Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

1 hour ago, Harmonika said:

da, sa tim sto deca posle prenose roditeljima, izgleda da bar 40% zarazenih u psolednje vreme i otpada na ljude koji u kuci imaju skolarce..tako da, ovi idioti su mogli makar neki vanredni raspust da uvedu, dok se ne smiri ali nece ni to..

 

Ovo je tačno. Moja sestra od tetke se ludački pazila, prskala alkoholom, nosila masku svuda, ali avaj... dva školarca od 14 i 15 godina donela koronu, zarazili i nju i njenog muža, a što je najgore i moju tetku od 70 leta... srećom svi su prošli relativno dobro, samo muž nije imao simptome, školarci su imali par dana temperaturu... verovatno je dosta ovakvih slučajeva, klince nije lako naterati da nose masku sve vreme u školi, na odmorima i sl.

 

Za škole im je veliki fejl što nisu prebacili na online, ali nisam ništa drugo ni očekivao od orkova... 

 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Sunshine State said:

 

Pa kad se ti bunis protiv maski!

Da da, to je to 🙂
"... negde, te 2020. godine početak Novembra je, izuzimajući epidemiju Korona virusa, bio uobičajen... Vreme tipično novembarsko, oblačno i sivo, ništa nije ukazivalo na događaje kojima smo savremenici...
Zbog pandemije, beograđani su prvo zamoljeni, pa im je onda propisano da redovno peru ruke, drže distancu, i nose maske koje pokrivaju više od pola lica. Iako je građanima to bilo neobično - rado su i disciplinovano poštovali naređeno u želji da rasterete zdravstveni sistem, da obraduju hrabre eksperte iz Kriznog štaba, od kojih je jedan stručnjak u međuvremenu odlikovan prestižnim ordenom, drugi je postao, potpuno neverovatno ali tačno - ministar, a treći je zajedno sa prvim teniserom sveta otkrivao horizonte lečenja na daljinu iz izvesnog tornja, i sve je bilo u redu. Evropa, ta izvikana i disciplinovana Evropa uopšte nije imala tako dobre rezultate kao Srbija, neke zemlje su počele da ukidaju normalno kretanje građana, iako su i oni nosili maske. Pojedine zemlje su propisale policijski čas, ni maske nisu pomogle. Čak je jedna Austriju potpuno zatvorila svoje građane, sve da nose i skafandere, ali Srbija začudo nije.
Nosile su se maske, ipak su se prale ruke i držala distanca i sve je bilo kako smo želeli do nekog 7. Novembra otprilike...
Taj dan, ostaće nam zapamćen kad su se građani naprasno, ničim izazvano - opustili. Maske su zaboravljene distanca takođe, a bogami i ruke se nisu baš prale, o čemu svedoči rezultat potvrđenih pozitivnih testova tog 17.11. Nepunih 5 hiljada naših sugrađana zaraženo u jednom danu!

Taj izuzetno veliki broj nas obevazuje da još snažnije i duže peremo ruke, držimo još veću distancu i nosimo još više maske, što je jedini način borbe protiv opakog nevidljivog neprijatelja!"

kako mi ide 🙂

  • Like 1
  • Ha-ha 4
Link to comment
Share on other sites

Da se javim,posto se nesto promenillo.Sinoć sam se osećao ok.Danas kada sam ustao osetio sam promenu u disanju.Kao da škripim i da teže dišem.

Otišao sam malopre u kovid ambulantu da mi doktorka posluša pluća.Kažu da to nije gužva a čekao sam sat i po.Nema tu distance.

Doktorka je primetila otežano disanje i prepisala mi je tablete(Durofilin 125mg) i dala uput za laboratoriju za ujutru.

 

  • Tuzno 5
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, sasha arsenal said:

Da se javim,posto se nesto promenillo.Sinoć sam se osećao ok.Danas kada sam ustao osetio sam promenu u disanju.Kao da škripim i da teže dišem.

Otišao sam malopre u kovid ambulantu da mi doktorka posluša pluća.Kažu da to nije gužva a čekao sam sat i po.Nema tu distance.

Doktorka je primetila otežano disanje i prepisala mi je tablete(Durofilin 125mg) i dala uput za laboratoriju za ujutru.

 

 

Jesi ti uopste radio laboratoriju do sad? 

 

@sreta-steta @wrecktangle javljajte kako ste!

Edited by Sunshine State
Link to comment
Share on other sites

Ja sebe shvatam (ili sam barem shvatao) zdravim od kada sam dobio negativan test. I zadnjih par dana sam lagano izlazio napolje, u setnje sto je bilo OK. Medjutim danas sam opet dobio temperaturu (malu, 37.5) i opet sam okilavio. Sad... ne znam da li ima veze za spavanjem jer spavam bas lose ili se djubre vratilo. Ono sto je najgore u svemu je sto sam se vratio da radim i sada nemam bas odmora - jos traju callovi koji su poceli u 9...

 

U svakom slucaju cekam suprugu (gospodjicu ispravnu) koja ceka tacno 15 dana da se testira i da mozda uradim jos jedan test...

Edited by sreta-steta
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, sasha arsenal said:

Ne.Niko mi nije dao uput.

 

Mozda ce pomoci s disanjem:

 

Some doctors on the frontlines of the coronavirus pandemic are having success treating COVID-19 patients with a simple technique called 'proning.' The term basically means putting a patient in the prone position, or "flat on their belly with their chest and face down, rather than on their back,” Jack Stewart, MD, a pulmonologist with St. Joseph Hospital in Orange County, California, tells Health. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, Pletilja said:

....moje obrve vapiju za kozmeticarkom Vanjom.....sutra krecem u potragu za kozmeticarskim voskom pa cu sama da se dovedem u red...pojma nemam kako se to radi a i ne vidim belu macku kad skinem naocari a sa njima ne mogu do obrva....muka velika....potpis: sestra od tetke Kraljevica Marka i posestrima  Muse Kesadzije.....

:classic_smile: I ja nisam bila kod moje kozmeticarke vec neko vreme (9 meseci), danas idem da zakazujem, i nju i frizera, dok nas nisu zatvorili radi otkazivanja praznika. Ne brinu mene obrve to ionako sama odrzavam :classic_smile:

9 hours ago, Slavisa iz Tavankuta said:

 

Bas sam to hteo da napisem. 

Ustvari hteo sam da napisem da cu se bas slatko i sa grohotom smejati ako se utvrdi da je Korona ustvari nastala u Evropi .

Samo sto ne verujem da cemo to ikada saznati.

 

Ja mogu da ti kazem da moj virus u to vreme nije dosao iz Srbije, samo mi je tamo prenesen, a u stvari je dosao negde ili iz Azije ili sa ME.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Sunshine State said:

 

Glavno jelo na proslavi - pangolin!

Sta je taj pangolin na srpskom? isto pangolin? nikad cula ni na jednom jeziku dok nije dosla korona, na francuskom kazu pangolin takodje

O pangolinu sada toliko pisu - on je bio glavni kandidat za prenos slepi mis-pangolin-covek medjutim kazu da jedefinitivno nemoguce, valjda virus kod pangolina ima nekih 90% slicnosti sa virusom kod coveka a to je nemoguce da s evirus prenese, da bi se preneo treba da je 98% isti - tu negde su cifre, moguce da sam omasila za par procenata ali to je ideja rezultata porekla (ne)prenosa virusa zivotinja-covek

Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, ciao said:

Sta je taj pangolin na srpskom? 

 

U prvom izdanju Srpskog rjecnika iz 1818. godine , pored odrednice "pangolin" na nemackom i latinskom (schuppentier/pholidota), za srpski stoji: "pola covek, pola sismis" 🙂

Edited by Ruby Rhod (koji lebdi)
  • Thanks 1
  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, urosg3 said:

Da da, to je to 🙂
"... negde, te 2020. godine početak Novembra je, izuzimajući epidemiju Korona virusa, bio uobičajen... Vreme tipično novembarsko, oblačno i sivo, ništa nije ukazivalo na događaje kojima smo savremenici...
Zbog pandemije, beograđani su prvo zamoljeni, pa im je onda propisano da redovno peru ruke, drže distancu, i nose maske koje pokrivaju više od pola lica. Iako je građanima to bilo neobično - rado su i disciplinovano poštovali naređeno u želji da rasterete zdravstveni sistem, da obraduju hrabre eksperte iz Kriznog štaba, od kojih je jedan stručnjak u međuvremenu odlikovan prestižnim ordenom, drugi je postao, potpuno neverovatno ali tačno - ministar, a treći je zajedno sa prvim teniserom sveta otkrivao horizonte lečenja na daljinu iz izvesnog tornja, i sve je bilo u redu. Evropa, ta izvikana i disciplinovana Evropa uopšte nije imala tako dobre rezultate kao Srbija, neke zemlje su počele da ukidaju normalno kretanje građana, iako su i oni nosili maske. Pojedine zemlje su propisale policijski čas, ni maske nisu pomogle. Čak je jedna Austriju potpuno zatvorila svoje građane, sve da nose i skafandere, ali Srbija začudo nije.
Nosile su se maske, ipak su se prale ruke i držala distanca i sve je bilo kako smo želeli do nekog 7. Novembra otprilike...
Taj dan, ostaće nam zapamćen kad su se građani naprasno, ničim izazvano - opustili. Maske su zaboravljene distanca takođe, a bogami i ruke se nisu baš prale, o čemu svedoči rezultat potvrđenih pozitivnih testova tog 17.11. Nepunih 5 hiljada naših sugrađana zaraženo u jednom danu!

Taj izuzetno veliki broj nas obevazuje da još snažnije i duže peremo ruke, držimo još veću distancu i nosimo još više maske, što je jedini način borbe protiv opakog nevidljivog neprijatelja!"

kako mi ide 🙂

 

nestorovic(1).jpeg.39f87d1534228e63aa336e2b2bfb1d69.jpeg

 

Imali smo dve velike slave, druže moj, 27.10 i 08.11 (Sv. Petku i Mitrovdan)...a posle Sv. Mihajla će tek biti cirkus ako se narod malo ne dozove pameti i proslavi onako kako bi slave inače trebalo da se slave (a neće).

Edited by implant
Link to comment
Share on other sites

Deci ne treba skolski raspust , ionako su imali od Aprila ili kako skoro celu godinu do Septembra. treba ih zatvoriti u skole, da spavaju u fiskulturnim salama. 

Kod nas oboren broj zarazenih, a skoro duplo vise testiranih nego od petka recimo, sto znaci da je isti broj ili cak i manji.

Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, ciao said:

Sta je taj pangolin na srpskom? isto pangolin? nikad cula ni na jednom jeziku dok nije dosla korona, na francuskom kazu pangolin takodje

O pangolinu sada toliko pisu - on je bio glavni kandidat za prenos slepi mis-pangolin-covek medjutim kazu da jedefinitivno nemoguce, valjda virus kod pangolina ima nekih 90% slicnosti sa virusom kod coveka a to je nemoguce da s evirus prenese, da bi se preneo treba da je 98% isti - tu negde su cifre, moguce da sam omasila za par procenata ali to je ideja rezultata porekla (ne)prenosa virusa zivotinja-covek

 

Pangolin je ljuskar, tj. ljuskavac. Vrlo simpatičan mladić:

 

spacer.png

  • Love 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, implant said:

 

nestorovic(1).jpeg.39f87d1534228e63aa336e2b2bfb1d69.jpeg

 

Imali smo dve velike slave, druže moj, 27.10 i 08.11 (Sv. Petku i Mitrovdan)...a posle Sv. Mihajla će tek biti cirkus ako se narod malo ne dozove pameti i proslavi onako kako bi slave inače trebalo da se slave (a neće).

Mi ovde u kraju imali Vraceve i Djurdjicu, sto se kaze, velike slave za nasu okolinu..ako sad komsiluk nije fasovao kovid, nece nikad...

5 minutes ago, implant said:

 

Pangolin je ljuskar, tj. ljuskavac. Vrlo simpatičan mladić:

 

spacer.png

 

  • Ha-ha 3
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Harmonika said:

Mi ovde u kraju imali Vraceve i Djurdjicu, sto se kaze, velike slave za nasu okolinu..ako sad komsiluk nije fasovao kovid, nece nikad...

 

Pretpostavljam da su se ispoštovale sve epidemiološke mere prilikom slavlja :s_w:, kakav je tvoj utisak?

Link to comment
Share on other sites

Pa, sad, nisam bio i ne znam, u mojoj kuci su ispostovane..ali,svi dovodili goste, kazem, ukljucujuci  jednog koji se plasi virusa, jer, eto  ne moze on da  ne ispostuje ljude..zelim im svima srece, psto pameti ocito nemaju..cerka inace nasih najboljih prijatelja, koje uvek zovemo inace, slavila pre neku nedelju slavu, 40 ljudi, siroko, nema sta..ali, izgleda da nije fasovao niko, ili bar ne javljaju..

Edited by Harmonika
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, implant said:

 

nestorovic(1).jpeg.39f87d1534228e63aa336e2b2bfb1d69.jpeg

 

Imali smo dve velike slave, druže moj, 27.10 i 08.11 (Sv. Petku i Mitrovdan)...a posle Sv. Mihajla će tek biti cirkus ako se narod malo ne dozove pameti i proslavi onako kako bi slave inače trebalo da se slave (a neće).

Malo razgledam po komšijskim portalima, tamo je za Vukovar najavljena nekakva povorka, ne znam tačno koji datum, ali za koji dan. Elem ubiše se za i protiv t kolone, iz epidemioloških razloga, sve ok.
Pre nekih dve nedelje u Splitu je bio rođendan kluba "Hajduk" Torcida je napravila spektakularan vatromet, uživanje je bilo gledati. Nakon toga napravili ljudi mrtvi `ladni koreo po gradu i... Manje više kao da ga nije ni bilo. 

Ta disproporcija između navijačkog korea i najavljene šetnje baš bude oči. Ponavljam ubiše se o raspravi oko Vukovara a Split jedva da neko danas i spomene...

Bode oči.

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, urosg3 said:

Malo razgledam po komšijskim portalima, tamo je za Vukovar najavljena nekakva povorka, ne znam tačno koji datum, ali za koji dan. Elem ubiše se za i protiv t kolone, iz epidemioloških razloga, sve ok.
Pre nekih dve nedelje u Splitu je bio rođendan kluba "Hajduk" Torcida je napravila spektakularan vatromet, uživanje je bilo gledati. Nakon toga napravili ljudi mrtvi `ladni koreo po gradu i... Manje više kao da ga nije ni bilo. 

Ta disproporcija između navijačkog korea i najavljene šetnje baš bude oči. Ponavljam ubiše se o raspravi oko Vukovara a Split jedva da neko danas i spomene...

Bode oči.

 

Ako je za utehu, oba događaja su na otvorenom...ne znam više šta da kažem, nek im (nam) je sa srećom.

Link to comment
Share on other sites

  • Eddard featured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...