Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

Mislim da je najrelevantnija statistika do sada da je oko 5% kriticno ili umrlo na svetskom nivou, kod nas je broj umrlih + na respitatoru oko 80, sto ce reci da je  u ovom trenutku stvaran broj zarazenih oko 1600. 

Opet nije lose, samo da se nastavi disciplina.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

53 minutes ago, ZiS said:

Sto se brojki tice...opet ponavljam...najrealnija slika Nemacka..ako se uzme u obzir i broj testiranja i sve ostalo...to je taj procenat mortaliteta...oko 2% max...

U Heinsbergu, opstini s nekih 250000 stanovnika, u kojoj je najpre izbila epidemija u NRW i gde su relativno brzo uveli mere (znaci solidno izolovali) i upratili dobar deo kontakata, plus je bilo dovoljno raspolozivih kreveta i uopste medicinske nege zarazenih, danasnje stanje:

1258 potvrdjenih zarazenih

32 mrtvih

sto je 2,5% smrtnost

Naravno, treba uzeti u obzir i starosnu strukturu (koju ne znam) i jos neke faktore.

 

U celoj Bavarskoj danas 14437 potvrdjenih zarazenih (+1174 u odnosu na juce), 133 mrtvih (+23), sto je 0,9% smrtnost (umrli/zarazeni), 0,84 na 100000 stanovnika (podaci s KZS predsednika vlade Bavarske) - u Italiji je 15,1 na 100000 stanovnika. Za Bavarsku kazu da je vecina zarazenih u starosnoj dobi od 35-60 (ugalvnom zarazeni na skijanju u Austriji), 90% preminulih je starije od 60 godina ili pripadaju rizicnoj grupi (s istorijom drugih bolesti). Medjutim ima i mladjih. Broj onih koji su prezdravili: 12030. Kazu da jos uvek imaju eksponencijalni rast zarazenih, ali da su primetili trend da se kriva malcice "uravnjava". Pre uvodjenja svih mera imali su dupliranje broja zarazenih svakih 2,8 dana, danas je to svakih 5 dana. Pre uvodjenja mera imali su dnevni porast zarazenih od 25%, od zatvaranja skola to je 17%, a dodatne mere ogranicenja kretanja su tek jednu sedmicu na snazi, pa se na rezultate mora jos sacekati.

 

Edited by wwww
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, Cavani said:

Mislim da je najrelevantnija statistika do sada da je oko 5% kriticno ili umrlo na svetskom nivou, kod nas je broj umrlih + na respitatoru oko 80, sto ce reci da je  u ovom trenutku stvaran broj zarazenih oko 1600. 

Opet nije lose, samo da se nastavi disciplina.

 

Na zalost, broj umrlih danas je u korelaciji sa brojem zarazenih od pre dve nedelje otprilike, broj zarazenih danas moze biti I verovatno je dosta veci od tih 1600.

 

 

  • Like 2
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Samo jedna stvar sto se tice doktora Kona, bila je diskusija pre nekoliko strana. Nije sporno da je i mene razocarao na jucerasnjoj konferenciji, ali oni naslovi su naslovi iz informera, imajte to u vidu. Taj naslov je interpretacija onoga sto je Kon rekao jednog "novinara" informera, imajte to na umu. Sto se tice maski i on je sam rekao da nije mogao da preporuci svima da nose maske kad maski nema nigde da se kupe. Nekoliko puta je rekao da je stav epidemiologa jasan, a to je maksimalna izolacija. Sto bi otprilike znacilo da ne postoji nijedan uticaj sa strane onda bismo imali 24h policijski cas, niko ne bi radio i brzo bismo se resili epidemije. Ono sto oni rade sada je da urade najbolje moguce sa time sto imaju. Ja i dalje najvise njemu verujem od ovih doktora.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Vjekoslav said:

sa druge strane, kada govorimo o mentalnoj iscimanosti, depresiji, i pesimizmu, te u tom konteksu poredimo situaciju u EU i van EU, ne moze ova pandemija i ovakva drasticna ogranicenja kretanja teze padati mojoj familiji u Beogradu n


Vidi, fin post, ali se ja licno sa nekim stvarima ne slazem. Dublje objasnjenje bi bilo trolovanje na temi. 
 

Za tvoju familiju Beogradu ne znam, ali je nama autohtonim onde odakle smo pomalo preko praga da nam svi i nasi i vasi objasne kako nam i nije bilo toliko lose u poredjenju sa ... pa redom.

 

Dobijes pojasnjenje u PM.

 

 

Edited by Plavi Golub
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, Cavani said:

Vidim neki u karantinu na Kosutnjaku su se pobunili sto im nisu stigli rezultati jos uvek a testirali su se u petak. Obecali su im rezultate danas, tako da to moze biti neki reper.

Moze biti reper da ce stici za nekoliko dana kao i njima ako se u centru grada polije benzinom i zapreti da ce upaliti sibicu.

Edited by Zizu
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, Sunshine State said:

Hrvatska  - zarazenih: 790       umrlih: 6       na respiratoru: 27    ((prvi zarazen prijavljen bar nedelju dana pre Srbije)    

Srbija -       zarazenih: 785        umrlih: 16     na respiratoru: 62

 

Update - i dalje mi se ne dopada severity of this u Srbiji - mnogo vise umrlih i na respiratoru u Srbiji, nego za isti broj zarazenih u Hrvatskoj.... i to za kraci period

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Sunshine State said:

 

Update - i dalje mi se ne dopada severity of this u Srbiji - mnogo vise umrlih i na respiratoru u Srbiji, nego za isti broj zarazenih u Hrvatskoj.... i to za kraci period

 

Srbija je zemlja sa skoro duplo vise stanovnika od Hrvatske, pa tako ispada da je problem kod njih veci. Sustina je da je ovo suvise mali uzorak za neka poredjenja. Ne mozemo porediti ni Italiju i Nemacku sa takvim obimima testiranja i brojevima slucajeva, kamoli ovo u nasim zemljama. 

Link to comment
Share on other sites

Pratim Hrvatsku samo preko portala - mahom Index i mensecini da oni ovo kudikamo bolje hendlaju od nas:

- Italija bliza, granice otvorene jako dugo a ne vidim da je neko zakukavao na ulaske nepodobnih; 

- mnogo manji broj preminulih; 

- Imali zemljotres na svu muku; 

 

Dakle nista od toga im nije islo u prilog... Pride ja nisam procitao nijednu izjavu premijera/predsednika niti ijedan od njih sedi sa zabrinutom facom i preti penzionerima Mirogojem. Ministar zdravlja mi barem deluje suvislo a sve u svemu ta neka civilna zastita izgleda da funkcionise kako treba. 

 

 

  • Like 13
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Magia said:


U pitanju je ova bolnica - https://mib.institute/
 Izvor je nazalost najblizi moguci, baka je umrla mojoj devojci.

Od vesti trenutno ovo ali ne poklapaju se price u potpunosti: https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/direktor-kc-tuzla-vahid-jusufovic-o-sirenju-koronavirusa-centar-za-srce-je-primjer-kako-ne-treba-raditi-543847

 

https://www.klix.ba/vijesti/bih/jos-jedan-smrtni-slucaj-u-tuzli-preminula-zena-zarazena-koronavirusom/200330136

Evo koliko lazu, i onda ova smrt nece biti prikazana kao smrt od korona virusa. Inace baka je bila skroz dobro nakon operacije, onda je dobila upalu pluca, onda su je testirali na korona virus i bila je pozitivna i dva dana nakon toga je umrla, ocigledno od korone a ne od problema povezanih sa primarnom bolescu.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Laki John Terry said:

Hocemo li i sad da pricamo cija je patka veca, nasa ili hrvatska?

 

Strasno... I jedna i druga su kurac od drzava i sasvim je slucajno ko ce bolje a ko gore proci.

 

Na slican nacin uporedjujemo Nemacku i Spaniju ili UK ili .... - prosto, neke razlicitosti u ovoj prici ne poticu od virusa (ako prihvatimo da nema nekih mutacija), vec od nacina na koji drzave "hendluju" situaciju, pa stoga i uporedjujem nas i komsije/susjede. 

I oni i mi smo uveli striktne mere (neko manje, neko vise) koje su dovele do skoro istog broja zarazenih, ali "drasticno" razlicitog broja kriticnih i umrlih 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Sta mislite o ovom digitalnom(pametnom) katantinu? Vidim i Ceska to uvodi, pracenje zarazenih preko mobilnih i platnih kartica. Tajvan i juzna Koreja torade. Das saglasnost da te tako prate i proveravaju a ako neces onda valjda u pravi karantin.

Tu je pitanje sloboda i zloupotrebe podataka u crvenom, ali reko kod nas ionako prate sve zivo, ne treba puno resursa.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@Laki John Terry kako si shvatio da se radi o patkometriji? Uporedive smo zemlje: mentalitet, broj stanovnika (manje vise), slicni problemi, isti istorijski background... Ovo ce se sranje ponoviti i ako jedna zemlja uradi nesto bolje nego druga - primeniti iskustvo. Dakle ako kad se podvuce crta Srbija ima manje umrlih  od CRO - onda Kineski model moze da se primeni na Balkanu (recimo jedan od zakljucaka). 

1 minute ago, CLakiSH said:

Sta mislite o ovom digitalnom(pametnom) katantinu? Vidim i Ceska to uvodi, pracenje zarazenih preko mobilnih i platnih kartica. Tajvan i juzna Koreja torade. Das saglasnost da te tako prate i proveravaju a ako neces onda valjda u pravi karantin.

Tu je pitanje sloboda i zloupotrebe podataka u crvenom, ali reko kod nas ionako prate sve zivo, ne treba puno resursa.

 

Bas htedoh da pitam isto... mislim da nas ovakve stvari cekaju u buducnosti hteli ne hteli. Sto rece umetnik pre x godina if you tolerate this your children will be next. 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

U Nemackoj je vreme od uzimanja uzorka do dobijanja rezultata razlicito, od 1 dana pa do mozda nekih 5-6 (ili i vise?!?!). Boschov najnoviji uredjaj kao daje rezultat za 2h (kad ubacis uzorak u masinu), ali ne znam da li su zavrsili validiranje. Pored toga nije bas primanljiv za masovno testiranje.

Robert Koch institut radi korekcije brojeva zarazenih po danima: posto je vreme pristizanja rezultata razlicito, onda oni valjda koriguju ta zakasnjenja, pa u konacnom dijagramu ovde https://experience.arcgis.com/experience/478220a4c454480e823b17327b2bf1d4/page/page_0/

imamo plave stubice (ranije informacije) i zute stubice (novopridosli rezultati) za svaki dan. Tako dobijaju dijagram o broju identifikovanih inficiranih na dan uzimanja uzorka. Ovaj dijagram ne pokazuje trenutak inficirnja ili pokazivanja simptoma (jer je uzorak mogao biti uzet u malo vecem vremenskom intervalu kada je virus dokaziv iz brisa).

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, CLakiSH said:

Sta mislite o ovom digitalnom(pametnom) katantinu? Vidim i Ceska to uvodi, pracenje zarazenih preko mobilnih i platnih kartica. Tajvan i juzna Koreja torade. Das saglasnost da te tako prate i proveravaju a ako neces onda valjda u pravi karantin.

Tu je pitanje sloboda i zloupotrebe podataka u crvenom, ali reko kod nas ionako prate sve zivo, ne treba puno resursa.

Iskreno...izricito sam protiv bilo kakvog zadiranja u privatnost, bez obzira sto si u pravu da je to vec uveliko u toku kroz raznorazne naloge, drustvene mreze i td...Ali sam isto tako za sto rigoroznije kazne za pojedince koji svojom bahatoscu i bezobrazlukom ugroze bilo koga...

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, Magia said:

 

https://www.klix.ba/vijesti/bih/jos-jedan-smrtni-slucaj-u-tuzli-preminula-zena-zarazena-koronavirusom/200330136

Evo koliko lazu, i onda ova smrt nece biti prikazana kao smrt od korona virusa. Inace baka je bila skroz dobro nakon operacije, onda je dobila upalu pluca, onda su je testirali na korona virus i bila je pozitivna i dva dana nakon toga je umrla, ocigledno od korone a ne od problema povezanih sa primarnom bolescu.

 

Ja ne znam kako je to regulisano (ako je regulisano) ili dogovoreno, inace, u bolnicama (nevezano za koronu), ali pri klinickim studijama, ako pacijent umre od gripa tokom studije za, recimo, rak prostate, njemu ce se kao zvanicni razlog smrti voditi "death due to underlying disease" (iliti rak prostate),  a ne grip. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Milenko Puzigaca said:

Pa eno papa se sam moli na trgu sv Petra. Nego u vezi ovdasnjih lizaca kasika. Izgleda da je njima poruka poslata, samo ne otvoreno, da ne bi ispalo kako napadaju crkvu i narodne obicaje, zato sto im trebaju glasaci, koji su tu jos zatucaniji od crkve. Na nivou ispod pokojne Koko gorile. Nema sanse da u komunistickim medijima bez dozvole odozgo prodje ovakav tekst, i da objavljivanje ovakvog teksta nema skriveno znacenje (a to je "u kucicu" ) 😁

 

Link

 

"Smatramo da je kompletan čin ‘tradicionalne’ pričesti, u kojoj veliki broj ljudi liže istu čašu i istu kašičicu, a sve podsticano od strane vrha SPC-a, jedan od najjezivijih zločina prema sopstvenim vernicima i sopstvenom narodu. Samo potpuni neljudi, moralne nakaze i čudovišta, mogu insistirati na praksi koja sasvim izvesno i očigledno uvećava rizike", ocenjuje se u saopštenju.

 

Konačno neko jasno i glasko da obrazloži činjenično stanje.

 

7 hours ago, Baros said:

 

 

1 hour ago, CLakiSH said:

Sta mislite o ovom digitalnom(pametnom) katantinu? Vidim i Ceska to uvodi, pracenje zarazenih preko mobilnih i platnih kartica. Tajvan i juzna Koreja torade. Das saglasnost da te tako prate i proveravaju a ako neces onda valjda u pravi karantin.

Tu je pitanje sloboda i zloupotrebe podataka u crvenom, ali reko kod nas ionako prate sve zivo, ne treba puno resursa.

 

Evo i linak.

 

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=03&dd=30&nav_category=78&nav_id=1670981

Edited by Eddard
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, I, Ja Sam Laki said:

 

Ne vidim u cemu je problem sa 28 dana? Dodjes kuci sa punovanja, nisi odmah bolestan, nemas simptome, ali se pojave posle 5 dana. Za to vreme se vec prenosilac zaraze, onda ti treba najmanje 7 dana da se izlecis to je vec 12 dana, i onda dodaj na to jos 14 dana kao i dalje potencijalni prenosilac zaraze.

 

Ti pricas o onima koji su se razboleli, ali vecina nije. Ja pricam da nema smisla da to bude 28 dana za sve, nego 14 za sve osim ako razviju simptome.

Zato sto za potencijalno par slucajeva koji mogu biti asimptomaticni, nema smisla drzati toliko ljudi u izolaciji 28 dana.

Zato svuda u svetu imas 14 dana a ne 28.

4 hours ago, Vjekoslav said:

 

ali ja od vas (prvenstveno od sebe) ocekujem kriticki um i samodisciplinu, a ne kukala nam crna majka nema nam spasa carsafe za neku buducu antologiju epske poezije 21. stoljeca.

 

 

Vjeko svaka ti cast za ovu analizu, ja sam znala da mi nesto u tome smeta, ali ti si mi sad poslozio kockice. I preterivanje je deo mentaliteta.

Link to comment
Share on other sites

Ja sam danas video osobu (u Srbiji) (tvrdim na osnovu svog koliko toliko solidnog životnog isustva i imajući dovoljno vremena u prolazu da ne ispadne da naočito buljim) koja je napravila masku od desnog dela brushaltera. Takođe sam video mnogo onih koji nose masku ispod nosa, taman da nosem udahnu ono što se nahvatalo na spoljnom delu maske. Itd. Koliko god da se trudim da odbacim to od sebe, počinjem da mislim (bez zajebancije) da je "imunitet krda" jedino rešenje za kovid19.

Edited by stray_cat
  • Like 1
  • Ha-ha 4
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

  • Eddard featured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...