Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

Pitanje za doktora - mislim da je Eddard jedini aktivni, ali ko god zna - ljudi koji su na respiratorima - da li se oni oporave ili je to samo produzavanje agonije, jedna moja drugarica je bila pre desetak godina na respiratoru naravno nevezano od korone ali jako zapalenje pluca i jedva su je vratili na samostalno disanje, bila je takoreci otpisana posle nekih 15 dana iako je inace i relativno mladja (40 otprilike) i u super formi; Znaci ona je za dlaku izmakla jos se nesto nadujes dok su na tom vestackom disanju koliko sam shvatila.

Vidim i ovi kriticni slucajevi u Fra tesko se to oporavlja, ovde zvanicno ima oko deset hiljada respiratora, ocekuje se da ce biti "popunjeni" u roku od dve nedelje a onda ce da krene skidanje najstarijih sa respiratora kad dodju mladji kandidati

Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, Vamos Laki said:

Jel ispratio neko sta konkretno rade u Japanu? Cini se da je to najbolji damage control na svetu, uzimajuci u obzir blizinu s Kinom, velicinu drzave itd.

'Samo' 1200 slucajeva.

 

Nije ni cudno sto su optimisti po pitanju OI tamo, al to jer gledaju situaciju kod njih. Minimalne su sanse da se OI odrze.

ja ne vidim ni minimalne.. kao sto rekoh do juna ce se sitacija na globalnom nivou primiriti, ali kako misle da se odrze oi kad pola sportista kao i gledalaca nece proci kroz ovaj virus i bice izlozeni mogucnosti dobijanja istog, da ne govorim, da vecina sportista nece imati nikakve treninge po par meseci..

Edited by n4l1m
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nemacka danas ima mali pad u prirastu registrovanih/umrlih, ali kazu da to ne mora da znaci da je realnost jer za vikend nisu svi dostavili podatke. Sutra ce da ih posalju, pa ce onda ti podaci da budu vidljivi u brojkama koje izdaje Robert Koch Institut (nemacki) u utorak. Mislim da bi JH podaci treblo da to prikazu vec sutra (ako vec ti slucaajevi nisu ukljuceni danas, ne znam kako dobijaju te podatke jer su uvek brzi od RK).

Takodje, tip iz WHO apelovao na evropske drzave da povecaju broj testiranja i identifikovanje zarazenih, koji bi onda mogli da se izoluju i ne sire dalje zarazu.

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, kalistenika u rutini said:

kako sve ovo mene skenjava. :classic_sad:

 

 

Ovo je tek pocelo i prava igranka tek dolazi, pa predlazem da se saberes umjesto da se oduzimas jer ce ti zivci trebati

  • Like 2
  • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Crni Bombarder said:

Iz njegovog pisanja sam stekao utisak da je medicinski tehnicar @zoran59razresi dilemu :classic_biggrin:

 

Steta da se tema razvodnjava, al jbg....

Ja sam "radiologic technologist" sa subspeckom u CT i MRI. Imam visedecenijsko iskustvo u traumatoloskim centrima i javnim bolnicama ("public hospital", drzavnim, za razliku od privatnih). Radio sam i istrazivanja i pisao nove (kasnije prihvacene) protokole. Ne mozes ne nauciti nesto, pa i da neces, van uske specke u takvoj sredini. Kad ti odjednom u hitnu ambulantu dodje 20 polomljenih ilegalaca koji su se prevalili u kombiju bezeci od policije, spasavamo zivote i niko ne pita da li imas licencu ako radis nesto korisno.

Ne izigravam lekara ili naucnika. Napisacu nesto ovde ako 100% znam da je tako. Inace, navescu izvor informacije uz opasku "moz' bit' da jeste, a moz' bit i da nije".

 

Zbog iskustva, kad je frka, imam vise poverenja u med. sestru sa 20 god. iskustva u ICU u velikoj bolnici nego u lekara koji je diplomirao juce i hoce specijalizaciju u gerijatriji.

Mozda si primetio, kad god ostavim informaciju, navedem i link odakle je izvor.

 

Ovde je najbitnije delimo informacije i saznamo cim vise. To bi trebalo da budu kredibilni izvori a ne "Youtubeljko" klipovi politikanata i vodja religioznih kultova.

Uzasava me da onaj "u shopping, hebo najsmesnijeg" idiot ima diplomu, a valjda i licencu za rad.

Srecom, ovde su diskutanti ogromnom vecinom ozbiljniji od njega.

 

 

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, Sunshine State said:

Razmisljaj o preko 80 % izlecenih!

 

Odličan procenat...za one koji tu upadnu. 

10 minutes ago, NMX said:

 

Misli pozitivno brate.

 

  Reveal hidden contents

Grobari neće uzeti titulu u basketu :kece:

 

 

Hoćeš li mi poverovati ako ti kažem da sam pogodio šta je u spoileru pre nego sam ga otvorio? :lol_2:

  • Ha-ha 3
Link to comment
Share on other sites

  • Eddard featured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...