Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

Evo, kada sam vec pricao o situaciji koja me je snasla, nadam se moje poslednje javljanje vezano za ovaj virus u mojoj kuci :)

Majka i ja smo dobili negativne rezultate pre nekoliko dana, otac je isto dobio negativan nalaz, tako da je sada sve ok sto se toga tice. :)

 

Zeleo bih da prenesem jos jednu situaciju koja je bila povezana sa virusom, gde se jos jednom pokazala bezveznost naseg zdravstva. 

Otac je pre par dana imao nekih problema sa srcem, aritmije, otezano disanje, bas mu nije bilo dobro, tako da smo zvali hitnu pomoc. Pojavila se posle pola sata, pa su ga odvezli u urgenti. Tamo se dogadja sledeca situacija: Posto je otpusten iz covid bolnice, a jos mu nije proslo dve nedelje od tada oni su ga tretirali kao Covid pacijenta, pa su ga drzali samog u izolovanoj sobi. Njemu je bio uzasan ekg, kao da ima predinfarktno stanje, medjutim nije mogao da bude sa ostalim pacijentima zbog virusa. Morao je da ceka da se neki doktor spusti specijalno zbog njega i proveo je sedam sati tamo. Radili su mu analize, bio je na skeneru gde se pokvarila pumpa koja valjda ubrizgava neki jod, tako nesto, nisam strucan za to, ali je stvar u tome da kada je on bio na redu im se pokvario aparat i nisu mogli da daju dijagnozu.

 

Nakon odredjenog vremena mu je bilo bolje, te su ga otpustili rekavsi da ce biti ok do kraja dana, ali da ne znaju sta mu je i da se javi kardiologu. U izvestaju bukvalno stoji da nisu mogli da odrade kompletnu dijagnozu zbog neispravnosti aparata. Ja to do sada nikad nisam video, ne znam zasto ga nisu poslali negde drugde gde radi. No, poenta je valjda da je urgenti tu samo za zivotno ugrozene slucajeve i kada su videli da trenutno nije kriticno pustili su ga kuci. Sa i dalje ne bas dobrim losim ekg-om i povisenim leukocitima.

 

Tu sad nastaje glupa situacija. Posto se prakticno i dalje vodi kao covid pacijent nije mogao da ode kod drzavnog lekara da se leci regularno, a ne moze ni u covid bolinicu jer ima negativan test. Dakle za ovu drzavu on se tretirao i kao pozitivan i kao negativan, u zavisnosti od potrebe. Ne znam samo zasto posle prvog negativnog mu nije odmah radjen i drugi, posto je ovako morao jos dve nedelje da bude u kuci. Ili je trebalo onda da ga zadrze jos dve nedelje tamo ako vec nisu sigurni da li je test pouzdan. Jos gora situacija je bila ta da ni privatno nisu hteli da ga pregledaju jer nije imao dva negativna testa. Na kraju mu je dr u jednoj od tih klinika rekao da posalje rezultate, pa mu dao neke lekove bez pregleda, da bi ga na kraju zvao uvece i rekao da ce ipak uraditi pregled jer bi ga grizla savest da mu se nesto desi, a on ga odbio. Tata je pitao da bude testiran dan ranije,da bi brze dobio rezultate testa jer je bolestan, nisu hteli. 

 

Na kraju, doktor ga je pregledao, dao mu neku terapiju i srecom, ispostavilo se da nije nista preozbijljno i da ce biti ok, a stigao je i negativan nalaz u medjuvremenu. Ali, eto, ukoliko se razbolite u ovo vreme u nasem ionakom budjavom sistemu, ima bezboj problema na koje mozete naici, pricali su ovde i drugi popiut Meka, da su im se i mnogo gore stvari desile. Uazsno.

Nadam se da ce ovo cudo sto pre proci.

 

  • Like 3
  • Tuzno 8
Link to comment
Share on other sites

Mlad si srecom i roditelji su ti i dalje relativno mladi i nadam se da neces gledati sve ono sto sam ja gledao i sa ocem i sa majkom i sa sobom i sa babom.

 

Samo cu da ti kazem, jes da je to strasno za Beograd (ako ste tamo) i da deluje strasno, za neke druge delove zemlje i u regularnom stanju ovo ti je kao dobar dan.

 

U Kragujevcu u klinickom centru ne radi multislajs skener dve godine. Radi im samo singl, koji otprilike moze da vidi da nesto nije u redu, odnosno da potvrdi da postoji tumor (ali to svaki iskusniji lekar specijalista i bez te potvrde zna), ne moze niti da lokalizuje tacno gde je, niti da vidi metastaze, nista.

 

Urologija u Kragujevcu je u takvom stanju da je napravljeno novo krilo sa novim sanitarnim cvorom samo da bi mogli da rade dijalizu, srecom, do tad se to radilo u neverovatnim uslovima, ko zna koliko je pacijenata na masini pomrlo zbog gluposti, sto naravno nikad neces ni da znas ni da cujes.

 

Uglavnom, dobro si prosao i ti i tvoji, kad se sredi situacija, nadam se da cete uspeti da resite taj problem sa ocem.

 

Ili ako imate, dajte pare privatniku, necete zazaliti.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Otisao da snimam ledja u KG,rekli mi da dodjem za godinu dana,tad imaju slobodan termin,a ceka se toliko posto 1 od 2 MRI ne radi,pokvario se a i kako mi rece gospodja doktorka nije toliko ozbiljno.Naravno,3 doktora koji rade u  KC u krugu od 500 metara od KC imaju svoje privatne ordinacije i svi imaju MRI,na kraju zavrsio u Euromedicu za 10000.Srbija.

 

 

Edited by Gaga
Link to comment
Share on other sites

Kad se kupuju ti skupi dijagnosticki instrumenti, da li postoji deo ugovora koji se placa za odrzavanje, redovan servis? Kad ne radi 2 godine, to meni lici da mu fali neki kljucni deo, a isti se ne nabavlja da bi pacijente slali privatno? Ko tim privatnicima odrzava opremu?

 

Edited by Plavi Golub
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Plavi Golub said:

Kad se kupuju ti skupi dijagnosticki instrumenti, da li postoji deo ugovora koji se placa za odrzavanje, redovan servis? Kad ne radi 2 godine, to meni lici da mu fali neki kljucni deo, a isti se ne nabavlja da bi pacijente slali privatno? Ko tim privatnicima odrzava opremu?

 

 

Kad je mama dobila mozdani udar, nisu mogli uraditi skener jer kazu da ne radi. Sutra odem ja kod prijatelja , njegova supruga medecinska sestra u toj bolnici. Ispricam ja to u vezi skenera, kaze ona, kako ne radi kad je ona licno juce gurala jednog pacijenta na taj skener. Znaci da mozda ipak rade ali ne zele da radi, da bi isli po privatnim klinikama. Zato i kazem da nemam ni "p" od poverenja u nase zdravstvo. 

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, I, Ja Sam Laki said:

 

Kad je mama dobila mozdani udar, nisu mogli uraditi skener jer kazu da ne radi. Sutra odem ja kod prijatelja , njegova supruga medecinska sestra u toj bolnici. Ispricam ja to u vezi skenera, kaze ona, kako ne radi kad je ona licno juce gurala jednog pacijenta na taj skener. Znaci da mozda ipak rade ali ne zele da radi, da bi isli po privatnim klinikama. Zato i kazem da nemam ni "p" od poverenja u nase zdravstvo. 

 

Sigurno ima i toga, ali moje dete kada je razbilo glavu u selu nadomak Novom Sadu odvela sam je u ambulantu gde su je pregledali i pitali za koji grad da napisu uput. Razlog je bio da skener nije radio a da su im igle toliko debele da nisu voljni njima da siju decije glave. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kad se kupi novi uređaj obično ide i nekoliko godina redovnog održavanja u tu cenu. Međutim posle tih X godina da bi se nastavilo to redovno održavanje treba ponovo platiti neku kintu a to naše bolnice ne rade i onda je održavanje praktično krpljenje jer je preskupo da ti dođe majstor iz Nemačke bez ugovora. Onda se cigane i čekaju više popravki da se nakupi pa angažuju recimo jednom ili par puta godišnje te kompanije da pošalju ljude na "turneju" po Srbiji.

 

Nemačku navodim samo kao primer jer sam jednom prilikom upoznao ekipu iz Nemačke koja je održavala uređaje u bolnici u Kamenici.

Edited by Klotzen
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, zoe Bg said:

34/3427/0

 

Cro
0/1260/0
5 na respiratoru, 42 u bolnicama

...

kod mene
0/164/0
1 u bolnici, 10 na kucnom lijecenju

...

ukinuli zabranu rada trgovina nedjeljom

otvorili shoping u Bogojevu

...

https://www.osijekexpress.com/2020/05/24/otvorene-granice-sa-srbijom-sljaka-linija-erdut-bogojevo-bez-testa/

Sretan put - kazao je na kraju Kon svima onima koji će potegnuti put preko granice u Srbiju.

...

Kon? wtf? :lol_2:

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@marejosip nadam se da će tvoja porodica uskoro biti potpuno zdrava. Iskustva sa lekarima za vreme pandemije su strašna.

 

Moja drugarica iz osnovne škole radi kao medicinska sestra u jednoj bg bolnici. Njen otac je jedne večeri pao, povredio ruku i kuk. Njena mama je zvala vojnu hitnu pomoć pošto joj je tata bio vojno lice. Prvo pitanje je bilo- Da li kašlje? Kada je rečeno da ne kašlje, rekli su da trenutno nemaju vozilo i da zovu opet ujutru.

 

Ujutru su ponovo zvali hitnu pomoć, i rečeno je da će doći za nekih sat vremena...

 

Epilog: Drugarica je preko svojih veza našla lekara za tatu, a ta hitna pomoć nije ni došla..

 

Pored onog studenta iz Afrike koji nije primljen ni u jednu bolnicu i koji je preminuo znam za još jedan slučaj, ali ne poznajem lično tu porodicu i neću, tj ne mogu da pišem o tome i da širim neproverene info. 

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@Vjekoslav Priča o studentu iz neke afričke zemlje koji je preminuo zato što je imao bolove u stomaku, a ne koronu, išla je po Tviteru i Fejsu.

 

Ja tu priču znam iz "prve-druge ruke". Moja rođena tetka radi i živi u Studentskom gradu u Beogradu i poznavala je mladića. 

 

Kada je nastupila pandemija u Srbiji i kada su prvo organizovali prijem lakših slučajeva na Sajmu, istovremeno je Studentski grad morao da se isprazni.

 

U njemu su ostali samo strani studenti koji nisu uspeli da se vrate u svoje zemlje.

 

Između ostalih, i Ben ( mislim da se tako zove ) morao je da ostane u jednom delu St. grada. 

 

Tog popodneva je imao društvo u sobi, malo su popili i njemu je odjednom pozlilo. Osetio je strašan bol u stomaku. 

 

U samom Studentskom gradu postoji neka poliklinika i kada su ga tu doneli, lekari su rekli da ide hitno na Urgentni jer je stanje ozbiljno.   

 

Bena i njegove drugove su bukvalno "šetali" sa Urgentnog u drugu bolnicu, pa u treću, da bi ga vratili na Studentsku polikliniku gde je i preminuo.

 

Lekari nisu znali da li ima COVID19 ili nema i zato su ga slali iz jedne bolnice u drugu...

 

Bio je na šestoj godini medicine, odličan student. 😞 

 

Svi su u Studentskom gradu  potreseni...i zaposleni ( kao što je moja tetka ) i studenti- njegove kolege..

 

Ne zna se da li je imao perforaciju čira, perforaciju trbušne duplje ili debelog creva...

  • Like 1
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, marejosip said:

Dakle za ovu drzavu on se tretirao i kao pozitivan i kao negativan, u zavisnosti od potrebe.

 

Nadam se da mi nećeš zameriti, ali ovo bi moglo zvanično da se zavede u nauci kao slučaj Šredingerovog srpskog pacijenta.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Eddard featured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...