Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

Just now, Angelia said:

Odlicno! Ja jos cekam da mama dobije poziv, nemam pojam sto traje tako dugo ali kod nas ne daju bez poziva.

Samo nemoj da drzimo dah jos par nedelja :classic_biggrin:

 

Nisam sigurna koliko je to dobro ili lose. Ovde znam ljude pozitivni otisli kuci, odsedeli u kuci to sto trebaju, nista strasno, lekara nisu videli....

i svi ti pregledi im nisu ni nedostajali. Mozda ti osecas da ti nedostaju zato sto znas da ih u SR rade?

 

Sad kad sam prosla bez problema - ne nedostaju mi! Dok je trajalo, nije mi bilo svejedno, jer nisam imala pojma sta se desava.

 

No, vidim da se i ovi sto su stigli do lekara u Srbiji bune.....tako da "jos se nije stvorio onaj sto je svetu ugodio!"

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, Sunshine State said:

Pa ti rece da si bio i kod lekara, mislim poslusali ti i pluca, ako se ne varam?

 

I to sve zato jer si jedan dan imao temperaturu - znas kad bi to ovde uradili u takvom slucaju? Nikad!!! Ne bi ni stigao do doktora, osim ako slazes da imas simptome koji su za bolnicko lecenje.

 

 

Bio u cetvrtak 14.01. dan nakon jedine temperature. Poslali na laboratoriju ali nisu mi merili CRP. Rekli mi nije ti nista.

 

Ok, u petak izgubim miris, u subotu odem i onda me testirali, i to se cudila ova doktorka sto me odmah nisu testirali. Od tad sam zvanicno u karantinu. Do sledeceg petka. Dakle, meni je ovo zvanicno 10. dan bolesti (nakon simptoma) a po papirima sedmi.

 

Verujem ti da kod tebe ne salju kod lekara za to. Ali nisu ni ovde sjajni, ja sam insistirao na nekim stvarima, a recimo D-dimer ne rade ovde, a to moze da ukaze na zgrusavanje i trombozu. Sve zavisi kod kog lekara se padnes.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Sunshine State said:

Jeeee, sad mi mama pise: "Cao, primila sam vakcinu!"

 

Nisam ni znala da ce ici - bila je prijavljena, nije jos bila pozvana, ali su javili da ce u njenom DZ danas biti vakcinacija, pa otisla i primila.

Sad malo lakse disem 🙂 Jos drugu dozu, pa ce biti ok....a i ja sam prelezala, pa joj i ja (valjda) necu moci preneti. 

Drago mi je za mamu. I moji su jutros. Prijatno iznenadjena tako brzim procesom . Prekjuče prijavljeni, juče pozvani, danas vakcinisani. Da mi je neko rekao da će biti ovako uspešno u Srbiji, čudno bi ih pogledala. Bravo za koga god je zaslužan za tu organizaciju tamo. 

  • Like 3
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, John Terry said:

 

 

Bio u cetvrtak 14.01. dan nakon jedine temperature. Poslali na laboratoriju ali nisu mi merili CRP. Rekli mi nije ti nista.

 

Ok, u petak izgubim miris, u subotu odem i onda me testirali, i to se cudila ova doktorka sto me odmah nisu testirali. Od tad sam zvanicno u karantinu. Do sledeceg petka. Dakle, meni je ovo zvanicno 10. dan bolesti (nakon simptoma) a po papirima sedmi.

 

Verujem ti da kod tebe ne salju kod lekara za to. Ali nisu ni ovde sjajni, ja sam insistirao na nekim stvarima, a recimo D-dimer ne rade ovde, a to moze da ukaze na zgrusavanje i trombozu. Sve zavisi kod kog lekara se padnes.

 

Sad me zezas?! 

Ocekujes da nekom ko je imao jedan dan temperaturu rade, rutinski, d-dimer, cija je cena oko 15 eura?

Pomnozi to sa brojem pozitivnih, pa mi reci da li je realno da se to u Srbiji uradi svakom pacijentu??

 

Hej, ja mesecno placam 700 eura za zdravstveno, a lekara nisam uspela da vidim tokom svoje korone!

Edited by Sunshine State
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Sunshine State said:

 

Sorry, ko hvali srpsko rukovodstvo i gde?! Moze quote, bilo gde, bilo koji post? Hvala!

 

Broj umrlih med. radnika uoravo i ima veze s onim sto pisem - koliko je pacijenata pregledano u SRB (cak i kontrolni pregledi), a koliko u NL? Pa koliko lekara treba da prati 10000 hospitalizovanih (SRB), a koliko treba za 2500 (NL)? Da nije i to, mozda, uticalo na broj umrlih zdravstvenih radnika, uz tradicionalno losu organizaciju (cak i u najnormalnijim uslovima)?

 

Molim bez politike i politicara, pricamo o medicinskim aspektima pamdemije, uopste me to srpsko uvlacenje politike u svaki razgovor ne interesuje!

 

Ma i ovde u Kanadi su proveli sve mjere prije svega da doktori zastite svoju guzicu, a ne da se zastiti stanovnistvo, tako je otkazano na hiljade raznih operacija, tako da su sada u tolikom zaostatku da ko zna kada ce to da stignu, pregledi su preko telefona, tako da ako imas neke druge probleme osim korone, onda tek pocinju problemi.

O opstem vakcinisanju stanovnistva jos nema govora, za sada samo prioretne grupe, jer nema dovoljno vakcina, isporuka iz Amerike ide sporo, a da se naruce kineske ili ruske, to naravno nije moguce zbog politike.

Edited by Amigo
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, John Terry said:

Očekujem. I očekujem da me ne vozaju na 10 strana bolesnog. 

Plaćam svakog meseca zdravstveno a 10 godina nisam bio kod lekara, i sad će da štede na meni?

Mislim ok, kod tebe je još gore ali nisu ni ovi zlatni.

 

To ti kazem!

 

P.s. ja  nisam bila kod lekara od februara 2014. (7 godina), pa racunaj - u kasu se od mene slilo skoro 60 000 eura....mogli su mi bar krv izvaditi, ne?

 

p.p.s. godisnje ginekoloske preglede obavljam u Srbiji, jer u Nemackoj nece da urade ultrazvuk, osim ako postoji indikacija ili da platis 50 eura (u Srbiji je to deo redovnog pregleda). Imam dugogodisnju Dr u Srbiji, pa odradim kod nje

 

No, nek sam ja "pretekla", alal im  sve pare 😄

Edited by Sunshine State
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, fancy said:

 

Easy tigress, nisam te ni imao na umu emoji41.png

 

"Polako sa pohvalama Srbiji". (Za početak)

 

 

A za kraj - neko sasvim drugi.

 

Sent from my phone using their app

 

 

 

O

 

 

 

@Kronostime

Di si, kad si najpotrebniji?? Treba mi neki od tvojih mimova, gifova, videova da odgovorim Fensiju!

Onaj gde Neda, u "Ko to tamo peva", kaze:"Je li cica, sta s' se ti navrz'o na njega?"

Link to comment
Share on other sites





 
U mom malom mistu moze - svi matoriji, koji su i nepozvani otisli, su vakcinisani.


Dobila mama poziv za sutra, tako da rešeno [emoji4].

Elem, @Sunshine State, ponekad me začuđuješ. Znaš kako funkcioniše zdravstveni sistem, nije to neki tamo akcijski fond u koji ulažeš, pa kad ti poželiš da sebi nešto kupiš, digneš pare i voziš... U pitanju je solidarni fond, ti u ovom trenutku plaćaš usluge nekom drugom (hvala bogu da tebi ne trebaju sad), a kad tebi zatreba plaćaće za tebe mlado radno sposobno stanovništvo jer u starosti, kad ne daj bože zatreba, tih 700eur mesečno jedva da pokrije jedan MRT, a kamoli par dana ležanja u bolnici. Drugo, koje ćeš usluge moći da koristiš ne određuješ ti kao u robnoj kući, već lekar. A ja ipak malo više poverenja imam u nemački sistem i lekare (pa i u holandski) nego u srpski, jer postoje evidence based (ok, delimično i troškovima vođeni) razlozi zašto se nešto radi ili ne radi. Lepo je i plemenito to da je u Srbiji svako dobio taj rentgen i laboratoriju, ali je to samo raspipničko trošenje ionako malih resursa, koje je za cenu imalo verovatno život nekoliko desetina lekara i drugih zdravstvenih radnika, kao i ogromnu rupu u zdravstvenom budžetu, a na kraju nisam siguran, čak bih se mogao kladiti, da nije imalo pozitivan uticaj na mortalitet i morbiditet tih istih pacijenata. Ali kontam da u očima pacijenata to izgleda lepo.

Što se tiče vođenja pandemija, Nemačka je mesecima bila primer i vodeća država u svetu po tom pitanju, fejlovali su sad sa vakcinama, ali i to je velikim delom posledica regulatorne birokratije zbog koje ne mogu da uvezu koju hoće vakcinu ko AV od brata Si-ja na dođem ti, već mora da prođe određenu proceduru.

Što se tiče razlika u brojkama između zapada i Srbije, tu nemam valjano objašnjenje, ali mi pada samo jedno - koliko se testira u Srbiji, a koliko na zapadu? Drugo, u Srbiji mnogo više imaš onih koji po prirodi ne idu kod lekara, već svaku bolest odleže na nogama, kao i onih koji su ubeđeni da je korona samo prehlada pa se ni ne javljaju lekaru... Tj. Dunkelziffer je mnogo veći nego na zapadu. A možda ima nešto i do one vakcinacije BSG-om [emoji16]. The truth is out there...
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, Kronostime said:

+slanina+beli luk+rakija+kiseli kupus+dimljeno meso=dugotrajan imunitet.

:s_d:

 

Doneo sam sad u Grčku veliku slaninu, dve velike dimljene šunke, dve goveđe kobaje i par domaćih ajvara. Kiseli kupus i turšiju smo ovde stavili (prvi put u životu postali "domaćini") i iz prve nam je fenomenalno uspelo. Odradili već par podvaraka i sarmi sa našim domaćim kiselim kupusom. A i kao salata ubija kako je dobar. Beli luk u količinama se mediteranean style podrazumeva u gotovo svim jelima. nedostajala je slanina jer u Grčkoj postoji samo slanina u slajsovima za sendviče. Sad smo kompletni.

 

Uzgred, iskvarili smo mačke lutalice koje hranimo. Pored mačje hrane vole one i prebranac i podvarak i slične stvari. Ćak da im daš mačju hranu iz konzerve, više vole domaće. Verovatno zato što su mušterije lokalnog restorana pa promenile navike. Sve primerci od 8 do 12 kila. Čak ni u lockdownu nisu smršale.

  • Like 5
  • Love 1
  • Ha-ha 4
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Eddard said:


 

 

 


Dobila mama poziv za sutra, tako da rešeno emoji4.png.

Elem, @Sunshine State, ponekad me začuđuješ. Znaš kako funkcioniše zdravstveni sistem, nije to neki tamo akcijski fond u koji ulažeš, pa kad ti poželiš da sebi nešto kupiš, digneš pare i voziš... U pitanju je solidarni fond, ti u ovom trenutku plaćaš usluge nekom drugom (hvala bogu da tebi ne trebaju sad), a kad tebi zatreba plaćaće za tebe mlado radno sposobno stanovništvo jer u starosti, kad ne daj bože zatreba, tih 700eur mesečno jedva da pokrije jedan MRT, a kamoli par dana ležanja u bolnici. Drugo, koje ćeš usluge moći da koristiš ne određuješ ti kao u robnoj kući, već lekar. A ja ipak malo više poverenja imam u nemački sistem i lekare (pa i u holandski) nego u srpski, jer postoje evidence based (ok, delimično i troškovima vođeni) razlozi zašto se nešto radi ili ne radi. Lepo je i plemenito to da je u Srbiji svako dobio taj rentgen i laboratoriju, ali je to samo raspipničko trošenje ionako malih resursa, koje je za cenu imalo verovatno život nekoliko desetina lekara i drugih zdravstvenih radnika, kao i ogromnu rupu u zdravstvenom budžetu, a na kraju nisam siguran, čak bih se mogao kladiti, da nije imalo pozitivan uticaj na mortalitet i morbiditet tih istih pacijenata. Ali kontam da u očima pacijenata to izgleda lepo.

Što se tiče vođenja pandemija, Nemačka je mesecima bila primer i vodeća država u svetu po tom pitanju, fejlovali su sad sa vakcinama, ali i to je velikim delom posledica regulatorne birokratije zbog koje ne mogu da uvezu koju hoće vakcinu ko AV od brata Si-ja na dođem ti, već mora da prođe određenu proceduru.

Što se tiče razlika u brojkama između zapada i Srbije, tu nemam valjano objašnjenje, ali mi pada samo jedno - koliko se testira u Srbiji, a koliko na zapadu? Drugo, u Srbiji mnogo više imaš onih koji po prirodi ne idu kod lekara, već svaku bolest odleže na nogama, kao i onih koji su ubeđeni da je korona samo prehlada pa se ni ne javljaju lekaru... Tj. Dunkelziffer je mnogo veći nego na zapadu. A možda ima nešto i do one vakcinacije BSG-om emoji16.png. The truth is out there...

 

 

 

Bold: A jesi video zbog cega sam ja to tako napisala?!

 

Zato sto je Terry napisao da ocekuje da mu odrade d-dimer, jer uplacuje u zdr. sistem. Pa je moj odgovor bio takav - uplacujem i ja, pa ne "dobijam" sve ono sto pozelim (mada, iskreno, mislim da bi uktrazvuk pri ginekoloskom pregledu trebalo da bude standard)

 

Moje iskustvo s koronom je vezano za NL, inace

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Akiro said:

 

Doneo sam sad u Grčku veliku slaninu, dve velike dimljene šunke, dve goveđe kobaje i par domaćih ajvara. Kiseli kupus i turšiju smo ovde stavili (prvi put u životu postali "domaćini") i iz prve nam je fenomenalno uspelo. Odradili već par podvaraka i sarmi sa našim domaćim kiselim kupusom. A i kao salata ubija kako je dobar. Beli luk u količinama se mediteranean style podrazumeva u gotovo svim jelima. nedostajala je slanina jer u Grčkoj postoji samo slanina u slajsovima za sendviče. Sad smo kompletni.

 

Uzgred, iskvarili smo mačke lutalice koje hranimo. Pored mačje hrane vole one i prebranac i podvarak i slične stvari. Ćak da im daš mačju hranu iz konzerve, više vole domaće. Verovatno zato što su mušterije lokalnog restorana pa promenile navike. Sve primerci od 8 do 12 kila. Čak ni u lockdownu nisu smršale.

Tako se ide u samoizolaciju - opskrbljen svim vitaminima.:classic_biggrin:

  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

  • Eddard featured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...