, koju su braća Grci podneli.

 

Ne znam šta hoće više. Ako im je cilj bio da padnu ispod dva posto novozaraženih, postigli su ga. Od oko 32.000 testiranih (PCR+Antigen) u zadnja 24 sata su 1.8% novozaraženi. Podaci za danas (petak): 585 novozaraženih. 28 smrtnih slučajeva i 288 intubiranih.

 

P.S. Da dodam na bisere grčke policije: Ovde u kraju kaznili su sa po 300 Eura dva rođena brata, zato što su se u istim kolima vozili, iako žive u dva različita domaćinstva - kuća do kuće. N valja anarhija kod nas, ali ovi ga stvarno malo preteraše. Još će ući u Guinessovu knjigu rekorda.

Edited by Akiro
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Predsednikovo danasnje izlaganje o teskoj borbi za vakcine znaci dve stvari:

 

1) moz' se pozdravimo sa zapadnjackim vakcinama - cao zdravo Fajzer-Drajzer i Astralna projekcijo; ko se vakcinis'o - vakcinis'o se;

 

2) vakcina ce, naravno, biti, jer Srbija uvek pobedjuje, ali samo kineske i mozda ruske i to ako ih mi budemo pravili (specifikacija je kod Loncara).

 

Nemam ja nista protiv da imamo samo jednu vakcinu (nebitno koju), samo da je imamo u dovoljnim kolicinama. 

 

Edit: moz' da znaci i trecu stvar koja je i najrealnija - Covax sistem je puk'o.

Edited by Antizemljaš koji lebdi
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, AgroLaki said:

Rece AVko da Kine krece u masovnu imunizaciju tako da ne verujem da ce i kineske biti uopste. 

 

Ma bice otuda sigurno, iz vise razloga. Nego je ovo izlazna strategija za zapadnjacke i za krah Covaxa...A taman smo im i pare dali, pu...

Link to comment
Share on other sites

@Harmonika od svih ovih ljudi iz struke, ja imam najviše poverenja u Šeklera 

 

https://rs.n1info.com/vesti/novi-soj-korone-hara-britanijom-naucnici-u-srbiji-ga-jos-nisu-registrovali/

 

@Antizemljaš koji lebdi ni ja ne bih imala ništa protiv jedne vakcine, ali da ta vakcina bude dostupna i za one koji npr ne mogu da prime kinesku. 

 

Kako vreme prolazi, plašim se da ćemo i u 2022.ući sa maskama. 😞    

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Devojka Luke Razića said:

@Harmonika od svih ovih ljudi iz struke, ja imam najviše poverenja u Šeklera 

 

https://rs.n1info.com/vesti/novi-soj-korone-hara-britanijom-naucnici-u-srbiji-ga-jos-nisu-registrovali/

 

@Antizemljaš koji lebdi ni ja ne bih imala ništa protiv jedne vakcine, ali da ta vakcina bude dostupna i za one koji npr ne mogu da prime kinesku. 

 

Kako vreme prolazi, plašim se da ćemo i u 2022.ući sa maskama. 😞    

 

Hoces da te @urosg3 blokira? 😄

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

😄 Neće. @urosg3 i ja smo stari, stari drugari- mislim da se poznajemo oko 30 godina, godina manje, godina više, uživo, naravno.

 

Mislim da već peti put ovde ponavljam da mi je dosta korone, maski, distance... 

 

Želim normalno da idem u kafić, da ne razmišljam koji je razmak između stolova. Želim da se družim sa širom porodicom, sa prijateljima. 

 

Predugo sve ovo traje. 

  

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, Harmonika said:

I ja verujem Sekleru, i gotivim ga, ne znam sta mi zelis reci..i za brazilsku kazu da je zajebana, africku..dokle bre vise

 

Kažem da verujem Šekleru u vezi ovog novog soja virusa

 

„Da bismo povećali verovatnoću da nađemo taj novi oblik, mi smo se koncentrisali na putnike koji su došli iz inostranstva i koji su oboleli ili su oboleli nešto kasnije. Dakle, u toj grupi tražimo mutirani oblik i za sada ga nismo našli“, rekao je virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu Milanko Šekler. "

 

A što se vakcina tiče, jedino ne mogu da primim kinesku. Sada se dvoumim da dopunim ono moje izjašnjenje o vakcini- dodala bih Astra Zeneku. 

Link to comment
Share on other sites

@Eddard i ostali ukljuceni u ivermektin diskusiju:

 

Controversy Flares Over Ivermectin for COVID-19

 

"The National Institutes of Health (NIH) has dropped its recommendation against the inexpensive antiparasitic drug ivermectin for treatment of COVID-19, and the agency now advises it can't recommend for or against its use, leaving the decision to physicians and their patients."

 

Nacionalni institut za zdravlje (NIH) odbacio je svoju preporuku protiv jeftinog antiparazitskog leka ivermektina za lečenje COVID-19, a agencija sada savetuje da ne može davati preporuke za ili protiv njegove upotrebe, prepuštajući odluku lekarima i njihovim pacijentima .

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Veoma interesatna analiza, ispada da sa najstrozim lockdownima Kalifornija ima losije rezultate nego Florida koja osim onog pocetnog lockdowna od 6 nedelja, sve ovo vreme funkcionise sa minimalnim merama (ni maske nisu obavezne) a ima daleko stariju populaciju nego Kalifornija. Cak i ako uzmemo u obzir da Kalifornija u odredjenim delovima ima vecu gustinu naseljenosti, moramo da uzmemo u obzir da Florida ima mnogo vise turista, zato sto nema mere.

 

Two states, two VERY different COVID tactics.... but the same depressing result: California ordered strict lockdowns, while Florida 'trusted common sense' and now both have nearly identical case rates, hospitalizations and deaths

 

Naslov texta je tendeciozan, jer statistika unutra pokazuju da rezultati nisu isti, tj da Florida prolazi mnogo bolje.

Ovde nemamo ni mentalitet da uzimamo u obzir....

Link to comment
Share on other sites

  • Eddard featured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...