Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

Svako pojavljivanje mamlaza doprinosi vecim redovima, guzvama i potencijalnom rastu zaraženih. Imamo brašna, imamo ulja, ne pravite zalihe... Uvescemo 24-satni karantin, nema odlaska u nabavku... Kako cemo to, ne znam, tj zabole me patka.

Dok se sve kuvalo, mamlaz je pravio mitinge ispred Krusika, sakupljao potpise, kerebečio se sa onim mamlazom koji bi u jebenoj Kini već bio uhapšen. Kad psihopatu staviš u ovako stresnu situaciju, to ne može da ispadne dobro. Jbt, još malo pa će da preti streljanjem.

  • Like 12
Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Cavani said:

Ko je ovaj debil Cadez? Nosi rukavice a barem 5-6 puta je dirao lice dok je Mali pricao. Kako ti posle da imas poverenje u bilo sta sto kazu.

 

I sami novinari ne bi smeli biti prisutni na tim KZS. Nego preko videkonferencije (npr. Skype-a) postavljati pitanja nadležnim.

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Asterion said:

 

I sami novinari ne bi smeli biti prisutni na tim KZS. Nego preko videkonferencije (npr. Skype-a) postavljati pitanja nadležnim.

 

U Sloveniji da. U Srbiji pola onih novinara ne zna šta je Skype, a videokonferenciju su videli samo u James Bond filmovima. 

  • Like 2
  • Ha-ha 3
Link to comment
Share on other sites

41 minutes ago, BojanaCZV said:

Bas zbog tog psihofizickog stanja sam i rekla danas da 24h na dve nedelje nije ne znam koliko strasno, ukoliko se dozvoli odlazak do prodavnice.

 

Postoje visokorizicne trudnoce, gde zena celu trudnocu mora da provede u Visegradskoj, bez odlazaka kuci. Trudnoce gde je zabranjen svaki vid kretanja.

 

I ubedjena sam da je sada trudnicama najteze, a njih niko nigde ni ne pominje.

 

Zato zelim da ljude pozovem na pribranost i psihicku stabilnost, jer svi imamo na neki nacin isti cilj, da se ovo zavrsi sto brze i sto bezbolnije Boze zdravlja.

 

Cuvajte se ljudi!

Ukoliko se dozvoli odlazak u prodavnicu onda je manje više isto što imamo danas. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

41 minutes ago, Angelia said:

Tu nigde ne pise da je Tramp ukinuo lockdown u NYC, Cuomo odlucuje u NYC o lockdownu ili ne.

To sto pise u Trampovim twitovima da je razmatrao moguci karantina u Tri-state, to su dve razlicite stvari i on je od karantina odustao po preporuci strucnjaka.

Znaci da je razmisljao da za te tri drzave koje su zarista uvede karantin u odnosu na ostatak zemlje, tj da zabrani ulazak i izlazak iz te oblasti, ali je na kraju samo dat travel advisory da se ne putuje u te oblasti. Tako ga strucnjaci savetovali.

 

Tramp je produzio lockdown, na nacionalnom nivou, o kome on odlucuje, do 30og aprila.

Znaci ocigledno nisi razumela o cemu se radi

 

 

Necu vise da se natezem ovde oko Trampa. Locksown je protokol za karantin. Dan pre nego sto je rekao svi do 30 Aprila je rekao, ma NY ne mora, a mozda bi mogao, ma jok ne mora u momentu kada umiru kao muve. Sutradan menja misljenje jer mu drugar pada u komu i kazi svi do kraja Aprila, ne morate da radite, sledite protokol. 

Kao sto si videla, ovi u NY bas nisu najcistiji sta da rade, pa su pojuri da se tiskaju i vide 'svemirsku letilicu' koja plovi. Cuomo ne moze da ih fizicki drzi da izadju napolje, preti sa svim i svacim, ima emisije po sat vremena svakodnevno da bi izmolio opremu i gradjane da sede u kuci. Tramp unosi zabunu u klasicnom njegovom stilu. 

Sve uglavnom sto je preuzoto u cilju sprecavanje je preuzeto na lokanom nivou. Evo kako to radi na Floridi: https://floridapolitics.com/archives/325112-a-round-up-of-which-florida-communities-have-stay-at-home-orders-in-place 

 

Edited by Baby
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pa pricali smo o tome...Mora necim da se opravda devastiran zdravstveni sistem koji nije u stanju da se izbori ni sa pandemijom gripa a ne ovim virusom...a koga je najlakse okriviti, pa narod, naravno...

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, Baby said:

 

Necu vise da se natezem ovde oko Trampa. Locksown je protokol za karantin.

 

Necu ni ja posto ne razumes razliku izmedju karantina i lockdown, i ne razumes ingerencije guvernera i predsednika.

Znaci pogresno si razumela, i Tramp nije ukinuo lockdown u NYC - tu se svaka rasprava zavrsava.

Ni Tramp ni mediji nisu pomesala ta dva.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Laki John Terry said:

Ovakav broj mrtvih na ovakvom uzorku zarazenih je posledica samo dve stvari:

 

1. Uzasnog zdravstvenog stanja Srba.

 

2. Uzasnog zdravstvenog sistema u Srbiji, kojima i pri ovako malo zarazenih, mnogi umiru.

 

Krkanje masne hrane, alkohol, cigare, fizička neaktivnost, holesterol milion, odlasci kod lekara tek kad krene raspad sistema, uglavnom staračka populacija sa svojim zdravstvenim problemima. I još onaj podatak od pre par godina da je u Srbiji najveća smrtnost od malignih oboljenja u Evropi pri otprilike istom procentu obolelih od istih kao i u razvijenim zemljama Evrope, što nas dovodi na tvoju tezu br.2.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Dropkick Murphys said:

To ne mogu da zabrane, sve i da hoće. Licno AV da izađe i kaže da je zabranjeno, ne bi se zaustavilo. I to je tako. Zna to i on i zato i neće pokušati. 

 

Već je počela zabrana dolaska u crkvu (zbog zabrane okupljanja) i to je neki maksimum koji mogu da urade. Svako ko bude hteo da se pričesti, doći će kod njega sveštenik lično kući.

 

odložene su i zabranjene jednako bitne stvari, rituali i običaji diljem sakralnog sveta ali kod nas "ne mogu da zabrane" malo sutra

- evo sutra da nastane neka katastrofa, vučić će prvo da upre prstom na vernike i crkvu

 

na stranu cela ova šarada. inače imamo pravoslavnu tradiciju koja se ne prekida evo već dugih 30 (trideset slovima) godina.

 

pre toga se niko nije setio da se pričesti, pa ne valja tu trodecenijsku tradiciju (koja realno traje 15ak godina ovako posvećeno) prekidati zbog ovakve gluposti kao što je pandemija.

  • Like 8
  • Thanks 6
Link to comment
Share on other sites

  • Eddard featured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...