Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

8 minutes ago, RatzenStadt said:

Ako sam dobro razumeo stvari, mi konstantno obolevamo od gripa zato sto nam steceni imunitet nakon prelezane zaraze ne igra preveliku ulogu, posto virus gripa postoji u preko 100 verzija, i.e. steceni imunit na virus V(x0) ne znaci i imunitet na V(x1-x100+). Ergo, ako se ponovo zarazimo koronom, znaci da je virus u medjuvremnu mutirao u neku drugu varijantu. Istorija je pokazala da je to cesto bila dobra vest, jer uglavnom mutiraju u manje opasne/fatalne varijante.

 

 

 

Kako je bilo španskim gripom:

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hajde da se manemo apokaliptičnih scenarija, jer kako kažu, svakog čuda tri dana dosta. Ne bih poredio celu priču sa avionskim saobraćajem, gde je ostalo dosta američke paranoje, a bolest k'o bolest, može se izlećiti ako se nauci da malo vremena. Prevoz i turizam su zbog nepotrebne paranoje otišli u tri lepe, a isto važi i za druge privredne grane. Škole i studije su u većem delu sveta pretvorene u online kurseve zabuduće kretene, a veliki broj kretena je opasna stvar. Milioni ljudi se ne mogu ostaviti bez prihoda jer i to je opasna stvar. Onaj ko je gladan neće mnogo da se zevzeči oko zakona i pravde, već će da traži da jede na malo radikalnije načine. Ne kažem da treba organizovati takmičenje u pljuvanju sa preponama, ali ni to da se ceo svet mora zatvoriti u neke čaure. Nijedan zdravstveni sitem ne može da ostane ako jede samog sebe, jer sve košta, počevši od običnog flastera. Evropska birokratija je uspela da sjebe kompletnu industriju prevoza, na dobrom putu je da uništi i turizam, a od ovih grana se može zaraditi podosta novca da hrani ugojene državne službenike na svim meridijanima, belosvetsku gologuziju, ali i ozbiljne igrače. Paranoja i histerija oko famoznog virusa mi već podosta idu na živce, mada moram priznati da ne pratim domaće rezultate o broju zaraženih, onih na cincilatorima i slično jer em lažu sa ciframa, em od toga nema nikakve vajde. Još kao dete sam naučio da perem ruke i slično i baš me briga za one koji ih ne peru i kome će preneti virus, pa makar to bio i ja lično. Mislim da sam izložen većem riziku kada sednem u auto ili na bicikl jer za volanom ima mnogo budala, a posle oko četvrt veka u saobraćaju sam i dalje živ i zdrav i imam čist dosije. Biću slobodan i da kažem da mi se j*** ko će dobiti koronu jer svako je kovač svoje sreće, a neke stvari u životu zavise i od drugih faktora. Imao sam i prijatelje koji su život okončali usled saobraćajnih nesreća, zdravstvenih problema koje veze sa koronom nemaju ili loše genetike, a tu niko nije mogao da utiče. Treba živeti život u stilu carpe diem, a ni na šta ne treba gledati crno.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Evo clanka o kome se govori zasto su zemlje jugoistocne Azije do sada vrlo uspesne u suzbijanju Covida-19. 

Ukratko: maske, socijalna distanca i obavezan karantin za svakog ko udje u zemlju cini se da je strategija koja se do sada pokazala vrlo uspesnom.

https://www.lowyinstitute.org/the-interpreter/what-s-secret-southeast-asia-covid-success-stories

Edited by Darth Bane
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Just now, Sunshine State said:

Uz duzno postovanje svim naucnim dostignucima, vek kasnije borba s epidemijom se svodi na: centimetri, maske, sapun, centimetri, maske, sapun....

To jeste ozbiljan problem, još ozbiljniji problem je što naučnici decenijama pričaju o mogućoj pandemiji koja može da ugrozi ljudsku vrstu, čak je i bila opomena u vidu Sarsa, pa ništa značajno nije urađeno po tom pitanju. Samo da su najbogatije zemlje izdvojile 5% svojih vojnih budžeta za buduće rešavanje ovakvih problema, bila bi potnuno drugačija slika. Ovao su svi imali spušteni gard i desilo se šta se desilo. Plus što se mnogim zemljama, tu pre svega mislim na Kinu, mnoge stvari gledaju kroz prste, pa je moguće da se ovakve stvaro dešavaju.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Quote

The World Health Organization on Tuesday warned against complacency about new coronavirus transmission in the northern hemisphere summer, saying that this virus did not behave like influenza that tended to follow seasonal trends.

“People are still thinking about seasons. What we all need to get our heads around is this is a new virus and...this one is behaving differently,” Margaret Harris told a virtual briefing in Geneva, urging vigilance in applying measures to slow transmission that is spreading via mass gatherings.

She also warned against thinking in terms of virus waves, saying: “It’s going to be one big wave. It’s going to go up and down a bit. The best thing is to flatten it and turn it into just something lapping at your feet.

 

Nema sta veliki experti. Posle 7 meseci epidemije, ovo citamo, one big wave i da zaravnimo krivu. Imali cak i sastanak da bi ovo utvrdili, virus deluje i leti,

 

Moze li neko ovima da zabrani da se javljaju?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, zoe Bg said:

379/9817/8

 

Na respiratoru 156

Sve im iz prva 3 reda na sarani nataknem!

Od ovih 8 preminulih JUCE znam dvojicu i oba su iz Beograda: pasenog i kolega sa kojim sam radio jos od 1994.

Majke im ga lazljive i licemerne nabijem!:furious:

  • Tuzno 3
Link to comment
Share on other sites

Supruga danas nešto čula na nekim vestima nekog austrijskog epidemiologa da mi baš masno lažemo oko brojki i da je možda 50% populacije zaraženo. Nešto mi se ne da da verujem u to ali gledajući našu realnost, mislim da se ozbiljno trudimo da to postignemo.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, zoe Bg said:

379/9817/8

 

Na respiratoru 156

 

41/1256/1

749 aktivni slucajevi, 133 u bolnicama, 9 na respiratoru

 

kod mene

2/191/1

34 u bolnici, 3 na respiratoru

 

 

....

 

https://www.koronavirus.hr/stop-covid-19-723/723

 

Stop COVID-19

Počnimo zdravije - zajedno!

nba-bandwagon-transfer-form.jpg

Normalan život mora se nastaviti i s virusom moramo naučiti živjeti. Aplikacija Stop COVID-19 jedan je od načina na koji to možemo!

Sačuvajte svoje zdravlje, zdravlje svoje obitelji, zdravlje starijih i zdravstveno ugroženih i zdravlje osoba s kojima dolazite u kontakt!

 

Što je Stop COVID-19?

Stop COVID-19 je aplikacija koja služi jednostavnom upozoravanju građana da su se možda našli u epidemiološki rizičnom kontaktu. Pomoći će vam donijeti ispravnu odluku ako razvijete simptome: moći ćete epidemiologu dati točne i jasne informacije o izloženosti. Ako simptoma nemate, a aplikacija vas upozori da ste bili u epidemiološki rizičnom kontaktu, možete pojačano paziti na higijenu i fizičku distancu.

Sukladno preporukama EU, aplikacija Stop COVID-19 je:

  • dobrovoljna
  • transparentna
  • privremena
  • kibernetički sigurna
  • koristi samo privremene i pseudoanonimne podatke
Aplikacija COVID-19 temeljena je na Google/Apple sustavu "Obavijesti o izloženosti„ (Exposure Notification). Aplikacija zahtijeva izričit pristanak korisnika koji je u svakom trenu moguće povući. Aplikacija je potpuno dobrovoljna u svim koracima korištenja i korisnik u potpunosti upravlja podacima koje želi podijeliti. COVID-19 pozitivne osobe nikada nisu identificirane Appleu i Googleu.

Kako radi Stop COVID-19?

Aplikacija dodjeljuje nasumične (randomizirane) ključeve svim mobitelima.
Ključevi su nasumičan niz znakova i ne sadrže podatke o uređaju niti o vama osobno. Izmjenjuju se nekoliko puta svakog sata da bi vaša privatnost bila zaštićena u svakom trenutku.


Mobilni uređaji u blizini razmjenjuju svoje nasumične ključeve.
Kada se nađete u blizini drugog korisnika aplikacije, mobiteli putem Bluetooth značajke razmjenjuju ključeve. Tako aplikacija može pratiti ostvarene kontakte bez identificiranja vas ili osobe s kojom ste bili u kontaktu.

Što ako sam pozitivno testiran(a)?
Korisnici koji dobiju pozitivan laboratorijski nalaz mogu poslati svoje nasumične ključeve emitirane u prethodnom razdoblju, čime oni postaju dostupni ostalim korisnicima aplikacije. Slanje nasumičnih ključeva ostvaruje se upisivanjem koda koji je za vas generirao zdravstveni djelatnik nakon dobivanja pozitivnog laboratorijskog nalaza.

Svaki mobitel provjerava je li bio u kontaktu s ključevima koji su podijeljeni.
Aplikacija povremeno provjerava ključeve koji su podijeljeni s poslužiteljem i uspoređuje ih s ključevima koji su pohranjeni na vašem mobitelu. Na taj način aplikacija može odrediti jeste li bili izloženi opasnosti od zaraze.

Korisnik dobiva obavijest ako je aplikacija pronašla podijeljeni ključ na njegovom mobitelu.
Ako ste bili u kontaktu s osobom koja je nakon pozitivnog nalaza podijelila svoje ključeve, dobit ćete obavijest i uputu kako postupiti. Za funkcioniranje aplikacija ne treba podatak gdje je niti s kime korisnik bio, tako da je vaša privatnost zaštićena.
 

Informacije koje Stop COVID-19 NE sakuplja:

TITO.jpeg





 
Uvjete korištenja te druge informacije o aplikaciji možete pronaći na sljedećim poveznicama:

Preuzmite aplikaciju:

Get it on Google Play
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Akiro said:

Supruga danas nešto čula na nekim vestima nekog austrijskog epidemiologa da mi baš masno lažemo oko brojki i da je možda 50% populacije zaraženo. Nešto mi se ne da da verujem u to ali gledajući našu realnost, mislim da se ozbiljno trudimo da to postignemo.

 

Ne verujem da bi na cca 3 miLJona i pesto iljada teoreCki zarazenih umrlo samo iljadu-iljadu i po ljudi...A uz to je u Srbiji za prvih 6 meseci umrlo hiljadu ljudi manje nego prosle godine za isti period.

Mozda je hteo da kaze "za 50 posto vise zarazenih"... 

Zvanicnim brojkama nista ne verujem (moja neka teorija je da je virus prosao kroz desetinu populacije, 600-700 000 ljudi), ali ta izjava mi deluje prilicno ekstremno.

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Kronostime said:

Sve im iz prva 3 reda na sarani nataknem!

Od ovih 8 preminulih JUCE znam dvojicu i oba su iz Beograda: pasenog i kolega sa kojim sam radio jos od 1994.

Majke im ga lazljive i licemerne nabijem!:furious:

Njima su to samo brojke, a nekome su to članovi porodice, prijatelji, ljudi sa životom, uspomenama i planovima za budućnost koji se neće ostvariti. 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Vjekoslav said:

 

41/1256/1

749 aktivni slucajevi, 133 u bolnicama, 9 na respiratoru

 

kod mene

2/191/1

34 u bolnici, 3 na respiratoru

 

 

....

 

https://www.koronavirus.hr/stop-covid-19-723/723

 

Stop COVID-19

Počnimo zdravije - zajedno!

nba-bandwagon-transfer-form.jpg

Normalan život mora se nastaviti i s virusom moramo naučiti živjeti. Aplikacija Stop COVID-19 jedan je od načina na koji to možemo!

Sačuvajte svoje zdravlje, zdravlje svoje obitelji, zdravlje starijih i zdravstveno ugroženih i zdravlje osoba s kojima dolazite u kontakt!

 

Što je Stop COVID-19?

Stop COVID-19 je aplikacija koja služi jednostavnom upozoravanju građana da su se možda našli u epidemiološki rizičnom kontaktu. Pomoći će vam donijeti ispravnu odluku ako razvijete simptome: moći ćete epidemiologu dati točne i jasne informacije o izloženosti. Ako simptoma nemate, a aplikacija vas upozori da ste bili u epidemiološki rizičnom kontaktu, možete pojačano paziti na higijenu i fizičku distancu.

Sukladno preporukama EU, aplikacija Stop COVID-19 je:

  • dobrovoljna
  • transparentna
  • privremena
  • kibernetički sigurna
  • koristi samo privremene i pseudoanonimne podatke
Aplikacija COVID-19 temeljena je na Google/Apple sustavu "Obavijesti o izloženosti„ (Exposure Notification). Aplikacija zahtijeva izričit pristanak korisnika koji je u svakom trenu moguće povući. Aplikacija je potpuno dobrovoljna u svim koracima korištenja i korisnik u potpunosti upravlja podacima koje želi podijeliti. COVID-19 pozitivne osobe nikada nisu identificirane Appleu i Googleu.

Kako radi Stop COVID-19?

Aplikacija dodjeljuje nasumične (randomizirane) ključeve svim mobitelima.
Ključevi su nasumičan niz znakova i ne sadrže podatke o uređaju niti o vama osobno. Izmjenjuju se nekoliko puta svakog sata da bi vaša privatnost bila zaštićena u svakom trenutku.


Mobilni uređaji u blizini razmjenjuju svoje nasumične ključeve.
Kada se nađete u blizini drugog korisnika aplikacije, mobiteli putem Bluetooth značajke razmjenjuju ključeve. Tako aplikacija može pratiti ostvarene kontakte bez identificiranja vas ili osobe s kojom ste bili u kontaktu.

Što ako sam pozitivno testiran(a)?
Korisnici koji dobiju pozitivan laboratorijski nalaz mogu poslati svoje nasumične ključeve emitirane u prethodnom razdoblju, čime oni postaju dostupni ostalim korisnicima aplikacije. Slanje nasumičnih ključeva ostvaruje se upisivanjem koda koji je za vas generirao zdravstveni djelatnik nakon dobivanja pozitivnog laboratorijskog nalaza.

Svaki mobitel provjerava je li bio u kontaktu s ključevima koji su podijeljeni.
Aplikacija povremeno provjerava ključeve koji su podijeljeni s poslužiteljem i uspoređuje ih s ključevima koji su pohranjeni na vašem mobitelu. Na taj način aplikacija može odrediti jeste li bili izloženi opasnosti od zaraze.

Korisnik dobiva obavijest ako je aplikacija pronašla podijeljeni ključ na njegovom mobitelu.
Ako ste bili u kontaktu s osobom koja je nakon pozitivnog nalaza podijelila svoje ključeve, dobit ćete obavijest i uputu kako postupiti. Za funkcioniranje aplikacija ne treba podatak gdje je niti s kime korisnik bio, tako da je vaša privatnost zaštićena.
 

Informacije koje Stop COVID-19 NE sakuplja:

TITO.jpeg





 
Uvjete korištenja te druge informacije o aplikaciji možete pronaći na sljedećim poveznicama:

Preuzmite aplikaciju:

Get it on Google Play

Među nama sve što piše da ne radi - radi. Samo je pitanje ko ima pristup tim podacima.

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, urosg3 said:

Među nama sve što piše da ne radi - radi. 

 

medju nama, sve sto pise da radi - ne radi. nije Grunfov stos iz Alan Forda, fakat ne radi:

 

Screenshot-2020-07-28-20-13-18.png

 

ministar zdravlja je danas rekao da je potrebno 60% gradjana Hrvatske da skine / instalira / ukljuci tu aplikaciju da bi ona uopce imala smisla. morat ce nagurat tih 60% bez mene.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, wrach said:

Zna li iko rade li se testovi i rezultati istih rade/dobijaju i vikendom?

 

Zovem Torlak satima bezuspesno a trebalo bi da putujem u nedelju

 

Evo ja sam danas u 13h bio da se testiram jer putujem u četvrtak. Bio sam JEDINI, nigde žive duše. Dao sam mejl, rezultat bi trebao dobiti tokom sutrašnjeg dana na taj mejl.

 

Potrebno je pre toga uplatiti 6k i sa UPLAĆENOM UPLATNICOM doći tamo. Znači isključivo i samo hard copy, ništa online uplata i sl.

 

eqgP6PF.jpg

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • Eddard featured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...