Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

18 minutes ago, Laki21 koji lebdi said:

Iduce nedelje vodimo decu na ekskurziju (mora, stigao dopis - nema problema!).

 

Da samo znate sa koliko sam roditelja pricao ovih dana i koliko je njih ubedjeno da korona ne postoji, te da je sve izmisljeno.

To je sasvim logicno, posto je medijana inteligencije u populaciji debil, a polovina je gluplja od toga.

  • Like 7
  • Thanks 2
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, tomas.hokenberi said:

To je sasvim logicno, posto je medijana inteligencije u populaciji debil, a polovina je gluplja od toga.

 

Bemliga, kao uvek si spreman da cujes svasta, ali nekako uvek nadju prostora da te iznenade.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, John Dies at the End said:

@wwww da li od izabranog lekara , ( da se tako izrazim) mogu da dobijem "uput" , po povratku iz Srbije + letovanje, za testiranje na Corna virus?

 

sad sam malo pogledala.

 

Srbija je jos uvek medju zemljama za koje postoji upozorenje i preporuka da se ne posecuju (do valjda 31.8.).

Ovde https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/coronavirus-faqs.html

kaze da je dozvoljen ulazak ljudi iz zemalja van EU ako su gradjani EU ili imaju boravisne dozvole/dugorocne vize i vracaju se u to mesto boravka, kao i ako dokazu da imaju neodlozna posla (ako su lekari/medicinsko osoblje, humanitarci, sezonski radnici u poljoprivredi itd.). Ti treba da se pridrzavaju mera koje su odgovarajuce pokrajine usvojile, tj. karantin ako tako nalazu pokrajine.

malo nize na ovom sajtu kaze sledece:

Quote

Nach der Muster-Verordnung des Bundes besteht eine 14-tägige Quarantänepflicht nur noch für Personen, die aus einem Risikogebiet in die Bundesrepublik Deutschland einreisen.

znaci ako se dolazi iz drzava koje su proglasene kao rizicne (Srbija je tu) mora se u 14 dana karantin.

 

Kako odredjuju koje su zemlje rizicne?

- Ako ima vise od 50 novozarazenih na 100000 stanovnika u poslednjih 7 dana, kao i

- kvalitativna procena kako se doticna zemlja bori protiv epidemije, koje mere je uvela, broj inficiranih i vrsta sirenja virusa (da li su zarista, ili ravnomerno sirenje virusa...), kapaciteti za testiranje, broj odradjenih testova po stanovniku, da li se jure kontakti, kao i koliko su pouzdani podaci koje drzava objavljuje

 

=> pa ti sam zakljuci koliko Srbija ima sanse da je skinu s ove liste :classic_dry:

 

dalje pise sledece:

Quote

Die Quarantänepflicht gilt nach der Muster-Verordnung nicht für Durchreisende ohne Symptome, die auf eine Erkrankung mit COVID-19 hinweisen, sowie für Personen, die über ein ärztliches Zeugnis verfügen, welches bestätigt, dass keine Anhaltspunkte für das Vorliegen einer Infektion mit dem Coronavirus SARSCoV-2 vorhanden sind. Das ärztliche Zeugnis muss aus einem Mitgliedstaat der Europäischen Union oder einem sonstigen durch das Robert Koch-Institut unter https://www.rki.de/covid-19-tests veröffentlichten Staat stammen und darf bei Einreise nicht älter sein als 48 Stunden.

Die Regelung zur Quarantänepflicht wird von den Bundesländern in eigener Zuständigkeit erlassen. Bitte erkundigen Sie sich daher auf der Internetseite des Bundeslandes, in das Sie einreisen oder Ihren Wohnsitz haben bzw. untergebracht sein werden, wie die Quarantäneregelung dort konkret aussieht.

 

According to the regulation, the quarantine obligation does not apply to travelers without symptoms who indicate a disease with COVID-19, as well as to people who have a medical certificate that confirms that there is no evidence of an infection with the SARSCoV coronavirus -2 are present. The medical certificate must come from a member state of the European Union or another state published by the Robert Koch Institute at https://www.rki.de/covid-19-tests and must not be older than 48 hours upon entry.

The federal states issue their own quarantine regulations. Please inquire on the website of the federal state to which you are entering or where you live or will be located to find out what the quarantine regulation looks like there.

 

sto sad znaci da su od karantina izuzeti oni koji imaju negativni rezultat testa ne stariji od 48 sati, ali mora biti u akreditovanoj laboratoriji.

 

na sajtu RKO stoji sledece:

Quote

Molekularbiologische Teste (PCR-Teste) werden derzeit grundsätzlich aus allen Staaten der Europäischen Union sowie aus unten genannten Staaten akzeptiert, sofern der Test nachweislich in einem qualitätsgesicherten (akkreditierten) Labor durchgeführt wurde

(beispielsweise Akkreditierung nach ISO 15189, ISO/IEC 17025 oder Ernennung zum WHO-COVID-19-Referenzlabor).

Molecular biological tests (PCR tests) are currently generally accepted from all countries of the European Union and from the countries listed below, provided that the test has been carried out in a quality-assured (accredited) laboratory (for example accreditation according to ISO 15189, ISO / IEC 17025 or appointment as WHO-COVID-19 reference laboratory).

 

ovde su svi koraci sumirani (tekst na nemackom i engleskom): https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus/merkblatt-fuer-reisende.html

 

kaze da se u svakom slucaju moras prijaviti lokalnom Gesundheitsamt-u da znaju da si dosao (pa ce te oni dalje uputiti).

 

pa kaze: ako nemas rezultat testa pre ulaska u Nemacku, mozed da ga odradis po dolasku. (na tom sajtu ne pise dalje kako se to radi, moram dalje da trazim)

 

i KONACNO evo dodjoh do ovog dokumenta: https://www.bundesgesundheitsministerium.de/fileadmin/Dateien/3_Downloads/C/Coronavirus/BMG_BZgA_Coronavirustest_Plakat_barr.pdf

 

Quote

Bitte melden Sie sich zunächst telefonisch bei Ihrer Hausärztin oder Ihrem Hausarzt. Gehen Sie nicht ohne telefonische Voranmeldung in die Praxis. In dringenden Fällen rufen Sie die 116 117 an.

Please contact your family doctor by phone first. Do not go to the practice without prior appointment. In urgent cases call 116 117.

 

pa bi odgovor na tvoje pitanje trebalo da bude: DA. (ovo mi zvuci kao odgovor onog superkompjutera iz Autostoperskog vodica :lol_2: )

 

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

 

Quote

 

Vranje na korak do vanredne situacije

J. Stojković | 26. jun 2020. 15:39 | Komentara: 0

Zbog rapidno povećanog broja zaraženih korona virusom Gradski štab za vanredne situacije, doneo odluku da pošalje zahtev Republičkom kriznom štabu za pooštravanje mera na lokalu

 

 

 

Madjari doneli virus.

  • Ha-ha 18
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Green23 said:

193/1/8495

 

Mnogo nas je koštala prošla subota i ispiti iz rimskog prava i osnova elektrotehnike gde se okupilo 100+ studenata krivih za sve ..A kad krenu kućama posle julskog roka...Groblja će nam biti mala...

 

Vučić najavljuje neke strože mere. U Kragujevcu izgleda opet vanredno stanje. 

 

Baš me zanima šta će biti sada. Ne verujem ni da će hteti ni da će smeti da vrate stare mere, a bez toga ko zna kako će se brojke kretati. Krizni štab je siguran sam izgubio poverenje velikog broja gradjana. 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Nema leka dok se ne uvedu strože mere, bilo da se to sto..., pardon narodu, dopada ili ne. Da se radi i privređuje, mora se. Da neke grane društva moraju da funkcionišu, moraju. Klubovi i splavovi, inače često, ako ne i uglavnom u vlasništvu lica sa one strane zakona, i ne moraju baš da postoje. Ako propadnu zbog zabrane rada, koga normalnog briga. Život i jednog jedinog starca, pa čak i birača SNS-a, vredi više od opstanka tih ustanova "kulture". Može se sasvim fino bez Lukasa, Amsterdama, Blaywatcha, Freestylera,HuaHua i sličnih. Ostaće par silikonuša bez tezgi i par krimosa bez prilike da peru pare, who gives a damn. Da ne bude da navodim samo jednu sortu, može se i bez Sv. Nikole i bez Akademije privremeno. Posebno se može i moralo bi se bez Exita, pa čak i Nishvila. Može se i bez primitivnog izurlavanja i pražnjenja agresije na utakmicama. Tačno se zadnji skok broja novozaraženih desio nakon Firerovog umiljavanja kreativcima u bakljadama na tuđim krovovima i budućim batinaškim brigadama u obračunu sa opozicijom. Može se i bez sedenja u zatvorenim ugostiteljskim objektima. Ili napolje u baštu ili sedi kući sa pivom ili kapućinom. Može i koja svadba da se sprovede u malom broju najbližih bez penjanja na stolove kojekakve dalje rodbine iz unutrašnjosti. Sve su to stvari, bez kojih se u ovoj situaciji može. Hebiga,dalji bratanac odložio svdabu na godinu dana samo da bi rodbina mlade iz unutrašnjosti mogla sa sigurnošću da dođe u velikim brojevima i da se penje po stolovima, a moja supruga i ja se, nakon 27 godina divljeg braka, ozvaničili samo uz kumove i to debelo pod maskama i uz ručak na kome je nas šestoro sedelo na različitim stranama velikog stola. I bez balavljenja. Zavisi do čega je nekom stvarno stalo.

 

Mogu klinci prvi poljubac ili prvi one-night-stand malo i da odlože. Da, strašno je bez toga, ali su u pitanju prioriteti. Da se razumemo, nisam konzervativac, čak sam svojevremeno bio prilično ektreman u disciplinama night clubbinga i žurki (ne gore pomenutog tipa. btw, jedna je čak završila na jutarnjem programu RTS-a, neko je dovukao Srđana i ekipu), ali trenutni sign of the times ide u nekom drugom smeru. Mi smo tada mogli samo da naškodimo sopstvenoj jetri (dobro, poneke budale su sedale i pijane ili naduvane, ili oba, za volan, ali retko je to izazivalo masovke kao što može širenje Corone), današnja uživanja u životu mogu nečiji život da upropaste ili čak da ugase.

 

Dok zaposlenom u maloprodaji ili pružanju usluga možda stvarno nije lako da izdrži osam sati pod maskom, sto..., pardon narodu, koja posećuje te objekte stvarno ne bi trebalo da bude teško da nosi masku pola sata. Pustite i priču o ceni maski. Čak i ove hirurške i štofane pružaju makar neki mnimum zaštite a čak i više puta prana maska pruža više zaštite nego da si bez maske. Viziri su jeftini i višekratni uz veoma lako održavanje/pranje. Možda na neko vreme, pa i malo duže, možemo da se odreknemo i nepotrebnog balavljenja, grljenja, pipanja i ostalih oblika prikazivanja plemenskog pripadništva i naklonosti. A posebno nepotrebnog lepljenja na ljude, koji to možda ne žele.

 

Pošto je Firer već dobio izbore tako, kako je dobio, pošto već ionako primenjuje razne oblike diktature (a savetuje se kod čika Putina kako i korak dalje), neka makar opali ograničenja na raznorazne primitivizme i "slobodna ponašanja", koji za opstanak društva, pa čak i onaj psihički, nisu neophodni. Corona is here to stay i moramo da naučimo da živimo sa tim i da svoje ponašanje prilagodimo. Bar dok se ne pronađe neka vakcina. Sloboda pojedinca ide samo dotle, dok ne ugrožavaš drugog. Ja sam malo maltretirao komšiluk bukom (dobro, neke crvene VIP-ovce u komšiluku i ustaškim koračnicama u 6 ujutru), ali nikom nisam ugrožavao zdravlje i život.

 

Zatvaranje klubova, sportske manifestacije bez publike (ili uz prisilno razređenu publiku) i najstriktnije mere u zatvorenim objektima (ne kao preporuka , nego uz izbacivanje iz objekta ili neku ljutu kaznu) su neki minimum, koju bilo koja vlast u ovoj situaciji mora da preduzme. I da, uz visoke kazne, natera poslodavce da preduzmu maksimalne mere za zaštitu zaposlenih. Nismo valjda u robovlasničkom društvu. I dnevno ispiranje mozga kroz medije sa nacionalnom frekvencijom - distanca, distanca, distanca...

 

Naravno, to su pusti snovi. Ovaj baš mora najgoroj stoki da se umiljava i verovatno će od svega da iskoristi jedino priliku da na oponente pošalje specijalne jedinice kao njegov pajtos Don Milo. Doduše, ovaj naš može, pored onih zvaničnih, da pošalje i specijalne jedinice za bakljade, kada im je već omogućio derbije.

 

Moram da prestanem da gledam vesti, počinjem da mračim.

Edited by Akiro
  • Like 12
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

A kad sam ja pisao ovde nasiroko i obrazlagao argumentimakakvo je djubre Kon, i ne samo on niste mi verovali 

 

@NMX @nemanjaol  necu da kazem da mi je drago ili da sam pametan, samo morate da shvatite gde zivite i da su ovo teska djubrad bez grama blama. To sto su oni lekari nista ne znaci. 

Bili djubrad ostali djubrad. 

 

 

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Ovakve izjave mozete da nadjete i za Zorana Radovanovica koji je ovde apostol istine. NMX je kacio nesto na prethodnim stranicama, mada ima jos.Znaci dajte da se ne zaludjujemo glupostima.

 

Nista od toga nije bitno. Bitno je, kao sto su neki pricali od pocetka, da mora svako da bude odgovoran za sebe i da se trajno promene navike pojedinaca. Dok su se neki smejali, mada im sada verovatno nije toliko smesno.

 

To je jedino sto ce moci da resi ovaj problem jer ovaj virus je tu da ostane.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ceo visemesecni trud je pao u vodu za dve nedelje. Ocekivati od naroda koji je bio disciplinovan da prodje sve to ponovo samo zato sto su neki hteli da proslavljaju titule, glasaju, igraju tenis i bahate se po splavovima je besmisleno. Sad mi koji smo nosili prethodna dva meseca maske, isprzili ruke hemijom i klonili se javnih dogadjaja, a drugi nas gledali ko budale treba da se kao solidarisemo. Ja necu, a ni mnogi ljudi koje poznajem.

  • Like 5
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, McLeod said:

Ovakve izjave mozete da nadjete i za Zorana Radovanovica koji je ovde apostol istine. NMX je kacio nesto na prethodnim stranicama, mada ima jos.Znaci dajte da se ne zaludjujemo glupostima.

 

Nista od toga nije bitno. Bitno je, kao sto su neki pricali od pocetka, da mora svako da bude odgovoran za sebe i da se trajno promene navike pojedinaca. Dok su se neki smejali, mada im sada verovatno nije toliko smesno.

 

To je jedino sto ce moci da resi ovaj problem jer ovaj virus je tu da ostane.

 

Brate, dokle ćeš da braniš neodbranjivo? Kon ti i Bobana zasenio 😝

 

U redu je pogrešiti Meče, nije strašno priznati da su Kon i nestručni štab zasrali. Tako rasteš kao osoba. Ovako izgledaš kao tvrdoglavi slepac koji ne može da obuzda svoji ego i priznaš da si eto, pogrešio.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Dodje korona i u moju firmu.
5 slucajeva registrovanih. Imena nisu spominjali u saopstenju da ne bi kompromitovali ljude, ali nam je sef u cilju podizanja opreza rekao da je jedan od pomenutih njegov najbolji drug sa kojim je gotovo svakodnevno u kontaktu (i sa kojim sam i sam pre par dana prozborio na kratko "sa sigurne distance"). Naravno, sef je istog trenutka otisao kuci nakon sto je saznao i saopstio nam to. Ne moram ni da vam govorim da li sam ja u svakodnevnom kontaktu sa mojim sefom i da smo svi u okviru naseg tima od 20-ak ljudi u stalnoj interakciji jedni sa drugim.

Taj kolega, koji je sefov drug, je zavrsio u bolnici jer je zapatio tezi slucaj. Inace, covek u ranim 40-im, mozda i previse disciplinovan u smislu brige o zdravom zivotu (ishrana, nepusac, rezim spavanja...bukvalno zivi kao vojnik i svi to znaju), abnormalno jak i fizicki najaktivnija osoba u tom zivotnom dobu koju poznajem. Takodje i da spomenem da se testirao zajedno sa svojom suprugom pre 5-6 dana iz predostroznosti posto se kod nje u firmi pojavio jedan slucaj. Testovi pokazali oboma negativan nalaz, da bi sada bili pozitivni.

Edited by RatzenStadt
  • Tuzno 2
Link to comment
Share on other sites

https://www.economist.com/graphic-detail/2020/06/24/when-covid-19-deaths-are-analysed-by-age-america-is-an-outlier

20200627_WOC211.png

 

IT IS NOW well-known that, although covid-19 can strike even the very young, older folk face the greatest risk. In hard-hit rich countries, about 60% of all deaths from the disease are among people aged 80 and over. America, however, is an exception. Data released on June 16th by the Centres for Disease Control (CDC) show that the country’s death toll skews significantly younger. There, people in their 80s account for less than half of all covid-19 deaths; people in their 40s, 50s and 60s, meanwhile, account for a significantly larger share of those who die. The median covid-19 sufferer in America is a 48-year-old; in Italy it is a 63-year-old.

 

47 minutes ago, RatzenStadt said:

Dodje korona i u moju firmu.
5 slucajeva registrovanih. Imena nisu spominjali u saopstenju da ne bi kompromitovali ljude, ali nam je sef u cilju podizanja opreza rekao da je jedan od pomenutih njegov najbolji drug sa kojim je gotovo svakodnevno u kontaktu (i sa kojim sam i sam pre par dana prozborio na kratko "sa sigurne distance"). Naravno, sef je istog trenutka otisao kuci nakon sto je saznao i saopstio nam to. Ne moram ni da vam govorim da li sam ja u svakodnevnom kontaktu sa mojim sefom i da smo svi u okviru naseg tima od 20-ak ljudi u stalnoj interakciji jedni sa drugim.

Taj kolega, koji je sefov drug, je zavrsio u bolnici jer je zapatio tezi slucaj. Inace, covek u ranim 40-im, mozda i previse disciplinovan u smislu brige o zdravom zivotu (ishrana, nepusac, rezim spavanja...bukvalno zivi kao vojnik i svi to znaju), abnormalno jak i fizicki najaktivnija osoba u tom zivotnom dobu koju poznajem. Takodje i da spomenem da se testirao zajedno sa svojom suprugom pre 5-6 dana iz predostroznosti posto se kod nje u firmi pojavio jedan slucaj. Testovi pokazali oboma negativan nalaz, da bi sada bili pozitivni.

Drzim pesnice 🤞

 

Kod moje sestre izgleda ima zarazenih u firmi. Sta da rade, nose maske, provetravaju kancelariju i to je to...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, wwww said:

 

sad sam malo pogledala.

 

Srbija je jos uvek medju zemljama za koje postoji upozorenje i preporuka da se ne posecuju (do valjda 31.8.).

Ovde https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/coronavirus-faqs.html

kaze da je dozvoljen ulazak ljudi iz zemalja van EU ako su gradjani EU ili imaju boravisne dozvole/dugorocne vize i vracaju se u to mesto boravka, kao i ako dokazu da imaju neodlozna posla (ako su lekari/medicinsko osoblje, humanitarci, sezonski radnici u poljoprivredi itd.). Ti treba da se pridrzavaju mera koje su odgovarajuce pokrajine usvojile, tj. karantin ako tako nalazu pokrajine.

malo nize na ovom sajtu kaze sledece:

znaci ako se dolazi iz drzava koje su proglasene kao rizicne (Srbija je tu) mora se u 14 dana karantin.

 

Kako odredjuju koje su zemlje rizicne?

- Ako ima vise od 50 novozarazenih na 100000 stanovnika u poslednjih 7 dana, kao i

- kvalitativna procena kako se doticna zemlja bori protiv epidemije, koje mere je uvela, broj inficiranih i vrsta sirenja virusa (da li su zarista, ili ravnomerno sirenje virusa...), kapaciteti za testiranje, broj odradjenih testova po stanovniku, da li se jure kontakti, kao i koliko su pouzdani podaci koje drzava objavljuje

 

=> pa ti sam zakljuci koliko Srbija ima sanse da je skinu s ove liste :classic_dry:

 

dalje pise sledece:

According to the regulation, the quarantine obligation does not apply to travelers without symptoms who indicate a disease with COVID-19, as well as to people who have a medical certificate that confirms that there is no evidence of an infection with the SARSCoV coronavirus -2 are present. The medical certificate must come from a member state of the European Union or another state published by the Robert Koch Institute at https://www.rki.de/covid-19-tests and must not be older than 48 hours upon entry.

The federal states issue their own quarantine regulations. Please inquire on the website of the federal state to which you are entering or where you live or will be located to find out what the quarantine regulation looks like there.

 

sto sad znaci da su od karantina izuzeti oni koji imaju negativni rezultat testa ne stariji od 48 sati, ali mora biti u akreditovanoj laboratoriji.

 

na sajtu RKO stoji sledece:

Molecular biological tests (PCR tests) are currently generally accepted from all countries of the European Union and from the countries listed below, provided that the test has been carried out in a quality-assured (accredited) laboratory (for example accreditation according to ISO 15189, ISO / IEC 17025 or appointment as WHO-COVID-19 reference laboratory).

 

ovde su svi koraci sumirani (tekst na nemackom i engleskom): https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus/merkblatt-fuer-reisende.html

 

kaze da se u svakom slucaju moras prijaviti lokalnom Gesundheitsamt-u da znaju da si dosao (pa ce te oni dalje uputiti).

 

pa kaze: ako nemas rezultat testa pre ulaska u Nemacku, mozed da ga odradis po dolasku. (na tom sajtu ne pise dalje kako se to radi, moram dalje da trazim)

 

i KONACNO evo dodjoh do ovog dokumenta: https://www.bundesgesundheitsministerium.de/fileadmin/Dateien/3_Downloads/C/Coronavirus/BMG_BZgA_Coronavirustest_Plakat_barr.pdf

 

Please contact your family doctor by phone first. Do not go to the practice without prior appointment. In urgent cases call 116 117.

 

pa bi odgovor na tvoje pitanje trebalo da bude: DA. (ovo mi zvuci kao odgovor onog superkompjutera iz Autostoperskog vodica :lol_2: )

 

 

:Hail:

 

Ovo da se "pinuje" na početak PDFa  😄

 

Između ostalog, prvi komšija u zavičaju pozitivan na virus , i nisam pisao, ujak i ujna. Ujak je u Niš-u, dok je ujna boljeg zdravstvenog stanja i u KSu, Covid bolnica.

Link to comment
Share on other sites

  • Eddard featured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...