Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

3 minutes ago, NMX said:

Nego da EU postane manje zavisna od Kine, da pokuša da reorganizuje svoje kanale distribucije i prozivodnje, da uloži u lokalne pogone po cenu da plati koliko će morati da plati a ne da zavisi od toga što Đi Min Lin to uradi za dva dolara dnevno i kuvanog slepog miša. Al onda jbg, top menadžment, shareholderi i ostala korporativna ekipa mogu da zaborave na masTne profite na kojima su jahali decenijama jer je lakše da rendom Kinez napravi ono što može i Evropljanin. 


👍

 

Mislim da sposobnost Nemaca da upravljaju ovom situacijom lezi u cinjenici da su ipak ocuvali nesto svoje proizvodnje, ali i nesto veca sklonost planiranju zaliha dok neke nacije vole na tome da stipsare pa sta se desi desi, a neki su vise u nasem fazonu nece valjda.
 

Edited by Plavi Golub
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Šteluju Kinezi podatke ali podatak da su uveli restriktivne mere u jednoj svojoj regiji trebao je da upali lampicu u ostatku sveta. Tamo gde se svaka informacija dobro protumači bila je i dobra reakcija dok su oni koji razmisljaju "lako ćemo" najebali pa sad mogu da prebacuju krivicu kao AV na sve druge. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 
 
Bravo majstore.....moderatore...pu, nije te sramota i mrš....
Što se jediš, ne vidiš smajlije iza? Drugo, ako nema podataka, onda ni nema šta da nabije tamo gde sunce ne sija. Treće, mnogo volim to navlačenje belih rukavica, tamo gde im nije mesto, pa ne moze čovek ni odomaćenu uzrečicu, niti ne daj bože stilsku figuru u (polu)šali da upotrebi, a da se neko ne uvredi.
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, NMX said:

 

Daleko bilo da se o svemu slažemo :kece:

 

Ne rekoh topik, nego forum. Eno PRC topika gde je Denis imao neke baš baš neprikladne postove i takvu histeriju. 

 

Za posldnji pasus se baš slažem i on jeste poenta mog kenjanja danas. Ako je ijedna EU država dozvolila da joj jebena kineska komunistička propaganda kroji sudbinu, onda smo ga najebali kao kontinent. Ipak, ne verujem da je do toga. Nego do velikog fejla, kao što si rekao, obaveštajnih službi i demokratsko izabranih predstavnika, ili oboje. 

 

Kina mora da dođe na talon kada se ovo završi samo to svakako neće biti e lagali ste a mi naseli. Jer Kinu zabole za to a ni EU od toga nema ništa. Nego da EU postane manje zavisna od Kine, da pokuša da reorganizuje svoje kanale distribucije i prozivodnje, da uloži u lokalne pogone po cenu da plati koliko će morati da plati a ne da zavisi od toga što Đi Min Lin to uradi za dva dolara dnevno i kuvanog slepog miša. Al onda jbg, top menadžment, shareholderi i ostala korporativna ekipa mogu da zaborave na masTne profite na kojima su jahali decenijama jer je lakše da rendom Kinez napravi ono što može i Evropljanin. 

Aha..izvinjavam se. Ja sam shvatio da si iskljucivo mislio na topik.

Poslednji pasus:da,to je to otprilike. Plus sto verujem da ce u obavestajnom smislu biti vise u fokusu. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jedno zdravorazumsko pitanje:

zašto je teško skontati da necivilizacijski postupci poput varenja vrata, nasilnog merenja temperature, organizovanog 24/7 lockdowna donose rezultat?

Možda (verovatno) cifre nisu tačne, ali oni prosto ne bi mogli da sakriju italijanski scenario. Bolest je zarazna i da nije iskontrolisana ne bi stala!

 

Kako rekoste - ako se brani Đuzepeovo pravo da srče kapućino - eto ishoda u Italiji.

 

Ali ne mogu da se otrgnem utisku da u svemu postoji deo propagande zapadnih zemalja jer kako priznati da je Kina mnogo efikasnije uradila nešto što zapad ne može?

To će tek da se pokaže sa primerom USA.

 

 

Nisam prokineski orjentisan i svestan sam da postoje 3 kategorije brojki: stvarne, registovane i publikovane.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Eddard said:
9 minutes ago, Constantin said:
 
 
Bravo majstore.....moderatore...pu, nije te sramota i mrš....

Što se jediš, ne vidiš smajlije iza? Drugo, ako nema podataka, onda ni nema šta da nabije tamo gde sunce ne sija. Treće, mnogo volim to navlačenje belih rukavica, tamo gde im nije mesto, pa ne moze čovek ni odomaćenu uzrečicu, niti ne daj bože stilsku figuru u (polu)šali da upotrebi, a da se neko ne uvredi.

Ok...izvini ako sam prenagli (godine-karantin) ali ti bar trebao da biraš reči, ja možda i ne.

Sad, šta voliš, ne voliš to je drugo...i ja volim "vas" što u svemu vidite politiku i svrstavate neistomišljenike u druge nekakve torove. Ako te baš zanima ne podnosim režime kao što su Rusija, Kina, Ex-Yu, ali i USA, UK....moj ideal su Skandinavija, Nemačka, Švica npr....dobro i Lihteštajn.

 

Nego...interesuje me šta misli struka o ovome:

https://www.cam.ac.uk/research/news/covid-19-genetic-network-analysis-provides-snapshot-of-pandemic-origins?from=groupmessage&isappinstalled=0&fbclid=IwAR2lfpNkVozGiL4H9RrlnnkwiRAUES2shN_TKEejikDSi4xIslorwKZJ4QE

 

P.S. Mislim da nigde nisam postavio ni jedan link koje vodi do kineskih izvora, uglavnom je to bio BBC, Al Džazira....

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, CheshireCat said:

Jedno zdravorazumsko pitanje:

zašto je teško skontati da necivilizacijski postupci poput varenja vrata, nasilnog merenja temperature, organizovanog 24/7 lockdowna donose rezultat?


Da li ti shvatas da takvu metodu ne mozes da primenis u nekim drustvima bez dugorocne posledice politicke i socijalne? 

 

Za koju sledecu situaciju ces nekog da zakivas?

 

I kakvo je poverenje i odnosi izmedju onih koji upravljaju drustvom i stanovnistva ako se ne veruje i ne usvajaju preporuke.

Edited by Plavi Golub
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Just now, Plavi Golub said:


Da li ti shvatas da takvu metodu ne mozes da primenis u nekim drustvuma bez dugorocne posledice politicke i socijalne? Za koju sledecu stvar ili situaciju ces da nekoga zakivas?

 

Ne slažem se sa postupcima kao postupcima. I sa još mnogo čime vezanim za ovaj virus. Samo mislim da je Kina izbegla evropski scenario zbog toga.

 

I mislim da se taj HOAX o kineskim lažima bazira na ideji da se pokaže da "zapad nije toliko lošiji od kineza u ovoj situaciji nego kinezi lažu" ili "nisu nam rekli zli kinezi inače bi mi ..."

 

 

Mislim da je svaka živa vlada kalkulisala na početku.  Jer političari u zapadnim demokratijama znaju da će ih potonja ekonomska kriza sve skinuti sa vlasti.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Glede kineskog evidentnog laganja, ima na N1 YT kanalu intervju sa Anom Gligić, epidemiologom koja je vodila tim za borbu protiv variole, sedamdesetih godina. Odavno u penziji ali fino priča.

 

Elem, kaže otprilike ovako, svi lažu na početku epidemija, nadajući se da će to da se zatre u startu i da neće biti širenja. Kaže da smo i mi to radili hiljadu puta, nemci oko marburške groznice, itd. A onda kad vide da se širi, jako kuku lele, ah mene pardon sine, zovi WTO, eto sranje se desilo.

 

Jezivo.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, NMX said:

 

 

 

I Trump je uveo zabranu ulasaka iz Kine recimo na vreme kao dobru meru, kazi mi sta je WHO (autoritet) rekla po tom pitanju?
Rekli su bravo Trumpe odlicna mere? ili su rekli sledece >
 

The Chinese Foreign Ministry criticized Trump’s move to limit travel from China, with spokeswoman Hua Chunying saying, “It’s truly mean,” and noting, “The World Health Organization urged countries to avoid travel restrictions, but very soon after that, the United States did the opposite.”
A isti taj autoritet je i ovo objavio u sred epidemije u Wuhanu, naravno pozivajuci se na Kinu.

Da ne spominjemo ovaj cuveni klip za Tajvan:

Reklo bi se da WHO botovao opasno na startu da zastiti kineske interese, morace Vucic da ih angazuje da zameni ove svoje.

Nestor je cirkuzant koji je dobio upute da smiri tenzijuili stvarno veruje u ono sto prica a to je onda 2 problem


A kako ti mislis da Italija i Spanija opravdaju agresivnije mere ako jedini zvanicni podatak u tom trenutku je bio 2000 mrtvih u Kini i par stotina u Iranu. Nisu mogli da dobiju "otvorenije drzave" kao izvor statistike. Oni se obracaju gradjanima i kako ti da mu kazes:ej nema skole, nema okupljanja preko 50 coveka, nema mesta dokolice itd posto je u Kini mozda nastradalo vise od 2000 ali mi nemamo nikakav nacin da verifikujemo te informacije ali to je nasa procena. Lako 
Ili je virus morao da dodje u  otvorenu drzavu gde si bez cenzure (manje od Kineske ako je bilo) mogao iz dana u dan da dobije pravu sliku virusa i koje su posledice, gde vlada nije imala toliki uticaj da bira koja ce slika da se prikaze i koje brojke su zvanicne? Posto Djuzepe lagano licno moze da ode u x/y televiziju ili da ode na x/y drustvenu mrezu i da kaze ovoliko ljudi je izgubilo zivot iz moje zgrade.
Naravno ima tu i do nekog "evrocentrizma"  ili geografskog usmerenja pa cim su Evropljani poceli da umiru to je postala ubedljivo glavna vest svuda na svetu, posto umiru  ljudi slicni nama.
Ali recimo mi( i mnogi drugi) smo mogli zbog te nesrecne Italije  unapred da donesemo  neke mere koje su sprecile ozbiljnu katastrofu: zabrana publike (40k na Marakani i recimo da bi sada imali hiljade mrtvih), brzo otkazivanje nastave itd. 

Ne bih ja spominjao Austriju u pozitivnom svetlu, posto drzava/vlada regiona te drzava je krila koronu i pored upozorenja Islanda, da bi mogli da izvuku vise para od skijasa. Zato postoji skepsa  kod njihovih podataka ako su mogli da lazu za Tirol ne bi me cudilo da malo srede brojke.
Nemacka i pored sve te pripreme ima trenutnu smrtnost od 4.8%  izbegli su Italiju ali ce i oni imati visoki broj smrtnih slucajeva.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, Eddard said:

Ne radi se ni o kakvoj sujeti, što bi rekao Kinik, mene Kina ič ne interesuje, nego mi je zanimljiv taj fenomen u Srbalja, da na slepo brane sve što dolazi iz Rusije i Kine, bratskih naroda, nasuprot zlom i lažljivom zapadu.

 

A empirija nas uči upravo suprotno - da laži, prevare, skrivanja, dolaze upravo iz takvih režima. Empirija nas uči, kao što je Crni Bombarder gore rekao, da Kini nije verovati ni kad kaže da je napolju dan u podne, a kamoli kad su ovakve stvari kojima se narušava savršenost komunističkog zločinačkog sistema.

 

Pogotovo kad dolazi od naroda koji se svakodnevno sablažnjava nad lažima, prevarama i skrivanjima sopstvenog režima, u čemu postoji konsenzus, iako ni ovde nemamo "činjenice" već samo empiriju i iako je taj domaći režim upravo potekao i učio, ne od zapadnih licemernih lažovskih režima, već od svojih uzora, Putka i Si Đia.

 

Ali ne, onda dođe Starešina i traži konkretne podatke. Ma nabij si ih u dupe emoji41.pngemoji57.png.

 

 

Gledaj da proveravas informacije i podatke koje iznosis.

Pre svega, ostani miran, racionalan i dostojanstven.

 

Screenshot 2020-04-11 at 13.19.10.png

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, CheshireCat said:

 

Ne slažem se sa postupcima kao postupcima. I sa još mnogo čime vezanim za ovaj virus. Samo mislim da je Kina izbegla evropski scenario zbog toga.

 

I mislim da se taj HOAX o kineskim lažima bazira na ideji da se pokaže da "zapad nije toliko lošiji od kineza u ovoj situaciji nego kinezi lažu" ili "nisu nam rekli zli kinezi inače bi mi ..."

 

 

Mislim da je svaka živa vlada kalkulisala na početku.  Jer političari u zapadnim demokratijama znaju da će ih potonja ekonomska kriza sve skinuti sa vlasti.


Epidemija izbija krajem novembra, pocetak decembra. Imas Bozic i masovna putovanja Kineza all around the world. Po Evropi, posebno. Italija jedna od omiljenih destinacija, gusto naseljena.
 

U severnoj Italiji, ona sela izmedju Bergama i Milana pa oko Monce svaki hotel pun turista iz Kine, svih slojeva.

 

Zatom dolazi kineska NG u februaru gde svi Kinezi u Kini i izvan nje putuju kucama, nesto kao Dan zahvalnosti u SAD. Druga nedelja februara. Imas fabrike u Lombardiji (moda) gde imas masu Kineza koji zive tamo i koji su putovalo kuci. Mnogi su se zbog epidemije vracali preko drugih evropskih aerodroma jer su na Linate i Malapenci (milanski aerodromi) vec postavili check pointe.


Ni da su u Lombardiji bili Nemci ne bi prosli kao u Nemackoj sa ostalim pocetnim uslovima.

 

Ono sto su Italijani zajebali i sa cime ce morati da se suoce sto su skupili par desetina hiljada ljudi na fudbalu kad su vec znali sta se valja.

Edited by Plavi Golub
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, LayupFromTheMidget said:

I Trump je uveo zabranu ulasaka iz Kine recimo na vreme kao dobru meru, kazi mi sta je WHO (autoritet) rekla po tom pitanju?
Rekli su bravo Trumpe odlicna mere? ili su rekli sledece >
 

The Chinese Foreign Ministry criticized Trump’s move to limit travel from China, with spokeswoman Hua Chunying saying, “It’s truly mean,” and noting, “The World Health Organization urged countries to avoid travel restrictions, but very soon after that, the United States did the opposite.”
A isti taj autoritet je i ovo objavio u sred epidemije u Wuhanu, naravno pozivajuci se na Kinu.

 

Da ne spominjemo ovaj cuveni klip za Tajvana

Reklo bi se da WHO botovao opasno na startu da zastiti kineske interese, morace Vucic da ih angazuje da zameni ove svoje.

Nestor je cirkuzant koji je dobio upute da smiri tenzijuili stvarno veruje u ono sto prica a to je onda 2 problem


A kako ti mislis da Italija i Spanija opravdaju agresivnije mere ako jedini zvanicni podatak u tom trenutku je bio 2000 mrtvih u Kini i par stotina u Iranu. Nisu mogli da dobiju "otvorenije drzave" kao izvor statistike. Oni se obracaju gradjanima i kako ti da mu kazes:ej nema skole, nema okupljanja preko 50 coveka, nema mesta dokolice itd posto je u Kini mozda nastradalo vise od 2000 ali mi nemamo nikakav nacin da verifikujemo te informacije ali to je nasa procena. Lako 
Ili je virus morao da dodje u  otvorenu drzavu gde si bez cenzure (manje od Kineske ako je bilo) mogao iz dana u dan da dobije pravu sliku virusa i koje su posledice, gde vlada nije imala toliki uticaj da bira koja ce slika da se prikaze i koje brojke su zvanicne? Posto Djuzepe lagano licno moze da ode u x/y televiziju ili da ode na x/y drustvenu mrezu i da kaze ovoliko ljudi je izgubilo zivot iz moje zgrade.
Naravno ima tu i do nekog "evrocentrizma"  ili geografskog usmerenja pa cim su Evropljani poceli da umiru to je postala ubedljivo glavna vest svuda na svetu, posto umiru  ljudi slicni nama.
Ali recimo mi( i mnogi drugi) smo mogli zbog te nesrecne Italije  unapred da donesemo  neke mere koje su sprecile ozbiljnu katastrofu: zabrana publike (40k na Marakani i recimo da bi sada imali hiljade mrtvih), brzo otkazivanje nastave itd. 

Ne bih ja spominjao Austriju u pozitivnom svetlu, posto drzava/vlada regiona te drzava je krila koronu i pored upozorenja Islanda, da bi mogli da izvuku vise para od skijasa. Zato postoji skepsa  kod njihovih podataka ako su mogli da lazu za Tirol ne bi me cudilo da malo srede brojke.
Nemacka i pored sve te pripreme ima trenutnu smrtnost od 4.8%  izbegli su Italiju ali ce i oni imati visoki broj smrtnih slucajeva.

 

A jbt, nemoj povlačiti WHO kao relevantan faktor bilo čega, koliko god formalno to bila no1 institucija.

 

Reći da USA ili kog god zaista zavise od intela koji dobiju od WHO je kao da kažeš da Ameri čekaju šta će UN da kažu o talibanima u Afghanistanu ili Iranskom nuklearnom naoružanju. Zna to USA mnogo bolje od bilo kakve birokratske agencije UN ali kada je korona u pitanju, verujemo WHO i eto zajebali nas a mi im verovali :lol_2: Jbg, ne ide to tako. 

 

Ja ovde samo osporavam ideju da je neko sedeo u toploj fotelji u Vašingtonu, Madridu ili Rimu, gledao CCTV preko satelita i rekao, e pa nema frke, jesu kinezi lagali bezočno hiljadu puta do sada za različite stvari ali sada govore istinu. Jbg...

 

btw...smrtnost u Nemačkoj na ukupan broj zaraženih trenutno je 2.23%. I to će ići dole verovatno. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Starešina said:

 

Da nisam dostojanstven, rekao bi ti da nabijes apel u guzicu, ali srecom jesam.

da se svi relaksiramo, volontiram da sopstvene postove o slobodi nabijem u guzicu sam sebi.

p.s. čitao sam IPSOS istraživanje pa eto rezultata, malo teže sedim, ali okay sam 🙂



 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, NMX said:

 

A jbt, nemoj povlačiti WHO kao relevantan faktor bilo čega, koliko god formalno to bila no1 institucija.

 

Reći da USA ili kog god zaista zavise od intela koji dobiju od WHO je kao da kažeš da Ameri čekaju šta će UN da kažu o talibanima u Afghanistanu ili Iranskom nuklearnom naoružanju. Zna to USA mnogo bolje od bilo kakve birokratske agencije UN ali kada je korona u pitanju, verujemo WHO i eto zajebali nas a mi im verovali :lol_2: Jbg, ne ide to tako. 

 

Ja ovde samo osporavam ideju da je neko sedeo u toploj fotelji u Vašingtonu, Madridu ili Rimu, gledao CCTV preko satelita i rekao, e pa nema frke, jesu kinezi lagali bezočno hiljadu puta do sada za različite stvari ali sada govore istinu. Jbg...

 

btw...smrtnost u Nemačkoj na ukupan broj zaraženih trenutno je 2.23%. I to će ići dole verovatno. 

CCC nemoj da zovemo Zeksa Mitrovica da ti objasni kako se racunas smrnost 😄 
Mrtvi/mrtvi+recovered i tu su  na 4.8%.  ne mozes aktivne slucajeve da  racunas, ali ako  njih pogledas 7% su kriticni slucajevi
Imaju i ti 2 krivicu (Trump, Boris, Aleksandar itd) ali 2 glavna krivca su 1)Kina zbog zataskavanja i skrivanja ozbiljnosti situacije i 2) jbg ta formalna institucija broj1 koja je botovala za kineske interese na startu.

Link to comment
Share on other sites

Ljudi, nemojte da se pičkaramo, pliz. 

 

Pričamo o nekom sranju koje nas je sve zadesilo tako kako jeste. Različiti stavovi, različiti pristupi, sve ok.

 

Nemojte biti kinezi koji kriju informacije i nemojte biti evropljani koji olako pristupaju problemu i lako ćemo dalje.

 

Ako vam je do pičkaranja, idite na Košarku, ABA liga topik i napišite da Partizanu treba da se dodeli titula pa neka žurka počne :kece:

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

24 minutes ago, CheshireCat said:

 

Mislim da je svaka živa vlada kalkulisala na početku.  Jer političari u zapadnim demokratijama znaju da će ih potonja ekonomska kriza sve skinuti sa vlasti


Ajde da ostavimo Kineze na miru, pa da zapljunemo po Evropi. 
 

Skandinavija (Danska, Island, Norveska, Svedska) se inicijalno zarazila tako sto tradicionalno imaju skijaski odmor u februaru u Evropi. Austrija, Svajcarska i Italija. Island je prvi detektovao medju svojima i upozorio Austriju za onaj skijaski centar koji je rasuo zarazu po Evropi. Kulirali su na pocetku dok se nije omasovilo kad su se ljudi vratili na posao i zaraza pocela da siri narocito po bolnicama.

Link to comment
Share on other sites




Ako vam je do pičkaranja, idite na Košarku, ABA liga topik i napišite da Partizanu treba da se dodeli titula pa neka žurka počne :kece:


Pa naravno da treba, sve ostalo bi bila nepravda [emoji16][emoji41].

Nego...jel ti beše doktor, odnosno lekar ?


Tako kažu, što?
Link to comment
Share on other sites

  • Eddard featured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...