Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

Ljudi od pocetka leze u bolnici bez pozitivnog testa danima, a imaju upalu pluca.

 

Jedan decko koji radi na RTGu mi je rekao da su lekari naucili da prepoznaju covid-19 i preko snimka, ako je vec ozbiljnije stanje, tako da oni znaju da je covid-19, ali tog jos nema u statistici, dok ne dodje pozitivan test.

 

Mnogi problemi su nastali zbog tog cekanja ocigledno.

 

Ono sto je interesantno i sto sam isto saznao pre neki dan, pa da podelim sa vama - medicinski radnici imaju prioritet prilikom testiranja i to smo znali i to je normalno.

 

Ali oni se testiraju svakodnevno, maksimalno na nedelju dana, cak i ako ne rade na covid odeljenju (a rade u nekim drugim osetljivim sredinama, recimo sok soba, dijaliza itd) i - ulaze u statistiku dnevno testiranih.

 

Tako da ako se pitate gde su ti toliki testirani i zasto nema testova kad evo svaki dan 5+ hiljada se testira, odgovor je da je veliki procenat tih dnevno testiranih medicinsko osoblje i drugi "vazni ljudi". Ne bih se usudio da tvrdim koliko, ali zato izgleda da nema testova, a Kon kaze ima 200 hiljada na lageru, samo treba da se rasporede.

 

Zbog prioriteta ne stizemo da testiramo sve kontakte i ocigledno nemamo te organizacione/administrativne/tehnicke mogucnosti kao vece drzave.

Edited by McLeod
  • Like 2
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Unprecedented selfishness as Trump buys and makes it out of reach of poor countries the only approved drug for Covid-19. If that goes to be an example, we'll lose the fight against Covid-19 with the vaccine because poorer people go empty-handed. EU should consider sanctions against companies.

 

United States purchases worldwide stocks of possible corona medication
The Trump administration has secured hundreds of thousands of doses of the drug remdesivir in the fight against Corona, according to a media report. There is hardly anything left for the rest of the world until autumn.

 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Sunshine State said:

Igra nerava! Sad mi je muz javio da im se javila koleginica da ce raditi od kuce jer joj sestra od juce ima temperaturu i sinoc je testirana na Covid - rezultati za 3-5 dana!!

Muz je u istom open space s njom, sedeli i juce i prekjuce, klima radila, nemaju maske....posle posla je isao kod moje mame na rucak. Sad, ne bih ni da se on razboli, ali mladji je, zdraviji....mama ima 77 godina i srcani je bolesnik 😞

Treba sad ne paniciti i nadati se da su sanse jako male da se zarazila u tom celom lancu! Zena se redovno vakcinise protiv gripa (i zimus je), ali u ovoj sutuaciji to bas i ne pomaze

 

edit: kaze da im je koleginica rekla da je sa sestrom poslednji put bila u kontaktu prosli cetvrtak...da se nadamo da ova tad jos nije bila zarazena (ako je zarazena).

i zasto se na rezultate ceka 3-5 dana?!

Minimalno moguce. Nemoj da brines. Prvo sestra bi trebala da razvije simptome 3-5 dana, a od kontakta je skoro na ivici. Pa da je onda koleginica asimptomaticna (3-5 dana - zadnji kontakt u cetvrtak), pa da je to prenela tvom muzu u zadnja dva dana, a on tvojoj mami.....sve sa otvorenom kancelarijom i klimom, da se to tako lako prenosi bilo bi mnogo vise obolelih. Ja znam ljude u istoj kuci pa nisu zarazeni, ma sta u istoj kuci....u istom krevetu. Zena dobila od cerke, muz i sin nista. A dobila je od cerke jer su bile u kolima zajedno duze vreme....

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Angelia said:

Minimalno moguce. Nemoj da brines. Prvo sestra bi trebala da razvije simptome 3-5 dana, a od kontakta je skoro na ivici. Pa da je onda koleginica asimptomaticna (3-5 dana - zadnji kontakt u cetvrtak), pa da je to prenela tvom muzu u zadnja dva dana, a on tvojoj mami.....sve sa otvorenom kancelarijom i klimom, da se to tako lako prenosi bilo bi mnogo vise obolelih. Ja znam ljude u istoj kuci pa nisu zarazeni, ma sta u istoj kuci....u istom krevetu. Zena dobila od cerke, muz i sin nista. A dobila je od cerke jer su bile u kolima zajedno duze vreme....

 

Takodje... nekoliko njih. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

ne znam odgovor, ali znam takođe najmanje jedan primer upravo toga, i da stvar bude zabavnija, žena je nesumnjivo imala Covid, ona starosti tačno 65, a suprug starosti 70 sa astmom, i dijabetesom - ništa. Uredno žive zajeno, dele postelju, sve.

Šta je ono ludi Nestor pričao da ima neki postotak populacije koji je imun neobjašnjivo kako... Evo na primer faraon. On je izvesno imun na sve moguće 🙂

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hvala, nadam se i ja da su sanse minimalne.

 

Malopre dodjoh iz samoposluge i samo da prijavim da od petka, od kad sam dosla u NL, osim sebe same, nisam videla jednu jedinu osobu s maskom! (nisam se mnogo muvala, dva puta u samoposlugu i jednom do piljara u subotu, ovde u centru, dosta ljudi). Cini mi se da me zagledaju cudno, jer zaista i izgleda cudno kad si jedini koji ima masku u prodavnicama.

 

Ovde su primarni sledeci oblici zastite, koliko vidim:

- fizicka distanca

- dezinfekciona sredstva u svakoj prodavnici

- po dvoje max, osim ako je u pitanju isto domacinstvo

 

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Quote

Užička bolnica odbila da ih primi, umrli boreći se za vazduh

Dvojica Sjeničana starih 46, odnosno 59 godina, preminuli su 29. juna nakon što je bolnica u Užicu odbila da ih primi, iako su obojica transportovani sanitetom Hitne pomoći iz Sjenice, gde lekari lokalnog Doma zdravlja nisu mogli da im pomognu. Prema medicinskoj dokumentaciji u koju Nova.rs ima uvid, oba muškarca su u momentu pristizanja u Užice imali vrlo nisku zasićenost kiseonika u krvi, da bi sutradan obojica umrli od gušenja, u razmaku od 15 minuta. 

 

https://nova.rs/drustvo/uzicka-bolnica-odbila-da-ih-primi-umrli-boreci-se-za-vazduh/

 

  • Tuzno 6
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, McLeod said:

To nikada nije bio moj rezon nego vaš. 1+1=2 uvek i u svakoj situaciji. Jer ako se raspravlja o krupnim stvarima i ako hoćemo da zaista pričamo o problemima, a ne da samo prebacujemo odgovornost jer je to najlakše, onda mora da se zagleda duboko i na prvom mestu u sebe.

 

Aha, znaci ispada da su svi ovde osim tebe divljaci koji ne zele da vode racuna o svom zdravlju, ljubitelji teorije zavera, samo ti cvrsto stojis na braniku 1+1 = 2 istine.

 

Vidi, jedino ti ovde koristis mnozinu kada odgovaras pojedincu, iako sam ti vec jednom rekao da to nije fer i opet cu ti to ponoviti.

 

A kad smo vec kod doslednosti, da si dosledan podrzavao bi i Vucica kao sto podrzavas i Vucicevog lekara spikera. A sto se tice emotivnosti, tebi ili jako smetaju razni antivakseri, pa ti je i Vucic dobar sve dok je protiv njih ili uzivas da budes 1 vs svi ostali da bi ispao da si u pravu. A i jedno i drugo je emotivno.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Klotzen said:

To ti je ono kada se laže nedeljama pa sad sve te brojke treba da opereš u jednoj nedelji. Ko je gledao one snimke iz Pazara od juče jasno mu je koliki je obim laganja čak i sad posle izbora.

 

Gde si video te snimke? Link molim da i ja vidim. Mada ne znam da il bi trebao to da gledam 😔 ...

Link to comment
Share on other sites

https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3489705/trenutni-scenario-nije-najgori-koji-je-mogao-da-se-desi-kon-nisam-ovo-ocekivao-o-situaciji-u-bg-ne-smem-da-govorim

 

 

Quote

"Danas postoje jasna istraživanja koja pokazuju da maska pojedinca štiti samo 30 odsto, ali ako je svi nose - više od 90 odsto. Prema tome to više nije ista stvar. To ranije nismo znali i bilo je članova i Kriznog štaba koji su rekli - kakve maske.

 

Da prenesem i ovde

 

Ako na kraju balade bandere na Terazijama ne budu okićene, ovaj narod je najveća gomila govana koja se ikada ispilila na kugli zemaljskoj.

  • Like 8
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Kad smo već kod maski, stigle mi juče ozbiljna polumaske sa P3R filterima (99,95% zaštite) i supruga i ja danas isprobali za neke gnjavaže, po raznim institucijama u zatvorenom prostoru. Silikon/guma maske savršeno na lice oko nosa i ustiju naleže, to izvanredno dihtuje i u poređenju sa KN95 medicinskim maskama a tek u poređenju sa hirurškim maskama, gde slon može da se provuče.

 

Filteri valjda dobro rade svoj posao, to ne umem da procenim, ali što je jednako važno: za razliku od ovih standardnih maski, ovde ulazi velika količina vazduha kroz filtere (umalo kao da normalno dišeš) i pošto ima i ventil za izdisaj, ne stvara se vrućina i znoj, već su i na duže vreme prijatne. Pošto je kačenje drugačije regulisano, ova maska ne odvaljuje uši. Mana: konkretno ovaj jeftiniji model (jeftiniji je relativno jer sam ga preko KP dvostruko platio u odnosu na cene u HTZ radnjama, gde P3 filtera ni za lek nema) nije raspoloživ u više veličina i malo pritiska a i na jednoj od maski jedan od filtera nije baš stabilno klikovao u svoj priključak. Još uvek je to prijatnije nego ono odvaljivanje ušiju kod ovih belih maski.

 

Sa ovim je čovek relativno bezbedan i na Corona-žurki na nekom splavu ili u nakrcanom tržnom centru, lako se diše i uz fizički napor (stepenice) a i lakše je izdrživo za višečasovnu upotrebu na poslu (pod uslovom da ne radiš sa klijentima, Sci-Fi look gas maske ne bi baš ostavio dobar utisak a i nas su gledali kao ludake uz poneki, ređi, zavidan pogled).

 

Na duže staze je ovo čak i jetinije od ovih klasičnih maski jer se sama maska pere (3M-ove čak i u izbeljivaču smeju) a kartridži sa filterima su reusable, u uslovima da se samo zbog Corone upotrebljava čak reusable na duže staze, jer traju ako se ne pune najfinifom sitnom prašinom što im je, u stvari, namena.

 

Ko ima dnevno izazovno kretanje/posao među ljudima sa ovim može sebi da olakša život (a i da ga spase, jer ovo bolje radi posao od ovih klasičnih belih maski). Problem je da treba uložiti mnogo truda da se nađu. Istelefonirao sam bukvalno sve HTZ-radnje od Vranja do Subotice i jedva ovo našao preko KP, i to po dvostrukoj ceni. Maske se još i nađu, filteri veoma teško a posebno za komfornije 3M i Honeywell maske. Po raznim testovima najbolje rešenje je 3M polumaska 7502 (ima i manja i veća verzija), jer nudi max komfor za dugo nošenje, i 3M 6035 filteri. Ko ima vremena i volje da se aka oko toga da nađe te filtere (izgleda da su i kod nas i u svetu in high demand, jedino se lako nalaze P3 filteri sa dodacima za gasove, naftu, etc, koji za Coronu nisu nužni a dosta su skupi) ili da ih naruči iz inostranstva, savršeno će rešiti problem. Ovo , i neke zaštitne naočare i mirna bačka u svim situacijama.

 

Ko nema vremena, uzme ovakva govanca kakva sam ja uzeo (Force 8), i to će mu svejedno rešiti problem za hipermarkete, tržne centre, sudove, opštine, autobus, etc, sve što nije baš višečasovna "zabava", gde bi trebao komfor da je malo veći. Meni će ovo vršiti posao dok u Grčkoj ne nađem idealno rešenje.

Edited by Akiro
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Laki21 said:

https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3489705/trenutni-scenario-nije-najgori-koji-je-mogao-da-se-desi-kon-nisam-ovo-ocekivao-o-situaciji-u-bg-ne-smem-da-govorim

 

 

 

Da prenesem i ovde

 

Ako na kraju balade bandere na Terazijama ne budu okićene, ovaj narod je najveća gomila govana koja se ikada ispilila na kugli zemaljskoj.

Ovaj Kon je debil nad debilima!

On, koji je iz struke, nije znao nista! Bre, ja nisam iz struke, pa sam vama ovde mesecima prenosila sta kazu oni koji znaju. J... te, ako ne znas - sto ne pratis sta kazu oni koji znaju? Kog klinca se nalazis u KS?

Ne sme jos da prica o situaciji u Beogradu :twak: (samo za ovo zasluzuje vesala).

Nista ne zna ali za utakmice zna da "ipak nisu dale, kako kaže, toliko posledica kao što se moglo očekivati." Znaci, ocekivao je neke lose posledice, ali je ipak dozvolio da se doticne utakmice s publikom dogode. :furious:

 

Da ne pricam o jos jednoj budalastini na kraju:

Quote

On smatra da trenutni scenario nije najgori koji je mogao da se desi i da to što se drugi pik dogodio tokom leta predstavlja olakšavajuću okolnost, jer se "ne sudara sa sezonskim gripom".

Pa idiote blesavi, ocakivao si da ces imati pauzu tokom leta, a ti umesto toga imas pik! Sta te tek ceka na jesen kad se poklope grip i covid-19?

 

Grrr!!!!

 

Narode, nek vam je bog/Bog u pomoc!

  • Like 3
  • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Darko said:

 

Gde si video te snimke? Link molim da i ja vidim. Mada ne znam da il bi trebao to da gledam 😔 ...

 

Kreni od YT kanala NovaS tamo imaš skraćene verzije od minut do dva. A imaju ih i drugi jer taj dan kada je premijerka išla tamo bila je poplava medija koji su svi pravilis slične reportaže.

 

https://www.youtube.com/channel/UCloa3CgQMtGSeqjLkpQlEFg/videos

Link to comment
Share on other sites

https://www.dw.com/sr/nema-srbije-na-listi-za-ulazak-u-nemačku/a-54010533

 

Nema Srbije na listi za ulazak u Nemačku

Vlada u Berlinu dala je u sredu 1. jula zeleno svetlo za lakši ulazak u Nemačku građana iz jedanaest zemalja van Evropske unije. Za razliku od liste koju je ranije predstavila EU, na nemačkom spisku Srbije nema.

 

Prema informacijama iz krugova bliskih vladi Nemačke, za razliku od liste zemalja iz kojih je olakšano putovanje u EU i koja je objavljena juče u Briselu, na nemačkoj listi sigurnih država nisu – Srbija, Maroko, Ruanda i Alžir.

Ulazak u Nemačku iz tih zemalja dakle nije olakšan od 1. jula. jer Institut Robert Koh te zemlje i dalje klasifikuje kao područja rizika.

Ulazak će biti olakšan iz Crne Gore, Australije, Gruzije, Kanade, Novog Zelanda, Tajlanda, Tunisa i Urugvaja.

Putnici iz Kine, Japana i Južne Koreje u principu takođe imaju zeleno svetlo. Međutim, te zemlje će se zvanično naći na listi tek kada se u tim državama postupi recipročno, odnosno kada se nemačkim državljanima dozvoli olakšani ulazak, kako je to nemački rekao ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer.

U tim zemljama delom i dalje važe propisi o karantinu.

U utorak je Evropska komisija velikom većinom glasova usvojila listu zemalja za koje bi putovanja u EU trebalo da budu olakšana. Na toj listi na primer nisu zemlje kao što su SAD, Turska, Rusija i Brazil, pa njih nema ni na nemačkoj listi.

U Evropskoj uniji, ali i Nemačkoj, lista sigurnih zemalja u vreme pandemije korone menjaće se u zavisnosti od epidemiološke situacije.

 

Srbija na negativnoj listi i u Austriji

Istovremeno, austrijska vlada izdala je upozorenja za putovanja za svih šest zemalja Zapadnog Balkana. Ministarstvo spoljnih poslova u Beču saopštilo je da će zbog sve većeg broja zaraza u tim zemljama, najviši stepen bezbednosti biti uveden za Srbiju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru i Severnu Makedoniju. 

Odlazak na odmor u te zemlje trebalo bi izbegavati. Ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalendberg rekao je da u Austriji već postoje slučajevi korone koji su izazvali putnici sa Zapadnog Balkana. Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer najavio je intenzivnu kontrolu pograničnog područja. Ulazak u Austriju je moguć samo sa negativnim testom na koronu ili sa 14-dnevnom karantinom.

 

Link to comment
Share on other sites

Ajd da vidimo šta će šizoje da odluči. Meni ovo smrdi na tradicionalno bacanje koski da se malo ložimo i pljujemo pa on dođe i spasi nas i ne uvede najstrože mere. I to, ne zato što ga je briga nego jer od ovih mera (pol. čas ili zatvaranje grada) nema mnogo leba. Beogard je ogroman da bi se zatvaranje dobilo bilo šta više od toga da ljudi ne idu u manje sredine i šire virus. Ako je to cilj, onda i da razumem. Ali sumnjam da je to u pitanju. Pre mislim da će da ograniči broj ljudi u zatvorenim prostorima (slavlja), da zabrani okupljanja na otvorenom, da vremenski skrati rad klubova uveče (iskreno, neke slike koje gledam svakog vikenda od klabing ortaka, ono je horor). Samo zatvaranje grada ili pol. čas neće doneti nikakve rezultate. Mada sa kim imamo posla...

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, NMX said:

Ajd da vidimo šta će šizoje da odluči. Meni ovo smrdi na tradicionalno bacanje koski da se malo ložimo i pljujemo pa on dođe i spasi nas i ne uvede najstrože mere. I to, ne zato što ga je briga nego jer od ovih mera (pol. čas ili zatvaranje grada) nema mnogo leba. Beogard je ogroman da bi se zatvaranje dobilo bilo šta više od toga da ljudi ne idu u manje sredine i šire virus. Ako je to cilj, onda i da razumem. Ali sumnjam da je to u pitanju. Pre mislim da će da ograniči broj ljudi u zatvorenim prostorima (slavlja), da zabrani okupljanja na otvorenom, da vremenski skrati rad klubova uveče (iskreno, neke slike koje gledam svakog vikenda od klabing ortaka, ono je horor). Samo zatvaranje grada ili pol. čas neće doneti nikakve rezultate. Mada sa kim imamo posla...

Bravo. 

Uigrana kombinacija. 

Ovi nas pale 2 dana onda dodje ON i spasi the narod. 

Msm da ce da zabrani okupljanja vise od 50 i to je to. 

Ne treba očekivati Bog zna kakve mere, drzava je pred složim finansijski, ne sme da zatvori ugostitelje. 

Link to comment
Share on other sites

  • Eddard featured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...