Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

6 minutes ago, John Terry said:

Temperaturu sam imao u sredu uvece. Samo tad.

Skoro asimptomatski, jedan stažista kod nas isto tako, jednu noć temperatura, preznojio se obilno i ništa onda 4. dana izgubi čulo mirisa i ukusa, počne da ga boli glava i opisuje kao da mu malo trnu ruke i noge. To je trajalo par dana, lagano se vratila čula i ništa. Sve ok.

PCR posle negativan, antitela su tu. Eno ga veselo stažira i dalje.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Pletilja said:

Verovali ili ne - pre 2 meseca mi je moja babatetka Nada (84) zapisala na ceduljici da "ima neki lek za stoku protiv metiljavosti" koji leci od korone. Informacija je stigla do nje preko Novog Sada gde ima neke skolske dobro rasporedjene po raznim fahovima a i potomci su im diljem planete. Nadinu ceduljicu sam sacuvala kao kuriozitet vremena korone a i pisana je grafitnom olovkom lepim, skolskim rukopisom moje poslednje zive rodjake.

Nije mi na pamet padalo da eksperimentisem sa "lekom protiv metiljavosti" a i da jeste, u mom gradu nema veterinarske apoteke.

Slucaj "AKiro srece koronmu"me je zaprepastio i uplasio, ako se on nije sacuvao, mi ostali nemamo sanse. Akiru drzim palceve iz sve snage da prodje ovo bezbolno jer tako treba i mora da bude. 

Zamolila sam sina da proceslja podatke o Sinofarm vakcini koja danas stize u S. Nisam se jos prijavila za vakcinu jer sam zbunjena: Fajzer je komplikovan za cuvanje a ovi nasi su smotani pa nisam sigurna da znaju sta rade. Sputnjik nije za onkoloske pacijente pa to otpada. Sinofarm ima prednost jer je radjena od celog virusa ne od fragmenata pa u slucaju mutacije na nekom delu virusa pruza ozbiljniju zastitu, bar tako kazu a i radjena je na klasican nacin i dolazi iz zemlje koja ima visevekovno iskustvo sa imunizacijom. Ako ne bude kontraindikacija u vezi moje primarne dijagnoze, ta vakcina bi bila moj izbor. Volela bih da procitam i vase komentare o mom preliminarnom izboru. 

 

 

Pre neki dan je ovde bio link na ovaj članak :

 

https://medium.com/science-in-serbia-nauka-u-srbiji/kraj-2020-šta-reći-koju-vakcinu-odabrati-3bfd09bffd34

 

sjajan tekst. Ono što je sigurno je da sve vakcine rade posao i da te ni jedna neće ubiti, nijedan ozbiljan doktor nije nikad ništa tvrdio u tom smislu. Pitanje je samo da li su toliko efikasne kao što svaki proizvođač tvrdi za njih. Ja lično sumnjam u ove što ne objavljuju svoje studije o testiranju i što još uvek ne traže dozvolu u EU i SAD a imaju prilično visok nivo efikasnosti. Jednostavno za te vakcine ne možemo naći mišljenje stručnjaka koji nisu iz tih zemalja a da je temeljeno na nekim faktima. S druge strane čak i ako vakcina ne da rezultate možeš opet da se vakcinišeš, ako baš sumnjaš uradiš test mesec dana kasnije i proveriš da li imaš antitela i onda si sigurna da li je vakcina odradila svoj posao. Ako nije odeš na drugu vakcinu.

 

Što se tiče kineske vakcine imamo izveštaj da je efikasna 79% a u emiratima 86%. Ovo su podaci za Sinofarm vakcinu koju ćemo mi dobiti. Međutim vakcina koja je praktično ista kao i ta a proizvodi je Sinovak po rezultatu iz Brazila je efikasna 50% a ranije je bio podatak iz Indonezije da je efikasna samo 65%. To dovodi u sumnju i Sinofarm. No niko ne tvrdi da ove dve vakcine ubijaju ili da ne daju rezultate i to je suština koju svi treba da imamo na umu. Po meni sačekati da završe treću fazu pa kad objave podatke i dobiju dozvole u EU i SAD onda ih tek uzimati u obzir. Do tada svako neka promišlja za sebe.

 

Slično je sa Ruskom i Oksford vakcinom. Rusi tvrde 92% a Oksford se ogradio da je efikasnost od 60-90%. Pa se sad postavlja i tu pitanje kao i kod Kineza kako su moguća tako velike razlike kod vrlo sličnih vakcina.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, urosg3 said:

Skoro asimptomatski, jedan stažista kod nas isto tako, jednu noć temperatura, preznojio se obilno i ništa onda 4. dana izgubi čulo mirisa i ukusa, počne da ga boli glava i opisuje kao da mu malo trnu ruke i noge. To je trajalo par dana, lagano se vratila čula i ništa. Sve ok.

PCR posle negativan, antitela su tu. Eno ga veselo stažira i dalje.

 

Ne znam da li da opet idem u ambulantu...

Link to comment
Share on other sites

 

Police are again breaking up illegal shisha rounds.

Quote

After an operation on Thursday, the police broke up another meeting of young men in a shisha bar on Saturday night. The men did not adhere to the corona rules.

Again the police broke up an illegal shisha round. Late on Friday evening, civil servants from the youth protection patrol checked the "El Padrino" bar in Grevenweg in Hamburg-Hamm - and smelled the smell of water pipes. They asked for reinforcements. According to the police, nine young men sat together in the shop, despite the applicable Corona requirements, without any distance and without face masks. There were also two minors among the men.

 

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, John Terry said:

 

Ne znam da li da opet idem u ambulantu...

Ne bi bilo loše da te neko presluša, rendgen pluća bilo bi još bolje, test najbolje - da znaš sigurno.  Ako to misliš da možeš da iščupaš is sistema, ja bih se obukao i otišao. Čisto radi ukućana i okoline da znam kako da se ponašam.

p.s. ako ti urade test ima @zoe Bg da te utefteri sutradan 🙂

Edited by urosg3
p.s.
  • Like 3
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

[mention=452]Sunshine State[/mention]
 
Hm...nisam ni primetio. Izgleda sam isti slucaj kao i ti. Nemam culo mirisa od sinoc.
 
Sta sledi dalje?
Miruj 7 dana i to je to.
Biće glavobolje, miris se vrati za nekih 6 danas.
Nemoj da se umaraš i rokaj vitamine preporučene.
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Slavisa iz Tavankuta said:

Ne verujem ni jednoj vlasti.

Vakcina nije testirana ni na bolesnim 80+ ljudima pa je ipak daju njima.

Nije testirana na mladjima od 16 pa je ne smeju dati jer nije testirana. Mogu i njima dati pa da prate stanje pa ce  znati kakve rizike da ocekuju.

 

Nije isto s decom i s odraslim ljudima, ni pravno, a ni eticki. U razvijenim zemljama odgovornost za decu pada u prvu ruku na roditelje, a u drugu na drzavu. To nije slucaj s odraslima, cak i kad rade stvari kojima ugrozavaju svoje zdravlje i zivot. Zato drzava moze da oduzme decu roditeljima i smesti ih gde smatra da treba, ali ne moze da oduzme slobodu odraslim ljudima, dok god ne pocine neki zlocin. Ne kazem da je to najbolji od svih sistema, ali za sada nemamo bolji.

Treba da vidis kakve sve metode koristimo moje kolege i ja da bi ”motivisali” veoma dementne ljude da sami zatraze mesto u domu, jer bez licnog zahteva ne ide. Oni koji ne vide nikakav problem da izadju u pidzami da prosetaju u sred ledene zimske noci, tesko ce i razumeti zasto treba da se sele iz sopstvenog doma. Obicno ih onda smestimo na dve nedelje u dom (privremeno moze i na zahtev ovlascenih bliznjih, ali ne i trajno), pa ih onda tamo pitamo kako im je i zele li da ostanu. Oni najcesce i ne znaju gde su, pa se ne protive, a mi to kreativno tumacimo kao pristanak. Jedna baka mi je na uobicajeno pitanje odgovorila da joj se svidja da ostane, jer joj je blizu skola. Nisam je pitala u koji razred ide 🥰.

To ti je objasnjenje zasto niko nema pravo da uskrati vakcinu odraslima, ma koliko bolesni i stari bili. Pitanje je samo o kakvim rizicima ce lekar biti obavezan da ih obavesti. S ovim iskustvom, norvezani ce moci kvalifikovanije nego do sada da informisu potencijalne primaoce vakcine. Ostali mogu da uce na tudjim greskama i da budu zahvalni onima koji su svoje iskustvo nesebicno podelili s drugima. Ili mogu da rade na temelju sopstvenih iskustava, do njih je. Ali ako je drzava odgovorna, nijednom odraslom gradjaninu ne moze da oduzme pravo na sopstvenu odluku, kao sto i svako dete mora da zastiti od eventualne pogresne odluke roditelja.

 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

48 minutes ago, Antizemljaš koji lebdi said:

Ja ne znam kako vi, ali ja ne bih smeo da eksperimentisem sa tim lekom za sugu...Nekako mi bre odbojno to, jos i za stoku. 

Nije samo za stoku. Običan lek protiv parazita. Uzimaju ga lekari za sebe uveliko radi preventive od Corone. Kod nas nije rgistrovan za ljude i imaš jeftinu varijantu za životinje, na Zapadu imaš i registrovane fensi tablete po visokoj ceni. Sadržaj isti. Inače, zbog generalno niske cene i prisustva parazita u tim regionima uveliko je lek na ljudima korišćen po Afrikama i sličnim okruženjima i dao na raznim poljima odlične rezultate. Pri tome, gore nuspojave možeš imati od Aspirina nego od ovoga. Jedina opasnost je da se osetiš suviše komotno i previše opustiš. Ovo ipak nije zamena za vakcinu. Gledajući timeline mislim da se to meni desilo. Imao negativan test, nabavio Ivermektin i počeo preventivno pred put da ga pijem, opustio se i za neke prilike, za koje koristim samo P3R, počeo da koristim KN95 a malo se opustio i oko alkoholisanja ruku pred purnjanje van kuće i po drugim pitanjima protokola. Mislim da je to jedina opasnost ovog leka (a ujedno i vakcine dok ne krene puno dejstvo).

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, vilhelmina said:

 

Nije isto s decom i s odraslim ljudima, ni pravno, a ni eticki. U razvijenim zemljama odgovornost za decu pada u prvu ruku na roditelje, a u drugu na drzavu. To nije slucaj s odraslima, cak i kad rade stvari kojima ugrozavaju svoje zdravlje i zivot. Zato drzava moze da oduzme decu roditeljima i smesti ih gde smatra da treba, ali ne moze da oduzme slobodu odraslim ljudima, dok god ne pocine neki zlocin. Ne kazem da je to najbolji od svih sistema, ali za sada nemamo bolji.

Treba da vidis kakve sve metode koristimo moje kolege i ja da bi ”motivisali” veoma dementne ljude da sami zatraze mesto u domu, jer bez licnog zahteva ne ide. Oni koji ne vide nikakav problem da izadju u pidzami da prosetaju u sred ledene zimske noci, tesko ce i razumeti zasto treba da se sele iz sopstvenog doma. Obicno ih onda smestimo na dve nedelje u dom (privremeno moze i na zahtev ovlascenih bliznjih, ali ne i trajno), pa ih onda tamo pitamo kako im je i zele li da ostanu. Oni najcesce i ne znaju gde su, pa se ne protive, a mi to kreativno tumacimo kao pristanak. Jedna baka mi je na uobicajeno pitanje odgovorila da joj se svidja da ostane, jer joj je blizu skola. Nisam je pitala u koji razred ide 🥰Ali ako je drzava odgovorna, nijednom odraslom gradjaninu ne moze da oduzme pravo na sopstvenu odluku, kao sto i svako dete mora da zastiti od eventualne pogresne odluke roditelja.

 

A ako si u Srbiji drzava ce veselo da ti uskrati pravo na odluku jer joj se moze i da te zatvori u dom adminstrativnom odlukom. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

BTW, hebem ti Coronu, smršaću zbog nje. Ne zato što nemam apetita, ili čula mirisa i ukusa, nasuprot čak, mogao bih kilo jagnjetine pod saćem da čalabrcnem, nego zato što mi gospoja servira porcije i daje na tanjiru na vrata i nemam slobodan pristup šerpi i frižideru.

 

Ne znam koji dan od zaraze danas da računam. Juče na granici su pronašli i neka početna faza je, znači da sam se prekjuče ili nakjuče zarazio (u utorak testiran negativan). Znači trebalo bi da je neki treći ili četvrti dan. Po onima sa granice drugi jer računaju samo trenutak otkrića, ne zaraze. Jedini efekat za sada je da sam urnebesno gladan nečeg nezdravog a dobiću pileću supicu.

  • Like 11
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Akiro said:

BTW, hebem ti Coronu, smršaću zbog nje. Ne zato što nemam apetita, ili čula mirisa i ukusa, nasuprot čak, mogao bih kilo jagnjetine pod saćem da čalabrcnem, nego zato što mi gospoja servira porcije i daje na tanjiru na vrata i nemam slobodan pristup šerpi i frižideru.

 

Ne znam koji dan od zaraze danas da računam. Juče na granici su pronašli i neka početna faza je, znači da sam se prekjuče ili nakjuče zarazio (u utorak testiran negativan). Znači trebalo bi da je neki treći ili četvrti dan. Po onima sa granice drugi jer računaju samo trenutak otkrića, ne zaraze. Jedini efekat za sada je da sam urnebesno gladan nečeg nezdravog a dobiću pileću supicu.

Nešto ovako?

 

  • Love 2
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Akiro said:

BTW, hebem ti Coronu, smršaću zbog nje. Ne zato što nemam apetita, ili čula mirisa i ukusa, nasuprot čak, mogao bih kilo jagnjetine pod saćem da čalabrcnem, nego zato što mi gospoja servira porcije i daje na tanjiru na vrata i nemam slobodan pristup šerpi i frižideru.

 

Ne znam koji dan od zaraze danas da računam. Juče na granici su pronašli i neka početna faza je, znači da sam se prekjuče ili nakjuče zarazio (u utorak testiran negativan). Znači trebalo bi da je neki treći ili četvrti dan. Po onima sa granice drugi jer računaju samo trenutak otkrića, ne zaraze. Jedini efekat za sada je da sam urnebesno gladan nečeg nezdravog a dobiću pileću supicu.

 

Moj tast smrsao 14 kg. Imao 106, sad 92. Ja racunam ako me zakaci, da smrsam i upola - pa sam na konju 🙂

  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Klotzen said:

 

Pre neki dan je ovde bio link na ovaj članak :

 

https://medium.com/science-in-serbia-nauka-u-srbiji/kraj-2020-šta-reći-koju-vakcinu-odabrati-3bfd09bffd34

 

sjajan tekst. Ono što je sigurno je da sve vakcine rade posao i da te ni jedna neće ubiti, nijedan ozbiljan doktor nije nikad ništa tvrdio u tom smislu. Pitanje je samo da li su toliko efikasne kao što svaki proizvođač tvrdi za njih. Ja lično sumnjam u ove što ne objavljuju svoje studije o testiranju i što još uvek ne traže dozvolu u EU i SAD a imaju prilično visok nivo efikasnosti. Jednostavno za te vakcine ne možemo naći mišljenje stručnjaka koji nisu iz tih zemalja a da je temeljeno na nekim faktima. S druge strane čak i ako vakcina ne da rezultate možeš opet da se vakcinišeš, ako baš sumnjaš uradiš test mesec dana kasnije i proveriš da li imaš antitela i onda si sigurna da li je vakcina odradila svoj posao. Ako nije odeš na drugu vakcinu.

 

Što se tiče kineske vakcine imamo izveštaj da je efikasna 79% a u emiratima 86%. Ovo su podaci za Sinofarm vakcinu koju ćemo mi dobiti. Međutim vakcina koja je praktično ista kao i ta a proizvodi je Sinovak po rezultatu iz Brazila je efikasna 50% a ranije je bio podatak iz Indonezije da je efikasna samo 65%. To dovodi u sumnju i Sinofarm. No niko ne tvrdi da ove dve vakcine ubijaju ili da ne daju rezultate i to je suština koju svi treba da imamo na umu. Po meni sačekati da završe treću fazu pa kad objave podatke i dobiju dozvole u EU i SAD onda ih tek uzimati u obzir. Do tada svako neka promišlja za sebe.

 

Slično je sa Ruskom i Oksford vakcinom. Rusi tvrde 92% a Oksford se ogradio da je efikasnost od 60-90%. Pa se sad postavlja i tu pitanje kao i kod Kineza kako su moguća tako velike razlike kod vrlo sličnih vakcina.

 

Meni je nejasno šta znači efikasnost vakcine (da l' se uopšte stvore antitela ili imunitet na neki način, da l' se pređe neka referentna vrednost potrebna da se efikasnost prizna itd). Koliko sam površno iščitao, Englezi i AZ su bili vrlo konzervativni, pa još izračunavali efikasnost po starosnim dobima.

 

Inače, ne znam da l' znate, vakcine na istom principu, Fajzer (turska) i Moderna se razlikuju po tome što je Fajzer 30ml, a Moderna 100ml doza.

 

Ovo što se desilo Akiru me je nateralo da od sutra krenem s vitaminima (ja to ništa nisam pio), ali samo Oligovit, Bevipleks i vitamin C u tabletama i da kontaktiram poznanika veterinara da kupim taj ivermektin.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@stray_cat

 

Što se tiče efikasnosti odnosi se na to da li će delovati. Oksford i Ruska imaju manju efikasnost jer smo mi već dobijali te adeno viruse u prošlosti i postoji mogućnost da ih antitela koja već imamo unište a da ne nateraju naš organizam da proizvede nova anti tela protiv korone. Nisam našao slično objašnjenje za druge dve vrste vakcina odnosno primere.

Link to comment
Share on other sites

  • Eddard featured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...