Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

Kod čišćenja mobilnih je najvažnije da krpu dobro ocedite da iz nje ne kaplje, i obratite pažnju da ne pritiskate kada čistite tamo gde su zvučnici i otvori za kablove. Po meni potpuno je nebitno šta preporučuju proizvođači može bilo koje sredstvo za čišćenje ili alkohol koji su delotvorni protiv virusa.

Link to comment
Share on other sites

Ubrus, nekoliko puta naspricam 70% alkohol, prebrisem telefon sa svih strana i pustim da se osusi (alkohol maltene odmah ispari). Asepsol je em manje delotvoran em mislim da ima veće šanse da sjebe telefon.

 

btw...bilo bi lepo da nas ovo sa koronom nauči da češće čistimo telefone jer su inače retko prljava stvar. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Gledam stope smrtnosti za sada, jeste prerano izvlačiti bilo kakve zaključke, jesu drugačije okolnosti u svakoj zemlji ali neki procenti baš bodu oči:

 

Kina 4.04%

Nemačka 0.55%

Italija 10.08%

Spanija 7.36%

Francuska 5.27%

USA 1.5%

 

Globalno 4.5%

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Još dvoje preminulih od jutros :classic_sad:

 

Quote

U toku noći preminula su još dva pacijenta kod kojih je bio potvrđen COVID-19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs. Ukupno je preminulo šest osoba od koronavirusa u Srbiji.

Kako je saopšteno, u pitanju je K. S. (80) koji je bio hospitalizovan u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

"On se poslednjih nekoliko dana nalazio na respiratoru, a doktori su uložili maksimum tokom njegovog lečenja. Inače je bolovao od kardiomiopatije, imao je hipertenziju, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i dijabetes melitus", saopšteno je.

Druga je ženska osoba P. B. (62) koja je bila hospitalizovana u Kliničkom centru Niš.

"Nalazila se na respiratoru i pod stalnom pažnjom medicinskih timova, koji su učinili sve da je spasu, ali je ipak došlo do letalnog ishoda. Hronično je lečila arterijsku hipertenziju i dijabetes, kao i reumatoidni artritis", navodi se na sajtu covid19.rs.

 

Link to comment
Share on other sites

Ono što imamo u ITA i ŠPA je raspad zdravstvenog sistema zbog prevelikog broja obolelih. Njihove cifre nisu merodavne za ostatak sveta ali su dobra opomena šta će se desiti svuda gde dođe do naglog povećanja broja obolelih. Ono što je čudno je procenat smrtnosti u FRA jer oni nisu toliko zglajzali da bi ta cifra bila opravdana. Jel znamo nešto više o situaciji u FRA ?

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Klotzen said:

Ono što imamo u ITA i ŠPA je raspad zdravstvenog sistema zbog prevelikog broja obolelih. Njihove cifre nisu merodavne za ostatak sveta ali su dobra opomena šta će se desiti svuda gde dođe do naglog povećanja broja obolelih. Ono što je čudno je procenat smrtnosti u FRA jer oni nisu toliko zglajzali da bi ta cifra bila opravdana. Jel znamo nešto više o situaciji u FRA ?

Ja koliko znam oni ne terstiraju dovoljno jer im kao fale testovi. I da je u Elzasu situacija kriticna (popunjeni kapaciteti po bolnicama), pa su neki pacijenti prebaceni na jug Francuske a neki u Saarland i Baden-Württenberg. Zasto je bas Elzas toliko kriticno - nemam pojma.

Edited by wwww
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Akiro said:

Maši se malo poenta kod Robije. Baš kao VIP, on će verovatno prilično sigurno da se zaključa u svoju kuću. A onih 320.000 "VIP-ova", kojima je samo data instrukcija da se samoizoluju i od kojih je samo jedan delić to sproveo, šta ćemo sa njima? Da je granica mnogo ranije zatvorena za sve ili da su odmah svi sprovođeni prvo dve nedelje u Morović ili druga mesta predselekcije i testirani, mi bismo ovde imali maltene pa normalan život. Njih žalimo jadne, a Robija nam je za sve kriv. On bar sigurno neće da štolcira po kafićima i pijacama i da širi virus. Kako i da nazovemo ove mahere, koji su, kada je Corona u drugim zemljama već debelo harala, krenuli negde na odmor pa sad zaglavili tamo ili na nekim aerodromima bez para? Država o trošku svih nas šalje avione da ih vrate. Na taj način i oni su VIP-ovi. Onima, koji su pre dve-tri nedelje, i pored svih informacija u medijima, krenuli negde na odmor, pa sada očekuju da ih država spašava, bih ispostavio račun za to njihovo spašavanje, može i na rate. Ako izuzmemo priglupe fuzbalere, koji su došli da opale neku starletu, tzv. VIP-ovi a la Nedović i Robija predstavljaju manju opasnost od onih 320.000 VIP-ova i ovih VIP-ova, za koje se šalju specijalni avioni, a i manje su bezobrazni.

 

Da se razumemo, nisam nikakav Robijin fan, cenim ga kao vrhunskog profesionalca, ali ništa više, uostalom on je iz drugog tabora, ali ne vidim po kom osnovu me on ugrožava ili košta para, a kod ovih drugih "VIP-ova" to itekako vidim. Uostalo, on će se teško prošvercpvati da izađe a da ga niko ne vidi, prepozna i prijavi. Ovi drugi se slobodno kreću  i jedva svakog hiljaditog policija nabode i kazni.

 

Nisam pristalica povlastica, ali ako je 320.000 dobilo povlasticu na uvoz Corone direktno do svojih domova i svog bližeg a, na žalost, i šireg okruženja, slabo me dotiče što će ovaj biti pošteđen nekog maltretmana. Ali se toplo nadam, da će se intenzivno testiranje vršiti upravo na tim potencijalnim uvoznicima i njihovom bližem okruženju, pošto valjda stoje na nekoj listi ako su već dobili meru 14 dana samoizolacije.

 

Sve podebljano: znači, verovatno prilično sigurno on neće da štolcira po kafićima i pijacama, a i teško će se prošvercpvati da izađe a da ga niko ne vidi, prepozna i prijavi, a i cenim ga kao vrhunskog profesionalca, tkd ne vidim po kom osnovu me on ugrožava ili košta para.

 

Na drugoj strani je sin mog dobrog prijatelja, 28 godina, koji je studirao, pa je zbog jednog ispita na 4. godini fakulteta odustao i otišao napolje i već tri godine na crno radi kao dunđer. Otišao jer ovde nije mogao da nađe posao, sa prihodima koji bi omogućili da ima nekakvu perspektivu. Jedno vreme je bio prijavljen (kupio za 2-3K evrića vizu), pa firma propala, pa je opet na crno, neprijavljen, bez zvaničnog zdravstvenog. Inače je mladić sasvim na mestu, upoznao sam ga, sportista, odličnih higijenskih navika (znači i tamo gde je sad najverovatnije pazi na mere prevencije), vaspitan, efikasan i profesionalan na svom poslu. On je sada u Beču, nije se vratio kad je ovo počelo, moglo bi da se kaže da je poslušao poruku države da se ne vraća. Firma za koju radi (na crno) ga je pre nedelju dana obavestila da nema posla narednih dve nedelje (znači da je sad na neplaćenom).

Otac priča istu priču kao i Akiro u postu, samo se zamene ŽO i njegov sin.

 

Podvučeno: zavidim svima koji imaju predstavu je to tako. 99,9% njih nisu turisti i "VIP"-ovci, nisu neodgovorni i bahati, već ljudi koji u državi u kojoj su se rodili nisu našli način da zarade dovoljno za život, pa se snalaze u drugim državama (a mnogi se nisu snašli pa i dalje rade na crno).

 

Iskošeno: vlast je odgovorna za reakcije na bilo koju situaciju, pa i ovu. Mi imamo vlast koja nikako, ni na kraj pameti, nije spremna da se pomiri s tim da mora da vuče vrlo nepopularne poteze; kad ih i povuče, uvek je nekako neorganizovano, kasno, traljavo... Pa za sledeću stvar koju će morati da odradi, opet joj se ne da, jer kapira koliko je nepopularno (otići će im rejting dole), pa na kraju ipak i to urade.

Država je morala da organizuje situaciju (imaju dovoljnu većinu u skupštini i za promenu ustava, nek potkupe koga treba, nek ozbiljno priprete kome treba), da spremi dovoljne kapacitete (ako može Španija da nacionalizuje privatne bolnice) tako da ima uslova za smeštaj svih koji se vrate u iole pristojne karantine.

Ako već to nije mogla, onda je mogla da organizuje situaciju da koga ne nađe u samoizolaciji, da taj odmah ode u zatvor, odmah kazna nema krivičnih prijava (pa onda imenom i prezimenom ko gde šta u medijima).

Ali naša vlast bi da dobije i sledće izbore, hoće da je popularna i zato se sve ovo ovde dešava kako se dešava.

Edited by stray_cat
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Klotzen said:

Ono što imamo u ITA i ŠPA je raspad zdravstvenog sistema zbog prevelikog broja obolelih. Njihove cifre nisu merodavne za ostatak sveta ali su dobra opomena šta će se desiti svuda gde dođe do naglog povećanja broja obolelih. Ono što je čudno je procenat smrtnosti u FRA jer oni nisu toliko zglajzali da bi ta cifra bila opravdana. Jel znamo nešto više o situaciji u FRA ?

A Afrika?

Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, mare80 said:

"Prvosrbijanci" i "velikosrbi" na aparatima..kad se samo setim koliko su je mazali govnima svojevremeno..jer im je isuvise mirisala na Zapad. Nadam se da im je makar malo neprijatno.

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Crni Bombarder said:

"Prvosrbijanci" i "velikosrbi" na aparatima..kad se samo setim koliko su je mazali govnima svojevremeno..jer im je isuvise mirisala na Zapad. Nadam se da im je makar malo neprijatno.

Da...

Interesantno je da fudbaleri koji su se uvek predstavljali kao bastion srpstva nesto ne dokazuju to konkretnim akcijama...(Osim Dekija)

Gde je sad mladjani Vujadin i tata mu Dule da bar par hiljada maski i rukavica nabave...

Oni mi prvo padose na pamet po svom srbovanju....

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Veliko bravo za Anu Ivanovic.

 

Ovdasnjim "strucnjacima za sve i svasta" kod nje je zapravo najvise smetalo to sto je ona pristojna i lepo vaspitana devojka.

 

Sigurno da je bilo jos ovakvih donacija i akcija i da ce ih biti, svedoci smo da mnoge javne licnosti ne zele publicitet kad je humanitarni rad u pitanju. S tim sto ja licno mislim da njihova imena treba razglasiti na sva zvona, da se u prvi plan stave takvi heroji i da naslovne strane pripadnu njima.

 

Link to comment
Share on other sites

...sta bi srbi radili bez vanrednog stanja (najcesce je to 6 meseci pred izbore i 6 meseci nakon- do formiranje vlade... i tako od/do lokalnih, prevremenih i kojekakvih drugih), izazivanja panike, histerije, setnji zbog ovogonog, izolacija, kontaminacija, ratova... kako izgleda zivot prosecnog evropljanina, mi to ne znamo, ali i ne umemo. zar ne?

da nam na tv- u nedelju dana govore da izadjemo s serpom na glavi, verujem da bi i takva sugestija urodila kod ovakvog naroda. bez proslosti i istorije postojanja (dakle: identiteta, nazora, uzora i nacela, ideja o sebi i svrsi), mi reagujemo kao jednocelijski organizmi- na nadrazaj. to je druga tema.

nisam epidemiolog, infektolog, mikrobiolog, neka sam druga vrsta doktora cije ono nisu specijalnosti, ali sam dovoljno funkcionalno pismen da se informisem i razumem situaciju. bez da nagadjam zasto nam se desava ova orvelijana i ekvilibrijum od zivota.

elem. ako nam szo predoci kolika je zaraznost i ucinkovitost ovog virusa u poredjenju s gripom, ako nam kaze kolika je ucestalost istog u prolsosti, sa kakvom klinickom slikom i posledicama, te smrtnosti (i prosecnim smrtnim slucajevima na godisnjem nivou), kao i 100godisnje iskustvo borbe sa zarazama... ako imamo cinjenice, nauku i statistiku, cemu onda ova pandemija ludila i proizvoljnosti u tumacenjima, te merama i terapiji?

da li da verujemo struci (i cinjenicama) ili politicarima (i njihovim higijenicarima, epidemiolozima)? i nasom potrebom za mazohizmom.
i ta bolesna potreba za informacijom ko je umro, gde je umro, koliko nas preostalo… pa onda prenosenje poluinformacija ko je kasljucnuo, gde nabaviti ulje, sirce, kvasac... 

moj zivot i moje porodice se nije nista promenio, "samo" sto ga je sistem ogranicio vremenski, pokusava psiholoskim merama da utera anxioznost i apatiju (dvorista su pusta, parkic su nam oblepili trakama ko da je kuga, ispred prodavnica zombiji cekaju u redovima, svi su maskirani, zabradjeni...). u tim kolericnim okolnostima i atmosferi, trudim se da funkcionisemo normalno. i to je jedino sto nas moze spasti, jer ne mogu da zamislim da narednih mesec dana provedem po tudjoj meri i uputima.

itd, itd...

    

  • Like 3
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Klotzen said:

Ono što imamo u ITA i ŠPA je raspad zdravstvenog sistema zbog prevelikog broja obolelih. Njihove cifre nisu merodavne za ostatak sveta ali su dobra opomena šta će se desiti svuda gde dođe do naglog povećanja broja obolelih. Ono što je čudno je procenat smrtnosti u FRA jer oni nisu toliko zglajzali da bi ta cifra bila opravdana. Jel znamo nešto više o situaciji u FRA ?

u Fra se jako malo testiralo do sada zbog toga su te cifre, nije bilo dovoljno testova i testirani su samo ljudi za koje se ispostavi - (posle detaljnog razgovora sa svojim lekarom oko simptoma koje imas) da takoreci zasigurno imaju korona virus i to tezi slucaj, ako se proceni da si laksi slucaj i da ces sam da se izboris preporuka ti je da ostanes kod kuce u izolaciji i cekas da prodje otprilike

 

Sad su najavili masovnija testiranja, nabavili su veliki broj testova kazu

Edited by ciao
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Akiro said:

Maši se malo poenta kod Robije. Baš kao VIP, on će verovatno prilično sigurno da se zaključa u svoju kuću. A onih 320.000 "VIP-ova", kojima je samo data instrukcija da se samoizoluju i od kojih je samo jedan delić to sproveo, šta ćemo sa njima? Da je granica mnogo ranije zatvorena za sve ili da su odmah svi sprovođeni prvo dve nedelje u Morović ili druga mesta predselekcije i testirani, mi bismo ovde imali maltene pa normalan život. Njih žalimo jadne, a Robija nam je za sve kriv. On bar sigurno neće da štolcira po kafićima i pijacama i da širi virus. Kržava o trošku svih nas šalje avione da ih vrate. Na taj način i oni su VIP-ovi. Onima, koji su pre dve-tri nedelje, i pored svih informacija u medijima, krenuli negde na odmor, pa sako i da nazovemo ove mahere, koji su, kada je Corona u drugim zemljama već debelo harala, krenuli negde na odmor pa sad zaglavili tamo ili na nekim aerodromima bez para? Dada očekuju da ih država spašava, bih ispostavio račun za to njihovo spašavanje, može i na rate. Ako izuzmemo priglupe fuzbalere, koji su došli da opale neku starletu, tzv. VIP-ovi a la Nedović i Robija predstavljaju manju opasnost od onih 320.000 VIP-ova i ovih VIP-ova, za koje se šalju specijalni avioni, a i manje su bezobrazni.

...

 

 

 

 

Koliko sam ja shvatila ti ljudi nisu samostalno isli na svoja putovanja nego preko agencija. Takodje po meni na drzavi je bilo da skrene paznju i agencijama i ljudima da je opasno i da se bar preporuci ako ne i zabrani odlazak na turisticka putovanja - a ne da se pozivaju zene da idu na shoping u Milanu (koliko sam cula),

tako da  se moze reci da ih je drzava i poslala na ta putovanja i dovela te ljude u odvratnu situaciju pa je naravno odgovorna bar da ih vrate - tako bar ja vidim stvari

Edited by ciao
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Фотографија корисника Čuvari/ke vatre

 

Spoiler

Zatvorena je picerija u Zemunu koja je delila sendviče siromašnima: Zatvorili nas zbog 680 dinara

KAŽNJAVANJE SOLIDARNOSTI U DOBA KORONE

Piceriju u Zemunu koja je dnevno delila pedesetak besplatnih sendviča ugroženih sugrađanima, zatvorila je pre dva dana Poreska uprava zbog manjka od 680 dinara.

Inspektori su bili u lokalu kao gosti, zaposleni nisu znali ni ko su, a tek kasnije su se predstavili, utvrdili da u kasi nedostaje novac i odredili zabranu rada od dve nedelje.

“Da apsurd bude veći, samo dan ranije na nekoliko televizija bio je emitovan prilog o humanosti vlasnika picerije, a taj gest svrstan je i na listu predloga za titulu Heroja Beograda”.

"Sada nam je još teže, čuli su ljudi i dolaze. Sa akcijom ne želim da prekinem, nastavili smo da delimo sendviče, ali ne kao picerija, već iz stana majke koja je iznad lokala, pa do kad budemo mogli. Sami ih pravimo, kupujemo kifle iz pekare preko puta, komšija koji ima mlekaru ponudio nam je razne namaze, eto ima još dobrih ljudi u ovoj situaciji. Zaista sada ne mogu da prekinem zbog onih koji očekuju pomoć. A javljaju nam se najviše samohrane majke, stariji sugrađani, ali i oni koji su zbog ove situacije ostali bez posla, plate ili nemaju način da dođu do novca”, rekao je za Danas vlasnik picerije “Pizza hot” Miloš Belegišanin.

On je dodao i da će narednih dana od 13 do 16 ugrožene čekati sendviči.

Kako je naveo, za poreznike je bio sporan ugovor koji su dva dana ranije kao predlog primili od distributera, a predviđao je da se njihovim kuririma na naplati odmah roba koju će dostaviti nego da to ide preko računa, po ugovoru.

“Taj predlog ugovora bio je stavljen sa strane, nismo ga sakrili, ali ni primenili jer smo hteli da sačekamo da ga knjigovođa pogleda. Mislim da nije u radu to što se zbog nekih nepravilnosti zatvaraju lokali i poslovni objekti, svuda u svetu se zbog takvih stvari pišu kazne. To bi bilo prihvatljivo može da nam se desi da pogrešimo, ljudi smo, ali zbog toga ne bi trebalo da nam uskraćuju pravo na rad. Mi imamo šest zaposlenih, niko nije dobio otkaz, rade po četiri sata jer je vreme za kretanje ljudi skraćeno. Poštovali smo sve što je merama bilo naloženo, apel države da ne otpuštamo radnike, hteli smo i da budemo humani, iako nismo neka velika kompanija, već skrommna porodična firma”, naveo je Belegišanin.

Danas navodi da je od Poreske uprave tražio informacije zbog čega je picerija zatvorena, ali da odgovor nije dobio..

*Izvori:
Dnevni list Danas
Televizija N1

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

  • Ha-ha 1
  • Tuzno 4
Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, Laki21 koji lebdi said:

Sigurno da je bilo jos ovakvih donacija i akcija i da ce ih biti, svedoci smo da mnoge javne licnosti ne zele publicitet kad je humanitarni rad u pitanju.

Mislim da ni Ana nije htela da ovo bude skroz javno, info je podelio Unicef jos pre 4-5 dana ali se sad glasnije culo. Kapiram da ima jos takvih slucajeva, bitno da se donira pa makar nista mi ne znali o time. 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Zbog reorganizacije zbog pripreme za prijem obolelih od koronavirusa u Beogradu su zatvorena neka odeljenja hemodijalize (npr. u Zemunskoj bolnici) i pacijenti prerasporedjeni po drugim centrima (privatnim Medicon i Fresenius i drzavnim u okolini (Pazova, Obrenovac)). Uvedene su u tim centrima nove smene i zbog toga skraceni tretmani (sa 4 sata na 3).  

 

Link to comment
Share on other sites

  • Eddard featured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...